Heti fókusz: Fókuszban a fuzárium-ellenálló búzák

Agro Napló
A kalászos növények termesztésének legnagyobb kihívása a fuzárium fertőzés megelőzése és féken tartása, amely mind gazdasági, mind egészségügyi szempontból kulcskérdés. Körültekintő fajtaválasztással már sokat tehetünk a prevenció érdekében.

Fókuszban a fuzárium-ellenálló búzák

A válaszokért kattintson!

 
Gonda László
Betamag-Trade Kft.
Dr. Mesterházy Ákos
Gabonakutató Nonprofit Kft.
Bene Zoltán
Karintia Kft.
       
   Mózes Petra 
RAGT Vetőmag Kft.
Varga Gábor
SAATEN-UNION Hungária Kft.
 

Gonda László (Betamag-Trade Kft.) 

Amikor meghallottam a heti fókusz e heti témáját azonnal Sipos Józsi növényorvos, országszerte Sipos gazdaként is jól ismert barátom jutott az eszembe. Megkértem őt, hogy ossza meg velünk gondolatait a témáról:

Fuzáriózist többféle, növényt megbetegítő penészgombafaj (Magyarországon elsősorban a Fusarium graminearum és a Fusarium culmorum) okozhat. A kalászfuzáriózis kialakulását a kalászon megfigyelhető kifehéredett, terméketlen kalászkák jelzik. A fertőzött, kifehéredett kalászkákon narancssárga és rózsaszín spórák is láthatóak. Éréskor a tünetek már kevésbé feltűnőek. Betakarításra a Fusarium gombával fertőzött szemek krétafehérek vagy rózsaszínűek és aszottak lesznek, bár ezek a tünetek nem minden fertőzött termés esetén figyelhetők meg.

A gabonafélék a betegségre a virágzás ideje alatt a legfogékonyabbak. Az egyszer már megfertőződött kalászon a további nyári esőzések, és a magas páratartalom másodlagos fertőzéseket idézhet elő. A termés fuzárium fertőzéséhez ideális feltételt biztosít az erős esőzés, és a gabona megdőlése, ezáltal ugyanis a talajról vagy növényi maradványokról könnyen felverődhetnek a gombaspórák a kalászra. Az érett szemeken a nedves idő hatására további gombanövekedés és mikotoxin képződés indulhat meg.

Sajnos a fuzáriumtoxin szennyezettség teljes kiküszöbölése nem valósítható meg, a Fusarium fertőzöttség csökkentésére számos, a helyes mezőgazdasági gyakorlatra épülő agrotechnikai, növényvédelmi és tárolástechnikai megoldás áll rendelkezésre.

Alátámasztva Sipos Gazda szavait a növényvédelmi előrejelzések és szakmai tudásunkon kívül még számos tényező akadályoztathatja a preventív védekezést. Sok esetben a kitett, rossz minőségű talajainkra késve vagy egyáltalán nem tudunk rámenni, ha az időjárás esősre fordul. Vagy nem tudjuk kikerülni a kukorica előveteményt, így ilyenkor már csak abban bízhatunk, hogy a választott fajtánk jól ellenáll a különböző kalászbetegségeknek.

Most beszéljünk arról, hogy mivel járulhat hozzá a nemesítő ahhoz, hogy egészséges, toxinmentes élelmiszert termelhessünk. A KWS komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében. hogy fuzáriumnak ellenálló, erőteljesen toleráns, vagy akár reszisztens fajtákat biztosíthassunk termelőink részére. A toleráns fajták már jelen vannak a magyar piacon. Az alább bemutatásra kerülő fajtáink tehát erősen ellenállnak a kalász fuzáriózisnak, de még nem rezisztensek. Ez a tolerancia gyakorlatban annyit tesz, hogy kedvezőtlen körülmények esetén a fajta ellenálló képessége miatt nyerünk pár napot és így még lehetőségünk marad a növényvédelmi kezelés elvégzésére, a fertőzés megállítására.

