Heti fókusz: Csökkentsük a kitettséget a megfelelő kukoricával! Mire figyeljünk?

Agro Napló
A termőhelyre adaptált, kiváló alkalmazkodóképességű hibridek nélkül elképzelhetetlen a kihívások elleni harc. Partnercégeink ajánlásain túl megkaptuk a 2022. évi Posztregisztrációs fajtakísérletek eredményeit, valamint a CHH Műszaki KFT-től a feldolgozás során történő toxincsökkentésre is kaptunk javaslatot. A válaszokért kattintson!

Csökkentsük a kitettséget a megfelelő kukoricával! Mire figyeljünk?

A válaszokért kattintson!

   
Szabó Balázs
Agromag Kft.
Kasza András Géza
Marton Genetics
Marsai Viktor
SAATEN-UNION Hungária Kft.
Horváth Zoltán
CHH Műszaki KFT

GOSZ-VSZT-NAK
Tíz helyszínen zajlott az országos kukorica posztregisztrációs fajtakísérlet

Szabó Balázs (Agromag Kft.) 

Mezőgazdasági termelésünk során a termesztési tényezőknek csak egy részét tudjuk befolyásolni. Ezek közé tartozik a megfelelő, adott termesztési körzetbe adaptálható, megbízható fajta választása. És hogy miért is kap egyre nagyobb jelentőséget a fajtaválasztás? Erre a kérdésre a címben felvetett gondolat adja meg választ. Csökkentenünk kell a kitettséget, aminek egyik eszköze a jól alkalmazkodó fajták termesztése. A 2022-es szezonban láthattuk, hogy az aszály milyen pusztítást végzett, főképp az alföldi régiókban. A Dunától keletre szinte teljesen megsemmisültek a kukorica állományok, de a Dunántúlon is terméscsökkenés volt tapasztalható az előző évekhez képest. Ősszel megérkezett a várva várt csapadék, így a kalászosok vetése rendben megvalósulhatott, de vajon az idei évben lesz-e elegendő csapadék a vegetációs időszak során? Az aszály mellett a megugró energia- és alapanyagárak is tovább nehezítették, nehezítik a gazdálkodók helyzetét. Egyre nagyobb jelentőséget kap a betegség-ellenállóság kérdése is.

Ezen tények rávilágítanak arra, hogy a talaj víz- és tápanyagkészletét a lehető legjobb módon felhasználó, gyors vízleadással rendelkező, kiváló betegség-ellenálló hibridekkel akár sok százezer forintot lehet megtakarítani.

A fentiek tükrében hadd mutassak be Önöknek néhány kiváló kukorica hibridet. Az Agromag Kft. több mint 30 éves szakértelmével nyújt segítséget a gazdálkodóknak, hogy gazdaságukba évről évre a legjobb fajtákat tudják integrálni. A cég az idén a bevált, már mindenféle évjáratot megélt hibridek (Shakira, Temes, Isztria) mellé, újabb, kiváló alkalmazkodó képességgel rendelkező hibrideket hoz forgalomba.

Az új hibridjeink közül a CENZUS (FAO 300-320) egy korai, lófogú szemtípussal rendelkező kukorica. Erélyes kezdeti fejlődés és kiváló szárszilárdság jellemzi. Nagy erénye a korai betakaríthatóság jó nedvességtartalom mellett valamint a megbízható termésstabilitás.

Az ugyancsak korai éréscsoportba tartozó RODONIA (FAO 350-370) kifejezetten a nehéz terepekre ajánlott. A benne rejlő potenciál a kedvezőtlen körülmények között mutatkozik meg. Jól tolerálja a csapadékhiányos időszakot és a gyengébb adottságú talajokat is.

