Heti fókusz: Ezekből a silókukoricákból kerülhet ki a legjobb szilázs

Agro Napló
A jó szilázs alapját képező silókukoricákkal szembeni elvárásokat, valamint portfóliójuk kiemelkedő hibridjeit Partnercégeink szakemberei mutatják be.

Ezekből a silókukoricákból kerülhet ki a legjobb szilázs

A válaszokért kattintson!

Marsai Viktor
SAATEN-UNION Hungária Kft.

Dr. Bódi Zoltán
Syngenta Kft.

Marsai Viktor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

A SAATEN-UNION fejlesztési kísérleteiből a váratlan fordulatokat hozó tavaszi és nyári időjárás következtében idén ismét sok hasznos új információhoz jutottunk. Ezek az eredmények biztos alapot szolgáltatnak ahhoz, hogy a termelést nehezítő legtöbb körülménynek ellenálló, kiegyenlített termőképességű, a silókukoricák esetében a megszokottnál lassabb vízleadású, magas jövedelmezőséget biztosító kukoricahibridekkel tudjunk versenyképes megoldásokat nyújtani partnereink számára.

Kínálatunk kialakításakor igyekszünk minden elvárásnak eleget tenni, és nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy a szarvasmarhatartással és a biogáz-előállítással foglalkozó gazdálkodók is megtalálják a számításukat a portfóliónkban. Ugyanis a kukorica még mindig az egyik legértékesebb és leginkább keresett alapanyag a takarmány-előállítás során, és igen fontos szerepet játszik a fenntartható energiatermelésben is.

De mely hibridek a legalkalmasabbak silókukorica készítésére? Alapvetően azok, amelyeknek kifejezetten hosszú tenyészidejüknek köszönhetően hosszabb idejük jut a zöldtömeg építésére, és az egyes növényekben a megszokottnál később kezdődik meg az emészthető tápanyagok átalakulása ligninné. Ezeket a kukoricákat a szemes hasznosítású hibridekhez képest a magas termőképesség mellett magas csőrészarány, értékes beltartalom, jó emészthetőség, lassabb vízleadás, zöld száron érés és magasabb levélrészarány jellemzi.

Az idei nyár nem kedvezett a kukoricának, és a silókukorica-termelés volumenét is nagyban meghatározta, ami nem kis nehézségek elé állította a gazdákat. Ugyanakkor a SAATEN-UNION hibridjei még a kevésbé kedvező körülmények között is, bizonyítva kiemelkedő alkalmazkodóképességüket, átlag felett teljesítettek.

Új silóhibridünk a FILIGRAN (FAO 520). Ez a kifejezetten magas habitusú, nagy termőképességű hibrid nagy zöldtömegének és szemkihozatalának köszönhetően a francia- és németországi silózási kísérleteinkben kiválóan szerepelt. Hazai kisparcellás kísérleteink alapján jól alkalmazkodik a szélsőséges időjárási körülményekhez, így Magyarország egész területén biztonsággal termeszthető. Átlagos vízleadású csövei hiánytalanul termékenyülnek. Fontos tulajdonsága, hogy amennyiben szükség van rá, a FILIGRAN akár szemesként is betakarítható.

A SILAZ (FAO 550) tipikus silóhibrid, amelyet az állattartó gazdaságok számára ajánlunk. Kifejezetten magas habitusából adódóan akár 12 levele fejlődik a cső felett. A növény alacsony lignintartalma és a szemek puha endospermiuma nagyon jó emészthetőséget biztosít. A csuhélevelek szorosan tapadnak a csőhöz, így meghosszabbítva a szemek vízleadását, valamint hosszan tartó zöld száron érése a későbbi silózhatóságot is lehetővé teszi.

Rendkívül kiterjedt kísérleti rendszerünknek és a folyamatosan zajló fejlesztési munkáknak, valamint területi képviselő kollégáink magas szintű ismereteinek köszönhetően a SAATEN-UNION Hungária Kft. megújuló kukoricaportfóliója minden termelői igényre tud megoldást nyújtani. Válasszuk ki együtt az Önnek legmegfelelőbb kukoricát!

További információ:
www.saaten-union.hu

Dr. Bódi Zoltán (Syngenta Kft.) 