Első ellenálló fajtánk a FOXYL

Főbb jellemzői:

  • kórtanilag stabil
  • kiváló stressz tűrő képesség
  • jó fuzárium ellenálló képesség
  • kukorica után vethető
  • intenzív körülmények között bőtermő, malmi minőséget produkáló fajta

A fajtáról mondták:

„2018-ban kínálkozott lehetőségünk, hogy FOXYL búzavetőmagot állítsunk elő. Már a tavalyi évben is jól látszott, hogy ez a búzafajta kiemelkedően teljesített, mind mennyiségben, mind minőségben. A kieső rész 5% alatt volt, a csírázási képessége pedig 95%. 2020 tavaszán, a nagy szárazságot a fajta nagyon jól átvészelte. A FOXYL fajtát bátran tudom ajánlani annak is, aki kukorica után szeretne kalászost termelni, mert jó bokrosodási képességű, nagy termőképességgel bíró, kiváló minőségű búza.”

Kiss Mihály ||| AgroPerfekt Kft., Karcag

A FOXYL fajtánkon kívül is tudunk megoldást nyújtani termelőink részére, hiszen a fent említett fuzárium problémákra extenzív, de bőtermő fajtáink jelentenek megoldás. Legyen szó kötöttebb vagy laza, homokos szerkezetű talajról, vagy akár BIO előállításról, kiváló választás a BASMATI, a ZEPHYR és RUSTIC fajtáink.

Termelői vélemények

BASMATI

„A BASMATI évjárattól függetlenül megbízható fajta, kiemelkedő terméspotenciállal rendelkezik (8-10 t/ha). Gyengébb minőségű talajokon is jól terem, gombabetegségekre nem érzékeny.”

Boldizsár Zsuzsa ||| Agro-Lőrinc Kft., Szentlőrinc

ZEPHYR

„A dél-somogyi Határőr Zrt 2016 óta állít elő II. fokú ZEPHYR búza vetőmagot. Már az első évben kiemelkedett, az általunk addig termelt búzák közül mind termésmennyiségével mind betegség-ellenálló képességével. Ezeknek köszönhetően magunk is termelésbe vontuk.  2020-ra már nem csak vetőmag előállításban szerepel, hanem a búza vetésterületünk 100 %-át is ez a fajta adja. Mivel szálkás búza, emiatt is alkalmas a vadnyomással érintett termőhelyeinken történő termesztésre. A korábban említett kiváló betegség-ellenálló képességének köszönhetően ökológiai termesztésben is használjuk, és bátran ajánljuk mindenkinek akár bio körülmények közé is.”

Deák Richárd ||| Határőr Zrt., Babócsa

RUSTIC

„ÖKO termesztésre választottuk ki a RUSTIC búzát 10 évvel ezelőtt. Betegségekre ellenálló, alacsony szalmájú, akár kukorica elővetemény után is vethető. Gyengébb termőhelyi adottságú talajokon is jól vizsgázott. Egyike azon fajtáknak, melyekből a legtöbbet értékesítettünk az elmúlt években.”

Varga Ildikó ||| Battonyai Dózsa Zrt.

További információ:
www.kws.hu

Dr. Mesterházy Ákos (Gabonakutató Nonprofit Kft.) 

Az 1970-es kalászfuzárium járvány óta a NÉBIH, illetve jogelődjei minden évben felmérik az őszi búza belső fuzárium fertőzöttségét. Adataik alapján átlagosan háromévenként volt olyan járvány, amely a búza vetésterületének, jelentős területét érintette. 2012 óta már vannak dezoxinivalenol (DON) toxin adatbázisok is, melyekből jól látszik, hogy az ország déli és keleti régióiban lényegesen gyakrabban fordulnak elő a járványok, így a toxinszennyezés is. A 2019. évi fuzárium járvány okozta kár is több tíz milliárd forintra (50-60) becsülhető. A toxintartalom csökkentésének kulcsa a kalászos genotípusok ellenállóságának növelése, és a lehetőségekhez képest a szakszerű preventív védekezés.