A tavaly debütáló ZP4567 (FAO 380-390) sem fog csalódást okozni, amely középmagas növényein a felső csövek kb. 110 cm magasságban helyezkednek el. Jó vízleadással rendelkezik. Igazi értéke az alkalmazkodóképessége, ami lehetővé teszi, hogy intenzív és szerényebb körülmények között is megállja a helyét. A szárazabb évjáratokhoz, az aszályhoz is viszonylag jól alkalmazkodik. Tetszetős, kompakt, hengeres, 20-23 cm hosszú, 14-16 soros csövek jellemzik, mélyen ülő, lófogú szemekkel, melyek a cső végéig berakódnak. Az ezermagtömege magas, akár a 370 grammot is elérheti. Nagyon jó ellenállósággal rendelkezik a szár-, cső- és gyökérbetegségekkel szemben.

Portfoliónk kialakítása során azokra is gondoltunk, akik a későbbi csoportból választanának. Éppen ezért az általunk forgalmazott hibridek sorát egy igazi nagyágyúval bővítettük a középérésű csoportban. Az AKINOM (FAO 470-480) egy magas, nagy vegetatív tömeggel rendelkező, éréscsoportjában nagyon stabil, magas terméshozamú hibrid. Csövei egyenletesen nagyok, 18-22 sorral rendelkeznek.

Nagyon megbízható, minden termőhelyen igyekszik kihozni magából a termésmaximumot a MAFATE (430-440) hibridünk. Termésátlaga száraz évjáratokban is átlag feletti. Az alacsonyabb tőszámot kétcsövűséggel vagy nagyobb csőmérettel kompenzálja. Kiváló szárszilárdság jellemzi. Középmagas növényein a csövek mellmagasságban helyezkednek el. Korai vetés esetén is jó vigorral rendelkezik, az első kukoricák között vethető. Optimális, 10 °C körüli talajhőmérséklet esetében szinte kirobban a földből.

Hibrid

Bruttó termés t/ha

nedvesség %

14%-os nedvességtartalomra korrigált t/ha

Rel.%

Mafate

6,33

14,10

6,33

109%

Vt.1

6,04

15,70

5,92

102%

Vt.2

5,97

14,97

5,90

102%

Vt.3

5,57

16,83

5,39

93%

Vt.4

5,43

14,00

5,43

94%

Átlag

5,87

15,12

5,79

100%

 Az Agromag Kft. bólyi kisparcellás kísérletének eredményei, 2022

Ahogy fentebb már említettem, nem tudhatjuk, hogy az idei szezon mit tartogat a számunkra ezért döntését alapozza a már több mint 30 éves szakmai múlttal rendelkező Agromag kft által gondosan összeválogatott kiváló hibridekre.

További információ:
www.agromag.hu

Kasza András Géza (Marton Genetics) 

A Marton Genetics portfóliója az egyik legszínesebb szortimentet vonultatja fel a hazai piacon. A szuper korai-korai éréscsoportba tartozó hibridkínálatot tekintve a legnagyobb felhozatallal büszkélkedhet*. A Marton Genetics brand két fontos alappillérre építkezik: minőség és megbízhatóság.

A fentiek mellett a kitettség az, amit a leginkább elkerülni kívánunk. Tudjuk, hogy a gazda hiába tesz meg mindent a szántóföldön, ha a vetőmag minősége nem megfelelő, vagy a választott hibrid az adott területen nem jó adaptálódóképességgel rendelkezik a környezeti viszonyokhoz. Területi kollégáink ezért átgondolt, személyre szabott ajánlatot kínálnak partnereinknek.

Az elmúlt években a rövid tél, a gyorsan érkező koratavasz és a sokáig elhúzódó száraz, meleg ősz arra ösztökélte a növénytermesztőket, hogy bátrabban merjenek korai vetésekbe kezdeni és az általános trenddel ellentétben késői éréscsoport hibridjeit válasszák a nagyobb termés elérése érdekében. A környezeti viszonyok mellett azonban a 2022-es évben bekövetkező gazdasági változások (pl. gáz ára) hirtelen megállította ezt a folyamatot és (újra) felértékelődtek a korai érésű hibridek.