Az elmúlt évek kukorica kínálatában már megtapasztalhatták, hogy silókukorica programunk megújulás alatt áll. A régi bevált NK Geyser és NK Helico után silókínálatunk az SY Zoan-nal és SY Heliummal újult meg, melyet most az SY Valparaiso és az SY Bilbao követ. Érzékelve a hazai igényeket és a klímaváltozás okozta tendenciánkat, hibridkínálatunkat az elkövetkezendő években szélesíteni kívánjuk több érésidő bevonásával. A Syngenta sikeres nemesítést folytat az igen korai érésidő szegmensben az északi országokban, ezen hibridek legfőbb jellemzője a korai vethetőség, a stresszesebb körülmények magas szintű „elviselése” mellett a többcélú hasznosítás is, így mind szemes-, biogáz- vagy szilázs célokra is megfelelő választás lehet. Ilyen hibrid a kínálatunkban az SY Unitop. 

Visszatekintve a 2021-es évre, sok tapasztalattal gyarapodtunk. Kiváló évjárat volt a fejlesztő számára tesztelni a hibrideket, hiszen minden pozitív és negatív környezeti faktor „elérhető” volt a növényeink számára. Minőség tekintetében a bevizsgált mintákra nagy befolyással bírt a termesztési körülmény (időjárás, abiotikus tényezők) és a betakarítás ideje és minősége (ld. szárazanyag-tartalom, tarlómagasság). Kiváló beltartalmi mutatókat adó hibrid eredményét is leronthatja egy rosszul megválasztott korán vagy későn, az adott évjárat sajátosságait nem figyelembevevő betakarítás. A minőségi szilázs tekintetében a rosszul megválasztott tarlómagasság vagy egy alacsony szemroppantottsági mutató (CSPS) is súlyos gondokat okozhat.

Az SY Valparaiso és az SY Bilbao a kiváló minőségi silókészítés alapjait teremtik meg a magas és robosztus növényfelépítésükkel. A hibridek termesztése egyszerre biztosítja a nagy zöldtömeget és a kiváló beltartalmi értékeket. Magas növésű hibridek, kiemelkedő zöldtermés jellemzi. Kiválóan emészthető, energiadús szilázs készítését teszi lehetővé. Gyors kezdeti fejlődésűek és zöld száron érő hibridek, a szár felszáradása lassú. Kedvező a cső-szár arány jellemzi őket. Adaptációs és üzemi kísérletekben tesztelve 2021-ben Magyarország minden országrészében az elsők között végzett. Kiváló ár-érték arány és jó beltartalmi eredményekkel rendelkezik.

SY Valparaiso új korszerű genetika a fentiek minden előnyös tulajdonságával, SY Bilbao rövidebb érésidejével ideális „zöldsor” silótermesztést tesz lehetővé magas hozammutatóival!

Röviden a hibridjeinkről:

SY Valparaiso
FAO 560-580

Jó agronómiai tulajdonságú, magas robosztus silókukorica, jó adaptációs képességgel rendelkezik. Erektív, üde, zöldszáron érő és stabil szárszilárdságú hibrid. A 2021-es silókukorica fejlesztési kísérletekben a legnagyobb zöldtermést adta mind stresszes,  mind aszályos, mind normál viszonyok között. Az SY Zoan-nál nagyobb termést és NEL hozamot lehet elérni vele.  Közepes és intenzív területeken egyaránt  sikeresen lehet termeszteni. Adaptációs és üzemi kísérletekben tesztelve 2021-ben Magyarország minden országrészében az elsők között végzett. Kiváló ár-érték arány és jó beltartalmi eredményekkel rendelkezik. Kocs településen 2021-ben az Aranykocsi Zrt.-nél üzemi kisérletben 50,8 t/ha ért el, míg a SY Bilbao 45,9 t/ha zöldterméssel lehetett betakarítani. Az Iregszemcsén beállított kisparcellás kísérletben az tenyészidőszakban hullott 162 (!) mm csapadék ellenére mindkét itt taglalt hibrid a versenytársak felett végzett 40 t/ha meghaladó zöldterméssel.

SY Bilbao
FAO 500-520

Kimagasló szemtermésre képes FAO 500 érésidő elején érő, robusztus új hibridkukorica a Syngenta kínálatában. Magas növekedésű, semi-erektív levélzettel rendelkező, jó gyökér és szárszilárdságú kukorica. Egészséges, magas szemsorszámú csövekkel és mélyen ülő szemekkel bír.  Jó víz- és tápanyag-gazdálkodású körülményeket meghálálja. Stabil, széles adaptálódási képességekkel főként az intenzív területek nagyteljesítményű hibridje lehet.

További információ:
www.syngenta.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!