Szegeden közel ötven éve folynak fuzáriummal kapcsolatos kutatások. Ez idő alatt jelentős számban azonosítottunk közepes ellenállósággal rendelkező nemesítési törzseket, fajtajelölteket, fajtákat, amelyek a fogékony törzsekkel szemben sokkal kisebb élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentenek. Ilyen például a jelentős területen köztermesztésben levő GK Csillag, amely mind szántóföldi tüneteit tekintve, mind toxintartalma alapján az átlagosnál magasabb ellenállósági szinttel rendelkezik, ezért jó rezisztenciakontroll a GK Körössel együtt.

A Gabonakutató búzafajtái közül számos olyat azonosítottunk, melyek a mesterséges fertőzési kísérletek eredményei alapján a NÉBIH kísérletekben alkalmazott kontroll fajtánál alacsonyabb fertőzöttséget mutatnak. A kísérleteket évente két ismétlésben, 2-2 izolátummal, illetve izolátum keverékkel végeztük. Az 1. ábra a kalászfertőzöttség (FHB) és szemfertőzöttség (FDK) 2017-2020 adatainak átlagát mutatja. Az idei évi minták toxinszennyezettségének meghatározása folyamatban van, ezért itt három év (2017-2019) adatait mutatjuk be.

1. ábra. A Gabonakutató fajtáinak kalászfuzáriummal szembeni ellenállósága mesterséges inokulációs kísérletekben kalászfertőzöttség (FHB%), szemfertőzöttség (FDK%) és DON toxin tartalom (mg/kg) alapján. * Korai kontroll fajta

Élelmiszerbiztonsági kockázat szempontjából a legfontosabb paraméter a termény DON toxintartalma (Élelmiszer Szabvány: 1,25 mg/kg). A kontroll fajtához képest a vizsgált őszi búza fajták több mint 10 mg/kg különbséget mutatnak. A GK Csillag, a GK Körös és a GK Pilis kiváló fuzárium ellenállóságáról sok éves piaci tapasztalat is rendelkezésre áll. Legújabb fajtáink közül a GK Zete, GK Déva, GK Szereda és a GK Börzsöny, valamint a korábban elismert GK Bagó ellenállósága is igen közel áll a GK Körös és a GK Csillag teljesítményéhez. A prémium minőségi kategóriába tartozó GK Bakony szemfertőzöttsége és toxintartalma is nagyon alacsony volt a vizsgálatok során. A GK Ígéret a kalásztünetek alapján inkább átlagos ellenállóságot mutat, DON toxin tartalma azonban csak fele a GK Csillagénak. Törzsszinten ezeknél lényegesen ellenállóbb genotípusokkal is rendelkezünk (2. ábra).

2. ábra. Nagyon fogékony és nagyon ellenálló fajta, illetve törzs fuzárium fertőzöttsége mesterséges fertőzés után. Az előbbihez hasonló van a köztermesztésben, az utóbbihoz hasonló még nincs.

A kalászfertőzöttség nem mutat szignifikáns összefüggést sem a szemfertőzöttséggel (r=0.30), sem a toxintartalommal (r=0.12), viszont igen jelentős a szemfertőzöttség és a DON toxin tartalom közötti kapcsolat (r=0.77. P= 1 %). Az mindenesetre látható, hogy vizuális tünetek alapján a fajták ellenállóságának meghatározása nem pontos, a kockázat felmérésére minden esetben szükség van a tételek mikotoxin tartalmának meghatározására.

Az említett búzafajták valamennyien a malmi 1-es minőségi kategóriába tartoznak, a GK Pilis, a GK Bakony és a GK Ígéret pedig javító minőségre is képesek. Erre ritkábban a GK Csillag is képes.