A Marton Genetics kínálatában (minden éréscsoportban) megtalálhatóak mindazok a hibridek, amelyek a kitettséget csökkenthetik: extenzív, aszálytűrő hibridek, intenzív, bőtermő hibridek, valamint korellációtörő, jó adoptálódóképességgel rendelkező hibridek. Javaslatunk mindig az, hogy ne egy hibrid mellett tegyük le a voksunkat:

Mv 272 (FAO 280)

Portfóliónk igenkorai éréscsoportjának új, jeles képviselője. Nem csak az üzemi kísérletekben, de a Debreceni Egyetem agrotechnikai kísérleteiben is kiválóan szerepelt. A 2022-es GOSZ-VSZT kísérletekben kiegyensúlyozott, stabil termés jellemezte. Koraiságát jó adaptálódóképessége erősíti, amivel minden körülmények között magas termés realizálható.

Dalamer (FAO 320)

Az igenkorai és korai szegmens határán helyezkedik el (FAO 280-320). Bár tenyészideje és teljesítménye alapján a korai hibridek tulajdonságait mutatja, gyors vízleadásának hála akár az igenkorai hibridekkel együtt is tervezhető a betakarítása. Alacsony, zöldszáron érő és a szárdőlésre, szártörésre nem hajlamos. Intenzív fajta, éréscsoportját meghazudtoló terméspotenciállal.

Mv Mardena (FAO 320)

Korai, nagy levélfelülettel, mélyzöld habitussal rendelkező hibridünk. Erős állománya és széles levélzete segíti a hatékonyabb fotoszintézist, melynek köszönhetően méretes csöveket fejleszt. Masszív felépítéséből adódóan jól tolerálja a stresszes körülményeket és kiemelkedő a betegség ellenállósága. Magas és lombos habitusa szükség esetén a korai silózásra is alkalmassá teheti.

További információért keresse kollégáinkat, vagy látogasson el weboldalunkra!
martongenetics.com

*2022 őszén nyilvánosan elérhető termékkatalógusok alapján

Marsai Viktor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

Évről évre, tehát 2022-ben is állítottunk be kísérleteket annak vizsgálatára, hogy hazai körülmények között hogyan boldogulnak a SAATEN-UNION kukoricahibridjei.

Külön figyelmet fordítunk az egyes hibridek igényeinek felmérésére: milyen körülmények között, milyen tőszámmal és tápanyagmennyiséggel biztosítják a legnagyobb jövedelmet termesztőjüknek. Ezeknek az információknak a birtokában tudunk megalapozott ajánlásokat tenni partnereinknek. Kísérleteinkben ugyanakkor rendre azt tapasztaltuk, hogy a SAATEN-UNION portfóliójában kínált kukoricák adaptációs képessége rendkívüli, és szélsőséges körülmények között is bizonyítják kiemelkedő termésstabilitásukat.

Ahhoz, hogy mindenki számára használható tudásanyagot tudjunk szolgáltatni, igyekszünk hibridjeinket a lehető legtöbb kísérleti rendszerben próbára tenni és így bővíteni a partnereink számára rendelkezésre álló információmennyiséget, hogy elérhessék termelési céljaikat. Nagy potenciállal rendelkező portfóliótagjaink 2022-ben részt vettek a Magyar Kukorica Klub Top20 kísérleteiben, illetve a GOSZ–VSZT–NAK által szervezett Posztregisztrációs Fajtakísérletekben is.

Technológiai kísérleteinkről már több ízben jelentettünk meg információkat, melyek mindegyike elérhető honlapunkon.

A Magyar Kukorica Klub vizsgálataiból az elmúlt, kihívásokkal és nehézségekkel sújtott évben öt helyszín lett értékelhető, ezek alapján új, DUELING (FAO 390) nevű hibridünk nagyszerű eredménnyel a 3. helyen végzett. Kísérleteink egyik elsődleges célja a stressztűrés elemeinek részletesebb vizsgálata. Ebben a tekintetben rendkívül meggyőző alkalmazkodóképességről tett tanúbizonyságot új portfóliótagunk, hiszen a legmagasabb termésszinten a legjobb eredményt érte el, míg a legalacsonyabb termésszinten hajszál híján csúszott le az első helyről. A hibrid vízleadása is igen meggyőző, ami a mai szárítási költségek figyelembevételével szintén kiemelkedő szempont. Ezen a felületen a korai csoport összesített eredményeit tesszük közzé változtatás nélkül.

