Heti fókusz: A kukorica gyomirtás legégetőbb kérdései

Agro Napló
Szakértők világítanak rá a legfőbb kérdésekre, megoldást kínálva készítményeikkel. A válaszokért kattintson:

A kukorica gyomirtás legégetőbb kérdései

A válaszokért kattintson:

Papp Zoltán
Corteva Agriscience
Illés Balázs
FMC-Agro Hungary Kft.

Papp Zoltán (Corteva Agriscience) 

A kukorica gyomirtó szerek megítélését alapvetően az egyszikű gyomok elleni hatékonyság határozza meg. A kétszikű gyomok elleni védekezés megoldottabbnak tekinthető, lévén az egyszikű kultúrából a kétszikű gyomok egyszerűbben irthatóak. Az egyszikű gyomok már nagyobb gondot okoznak. Ezeket a problémákat a következőkben lehetne felsorolni:

  • A magról kelő gyomok közül a kakaslábfű korábban kel, míg a köles és muhar fajok illetve a pirókujas muhar később (melegigényesebbek). Az évelő fenyércirok  kelése sem egyszerre történik, ezért célszerű megvárni, míg az összes növény kikel. Egy olyan területen, ahol több faj együtt van jelen, nehéz az optimális időzítés.
  • A használható gyomirtó hatóanyagoknál erősen korlátozva van a gyomok maximális fejlettsége, hiszen a gyökérváltás után ezen növények érzékenysége erősen csökken.
  • Jelentős hatékonyságbeli különbségek alakulnak ki a gyomirtás időszakában uralkodó időjárási körülmények miatt. Csapadékos, párás, hűvös időjárásban a gyomok levelének viaszrétege vékonyabb, a gyomirtó szereket könnyebben felveszik, érzékenységük nagyobb, így a hatékonyság jobb lesz. Száraz, meleg időben az érzékenység csökken, gyakran nem elégséges a hatás.
  • Fenyércirok esetében számos területen már rezisztencia kialakulásáról lehet beszámolni. Ezeken a területeken ez döntően befolyásolja és leszűkíti a választható gyomirtó szerek lehetőségét. Ahol viszont még nincs rezisztens populáció, ott igyekezni kell azt elkerülni olyan gyomirtó szer választásával, amelyben legalább két hatóanyag dolgozik a gyomnövény ellen illetve a vetésváltásban és tarlón más hatásmechanizmusú hatóanyagot is használni kell.

Cégünk ajánlatában két olyan megoldást kínálunk a termelők részére, amelyben két posztemergens hatóanyag is dolgozik az egyszikű gyomok ellen. Ezzel szinte egyedülálló a piacon. Viszont a fenyércirok ellen nincs más olyan készítmény, amelyben mindkét hatóanyag alkalmas a gyomnövény ellen.

A Principal Plus Gold és a Principal Plus Python gyomirtó csomagokban lévő két hatóanyag, a nikoszulfuron és a rimszulfuron biztosítja a kikelt egyszikű gyomok elleni kimagasló hatást. A nikoszulfuron különösen a kakaslábfű, köles és muhar fajok, míg a rimszulfuron a fenyércirok és  tarackbúza ellen nyújt kimagasló hatást. A két hatóanyag együtt adja a magról kelő és évélő egyszikű gyomok elleni egyedülálló hatást. A Principal Plus Gold-ban ezenkívül még két összetevő fejt ki ilyen hatást. A terbutilazin segíti a hatóanyagok bejutását az egyszikű gyomokba azáltal, hogy a viaszrétegeket perzselő hatásával áttöri. A pethoxamid pedig klasszikus csirázásgátló hatásával csapadék esetén gátolja a később kelő egyszikű gyomok csirázását illetve a már kikelt fejlettlenebb gyomok ellen azok gyökérkezdeményein keresztül segíti a gyomirtó hatást. Tehát a Principal Plus Gold-ban 4 hatóanyag együttesen biztosítja a kimagasló hatékonyságot a magról kelő és évelő egyszikű gyomok ellen.

Principal Plus Gold hatása fenyércirok ellen, Ászár, 2019. július 22.

A Principal Plus Python felhasználhatósága a kukorica 6 leveléig lehetséges, míg a Principal Plus Gold-ot akár 7 leveles állapotig használható mindenféle fitotoxicitás veszélye nélkül. Így kockázat nélkül megvárható az összes gyom kelése és a hatékonyan elvégezhető a gyomirtás. A csomag olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy egy adott területen minden évben felhasználhassuk. Nincs utónövény korlátozása és alapvetően csapadékfüggetlen.

Principal Plus Gold hatása kakaslábfűvel és fakó muharral erősen fertőzött területen, Debrecen-Látókép, 2019. július 3.

