Heti fókusz: Csúcstermésre képes kukoricák

Agro Napló
A termőképesség az egyik legfontosabb fajtaválasztási kritérium, amely napjaink időjárási szélsőségei okán együtt jár a kiváló alkalmazkodóképességgel és termésstabilitással.

Csúcstermésre képes kukoricák

A hozzászólásokért kattintson!

     
  Szabó Gergely
Agromag Kft.
Fehér Gyöngyi
Caussade Semences Hungary Kft.
Dr. Nagy Zoltán
Gabonakutató Nonprofit Kft.
 
 
 Pintér János
KWS Magyarország Kft.
Mórocz Péter
Limagrain
Dr. Balla Zoltán
Marton Genetics
Marsai Viktor
SAATEN-UNION Hungária Kft.

Szabó Gergely (Agromag Kft.)

Az Agromag Kft. idén 30. éve szolgálja ki partnereit kiváló minőségű vetőmagokkal. Több évtizede folyamatosan vizsgálja a hazai nemesítésű és külföldi forrásból származó fajtákat, hibrideket, hogy az ügyfelei részére a hazai viszonyokhoz legalkalmasabb vetőmagokat tudja biztosítani.

A portfólióban minden gazda megtalálja a gazdaságához és termelési színvonalához illő magas terméshozamú kukoricahibrideket is. Ebben a cikkben a nagy terméseredményekre „vadászó” leendő és jövőbeni partnereinknek nyújtunk segítséget.

Az Agromag Kft. egyik csúcstermésű hibridje a Tomasov (FAO 420), amit ugyan bátran lehet gyengébb adottságú termőföldeken is termeszteni, de megfelelő körülményeket biztosítva 15 tonnás termésátlaggal is képes elkápráztatni a termelőjét.  Idén 5 kisparcellás kísérleti helyen elért átlagtermése meghaladta a 14 tonnát hektáronként. Hajdúböszörményben 15,1 t/ha terméssel takarították be (1. ábra).

1. ábra: Tomasov kisparcellás terméseredményei (forrás: Agromag Kft. megbízott kisparcellás kísérletei, 2020)

A Tomasov testvérfajtája a Kulak (FAO 430) a másik legnagyobb termőképességű kukoricahibridünk. Örökös termésversenyben vannak egymással, egyik évről a másikra múlják felül egymás teljesítményét. A cikk írásakor azonban már nincs szabad készleten Kulak vetőmag. A következő szezonban szélesebb termelői körnek áll majd rendelkezésére, akikben remélhetőleg a teljesítménye és a neve mély nyomot fog hagyni.

Az állattartók és a vadkár miatt aggódóknak nyújt alternatívát a kettős hasznosítású Isztria (FAO 430) (1. kép). Képes a Tomasov termésszintjén teremni, noha valamivel magasabb a nedvességtartalma, de a NÉBIH 2018-as silókísérlete alapján a vizsgált silókukoricák közül legmagasabb energiatartalmat mértek. Sajátsága, hogy magasan helyezkednek el a csövei, így a vadak is kevésbé pusztítják.

1. kép: Kettős hasznosítású Isztria (FAO 430)

Habár klasszikus értelemben a csúcstermésre képes fajtákhoz a hosszabb tenyészidejű hibrideket soroljuk, de azok számára, akik kalászost szeretnének vetni nagy termésű kukorica után, bizton ajánljuk az új kukoricánkat, a Beatát (FAO 330) (1. kép). Korai betakaríthatósága és az éréscsoportját jóval meghaladó termőképességének köszönhetően sok termelő kedvenc hibridjévé válhat. 2020-ban 8 helyen végzett demósor átlagtermése 11,34 t/ha lett. A legjobb eredményét Zalaszentgróton érte el: 14,47 t/ha. Kisparcellás kísérleteinkben 5 hely átlagában a korai éréscsoport legnagyobb termésű hibridje lett a legalacsonyabb nedvességtartalommal (2. ábra).

