Heti fókusz: Az algaalapú készítmények hozzáadott értékei

Agro Napló
Szuper „levéltrágyáknak” nevezte egyik hozzászólónk az alga kivonatot tartalmazó készítményeket hozzáadott értékeik miatt. Erről több szakértő véleményét is megkérdeztük. A válaszokért kattintson! 

Az algaalapú készítmények hozzáadott értékei

A válaszokért kattintson!

Daoda Zoltán
AGRO.bio Hungary Kft.
Valovics Attila
UPL OpenAg/Arysta
Takács Attila
Hechta Kft.
Gecseg Andrea
Natur Agro Hungária Kft.
Jáger Ferenc
Sumi Agro Hungary Kft.

Daoda Zoltán (AGRO.bio Hungary Kft.) 

A biostimulátorok használata egyre jobban terjed világszerte, aminek fő oka a termőtalaj és a növénytermesztés kitettsége, a növényeket érő stresszhatások okozta termésveszteség. Ennek megelőzése és kezelése mára az intenzív növénytermesztés és a talajok szervesanyag-tartalom növelésének fontos eleme lett.

Megjelent a piacon egy új típus, egyedülálló élőalgás készítmény, amely talajalgát tartalmaz

Talajalgák

Ismertek olyan algafajok, melyek az evolúció folyamán kizárólagosan adaptálódtak az adott szárazföldi talaj biotóp feltételeihez - ezek a szigorúan vett csak a talajban élő aerob, levegőn, a talajfelszínen és a felső talajfelszín 10-cm mély rétegeiben szaporodni is képes BSC talajalgák, amelyek elsősorban a talajfelszínen képesek szaporodásra. A talajalgák szélsőségesebb gyorsan változó fizikai, kémiai és biológiai környezetben élnek, mint a vízi algák. A szinte állandó stresszhelyzetre alkalmazkodó anyagcseréjükkel, vagy éppen bioaktív anyagok termelésével válaszolnak.

A talajalgák elsődleges termelésük mellett számos hasznos tulajdonságukkal kedvezően befolyásolják a növény-talajrendszereket. A talajok szervesanyag tartalmát növelik elsődleges felépítésük, valamint extracelluláris polimer (EPS) termelésükkel, ami tartalék tápanyaga lehet a növényeknek és a talajban elő mikroorganizmusoknak (baktériumoknak, gombáknak). Egyes talajalga fajok antagonistái lehetnek a növényi kórokozóknak.

Képesek továbbá többféle molekula kiválasztására –növényi növekedést szabályzó anyagok, biocidok, szideroforok-, amivel sokrétű hatást képesek kifejteni a környezetükre és az ott élő élőlényekre.

UV toleranciájuk magasabb a többi mikroszervezethez képest, ami mezőgazdasági felhasználásra alkalmassá teszi őket.

Talajjavítás

A talajban élő fonalas algák fontos szerepet játszanak a degradálódott talajok életének újra-indításában, az eróziós veszteségek csökkentésében, a talajok szerkezetének javításában, nitrogénnel és szerves anyagokkal való dúsításában, táplálékul szolgálnak egyes élőlények számára, növekedésszabályozó anyagaik révén elősegítik szervezettebb növények fejlődését.

Biofilm kéreg (BSC, biologica soil crust) kialakításával védik a talajfelszínt a kiszáradástól, az eróziótól, növelve a víztartó képességet.

A talajra gyakorolt pozitív hatások közvetve kihatnak a növényekre is, ami ellenállóbb lesz a szárazsággal szemben. A tápanyagok sokszínűsége nem csak a talajban élő mikro-organizmusok számára jelent gazdag tápanyagforrást, hanem a növények számára is.

A Klebsormidium fajok talaj felső 5-20 cm-es rétegében 10 °C fok alatt és 20-30 °C között egyaránt megtalálhatók és elterjedtek. Kiemelkedő szárazságtűrő és rehidratációs képességük képessé teszi őket az újra nedvesedett környezetben való gyors szaporodásra.

