2024. április 25. csütörtök Márk

Heti fókusz: Értékeljük a tavaszi vetőmagszezont, felkészültünk az őszi szezonra!

Agro Napló
Kihívásokban bővelkedő vetőmagértékesítési szezonon vannak túl a vetőmagnemesítő és -forgalmazó cégek, amelyek ügyvezetőit kértük fel a tavaszi szezon rövid értékelésére, rámutatva többek között az egyes kultúrák területeinek alakulására. Szerettük volna megtudni, hogy optimistán látják-e a jövőt, hogy milyen képet mutatnak az őszi állományok, továbbá kíváncsiak voltunk arra is, hogy mivel készülnek az előttünk álló repce- és/vagy kalászos szezonra.

Értékeljük a tavaszi vetőmagszezont, felkészültünk az őszi szezonra!

A válaszokért kattintson a hozzászóló nevére vagy fotójára!

Blum Zoltán
SAATEN-UNION Hungária Kft.
RAPOOL Hungária Kft.
Szanyi István
KWS Magyarország Kft.
Bene Zoltán
Karintia Kft.

Blum Zoltán (SAATEN-UNION Hungária Kft. és RAPOOL Hungária Kft.) 

A tavaszi vetőmagszezon értékelése

A tavaszi növénykultúrák vetőmagszezonja az érintett nemesítő- és vetőmag-forgalmazó vállalkozások visszajelzései, valamint saját tapasztalataink szerint még a vártnál is nehezebben alakult. Ez több okra vezethető vissza.

A tavalyi, szélsőségesen aszályos tavaszi–nyári időszakot követően, ősszel a termelők nagyobb bizalmat szavaztak az elmúlt években stabilan teljesítő őszi kalászosoknak, elsősorban a búza és az őszi árpa vetésterületét növelték. Ugyan a repce vetésterülete ismételten csökkent, de a kalászosok bővülése az előző évhez képest több mint 100 000 hektárral szűkítette a tavaszi kultúrák vetéspotenciálját is.

A kukorica-termésátlagok tavalyi jelentős csökkenése – sok esetben az állományok teljes megsemmisülése –, valamint az energiaárak drasztikus emelkedése a kukoricatermesztés jövedelmezőségét és így a termelési kedvét is erősen visszavetették. A szezonban forgalmazott kukorica-vetőmag volumenét a vetésterület zsugorodásán túl az is negatívan érintette, hogy a termelők és a kereskedők a várt hiányhelyzettől, illetve az emelkedő vetőmagáraktól tartva már a tavalyi szezon végén számottevő készleteket halmoztak fel. A pesszimista vetési hangulatra pozitív hatással volt a tavaszi időjárás kedvező alakulása, a talajok vízkészletei jelentősen feltöltődtek, jóval kedvezőbb kiindulási alapot teremtve az idei évre.

A napraforgó esetében a kukoricához képest a termelők csalódottsága kisebb volt, illetve ennek a kultúrának alacsonyabb az inputigénye, általánosan jobb a stressztűrő képessége, ami a vetésterület növelését váltotta ki. A napraforgónál is – bár a kukoricánál kisebb mértékben – tetten érhető volt, hogy a promóciós és/vagy kártérítési céllal még a tavalyi szezonban a termelőkhöz került mennyiségek csökkentették az értékesíthető vetőmagvolument. A napraforgó vetésterületének még erőteljesebb növekedése ellen hatott a vetésforgókorlátok elérése, a kukorica vetését támogató kedvező időjárás, valamint az olajosmagok terménypiacának negatív kilátásai. Ezek mellett a napraforgó növényvédelmében meghatározó szerek korlátozott elérhetősége miatti aggodalom is kijózanító hatású volt.

