Heti fókusz: Az őszi vagy a tavaszi gyomirtás hatékonyabb kalászosban?

Agro Napló
Sok érv szól a kalászosok őszi gyomirtása mellett, szakértők válaszolják meg a kérdést.

Az őszi vagy a tavaszi gyomirtás hatékonyabb kalászosban?

A válaszokért kattintson!

 
Takács Gábor
FMC-Agro Hungary Kft.

Gaál Orsolya
Nufarm Hungária Kft.

Tóth Csantavéri Szilvia
Syngenta Kft.

Takács Gábor (FMC-Agro Hungary Kft.) 

A kérdést leginkább az határozza meg, hogy a területen milyen gyomok találhatóak. Az őszi kelésű gyomok ellen leghatékonyabb az őszi gyomirtás. A nagy széltippan, a veronikafajok és a mezei árvácska a leginkább meghatározó ebből a szempontól. Ezen gyomfajok ellen tavasszal már nehezebb, költségesebb a védekezés. Mivel az időjárás is egyre enyhébb, a gyomnövények télen is csírázhatnak, fejlődhetnek. Ha ősszel hatékonyan védekezünk a gyomok ellen, a kalászosok már eleve gyomkonkurencia nélkül fejlődhetnek, ezáltal a korai fejlődésük zavartalanabb, így korábban bokrosodhatnak, ami a nagyobb termés egyik biztosítéka.

Az elmúlt évek folyamán az ország nagy részén előretörtek a T1-T2-es életformájú gyomnövények, mint például a nagy széltippan, veronikafajok, mezei árvácska vagy a tyúkhúr. Ezek ellen tavasszal már nehéz a védekezés. Ha a terület mélyfekvésű, kora tavasszal sokszor nem tudunk a nedves talajállapot miatt permetezni, csúszik a kijuttatási idő, ami meghiúsítja a sikerességet. Tovább bonyolítja a helyzetet az egyszikűek elleni gyomirtás, főleg, ha a nagy széltippan mellett/helyett a parlagi ecsetpázsit (ami később csírázik, mint az előbbi gyom) vagy olaszperje marad a következő kalászos kultúrában. Ezen egyszikűekből 20-30 növény/m2 már 15-20 % termésveszteséget okoz. Többet, mint a kétszikű gyomnövények.

Ezek az egyszikű gyomok az enyhülő téli időjárás és a nem kellően hatékony herbicidhasználat vagy -hatás miatt törtek előre. Ha megcsúszunk a kezeléssel, a gyomok fejlettebb állapotában sokszor már nem úgy működnek ellenük a szerek, mint elvárnánk.

Az FMC-Agro 2020 őszén egy új kalászos gyomirtó szert hoz forgalomba. A Battle® Delta őszi búzában és őszi árpában használható egy- és kétszikű gyomok elleni készítmény, 400 g/l flufenacet és 200 g/l diflufenikán hatóanyag-tartalommal. Előbbi hatóanyag főleg az egyszikűek, míg a második a kétszikűek ellen hat.

A cikkbe ágyazott videóban többet is megtudhat a termékről, mely bemutatja a Battle® Delta gyomirtó szerrel Győrben végzett kísérlet eredményét is:

A Battle® Delta gyomirtót ősszel preemergensen, vagy korai posztemergensen a kultúrnövény 1-5 leveles állapota között juttassuk ki 0,3-0,6 l/ha dózisban, amikor a gyomok szik-2 leveles állapotban vannak. A hatékonysághoz elengedhetetlen a bemosó csapadék, viszont a készítmény hosszú tartamhatással bír, mely biztosíték a megfelelő hatásra. A készítmény szelektív, permetezés utáni nagy mennyiségű csapadék sem okoz kárt a kalászosokban. Kiváló hatékonysággal bír a nagy széltippan, veronikafélék, mezei árvácska, tyúkhúr, pipacs, pásztortáska és a legtöbb kétszikű gyomnövény ellen. Hazai és külföldi adatok alapján nagy széltippan ellen a 0,3 l/ha dózis is kiváló hatékonyságú. Ez esetben egyes kétszikűek elleni hatás gyengébb, viszont az ősszel is felhasználható Ally® Max kétszikűirtóval ez kiegészíthető. Az FMC saját kísérleti tapasztalatai alapján a 0,6 l/ha dózis a parlagi ecsetpázsit ellen magas hatékonysággal bír, olaszperje ellen szintén jó eredményeket érhetünk el, ami az őszi gabona korai erőteles fejlődését biztosítja.

A kezeletlen búza pipacs, nagy széltippan, veronikafélék és mezei árvácska közt sínylődik (Győr, 2020. május 27.)