A SYNOPSIS (FAO 390) 2022-ben is szép eredményt ért el, mint ahogy a GOSZ–VSZT–NAK kísérleteiben is bizonyította, hogy minden körülmény mellett megállja a helyét a legjobb hibridek között is. A betakarított termésmennyiségek alapján egyike azon kevés hibridnek, amely normál, öntözött és a legalacsonyabb termésszinten is átlag feletti hozamra volt képes.

KABARETTO (FAO 430) nevű hibridünk az öntözött és öntözetlen kísérletekben is 100% feletti termést produkált. A korábbi kísérleti eredmények alapján érésideje ellenére is jól látható a hibrid dinamikus vízleadása, mely így korábbi társaival is felveszi a versenyt.

A Magyar Kukorica Klub és a GOSZ–VSZT–NAK kísérleteinek részletes eredményei a honlapjukon elérhetők.

A fenti kísérletekben szereplő kukoricáinkon kívül természetesen figyelmébe ajánljuk többi, a hazai adottságok mellett nagy potenciállal rendelkező, kiemelkedő vízleadású hibridünket, mint a BARINGTON (FAO 350), BADIANE (FAO 360), SU RAPIROL (FAO 360) és a már jól ismert REPLIK (FAO 380).

 

A SAATEN-UNION tavaszi fajtakatalógusa letölthető a képre kattintva.

További információ:
www.saaten-union.hu

Horváth Zoltán (CHH Műszaki KFT) 

Az idei aktuálisan magas Aflatoxin-fertőzési adatok miatt a CHH Műszaki KFT figyelmünkbe ajánlja a toxincsökkentési megoldásait. A gomba által termelt toxinok az emésztőszerv- és a szaporítószerv-rendszerben is kárt okozhatnak, így mind az állati takarmány, mind az emberi élelmezésre szánt kukorica termesztése és feldolgozása során határérték alá kell szorítani a gombák által termelt toxin szintjét. A magtisztító, osztályozógép-vásárlás az egyik leggyorsabban megtérülő beruházás.

A toxincsökkentéshez javasolt technológiai sor első eleme egy intenzív, dupla szelelő rendszerrel rendelkező síkrostás tisztító, ami már 90–95%-ban képes csökkenteni a porszennyeződést a terményben és a szemeken. Erre a feladatra kiválóan alkalmas a már sokat bizonyított Cimbria Delta síkrosta és a Heid triőr, amelyből igény esetén egy teljes technológiai sor összeállítható.

Delta síkrostás tisztítógép, az előtisztítással jelentősen javítja a kukorica minőségét

A fertőzés mértékétől függően a további tisztítás-válogatás történhet fajsúlyszeparátorral vagy színosztályozóval.

A szivacsos szerkezet miatt a kisebb fajsúlyú kukoricaszemek a Cimbria Heid fajsúlyszeparátorral eltávolíthatók

Ha ez sem elég, a megtisztított, egyenletes nagyságú és azonos fajsúlyú kukoricát, amelyek között elszíneződött szemek találhatóak, színosztályozóval tudjuk válogatni.

A Cimbria Sea optikai osztályozógép a számítógépes program beállításával és a beépített kamerák helyes kiválasztásával remek eredményt produkál. Másodpercenként 20.000 szkennelést végez, képes 5 különböző hullámhosszúságú színtartomány egyidejű vizsgálatára. Minden magcsúszdát külön-külön, elölről és hátulról 2-2 kamerával fényképez, ahol is egy képkocka mérete 0,06 mm. A beüzemelés során a gyár szakembere megírja a recepteket, melyek mentésre kerülnek. Később a felhasználó igényei szerint bármikor módosíthatóak, akár távoli eléréssel is.

A szín szerinti osztályozás lehetővé teszi a toxinos szemek detektálását és eltávolítását. A gép használatával lehetőség nyílik a biztonságosabb élelmiszer- és takarmány-előállításra.

