Heti fókusz: Elengedhetetlen védekezések repcében

Agro Napló
Az őszi káposztarepce jelentősége folyamatosan nő, a napraforgó után a legjelentősebb olajos növényünk. A repcetermesztés jövedelmezőségét eredményező hozambiztonsághoz azonban megfelelő növényvédelem szükséges. Szakértők világítanak rá, – kihangsúlyozva az előttünk álló időszak teendőit – , hogy melyek az elengedhetetlen védekezések repcében. Kapcsolódó anyagként Takács Attila növényvédelmi entomológus cikkét olvashatja a témában.

Elengedhetetlen védekezések repcében

  • Takács Attila növényvédelmi entomológus "Elengedhetetlen védekezési eljárások repcében" című cikke az Agro Napló 2018. áprilisi számából ide kattintva elérhető

Szakértőink válaszaiért kattintson:

Hőgye Szabolcs
FMC-Agro Hungary Kft.
Jáger Ferenc
Sumi Agro Hungary Kft.
Horváth András
Syngenta Kft.
Perényi Marianna
Bayer Hungária Kft.

Hőgye Szabolcs (FMC-Agro Hungary Kft.): 

A tél folyamán hullott több mint szokásos félévi csapadékmennyiség eredményeképpen a repceállományok kórokozókkal erősen fertőzöttek (1. kép). Főleg az ősszel kifejlődött leveleken jellemző a fómás fertőzés jelenléte, melyek az ellenük való védekezés hiányában az újonnan képződött levelek megbetegedését okozzák, akár teljes levélvesztést és ezzel terméskiesést eredményezve.

1. kép: Kondoros 2018.03.29.

Tavasszal, a repce magszárba indulásának idején, annak 10-15 cm-es állapotában elvégzett “regulátoros kezeléssel” tudjuk leginkább előidézni a korai, a talajfelszínhez közeli és nagyobb számú elágazások kialakulását. A talajhoz közeli elágazások a kultúrnövény megdőlési hajlamát csökkentik, a többletelágazások a nagyobb termés lehetőségét biztosítják. A repce termésének 75%-a az oldalelágazásokon található, ezért is fontos ezen fenológiában a “regulátoros” kezelés, mely nem pótolható az őszi vagy a virágzáskori kezeléssel.

Napjainkban a repceállományok 5-10 cm-es magszárral rendelkeznek, a rövidesen bekövetkező ideális kezelési időszakot jelentve (2-3. kép).

2-3. kép: Kondoros 2018.03.29.

Első alkalommal, amikor a repcénket permetezzük, gondoljunk a fenti szempontokra.

Védekeznünk kell a fóma ellen és el kell indítanunk az oldalelágazások képződését. Legalkalmasabbak azok a gombaölő szerek, melyek magas azol típusú hatóanyag-tartalommal rendelkeznek.

Az FMC ajánlata az ezen szempontokat kielégítő tebukonazol hatóanyag-tartalmú Riza® 250 EW gombaölő szer, akár önmagában, akár Repce Kondi Pack “formájában” Amalgerol® növénykondicionálóval együtt kijuttatva.

Ez idő tájt a másik aktuális károsító faktor a szárormányos. Az elmúlt hetek hideg időjárása átmenetileg elodázta károsításukat, de a napjainkban megérkezett meleg ismételten felerősíti azt. Április első dekádjában a szárormányok betelepedésekor a tartamhatással bíró kontakt és gázosodó készítmények használatával lehetünk leghatékonyabbak. A gázosodás miatt a rejtetten élő kártevők is elérhetőek, így a károsításuk megakadályozható.

A szárormányosok elleni hatékony védelemre a Rapid® Turbo rovarölőszercsomag-ajánlat szolgál. A Rapid® Turbo szervesfoszforsav+piretroid kombinációval gyors és tartós rovarmentesítést szolgál.

Első permetezéskor kijuttatott bórtartalmú lombtrágya a kultúrnövény szárának későbbi felrepedését csökkenti, gátolja. Az FMC Kén-S Bór Plusz lomtrágyája a magas bór és kén, illetve molibdén tartalmának köszönhetően hatékonyan szolgálja repcénk szárerősítését. A Kén-S Bór Plusz keverhető a Riza® 250 EW és Rapid® Turbo rovarölő szerrel, így művelettakarékosan az összes aktuális növényi igény kielégítését szolgálja.

Amikor a levegő átlaghőmérséklete több napon keresztül eléri a 9 oC-ot, érdemes figyelni a repce-fénybogár betelepülésére is. A védekezési határérték 2-4 rovar/növény. A védekezésre használt rovarölő szer kiválasztása során figyelembe kell venni, hogy beigazolódott a piretroid típusú hatóanyagcsoporttal szembeni, termelői szinten tapasztalt hatékonyságromlás, a tolerancia évről-évre történő erősödése, szélsőséges esetben a rezisztencia kialakulása (1. ábra).