2. ábra: A korai éréscsoport elején érő hibridek átlagtermése (forrás: Agromag Kft. megbízott kisparcellás kísérletei, 2020)

Csúcstermésű hibridjeinket a nagy termések elősegítése érdekében Albittal is kezeljük. Az Albit egy különösen hatékony, innovatív technológiát alkalmazó biostimulátor. A természetes immunizációs mechanizmus erősítésével az Albit növeli a növények ellenállóképességét a legfőbb betegségekkel (rothadások, rozsdák, levélfoltosságok) szemben. Az abiotikus stressztényezőkkel szembeni ellenállóságot növeli (szárazság, hőstressz), valamint a herbicidek által okozott fitotoxicitást csökkenti, gyorsítja a növény megújulását.

A Tomasov hibrid korlátozott mennyiségben Dr. Green Prime kezeléssel is kérhető. A Dr. Green Prime magtrágya a speciális formulájának köszönhetően már a kezdetektől biztosítja a növény számára a legfontosabb tápanyagokat. Egyenletes kelést és gyors fejlődést érhetünk el a használatával. A korai szakaszban a robbanékony fejlődéssel versenyelőnyhöz juttatja a gyomokkal szemben a kukoricánkat, valamint a korai kártevők, mint a barkók, drótférgek „foga alól” is gyorsabban ki tud nőni.

A termőhelyhez és a gazdaság színvonalához megfelelően kiválasztott vetőmag, az Albit és a Dr. Green Prime használatával elősegített háborítatlan korai fejlődés az alapja a rendkívüli termésátlagok eléréséhez.

Sikeres gazdálkodást és hatalmas terméseket kíván az Agromag Kft. a régi és az új partnereinek!

Fehér Gyöngyi (Caussade Semences Hungary Kft.) 

A markáns kukorica vetőmag piaci versenyt tartva a CAUSSADE nemesítés folyamatosan biztosítja a magas terméspotenciállal rendelkező és a termesztés szempontjából fontos tulajdonságokkal felruházott versenyképes hibrideket. Nehéz meghatározni, hogy jelenleg hol a „csúcs” a kukorica termesztésben. Extra magas terméspotenciállal rendelkező hibridek kerülnek ki a CAUSSADE műhelyeiből is. A kiemelkedő termést hordozó genetikai háttér ott van a hibridekben, így nagyban a környezeti adottságok, és meghatározó módon a termesztés intenzitása befolyásolja mennyit tudunk abból realizálni a termesztés során. A hibridek FAO száma alapján megint csak máshol találjuk a csúcstermést mutató skála nyelvét. A FAO 200-as körbe tartozó POESI CS vagy a TEKNI CS 9-12 t/ha -os, de Nyírteleken öntözött körülmények között elért 14,27 t/ ha hozama igazolás a kiemelkedő hozamra. Amennyiben egy hibrid értékét a profittermelő képességével mérjük, akkor a felvásárlási árak függvényében már 5-6-8 t/ha-nál elérhető a fedezeti pont. Minden e feletti plusz tonnával annak az évnek akár a csúcshozamát érhetjük el.

A korai és középérésű csoportba tartozó hibridjeink, így többek között a LOUBAZI CS, BASMATI CS, PALIZI CS a jelenlegi kínálatunkban az elmúlt években és idén is kiemelkedő termést adtak igazolva, hogy évjárattól függetlenül stabil hozamra képesek.

LOUBAZI CS FAO 350

Korai csoportba tartozó, nagy zöldtömeget és nagy méretű csöveket nevelő hibrid. Mind szemes, mind siló hasznosításra alkalmas kukorica. Széles levéllemezű, és a vízleadást segítő Stay green jellegű kukorica. A csövek a hím és nővirágok harmonikus összevirágzása miatt teljes hosszban berakódott szemekkel. 16-18 sort és soronként 30-32 szemet számláló csövei optimális 100-110 cm magasságban erednek. Szép és nagy szemeket nevelő hibrid.  Állományai az egész vegetációban egészségesek. Helmintosporium és üszög toleranciája kiemelkedő, ami egészséges siló készítését teszi lehetővé. Termőképessége az igényes technológiát tükrözi, magas szintű és kiegyenlített évről évre.