A talajalga a talajfelszínen elszaporodva jelentős mennyiségű különleges biomasszát képez– 50-100 kg/ha mennyiségben, ami fehérje, lipid, aminosav, vitamin és poliszacharid tartalmánál fogva a növények fejlődésére is hatást gyakorol.

A Klebsormidium nemzetség fajai rendkívül sokoldalúan alkalmazhatóak:

  • A nehézfém megkötőek.
  • Nagyfokú UV ellenálló képességgel rendelkeznek.
  • A növényi hormont termelnek (brasszinoszteroidot).

Extracelluláris polimerek (EPS)

Az extracellular polymeric substances a mikroorganizmusok által szekretált nagy molekulatömegű anyag, amely a sejtek líziséből, valamint makromolekulák hidrolíziséből származnak valamint, meg glükóz fruktóz, raffinóz stb. egységekből polimerizált poliszacharidokból.

Az EPS funkciói igen sokrétűek. Képes a sejtek közt nagy víztartalmú bonyolult hálószerű rendszert kialakítani, ami védelmet nyújt a kiszáradás ellen és toxikus vegyületektől s egyben szolgálhat tartalék szénforrásként/energiaforrásként tápanyaghiány esetén a mikroorganizmusok és növények számára egyaránt.

Extracelluláris poliszacharidokat sikerült kimutatni Klebsormidium bilatum tenyészetünkből, ami bizonyítja EPS termelő képességét, aminek mennyisége 50-100 kg/ha-ra tehető ideális körülmények közt. Mindez frissen termelt szerves anyag a talajnak.

Fitostimulátor hatás

Tudományosan elfogadott a mikroalgák és kivonataik szövettenyészetekre gyakorolt serkentő hatása is, ami erről az oldalról megalapozza hasznosíthatóságukat a növénystimuláló lombtrágyák területén. Régóta ismert a különböző zöldalga törzsek intenzív auxinszerű, citokininszerű növényi növekedésserkentő hormon kiválasztása.

Az algákban leggyakrabban előforduló citokininek szeneszcencia gátló, juvenelitást fokozó hormonok, továbbá fokozott jelenlétük ellenállóvá teszi a növényt nekrotróf kórokozókkal szemben.

A növényi növekedés szabályozó anyagok egy kémiailag igen heterogén csoportja a természetben előforduló vegyületeknek. Egymással is kölcsönhatva komplex módon szabályozzák a növények életének minden aspektusát (például a sejtek osztódása, megnyúlása és differenciálódása, abiotikus és biotikus stressz válasz reakciók).

A brasszinoszteridok (BR) szteroid típusú növényi hormonok, melyek jelenléte elengedhetetlen a növényi növekedés és fejlődés során. Ezek a szteroid típusú hormonok a magasabb rendű növények minden szövetében kimutathatók, legnagyobb aktivitásukat azonban a hajtáscsúcsban tapasztalták. A növényekben nagyon kis mennyiségben fordulnak elő (nanogramm mennyiségek); legnagyobb mennyiségben, a virágporban és éretlen magokban (1-100 ng/ friss tömeg) találhatóak meg.

A brasszinoszteroid típusú hormonok koncentrációja az algasejtekben 0,3 és 4,0 μg/kg vizes tömeg közt változik, ami vetekszik a magasabb rendű növények brasszinoszteroid tartalmával.

A brasszinoszteroidok

  • a növények ellenállóképességét javítják a különböző biotikus és abiotikus stresszhatásokkal szemben.
  • Hőstressz esetén támogatják a növényeket.
  • A növényi növekedést serkentő hatásuk több téren is megfigyelhető:
  • rendelkeznek auxinszerű hatással, ezáltal a sejtek megnyúlását és osztódását is segítik,
  • stimulálják a növények etiléntermelését, mivel aktiválják az etilénbioszintézishez szükséges enzimeket (ACC szintáz és oxidáz).
  • A növények tápanyagfelvételére is nagy hatást gyakorolnak, mivel a xilém és gyökérnövekedést is befolyásolják.
  • A növények nehézfém (Cs,Sr) akkumulációját is csökkentik.

