2024. március 29. péntek Auguszta

Heti fókusz: A profitabilitás-növelés már fajtaválasztásnál elkezdődik kalászosban

Agro Napló
A kalászos fajtaválasztás nagy kihívást jelent a megváltozott, szélsőséges időjárási viszonyok okán, hiszen a különböző fajták eltérő módon reagálnak termésminőségben és -mennyiségben egyaránt. A Caussade fejlesztési felelőse, Fehér Gyöngyi világít rá a szempontokra.

 

Fehér Gyöngyi
Caussade Semences Hungary Kft.

Szárazságot és a sarat egyaránt álló, nyerő fajták

Sorjáznak a MEMORI CS és SIRTAKI CS repcéinkkel kapcsolatos információk. Dusnokon, Csávolyon, Kecskeméten is elégedett termelői véleményeket hallani. A SIRTAKI CS a szántóföldi növények fejlődését nem segítő tavasz ellenére 3,0 – 3,3 t/ha termést produkált. A MEMORI CS még ezt is megfejelte. Kissomlyón 4,6 t/ha, Dalmandon 3,6t/ha, Beleden 4,4 t/ha, Bács megye termelőinél 3 t/ha körüli hozamokat ért el. Hogyan kapcsolódik ez a kalászosokhoz? - kérdezhetik Önök. Annak okán említem ezt, hogy a leg ár- és technológia érzékenyebb, profitorientált kultúra az elmúlt években a repce volt. A kukorica háttérbe szorulása a napraforgóterületek korlátozott növelhetősége miatt azonban a kalászosok is e sorba kerültek. Jövedelmezőségüket az input költségek a termésmennyiség és a felvásárlási ár alakulása befolyásolja. A Caussade minden növényfaj esetében törekszik arra, hogy a piac több szegmensében is értékesíthető tulajdonságokkal bíró fajtákat adjon a gazdák kezébe. A kalászosok esetében a gazdaságosságot is támogató tulajdonságokat tartjuk szem előtt. A kalászosok hektáronkénti vetőmagigénye miatt az első meghatározó input költség a vetőmag ára, amelynek változása fajonként eltérő nagyságrendű, de összességében növekvő mértékű. Ez a költség 160-180 kg/ha vetőmag felhasználással csökkenthető a SOFRU, SORRIAL fajtáinknál a technológia függvényében. A repcénél szerényebb, de a kultúrák közötti felvásárlási árkülönbözet miatt jelentős és minden évben emelkedő növényvédelmi kiadásokkal is számolni kell főképpen erős fertőzési nyomású években.

Az árbevétel tervezhetőségét a CAUSSADE kalászos fajták magyarországi eredményeinek évenkénti átlagai - melyek rendre meghaladják az éves országos átlagokat - igazolják. Bevezetett és új fajtáink magas terméspotenciálját genetikai oldalról kiemelkedő és a növényvédelmi költséget jelentősen csökkentő betegségtolerancia, rezisztencia támogatja.  Búzáinkat a francia származásnak köszönhetően a rozsdagombák általában nem, vagy csak kismértékben fertőzik, de a FLAVOR CS emellett mozaik vírusrezisztens a SOTHYS CS speciális Septoria és rozsdabetegség ellenállóképességgel is bír. E tulajdonságokat meglehetősen erős egyéb levélbetegség és Fusarium ellenállóság egészíti ki. A környezeti stresszhatásokkal szemben a jó adaptációképességet emelhetjük ki, de ebbe a körbe tartozik a párologtatást mérséklő, szárazságtűrést, ellenállóképességet növelő viaszos felépítésük is. A zászlóslevél idő előtti és a szemek korai „besülésének” elkerülése termésbiztonságot növelő tényezők. Emellett a gondos technológia a plusz ráfordítások az eddig „mennyiségi” fajtáinkat is a minőségi, még szélesebb piaci lehetőséget adó árukategóriákba emelik. A SOFRU idei vaskúti 10,05 t eredménye mellett 2019-ben több helyen 8 t/ha körüli vagy éppen Szihalomban 9,2 t/ha hozamhoz 24-31% sikértartalmat adott. SORRIAL, SOLVEIG, SOSTHENE malmi kategóriába tartozó fajtáink körét tovább bővítettük, klasszikus középmagas szalmaszárú, magas hozamú és egyben minőségi búzát adó fajtákkal. Figyelemre méltó a FLAVOR CS és a SOPHIE CS tavalyi és fajtáink idei hazai eredményei, melyeknél a 9 t/ha -os terméshez is 14,2 fehérje és 28,5%-os sikértartalom párosult. A profitorientált gazdálkodói szempontoknak megfelelő a bőtermő, de a piaci lehetőséghez igazított technológiával akár minőségi terményt és hasznos szalmatömeget adó plasztikus fajtáké a jövő. A TRISMART tritikálé és a SOPHIE CS malmi minőségű őszi búza közép-hosszú szalmája szolgálhatja az állattenyésztést, de apróra szecskázva, beforgatva vagy a tarlón hagyva a legjobb szervesanyag utánpótlást biztosítják a következő kultúra alá.

Forrás: 2019, CS éves országos átlagok
Nagyobb méretért kattintson a képekre!

Profi kalászos termesztés elképzelhetetlen ellenőrzött, kiváló minőségű vetőmag nélkül. A fémzárolt vetőmagok mennyiségének és 2014-től emelkedő mértékű növekedése bíztató képet mutat. Ennek részeként a CAUSSADE a magyarországi másodfokú kalászos ellátást kizárólag 22 hazai vetőmag előállító partnerén keresztül, ellenőrzött minőségű vetőmagokkal biztosítja.

Forrás: VSZT 2019

Az előállított mennyiségek növekedése híven tükrözi a termelői megítélést, igényeket. A JUP őszi árpa 6-7,3 t/ha eredményeiről is elégedetten nyilatkoztak termelőink. A SOFRU változatlanul a várakozásokon felül teljesített. Az eddig ismert, 5 megyéből származó adatok átlaga 8,1 t/ha. Az elért hozamok többsége 7 t/ha feletti. Ozorán 10 t/ha, Győr-Mosonban 9 t/ha feletti termést takarítottak be, de a tar kalászú SORRIAL is elérte ezt a termésszintet. Az idei eredmények kalászosból is egymás után érkeznek, bár még közel sem teljes a lista. Gyűjtjük és folyamatosan közzétesszük azokat, hisz az idei kiváló „kalászos teszt szezon” volt annak minden buktatójával, tehát amelyik fajta állta a sarat pontosabban a szárazságot, annak továbbra is szerepe lesz a profitorientált gazdálkodás keretei között is.

További információ:
www.caussade-semences.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Az ideihez hasonló aszályos évjárat – amely egyre inkább trenddé válik – az árpa malmára hajtja a vizet. Szakértők mondják el véleményeiket, javaslata...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!