A szójatermelők a tradicionális termőterületeken – más növényfajokkal összevetve – elfogadható szintű eredményeket értek el tavaly. Ezalól természetesen ismét kivételt képeznek az ország keleti területei, ahol az aszály pusztított. A vetésterület növekedése a meghirdetett magasabb fehérjetámogatás ellenére sem tekinthető jelentősnek. A gyenge tavalyi termések miatt a szójavetőmag-ellátás biztonsága is megkérdőjeleződött, de ez nem hazai jelenség volt. Európa számos országában születtek olyan egyedi engedélyek, melyek lehetővé tették az alacsonyabb csíraképességű vetőmagtételek forgalomba hozatalát. A szója megfelelő termőhelyének adott üzemen belüli megtalálása továbbra is sokak számára kihívás, a lehetséges új belépőket pedig az elmúlt években tapasztalt váltakozó termesztési eredmények, sok esetben a gyakorlat hiánya tarthatja távol.

Vetésterületek alakulása kukorica, napraforgó és szója esetében

A szezon kezdete előtt olyan jóslatok is napvilágot láttak, melyek szerint a kukorica és a napraforgó vetésterülete 1:1 arányba kerül 2023 tavaszán Magyarországon. Ez végül nem következett be, az időjárási és a terménypiaci körülmények csillapították ennek realizálódását. A legfrissebb, május közepi vetésterületi előrejelzések szerint a napraforgó vetésterülete 715 000 hektárra emelkedik, ugyanakkor ebben az időpontban az elvégzett kukoricavetés épphogy elérte a 900 000 hektárt, ebből mintegy 54 000 hektár siló. Személy szerint kétségesnek látom, hogy reális lenne a prognosztizált 930 000 hektár kukoricavetés, szerintem ennél nagyobb mértékű lesz a vetésterület csökkenése. Szója esetében körülbelül 60 000 hektáron fejezték be a vetést május közepéig, a további vetésekben sok helyen csúszást okozhatott a hónap második felében érkezett, jelentős mennyiségű csapadék.

Pozitív fejlemények, optimista jövőkép

A termelők számára nehéz évek sok esetben segítik a nemesítők munkáját, hiszen ilyen körülmények között igen jelentősen megmutatkoznak a várományos új fajtajelöltek közötti különbségek, kiválóan tesztelhetők az olyan tulajdonságok, mint a termésstabilitás, stressztűrés és alkalmazkodóképesség. Ezek az eredmények beépülnek a fejlesztésekbe, és néhány év múlva piacra kerülhetnek azok a fajták és hibridek, melyek ilyen környezeti és gazdasági feltételek között igazolják jobb teljesítményüket, nagyobb és biztosabb jövedelemtermelő képességüket.

Rövid távon pozitívumként értékelendő, hogy a termelők a nehéz gazdasági környezet ellenére továbbra is kitartottak a magas genetikai értékű vetőmagok mellett.

Várható hozamok repcében és kalászosban

Az őszi vetésű kultúrák a tél beállta előtt és a kora tavaszi állapotminősítések során is kedvező besorolásokat kaptak, hiszen kivétel nélkül valamennyi őszi gabonát és a repcét is legalább 90%-ban jónak vagy közepesnek minősítették.

A repceállományok összességében most is nagyon jó képet mutatnak, különösen ha az előző évekhez viszonyítunk. A kedvező csapadékellátottság, a mérsékelt hőmérsékletek jelentősen hozzájárultak ehhez, és talán a kártevőkkel szembeni védekezés is eredményesebb volt az idén. A pozitív összképhez az is hozzátartozik, hogy az elmúlt évek folyamatos vetésterület-csökkenése következtében azok tartották meg a vetésforgóban a repcét, akik korábban is az eredményesebb, professzionálisabb termelői körbe tartoztak. Ők képesek és hajlandóak a magas termesztési intenzitásra, ez pedig idén – a dolgok jelenlegi állása szerint – kiváló terméseket eredményezhet.

A kalászosok esetében annyiban árnyaltabb a helyzet, hogy a termelési intenzitás a repcénél szélesebb tartományokban mozog, de eddig általánosan pozitív az összkép. Kétségkívül kihívást jelentett a csapadékosabb időjárás miatt megjelenő gombafertőzések, elsősorban a sárgarozsda elleni védekezés.

Új hibridek, fajták, technológiai ajánlások az őszi szezonra

Az elmúlt évek váratlan fejlemények sokaságát hozták a növénytermesztők számára, ezért a termőképesség emelésén túl kiemelt célunk, hogy fajtáink és hibridjeink olyan meghatározó tulajdonságok összességével rendelkezzenek, melyek a kiemelkedő alkalmazkodóképességet és a magas termésstabilitás alapjait teremtik meg.

