Heti fókusz: A másodvetésű zöldtrágyanövények kiválasztásának szempontjai

Agro Napló
Több szempontot is érdemes figyelembe vennünk a zöldítés során. A válaszokért kattintson!

  

 
Molnár Tamás
Démétér Biosystems Kft.
Fejes Vilmos
Lajtamag Kft.

Molnár Tamás (Démétér Biosystems Kft.) 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő takarónövényt?

A takarónövényeknek rengeteg előnyük van, azonban ezek sem csodatevő növények. A megfelelő faj vagy keverék megtalálásához mindenképpen szükséges, hogy:

  • tisztában legyünk a céljainkkal és problémáinkkal,
  • világosan lássuk, hol és mikor tudjuk a takarónövényeket alkalmazni,
  • kipróbáljunk néhány lehetőséget és tapasztalatot szerezzünk.

1. Azonosítsuk a problémákat

A takarónövények által biztosított előnyök közül érdemes egyet vagy kettőt elsődleges célként, néhányat pedig másodlagos célként megfogalmazni – ezzel már nagyban megkönnyítjük a választást.

Célunk lehet például:

  • nitrogén biztosítása a következő főnövénynek,
  • szervesanyag hozzáadása a talajhoz,
  • talajszerkezet javítása,
  • erózió csökkentése,
  • gyomok elnyomása,
  • tápanyag-gazdálkodás javítása,
  • talajnedvesség megőrzése.

2. Azonosítsuk a vetésre alkalmas időt

Fontos előre átgondolnunk, hogy munkaszervezés tekintetében mikor ideális elvetni a keveréket, mert már az is nagyban befolyásolja a keverékünk komponenseinek a megválasztását.

A leggyakrabban alkalmazott takarónövényes időszakok a következők:

  • Téli kifagyó takarónövény: 

A legideálisabb időszak a takarónövény használatra egy őszi vetésű növény betakarítása és egy tavaszi vetésű kultúra között adódik, amely azt is magával vonzza, hogy nem készítjük elő talajmunkával a területet tavaszra, mert azt a munkát a növények gyökereire bízzuk.

Ez a gyakorlat a legsikeresebb és így tudjuk a legtovább zölden, gyökerekkel átszövetve tartani a talajainkat, ami létfontosságú a talaj élővilágának és tartós szénkészletének gyarapításához.

Először elvégezzük a tarlóhántást, olyan sekélyen, amennyire csak tudjuk, így megindul az árvakelés és a magról kelő nyári gyomok egy része – melyeket tekinthetünk egy olcsó takarónövénynek is, – majd ezt egy totális gyomirtással termináljuk és augusztus elejétől szeptemberig, eső előtt (!!) vetjük el. A takarónövények vetésénél ugyanúgy érdemes az időjáráselőrejelzést figyelnünk, mint a főnövényeink vetésekor! Inkább kerüljön porba a vetés, mint eső után, mert nyáron a talajfelszín kipárolgása annyira gyors lehet, hogy egy nap késés is jelentős lehet, így még a csírában levő növénykezdemények felsülhetnek.

Elsőszámú nitrogénkötő mixünk az Attila N, amely nem nő magasra, nem hagy maga után nagy szármaradványt és nem tartalmaz se keresztest, se egyszikű fajt, így növényvédelmileg is biztonságban érezhetjük a területeinket.

Költséghatékonyság terén vezető a Zétény mixünk a kifagyó keverékek terén, mert 20 kg-os magnormával is 10 ezer forint alatt lesz a hektárköltsége, viszont nem kell lemondanunk  a takarónövényektől elvárt hatásokról.

  •  Nyári parlag:

Ha közvetlenül aratás után vetünk, akkor csakis olyan növények jöhetnek szóba, ami a tarlóban maradt elenyésző nedvesség hatására is gyorsan csírázni tud, mint a szudánifű, indiai köles, olajlen, pohánka, négermag, vagy tehénborsó, de ez a gyakorlat leginkább úgy működik jól, ha nincs tarlóhántás, csak direktvetés és a kombájn sem szórt sok magot, így kezdetben nem érdemes a takarónövények integrálását a kombájn után végezni.

