Heti fókusz: Az eltérő időjárási viszonyokhoz igazítható kukorica-gyomirtási technológiák

Agro Napló
Ahhoz, hogy a kukorica gyomirtás sikeres legyen, a változó, sokszor szélsőséges időjárási körülményekhez alkalmazkodva a gyomirtási technológiánk újra gondolására van szükség. A javaslatokért kattintson a hozzászóló fényképére vagy nevére.

Az eltérő időjárási viszonyokhoz igazítható kukorica-gyomirtási technológiák

A javaslatokért kattintson a hozzászóló fényképére vagy nevére!

Molnár Dávid
Bayer Crop Science
Magyar Péter
Corteva Agriscience
Domokos Lajos
FMC-Agro Hungary Kft.
Gaál Orsolya
Nufarm Hungária Kft.
Papp Zoltán
Syngenta Kft.
Visi Zoltán
UPL Hungary Kft.

Molnár Dávid (Bayer Crop Science) 

A Bayer Crop Science kollégái arra keresik a választ, hogy mely kukorica gyomirtó szerek alkalmazása kihagyhatatlan a kukorica vetése és kelése körüli időszakban. Egy rövid riport keretében osztják meg velünk gondolataikat.

Molnár Dávid, marketing:  

- Kedves Lajos! Mit szólnál hozzá, ha a jelenlegi kukorica gyomirtó szerekből csak kettőt tarthatnánk meg, az új Európai Uniós irányelvek miatt? Neked melyik kettő lenne a legfontosabb?

Nagy Lajos, gyomirtási specialista:

- Egyszerű! Az Adengo és a Laudis gyakorlatilag teljesen kielégítheti bármelyik kukoricatermesztő gyomirtási igényeit.

Az Adengo a szegmensében gyakorlatilag a cég „igáslova”, jól alkalmazható áru-, siló és vetőmag kukorica termesztésben egyaránt, melyet széles hatásspektruma és kitűnő szelektivitása tesz lehetővé. De, hogy ne csak a levegőbe beszéljek, a hatóanyagösszetétele és spektruma optimális a hazai gyomflórához, magról kelő egy- és kétszikű spektruma a gyári kombinációk közül mindenképpen kiemelkedik. Rugalmas, preemergenstől a korai posztemergens időszak végéig biztonságosan és hatékonyan alkalmazható. Mint rendes „igásló”, nem túl igényes a tartási körülményekre. A tienkarbazon-metil összetevőnek köszönhetően kevés vízzel is beéri, aktivitását száraz körülmények között az első csapadék érkezéséig megőrzi, az akkor érzékeny stádiumban lévő gyomoknak képes utána nyúlni és elpusztítani azokat. További csapadékhullámok érkezésekor – az izoxaflutolnak köszönhetően – képes újraaktiválódni és elpusztítani az újabb kelési hullámokat.

Terbutilazin-mentes kombináció, de ha a gazdának van rá lehetősége, bátran kombinálható vele, különösen öntözött körülmények között. Koravén kétszikűek ellen egy hormon nagyszerűen kiegészíti a hatását.

A Bayer nélkülözhetetlen IWM (integrált gyomszabályzási) eszköze, annak ellenére, hogy évelő egy- vagy kétszikűek ellen csak korlátozott hatást biztosít, megfelelő technológiai környezeteben (előző évben elvégzett tarlókezelés esetén), voltaképpen a rezisztens fenyércirok elleni védekezés legszakmaibb alternatíváját nyújtja. Megfelelő kezekben mindmáig csúcstechnológiai megoldás a kukorica korai gyomirtásában.

Adengo fenyércirok elleni hatékonysága, Ötvöskónyi, 2021.05.26.

A másik választás csak a Laudis lehet. Mintha egyenesen a hazai gyomflórára fejlesztette volna a cég. Az egyhatóanyagú készítmények közül kiemelkedik széles hatásspektruma, számos gyomfaj túlfejlett egyedei ellen az egyedüli orvosság, akár igen későn kijuttatva is. Hatékonysága mellett a szelektivitása az, ami miatt szívesen használják még mindig. Kevés olyan termék maradt a piacon, ami lényegében az összes típusú kukoricában, de még csemegekukoricában is ennyire biztonságosan és hatásosan felhasználható.

Hatékony Laudis-os gyomirtás a kezelést követő 10. napon, Gyúró, 2022.