    Klebsormidium bilatum - Algater

    A Klebsormidium bilatum fonalas zöldalga rendszertanilag a Charophyta (csillárkamoszatok) törzs Klebsormidium nemzetségébe sorolható.

    Az algasejt szélessége 7-9 μm közti tartományba esik, míg hossza egy-másfélszerese a szélességének. A kloroplasztisz a sejtfal jelentős részét befedi, és egy nagy pirenoidot tartalmaz. A pirenoid fontos szerepet játszik a fotoszintézisben, mivel a szén-dioxid megkötéséhez megfelelő környezetet biztosít a Rubisco enzimeknek. Sejtjei hosszú, el nem ágazó fonalakat alkotnak, amik akár több centiméter hosszúságban kötélszerűen is szerveződhetnek.

    A talajalgák által támogatott növényeknek a levélfelületükön keresztül is stimulálhatóak élőalgás készítménnyel.

    Alga lombtrágya

    Az Algafix® balatoni élő algát (Scenedesmus obtisausculus) tartalmazó mikrobiológiai biostimulátor. Az élő mikrobák mellett makro- és mikroelemeket, valamint az algasejtek által termelt növényi hormont tartalmaz. A kijuttatást követően is – megfelelő körülmények között – folyamatosan termeli a kinetint (citokinin), aminosavakat és zsírsavakat, melyeket a növény levélen keresztül vesz fel. Az algák elhalása után a sejtjeiben tárolt anyag (pl. hormonok) is felszívódnak, így az Algafix® esetében dupla hatással számolhatunk, ami a hozamnövelésben kiveszi részét. Az Algafix® kinetin termelése kiugróan magas más algatörzsekhez képest.

    Hogyan befolyásolják a növényi hormonok a hajtásnövekedést, azaz hogyan működik az Algafix®?

    A növényi hormonok növényekre gyakorolt hatása függ az egymáshoz viszonyított arányuktól. Magas kinetin-koncentráció (alacsony auxin-koncentráció mellett) esetében a hajtások növekedését tudjuk indukálni, magas auxin-koncentráció (alacsony kinetin-koncentráció mellett) esetében inkább a gyökerekét. A kinetin főleg a sejtek oldalirányú (pl. gyökérnyak vastagsága stb.), az auxin a sejtek hosszirányú megnyúlását (pl. kalászosok, repce szárba szökkenése stb.) indukálják.

    A növényi hormonok kultúrnövényeinkre gyakorolt hatása függ az egymáshoz viszonyított arányuktól. Nem mindegy, hogy a növény egyes fázisaiban az auxin (IES) és a citokinin (kinetin) aránya hogyan alakul. Magas kinetin-koncentráció (alacsony auxin-koncentráció mellett) a hajtások növekedését tudjuk indukálni (4. kémcső), magas auxin koncentráció (alacsony kinetin-koncentráció mellett) esetében inkább a gyökerekét, (3. kémcső).

    Az Algafix® használatát akkor ajánljuk, amikor valamilyen külső tényező miatt – pl. a talajok hirtelen lehűlése, kórtani problémák, gyenge tavaszi indulás, fejlődésben való lemaradás stb. – megáll vagy lassul a növény fejlődése.

    Természetes kelátként is működik

    Az Algafix alkalmas a fémes mikroelemek kelátkötésére, ezzel lényegesen hatékonyabbá teszi az ilyen típusú lombtrágyák növénybe való bejutását, hasznosulását.