Repceportfóliónk valamennyi tagja ellenáll a tarlórépa sárgaságvírusának, ugyanakkor komoly előrelépést mutatnak a nitrogénhatékonyság tekintetében is a korábbi hibridekhez képest. Szintén kiemelt fontosságú hibridjeink magas szintű fómatoleranciája, valamint a későbbi betakarításoknál még nagyobb jelentőségű kipergés-ellenállóság. A termesztés jövedelmezősége szempontjából továbbra is kiemelkedően fontos kritériumnak tartjuk a magas olajtartalmat, mely alacsonyabb terménypiaci környezetben is jelentős árbevételtöbbletet jelent a gazdálkodóknak. Portfóliónk kedvező genetikai tulajdonságai mellett elkötelezett hívei vagyunk annak, hogy kimagasló minőségű, a legkorszerűbb csávázószerekkel és biostimuláns hatóanyaggal kezelt vetőmagot hozzunk forgalomba, akár kalibrált mérettartományban is.

Hagyományos kalászos fajtáink közül az ősziárpa-portfóliónkban a sárga törpülés vírusával szemben ellenálló PARADIES és SENSATION fajtáinkat emelném ki, valamint az újdonságként piacra kerülő SU LAUBELLA kétsoros árpát. A búzaportfóliónkban egészen kiváló állományokat mutat a CHEVIGNON, továbbá az SU MENDOZA és az APEXUS fajták piaci pozícióinak erősödését is várjuk.

Piaci jelenlétünk meghatározó részét képezik a HYSEED őszikalászos-hibridjeink. A hibridárpa és a hibridrozsok mellett a hibridbúzák fejlesztése is folyamatos, így az új generációs SU HYCARDI, SU HYTONI és HYLIGO hibridek szélesebb piaci bevezetése teremt új lehetőséget a termelők számára a búzatermesztés jövedelmezőségének javításában. Kalászos hibridjeink növekvő hazai vetőmag-szaporító területei fokozzák a vetőmagellátás biztonságát, és lehetővé teszik a kiemelkedő minőségű, frakcionált vetőmagtételek forgalomba hozatalát is.

További információ:
www.saaten-union.hu
www.rapool.hu

Szanyi István (KWS Magyarország Kft.) 

Tavaszi vetőmagszezon értékelése

Az utóbbi évtizedek egyik legnehezebb vetőmag értékesítési szezonját zárjuk le a hetekben. A vetőmag termelők és forgalmazók helyzetét nagyban befolyásolja az általános gazdasági környezet, de különösképpen a gazdák helyzete. A közelünkben zajló orosz/ukrán konfliktus negatív hatással volt a kezdetektől az általános gazdasági folyamatokra úgymint a felgyorsuló és régen látott infláció, a drasztikusan megugró finanszírozási, szállítási és egyéb működési költségek, amit tetézett a hazai fizetőeszköz gyors értékcsökkenése és a hazánkat és kelet-közép Európát sújtó aszály. A hazai növénytermesztők a kezdetekben érdekes módon mégis a haszonélvezői voltak ennek a helyzetnek hiszen a magasabb input – különösen a műtrágya - árakat fedezték a gyorsan és magasra törő terményárak és a hirtelen megugró kereslet. Mostanra ez a folyamat az ellenkezőjére váltott és a zuhanó terményárak nagyon nehéz helyzetbe hozták a gazdákat.