BASMATI CS FAO 380

Az egyik legtermékenyebb és stabil termőképességgel bíró CAUSSADE hibrid, mely magas hozammal hálálja meg a törődést, de nagyon eltérő termesztési adottságok mellett, és az ország különböző régióiban is magas hozamú. Vastag, nagy méretű cső, vékony csutka jellemzi ezt a gyors kezdeti növekedésű hibridet. A csövek kiváló fejlődését is segítő nagy lomb tömeget és stabil, erőteljes gyökérzetet nevel. Zöldszáron érő típusú hibrid, kiegyenlített magas terméspotenciállal. Kedvező morzsolhatóság jellemzi. A szemek HL súlya kiemelkedő.

BASMATI CS eredmények 2020

PALIZI CS FAO 420

100 %-ban CAUSSADE genetikájú, középmagas termete mellett az igazán magas termőképességű hibridek közé soroljuk. Ezt támasztja alá kiváló állomány egészségügyi állapota az egész vegetáció idején. Beltartami mutatói alapján nagy hozamú szemes és kiváló beltartalmi értékekkel bíró siló hibrid. Köszönhető ez magas szintű üszög, cső Fuzarium és Helmintosporium ellenállóképességének. Ezermagtömege is biztosíték a magas hozamszint eléréséhez. A PALIZI CS önállóan és a Caussade speciális kombinációiban is magas profitot biztosít.

További információ:
www.caussade-semences.hu

Dr. Nagy Zoltán (Gabonakutató Nonprofit Kft.) 

A magyar nemesítőház, a Gabonakutató Nonprofit Kft. kukoricahibridjei elsősorban szárazságtűrésükről és alkalmazkodóképességükről híresek, de az elmúlt évek kutatómunkájának köszönhetően tudunk hibrideket kínálni intenzív gazdálkodáshoz is, ahol a minél nagyobb terméshozam a cél, és ennek elérése érdekében a termelő megtesz minden technológiai lépést a legmagasabb szintű növényvédelem és inputanyag kijuttatása terén is.

Az elmúlt időszakig a Gabonakutató legmagasabb terméshozammal rendelkező hibridje a GKT 376 volt. FAO száma 380, korai érésű szemes, kétvonalas hibrid. A terméspotenciál hátterében a magas hektolitertömeggel rendelkező szemtípusa áll. A csövei nem nagyok, de a szemek hosszúak, mélyen ülnek, és a csutka vékony. A csővégek mindig jól termékenyülnek. A tőszámritkulást jól kompenzálja, mert kétcsövűségre hajlamos fajta. Szárazságtűrése miatt elsősorban az Alföldön nyújt jó eredményeket, különösen Békés megyében kedvelt hibrid. A 2017-es aszályos évben a fajtasor élén végzett Dombegyházán. Átlagos és jó adottságú talajokra ajánljuk. Kemény szemtípusa miatt élelmiszeripari célokra is alkalmas a belőle készült liszt.