Az esőállósága – több mint másfél évtizedes felhasználási tapasztalat alapján jött vissza a piacról, hogy – fél óra. Egy jó gyomirtó készítménynél fontos szempont a technológiai rugalmasság, a Laudis ebben sem szenved hiányt. Még a legmelegebb napokon is biztonságosan kipermetezhető különösebb fitoxicitási veszély nélkül, amivel másodvetésű csemegekukoricában teszi magát különösen nélkülözhetetlenné. Ha szükséges, könnyen kombinálható, széfener tartalma „rádolgozik” a legtöbb hatóanyagcsoportra.

Bátran ajánljuk, hogy használják az Adengo-t és a Laudis-t a pre- és a korai posztemergens gyomirtási szakaszban hiszen, ahogy láttuk, átfogó megoldást biztosítanak a kukorica védelmére!

Felmerülő kérdéseivel forduljon bizalommal a Bayer területi képviselőihez! >>

További információ:
agro.bayer.co.hu

Magyar Péter (Corteva Agriscience) 

Az elmúlt évek időjárása a legtöbb gazdának felnyitotta a szemét azzal kapcsolatban, hogy bizony szakítani kell a korábban alkalmazott, megszokásokon nyugvó gyomirtási technológiákkal és olyan készítményeket kell választani, melyek korszerűek és megbízhatóak. Korszerű, azaz egyszerre több, nagy biológiai hatékonysággal rendelkező hatóanyagot tartalmaz, megfelelő összetételben, megfelelő formulázási és adjuválási eljárással kiegészítve. Megbízható, azaz bármilyen időjárási körülmény között stabilan, a gazda által elvárt gyomirtási hatékonyságot nyújtja.

Az időjárás tekintetében a kukorica gyomirtásának sikerességét legnagyobb mértékben meghatározó tényező a csapadék. A korán és megfelelő mennyiségben érkező csapadék kíséretében sikeresen megvalósíthatóak a preemergens, valamint a korai posztemergens gyomirtások. Ennek hiányában azonban mind a kukorica, mind a gyomnövények későn, vontatottan kelnek ki, továbbá a gyomnövények esetében egy elhúzódó, több hullámban történő csírázásra számíthatunk, mely tovább nehezíti a hatékony gyomirtás kivitelezését. A komolyabb áprilisi csapadékok hiányában csak a posztemergens kezelésektől várhatunk érdemi eredményt.

A korábban felsorolt paraméterek figyelembevételével a Corteva AgriscienceTM számos kiváló kukorica gyomirtószerrel áll a gazdák rendelkezésére a gyomnövények elleni harcban. A korszerű és megbízható jelzők a portfoliónk valamennyi készítményére igazak, azonban mind közül kiemelném a prémium szegmenst képviselő Principal® Plus termékcsaládot. A legismertebb tagja a Principal® Plus Gold, mely Magyarországon az egyik legnagyobb felületen használt kukorica gyomirtószer. Kiemelkedő hatékonyságát és széles hatásspektrumát a csomagban található 5 hatóanyagnak, továbbá a Vivolt® hatásfokozó adjuvánsnak köszönheti. A nikoszulfuron és a rimszulfuron biztosítja a már kikelt egyszikű gyomnövények elleni hatást. A nikoszulfuron a köles és muhar fajokkal és a kakaslábfűvel veszi fel a harcot, míg a rimszulfuron a fenyércirok és a tarackbúza ellen nyújt védelmet. Ezen két hatóanyag gyári kombinációja és szinergista hatása biztosítja a széles spektrumot és kimagasló hatékonyságot a magról kelő és az évelő egyszikű gyomnövények ellen. A dikamba a kétszikű gyomnövények elleni markáns hatással járul hozzá a gyomirtás sikeréhez. Rendkívül gyors és látványos hatást nyújt, így a gyomnövények már a kezelést követő pár órával pusztulni kezdenek. A csomag Successor TX-et is tartalmaz, mely a terbutilazinnak köszönhetően levélen és talajon keresztüli hatással is bír. A terbutilazin amellett, hogy segíti a korábban említett hatóanyagok bejutását a gyomnövényekbe, megoldást nyújt a még csírázó vagy már kikelt egyéves kétszikű gyomnövények ellen is. A másik összetevő, a petoxamid egy klasszikus csírázásgátló hatóanyag, mely meggátolja az egyszikű gyomfajok későbbi csírázását.

