Heti fókusz: A nemesítés legújabb eredményei és további kihívásai repcében

Agro Napló
A repcenemesítés legfőbb irányait, legújabb eredményeit és kihívásait a nemesítő vállalatok szakemberei vázolják fel. A válaszokért kattintson!

A nemesítés legújabb eredményei és további kihívásai repcében

A hozzászólásokért kattintson!

Szundy Péter
BASF Hungária Kft.
Fehér Gyöngyi
Caussade Semences Hungary Kft.
Reinhardt László
DEKALB Magyarország

Szundy Péter (BASF Hungária Kft.)  

A repcevetőmag-piac nagyon dinamikusan változik, mert jelentős a genetikai haladás. A BASF, mint a világ repcevetőmag piacának vezetője jelentős nemesítési kapacitásokkal rendelkezik, nemcsak a tengerentúlon de Európában is. Az európai repcenemesítésünket három nemesítő állomás szolgálja. Ezek közül a legnagyobb Astene-ban Belgiumban van. Az állomáson közel hatvanan dolgoznak a K+F területen. Az állomás méretét és kapacitását jól példázza, hogy az üvegház terültet 6500 négyzetméter és a növénynevelő klímakamrák területe is meghaladja 500 négyzetmétert. Az Észak Németországi és a lengyelországi nemesítő állomásokat az elmúlt 2 évben adták át jelentősen növelve a kutató, tesztelő kapacitásokat. Szükség is van a megnövelt kapacitásokra, hiszen manapság az új módszerek átalakították a nemesítést. A biotechnológiának és a bioinformatikának köszönhetően felgyorsult a repce nemesítés folyamata és a néhány éve még korszerűnek számító repcékhez képest az új generációs repce hibridek jelentős terméselőnnyel rendelkeznek.

A BASF-nél kiemelten fontos fejlesztési terület a Clearfield® gyomirtási technológiához a megfelelő genetikai alapok előállítása. Ezen a területen is sokat változtak a lehetőségek. Az első CL hibridrepcék a kiemelkedő teljesítményű hibridek „Clearfieldesített” verziói voltak. Ez azt jentette, hogy a piacon jól szereplő hagyományos repcék szülői vonalait át kellett alakítani CL vonalakká. A konverzió az úgynevezett back-cross módszerrel történt, ami igen időigényes folyamat. Legalább 6 növénygenerációt kellett felnevelni, hogy a CL herbicidrezisztenciát tartalmazó gének, és csak azok, bekerüljenek az eredeti szülői vonalakba. Így nem csoda, hogy genetikai lemaradást tapasztaltunk a CL hibridek és a legújabb hagyományos hibridrepcék közt, hiszen ez utóbbiak fejlődése folyamatos volt a vonalak CL átalakítása alatt is.

Manapság már a nemesítés kiindulási alapanyagai is tartalmazzák a CL géneket így ezekből az elitvonalak kifejlesztése már nem mutat genetikai lemaradást. Érzékelhető is, hogy egyre szélesebb CL portfólió érhető el a termelők számára és a termőképességbeli különbségek az üzemi termesztésben nem tapasztalhatók. Sőt a CL technológia rugalmassága és biztonsága jelentős előnynek számít sok esetben. 2019-ben a BASF egy új CL hibriddel jelentkezik, mely már az új nemesítési lehetőségeket kihasználva született. Az InV1266CL 2018-ban 9,8%-kal emelkedett a kísérleti átlag fölé meghaladva a 4,8 t/ha-os termésszintet. Ez a termésszint is bizonyítja, hogy a CL hibridek és a hagyományos hibridek közti olló egyre jobban záródik, az új CL hibridek termőképességben felzárkóztak a hagyományos hibridekhez. Az InV1266CL a repcék másik értékmérő tulajdonságában, az olajtartalomban is kiugrik a csoportjából: közel 2%-kal haladja meg a csoportátlagot.