A vetésterületek alakulása

A nyári aszály után a termelők a biztonságosabbnak vélt őszi kalászosok termelése felé fordultak, ami jelentős terület növekedéssel járt. Az őszi káposzta repce területe tovább csökkent, ami nagyban köszönhető a rovarölőszerek Európai Uniós korlátozásának is. A napraforgó területe a tavalyi csúcs után úgy tűnt, hogy még tovább emelkedhet és akár elérheti a 800 ezer hektárt is. A kukorica területében a súlyos aszály után mindenki csökkenésre számított a kezdetektől fogva. A terményárak drasztikus esése azonban sok termelő döntését befolyásolták. A napraforgó területe a tavalyi nagyságrenden mozoghat csak. A KWS új SULFO hibridjeinek bevezetésével (SUVEX, ARNETES SU) még növelte is értékesítését. A kukorica vetésterülete a véleményünk szerint több mint 20%-kal csökkenhet. A KWS értékesítési számai azt mutatják, hogy itt is sikerül tovább növelni a piaci részünket a jól ismert KWS KASHMIR, KWS INTELIGENS és az új KWS HYPOLITO népszerűségének köszönhetően, amit az újonnan bevezetett innovatív KWS Weather Shield aszály program szolgáltatásunk is megtámogatott. Az aszály után úgy gondoljuk felértékelődik a cirok szerepe. Míg a hivatalos statisztika a tavalyihoz hasonló vetésterületet feltételez, a mi értékesítésünk közel 50%-al növekedett különösképpen a silócirok.

Jövőkép

A jövőt illetően úgy gondolom, hogy az őszi kalászosok vetésterülete normalizálódik míg a repce vetésterülete ezen a nagyon alacsony szinten stabilizálódhat. A  napraforgó vetésterülete tovább nehezen feszíthető. A kukorica az a növényünk, ahol úgy gondolom, hogy a terményáraknak a legnagyobb esélye lehet egy felfelé tartó korrekcióra ami a terület visszarendeződését is jelentheti.

Mit mutatnak most a repceállományok

A repce állományok kiugró formában vannak most a szántóföldeken és a mostani állapot szerint ott ahol a növényvédelmet jól elvégezték jók a kilátások országszerte. Persze még sokat kint alszik a növény így bizakodunk a jó termést illetően. A jó termés sajnos még nem elegendő a sikerhez, hiszen a jelenlegi terményárak mellett a fedezeti pont 4,5 t/ha körül mozog. Az idei esztendő sajnos a legtöbb termelő számára a túlélésért való küzdelmet hozza hiszen a kulcskérdés, hogyan is lehet a gazdaság működését fenntartani, a cash-flowt biztosítani és a hiteleket fizetni. A repcének a vetésforgóban minimum ekkora területen helye van és az elővetemény hatása a kalászosokra kiemelkedő. Bizakodásra ad okot az is, hogy a repce esetében – mint az egyik legtápanyagigényesebb kultúra – a csökkenő műtrágya árak a költségek oldalán pozitív hatással lesznek.

A 2023-as év repce nagyüzemi táblája. KWS GRANOS az Abaúji Papp Charolais Kft. területén Papp Sándor és Szanyi István

Új hibridek, technológiai ajánlások az őszi káposztarepce szezonra

A repce termőterülete sajnálatos módon évről évre csökken és a repce termelők száma is lefeleződött az elmúlt négy esztendőben. Hasonlóan a többi nagy szántóföldi kultúrához a gazdaságos termesztéshez minden szinten a legprofesszionálisabb megközelítés szükséges. A jó hibridválasztás nagyon fontos és ráadásul az egyik legjobban megtérülő befektetés hiszen a vetőmag költsége csak 8% körül alakul a teljes költségekből. Fontos tanulsága az elmúlt éveknek, hogy a megbízhatóság és a kiszámíthatóság egyre jobban felértékelődik. A nehézségek ellenére a töretlen termelői bizalomnak köszönhetően a KWS repce hibridek vetésterülete az elmúlt 3 esztendőben is tovább növekedett és 28%-os piacrésszel a termelők első számú választása a KWS márka.

Ajánlás:

UMBERTO KWS – 190 ezer hektár termelői tapasztalat – 4. éve piacvezető

10 éve KWS hibrid az élen – Hybrirock, KWS UMBERTO

TOP15 – a KWS GRANOS sikeres termelői fogadtatásával már 4 hibrid a 15 legnépszerűbb hibrid között: UMBERTO KWS – HYBRIROCK – FELICIANO KWS – KWS GRANOS

INNOVATÍV PORTFÓLIÓ

Hibridválasztékunkban megoldást talál a repcetermesztést jellemző legfontosabb kihívásokra, mint a magas termőképesség, stabilitás, koraiság, kipergés ellenállóság, betegség tolerancia (Phoma, TyYV), speciális gyomirtási technológia.