A Principal® Plus család másik tagja a Principal® Plus Python, mely szintén 5 hatóanyagot és nedvesítő szert tartalmazó kereskedelmi csomag. Ezt a terméket azokra a területekre ajánljuk, ahol a gyomösszetételben a kétszikű gyomnövények dominálnak. A Principal® Plus mellett PythonTM 280 SC van a csomagban, amely két hatóanyagot tartalmaz: mezotriont és floraszulámot. A mezotrion hatóanyagnak köszönhetően a készítmény hosszú hatástartammal rendelkezik, valamint kiemelkedő hatékonyságú pl. napraforgó árvakelés vagy selyemmályva ellen. A floraszulám a dikambával karöltve, a leveleken felszívódva, kiváló hatékonyságot nyújtanak még az évelő kétszikűek ellen is, mint pl. mezei acat, sövényszulák, fekete üröm.

Principal® Plus Python hatása a szarvasi Corteva Portfolió Farmon. A terület erősen fertőzött volt varjúmákkal, csattanó maszlaggal és fekete csucsorral. A Python-os kombináció nyújtotta markáns talajhatásnak és a kétszikűekkel szembeni jelentős hatásának köszönhetően a tenyészidőszak második felében is tiszták a sorközök. Szarvas, 2022.07.06.

További információ:
www.corteva.hu

Domokos Lajos (FMC-Agro Hungary Kft.) 

A kukoricagyomirtás tervezésekor különösen fontos, hogy tisztában lennünk azokkal a tényezőkkel, amire befolyásunk lehet: a terület sajátosságaival, az elő- illetve utóveteménnyel, valamint a gyomflórával. A gyomirtást ugyanakkor meghatározzák olyan tényezők is, amikre nincs hatásunk, és csak igazodni tudunk hozzájuk: a talaj- és levegőhőmérséklet, a csapadékviszonyok.

Szükségünk van tehát egy olyan technológiára, ami eltérő időjárási körülmények között is működik. Ha vetés után csapadékos az időjárás, és tömeges a gyomkelés, a gyomirtás egyszerűen elvégezhető az egyszikű gyomok 1-3, kétszikű gyomok 2-4 leveles állapotában. Száraz időben már bonyolultabb a helyzet: alapvetően a mélyről gyökerező, évelő gyomok jelenek meg. Ebben az esetben meg kell várni a tömeges gyomkelést, viszont addigra már fejlettebb gyomokkal is találkozhatunk.

A FMC kínálatában immár hatodik éve szerepel a Diniro® Gold kukoricagyomirtó csomag, ami hatóanyagösszetételének köszönhetően egyre növekvő népszerűségnek örvend. A Diniro® gyomirtó szerben lévő három hatóanyag megoldja a már kikelt gyomok elleni teljes védelmet, míg a csomagban lévő Successor® TX 2 l/ha-os dózisával megadja azt a markáns talajon keresztüli tartamhatást, ami lehetővé teszi az ideális időzítést.

A Diniro® Gold az összes fontos kukorica-gyomnövény ellen hatékony. Széles hatásspektrumának köszönhetően a magról kelő gyomok (csattanó maszlag, libatopfajok, disznóparéj-fajok, keserűfű, parlagfű, selyemmályva, varjúmák, napraforgó árvakelés, kakaslábfű, muharfajok, kölesfajok stb.) mellett több, évelő gyom ellen is kitűnő hatékonysággal rendelkezik (pl.: mezei acat, apró szulák, fenyércirok, stb.). Fontos, hogy az évelő gyomok, a napraforgó árvakelés és a szerbtövis esetében a hatása csak a már kikelt, kihajtott egyedek ellen érvényesül.

Fúvókahiba miatt egyszikűekkel erősen fertőzött kezeletlen csík, 18 nappal Diniro® Gold gyomirtóval kezelt kukoricatáblán (Várong, Tolna megye, 2021.06.28.)

Alkalmazásával lehetőségünk van a kukoricát középposzt időzítéssel gyomirtani, és jól tudunk alkalmazkodni az időjáráshoz és a gyomok fenológiai állapotához egyaránt. Ez ott kifejezetten fontos kérdés, ahol erős az egyszikű fertőzés, mert ezek a gyomok 1-3 leveles állapotukban legérzékenyebbek valamennyi hatóanyagra. Mindezek mellett megkapjuk azt a hosszú tartamhatást, ami a gyommentes állapotot biztosítja számunkra a tenyészidőszak végéig.