Az aratás utáni tarlóba vetésre a legjobb választás a Tas mixünk, gyors fejlődésével elnyomja a magról kelő nyári gyomokat, illetve nagy zöldtömeget képez talajfelszín alatt és fölött is. A Tas mixünk kiváló alternatívája lehet az egyszikű mentes, költséghatékony Emese álma névre hallgató aprómagos 7 komponensű mixünk, amely sokszínűségével minden körülmény mellett zöldbe borul, nem frakcionálódik, szórható, így a legtöbb helyzetben jól használható keverékról van szó. Aratás után is vethető, de augusztusi vetés esetén is jól működik kifagyó keverékként, leginkább kukorica elé.

Emese álma mixünk a maga hét komponensével sokoldalúan és költséghatékonyan teszi biztossá a zöldítést

3. Találjuk meg a körülményeinkhez legalkalmasabb takarónövényfajokat

Ahogy az előző két pont alapján már le tudtuk szűkíteni a használandó fajok listáját, úgy érdemes tovább gondolkoznunk, melyek azok növények, amelyek kifejezetten a mi régiónkban, talajainkon működnek.

Savanyú, könnyen tömörödő talajokra kifejezetten jó lehet a csillagfürt, míg a homokos talajok pillangósa a somkóró. Mindenféleképpen vegyük számításba, milyen típusú növény hiányzik a vetésforgónkból! Ha nem termesztünk kukoricát, mert nem elég rentábilis a termesztése, akkor előnyben kell részesíteni a köles, cirok, szudánifű beillesztését, hiszen a legjobb talajépítő növények a melegkedvelő fűfélék. Nagy felszín alatti és feletti zöldtömeget hoznak létre, a legtöbb gyökérváladékot is ezen növények pumpálják a talajba, amit meghálál a talajélet.

Fontosnak tartjuk a partnereinkkel való kapcsolattartást és közös határszemlét, hogy évről-évre hatékonyabb keverékekkel tudjunk szolgálni az adott gazdaság technológiájába beillesztve. Ezt célozta meg idei mátrixkísérletünk is, ahol megint 190 növényi kombinációt tudtunk megfigyelni, hogyan alkalmazkodnak egy július végi vetéshez, vagy a 2020-as tavaszi kísérletünk azt mutatta meg, hogy egy áttelelő takarónövény terminálási ideje és módja között milyen különbség jelentkezhet hozamban, vagy gyomosodásban.

2020 tavaszán napraforgót vetettünk rozs és őszi borsó párosába egy rövidtárcsa menet után, illetve eltérő időben elvégzett preemergens terminálás után direktvetéssel.

További információ:
www.talajreform.hu


A gazdaságod szerves része

Fejes Vilmos (Lajtamag Kft.)

A Lajtamag Kft. a zöldítés terén Magyarországon legnagyobb múlttal és saját kutatás-fejlesztéssel rendelkező családi tulajdonban levő cégcsoport. Hiszünk abban, hogy a tudatos zöldítés segíti a földterületeink állapotának javulását, és növeli a jövedelmezőséget. A zöldítésért kapott támogatás pedig csak hab a tortán, hisz pénzt is kapunk egy olyan munkáért, ami jót tesz a talajainknak.

Minden 15 ha-nál nagyobb gazdaságban zöldíteni kell! A zöldtrágya növények kiválasztásánál figyelembe kell venni a talajtípust, az elő- és utóveteményt, valamint a termőhely klímaadottságait.

A Lajtamag Kft. ajánlata zöldítéshez:

Zöldítő páros (mustár – olajretek). Kifejezetten tömörödött talajokra ajánljuk a használatát, illetve olyan területekre, ahol a szervesanyag pótlás különösen szükséges. Nagy biomasszatömeg elérése érdekében másodvetésben, augusztusban vethető. A bedolgozásra bimbós vagy virágzó állomány alkalmas még ősszel október vége november elején. Repce elé nem ajánlatos! Augusztus közepétől érdemes vetni, különben hamar virágozni kezd a mustár, és a szára „elfásodhat”.