A KWS mint piacvezető márka a biztonság mellet élen jár a technológia fejlesztésekben és az innovációban is

HANNELI, HAYA – két hibrid újdonság kipróbálásra az újat keresőknek

ÉLENJÁRÓ KWS TECHNOLÓGIA

  • INITIO repcében is gyors erőteljes kezdeti fejlődés + betegségek elleni védelem
  • PRÉMIUM – KALIBRÁLT vetőmag – a gyors, egyenletes kelés és kezdeti fejlődés érdekében
    • a nagy sikerre való tekintettel elérhető 3 hibrid esetében: UMBERTO KWS – KWS FELICIANO és KWS GRANOS

TERMÉK +

Ingyenes digitális szakértői tanácsadás a myKWS segítségével

  • ÚJ - Digital4Cast drónos szolgáltatásunk már repcében is
  • ÚJ – N-Check – tápanyagutánpótlási szaktanácsadás
  • Tábla Vitalitás Ellenőrző – NDVI, NDWI térképek
  • Repce kártevő és betegség felfedező
  • Vetésforgó kezelő

KWS – élenjár repcében

További információ:
www.kws.hu

Bene Zoltán (Karintia Kft.) 

Kulcsszó a KOCKÁZAT KERÜLÉSE és a TAKARÉKOSSÁG

Szója és kalászosok. Ez az a két irány, melyekkel a Karintia, a cégcsoporthoz tartozó nemesítőházak révén a Pannon régióra nemesített genetikáikkal tette le névjegyét a hazai piacon.

Soha ennyi érv nem szólt a szója vetése mellett. N mentes termesztési lehetőség, stabilabb terméseredmények az évszázad egyik legszárazabb évének ellenére, alacsonyabb input költségek, szárítás mentes tárolási lehetőség, csak hogy a legfontosabbakat említsem. Visszatekintve az idei szójaszezonra kettős érzés tölt el minket. Bár soha ennyire nem lejtett még a pálya a szójának, vetésterülete nem a kívánatos méretekben emelkedik hazánkban. A NAK által közölt 2023.05.16.-i adatok alapján a becsült vetési szándék 67 396 ha.

A minőségben nem ismerünk kompromisszumot.

A szója esetében különösen fontos kérdés a vetőmag minősége. A 2022-es rendkívül száraz év komoly kihívások elé állították a szója vetőmag előállító gazdaságokat. Átlagon felüli tételszámról kellet lemondanunk a csíraproblémák miatt. Ez jelentős anyagi áldozatot kívánt részünkről, ugyanakkor továbbra sem kívánunk kompromisszumot kötni a vetőmag minőségében, legyen szó csíra%-ról, tételenként elvégzett GMO vizsgálatról vagy magas minőségben elvégzett oltásról.

Az optimista jövőképről…

A kulcsszó a Karintiánál a kitartás. Újra és újra be kell mutatni a gazdáknak a szója termesztésében rejlő előnyöket, akik pedig mellette döntöttek, tovább kell segítenünk őket a sikeres termesztés útján. A számok makacs dolgok, márpedig a szója előnyei igencsak számszerűsíthetőek. Országos átlagot tekintve ugyanis RENDKÍVÜLI eredményt produkált. Öt év átlagához képest országos termésátlagot tekintve csupán az ¼-t veszítette el termelés mennyiségének. Ilyen szélsőséges évben ilyen rendkívüli teljesítményt pedig nem hagyhat(t)unk szó nélkül.

Szenvedélyünk a szója…

Szenvedélyünk a szója iránt megkérdőjelezhetetlen. Az elkötelezettségünkkel pedig soha nem volt probléma. Tehát kedves szója iránt érdeklődő gazdálkodók! Tartsanak velünk, fedezzék fel velünk a jövő növényét!