57 nappal kezelés után 127 nappal kezelés után
Diniro® Gold gyomirtóval kezelt, tavasztól őszig gyommentes kukoricaállomány (Tiszavasvári, 2021.)

A rugalmasság a gyakorlatban nagyon fontos. Jöhet rosszkor az eső, fújhat napokig a szél, és még számtalan tényező befolyásolhatja a tavaszi munkálatokat. Adjuk meg az esélyt arra, hogy legyen elég időnk, és pontosan tudjuk időzíteni a kukorica gyomirtását.

Az Európai Unió előírásainak megfelelően terbutilazin tartalmú gyomirtó szer 3 évig nem használható ugyanazon a területen. Erre a kihívásra reagálva az FMC megalkotta terbutilazinmentes gyomirtószer-csomagajánlatát kukoricában.

A Diniro® Flex csomag 4 hatóanyagot tartalmaz, ezzel megfelelően széles hatásspektrumot biztosít. A Diniro® gyomirtó szert egy teljes dózisú Successor® 600 gyomirtó szerrel egészítettük ki, amely a petoxamid-tartalmával segít tartamhatást biztosítani a magról kelő egyszikű és bizonyos kétszikű gyomok ellen is. A magról kelő egyszikű gyomok ellen egy nagyon markáns és hosszantartó talajon keresztüli hatást kapunk, beleértve a kölest, muhart, kakaslábfűvet és a fenyércirkot is.

További információ:
www.fmc-agro.hu

Gaál Orsolya (Nufarm Hungária Kft.) 

Az elmúlt években a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk, hogy a néhány évtizede oly egyszerűnek tűnő kukorica-gyomirtás mostanra komoly kihívást jelent a gazdálkodóknak. A gyomnövények kiváló alkalmazkodóképessége a megváltozott körülményekhez – legyen az időjárás vagy agrotechnika – a megszokott rutintól való eltérést, a kukorica-gyomirtási technológiák újragondolását igényli a szakemberektől. Egyre inkább úgy tűnik, hogy az egy menetben, pre- vagy korai posztemergensen elvégzett gyomirtások sikere – főleg a bemosó csapadék hiánya miatt – sok esetben megkérdőjeleződik. A csak posztemergens gyomirtások pedig a túlfejlett gyomok, a kukorica és a gyomnövények egymást takaró hatása miatt nem adnak kielégítő eredményt. A sokféle gyomfaj közül az utóbbi időben az egyszikű gyomok elhatalmasodása a legszembetűnőbb, melyek a lehullott csapadék ütemétől függően akár több hullámban is kelhetnek. Ahogy a többi károsító, úgy a gyomok esetén is egyre több esetben merül fel a rezisztencia kialakulásának kérdése, amit szintén figyelembe kell vennünk, amikor a gyomirtási technológiákon gondolkodunk. A gyomirtásra is igaz, hogy a különböző hatásmechanizmusú herbicidek együttesen nagyobb biztonsággal pusztítják el a gyomnövényt. Mindezeket az elvárásokat figyelembe véve alkotta meg a Nufarm a Tengeri Ikercsomagot.

A Tengeri Ikercsomag két fizikai csomagból áll. A Tengeri Ikercsomag A nevű dobozban 15 l Eli-T és 5 l Kideka található. A Tengeri Ikercsomag B nevű doboz alkotói 10 l Dicopur Top 464 SL és 10 l Ikanos. A Tengeri Ikercsomag A-ban lévő Eli-T 333 g/l terbutilazin és 200 g/l flufenacet hatóanyagok gyári kombinációja. A két hatóanyag különböző hatásmechanizmussal dolgozik és alapvetően a csírázó, illetve fiatal, 1-2 leveles gyomnövényeket pusztítja el. A Kideka 100 g/l mezotrion hatóanyagot tartalmaz, a dózisa 0,5 l/ha. A mezotrion a pigmentbioszintézis-gátlók közé tartozik, alapvetően a magról kelő kétszikű gyomnövények ellen hatásos. A Tengeri Ikercsomag B jelű dobozának egyik alkotója 10 l Dicopur Top 464 SL. A Dicopur Top 464 SL két fenoxiherbicid, 344 g/l 2,4-D dimetilamin só és 120 g/l dikamba gyári kombinációja. A Dicopur Top dózisa 1,0 l/ha, korai posztemergensen, a kukorica 3-5 leveles állapotában lehet kijuttatni a magról kelő és évelő kétszikű gyomnövények ellen. A Tengeri Ikercsomag B másik tagja 10 l Ikanos. Az Ikanos 40 g/l nikoszulfuron hatóanyagot tartalmaz, hatásmechanizmus tekintetében az ALS-gátlók közé tartozik.