2020-ban kapott magyar állami elismerést a legújabb szemeshasznosítású kukoricahibridünk a GK Bajnok, melyet kifejezetten intenzív termesztésre nemesítettünk. FAO száma 390, a korai éréscsoport második felébe tartozik. Flexibilis, vastag csővel rendelkező singlecross fajta, szemsorszáma 18-20. Mind a NÉBIH fajtaregisztrációs kísérleteiben, mind a GK tájkísérleteiben (Makó, Kiszombor, Bóly, Törökszentmiklós, Táplánszentkereszt) kiemelkedő terméseredményeket ért el a konkurens hibridekkel szemben. Átlagtermése a NÉBIH kísérletekben 12,68 t/ha volt (2018, 2019). Ez 2,4%-al magasabb, mint a standard átlag. Betakarításkori szemnedvessége 14,93% volt. Virágzási ideje átlagosan 72 nap volt. A kórtani vizsgálatok alapján csőfuzáriummal szemben mérsékelten rezisztens, a GK saját mesterséges fertőzést is tartalmazó kórtani vizsgálataiban nagyon jó eredményt ért el Fusarium-mal és Aspergillus gombafajokkal szemben is. A Gabonakutató saját tájkísérleteiben 14-15 t/ha-os kiemelkedő terméseredményt is elért a dunántúli területeken, emellett az alföldi kísérleti helyeken is az első helyen végzett. Intenzív hibrid, terméspotenciáljának kibontakoztatásához jó talajminőséget, jó növényvédelmet és közepes vagy magas inputanyag szintet kíván, ha ezeket megkapja, kiváló terméshozamot biztosít a termelőknek.

A szemes hibrideken kívül nagy terméspotenciállal rendelkező silóhibrideket is kínálunk a Gabonakutató portfóliójában. A GK Silostar FAO 450-es közepes éréscsoportba tartozó háromvonalas hibrid, vastag, világossárga csövei vannak. Kifejezetten szilázs előállítására nemesített hibrid, akár 65 t/ha zöldtermés eredményre is képes. Jó roppanthatósággal, emészthetőséggel és magas energiatartalommal rendelkezik. Kórtani paraméterei jók, ami nagyon fontos tulajdonság, ha egészséges takarmányt akarunk előállítani. Legújabb silóhibridünk a GK Lehel, mely mind terméspotenciáljában, mind minőségében a GK Silostar-hoz hasonló, de jobb szárazságtűréssel rendelkezik, így azoknak a gazdaságoknak ajánljuk, ahol az öntözés nem megoldható, illetve az éghajlati viszonyok az átlagostól szárazabbak.

A GKT 376 előszezoni akció keretében rendkívül kedvezményes áron vásárolható, további információért látogasson el weboldalunkra, vagy keresse területi képviselőinket!

Pintér János (KWS Magyarország Kft.) 

A biztonságos kukoricatermesztést támogató CLIMACONTROL3 kutatási program bevezetése után a KWS a második legfontosabb termesztési célhoz is létrehozta saját programját: „A legjobb termés a legjobb termőföldről”. A program olyan hibrideket kínál a gazdálkodóknak, amelyek képesek optimálisan kihasználni a nagy termés érdekében biztosított tényezőket.

Ezeket a fajtákat a KWS intenzív körülmények között teszteli a legkülönfélébb klímazónák esetében, kezdve a kontinentális termőterületektől egészen az óceáni éghajlatú vidékekig. A PLUS4GRAIN hibridek az azonos éréscsoport meghatározó hibridjeihez képest magasabb termést képesek elérni a 10t/ha átlagtermést jelentősen meghaladó területeken. A KWS azonosította azokat a genetikai forrásokat, amelyek intenzív viszonyok között hozzájárulnak a nagyobb termőképességhez. A termés növelése csak akkor lehet eredményes, ha maximalizálni tudjuk az alábbi három paraméter legalább egyikét: növényenkénti szemek száma, hektáronkénti növények száma, és magtömeg.

Ezek a hibridek fejlett gyökérzettel rendelkeznek, melyek optimális (kedvező) körülmények között szükséges mennyiségű vízzel és tápanyaggal látják el a növényállományt. A következő év időjárását azonban továbbra sem tudjuk pontosan megjósolni előre. A gazdálkodók viszonylag jelentős része ezért egyszerre alkalmazza a két stratégiát a gazdaságuk különböző területein. A 2021-es tavaszi szezonban a KWS INTELIGENS csatlakozik a kiváló termőképességű PLUS4GRAIN kukoricahibridek csoportjához.