    További információ:
    www.agrobio.hu

     

    Valovics Attila (UPL OpenAg/Arysta) 

    Manapság a biostimulátorok használatát a termelők többsége beilleszti a különböző szántóföldi és kertészeti kultúrákban alkalmazott technológiák sorába. Legyen szó a termésbiztonságról (pl. stressz okozta terméskiesések csökkentéséről) vagy optimális körülmények között használva a termésnövelésről, ezek a készítmények nagy segítséget nyújtanak a fajtákban, hibridekben kódolt genetikai potenciál minél nagyobb feltárásában. Ezek a hozzáadott értékek betakarításkor természetesen pénzügyileg is megtérülnek.

    Az idei évtől új taggal bővül az algaalapú biostimulátoraink családja. A PAT (Physio Activator Technology) technológián alapuló UPL OpenAg/Arysta-készítmények közül már bizonyított a termelőknek a Multoleo (napraforgó, repce, szója), a Forthial (kalászosok) és a Tonivit (régebbi nevén Rooter, őszi vetésű kultúrák). A Zeal a legújabb testvér a sorban, amelyet kifejezetten a kukorica igényeihez igazodva fejlesztettünk: a GA 142 algakrémen kívül cinket, molibdént és foszfort is tartalmaz.

    Ahhoz, hogy megértsük a Zeal működését, meg kell néznünk, hogy melyek a kukorica hozamának legfontosabb összetevői élettani szempontból. A kultúra indításakor elsődleges cél, hogy a korai fejlődés, növekedés megfelelő legyen. Ez elősegítheti a korai virágzást, hogy a kukorica a lehető leghosszabb szemképződési időhöz jusson a vegetáció folyamán. Mindezekhez a növény egész életciklusa alatt jó ásványianyag-ellátást és optimális fotoszintetikus aktivitást kell biztosítanunk.

    Azonban sokszor ütköznek a kukoricatermesztők korlátba a növény 5-8 leveles korában, ugyanis ebben a fenofázisban a növekedés stagnálni kezd. Ez a fejlődésbeli megtorpanás viszont későbbi virágzást eredményez, amely így lerövidíti a szemképződési időintervallumot. A megtorpanás oka főként abban keresendő, hogy gyenge gyökereknek kell felszívni az ásványi anyagokat, főként a foszfort a talajból (amely a korai virágzás egyik fontos faktora). Ha ebben az időszakban magukra hagyjuk a növényeket és nem támogatjuk meg a gyökér- és a zöldtömegképződést, könnyen egy erőtlen állománnyal találhatjuk szemben magunkat, amely a későbbiekben már nem tudja utolérni magát, következésképpen a terméseredmények is csökkeni fognak.

    Ennek a folyamatnak az ellensúlyozására javasoljuk a Zeal alkalmazását. A készítményt a kukorica 4-6 leveles állapotában (tehát közvetlenül a leendő hozam szempontjából kritikus stádiumban, a virágrügyek differenciálódása előtt, amely a 7-10 leveles korban következik be), 2-3 l/ha dózisban javasoljuk kijuttatni. A készítményben található anyagok aktiválják néhány olyan létfontosságú enzim működését, melyek segítségével megnő a talajból történő víz- és tápanyagfelvétel hatásfoka. Ezáltal magasabb lesz a fotoszintetikus aktivitás, növekszik a növény tápanyag-ellátottsága és megnő a biomassza felhalmozódása mind a gyökérben, mind a föld feletti részekben.

    Általánosságban elmondható, hogy növényvédő szerekkel és lombtrágyákkal egy menetben kijuttatható. Alkalmazásának ideje éppen a posztemergens gyomirtószerek permetezésével esik egybe: itt mindenképpen figyelni kell, hogy bromoxinilt és dikambát tartalmazó herbicidekkel nem minden esetben keverhető, a kijuttatás előtt érdemes keverhetőségi próbát végezni.

    További információ:
    www.arysta.hu

    Takács Attila (Hechta Kft.) 