Így együtt a Tengeri Ikercsomag 10 hektár kezelésére alkalmas. Nagyon fontos, hogy a csomagalkotó termékek a csomagban az engedélyokiratnak megfelelő teljes, illetve felső dózist tartalmazzák. A Tengeri Ikercsomag A és Tengeri Ikercsomag B termékei szabadon kombinálható lehetőséget adnak a termelő számára. A készítményeket a terület gyomviszonyainak megfelelően rugalmasan lehet kijuttatni, és gyakorlatilag a kukoricában található gyomok ellen szinte teljes megoldást biztosítanak.

Egymenetes alkalmazás javasolt akkor, ha a terület jól elmunkált talajon, normális időjárás mellett lehetővé teszi a gyomnövények tömeges kelését a kukoricával egy időben. Ez a megoldás a már kikelt és még csírázó gyomnövények ellen egyaránt hatékony. Ha a kikelt gyomnövények között a magról kelő egy- és kétszikű gyomok is jelen vannak, a négy készítmény hat hatóanyaga komplex hatást biztosít a teljes és tartós gyommentességhez.

Osztott kezelést akkor érdemes alkalmazni, ha az egyes gyomcsoportok eltérő időben csíráznak ki. Ha tömeges kétszikűgyom-kelés indul be a kukorica kelésével egy időben, és az évelő kétszikű gyomnövények, mint például a mezei acat is jelen vannak a területen, az Eli-T 1,5 l/ha + Dicopur Top 1,0 l/ha kombinációt ajánlatos használni a kukorica 2-4 leveles fejlettségénél. Ebben az esetben megvárható a magról kelő egyszikű gyomnövények tömeges keléséig a következő permetezés, ami Kideka 464 SL 0,5 l/ha + Ikanos 1,0 l/ha kombinációval történhet. Az osztott kezelésben egy másik kombinációs lehetőség, ha a tömeges gyomkelés korai elpusztítása megtörténik az Eli-T 1,5 l/ha + Dicopur Top 1,0 l/ha és a Kideka 464 SL 0,5 l/ha kombinációval a kukorica 2-3 leveles korában. Ha várható a fenyércirok késői kelése vagy a muharfélék (Setaria pumila, Setaria verticillata, Setaria viridis, Digitaria sanguinalis) és a köles tömeges megjelenése a talaj melegedése és egy későbbi csapadék után, lehetőség van az Ikanos 1,0 l/ha kiegészítő kezelésre.

Tudjon meg többet a kukorica gyomirtásáról a Nufarmer Magazin 34. számából!

További információ:
www.nufarm.hu

Papp Zoltán (Syngenta Kft.) 

Az április-májusi változékony időjárás próbára teszi a kukoricatermesztőket, magát a kukorica növényt és a gyomirtó szer kiválasztást. Ekkor csapadékos és száraz időjárásra is számíthatunk, illetve alacsony és magas hőmérséklet is gyakori. Különösen fontos, hogy a kultúrnövényre szelektív gyomirtószereket válasszunk, mivel az ilyen hektikus időjárásban a gyomirtó szerek könnyen okozhatnak fitotoxicitást a kultúrnövényeken.

Sok csapadék esetén a növény szövetei lazák, gyors a növekedés, könnyen túljut a gyomirtó szerek számára szelektív időszakon. Ekkor a talajhatást adó készítmények hosszú tartamhatást biztosítanak. Száraz időjárásban a növény kutikula rétege megvastagszik, viaszos lesz, fejlődése lelassul. Az ellenállóság növekszik, de ugyanez a helyzet igaz a gyomokra is. Tartamhatásra ekkor nem számíthatunk.