Zöldítő páros

Zöld trió (pohánka – bíborhere – facélia). Mind a korai (júliusi), mind az augusztusi vetésre alkalmas. Utána őszi gabona is biztonságosan vethető. Elsőként a pohánka kel ki a keverékben, a facélia jó talajtakarást, a bíborhere a nitrogén megkötését biztosítja. A pohánka fagyérzékeny növény, azonban a bíborhere áttelel. A zöldtrágya bedolgozását az őszi hidegek megérkezése előtt javasolt elvégezni, vagy talajtakaróként fent hagyni és tavasszal bedolgozni.

Zöld trió

Zöld víz (pohánka – facélia – négermag – bíborhere). Összetételének köszönhetően jól alkalmazható szárazabb klímájú területeken is. Utána őszi gabona is biztonságosan vethető. Elsőként a pohánka és a négermag kel ki a keverékben, a facélia jó talajtakarást, a bíborhere a nitrogén megkötését biztosítja. A pohánka kiváló kiegészítője a keveréknek gyorsan lebomló szárának köszönhetően. A négermag gyors fejlődésű lágyszárú növény, amely csak augusztus második felétől kezd virágozni, így magot nem képez. A négermag és a pohánka fagyérzékeny növények (a négermag 5ºC alatt elfagy), ezért a zöldtrágya bedolgozását az őszi hidegek megérkezése előtt javasolt elvégezni.

A Zümmögő zöld (pohánka – őszi bükköny – facélia) zöldtrágya keverékünk magas arányban tartalmaz pillangósvirágú összetevőt. Mind a korai (júliusi), mind az augusztusi vetésre alkalmas. Összetételének köszönhetően jól alkalmazható szárazabb klímájú területeken is. Elsőként a pohánka kel ki a keverékben, a facélia és a bükköny jó talajtakarást, illetve utóbbi a nitrogén megkötését biztosítja. A pohánka fagyérzékeny növény, azonban a bükköny áttelel. A zöldtrágya bedolgozását az őszi hidegek megérkezése előtt javasolt elvégezni, vagy talajtakaróként fent hagyni és tavasszal bedolgozni. Utóbbi esetben érvényesülni tud a bükköny kiváló gyökértrágyaértéke.

Zümmögő zöld

A Takarékos zöld (rozs – bíborhere – facélia) a legolcsóbb keverékünk, amelyben a facélia gyorsan lebomló szervesanyagot biztosít. Hosszú tenyészidejének köszönhetően érdemes akár télre is meghagyni, és csak tavasszal bedolgozni. A bíborhere sok felvehető nitrogént hagy maga után, kedvezve ezzel az utána vetett kultúrnövénynek.

Takarékos zöld

Újdonságaink a Mézelő zöldítő, és az Öko zöld. A Mézelő zöldítő, ahogy azt a neve is mutatja a méhészek egyik kedvelt keveréke. A facélia sűrű állománya biztosítja a talaj fedését, megakadályozza annak kiszáradását, gyomosodását. A virágzó facélia vonzza a méheket, ezért fontos szerepe van a biodiverzitás fenntartása szempontjából. Az Öko zöld egy túlnyomórészt homoki zabot tartalmazó keverék. A homoki zab rendkívül jól behállózza a talaj felső rétegét, a bükköny és az alexandriai here pedig nitrogén megkötő növények lévén, sok felvehető tápanyagot hagynak hátra.

A Méhlegelő keverékeink a gondos alkotóelem választás következtében hetekre virágba borítják a területet, így a zöldtrágyázáson kívül a méheknek is kiváló mézelő helyet biztosítanak. Megállapíthatjuk, hogy ezen keverékek használata, nem csak a talajainkat javítja, hanem a fentebb említettek szerint a biodiverzitást is elősegítik.

Vadlegelő keverékeink segítenek a zöldítés megoldása mellett „elcsalogatni” a vadakat a kultúrnövényekről, hogy ne a termés fogyjon.

Talajtakaró keverékeink kiválóan alkalmazhatók szőlőben és gyümölcsösökben. Olyan fű és here félék alkotják amelyek áttelelnek, így 3-5 évig jó takarást biztosítanak, valamint rendkívül jól bírják a taposást, ezáltal a kertészeti munkálatok különösebb kár okozása nélkül elvégezhetőek.

Keverékeinkről bővebben a területi képviselőinktől érdeklődhet. Kollegáink elérhetőségét: www.lajtamag.hu/elerhetosegeink oldalon találhatja.

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!