    Szerte a mezőgazdasági médiában találkozhatunk szakcikkekkel, reklámokkal amelyek biostimulánsokról vagy növénykondícionáló szerekről szólnak. Sok téveszme kering ezen téma körül. A növénykondícionáló készítmények törvényi definíciója az alábbi: a növények fejlődésére, terméshozamára és általános állapotára kedvezően ható, szerves vagy szervetlen anyagokból előállított készítmény, amely a növényi életfolyamatokra elsődlegesen a tápanyag-forgalom befolyásolásán keresztül hat. (36/2006. FVM rendelet).

    Általában növénykondícionáló szerként az alábbi anyagokat használjuk: humin- és fulvosavak, aminosavak, algakoncentrátumok, növényi kivonatok, biopolimerek, ásványi anyagok, gombák, baktériumok.

    Manapság egyre több cég jelenik meg alga kivonatokat tartalmazó készítményekkel. Az alga kivonatok, a növényi kivonatok speciális fajtái. Nagy mennyiségben állíthatók elő, viszonylag olcsón, általában az északi tengeri algafajokból (Ascophyllum spp., Fucus spp., Laminaria spp.). Mivel a tengeri algák tartalmaznak sok mikro- és nyomelemet, növényi hormont és fehérjét, erőteljes hatással vannak a növényekre. Fokozzák a tápelemek felvételét, így serkentik a növekedést és a megtermékenyülést. Általában tápelemekkel együtt szokták gyártani ezeket a készítményeket, hogy a levélen keresztüli tápanyag ellátással is segítsék a fokozott tápelem felvétel tápanyagigényét.

    Saját szakmai véleményem szerint én az alga koncentrátumot és más tápelemeket tartalmazó készítményeket szuper levéltrágyának tekintem. Ezek a készítmények sokkal többek, mint az egyszerű szintetikus levéltrágyák és műtrágyák. Képesek biztosítani olyan mikro-és nyomelemeket, biológiai anyagokat is a növények részére, amelyeket a szintetikus levéltrágyák soha nem tartalmaztak. A jövő levéltrágyázását az ilyen készítmények használata fogja jellemezni.

    Az Amalgerol nem sorolható az alga koncentrátumot és tápanyagokat tartalmazó termékek körébe. Az Amalgerol több speciális növényi kivonatot tartalmaz, ami alapvetően a növények sztressztűrő képességére hat. Az Amalgerol nem tartalmaz növényi tápanyagokat, mert elsődleges feladata nem a tápanyagok biztosítása a növények részére, hanem a növényi életfolyamatok befolyásolása, serkentése. Az Amalgerolt általában akkor használjuk, ha növényeinket valamilyen külső stresszhatás éri, ami megakasztja a fejlődésüket. Ekkor nem mindegy, hogy a növények mennyi idő alatt heverik ki ezen káros hatások következményeit és indulnak újra fejlődésnek. Ezen komplex hatás kifejtéséhez egyféle növényi kivonat nem elegendő, ezért tartalmaz az Amalgerol többféle növényi kivonatot. Természetesen ezen növényi kivonatok előállítása drágább, mint az algakivonatoké és így az algakivonatot tartalmazó termékek ára mindig is alacsonyabb lesz, mint az Amalgerol.

    Az Amalgerol hat a növények gyökerén élő mikorrhiza mennyisége. A mikorrhizák szimbiózisban élnek a növények gyökereivel és mintegy azok „meghosszabbított karjai”, sokkal messzebbről képesek a vizet és a tápanyagokat a gyökér számára biztosítani.