1. ábra: Országos piretroid rezisztencia mérési eredmények repce-fénybogár ellen, 2014-2017.

Az FMC, az Avaunt® 150 EC rovarölő szert ajánlja repce-fénybogár ellen, mert:

  • az indoxakarb hatóanyagú Avaunt® megbízható megoldást nyújt a repce-fénybogarak ellen, új hatásmódja révén a piretroid rezisztens fénybogár populációk ellen is hatékony.
  • a repce-fénybogarak táplálkozása az Avaunt®-tal történő permetezés hatására azonnal leáll, a továbbiakban megszűnik a károsítás, majd azok 1-4 napon belül elpusztulnak.
  • az Avaunt® rovarölő szer 8-10 napos tartamhatással rendelkezik. 

Kijuttatását a repce-fénybogarak betelepülésének kezdetére szükséges időzíteni, mely átlagos körülmények között a növény zöldbimbós állapotára tehető. Ezen időszak a legalkalmasabb a termékenyülést elősegítő bóros kezelés elvégzésére is, így az Avaunt® kezeléssel együtt kijuttatott Kén-S Bór Plusz lombtrágya együtt biztosítja a jobb és nagyobb termés elérését.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei, az Amalgerol® a Hechenbichler GmbH márkaneve

Jáger Ferenc (Sumi Agro Hungary Kft.): 

A virágzó repcét a kártevőktől és a kórokozóktól meg kell védeni, tudja ezt minden repcetermesztő. Az is nyilvánvaló, hogy ezt a védelmet úgy kell felelősséggel elvégezni, hogy a hasznos beporzó szervezetek, a méhek ne károsodjanak, sőt beporzó tevékenységük révén még több és jobb repce teremjen.

A rovarölő szer megválasztása viszonylag „egyszerű”; mert csak engedélyezett, a kártevők ellen hatékony és a méhekre nem veszélyes, nem jelölésköteles készítmény jöhet szóba.

Mi a helyzet a gombaölő szerrel? Nos, a gombaölő szernek az alap elvárásokon és a széles a kórokozó spektrumon túl még egy dolognak meg kell felelnie, nevezetesen annak, hogy az adott hatóanyag ne avatkozzon bele a virágzó repce életfolyamataiba, ne működjön regulátorként, ne okozzon virágzás kitolódást. A vele kezelt repce, egyöntetűen virágozzon, egyszerre érjen és gyorsan betakarítható legyen. Amennyiben sorra vesszük a bevethető hatóanyagokat, készítményeket, akkor erre az egyáltalán nem utolsó szempontra is gondoljunk, mert ennek nem felel meg maradéktalanul minden repcében engedélyezett fungicid!

A virágzó repcében használható szerkombináció választásban új lehetőség az ELÍZIUM. Természetesen az ELÍZIUM ezúttal nem a görög mitológiából ismert túlvilági helyre utal, ahol az Istenek kedveltjei kaptak helyet. Az ELÍZIUM a Sumi Agro új, praktikus megoldása a repcetermesztők számára. Az ELÍZIUM-nak nem „csak” az Isteneknek, hanem a kártevőkkel és kórokozókkal szembeni igényeknek, a repcetermesztőknek és végül de nem utolsó sorban a méheknek is meg kell felelnie.

A méhek biztonságának szem előtt tartása érdekében a Sumi Agro 2017-ben számos rovar- és gombaölőszer tankkeverék méhtoxicítási vizsgálatát végeztette el. Ez a vizsgálat igazolta, hogy az ELÍZIUM a méhekre nem veszélyes, így használata virágzó állományban biztonságos!

Az ELÍZIUM-ban két olyan Sumi Agro készítmény – a Mospilan 20 SG és a Don-Q - kapott helyet, mely a fenti növényvédelmi, repcetermesztési és környezetvédelmi igényeket messzemenően kielégíti. Az ELÍZIUM felhasználása nem csak  biztonságos és hatékony, hanem abban is nyugodtak lehetünk, hogy hatóanyagai nem avatkoznak be a repce élettani folyamataiba, nem befolyásolják a virágzást és a méhekre sem károsak.

Az ELÍZIUM 10 ha virágzó repce védelmét biztosítja a rovarkártevőkkel és a kórokozókkal szemben!

Horváth András (Syngenta Kft.): 

 

A repce az utóbbi évtizedekben intenzív kultúrává vált, és egyre inkább terjed az alacsony tőszámmal, széles sortávra történő vetés. Ezért mindent megteszünk, hogy megóvjuk az összes kikelt növényt, már ősszel védjük a kelő repcét a kártevőktől csávázással, gyomirtjuk, regulátort és gombaölőszert használunk, hogy biztosan átteleljen.

