Heti fókusz: A kalászfuzárium elleni preventív védekezés időszerű kérdései

Agro Napló
A kalászfuzárium elleni védekezés külön figyelmet és integrált megoldást igényel. Sajnos az idei tél kedvezett a kórokozók áttelelésének, ezért a prevenciónak kiemelt jelentősége van. Hogyan szervezzük meg a védekezést? A válaszokért kattintson!

A kalászfuzárium elleni preventív védekezés időszerű kérdései

A válaszokért kattintson:

Dr. Varga Zsolt
FMC-Agro Hungary Kft.

Tasi Attila
Sumi Agro Hungary Kft.

Horváth András
Syngenta Kft.

Dr. Varga Zsolt (FMC-Agro Hungary Kft.): 

Az őszi búza állományok gombaölő szeres védelme az idei évben kiemelt jelentőséggel bír, ugyanis a főként enyhe téli időjárás kedvező lehetőséget biztosított a kórokozó gombák (levélbetegségeket, fuzáriózist előidéző fajok) fertőzőképes áttelelésének. A vegetáció második felében elsődleges cél a kalászfuzáriózis (1. ábra) elleni hatékony védekezés, figyelembe véve azt a tényt, hogy a fuzárium (Fusarium spp.) fajok teljesen kiszámíthatatlan módon fertőznek és mind a termés redukálásával, mind pedig a minőségi paraméterek rontásával óriási gazdasági kárt tudnak okozni a termelőnek. A fertőzés kialakulásért sok tényező együttes hatása a felelős (csapadékviszonyok, hőmérséklet, kukorica elővetemény, fajtaérzékenység, agrotechnika) ezért rendkívül nehéz a betegség elleni védekezés. Napjainkban kritikusan meghatározó a gabonatételek Fusarium fajok által termelt toxintartalma (DON, zearalenon, fumonizinek), amely meghatározza a gabona minőségi besorolását és ezáltal a termelés gazdaságosságát.

1. ábra. Kalászfuzáriózis minőségi és mennyiségi kárt okoz (Fotó: Varga, Zs. 2015.06.26.)

A vegyszeres védekezésben nagyon fontos a védekezés időzítése (gyakorlatban ez nagyon nehéz), amelyet a kalászhányás végén, virágzás kezdetén célszerű elvégezni. Fontos a megfelelő hatóanyag kiválasztása és óriási jelentősége van a permetezéstechnikának (szórófej típusa, kalászfedettség biztosítása). Ezt a tényt Mesterházy és mtsai is bizonyították (Agro Napló 2009/5) vizsgálataikban, amely szerint az egyes fúvókatípusok között jelentős hatékonyságbeli eltéréseket tapasztaltak. Az alkalmazott gombaölő szer hatóanyagokra végzett tesztelésben nagyüzemi vizsgálatok során a tebukonazol fontosságát igazolták (2. ábra).

2. ábra. Nagyüzemi kalászfuzárium elleni védekezések hatékonysága (Forrás: Mesterházy és mtsai, Agro Napló 2009/5)

Az eredményekből látszik, hogy a kalászvédelemben a tebukonazol hatóanyag (Riza® 250 EW) fontos szerepet tölt be, mindezeken túl fontos egy olyan kombinációs partner alkalmazása, amely megfelelő hatékonysággal védi a búza felső levélemeleteit (zászlóslevél épen tartása). Erre a célra az epoxikonazol hatóanyag (Rubric®) biztosít kiváló megoldást. A két hatóanyag egyedi szakmai és egyben kereskedelmi csomagja a Rubric® Kalász Pack, amely egyedülálló megoldás a kalászfuzáriózis elleni védekezésben. A Rubric® 0,8 l/ha + Riza® 250 EW 0,8 l/ha kombinációs alkalmazása 12,5 ha kalászos terület kezelését biztosítja. Azon termelőknek akik a fuzárium elleni védekezésben kihasználják az azoxistrobin visszazöldítő hatását – főként száraz évjárat esetén -, javasoljuk az Azaka® Top Pack technológiai csomagot, amely biztosítja az Azaka® (250 g/l azoxistrobin) és Riza® 250 EW kombinációs lehetőségét.

Fontos figyelembe vennünk, hogy a tárgyalt betegség kialakulását megelőzés jelleggel kezeljük, amely azt jelenti, hogy a hatóanyag rotációkat kihasználva állandó gombaölő szer jelenlétét biztosítsuk a növényekben.

Kalászos gabona területeinek kezelésére már most érdemes beszereznie kereskedőjénél a kiváló hektárköltségű Rubric® Kalász Packot!