Ami a növényvédelmet illeti, egyetlen olyan Magyarországon termesztett fajta sincs, amelyet járványos körülmények között növényvédőszeres kezelés nélkül sikeresen lehetne termeszteni. A különbség ott van, hogy a jó ellenállósággal rendelkező fajtákat egy preventív kezeléssel legalább 90 %-os valószínűséggel meg lehet védeni, és legfeljebb minimális tisztítást igényelnek. Viszont számos olyan fogékony fajta is van köztermesztésben, melyeket járvány esetén a növényvédőszeres kezelésekkel sem tudjuk olyan mértékben megvédeni, hogy ne maradna benne a határértéknél magasabb DON toxin mennyiség. Ezeket a fajtákat úgy lehet sikeresen termeszteni, ha kerüljük a gabona (pl. kukorica) előveteményt, valamint a preventív védekezés után egy héttel egy következőt is célszerű a technológiába iktatni, de nagyobb kockázattal kell számolni.

A szegedi Gabonakutatónál a búzanemesítés nagy hangsúlyt fektet az élő és élettelen környezeti stresszekkel szembeni ellenállóságra. Fajtajelöltjeinek többsége igen jó fuzárium ellenállóságot mutat a mesterséges fertőzési kísérletekben, de sokszor a levélbetegségekkel és szárazságtűréssel szembeni ellenállósága is jó vagy nagyon jó. Az ellenállósági szint növelésével csökkenthető a termelők kockázata. Emellett fontos, hogy a gazdálkodók gyakorlati tapasztalataik alapján fajta- és tábla specifikus növényvédelmet, illetve agrotechnikai eljárásokat alkalmazzanak nemcsak a kalászfuzárium, hanem a fontosabb levélbetegségek esetében is.

További információ:
www.gabonakutato.hu

Bene Zoltán (Karintia Kft.) 

Egyre nagyobb kihívást jelent a gazdáknak a klímaváltozás okozta megnövekedett időjárási anomáliák. A kockázatok csökkentése érdekében meg kell tanulnunk alkalmazkodni és felhasználni a rendelkezésünkre álló lehetőségeket.

Az egyik ilyen lehetőség a Pannon régióra nemesített, szárazságtűrő, stabilan teljesítő és mindenekelőtt kiemelkedő betegség ellenálló képességgel rendelkező kalászos gabonák használata.

Egy kis körültekintés és máris több pénz marad a zsebünkben

A fuzárium gomba nemzetség képes a kalászos termesztésben is súlyos fertőzéseket okozni. Gondoljunk csak a 2019-es gazdasági évre, amikor május végén - június elején a rendkívüli csapadékos időjárás megnehezítette, helyenként el is lehetetlenítette az időben történő kalászvédelmet. Mindezek következményeként az előző évben a gabonák DON (deoxynivalenol) toxin tartalma helyenként rendkívül magas értékeket ért el. Ez nem csupán megnehezíti az értékesítést, és jelentős bevétel kiesést okoz, hanem jelentős jogi kockázatot rejt az áru tulajdonosának is. A klímaváltozás minden bizonnyal egyre kiszámíthatatlanabbá teszi a növénytermesztést így a növény védelmet is. A fuzáriózis elleni növényvédelmi védekezés komoly kihívást jelent a gazdák számára. Az egyik lehetséges megoldást jelenti az ellenálló kalászos fajtáknak a választása.

Az országos integrációs tevékenységet folytató KARINTIA Kft. kiemelkedő tulajdonságokkal bíró 18 db bőtermő és prémium genetikákkal a gazdák rendelkezésére. Fajtáink már a 2014-es rendkívül intenzív sárgarozsda fertőzés idején is bizonyították ellenállóképességüket.

A legjobb megelőzés a fajtaválasztás

A Karintia Kft. Pannon régióra nemesített őszi kalászos fajtái növényvédelmi szempontból több okból is kiemelkedőek:

1. A Karintia Kft fajta kínálatában több, a BIO gazdálkodásra is alkalmas fajta szerepel.

2. Ausztriában, a magyer határ mellől, ahonnan a mi genetikaink is érkeznek az ÖKO programoknak köszönhetően a gazdák előnyben részesítik a betegség ellenálló fajtákat, hiszen ezek használata esetén az osztrák gazdák extra támogatásban részesülnek. Ez már hosszú ideje ellenálló fajták nemesítésére ösztönzi a nemesítőinket.