Ha a repce megkapta a tavaszi fejtrágyát, az idő melegedésével megjelennek a tavaszi kártevői is. Nagyon fontos az előrejelzés, a “sárga tál” korai kihelyezése. A nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) már tél végén, 5C° talajhőmérséklet elérése esetén megjelenhet, őt követi a repceszár ormányos (Ceutorhynchus pallydactylus). Kártétel szempontjából a nagy repceormányos a veszélyesebb. Petéjét a repce szárába helyezi, a lárvák a szárban fejlődnek. A repceszár felreped, deformálódik és S alakban görbül. A lárva berágási és távozási járata utat nyit a gombafertőzésnek. Amennyiben a hőmérséklet eléri a 15C°-ot a fénybogarak is megjelennek a repcetáblán. Betelepülésük időjárásfüggő, időben elhúzódhat, de tömeges betelepedésük a repce zöldbimbós állapotában várható. Kárt a korai betelepüléskor, virágzás előtt okoznak, pollenkeresés közben a bimbókezdeményeket rágják, petéjüket is a zöldbimbókba helyezik.


Repce szárormányos lárvája


Repce szarormányos kártétele repcén

Virágzás után a becőket a repcebecő ormányos és a repcebecő gubacsszúnyog lárvái károsíthatják. A repcebecő ormányos (Ceutorhynchus obstrictrus) petéit a becőkbe rakja, a lárvák közvetlenül a magokat károsítják. A repcebecő ormányos kártétele nyit utat a repcebecő gubacsszúnyognak, amely akár 30 petét is rakhat a becőbe. A kártétel megduzzadt, később felnyíló és megbarnuló becők, kipergő szemek.

Repcebecő ormányos kártétele repcén

Rovarölő szer választáskor törekedjünk arra, hogy eltérő hatásmechanizmusú készítményeket használjunk a különféle kártevők ellen, a hatáscsökkenés és az inszekticid rezisztencia kialakulás elkerülése érdekében. Szárormányosok ellen a tartamhatással rendelkező szerek, mint pl: a foszforsavészter típusú készítmények, fénybogarak ellen az eltérő hatásmechanizmusú pimetrozin alkalmazható, ha a fénybogárpopuláció érzékeny a piretroidokra a Karate Zeon is jó eredményt ad. Rovarölőszerek alkalmazásakor ügyeljünk a méhek védelmére, és feltétlenül tartsuk be a szerek kijuttatási előírásait.

Repcefénybogár

Az állati kártevőkön kívül a szezon során a különböző baktériumos és gombás betegségek is veszélyeztetik a repce állományunkat.

Az őszi káposztarepce legfontosabb betegségei a fehérpenészes szártőrothadás (Sclerotinia sclerotiorum), a szürkepenészes rothadás (Botrytis cinerea), a peronoszpóra (Peronospora brassicae), a gyökérfekély (Plasmodiophora brassicae), a baktériumos feketeerűség (Xanthomonas campestris), az alternáriás becőfoltosság (Alternaria brassicae) és a fómás szártőrothadás (Phoma lingam). Az előzőekben felsorolt betegségek nagyon jól kontrollálhatók, ha betartjuk a helyes vetésforgót. Abban az esetben azonban, ha a környezeti feltételek a gombás betegségek számára kedvezők, védekezni kell az egyes kórokozókkal szemben.

Repce szklerotínia

Repce fóma

Az Amistar SUN a kiemelkedő élettani hatásáról ismert azoxistrobin és az egyik legszélesebb hatásspektrumú triazol, a difenokonazol tökéletes kombinációja. Az azoxistrobin gombaölő hatása mellett kiemelkedő élettani hatással is bír, így képes csökkenteni az abiotikus stressz hatásokat.  Difenokonazol tartalmának köszönhetően pedig kiváló védelmet biztosít a legtöbb repce kórokozóval szemben. Az Amistar Sun  két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyaga szinergikusan erősíti egymás hatását, így  kijuttatás után intenzívebbé válik a fotoszintézis és az olajbeépülés, ami végül a termésmennyiségben is megnyilvánul. 

A repce betakarításakor is arra törekszünk, hogy a lehető legkevesebb veszteséggel tudjuk betakarítani a terményt. Mivel a repce becők nem egyenletesen érnek be, így szükséges az érés szinkronizálása. A Reglone Air 2 l/ha-os dózisának használatával elérhetjük, hogy a becők és benne a magvak egyenletesen érjenek be, és ehhez igazítva tudjuk az aratást elvégezni. Használatával csökken a pergési veszteség, továbbá a madarak által okozott kár is jelentősen csökkenthető. Hatása gyors, a kijuttatást követően akár már 7 nappal megkezdődhet a betakarítás, így csak rövid az az időintervallum amikor az “elemek” hatásának ki van téve a növény. A veszteség csökkentésével a talaj magtartalma is csökkenthető, mérsékelve ezzel a következő évi repce árvakelés mennyiségét is.

