Heti fókusz: A startertrágyázás írott és íratlan szabályai

Agro Napló
A startertrágyázással optimalizálhatjuk a fiatal növény tápanyagellátását, hiszen már ekkor eldől állományunk felnőttkori fejlődésének iránya és a környezeti stresszhatásokkal szembeni ellenállósága. Tóth Máté, az FMC-Agro szakembere avat be bennünket a részletekbe.
  Tóth Máté
FMC-Agro Hungary Kft.

A mezőgazdaságban a profitorientált termelés fontossága mellett egyre hangsúlyosabbá válik a fenntartható mezőgazdaság elvének érvényesülése, ami többek között az agrokemikáliák visszafogottabb, az ár-értékarányok érvényesülését mindjobban figyelembe vevő alkalmazását eredményezi. Ezt igazolja a termesztéstechnológiában egyre általánosabbá váló startertrágyázás is.

A vetéssel egy menetben a maghoz juttatott mikrogranulált biológiai startertrágya a növények fejlődésének legkritikusabb szakaszában, csírázáskor biztosítja a fiatalkori fejlődéshez legszükségesebb feltételeket. Ennek eredményeként optimális lesz a talajkörnyezet és tápelemellátottság, aminek következményeként az intenzív fejlődésből eredő kezdeti előny egészen a termés betakarításáig nyomon követhető.

A startertrágyázás célja, hogy egyenletes, gyors kelést és erőteljes növekedést biztosítson a növény fejlődésének kezdeti szakaszában azáltal, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot juttatunk közvetlenül a csírázó mag mellé.

A tápanyagfelvétel lehetőségei

A starter műtrágyázás fő célja a kis mennyiségű foszfor és mikroelemek kijuttatása a vetéssel egy menetben a mag közelébe, a növény fejlődését serkentő kedvező hatások érdekében. Az így kijuttatott műtrágyaszemcsék a gyökérzet 3-5 cm-es közelében gyorsan mobilizálhatóak. A mikrogranulátumok oldékonysága a kisebb szemcseméretből adódó nagyobb felület miatt jobb. Starter műtrágya használata kifejezetten indokolt abban az esetben, ha a foszfor alapműtrágyázás nem történt meg vagy ősszel került kijuttatásra, illetve a talaj pH-ja kevesebb mint 6,5 vagy magasabb mint 7,5. Korai vetés esetén, a hideg talaj átmeneti gyenge foszforszolgáltató képességét is tudjuk kompenzálni.

A növények optimális fejlődésének, kondíciójának, és ellenállóképességének alapfeltétele a harmonikus tápláltsági állapot. Ahhoz, hogy ide eljussunk, biztosítanunk kell, hogy az elvetett magból gyorsan fejlődésnek induló, erőteljes növény váljék. A kirobbanó korai fejlődés a tenyészidőszak végéig biztosítja az egyenletes állományt, ennek mérhető eredménye a termésátlagok növekedésén keresztül a profitban realizálódik.

A környezettudatos növénytermesztési technológiákban a még jobb eredményesség érdekében a növények táplálása a hagyományos műtrágyák, a mikrogranulált startertrágyák és a mikrobiológiai készítmények közötti kölcsönhatások optimalizálásával történik. A kijuttatási költségek csökkentése és a készítmények egyes összetevői közötti szinergizmus kihasználása céljából került kifejlesztésre az FMC biológiai startertrágyája, a Radistart® Gold.

A biológiai startertrágya egyedisége abban rejlik, hogy a kiterjedt makro- és mikroelem tartalmán felül olyan egyéb összetevőket is tartalmaz (zeolit, algakivonat), amelyek a természetben fellelhetők, és bebizonyosodott róluk, hogy a tápelemek még szélesebb körét biztosítják, illetve a talaj és a növény biológiai életfolyamatait jelentősen serkentik.

A zeolit kőzet kémiailag a szilikátokhoz tartozik. Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy nagy felületi megkötő képességgel rendelkezik, mely a talajok tápanyag- és vízháztartását segíti. Több millió évvel ezelőtti vulkán kitörések során felszabaduló nélkülözhetetlen elemek kötődtek meg a kőzet kristályrácsaiban, melyeknek egy része a mai termőtalajainkból már hiányzik, illetve nehezen érhető el a növények számára. A Radistart® Gold egyik alapanyagaként alkalmazott zeolit egy speciális, szabadalmaztatott feltárási eljárás következtében, képessé válik a növényeket ezen nyomelemekkel ellátni. Ennek csírakorban különösen nagy a jelentősége.