A fejlesztések tovább folynak hasznosítva a BASF globális kutatási hálózatának előnyeit. Már folynak a kísérletek a Kanadában nagy sikerrel bevezetett kipergésellenálló canola repcék őszi változataival Magyarországon is. Ez az innováció jelentős előrelépés lehetőségét hordozza magában, hiszen az erős becőkben a magok teljesen be tudnak érni így maximalizálva az ezermagsúlyt és az olajtartalmat.

További információ:
www.agro.basf.hu

Fehér Gyöngyi (Caussade Semences Hungary Kft.)

50 éve és ma is a termelő számára a magas termésmennyiség a magas olajtartalom, olajhozam jelenti a legnagyobb értéket. A CAUSSADE repce nemesítés az elmúlt több mint 50 évben stabil, határozott irányt követ. Az Európa szerte évente, több tízezer kísérleti parcellán tesztelt új hibridek kiértékelését, gazdasági szempontú rangsorolását elsődleges szempontként a helyi szinten maximálisan elérhető termés mennyisége és annak biztonságát jelentő speciális tulajdonságok határozzák meg.

Magyarországon közel 700 ezer ha napraforgót, 60 ezer ha szóját, mintegy 300 ezer ha repcét termelünk. A gyakorlattá váló ökológiai gazdálkodásban mustár, olajretek is szerepet kap, melyek mindegyike gazdanövénye a Sclerotiniának. A repce jövedelem teremtő képessége a szűkebb vetésforgók miatt Sclerotiniával, gyökérgolyvával, Cilindrosporiummal, Verticiliummal szemben kiemelkedő tolerancia szintű hibrideket kíván. Továbbra is prioritást élvez a Phoma-val szembeni ellenállóképesség határainak feszegetése. Vegyük csak példaként a ma már sok hibridben jelen lévő Rlm7 rezisztenciával kombinált legmagasabb szintű Phoma rezisztenciát. A CAUSSADE nemesítési programjában az elsők között szerepelnek azok az új hibridek, melyek magas kipergés ellenállósággal bírnak. Tekintettel a kiterjedt európai értékesítési hálózatra és annak országonkénti, területi specialitásaira, cégünk is kutatja és folyamatosan piacra vezeti a szádor rezisztens korai virágzású ZAKARI CS, más helyütt a speciális gyomirtási technológiát igénylő területeken a Clearfield tulajdonságú ETENDAR CL őszi káposztarepcéket.

AZ EU-ban 2015- ben bevezetett szabályozás kötelezővé teszi a N felhasználás csökkentését a repcében is. A termésszint megtartásának, növelésének elve mellett ez a szabályozás csak a legjobb tápanyag és N hasznosításra és stressztűrésre nemesített hibridek, így a SIRTAKI CS és a MEMORI CS számára ad teret a vetőmagpiacon.

Technikai oldalról nézve az olajrepce genom feltérképezése nagy lépést és segítséget jelentett és felgyorsította a fejlesztések hagyományos menetét. De ha mondhatjuk így: ideológiai szempontból is változott a repce nemesítése. Azt értve ezen, hogy a hozam paraméterek növelését a nemesítésnek az ökológiai gazdálkodás, biológiai növényvédelem figyelembevételével kell biztosítania. Ennek mentén az idei évben a kereskedelmi tételeinket az inszekticides csávázás lehetősége mellett Bacillus amyloliquefaciens –el kezelve, biológiai csávázással is elérhetik partnereink.

Mondhatjuk, hogy fejlesztőink a nemesítési eszközökben nem, kizárólag a kiváló vigorú, karakteres szárszilárdságú, kipergés ellenálló, agronómiailag rugalmas hibrid jelöltek között válogatnak. A nemesítési útvonalak között szerepel a rokon fajok keresztezése, heterózis hatás kihasználása, a molekuláris markerek vizsgálata és természetesen számtalan szántóföldi tesztelés. Az értékesítési hálózatba csak erős kompenzáló képességre nemesített repcék kerülhetnek. Ezzel párhuzamosan a tőszám optimalizáló kísérletek során a CAUSSADE munkatársainak feladata a megfelelő agrotechnika alkalmazásának és az egységnyi területről legnagyobb jövedelmet adó hibrideknek az ajánlása.