Battle® Delta kezelés után tiszta őszibúza-állomány (Győr, 2020. június)

Az FMC-Agro által ajánlott technológia a gyomokhoz igazodik:

  • Ha a területen a nagy széltippan és a kétszikű gyomok a jellemzőek (pipacs, kamillafélék, repce árvakelés, vadrepce, ebszikfű, tyúkhúr stb.):
    Battle® Delta 0,3 l/ha + Ally® Max 28 g/ha + Trend® 90 0,1 % korai posztemergensen kijuttatva.
  • Ha parlagi ecsetpázsit és/vagy olaszperje-fertőzés van a területen és mellette a kétszikűek ellen is védekezni kell (veronikafajok, mezei árvácska, tyúkhúr, árvacsalán félék, ebszikfű stb.):
    Battle® Delta 0,6 l/ha preemergens vagy korai posztemergens kezeléssel.
  • Válassza az FMC őszi gyomirtási technológiáit, ha Önnek is problémái vannak kalászosokban a korán csírázó egy- és kétszikű gyomokkal! Bízunk benne, hogy új őszi gyomirtó szerünk Önt is segíti majd a kalászos gyomok elleni védekezésben és bizonyítani fogja hatékonyságát.

    További információ:
    www.fmcagro.hu

    Gaál Orsolya (Nufarm Hungária Kft.) 

    Az ország nyugati részén, elsősorban Zala megyében már a '90-es években előszeretettel végeztek ősszel gyomirtást. Az utóbbi időben pedig egyre nagyobb teret hódít elsősorban a Dunántúlon, de az ország keleti részén is mind többen alkalmazzák. Ennek számos oka van, amelyek közül elsősorban a változóban lévő gyomflórát kell kiemelni. Az őszi búzában és őszi árpában is nagy gondot jelentenek az egyszikű gyomok, amelyek közül a nagy széltippan (Apera spica-venti) a legjelentősebb. De nem szabad megfeledkezni a helyi „specialitásokról” sem, mint az olaszperje, a parlagi ecsetpázsit, a vékony egércsenkesz stb.

    Azokon a területeken, ahol korábban folyamatosan szulfonil-karbamid hatóanyagú készítményekkel végeztek gyomirtást, nagy tömegben kiszelektálódtak és felszaporodtak a veronika-, árvácska-, árvacsalán-, tyúkhúrfélék. Ezek kora tavasszal már virágoznak, és nagyon ellenállók a gyomirtó hatóanyagokkal szemben. Rengeteg tápanyagot és vizet képes elvonni a kultúrnövénytől az ebszékfű is, amely napjainkban a kalászosgyomok rangsorában az első helyen szerepel. Természetesen a többi kétszikű gyomnövény, mint a ragadós galaj, pásztortáska, pipacs, kék búzavirág, mezei tarsóka, szintén sok bosszúságot okoz a gazdáknak. Az őszi gyomirtással a gyomnövényeket széles hatásspektrumban, már korán el tudjuk pusztítani, illetve a csírázásukat is meg tudjuk akadályozni. Így a talajban lévő nedvességet, a kijuttatott tápanyagot a kultúrnövény fogja hasznosítani, amely zavartalanul fejlődhet az ősz folyamán, és kellően megerősödött, gyommentes állománnyal kezdődhet a tavasz.

    Az őszi gyomirtás rugalmasan elvégezhető, a gyomok fejlettségéhez igazodva: a magról kelő kétszikű gyomok 2–4 leveles, a magról kelő egyszikű gyomok 1–3 leveles állapotban, amikor még nincsenek túl a gyökérváltáson, a legérzékenyebbek a gyomirtó szerekre. A levélen keresztüli hatással elpusztítjuk a már kikelt gyomokat, míg a talajon keresztüli hatással megakadályozzuk a talajban lévő magok csírázását, kelését. Az őszi gyomirtásnak a munkaszervezés szempontjából is nagy jelentősége van. Az utóbbi évtizedben tapasztalhattuk, hogy az időjárás kiszámíthatatlanná vált, emiatt a tavaszi munkák nehezen tervezhetők. Ha a gyomirtást ősszel elvégezzük, ezzel a munkafolyamattal már nem kell foglalkoznunk. Ráadásul a tavaszi első permetezés során a tankkeverékekbe kevesebb növényvédő szert kell tennünk, melyek így kevésbé befolyásolják egymás hatékonyságát.

     

    Az őszi gyomirtásra a Nufarm az Agility+Alliance csomagot ajánlja. A csomag 20 l Agilityt és 800 g Alliance 660 WG-t tartalmaz. A 16 hektárra elegendő csomagot tankkeverékben kell kijuttatni. Az Agility dózisa 1,25 l/ha, az Alliance 660 WG dózisa 50 g/ha. A két termék három hatóanyagot tartalmaz, melyek mindegyike talajon és levélen keresztül is hat. Ennek köszönhetően nemcsak a már fejlődő gyomokat pusztíthatjuk el, hanem a talajban lévő magok csírázását is megakadályozzuk.

    Bemosó csapadék esetén a tankkeverék hosszú tartamhatással rendelkezik, így tavasszal a kalászostáblák tiszták lesznek. Acattal vagy szulákkal fertőzött területen tavasszal 1 l/ha Mecomorn kijuttatását javasoljuk. Az Agility+Alliance csomag optimális kijuttatási ideje akkor van, amikor a kalászos kikelt, az állomány 3 leveles, a kétszikű gyomok 2-4 levelesek, a széltippan és a vékony egércsenkesz 1-3 leveles állapotban van, és még nem esett át a gyökérváltáson.