Klímatanácsadónkkal, Németh Lajos meteorológussal a Karintia rendezvényeken…

Minél makacsabbak a körülmények, a szója előnye annál jelentősebb. Márpedig szakértők szerint globális problémaként kell tekintenünk a csapadék eloszlásának térben és időben történő megváltozására. Nem véletlenül működünk évek óta együtt intenzíven klímatanácsadónkkal, Németh Lajos meteorológussal. Fontosnak tartjuk és tartottuk a múltban is felhívni erre a gazdálkodók figyelmét. Nagycenki gyökerekkel rendelkezve, hiszek Széchenyi Istvan intelmében, mi szerint csak a múlt megbecsülésével épülhet fel a jelen. Ugyanakkor a népi megfigyeléseken alapuló éghajlat becslések korszaka leáldozóban lehet. A kételkedőknek - az éghajlat változást tagadóknak - csak annyit mondanék, hogy az elmúlt 10 évből 9 melegebb volt át az átlaghőmérsékletet tekintve, mint a korábbi évek bármelyike.

Németh Lajossal egyébként erről is szót fogunk ejteni a mezőfalvi NAK-rendezvény Karintia standján.

 

Megszokásból eredő döntések?

Jó ideje hangoztatjuk, hogy a megszokásból eredő döntések korszaka lejárt. A kutatók szerint a nyári hőhullámok száma hossza és erőssége feltételezhetően növekedni fog. Várhatóan hosszú távon megnő az aszály hajlam, ami nem feltétlenül csak a nyári időszakra fog korlátozódni. Az inputanyag- és a terményárak rendkívül nagy volatilitást mutatnak.

Kulcsszó a KOCKÁZAT KERÜLÉSE és a TAKARÉKOSSÁG

Az idei tavasz hűvösebb és csapadékosabb időjárása ismét fókuszba helyezte a kalászosok betegség ellenálló képességét. A rozsda betegségek jelentős mértékben rontják a terméseredmény várakozásokat ugyanakkor nem kívánatos mértékben növelik a növényvédelmi kiadásokat. A kiszámíthatatlan gáz árak, kiszámíthatatlan N árakat eredményeznek. A magasabb vetésnorma szükséglet, magasabb Ha költséget eredményez.

A Karintia válasza az idei év kihívásaira

A bő termőképesség és a magas minőség mellett felértékelődik a

  • magas betegség ellenállóság
  • kontrollált N hasznosító képesség
  • alacsonyabb hektár költség

Cégcsoportunk innovatív és intenzív nemesítési programjának köszönhetően az elmúlt években számos kiváló szója és kalászos fajta kerülhetett piacra. A számos elismerés, a termésverseny győztes fajták is visszaigazolják azt, hogy a nemesítőink kiváló munkát végeznek.

Betegség ellenálló képesség? BIO-ban is otthon vagyunk…

Az ökológiai gazdálkodásba bevont területek hazánkban folyamatos emelkedést mutat, rövidesen várhatóan el fogják érni a 400 000 hektárt. Ausztriában, európai viszonylatban a legmagasabb a BIO terület aránya. Az ott nemesített fajtáinkkal szemben tehát minimum elvárásként tekinthetünk a betegség ellenállóságra. Fajtáink kiemelkedő betegség ellenálló képességét a 2014-es és az idei rozsda járványban mutatott teljesítménye is visszaigazolja. A Pannon régióra nemesített búza fajtáinkkal aktív részesei vagyunk a Vetőmag Szövetség-ÖMKi öko búza tesztjeinek.

TELJES KÖRŰ KISZOLGÁLÁS – TERMÉNNYEL IS KERESKEDÜNK

A Karintia nem csupán értékesíti a vetőmagot és biztosítja a szükséges műtrágyát továbbá növényvédőszert. Termény üzletágunk folyamatosan keresi a lehetőséget, hogy az Ön termése, saját szervezésű logisztikával, a lehető legkedvezőbb feltételekkel kerülhessen piacra. Ez az idei évben különösen fontossá válik, hiszen a terménypiacon logisztikai nehézségeket és jelentős árkülönbségeket tapasztalhatunk. 

Vetőmag üzletágunkat közvetlenül az alább telefonszámon éri el: 06 94 572 054.

Szeretne tájékozódni a nemzetközi és hazai terménypiacról?

Terményüzletágunk segítségével Ön is naprakész információk birtokában hozhatja meg döntését. Tel: 06 94 572 051

  -an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!