Kiváló termőképességű KWS hibridek intenzív termesztéstechnológiához

KWS INTELIGENS

 

KWS INTELIGENS
FAO 400-450

  • Dél-Kelet Európa meghatározó hibridje
  • intenzív korai fejlődés
  • intenzív termesztési körülmények között rekordtermésre képes
  • kimagaslóan jó szárstabilitás jellemzi
  • gombás betegségekkel szembeni ellenállósága figyelemre méltó
  • dinamikus vízleadás-gyors érés
  • ajánlott tőszám 68-70 ezer tő/ha

 

KWS SMARAGD
FAO 300-350

  • a termékfejlesztési kísérleteinkben kimagasló terméspotenciállal rendelkezik, akár 14-15 t/ha termésátlaggal, rendkívül gyors vízleadással éréscsoportjának nyertese
  • középmagas szemnek tetsző habitus
  • a Dihaploid nemesítési technikának köszönhetően 4 év alatt jutott el a piacra kerülésig
  • magas cső szemszám
  • tőszámreakcióját tekintve inkább a 68-72 ezer tő/hektáron érdemes tartani, viszont ha késői vetésre kerülne sor, az alacsonyabb 60-65 ezer tő/ha is javasolt
  • korai vethetőség
  • vetésidő reakciós kísérletek alapján az elmúlt években a korai vetésidejű kísérleteknél hozott magasabb termést
  • kiváló előveteménye őszi gabonáknak

KWS SMARAGD

KWS KASHMIR
FAO 350-400 

  • a KWS legtöbbet értékesített kukoricahibridje Délkelet-Európában
  • kedvező körülmények között kiemelkedően magas termésre képes, de aszályosabb évjáratban is a biztos kukoricatermelés alapja lehet
  • kimagasló hozamtöbbletet produkálhat a konkurens hibridekhez viszonyítva
  • magas ezermag tömeg
  • kiváló adaptációs képesség: minden termőhelyre és technológiai szinthez ajánljuk
  • a tőszámreakciós kísérletek eredménye alapján 68-72 ezer tő/hektáron érdemes vetni
  • korai vethetőségének és gyors vízleadásának köszönhetően az őszi gabonák kitűnő előveteménye

 

Vásároljanak KWS kukorica és napraforgó vetőmagot 2020. december 15-ig kiemelten kedvezményes áron!
További információért keressék területi képviselőinket!

További információ:
www.kws.hu

Mórocz Péter (Limagrain)  

Amerikai kísérleti eredmények és tanulmányok szerint a kukorica terméspotenciálja meghaladja a 35 tonnát. Az, hogy mennyit tudunk ebből realizálni üzemi körülmények között, nem csak a hibridtől, hanem az időjárási körülményektől, a termőhelyi adottságoktól és nem utolsó sorban az alkalmazott technológiától is függ.

Új, középérésű hibridünk (FAO 450-460) az LG 31.455 (Lineade)
a jó adottságú termőhelyek kiemelkedő termőképességű hibridje.

Szabályos, hosszú, hengeres csövei az alapjuktól a végükig azonos átmérőjűek. Ez a tökéletesen egyenes csőtípus nagy terméspotenciált hordoz magában.

Azoknak ajánljuk, akik

  • a jó termőhelyi adottságú területeik terméspotenciáljának maximális kihasználására törekszenek,
  • biztosítják a hibrid termésképzéséhez szükséges agronómiai feltételeket és ezért kiemelkedő termést várnak el.

Nagy termőképessége mellett jó szárazságtűréssel és termőhely stabilitással rendelkezik. Kiváló a cső- és száregészsége is.

A 2020. évi bemutató fajtakísérletekben az LG 31.455 (Lineade) országszerte kiváló eredményeket produkált. A 10-14 t/ha termésszintű helyeken sok esetben + 1 tonna terméstöbblete volt a fajtasor átlagához viszonyítva. De még a 14 t/ha feletti helyeken is mutatott jelentős terméselőnyt.