3. A fuzárium nem csupán a kalászt támadhatja, hanem már a növény kezdeti fejlődésében is komoly veszélyt jelenthet. A csíranövény pusztulását is okozhatja. A kockázatok csökkentése érdekében a KARINTIA az országban egyedüli fajtatulajdonosként és vetőmag előállítóként, a teljes forgalmazott kalászos tételre egy egyedi speciális kezelést alkalmaz.

A MAGTRÁGYÁS kezelés lényege, hogy a csávázás során, azzal egymenetben a mag felületére egy egyedi bevonatot viszünk fel. A számos mikroelemből álló magtrágya segíti a csíranövényt a rendkívül kockázatos kezdeti fejlődésében.

A Karintia Kft. klasszikus integrátori tevékenységet folytat az ország teljes területén. Kivételes helyzetet jelentenek számunkra a cégcsoportunk nemesítő házai, melyek révén kiváló genetikák érhetőek el a gazdák számára. Cégünk nem csupán értékesíti a prémium és bőtermő, stabilan teljesítő, Pannon régióra nemesített kalászos vetőmagokat és biztosítja a termesztéshez szükséges input anyagokat. A Karintia Kft. több mint 15 éve van aktívan jelen Olaszországban, mely a hazai legnagyobb felvásárlási terménypiac. Szívesen adunk Önnek is ajánlatot a betakarított termésre is.

Forduljon szaktanácsadóinkhoz bizalommal az ország egész területén.

További információ:
www.karintia.hu

Mózes Petra (RAGT Vetőmag Kft.) 

A búzatermesztők körében nemcsak hazai, de világszinten is komoly kihívást jelent a fuzárium elleni védekezés.

A Fusarium gombafajok által okozott megbetegedés a kalászos legádázabb ellensége, hiszen  hatalmas kárt tud produkálni mind terméskiesésben és gazdasági veszteségként egyaránt.

A növény teljes életciklusán keresztül jelen vannak a gombák, s fertőzhetnek. Ezen túlmenően pedig a termény tárolása során is folytatják a károsítást, hiszen nincs szükségük élő szövetre ahhoz, hogy tovább termeljék a mikotoxint. Így a gazdasági kár a növény szántóföldi életét követően is fokozódhat.

A tavalyi évben országszerte komoly problémát okozott a fuzáriumfertőzöttség. A kórokozó legfőképpen a csírákat, a búza gyökerét, szártövi részeit támadta meg, a búzaszemek penészedését okozva. Ez kihatott a betakarított takarmánynövények minőségére, mennyiségére lerontva a gazdák betakarítási eredményeit. Nemcsak a termelőknek jelentett problémát, hanem a feldolgozóknak, malmoknak, és a takarmánygyártóknak is. Napjainkban hangsúlyos szerepben áll az élelmiszerbiztonság, így lényeges, hogy a feldolgozó ipari alapanyagok toxinmentesek legyenek.

A modern búzanemesítés célja az olyan fajták létrehozása, melyek fungicides kezelés nélkül is megőrzik ellenállóképességüket kalászfuzárium fertőzöttséggel szemben.

Az RAGT Vetőmag Kft. fuzáriumellenálló búzafajtái megoldást nyújtanak a gazdák számára.

Jelenleg az alábbi fajtákkal állunk partnereink rendelkelzésére:

RGT RUBISKO: Franciaországban évek óta a piacvezetők között nyilvántartott, hazánkban egyre nagyobb területen vetett fajta.

Bőtermő, szálkás kalászú búza magas fehérjetartalommal és malmi minőséggel. Magas termőképessége miatt kifejezetten jó területekre és intenzív termesztéstechnológiához ajánljuk. Fuzárium ellenállóképessége mellett mind sárgarozsda, mind levélrozsda ellen kimagasló toleranciával rendelkezik, de septoriával, és lisztharmattal szemben is átlag fölötti ellenállósággal bír.

Másik ismert búzafajtánk az RGT AREZZO nevet kapta. Ez egy közép-korai érésű, bőtermő és az átlagos években malmi minőséget adó fajta. Szokták nevezni a „búzák terepjárójának” is, mivel a különböző termőhelyi adottságokhoz igen jól alkalmazkodik.