A tengerialga-kivonat növényekben történő alkalmazásának előnyei a csírázásban, a termésnövelésben, a biotikus és abiotikus stresszel szembeni ellenállóképességben mutatkoznak meg. Az algakivonat összes alkotóelemének szinergikus hatása összehasonlítható azzal, amelyet az exogén módon alkalmazott növényi hormonok gyakorolnak a növényekre. Az alginátoknak kiváló biostimuláns hatásuk van a növényekre. Fontos szerepet játszanak a betegségek és a stresszjelenségek elleni védekezésben. A mannit megvédi a növényi sejteket a stressz negatív hatásaitól. A polifenolok nagy antioxidáns hatású anyagok, amelyeket növényi sejtek termelnek, hogy stabilizálják és erősítsék a sejtfalakat a kórokozók elleni támadásokkal szemben. A laminarinok stimulálják a gombaellenes hatású anyagok szintézisét. Az algakivonatban található fukoxantin fontos szerepet játszik a biotikus stresszre adott gyors válaszban, mivel ezek hatására előre felkészül a növény.

Biológiai hatású startertrágya és talajkondicionáló együttes hatására a könnyen hasznosítható szénhidrátok többszörösére növelik a mikroorganizmusok számát a műtrágyaszemcsék közelében. A mikrobák száma több mint hatvanszorosára is nőhet a kezeltelen talajban mérthez képest. A termésnövelésen túl, az algakivonat a növény abiotikus és biotikus stresszel szembeni ellenállóképességét is növeli. A növény erőteljesebb gyökérzetet fejleszt, így az a talajlakó kártevőknek is jobban ellenáll. Rendszeres használatának köszönhetően a talaj könnyen művelhető, morzsalékos, kiváló vízháztartású, kórokozókban szegény, dinamikus tápanyagforgalmú termesztési környezetet alakít ki

Az FMC a fenti problémák megelőzésére ajánlja a Radistart® Gold startertrágyát és talajkondicionálót. A készítmény rendszeres használata könnyen művelhető, morzsalékos és jobb vízháztartású talajt eredményez. A készítményben található makro- (nitrogén, foszfor, kálium), mikro- (cink) és mezoelemek (kalcium, magnézium, kén) közül a magnézium és a kálium mennyisége kétszeresére nőtt az elődkészítményhez képest. 16%-ban tartalmaz zeolitot (a jelenleg elérhető készítmények között legmagasabb arányban), mely különleges kőzet nagy felületmegkötő képességgel rendelkezik, így a talaj optimális tápanyag- és vízháztartását segíti elő. A Radistart® Goldban található 2% tengerialga-kivonat is felel a biostimulátor hatásért. Összetevői segítségével biztosítja a betegségek és stressz elleni védelmet, erősíti a sejtfalat, stimulálja a növényi hormonok szintézisét.

A készítmény március 15-ig kedvezményes áron (15% kedvezménnyel) beszerezhető a növények optimális indulásáért.

Radistart® Gold starterrel vetett kukoricák nagyobbak, zöldebbek és nem láthatók rajtuk hiánytünetek. A tápanyagokat jól tudta hasznosítani a növény, melynek oka, hogy a könnyen hasznosítható szénhidrátok növelik a mikrobák számát a műtrágyaszemcsék közelében, így jobb a felvehetőség. A versenytárs készítmény nem tartalmaz biostimulátort, a növények kisebbek, fejletlenebbek. A sárga levelek erőteljes nitrogénhiányra, a lila levelek pedig foszforhiányra utalnak. (Csököly, Somogy megye, 2020. június 14., fotó: Tóth Máté, FMC)

  

Radistart® Gold alkalmazása (15 kg/ha) csemegekukoricában. A növény későn lekerülő borsó elővetemény után került elvetésre. A kevésbé ideális körülmények ellenére a kukorica vitális, jól fejlett gyökérzettel rendelkezik. (Tiszavasvári, 2020. július 29. - A videó négy héttel a vetés után készült.)

 

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!