Heti fókusz: Csúcstermésre képes napraforgók

Agro Napló
A csúcstermésre képes napraforgóhibrideket a megfelelő agrotechnikai és termésbiztonsági tényezők fényében mutatják be a fajtatulajdonosok képviselői.

Csúcstermésre képes napraforgók

A hozzászólásokért kattintson!

Sólyom János
Corteva Agriscience
Mórocz Péter
Limagrain

Marsai Viktor
SAATEN-UNION Hungária Kft.

Szeleczki Attila
Syngenta Kft.

Sólyom János (Corteva Agriscience) 

Cégünk nem csupán a kukoricanemesítésben ér el jelentős eredményeket, hanem a napraforgót termelő gazdálkodók részére is nyújt innovatív és csúcstermésekre lehetőséget adó hibrideket. Ezt igazolva a magyarországi vetésterületből is egyre nagyobb mértékben veszik részüket a Pioneer® napraforgók.

A minél magasabb termés genetikai alapja természetesen az egyik legfontosabb szempont a gazdálkodók szemében a hibridválasztás során. A sorban következő értékmérő tulajdonság a minél magasabb szintű kórtani ellenállás, a Pioneer® napraforgók esetében a Protector® Peronoszpóra és a Protector® Szádor minősítések jelzik a biztonságos termesztés alapját. Emellett szintén jelentős elvárás a gazdálkodás sikerességét nagyban befolyásoló herbicidtolerancia, amely lassan már alapkövetelménynek számít az értékesítésre kerülő hibridek esetében.

A köztermesztésben csak annak a hibridnek van lehetősége megvetnie a lábát széles körben, és bizonyítania magas termőképességét, amely a fentieknek megfelel. Nézzünk párat példaként a Corteva kínálatából!

P64HE144

A P64HE144 magas olajsavas hibridünk a köztermesztésben is igazolta a fejlesztési kísérleteinkben látott teljesítményét, a gazdálkodói visszajelzések és a nagyüzemi kísérleteink egyaránt stabilan magas termésszintet mutattak. A HO napraforgók esetében az elvárt olajsav tartalom 85% , melyhez képest a P64HE144 olajsav tartalma még magasabb, jellemzően 90% fölötti. E tény alapján, valamint agronómiai és kórtani jellemzőit látva kijelenthető, hogy esetében minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy a hazai magas olajsavas szegmens meghatározó szereplőjévé váljon.

Hibridtulajdonságok

  • Magas olajsavas napraforgó az Express®* gyomirtási technológiához. Olajsav tartalma magas, 90% fölötti (megfelelő izolációs körülmények mellett).
  • A fejlesztői kísérletekben a Pioneer® HO napraforgó hibridek közt a legmagasabb termést adta.
  • A HO napraforgóink közül a legalacsonyabb, ezért a hidastraktorral történő növényvédelem kevesebb kárt tesz a növényállományban.
  • Kórtani tulajdonságait illetően, a hazai HO napraforgók között az egyik legjobb hibrid, Protector® Peronoszpóra minősítéssel és a szádor E-rasszával szembeni rezisztenciával.

P64HE133

A P64HE133 magas olajsavas hibridünk jó termésszintje mellett a kiugróan magas olajtartalmával és olajsav szintjével hívja fel magára a figyelmet. Kórtani tulajdonságai is alkalmassá teszik arra, hogy az ország bármely részén megállja a helyét.

Hibridtulajdonságok

  • Magas olajsavas napraforgó az Express®* gyomirtási technológiához. Olajsav tartalma rendkívül kiugró, 90% fölötti (megfelelő izolációs körülmények mellett).
  • Érésideje a P64HE118-hoz hasonló, annál kissé alacsonyabb növénymagasság jellemzi.
  • Az eddigi legmagasabb olajtartalmú magas olajsavas hibridünk.
  • Protector® Peronoszpóra minősítéssel rendelkezik. Rezisztens továbbá a napraforgó szádor E-rasszára, ezért az ország szádorveszélyes régióiban is biztonságosan termeszthető.
  • Betegségellenállósága kiváló mind a Phomopsis, mind pedig a Szklerotínia szártő- és tányérfertőzésével szemben, de az egyre gyorsabban terjedő Verticilliummal szemben is kimagaslóan tolerál!

P64LP180

A P64LP180 a 2021-es vetési szezonban kerül bevezetésre, fejlesztési adataink alapján komoly előrelépést mutat az összes eddigi herbicidtoleráns hibridünkhöz viszonyítva. Nagyon jó betegségellenállósága és agronómiai tulajdonságai alkalmassá teszik arra, hogy az ország bármely részén termeljék. Komoly versenytársi pozíciót fog elfoglalni saját szegmensében! Ajánlom kipróbálásra minden Clearfield® Plus technológiát használó gazdálkodónak!