(Készült az üzemi bemutató fajtakísérletek 2020. 11. 28-ig beérkezett eredményei alapján.)

Az LG hibridekkel kapcsolatos bővebb információkért keresse a Limagrain kereskedelmi képviselőit!

www.lgseeds.hu

Dr. Balla Zoltán (Marton Genetics) 

Egy gazdaság számára a legmegfelelőbb kukoricahibrid kiválasztása nehéz feladat. A kukoricatermesztők hibridválasztásának elsődleges szempontja manapság, hogy intenzív technológia mellett bőtermők legyenek, amihez kifogástalan aszálytűrőképesség párosul.

Az idei időjárás miatt az állományok heterogének, a csapadék eloszlásbeli különbségek miatt jelentős hozameltérések jelentkeztek országszerte. Okszerűen megtervezett vetéstervvel lehetséges a stresszhatások csökkentése, mivel például az időjárás alakulását nem tudjuk befolyásolni, és az öntözéssel sem tudjuk megfelelően hűteni a léghőmérsékletet. Látjuk, hogy felértékelődnek az olyan hibridek értékei is, amelyek kedvezőtlen feltételek mellett megbízhatóságukkal, stabilitásukkal extenzív termőhelyeken is kiemelkedő terméseredményekre képesek, a Marton Genetics csapata ezen kérdések megoldására a következő hibrideket ajánlja.

A 2021. évi kukorica termesztési szezonra, fajtasorainkból 3 új hibridet szeretnénk kiemelten az Önök figyelmébe ajánlani, melyek az országban jelentősen eltérő agrometeorológiai adottságok mellett kimagasló terméseredményeket értek el.

Új, rendkívül magas termésmennyiséget produkáló hibridünk a DALAMER (FAO 320). Homogén, egészséges állomány jellemzi. Erektív levélzetének köszönhetően kisebb az aktív vízleadási felülete, ezzel segítve a növényt az aszályos idők kivédésében. Zöldszáron érő típus. Csövei gyorsan elérik a biológiai érettséget, szemei hamar fellazulnak. Intenzív agrotechnika mellett éréscsoportjának egyik legnagyobb termőképességű tagja.

Portfóliónk gyors kezdeti fejlődésű, átlagosnál alacsonyabb állományt adó új hibridkukoricája a SOMODOR (FAO 420). Érésidejéből adódóan a megszokottól eltérő kimagasló termőképességgel rendelkezik. Korai virágzásával elkerülheti a nyári aszályos periódusokat is. Érésideje egyik legnagyobb terméspotenciáljával rendelkezik, mely gyors vízleadással párosul. Kiváló zöld száron érésével, hosszú szemkitelítődési periódusával aszályos és normál viszonyok között is megmutatta kiváló képességeit.

„Legjobb a legjobbak között”, leginkább ezzel jellemezhető az új MV 352 (FAO 350) hibridünk, ami minden évjáratban megállja a helyét. Bőtermő és aszálytűrő hibrid. Az aszállyal szemben nagy előnye mélyre nyúló gyökérzete és zöld száron érése. Kiváló hidegtűrőképessége és erőteljes csírázóképessége biztosítja gyors kezdeti fejlődési erélyét. Május eleji vetés esetén már október első dekádjára elérheti a technikai érettséget. Rendkívül jó termőképesség és termésbiztonság jellemzi. Gyengébb években akár 10-11 t/ha termést is produkál. Intenzív technológiában nettó szemtermése könnyen eléri a 14 t/ha-t.

Bízunk abban, hogy az új kínálatunkról közreadott információk segítik Önöket a gazdálkodásuk során elengedhetetlen és szakmailag megalapozott döntések meghozatalában, melyekkel az eredményes gazdálkodásuk megvalósítható.

Partnereink elismerése teszi a Martonvásári kukorica vetőmagokat elismertté, melyhez a következő előnyök társíthatók: kirobbanó fejlődési erély, egyedülálló termés potenciál, kiváló termés stabilitás, betegség ellenállóság - páratlanul egészséges állomány. Hisszük, hogy ezekért a paraméterekért érdemes megismerni a legújabb kukoricahibrideket a Marton Geneticsnél.