Az RGT BABONA névre hallgató búzafajta, malmi minőséget ígér és közép-késői éréscsoportba sorolható. A betegség-ellenálló képessége nagyon jó, főleg a vörösrozsda és a sárgarozsda ellen, de fuzáriummal szemben is kiválóan helytállt. Ez a bőtermő és nagyon kiegyensúlyozott teljesítményű búza, a 2017-es évben 34,1%-os sikér mellett 9,07 t/ha termésátlagot hozott a jánoshalmi bemutatón. A javasolt tőszám 5-5,5 millió csíra / ha. Fontos kiemelni, hogy többnyire A2, azaz javító minőségű eredményeket produkál. Az alveográfos W-értéke 210-290 P/L értéke 0,5-0,75 ez pedig teljesen jól megfelel a nemzetközi igényeknek. A sikérterülése is jó, esésszáma pedig 320-380 között van.

A 2020-as év újdonsága a korai érésű RGT CESARIO. Magas termés, jó télállóság, szárszilárdság jellemzi. A betegség toleranciája nagyon jó, legfőképpen sárgarozsda, lisztharmat és szeptóriával szemben. A problémamentes korai anyag magas terméssel!

Az RGT SACRAMENTO: bő terméshozamú, szálkás kalászú búza a közép-korai szegmensből. Alacsony, jó szilárdságú szalmaszár jellemzi. Magas fehérjetartalmú bő termése útlevél a sikerhez!

Az RGT BOREGAR malmi minőségű, közép-késői éréscsoportba sorolható búzafajta. Kiváló kombinációja a nagy termőképességnek és a jó minőségnek egyaránt. Szárazságtűrő, ezért aszályos időkben biztonságosan termeszthető.

Az RGT PREMIO malmi minőséget adó, vitathatatlanul bőtermő, középérésű, szálkás kalászú búza. Jellemzőek rá a jó eredményeket ígérő, kifejezetten tömött kalászok. Műtrágya reakciója kifejezett. Erős szára miatt a megdőlésre nem hajlamos. További említésre méltó tulajdonsága, hogy nagyon jól ellenáll a betegségekkel szemben és szálkás kalászának köszönhetően kevesebb vadkár várható.

Az RGT REFORM Európa legnagyobb területén termesztett őszi búza fajtája. Piacvezető Németországban, Ausztriában, Csehországban, Hollandiában, de Európa minden országában megtalálható. A kései éréscsoport egyik legkedveltebb búzája a nagyfokú alkalmazkodóképessége miatt. Nagyon magas termésszint jellemzi malmi minőséggel kombinálva. Kiváló általános betegségellenállósága, télállósága.

Fontos időben gondolunk a megelőzésre, és már a vetőmag kiválasztásánál jó döntést hozni.

A sikeres gazdálkodás érdekében válasszon az RAGT portfóliójából!

RAGT - a másik út a sikerhez

További információ:
ragt-vetomag.hu

Varga Gábor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

A feldolgozók és a fogyasztók jogosan várhatják el, hogy a gazdaságok által kibocsátott árualap ne csak az elvárt mennyiségben és minőségben álljon rendelkezésre, hanem egészséges élelmiszer és takarmány piacra kerülését is biztosítsa. Ennek értéke kimagasló napjaink mezőgazdaságában, az alapjait pedig a következetes fajtahasználat teremtheti meg.

A fajtahasználat jelentősége különösen nagy az őszi búza termesztése során – kisebb vagy nagyobb mértékben – fellépő fuzáriumos megbetegedések megelőzésében és hatékony kezelésében. Hiszen a gabonafélék kalászaira is veszélyt jelentő fuzáriumos fertőzés következtében jelentős mértékben csökken a terméshozam és a hektolitertömeg – léha, töppedt szemek képződnek –, a kórokozó gomba ezenfelül a toxintermelésével erősen csökkenti a termény minőségét, piacosságát is.