    Az Amalgerol serkenti a talajbaktériumok életfolyamatait, ezért talajkondícionáló szerként is használható. Talajkezeléskor az Amalgerol egyedien magas növényi olajtartalma miatt óriási határfelületen terül szét a talajszemcséken, nagy életteret biztosítva a talajmikrobáknak. Ezeken az olajos határfelületeken, ahol van oxigén, nedvesség és tápanyag a talajbaktériumok szaporodásnak indulnak. Az Amalgerol könnyen felvehető széntartalma pedig azonnal hasznosuló tápanyagot is ad a talajbaktériumok számára, így a talaj hasznos élő szervezetei látványos működésbe kezdenek, gyors szaporodásnak indulnak. Az Amalgerol rendszeres használatával ez a folyamat az alsóbb talajrétegekben is megfigyelhető, így ott is javul a talajszerkezet és a tápanyagok felvehetősége.

    További információ:
    www.hechta.hu

    Gecseg Andrea (Natur Agro Hungária Kft.) 

    Egyre nagyobb teret hódítanak a természetes összetételű levéltrágyák, a biostimulátorok. A szervesanyag-tartalmú lombtrágyáktól eltérően a biostimulátorok nem a növény közvetlen tápanyag-ellátottságát javítják (minimális tápelemet tartalmaznak), hanem a bennük lévő bioaktív anyagok (pl. hormonok, vitaminok, aminosavak) a növénybe jutva segítik a növények harmonikus fejlődését. Támogatják a fejlett gyökérzet és markánsabb zöldtömeg kialakulását.

    A szoros piaci helyzetben a termelők reális elvárása az egyre nagyobb hozam és a minőségi beltartalmi határértékeknek való megfelelés. Ehhez erős, ellenálló képességgel rendelkező állomány szükséges, ami a rendelkezésre álló tápanyagot optimálisan tudja hasznosítani. A megfelelő kondíciójú növényállomány könnyebben átvészeli az aszályos, csapadékszegény időszakokat, vagy az esetleges növénykárosítók támadását. Ezzel sok esetben megmenti az adott állományt és/vagy jelentős terméstöbbletet eredményezhet.

    Az alga alapú biostimulátorok piaca jelentős bővülés előtt áll. Ez részben az egyre szélsőségesebb, nagyon sok aszályos időszakot hozó időjárásnak, részben pedig a gazdák tudatosodásának tudható be. A szántóföldi növények termesztésében már megalapozott a használatuk. Gyakorlati alkalmasságukat bizonyítja, hogy évről-évre növekszik a témában megjelent kísérleti eredmények, publikációk száma.

    A Natur Agro Hungária Kft. szántóföldi üzletága és kutatás-fejlesztési csoportja is minden évben, több helyszínen és szántóföldi kultúrán törekszik terméseredményekkel, morfológiai és beltartalmi paraméterek eredményeivel is alátámasztani a biostimulátorok hatásmechanizmusának elméleti alapjait.

    Kukorica lombtrágyázási kísérlet, Győr 2018.

    Egy 2018-as vegetációs időszakban elvégzett kísérlet beállítása az egyik győri termelő partnerünk saját területén történt, melynek célja a Natur Agro Hungária Kft. lombtrágyáinak kukoricára gyakorolt hatásának vizsgálata volt.  A kezelések alapja a Natur Plasma élő algás biostimulátor és annak Mono adalékkal és/vagy a Natur Active komplex tápanyagtartalmú lombtrágya keverékkel dúsított változatai voltak. A parcellák terméseredményeit a helyszínen összeállított papucsmérlegen rögzítettük, nedvességmérést végeztünk az eredmények egalizálása céljából.

    A kísérleti parcellák agrotechnikai adatai a következők:

    • elővetemény: őszi búza
    • talajművelés: lazításos
    • termesztett fajta: DKC4590
    • kísérleti parcellák mérete: 50 m2
    • lombtrágyás kezelés fenológiai fázisa: 6-8 leveles állapot
    • tápanyag utánpótlás:
    • ősszel: 300 kg/ha NPK (15:15:15)
    • tavasszal: 200 kg/ha Pétisó
    A kísérleti tábla címerhányás előtt.