További információ:
www.martongenetics.com

Marsai Viktor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

A SAATEN-UNION által javasolt termesztéstechnológiával a vetőmagból Ön is ki tudja hozni a maximumot.

A 2020-as év tavaszi és nyári időjárása ismét kiszámíthatatlan és váratlan helyzetek elé állította a hazai gazdálkodókat. Az ilyen évjáratok tapasztalatai arra sarkallnak minket, hogy a termelést nehezítő legtöbb körülménynek ellenálló, kiegyenlített termőképességű, magas jövedelmezőséget biztosító új kukoricahibridekkel tudjunk versenyképes megoldásokat nyújtani partnereink számára. Cégcsoportunk rendkívül kiterjedt kísérleti hálózatának köszönhetően, mely 14 országot és 50 kísérleti helyet foglal magába, stabil termőképességű, stressztűrő, dinamikus vízleadású és jó állóképességű hibridek alkotják kínálatunkat.

Folyamatosan zajlanak fejlesztési kísérleteink is, melyek segítségével egyre több és pontosabb információval tudunk szolgálni a kifejezetten intenzív vagy akár az extenzív termesztési technológiában gondolkodó gazdálkodók számára. Ennek érdekében 2020-ban is három helyszínen, Békéscsabán, Cegléden és Dalmandon állítottunk be kukoricában tőszámreakció-kísérleteket. Továbbá második éve végzünk nitrogénreakció-vizsgálatokat Püskiben, az idei évben pedig Debrecenben is.

Az idén bevezetésre kerülő két új, hazai elismerésű hibridünk is szerepelt ezekben a kísérletekben.

A BARINGTON (FAO 350), mely kiválóan alkalmazkodik minden hazai termelési adottsághoz, száraz és jó vízellátottságú területeken is kiemelkedő eredményt mutatott a NÉBIH regisztrációs kísérleteiben. A tőszámreakció-vizsgálataink alapján szembetűnő, hogy idén 75 000 tő/ha-os sűrűség mellett nyújtotta a legnagyobb teljesítményt. Érdekes módon a Püskiben, homokos öntéstalajon beállított nitrogénreakció-kísérlet eredményei alapján minimális tápanyag-ellátottság mellett érte el a legmagasabb hozamot.

A másik új hibridünk a CALI (FAO 370), amely minden termesztési körülmény között jól kalkulálható haszonnal termeszthető. A hazai fajtaregisztrációs kísérletekben elért eredményei is alátámasztják kiemelkedő termőképességét és termésstabilitását, hiszen a száraz és a jó csapadékellátottságú területeken is kiválóan teljesített. A CALI esetében az idei északnyugat-magyarországi körülmények között a 120 kg kijuttatott nitrogén hozta a legmagasabb eredményt. Tőszámreakciója nagyszerű volt ebben az évjáratban, aminek alapján megállapítottuk, hogy a CALI számára is a 75 000 tő/ha-os vetéssűrűség az ideális.

Kínálatunk középérésű csoportjának legújabb tagja a KABARETTO (FAO 450), melyet szintén bátran ajánlunk minden termesztési körülmény közé. Ezt az osztrák fajtaregisztrációs kísérletekben elért eredményei is alátámasztják, melyek szerint mind a száraz, mind a csapadékosabb területeken kiemelkedő eredményt ért el, a sztenderd fajtákat maga mögé utasítva. Zöld száron érő típus, a csuhélevelek korai fellazulásából adódóan is jó vízleadási dinamikával rendelkezik. Ugyanebben az éréscsoportban a már jól ismert ELDACAR (FAO 420) nevű kukoricahibridünk átlagon felüli gyökérrendszert fejleszt, emiatt megdőlésre sem hajlamos. Bátran ajánljuk azon partnereinknek, akik gyengébb adottságú termőterülettel rendelkeznek, vagy átlagos körülmények között gazdálkodnak, viszont megbízhatóan magas termésszinteket szeretnének elérni. Kísérleteink alapján ehhez a termésszinthez a 65–68 000 tő/ha-os vetéssűrűséget szükséges megcélozni. Szemeskínálatunk legkésőbbi tagja az SU QUESTUM (FAO 490), mely kezdetben átlagosan fejlődő, magas, filigrán megjelenésű kukoricahibrid, középmagasan illesztett csövekkel. A zöld száron érő növény vízleadása dinamikus. Betegségekkel szemben ellenálló, dőlésre nem hajlamos.