További információ:
www.fmcagro.hu

Tasi Attila (Sumi Agro Hungary Kft.):

Örökzöld klasszikus téma és az egyik legnehezebben leküzdhető ellenfél a búzatermesztők számára a kalászfuzáriózis. A probléma nehézsége igen sokrétű, ezért sokszor alulmaradunk a betegséggel szemben. A vegyszeres védelem ellenére is sokszor fertőzött lesz a terményünk.

A siker érdekében komplexen kell gondolkodni. A védekezési stratégiát több lábra kell építeni. A három pillér, amit figyelembe kell vennünk: az elővetemény, a fajtaérzékenység és a vegyszeres védelem. Nézzük ezeket lépésről lépésre.

Elsőként vegyük figyelembe a fajta érzékenységet. Ha lehet kerüljük az érzékeny fajták termesztését, különösen kukorica elővetemény után. Megfordítva, amennyiben kukorica előveteményünk volt, akkor lehetőleg ellenállóbb fajtát válasszunk és a gombaölő szeres védelemnél mindenképpen specialista, nagyhatékonyságú készítményekkel tervezzünk.

A kémiai védelem stratégiájának három fontos eleme a kijuttatás technológia, az időzítés és a szerválasztás. A permetezés eredményességét döntően befolyásolja, hogy a permetlével mennyire sikerül bevonni a kalász igen csak tagolt felületét. Nem megfelelő fúvóka választással a legjobb gombaölő szerekkel sem fogunk megfelelő eredményt elérni. Ajánlott a kettős réses, légbeszívásos fúvóka típusok használata.

A gombaölő szeres védekezés nagyon fontos eleme az időzítés, a Fusarium esetében kiemelten áll a tétel: cél a megelőzés! Így amikor a kalász megjelenik és az előrejelzés alapján csapadék várható a permetezést mielőbb végre kell hajtani. Folyamatos esőzések esetén célszerűek a magasabb dózisok, illetve azonos hatóanyagoknál, hatóanyagcsoportoknál a hektárra vetítve magasabb hatóanyag-tartalmú készítmények, esetlegesen tankkombinációk alkalmazása. Extrém esetekben, illetve érzékeny fajtáknál, vagy durum termesztése esetén gyakran két kalászvédelem is indokolt lehet!

Szerválasztásnál a Fusarium specialista készítményeket részesítsük előnyben. A Sumi Agro azon kevés cégek egyike, amely három ilyen készítménnyel is rendelkezik, így mindenféle védelmi stratégára van megfelelő megoldása.

Ha a kalászvédelem mellett egyben levélvédelmet is szeretnénk, jó választás lehet a Soleil, vagy a spéci gyári kombináció, a Yamato. A Soleil a hektáronként kijuttatható 329 g azol hatóanyagával (tebukonazol + bromukonazol) csúcstartó az ilyen típusú készítmények között, de még alsó dózisában is kimagaslik a mezőnyből. A Yamato előnye, hogy két eltérő hatóanyagcsoport kombinációja: a benzimidazol származék tiofanát-metil és az azol csoportba tartozó tetrakonazol.

Ha kimondottan csak kalászvédelmet szeretnénk, mert esetleg volt korábban zászlóslevél védelem, vagy speciális kombinációs partnert keresünk meglévő készítményünk mellé, akkor hatékony és gazdaságos megoldás a tiofanát-metil tartalmú Don-Q. A tiofanát-metil nagy előnye a toxin stop hatás, ezért még megkésett védekezés esetén is ajánlott használata a toxin tartalom csökkentésére.

Durum termesztőknek - hajlamosító időjárás esetén - jó stratégia lehet extrém nagy mennyiségű hatóanyag kijuttatására, ezáltal hosszú hatástartam biztosítására a Soleil + Don-Q tankkeverék (számoljon utána, a kettő együtt is gazdaságos!), vagy 10-14 nap eltéréssel külön menetben kijuttatva.

A fent leírtak figyelembe vételével, illetve kellő tervezéssel és átgondolással nem lehetetlen küldetés a Fusarium elleni küzdelem még hajlamosító évjáratokban sem.

További információ:
www.sumiagro.hu

Horváth András (Syngenta Kft.):

A kalászos gabonák termesztése során a gazdálkodók különböző növénykórtani problémákkal találkozhatnak, amelyek egyaránt befolyásolják a várható termés mennyiségét és minőségét. Ezek közül az egyik legjelentősebb és legveszedelmesebb, a tenyészidőszak vége felé közeledve a kalászfuzáriózis, amely jelentős mértékben képes megfertőzni a kalászos növényállományt. A fertőzés következtében számottevően csökken a terméshozam és hektolitertömeg (léha, aszott, szemek képződnek), a kórokozó gomba emellett toxintermelése által erősen lecsökkenti a termény minőségi értékét, piacosságát. Az EU 856/2005/EK rendelete egyértelműen meghatározza a DON (deoxinivalenol) és ZEN (zearalenon) toxinok esetében azokat a hatérértékeket, amelyek felett a gabona kereskedelmi forgalomba nem hozható. DON esetében ez 1,25 mg/kg, míg zearelenon esetében 0,1 mg/kg.

