Heti fókusz: A negatív környezeti hatások kivédése tavaszi vetésű növényeinknél

Agro Napló
A gazdasági hatások mellett a szélsőséges időjárás, a csapadékhiány nehezíti a gazdák dolgát. Mit tehetünk a negatív hatások kivédése érdekében a tavaszi vetésű növényeknél? A válaszokért kattintson!

A negatív környezeti hatások kivédése tavaszi vetésű növényeinknél

A válaszokért kattintson!

Daoda Zoltán
AGRO.bio Hungary Kft.
Rácz Tibor
FMC-Agro Hungary Kft.

Dr. Bódi Zoltán
Syngenta Kft.

Daoda Zoltán (AGRO.bio Hungary Kft.)

„A termőtalajból nem gyártanak újat!”

A hazai növénytermesztésben a termésmennyiséget csökkentő környezeti tényezők közül az aszály a legjelentősebb. A különböző fenológiai fázisokban jelentkező szárazság eltérő mértékű terméscsökkenést és gazdasági károkat okoz a szántóföldi és a szabadföldi kertészeti kultúrákban.

Minden évben újra és újra visszatérő feladat különböző földrajzi és időbeni variációkban. Sokan ezeket a hatásokat épp az adott növényen keresztül igyekeznek megoldani.

Egy tartós és hosszútávon fenntartható megoldást sokkal jobban megéri létre hozni, érdemes beruházni.

Ez a TERMŐTALAJ!

A talajnak jelentős pufferhatása van a klimatikus hatásokkal szemben, de csak akkor, ha azt fenntartjuk, fejlesztjük s nem a lerontásán munkálkodunk szorgalmasan.

A talaj szervesanyagtartalmának folyamatos növelése szükséges ahhoz, hogy a nedvességet felvegye s még a hirtelen nagymennyiségű esőt is képes eltárolni a szárazabb időkre. A drága öntözővizet is jobban hasznosítja, ha fel van készítve talaja.

Minden szár- és levélmaradványt irányított módon le kell bontatni CELL-el, majd a talaj szerves anyag tartalmába betároltatni a BactoFil növényspecifikus oltótermékeivel. Ezek az elit-baktériumok nagy mennyiségű baktériumnyálkát (lsd. a fotón) termelnek, ami megtartja a vizet, de csak akkor, ha kijuttatják termőtalajnak.

Talajtípustól függően 3-5 év alatt már mérhető, pozitív különbséget lehet a termőtalajunknak okozni a szervesanyag tartalmában.

Sokszor a víz által okozott erózió is okoz jelentős gazdasági károkat a lejtős szántóföldeken és szőlőültetvényeken.

Az Algater talajalga alkotta biológiai talajtakarás erre a problémára ad megoldást.

Az AlgaTer egy Európában egyedülálló algakészítmény, felhasználási területe a talaj, célja az intenzív termesztési körülmények és kemizálás okán lecsökkent mikroszervezetek pótlása.

Az Algater talajalgái fontos szerepet játszanak 

  • a degradálódott talajok életének újraindításában, 
  • az eróziós talaj- és vízveszteségek - akár 50%-os - csökkentésében, 
  • a talajok szerkezetének javításában, 
  • nitrogénnel és szerves anyagokkal való dúsításában, 
  • táplálékul szolgálnak egyes élőlények számára, 
  • növekedésszabályozó anyagjaik révén elősegítik magasabb rendű növények fejlődését, mint egy termésnövelő termék,
  • kialakítják a termés biztonságát,
  • a szélsőséges mennyiségű és eloszlású csapadék felvételében, tárolásában és a növények számára történő leadásában,
  • a drága öntözővízek sokkal jobb hasznosulásában.

Az alga a talajfelszínen elszaporodva jelentős mennyiségű értékes és különleges – a növényi élethez szükséges esszenciális lipideket és fehérjéket, aminosavakat tartalmazó – biomasszát is képez, 50-150 kg/ha mennyiségben, kérget képezve a talajban található baktériumokkal, algákkal és gombákkal (BSC)

  • Az együttélés - BSC - védelmet és tápanyagokat biztosít a talajban élő baktériumoknak, amelyek így képesek sokkal nagyobb sűrűséget elérni, és a sejtek közti kommunikációt is javítja.
  • A sejtek közti kapcsolat kialakítása során nagy víztartalmú bonyolult hálószerűkapcsolat jön létre a sejtek közt, ami védi a mikroorganizmusokat a kiszáradástól és toxikus vegyületektől.

Klebsormidium fonalak által bezárt oxigén buborék (Gerbersdorf, 2015)

Idén száraz az év, tavaly is az volt, azelőtt és azelőtt is! Jövőre is az lesz ugye, s 2 majd 3 év múlva is. Igen, ha mindent úgy csinálunk, mint eddig!

Most egy jó szakmai DÖNTÉS szükséges a termőtalajnak!