További információ:
www.caussade-semences.hu

Reinhardt László (DEKALB Magyarország) 

A repcenemesítésben az úgynevezett „hagyományos” hibridek mellett nagyon sok irány fedezhető fel. Mi a DEKALB nemesítői új utakon elindulva megpróbálunk megoldásokat kínálni a magyar termelők legkülönbözőbb igényeire, hiszen mindenki különböző klimatikus és gyomviszonyok között gazdálkodik, egyeseknek pedig új kórokozókkal kell szembenézni, míg mások egyszerűen csak jobb minőségű, egészséges terméket szeretnének előállítani:

  • A magasabb gyomnyomás mellett gazdálkodók, illetve azok, akik szeretik a plasztikus gyomirtási megoldásokat, már biztosan jól ismerik a minden termésszinten megbízható DK Imaret CL hibridünket. Az idei szezontól újabb kiváló hibriddel bővül a kínálatunk, ez a DK Importer CL.
  • A fagyzúgos, kitett helyen gazdálkodóknak, illetve azoknak, akik a repcében is az egyszerű megoldásokat keresik, ajánljuk a most bevezetésre került EasyTech hibridünket, a DK Sequel-t, ami a magyarországi regisztráció során 107.7%-on teljesített.
  • Sajnos, a repcében is újabb és újabb kórokozók, kártevők bukkannak fel, megnehezítve a termelés biztonságát. Az egyik ilyen kórokozó egy vírus, aminek gazdasági kártétele manapság még nem jelentős, de mindenképp figyelmet érdemel. Ez a tarlórépa sárgaság vírus, amelynek az angol rövidítése: TuYV. A DEKALB nemesítők válasza erre a problémára a DMH440, amely a fent említett vírusrezisztencia mellett kimagasló terméspotenciállal és magas olajtartalommal is rendelkezik. Mindenkinek ajánlom kipróbálásra ezt a korai, középmagas, jó szárszilárdságú hibridet, ami a DEKALB innováció legújabb ékköve.
  • Ha azt mondom, gyökérgolyva, egyre több termelő tudja, mire gondolok. Sajnos a probléma igencsak valós, hiszen országunk nagy területe lehet érintett, a különböző tényezők kedvezőtlen együttállása esetén. Ezért láttuk szükségesnek, hogy portfóliónkat bővítsük egy gyökérgolyva-rezisztens hibriddel, a DK Platinium-mal. Nehéz körülmények közt is bizton számíthat erre a kiegyensúlyozott agronómiai tulajdonságokkal felvértezett hibridre.
  • Aki nemcsak repcét, hanem napraforgót is termeszt, annak ismerős az a kifejezés, hogy „magas olajsavas”. Örömmel jelenthetem, hogy Európában már repcében is elérhetőek ezek a magas olajsav és alacsony linolénsav tartalmú hibridek. Az ilyen típusú hibrid olaja sokkal stabilabb magas hőmérsékleten, sok E-vitamint tartalmaz, és az egyik legalacsonyabb a telített zsírsavtartalma. Vagyis egészségesebb! A DEKALB ebben az innovációban is élen jár, elsőként jelentettünk be (2015) és regisztráltunk (2017) Magyarországon úgynevezett HOLL (High Oleic Low Linolenic) hibrideket: V349OL, V357OL.

A következő generációs hibridjeink, amelyek már az európai regisztrációs kísérletekben bizonyítanak, a fenti előnyös tulajdonságok közül többet is egyesítenek magukban. Egy valami azonban összeköti a múltat a jelennel és a jövővel: ez pedig a DEKALB repce hibridek fómarezisztenciája valamint egyedülálló kipergés-ellenállósága (1.kép)! Ezek a tulajdonságok jelentik a folytonosságot valamint az Önök számára a termésbiztonság alapját!

Eredményes gazdálkodást kívánunk a következő szezonra is!

További információ:
www.dekalb.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!