Hideg időben a kukorica nehezen bontja le a gyomirtó hatóanyagokat, amelyek könnyen károsodást okozhatnak. Meleg időjárásban rövidül a permetezésre alkalmas időszak, ugyanakkor a melegben romlik a hatékonyság és könnyen perzseléses tünetek alakulhatnak ki.

A legfontosabb, hogy olyan készítményeket használjunk, amelyek semmilyen körülmények között sem okoznak fitotoxicitást, de a hatékonyságuk nem csökken a kedvezőtlen időszakokban is.

Jobbra Lumax, balra standard termék hatása a kukoricára

A korai posztemergens szegmensben használható Lumax mindhárom hatóanyaga szelektív a kukoricára. Ezt bizonyítja, hogy még a legérzékenyebb csemegekukorica és hibrid előállításban (vonalakban) is használható. Akár 4 levélig is kijuttatható, tehát egy vontatottabban fejlődő, egyszerre szik-1 vagy 3-4 leveles egyedeket tartalmazó állományban is biztonsággal használható. Nincs növekedésgátlás, hajtáscsavarodás, mint számos ebben az időszakban használható más termékhez képest.

A korai posztemergens technológiában terbutilazin mentes megoldást ad a Camix Pro. Mindkét összetevője engedélyezett csemegekukoricában és vetőmag-előállításban is, ami mutatja szelektivitását. A magról kelő egyszikű gyomok 1-3 leveles állapotában, a gyökérváltás előtt kell kezelni. 

A Calaris Pro mindkét hatóanyaga (mezotrion és terbutilazin) is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. A kukorica biológiailag lebontja rövid időn belül. Mind csemegekukoricában, mind vetőmag előállításban is használható. Nincs hajtás- vagy levéltorzulás, növekedési depresszió, sárgulás stb.

A nikoszulfuronnal kiegészített csomag, a Calaris Professional 3.0 szintén nagyon jól alkalmazható az ilyen időszakokban. A hidegebb periódusban felhasználható a már kikelt gyomok ellen a Calaris Pro része, majd később, a melegebb időben a Milagro 040 SC. Használatával a legmagasabb, 60 g/ha nikoszulfuron hatóanyag juttatható ki, amellyel a később kelő muhar vagy köles fajok, illetve a fenyércirok ellen is hatékonyan védekezhetünk.

Calaris Professional hatása kakaslábfűvel és fakó muharral és fenyércirokkal erősen fertőzött területen, Zamárdi, 2019.

A posztemergens készítmények közül a hatónyagtartalmat tekintve kiemelkedik az Elumis Bang. Rendkívül magas nikoszulfuron (60 g/ha), mezotrion (150 g/ha) és dikamba (288 g/ha) tartalom jellemzi, ami garantálja a biztos gyomirtó hatást. Kétmenetes kijuttatás is lehetséges, hidegebb időben a kukorica 3-5 leveles stádiumában a Banvel használatával egy tisztító kezelés érhető el, majd 5-7 leveles állapotban az Elumis résszel a később kelő, melegigényes gyomok ellen lehet védekezni.

Ajánlatunkban minden gyomproblémára megoldást tudunk adni, legyen szó hideg vagy meleg, csapadékos vagy száraz, korai posztemergens vagy posztemergens, magról kelő vagy évelő, egy vagy kétszikű gyom.  

Segítünk kiválasztani a legmegfelelőbb kukorica gyomírtó szert az új Kukorica gyomirtó szer választó eszközünkkel.

Tekintse meg a képpel ellátott kísérleti eredményinket az interaktív Kukorica gyomirtás kiadványunkból.

További információkért látogasson el az oldalunkra vagy keresse a Syngenta területi képviselőit!
www.syngenta.hu

Visi Zoltán (UPL Hungary Kft.) 

Kukorica hullámvasút, visszapattanás

A kukorica a tavalyi év tapasztalatai ellenére is úgy gondolom, hogy továbbra is a magyar mezőgazdaság meghatározó növénye, mint vetés szerkezetben, mint nemzetgazdasági hozamban. Természetesen a „tengerinknek” magas a víz igénye 510 és 700 mm közötti. Magyarország éves csapadék ellátottsága átlagosan 500-800 mm, viszont az éves minimum előfordult, hogy csak 203 mm volt összesen (Szeged 2000). A termesztés környezeti változásainak hatására az idei vetésterületet 800 ezer ha-ra prognosztizálják a vetőmagházak. Növényvédelmi költségeinek ¾ részét a gyomok elleni küzdelemre használjuk fel, a maradék rész rovarkárok enyhítésére fordítódik, melynek 90%-a talajfertőtlenítés formájában realizálódik.  