A CHH Műszaki KFT a fertőzött gabona osztályozásához megbízható módszert tud ajánlani. A magfeldolgozó gépeik megoldást kínálnak a toxinfertőzött gabona fizikai jellemzőkön alapuló eltávolítására.

További információ:
www.chh.hu

Tíz helyszínen zajlott az országos kukorica posztregisztrációs fajtakísérlet 

Tizenhatodik alkalommal szervezte meg 2022-ben a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az országos kukorica posztregisztrációs fajtakísérletet. Az objektív felmérésben az elmúlt évben 43 kukoricahibridet teszteltek az ország tíz pontján, az eredményeket egy kiadványban hozták nyilvánosságra a szervezők.

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a kukorica posztregisztrációs fajtakísérletek eredményét tizenhatodik alkalommal publikálta. A kísérletek célja, hogy az objektív eredmények birtokában a felhasználók kipróbált, megfelelő mennyiség és minőség elérésére képes fajták közül választhassanak.

A fajtakísérletben 2022-ben összesen 43, a FAO 200, 300, 400 és 500 éréscsoportokba tartozó hibridet vizsgáltak, amelyeket a vetést megelőzően kódoltak, majd az ország tíz helyszínén - Bólyban, Gyulatanyán, Hajdúböszörményben, Hanságligeten, Iregszemcsén, Jászboldogházán, Püskiben, Székkutason, Szombathelyen és Tordason – vetettek el. A szervezők a kísérleti helyszíneket évről évre bővítik, hogy az ország eltérő adottságú területeiről, minden régiójából érkezzenek adatok a kísérletbe. 2022-ben Hanságligettel bővült a kísérlet helyszínek köre.

A kiértékelést az összes helyszín adatainak beérkezését követően a NÉBIH végezte. A jászboldogházi, a székkutasi és a hajdúböszörményi parcellákat rendkívüli aszálykár, a gyulatanyai öntözött korai és középérésű éréscsoportot pedig az aszálykár következtében fellépő kiegyenlítetlenség miatt ki kellett zárni az értékelésből. Az éréscsoportok szemtermés eredményeinek megjelenítésekor a kísérleti helyeket is osztályozták az átlagtermés alakulása szerint.

A kiadványban idén először adtak közre öntözött kísérleti eredményeket, amelyek Gyulatanyáról és Püskiből származnak. Az öntözött és öntözetlen termőhelyek eredményeit külön-külön is összesítették, mely alapján a hibridek teljesítménye abból a szempontból is értékelhetővé vált, hogy milyen módon viselkedtek kedvező és kedvezőtlenebb körülmények között.

Takács Géza, a Vetőmag Szövetség elnöke elmondta: a kukorica fajtakísérletek történetének legnehezebb termesztési szezonjában nyert objektív eredmények rendkívül hasznos visszajelzést adnak a gazdálkodók számára, mert a klímaváltozás miatt hasonlóan szélsőséges időjárásra a jövőben is számíthatunk.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerint az évekkel ezelőtt – komoly szakmai egyeztetést követően – kidolgozott, jól átgondolt kísérleti módszertannak köszönhető, hogy a tavalyi viszontagságos évben is sikeres volt a fajtakísérlet, és az eredmények segítségül szolgálnak a gazdáknak a tervezéshez.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke hangsúlyozta: a tavalyi esztendőben óriási károkat szenvedtek el a növénytermesztők. Az aszály miatt a kukorica termőterületének mintegy harmadán, 280 ezer hektáron nem tudták a gazdák betakarítani a termést, vagy be kellett silózni a növényt. A fajtakísérleti eredményekre alapozva összeállított ajánlati fajtalista ezért is ad biztos támpontot a gazdák számára a fajaválasztáshoz, hiszen látható, hogy melyek azok a növények, amelyek ilyen körülmények között is viszonylag jól teljesítenek.

A kísérlet eredményeiről készült kiadvány ide kattintva érhető el!

  -an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!