Hibridtulajdonságok

  • Korai tenyészidejű linolsavas napraforgó hibrid Clearfield® Plus gyomirtási technológiához.
  • Nagyon kedvező növénymagasság jellemzi, a P63LE113 hibridünkével nagyjából megegyezik.
  • Kórtani szempontokat figyelembe véve kiváló választás, ugyanis mind Phomopsis, mind pedig a Szklerotínia szártő- és tányérfertőzésével szemben nagyon jó ellenállósággal rendelkezik, Bract necrosis ellen kiemelkedően tolerál!
  • Protector® Szádor és Protector® Peronoszpóra minősítése miatt az ország teljes területén biztonsággal termelhető.
  • Erős szárral rendelkezik, megdőlésre nem hajlamos.
  • Fejlesztési kísérleteinkben 2019 és 2020-ban egyaránt az egyik legmagasabb termést adta a jelenleg Magyarországon forgalmazott Pioneer® hibridek között.

A Corteva napraforgó ajánlatunk nemcsak kiváló Pioneer® hibridekből és a hozzájuk tartozó növényvédelmi megoldásokból, hanem magas szintű vetőmag csávázásból is áll. 2021-ban a napraforgóban is LumiGEN™ csávázási technológia fogja segíteni a csírázó napraforgó kezdeti fejlődésének biztonságát.

*Az Express az FMC-Agro bejegyzett márkaneve
** A Clearfield® márkanév a BASF bejegyzett védjegye

További információ:
www.corteva.hu

Mórocz Péter (Limagrain) 

A termésátlag jó mutatója a termelési kultúrának. Az elmúlt évtizedben Magyarországon a vetésterület növekedésével együtt a napraforgó termésátlaga is emelkedett. Az országos termésátlag tekintetében Európában vezető pozíciót értünk el. Ugyanakkor elmondhatjuk, hogy 3 t/ha feletti eredményeinkkel világviszonylatban is az élmezőnyhöz tartozunk.

 

Az LG 50.479 SX Tesoro közép-korai, linolsavas hibrid, az Express® gyomirtási technológiát igénylő területekre.

Kiváló termőképességét, már üzemi körülmények között is bizonyította.

Partnereink több, mint 80%-a elégedett a hibrid idei teljesítményével!

  • Kiegyenlítettségét,
  • kedvező növény magasságát,
  • jó kórtani tulajdonságait,
  • korai érés idejét,
  • félig bókoló tányér állását tartják kimondottan előnyösnek.

(A hibridet 2020-ban üzemi körülmények között kipróbáló partnereink körében végzett felmérés alapján.)

Azoknak ajánljuk, akiknek

  • a nagy termőképesség mellett
  • a jó alkalmazkodóképesség és
  • az olajtartalom is fontos

A 2020. évi bemutató fajtakísérletekben az LG 50.479 SX nem csak a kiváló – 4 t/ha termésátlagú – termőhelyeken, de a közepes adottságú vagy fél-intenzív termesztést folytató gazdaságokban is hasonló 0,2-0,3 t/ha terméselőnyt mutatott a fajtasor átlagához viszonyítva.

Ugyancsak kiváló eredményt ért el vetőmagforgalmazó partnerünk országos kísérleti hálózatában.

Az LG 50.479 SX terméseredménye az IKR Agrár Kft. fajtakísérleteiben 2020.

Az LG hibridekkel kapcsolatos bővebb információkért keresse a Limagrain kereskedelmi képviselőit!

*Az Express az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkaneve, a jogtulajdonosok engedélyével a Limagrain Europe és leányvállalatai által felhasználható.

További információ:
www.lgseed.hu

Marsai Viktor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

A SAATEN-UNION hagyományosan magas termőképességű napraforgóhibridekkel járul hozzá a magyar gazdák sikereihez, mivel folyamatosan új, korszerű, a legtöbb termesztési igénynek megfelelő kínálattal rendelkezik. A betakarítási eredmények alapján hibridjeink kifejezetten jó termőképesség mellett nyújtanak megbízható teljesítményt, aminek köszönhetően idén is jó jövedelmezőséget biztosítottak partnereink számára, a változatos időjárás ellenére is. Fokozottan koncentrálunk arra, hogy üzemi tapasztalatokon alapuló, termék- és hibridspecifikus technológiai javaslattal, a helyes vetőmagnorma-, tőszámhasználatban és a gyomirtás hatékonyságának növelésében rejlő tartalékok kihasználásával segítsük a termelőket a legmagasabb termésszintek elérésében.