További információ:
www.agrobio.hu

Rácz Tibor (FMC-Agro Hungary Kft.) 

A napjainkban egyre erősödő időjárási anomáliák (aszály, túlzott csapadék, extrém magas hőmérséklet, UV sugárzás, szélviharok, késői fagyok), illetve a káros talajviszonyok (belvíz, túlzott sótartalom, nem megfelelő kémhatás) és a gyomirtó stressz (szermaradék, elsodródás) összességében a termesztett növényeinket érő abiotikus stressztényezők. A felsoroltak ellen igen nehéz a védekezés, egy vegetációs időszakban különféle, akár ellentétes hatások is előfordulhatnak. Megelőzésre, védekezésre érdemes olyan készítményt választanunk, amely többféle stressz esetén is képes segíteni az állományt.

A RhizoMagic™ kedvező hatása az összetevői széles körének köszönhető. A tanninok (antioxidáns hatás), fucoidan (védekező mechanizmusok), laminarin (sejtfal vastagodás), mannit (csapadékkal kapcsolatos stressz), alginit (talajstressz), aminosavak (hőmérsékleti stressz) mindegyike a stresszoldás különböző területeiért felelős, együttes jelenlétük pedig biológiai többlethatást eredményez. A RhizoMagic™ jelentős szervesanyag-tartalommal (315 g/l) rendelkezik. A tengerialga-kivonat (145 g/l) és a növényazonos L-aminosavak mellett makro-, mezo- és mikroelemeket is tartalmaz. A nitrogén, foszfor, kálium és mikroelemek jelenléte a növények gyors fejlődésével egy időben biztosítja az optimális tápanyagellátottságot. Az aminosavak és a tengeri alga gondoskodnak a biostimulátorhatásról és a tápanyagok gyors felvételéről és asszimilációjáról. A RhizoMagic™ formulációjának köszönhetően könnyen kijuttatható, jól keverhető és biztosítja a növények maximális fejlődését.

2021-ben a tavaszi vetésű növényeknek is kijutott a különböző stressztényezőkből. Volt májusi hidegstressz, homokverés, aszály, gyenge talaj, gyomirtó-stressz stb. A RhizoMagic™ minden esetben jól vizsgázott az ország különböző vidékein, melyekről a YouTube csatornánkon több, mint 30 videóriportban számolunk be. Néhány példát emeltünk ki a szemléltetés kedvéért.

Hidegstresszes kukorica

2021-ben Tiszavasváriban a takarmánykukorica vetésénél kijuttatott Radistart® Gold biológiai hatású startertrágya, a kukorica gyomirtására használt Diniro® Gold és a tavaszi hidegstressz ellen bevetett RhizoMagic™ növénykondicionáló együttes használata gyommentes, jól fejlett kukoricaállományt eredményezett. A termésátlag 14,5 t/ha lett, amivel nagyon elégedett volt a gazdálkodó. Videóriport ide kattintva.

Homokveréses kukorica

A RhizoMagic™ kezelésben részesült homokveréses kukorica 2 hét alatt látványosan regenerálódott és a terméseredménye 8 t/ha lett a kezeletlen 6,5 t/ha-ral szemben (Hódmezővásárhely, balra: 2021.05.26., jobbra: 2021.06.07.)

Gyomirtóstresszes napraforgó

A RhizoMagic™ a gyomirtószer-stresszes napraforgón gyorsan segített, balra: kezeletlen, jobbra: RhizoMagic™ kezelés után 5 nappal (Hajdúszoboszló, 2021.05.27.)

Hidegstresszes napraforgó

A RhizoMagic™ a hidegstresszes napraforgón is segített (Nyírderzs, balra: hidegstressz 2021.06.02., jobbra: RhizoMagic™ kezelés után 2021.06.15.)

Aszálystresszes napraforgó

Tarpán 2021 májusában és júniusában mindössze 20 mm eső esett, de ahol 2x2 l/ha RhizoMagic™ kezelés történt, ott 5 mázsa többlettermés lett a napraforgóban. Guti Rudolf elégedett volt a kezeléssel, melyről az itt elérhető videóriportban számol be.

Stresszmentes kultúrákban is eredményesnek bizonyulnak a RhizoMagic™ kezelések, ezeket a kutatóintézeti és egyetemi, hatósági vizsgálatokon kívül az elégedett felhasználók is visszaigazolták. A készítmény jól keverhető a legtöbb készítménnyel (Diniro Gold, Coragen 20 SC, Express 50 SX, Rapid CS, Komplex Kénesbór stb.).

További információk:
www.fmcagro.hu

Dr. Bódi Zoltán (Syngenta Kft.)

Nem vagyunk könnyű helyzetben – az idei év környezeti és gazdasági hatásait elemezve -, ha a tavaszi vetésű növényekkel kapcsolatos döntéseket kell meghoznunk. A negatív környezeti hatások egytől-egyig stresszelni fogják a növényeinket, így kihatással lesznek az egész vegetációs időszakra és végsősoron a termésükre is.  