Ezekhez az igényekhez igazodik 10 ha-os a Principal® Plus Gold gyári csomag. A benne lévő 5 hatóanyag gondoskodik a gyors, hatékony és tartós hatásról akár a betakarításig gyommentesen tartva az állományt.

További információ:
www.corteva.hu

Illés Balázs (FMC-Agro Hungary Kft.) 

Tervezünk. Gondolatban készülünk a tavaszi kultúrák vetésére, a legtöbb esetben már a vetőmag le van rendelve, és körvonalazódnak bennünk a majdani növényvédelmi teendők. Tájékozódunk az aktuális ajánlatokról, és sajnálattal konstatáljuk, hogy a hatóanyagkivonások mennyiben érintik a növényvédelmi tervünket.

A kukoricagyomirtás tervezésekor különösen fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a tényezőkkel, amire befolyásunk lehet: a terület sajátosságaival, az elő- illetve utóveteménnyel, valamint ami talán ebben az esetben a legfontosabb: a gyomflórával. Előfordulnak olyan speciális problémák, amik ellen csak egyféle megoldás létezik, ilyen például a hatóanyagrezisztencia. Emellett a gyomirtást meghatározzák olyan tényezők is, amikre nincs hatásunk, és csak igazodni tudunk hozzájuk: a talaj- és levegőhőmérséklet, a csapadékviszonyok, valamint a szél. Ezek miatt fontos az, hogy a választott gyomirtó készítményt ezekhez igazítva, rugalmasan tudjuk kijuttatni, és ennek a kulcsa a tartamhatásban van. Ha a választott készítmény biztonságot ad nekünk abban, hogy nem csak a pillanatnyilag fennálló gyomhelyzetet kezeli, hanem a tartamhatása révén hosszan tartó gyommentes állapotot biztosít, akkor ez nekünk lehetőséget ad „játszani” a kijuttatás idejével.

A FMC kínálatában immár harmadik éve szerepel a Diniro® Gold csomag, ami a hatóanyag összetételének köszönhetően nagy, és egyre növekvő népszerűségnek örvend,  nem véletlenül: A Diniro® gyomirtó szerben lévő három komponens (nikoszulfuron+proszulfuron+dikamba) megoldja a már kikelt gyomok elleni teljes védelmet, míg a csomagban lévő Successor® T (terbutilazin+petoxamid) a 2 l/ha-s dózisával megadja nekünk azt a markáns talajon keresztüli tartamhatást, ami lehetővé teszi az ideális időzítést a kijuttatásban. Így van lehetőségünk a kukorica 2 levelestől egészen a 6 leveles állapotáig gyomirtani, és jól tudunk alkalmazkodni mind az időjáráshoz, mind a gyomok fenológiai állapotához. Ez ott kifejezetten fontos kérdés, ahol erős az egyszikű fertőzés, mert ezek a gyomok 1-3 leveles állapotukban legérzékenyebbek valamennyi hatóanyagra.

A Diniro® Gold használatával ki tudjuk kapcsolni a korai poszt és poszt állapotban megjelenő gyomokat, ami különösen fontos időszak, hiszen a kukorica életében ez a kritikus kompetíciós periódus, amikor a legérzékenyebben reagál minden versenytárs jelenlétére a területen. Emellett megkapjuk azt a hosszan tartó tartamhatást, ami az elért gyommentes állapotot biztosítja számunkra a tenyészidőszak egészében.

A Diniro® Gold hatása a kezeletlen kontrollhoz képest (Nyírbátor, 2019.06.06)

A Diniro® Gold csomagban megtalálható még a Trend® 90 permetezőszer-segédanyag, aminek a hatóanyagok felszívódásának segítésében van kiemelkedő szerepe, és a használatát minden esetben javasoljuk. Emellett tudjuk azt, hogy a permetlé készítéséhez használt víz jelentősen befolyásolja a hatóanyagok hasznosulását. A Trend® 90 segít abban, hogy könnyen kijuttatható, homogén, kicsapódásmentes permetlével tudjuk kijuttatni a hatóanyagokat a területre.

Diniro® Gold gyomirtási technológiával kezelt terület (Apátfalva, 2019.)

A rugalmasság a gyakorlatban nagyon fontos. Jöhet rosszkor az eső, fújhat napokig a szél, és még számtalan tényező befolyásolhatja a tavaszi munkálatokat. Adjuk meg az esélyt arra, hogy legyen elég időnk, és pontosan tudjuk időzíteni a kukorica gyomirtását, hiszen tudjuk: ember tervez…

További információ: 
www.fmcagro.hu

- an összeállítás -

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!