    * A terméseredmények 13 % nedvességre egységesítve.
    ** A többletbevételek 45 000 Ft/tonna terményárral kalkulálva.
    ***A kezelés költségei lédig (göngyöleg nélküli) listaárakon lettek kiszámítva

    A kisparcellás kukorica lombtrágyázási kísérlet eredményeként átlagban 11,1% terméstöbbletet tudtunk realizálni biostimulátor használatával.

    A kísérletből az is kiderült, hogy a kezelések összetevőinek szakszerű megválogatásával lehet a legnagyobb eredményt elérni lombtrágyázás során. A Mono adalékok közül a Mono Cink terméseredményre gyakorolt hatása a legjelentősebb ebben a kísérletben, mely dózisban és a keverékekben is növekvő tendenciát eredményezett.

    Mindez alátámasztja a levélanalízisre alapozott, célzott tápanyag-utánpótlás jelentőségét a kívánt terméseredmények eléréséhez a jelenlegi piaci körülmények között.

    További információ:
    www.naturah.hu

    Jáger Ferenc (Sumi Agro Hungary Kft.) 

    A mai legmodernebb, harmadik generációs biostimulánsok mögött már tudományos vizsgálatok/adatok, fejlett gyártási eljárások, hatásmód analízisek állnak és alkalmazásukat ígéretes eredmények jellemzik. Ilyen „3.0-ás” biostimuláns a Futureco Bioscience készítménye a SHIGEKI.

    Alapanyaga az Ascophyllum nodosum barna tengeri alga tisztított kivonata, mely hozzáadott foszfort, káliumot, bórt és EDTA mikroelemeket tartalmaz.

    Az Ascophyllum nodosumból származó összetevők az alábbiak:

    • alginátok
    • polifenolok (antioxidánsok)
    • vitaminok
    • mikro tápelemek
    • aminosavak
    • mannitol
    • makro tápelemek
    • oligoszaharidok
    • növényi hormonok

    A SHIGEKI előállítása során a ma ismert legkíméletesebb algakivonat készítési eljárást az úgynevezett BC® tisztítást alkalmazza a gyártó. 

    A növénytermesztés eredményességét korlátozó tényezők közül az abiotikus tényezők, az abiotikus stressz – időjárás, gazdálkodási, fenológiai eredetű stresszek – jelentik a legnagyobb korlátot.

    Az okszerű stresszkezelés megelőző, proaktív beavatkozást takar, ami azt jelenti, hogy a várható stressz bekövetkezte előtt 24-48 órával célszerű kezelni, ill. további kezeléseket a növényi reakció függvényében általában 10-20 naponta végezni.

    A SHIGEKI-vel a várhatóan energiaigényes időszak előtt „töltsük fel” növényeinket. A SHIGEKI dózisa alkalmanként 2-3 l/ha, gyümölcs és szőlő kultúrában.

    A SHIGEKI célzott alkalmazásával az alábbi növényfiziológiai hatások érhetők el:

    • Tápanyag egyensúly.
    • Hormonális egyensúly:
      • Vigor növekedés: levélfelület növekedés.
      • Megnövekedett fotoszintézis és fotoasszimiláta mennyiség.
      • Jobb virágzás és termékenyülés.
      • Gyökérrendszer fejlődés és tápanyagfelvétel növekedés.
    • Erősebb növény, aktívabb belső védelmi rendszer a kórokozókkal szemben, jobb abiotikus stressz tűrés.
    • Indukált hajtásnövekedés.
    • Termés minőség és mennyiség növekedés, egységesebb gyümölcs.
    • A szélsőséges hőhatások okozta stressz elviselése.
    • Általános vegetatív növekedés.

    A SHIGEKI foszfort tartalmaz, ezért kalcium, vagy magnézium tartalmú készítménnyel együtt ne juttassuk ki!

    További információ:
    www.sumiagro.hu

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!