Jelen cikk írásakor (március utolsó napján) megérkezett a várva várt csapadék, de az azt megelőző napokon, nem ritkán 25 fokos napi hőingadozással kellett szembenéznünk (hajnalban -4 °C, míg délután plusz 20-24 °C hőmérséklet). Talajaink a száraz felső 5-10 cm rétegben már 9 °C környéki talajhőmérséklete egyik napról a másikra nedves, hideg, 3 °C hőmérsékletbe ment át. Mivel Magyarország alapvetően száraz kontinentális éghajlat alá esik, így a legfőbb termést limitáló tényező a hő- és szárazság stressz. A negatív környezeti hatások közül is kiemelkedő fontosságú a kukorica számára adott fenológiai fázisban az elérhető víz mennyisége (kelés, kezdeti fejlődés, virágzáskori és szemkitelítődés időszaka), illetve legfőképp a virágzáskori hő stresszel szembeni ellenálló-képessége az adott kukorica hibridnek.

Ezek alapján érdemes előnyben részesíteni azokat a hibrideket, melyek az adott termesztési körzetben megfelelő hő- és szárazság ellenálló-képességgel rendelkeznek.

A megfelelő hibridválasztásunk alappilléreként ismernünk kell a területünk környezeti feltételeit, a termesztés során fellépő hatásokat és ezek figyelembevételével kell kiválasztanunk a leginkább odaillő hibridet. Erről bővebben itt olvashatnak.

A környezeti adottságok közül elsőként jelentkezik a kiválasztott terület talajtípusa, szerkezete, tápanyag-szolgáltató képessége, elővetemény szerepe, művelési módja, gyomflórája. Ezek tisztázása után a vetés majd a kelés időszakában már meg kell hoznunk az előbbi tényezők összegzése utáni döntéseket. Alapmegállapítás, hogy minden vetésidő hordoz magában kockázatot, az egyik a korai lehűlés és fagyok miatt, a másik a gyorsan kiszáradó talajokkal kapcsolatban vagy épp a vegetációs idő hosszára nézve negatív hatással.  Ha a korai vetést preferáljuk, de az áprilisi időszak bármely vetési időszakáról is beszéljünk fontos, hogy hibridjeink gyors kezdeti fejlődéssel rendelkezzenek, csírázóképességük megfelelő szintű legyen, mind kedvező mind kedvezőtlenebb talajadottságok mellett is. Rendelkezésre álljanak olyan plusz segítő tényezők pl. komplex betegségekkel és gyökérnövekedést segítő csávázással ellátott vetőmag, melyek a magban rejlő genetikai tulajdonságokat a keléskori stresszhatások ellenére is a felszínre segíthetik.

A kukorica korai fejlődési szakaszában meghatározó tényező, hogy növényeinknek a vízért és tápanyagért ne kelljen küzdelmet folytatniuk a gyomnövényekkel, ezt a „negatív környezeti hatást” minél hamarabb ki lehessen kapcsolni. A kukorica korai időszakában már kialakul a végleges csőmérete hosszban és szemsorszámban, így habár a növekedéséhez szükséges vízigényét kielégítő csapadék időbeli eloszlására nincs is ráhatásunk, de minden más stressztényezőt (gyom, tápanyag-utánpótlás, vízmegtartó képesség, kapillaritás biztosítása) kezelni tudjuk megfelelő agrotechnikai beavatkozásokkal.

A legnagyobb kihívás a hő- és szárazság-stresszel szemben a kukorica virágzásakor és később a szemkitelítődéskor jelentkezik. A korai vetéssel előrébb hozható a kukorica virágzási időszaka, elkerülve a megtermékenyülési problémákat okozó légköri aszályt. Ebben az időszakban előnyt élveznek a jó virágzásszinkronnal rendelkező hibridek, melyek alapelemei az Artesian hibrideknek.

A virágzás után a szemkitelítődés fenológiai szakaszában a kukorica, mint a napelem alakítja át a napfény energiáját a szemben lévő keményítővé. Emiatt fontos, hogy minél tovább tartsa meg fotoszintetizáló zöld növényi részeit (zöldszáron érés) a növény, és ne hirtelen leszáradással reagáljon az ebben az időszakban fellépő hőstresszre.

Összegezve a különböző környezeti tényezők, kihívások tudatában, saját területünk ismeretével, konzultálva a nemesítőház képviselőjével csökkenteni lehet a negatív környezeti hatásokat.

1. kép: Ideális, 10 fokos talajhőmérséklet mellett a kukoricák egyöntetű csírázását és kelését figyelhetjük meg.

2. kép: A tavalyi extrém száraz júniusban már a kukorica gyökérrendszere  is megfigyelhető volt a sorok között.

További információ:
www.syngenta.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!