    Az Agility és Alliance 660 WG együttes alkalmazásának előnye, hogy széles spektrumban pusztítja a korábban felsorolt T1-T2 kétszikű gyomokat, a repce árvakelését és az egyszikűek közül a nagy széltippant, valamint a vékony egércsenkeszt. A csomag rugalmas kijuttathatósága, hosszú hatástartama mellett rendelkezik az őszi gyomirtás összes előnyével is.

    Agility+Alliance+Bulldock csomagajánlat: az őszi gyomirtással egy menetben védekezhet az olyan ősszel megjelenő vírusvektorok ellen, mint a levéltetvek és a kabócák.

    További információ:
    www.nufarm.com/hu

    Tóth Csantavéri Szilvia (Syngenta Kft.) 

    A kalászosok gyomnövényzete nagy léptekben változik. Fontos, hogy ezt felismerjük és felkészülten reagáljunk rá a gyomirtásunk tervezésekor.

    Melyek ezek a megváltozott körülmények, amelyek ily' nagymértékben befolyásolják a gyomviszonyokat?

    • változó termesztési gyakorlat (korai vetésidő, hibridizáció, csökkentett tőszám, forgatás nélküli technológia)
    • külföldi, esetenként nem megfelelő tisztaságú vetőmag használata, az egyszikűek felszaporodása
    • megváltozott csírázásdinamika: pl. enyhe téli időszakok miatt egész télen át csírázó gyomfajok, száraz tavasz miatt megcsúszott, akár kalászolás idején tömeges gyomkelés pl. parlagfű
    • a szőnyeggyomok (tyúkhúr, árvacsalán, árvácska, veronika félék) a tél végére már olyan fejlettek, hogy tavaszi gyomirtás szinte hatástalan ellenük
    • fokozódó rezisztencia nyomás, hatékonyság csökkenések, tavaszi ALS gátlók esetenként bizonytalan hatása

    1. kép: Parlagi ecsetpázsittal rendkívül erősen fertőzött terület

    Miért érdemes ősszel gyomirtanunk a kalászosokat?

    Két olyan gyomosodási eset van, amely esetében feltétlen ősszel érdemes gyomirtani a kalászosunkat:

    • ha egyszikű fordul elő a területünkön
    • ha szőnyeggyomok által fertőzött a kalászosunk

    Az egyszikűek nagy része már ősszel csírázik, ezáltal gátolják a kalászosok bokrosodását, a nagy széltippan például antagonista gyökérsavaival lassítja a kultúrnövény fejlődését. A károsító gyomnövények, köztük az egyszikűek is, sikeres tavaszi gyomirtás idejére már termést visznek el. Ősszel-télen csírázó kétszikűek ellen tavasszal már csak részleges hatást tudunk elérni.

    2. kép: Nagy széltippan fertőzött tavaszi állomány. Ezt a területet jobb lett volna ősszel gyomirtani

    Mit nyerünk, ha ősszel gyomirtjuk a kalászosokat?

    • korai gyomkikapcsolás, zavartalan kezdeti fejlődés, jobb bokrosodás (nagy széltippan!) biztonságosabb áttelelés, jobb kondícióban jön, ki a télből az állomány ezáltal a stresszt jobban tűri
    • tavaszi munkacsúcs, elsodródás, érzékeny szomszédos kultúra, pl. napraforgó fitotoxicitás, körülményes permetezési sorrend tervezésének elkerülése
    • rezisztencia megelőzés
    • valódi, hosszú tartamhatással rendelkező készítmény esetében teljes tenyészidőszakra gyommentes terület, a tarló tisztasága is mutatja a sikeres gyomirtást. Ezáltal csökken a területünk gyommagkészlete, a következő években könnyebb dolgunk lesz.
    • termésmentés. A jónak tűnő tavaszi gyomirtási eredmény ellenére lehet, hogy bizonyos gyomfajok már elvittek 1 tonna termést.

    A Syngenta szakmai meggyőződéssel javasolja már ősszel a kalászosaink gyomirtását. Termékünk a Box-R Pack, amely három hatóanyagot tartalmaz (proszulfokarb, diflufenikán és metszulfuron-metil), megbízható eredményt ad az egyszikűek közül nem csak a nagy széltippan ellen, hanem az egynyári perje és a parlagi ecsetpázsit ellen is. Széles spektrumú készítmény mely megbízható eredményt ad a kalászosok kétszikű gyomnövényei ellen is, beleértve a szőnyeggyomokat. Talajon és levélen keresztüli hatással is bír. Teljes tenyészidőszakra kiterjedő gyommentes állomány.

    Javasolt kijuttatási technológia:

    • Őszi korai posztemergensen Box-R Pack (Boxer 3,0 l/ha+ Alliance 50 g/ha)

    Az kalászosok őszi gyomirtása profi megoldás, megtérülő befektetés. Éljünk a lehetőséggel!

    További információ:
    www.syngenta.hu

    -an összeállítás-
    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!