A fuzárium bármelyik fenológiai stádiumban képes megfertőzni a kalászosnövény-állományt. Éppen ezért az a véleményünk, hogy a fuzáriumfertőzés elkerülése komplex gondolkodást és megoldásokat igényel, amelyek során nem szabad kizárólag a kémiai védekezési lehetőségekre támaszkodni. A fuzáriummal első lépésben úgy tudjuk felvenni a harcot, hogy fajtaazonos, garantált minőségű és megfelelően csávázott vetőmagot vetünk el. Fontos az elővetemény is, hiszen a hazánkban előszeretettel alkalmazott vetésszerkezet – a kukorica és a kalászos növények magas részaránya miatt – a fuzáriózis járványszerű elterjedésének kedvez. Mindenképpen szükséges az alkalmazott talajművelési mód jelentőségét is kiemelni, amiben meghatározónak kell lennie a szármaradvány-gazdálkodásnak. Ugyanis a helytelenül kezelt tarlómaradványok a talajfelszín közelében maradva jelentős kockázattal járnak a fuzáriumos fertőzések szempontjából.

Az alkalmazott fajta tulajdonságai, fogékonysága is nagy szerepet játszik a fuzáriumfertőzés kockázatának jelentős mérséklésében. A jó vagy kiváló fuzáriumtoleranciájú fajta vagy hibrid használata sem lehet azonban önálló és elegendő biztosítéka az állományok fuzáriummentességének, hiszen a búzafajtákban a fuzáriummal szemben teljes körű és tartós rezisztenciát a nemesítőknek még nem sikerült rögzíteniük. Mégis jelentős különbségeket találunk a fajták között a kórokozóra való fogékonyság szempontjából. Ezért úgy gondoljuk, hogy jól dönt az a gazda, aki a kórtani kockázatok mérséklése érdekében a kalászos gabona termelését észszerű arányban egyszerre több búzafajtára és -hibridekre alapozza. A fuzárium kezelésében fontos szerepet játszik a növényvédelem: megfelelő időzítéssel teljes virágzáskor, a kórokozóval szemben hatékony készítményekkel végezzük el a kalászvédelmet. Eltérő kalászolási és érési idejű búzafajták és -hibridek, az úgynevezett kalászolási sor alkalmazása szintén segíti a gombaölő szeres kezelés megfelelő időzítését.

Az összetett és hatékony védekezés különösen fontos része, hogy a gazdálkodók tudatos fajtaválasztással készüljenek az esetleg bekövetkező fertőzés mérséklésére. A SAATEN-UNION Hungária Kft. kínálatában megtalálhatók azok a fajták, amelyek jó-kiváló kalászfuzárium-ellenállósággal rendelkeznek. Ezek közé tartozik a hagyományos fajták közül a LINDBERGH, a CAMELEON, a CHIRON, valamint a legismertebb GENIUS, a hibridbúzák közül pedig a HYDROCK, a HYWIN, valamint a HYFI.

Tapasztalataink szerint a fuzáriummal szembeni fellépés során nagyon fontos, hogy növényeink a lehető legjobb kondícióban legyenek, homogén állomány alakuljon ki. Az egyenletesen fejlődő állomány ugyanabban az időpontban kerül a kalászhányás időszakába, azonos időpontban virágzik, azaz válik a kalászfuzáriumra legérzékenyebbé. Így egy jól időzített kezeléssel az állomány egészét eredményesen tudjuk megvédeni.

Az azonos ütemben fejlődő állomány kialakulásában nagy a jelentősége annak, hogy a SAATEN-UNION egyes hibridfajták esetében méretazonos, úgynevezett frakcionált vetőmagot biztosít. Az egyforma méretű vetőmagok egyenletes kelést és kezdeti fejlődést biztosítanak, ami még homogénebb, technológiai szempontból kiválóan kezelhető állomány alapját képezi.

A kalászfuzáriózis elleni eredményes védekezés sokszor állítja komoly kihívás elé a gazdálkodókat. Meggyőződésünk, hogy a védekezés kizárólag a fentiekben vázolt komplex megközelítéssel válhat eredményessé.

További információ:
www.saaten-union.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!