A magas olajsavas (HO) napraforgó termesztésében gondolkodó partnereink számára ajánljuk a már jól ismert DUET CL (HO) hibridet, amely korai érésű, a hidas traktorral nem rendelkező gazdaságok számára is kiváló agronómiai tulajdonságokkal rendelkező hibrid. Jó kórokozókkal szembeni ellenálló képességgel rendelkezik, és kiemelkedő a toleranciája az alternáriával, machrophominával és peronoszpórával szemben. Jó stressztűrő képességű, stabil genotípus, amely mérsékelten sűríthető, közepes növénymagasságot hozó, gyengén bókoló és jól kezelhető állományt fejleszt. Ezen tulajdonságaiból fakadóan is az ország minden részén biztonsággal termeszthető.

A 2019-ben érkezett DRIVER CL az idei évben is bizonyította létjogosultságát a hazai napraforgó-termesztésben. A DRIVER CL középkorai, közepesen magas, gyengén bókoló jellegű, kifejezetten homogén állományt nevelő, letisztult habitusú új Clearfield-napraforgóhibrid, melyre ugyanúgy jellemző a magas olajtartalom, mint portfóliónk korábbi tagjaira. A napraforgót megbetegítő kórokozókkal szemben ellenálló típus. Az ország több pontján beállított kísérletek alapján minden területen biztonsággal termeszthető, viszont nehéz körülmények között emelkedik ki teljesítménye igazán, így bátran ajánljuk gyengébb adottságú területekkel rendelkező partnereink számára is.

A linolsavas (LO), imazamox-ellenálló (CLHA PLUS) napraforgóhibrid-kínálatunk már jól ismert tagja a CARRERA CLP. Hazai környezetben remek eredményekkel áll helyt, ráadásul kiváló agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik. A CARRERA CLP középérésű, középmagas, közepesen bókoló, gyors kezdeti fejlődési erélyű, erős, vegetatív jellegű napraforgóhibrid, mely a legtöbb termesztési körülménnyel megbirkózik, és attól függetlenül kimagaslóan teljesít. Jó a betegség-ellenállósága, és oro5 szádorrezisztenciája is védi (A–E), aminek köszönhetően a CLP-szegmensben 2016-ban és 2017-ben is kiemelkedően szerepelt az IKR Agrár Kft. országos kísérleteiben, és az idei üzemi kísérletekben is felülmúlta több fajtasor átlagát.

Korai érésű napraforgóhibridjeink esetében, mint például a DUET CL (HO), fontos kiemelni, hogy 2020-tól, tehát 2021-ben is, a dikvát hatóanyagot állományszárításra már csak eseti engedéllyel szabad felhasználni. Ezek a hibridek viszont korai érésidejüknek köszönhetően kiváló megoldást nyújtanak erre a problémára, hiszen biztonsággal takaríthatjuk be őket deszikkálás nélkül is.

A folyamatosan zajló fejlesztési munkáknak, valamint területi képviselő kollégáink magas szintű ismereteinek köszönhetően a SAATEN-UNION Hungária Kft. napraforgó-portfóliója a minden körülmények között magas termésmennyiségre számító partnereinek is megoldást tud nyújtani.

További információ:
www.saaten-union.hu

Szeleczki Attila (Syngenta Kft.)

Az olajnövények, köztük a napraforgó termésátlaga több tényezőnek is köszönhetően az utóbbi 10 évben folyamatosan emelkedik. Az emelkedés remélhetőleg nem torpan meg, még ha idén kicsivel, köszönhetően a szélsőséges időjárásnak, a kései hidegeknek, valamint a kevés téli csapadék miatt lemerült víztartalékoknak, az országos átlag elmaradt a tavalyitól és 2,84 t/ha (Vetőmag Szövetség 2020) lett (1. ábra).

1. diagram: Termésátlagok alakulása 2010 és 2019 között (KSH, 2019)

A szinte folyamatos emelkedés részben az intenzívebb technológiák alkalmazásának tudható be - a gyarapodó termelői tapasztalatoknak-, de jelentős tényezőnek tekinthető az újabb és újabb, egyre nagyobb teljesítményű hibridek kinemesítése és gyors elterjedése. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy aki nem vált, nem cserél, újabb hibridekre az lemarad, legalábbis a termésátlagok tekintetében biztosan.