Az Outplay azonos az Agil 100 EC 11071/2002. FVM számon engedélyezett gyomirtó szerrel.
Az Amistar Sun gombaölő szer azonos a 02.5/2452/5/2008. MgSzHK számon engedélyezett Amistar Top gombaölő szerrel.

Perényi Marianna (Bayer Hungária Kft.): 

A Propulse a Bayer saját fejlesztésű hatóanyagait tartalmazza. Közülük a fluopiram sejtlégzés gátló és felszívódó hatóanyag. Kijuttatás után egy része a növény felületén marad, egy része pedig behatol a növénybe és ott transzlaminárisan és akropetálisan áramlik szét. Ennek köszönhetően a levélfonákot is védi. A fluopiram SDHI hatása a gombák életműködésének csaknem minden fázisát érinti: elmarad a spórák csírázása, gátolt a spóratömlő megnyúlása a levél felszínén. Leáll az appresszóriumok képződése, a gomba nem képes behatolni a növényi szövetekbe.

A Propulse másik hatóanyaga, a protiokonazol szterol bioszintézis gátló, DMI-hatású szisztemikus triazol fungicid. Szintén felszívódó tulajdonságú: a permetlével borított levélfelszínről folyamatosan a levél belsejébe kerül, ahol gyorsan és egyenletesen terjed szét. Hatásmódja szerint a protiokonazol az azol-csoportba tartozó gombaölő hatóanyag, amely gátolja a gombák ergoszterol-bioszintézisét. Gátolja az appresszóriumok, hausztóriumok képzôdését, a micéliumok növekedését, és a spóraképződést. A gombák ellen hosszú preventív hatásával tűnik ki, de kuratív és eradikatív hatása is jó.

Őszi káposztarepcében a Propulse a virágzás stádiumában alkalmazva a szártőkorhadást, fehérszárúságot okozó Sclerotinia sclerotiorum és a repce becőrontó Alternaria brassicae kórokozók ellen kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik. E két nehezen leküzdhető betegségen túl a repcét ritkábban károsító betegségek – szürkepenész, cilindrospórium, lisztharmat– ellen is kiváló hatékonysággal rendelkezik.

Röviddel a virágzás kezdete előtt (BBCH 57 = a másodlagos virágzatok egyes virágai láthatók; zártak) és a virágzás vége (BBCH 69) közötti időszakban javasolt kijuttatni. A tapasztalatok alapján az optimális kijuttatási időpont akkor van, amikor a vezérhajtáson található virágok első szirmai már lehullottak. A Propulse különleges formulációjának köszönhetően a kezelés után szinte azonnal bekerül a levél viaszrétegébe, ezért száradás után fél órával már UV és esőálló.

A Propulse kijuttatása repcében legalább 250 l/ha lémennyiséggel javasolt. A repce virágzáskori kezelésénél rendkívül fontos a növényállomány belsejének megfelelő permetlé borítottsága, amelyhez elengedhetetlen a megfelelő lémennyiség, fúvóka, és haladási sebesség alkalmazása.

A Propulse gombaölő hatásán túl kedvezően befolyásolja a kezelt kultúrnövények élettani folyamatait is. Hatóanyagai javítják a növény stressz hatásokkal szembeni tűrőképességét és fokozzák a fotoszintetikus aktivitást. Repcében zöldítés, termésfokozás, olajtartalom növelés figyelhető meg.

A felmelegedés hatására a növények fejlődése és a kártevők betelepedése is megindult. Aktuális a repce kártevők elleni védelme, ezért is fontos, hogy a Propulse a Biscaya rovarölő szerrel keverhető, a tankkeverék méhveszélyességi szempontból nem jelölésköteles. A két készítmény 2018-ban a Flóra Pack csomagban együtt is beszerezhető. A csomag tartalma 15 ha őszi káposztarepce vagy napraforgó  (vagy más okiratban engedélyezett kultúra) betegségek (pl.: szklerotínia, alternária) elleni védelmére , illetve az engedélyezett kultúrákat károsító rovarok (pl.: repce fénybogár, repce becőormányos, levéltetvek, stb.), elleni védelemre lehet felhasználni.

2018-ban a Bayer Gazda Haszna akciójában Propulse és a Biscaya külön is jelentős árkedvezménnyel vásárolható meg, vagy vásárlásuk után értékes szakmai ajánlatok közül választhat. Regisztráljon honlapunkon, és húzzon hasznot a Bayer akciós ajánlatából!

További információ:
agro.bayer.co.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!