A gyomok elleni küzdelemben pedig a Kaltor és Kaltor Gold csomagjainkat ajánlom. Az engedélyezési szigorítások miatt a már jól bevált hatóanyagok korlátozás alá kerülnek, mint például az évek során nagy területen használt terbutilazin hatóanyagú készítmények. Az időjárási anomáliák, változékonyság miatt, termelőként nehéz helyzetben vagyunk a tervezés során, hogy mivel is tudjuk a gyomflóránkat kezelni. Statisztikák szerint a gyomirtott kukorica területünk 30-40%-án végzünk átlagosan kiegészítő gyomirtást. Pluszban a zöldítési keverékünk is megjelenhet, mint gyomnövény a kukoricában. 2021-es kukorica kísérletben ilyen gyom volt az előző évben beszántott hajdina például.

Marcaltő 2021, Kezeletlen kontroll kultivátorozás után

Jelenleg a piacon elérhető termékek két markánsan elkülönülő csoportra oszthatóak:

  • a nagyértékű, nagytudású termékekre és
  • a már jól ismert, bejáratott, kedvező hektár költségű hatóanyagokkal felépített termékekre.

UPL a jól ismert csoportba kínál megoldásokat, illetve csomagajánlatokat. A Kaltor csomagok gerincét 3 jól ismert hatóanyag alkotja – nikoszulfuron (60g/ha), dikamba (240 g/ha), mezotrion (100 g/ha) – amely hatóanyagok hatáskifejtését támogatja a piacmeghatározó felületi feszültséget csökkentő Silwet Star-adjuvánsunk (0,1 l/ha). A Gold csomag szintén tartalmazza 10 ha-ra az előbb említett hatóanyagokat, illetve készítményeket, viszont a tartamhatás teljességéhez kiegészül a Successor TX-szel (1 l/ha). A Kaltor-os csomagjainkat állományban történő felhasználásra fejlesztettük ki, a fő hatásért a Kaltor (nikoszulfuron + dikamba) felel. A korábban említett időjárási problémák és az esetlegesen a területen fellelhető nehezen írtható évelő egy- és kétszikűek miatt a Kaltort osztott kezelésben ajánlom felhasználni. Az első 0,25 kg/ha Kaltor kezelés időzítése kiegészülve a Danevával és a Silwet Starral, a kukorica 3 leveles korától végezhető.

A gyomnövényeknek a gyomirtó hatóanyagokra való legérzékenyebb fonológiai stádiumában célszerű a kezelést elvégezni.

A kukorica gyomnövényeinek érzékeny fonológiai stádiumai:

  • a magról kelő egyszikű gyomnövények 1-3 leveles állapotában (gyökérválás előtt),
  • az évelő egyszikűek átlagosan 15-25 cm magasságban,
  • magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 valódileveles korukban,
  • a mezei acat tőlevélrózsás fejlettségekor a legérzékenyebb.

Az első kezeléshez ajánlom a csomagból a Daneva (mezotrion) felhasználását, és a Gold csomag választása esetén itt érdemes a keverékhez adni a Successot TX-et. Így a teljes fő hatás és a tartamhatás eléréséhez már csak a Silwet Start kell a tankeverékhez hozzáönteni. A magról kelő gyomok esetleges újra kelése és az évelők újbóli erőre kapása esetén érdemes a második kezelést elvégezni a Kaltorral és a Silwettel a kukorica 6 leveles fejlettségéig.

 

Marcaltő 2021, Kaltor + Daneva kezelés hatása 1 hónappal később

Megfelelő időben és helyen elvégzett technológia, vizet és tápanyagot takarít meg kukoricánk számára.

Érdemes csomagajánlatainkra árajánlatot kérni, mert ekkor szembesülhetünk, hogy milyen kedvező áron juthatunk hozzá magas hatóanyagtartalomhoz, kipróbált, megbízható formulációjú készítményekhez.

Amennyiben kérdése merült fel, vagy szeretne extra ajánlatot, keresse bátran a UPL területi kollégákat, vagy látogasson el weboldalunkra:
www.upl-ltd.com/hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!