A hazánkban előforduló, gyakori Fusarium fajok többsége (F. graminearum, F. culmorum) erősen kötődnek a kukoricához, annak szármaradványain nagy mennyiségben fordulhatnak elő. Magyarországon nagy a kukorica és a kalászos gabonák vetésterülete, ezért kijelenthetjük, hogy minden gazdálkodási év magában hordozza a fuzárium-fertőzés lehetőségét. Kukorica után vetett kalászos állományok esetében magas, várható fertőzési kockázattal kell számolni a termelőknek, célszerű szántásos alapművelést alkalmazni, ezzel is csökkenteni tudjuk a járványveszélyt. Termesztésre válasszunk kevésbé fogékony fajtát. Sajnos jelenleg még nem áll rendelkezésre olyan fajta, amelyről egyértelműen kijelenthetjük, hogy nem igényel fungicides állománykezelést a nevezett kórokozóval szemben. A Fusarium fajok a kalászosok közül szinte minden fajt képesek megfertőzni, bár az őszi árpát csak rendkívül nedves körülmények fennállása esetén. A fertőzés szempontjából legkritikusabb időszak a kikalászolástól viaszérés kezdetéig tart, leginkább virágzáskor fogékonyak az egyes fajták. A Fusarium fajok nem túl csapadékigényes kórokozóknak számítanak, pár órás reggeli harmatborítottság is elindíthat egy komolyabb állományfertőzést. A védekezés legfőbb alapja az időzítés és a helyes kijuttatástechnika, ebben döntő jelentőségű az, hogy a kalászokat preventíven, oldalról kell lepermetezni a kezeléskor, alacsonyabb sebességgel kell haladni a teljes borítottság eléréséhez és ajánlott tapadásfokozót is adagolni a permetléhez. Használjunk külön e célra kifejlesztett fúvókákat, pl. dupla réses.

A Syngenta Kft. fungicid portfóliójából a Cherokee nevű készítményt ajánlja a termelőknek, annak érdekében, hogy a kalászos állományukba az év során befektetett munka megtérüljön és jó minőségű, nyereséggel eladható terményt eredményezzen. A Cherokee három hatóanyag gyári kombinációja, alkalmas mind a levélbetegségek, mind a kalászfuzárium elleni hatékony védelemre (1. ábra). A benne lévő triazol típusú hatóanyagok (ciprokonazol, propikonazol) a gombabetegségek ellen eltérő hatékonyságúak, együtt azonban szinergista módon fejtik ki hatásukat. A klórtalonil (klórnitril hatóanyagcsoport) kontakt hatásmódú, rezisztenciatörő tulajdonságú, megtapadva a levelek felületén hosszú preventív védelmet nyújt. A terméknek kiváló az esőállósága, fél órával a kezelés után már nem mosódik le. A hatóanyagok együttesen preventív és kuratív hatással is rendelkeznek, a korábban már megjelent tüneteket beszárítják, begyógyítják.

1. ábra: hatóanyagok kórokozókra gyakorolt hatása

A termék magas hatóanyagtartalma elősegíti, hogy különböző fertőzési szinteken a helyes dózis megválasztásával állományunkat egészségesen, toxinmentesen tarthatjuk. Engedélyezett dózisa: 1,0 – 2,0 l/ha. Egykezeléses technológiában már az első levéltünetek megjelenésekor vagy legkésőbb virágzás elején el kell végezni a védekezést. Kétkezeléses fungicides technológia alkalmazásakor 1,5 – 2,0 l/ha dózisban második kezelésre célszerű alkalmazni, pl. Amistar Opti után kijuttatva. Alacsonyabb fertőzési nyomás esetén a kisebb, magasabb fertőzési nyomásnál a nagyobb dózisban kell kijuttatni. A kalászfuzárium és a mikotoxin tartalom csökkentése érdekében, a különösen érzékeny és fogékony fenológiai állapotban, virágzás idején 2,0 l/ha adagban jutassuk ki. Akkor tudjuk a legjobb eredményt elérni, ha a kezelést a potenciális fertőzési időszakhoz minél közelebb időzítve végezzük el. A kalászfuzáriózis és a káros mikotoxintartalom ellen komplex védekezési tevékenység szükséges, ennek szerves része a technológiai fegyelem betartása és helyes agrotechnikai/technológiai elemek alkalmazása, amely magában foglalja a célzott talajművelést (szármaradványok leforgatása) és fajtaválasztást, vetésváltást és növényvédelmet. Ez utóbbihoz nyújt megfelelő és sikeres védekezési lehetőséget a Syngenta Cherokee készítménye.

További információ:
www.syngenta.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!