Az elmúlt évben vezettük be BADIANE (FAO 360) nevű hibridünket, mely csapadékosabb évjáratokban, jó vízgazdálkodású területeken akár a már jól ismert REPLIK teljesítményét is felülmúlhatja. Ehhez a dinamikus vízleadás is hozzájárul. Kiemelkedő vízleadásáról mi sem tanúskodik jobban, mint hogy az idei üzemi kísérletekben 8 hely átlagában a saját hibridjeink közül a legalacsonyabb, 15,81%-os szemnedvességgel került betakarításra. Remekül reagál az intenzív gazdálkodási körülményekre is, hiszen 80 000 tő/ha-os sűrítés és az idehaza megengedett maximális nitrogéndózis mellett minden várakozást képes felülmúlni.

REPLIK (FAO 380) nevű csúcshibridünk már évek óta bizonyítja kiemelkedő termőhelyi stabilitását és magas szintű jövedelmezőségét. Az ország nyugati és keleti végében idén is igen eltérőek voltak az időjárási feltételek, és természetesen sok egyéb mellett a talajadottságok is különböznek. Emiatt a hibrid tápanyag-reakciója más képet mutatott Debrecenben és Püskiben. A különbségek ellenére nem feltétlenül szükséges a maximálisan engedélyezett nitrogénmennyiség kijuttatása ahhoz, hogy magas hozamokat érjünk el vele, szem előtt tartva a jövedelmezőséget is.

Az általunk ajánlott akár 80–85 000 tő/ha-os tőszám természetesen a többi hibridünkhöz hasonlóan kiváló vetési körülmények esetén értendő, ha a vetést az ideális időpontban tudjuk elvégezni, optimális csapadékellátottság mellett. Minden egyéb esetben azt ajánljuk, hogy kérjék ki területi képviselő kollégáink véleményét, akik készséggel állnak partnereink rendelkezésére. Fontos megemlíteni, hogy a 2021-es évtől a Magyarországon egyre nagyobb problémát jelentő fenyércirokkal küszködő gazdaságok számára is fogunk tudni megoldást nyújtani, hiszen megérkezik első cikloxidim-ellenálló kukoricahibridünk.

Intenzív gazdálkodást folytató, esetleg hibridkalászosokat is vető partnereink számára kiváló alternatívát jelent a PIAFF (FAO 320) és a JUDOKA (FAO 340), melyeket bátran ajánljuk mindenkinek, aki az őszi vetések előtt korai betakarítást tervez, viszont nem hajlandó lemondani a magas termésszintekről. A JUDOKA megtévesztően vékony, de kifejezetten erős szára betakarítás után jó minőségű talajmunkát tesz lehetővé. Amennyiben mégis megkésett betakarításra kerülne sor, ezt is lehetővé teszi a hibridek kiemelkedő fuzárium-ellenállósága.

A SAATEN-UNION Hungária Kft. megújuló kukoricaportfóliója minden termelői igényre tartogat megoldást, ami rendkívül kiterjedt kísérleti rendszerünknek, a folyamatosan zajló fejlesztési munkáknak, valamint területi képviselő kollégáink magas szintű ismereteinek köszönhető.

Legújabb videóinkért kattintson ide!

További információ:
www.saaten-union.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!