Élni kell ezekkel a lehetőségekkel, mert használatukkal relatíve a legkisebb költség emeléssel növelhető az árbevétel, illetve csökkenthető a kockázat, amely a mezőgazdasági termelésnek kikerülhetetlen velejárója. A hibridekben rejlő magas terméspotenciál kiaknázásához a hatékony gyomirtás jelentősen hozzájárul. A napraforgó nem szeret a gyomokkal együtt élni, de míg a kukoricánál számos gyomirtó szer közül tudunk választani, addig a napraforgónál a terület gyomviszonyaihoz kell megválasztani a megfelelő gyomirtási technológiát, és annak megfelelően kell a tábla adottságaihoz legjobban alkalmazkodó hibridet megválasztani.

A Syngenta Kft. a napraforgó hibridek nemesítésében élen jár, szinte minden évben forgalomba hoz újabb és újabb, egyre nagyobb teljesítményű hibridet. A kezdetben csak alapgyomirtású (NK Kondi, SY Genio, Tutti) hibridek álltak a termelők rendelkezésére, melyeket még ma is bátran ajánlunk a jó kultúrállapotú és alacsony gyomnyomású területekre. Ezeket a hibrideket a Clearfield® hibridek követték (a linolsavas NK Neoma, SY Diamantis és a magas-olajsavas SY Excellio, SY Experto) (2. ábra), e hibridek tökéletes választást jelentenek azon területeken, ahol a csattanó maszlag és/vagy a szerbtövis okoz problémát. A Clearfield® hibrideket a Clearfield® Plus hibridek követték (a linolsavas SY Bacardi, amely gyorsan a szegmens vezető hibridjévé vált, az új SY Onestar, és a magas-olajsavas SY Gracia)(3. ábra), melyek az erősebb imazamox ellenállóságuknak köszönhetően az erős parlagfű, libatop és kakaslábfű fertőzés esetén hatékony gyomirtás technológia alkalmazását tehetik lehetővé. Az újabb és újabb hibridek a nemesítésnek köszönhetően egyre magasabb terméspotenciállal és betegség-ellenállósággal rendelkeznek.

2. ábra: 2020-as NÉBIH poszt regisztrációs kísérlet eredménye

3. ábra: 2020-as NÉBIH posztregisztrációs kísérlet eredménye

Amennyiben a terület erősen mezei acattal fertőzött, mégis kénytelenek vagyunk napraforgót termeszteni a táblán, abban az esetben az Express® gyomirtás technológia nyújthat jó megoldást. A Syngenta ebben a szegmensben is biztosít a termelőknek csúcstermésre képes hibrideket, mint az extrém magas olajtartalmú Sumiko és az idén már üzemi termesztésben is bizonyító Suman. Kiválóan szerepeltek, egyelőre kísérletekben a még újabb Express® toleráns hibridjeink is: a linolsavas NX92357 és az új magas-olajsavas hibridek, mint az NX92250 vagy az NX92251 (4. ábra).

A fenti hibrid kínálatból is kitűnik, hogy termelőink az adott tábla gyomviszonyainak ismeretében, kompromisszum nélkül tudnak a hatékony gyomirtás technológiának megfelelő Syngenta napraforgó hibridet választani, a csúcstermés elérésének érdekében.

4. ábra: 2020-as NÉBIH poszt regisztrációs kísérlet eredménye

A 2020-as IKR Agrár Zrt. kísérleteikben az újdonságaink csoportjaikban elsők lettek (5. ábra).

5. ábra: 2020-as IKR kísérletek eredményei szegmensenként (32 hibrid, 8 helyszín)

Az újabb és újabb top termésre képes hibridek bevezetése mellett a Syngenta Kft. meghirdette a „Közös cél a 6 t/ha napraforgó” programját, amelyhez több partner is csatlakozott. Bár a megnevezés meghökkentő, célunk a genetikai potenciál minél nagyobb mértékű kiaknázása és érvényre juttatása. Bár Magyarország a napraforgó termesztés élén jár, célunk, hogy a több éves programunk keretében a termelőkkel együttműködve, együtt tanulva megtaláljuk és kiküszöböljük azokat a gátló tényezőket, amelyek útját állják a még magasabb országos termésátlagok elérésének. A programban tett lépésekről, az első tanulságokról folyamatosan cikkek formájában tájékoztatjuk termelőinket.

Clearfield® - A BASF bejegyzett védjegye.
Clearfield® Plus – A BASF bejegyzett védjegye.
Express® - AZ FMC bejegyzett védjegye.

További információ:
www.syngenta.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!