2024. március 29. péntek Auguszta

Heti fókusz: Genetikai előrehaladás és technológiai fejlődés repcében

Agro Napló
A genetikai előrehaladás és a technológiai fejlődés összefüggéseire a DEKALB Magyarország szakembere mutat rá.

Hajdu Attila
DEKALB Magyarország 

Az elmúlt 15-20 évben óriásit változott a repce termesztésünk. Felismerve gazdasági jelentőségét (biodízel, humán táplálkozás, ipari alapanyag, stb.) egyre világosabbá vált profitabilitása, illetve ahogyan nőtt a kereslet, úgy lett egyre fontosabb az egységnyi területen megtermelt nagyobb hozam.

Ehhez alapvető fejlesztésekre volt szükség, mind genetika, mind pedig technológia oldalon, hiszen csak egy megfelelő technológiával hozhatjuk ki a genetikából a maximumot, viszont a „fejlesztett” genetika képes csökkenteni a technológiai költségeket.

  • Vetésváltás: akár a kényszer, akár a növény profitabilitása visz rá bennünket, hogy a javasolt 4-5 évnél hamarabb kerüljön vissza a területbe a repce napraforgó vagy akár újra repce után, szem előtt kell tartanunk, hogy ezt csak megfelelő hibriddel tehetjük meg, és a minimális 3 évet mindenképp meg kell várnunk. Ezesetben olyan hibridet kell választanunk, melyek kiemelt termésvédelemmel rendelkeznek (megdőlés-ellenállóság, kipergés-ellenállóság, télállóság és természetesen betegség-ellenálóság) – A DEKALB portfólióban ilyen hibridek a DK EXCEPTION, DK EXPANSION és a DK IMPRESSION CL.
  • Vetési norma: Talán még sokan emlékeznek rá, amikor elképzelhetetlen volt a repcét 1,5-2,0 millió csíra alatti vetőmag normával vetni (8-10 kg/ha). Fölismerve azt a tényt, hogy a termésünk több, mint 70%-a az oldalelágazásokon található, mind technológiánkban, mind genetikában arra törekszünk, hogy ezt minél jobban kihasználjuk. Ennek köszönhető, hogy ma már nem ritka a 250-300 ezer hektáronkénti növénnyel elért maximális termés.

Minden esetben sokkal fontosabb, hogy mennyi repcenövényünk van tavasszal, és az állomány mennyire egységes, mint az. hogy mennyivel vetettünk. Azok a hibridek, melyek kiemelkedően sok oldalelágazást hoznak, azaz  kompenzációs képességük kiváló: DK EXCEPTION, DK EXPANSION, DK IMARET CL.

Ezen kompenzációs képességet még inkább kihasználhatjuk, ha a növényeket sortávolságban is „messzebb tesszük egymástól”. A DEKALB vizsgálatok alapján leginkább a dupla-, triplagabona vagy a cukorrépa sortáv működik leginkább (természetesen harmonizálva a tőszámmal).

Kapás sortáv esetében kritikus, hogy a talajfelszínt a növény minél hamarabb betakarja, gyorsan induljon, és akár a Clearfield gyomirtásra is legyen lehetőség – DK IMARET CL.

  • Flexibilis vetésidő lehetőséget nyújt az optimális vetési periódus megnyújtására. Amikor a „vessünk szárazba vagy várjuk meg az esőt” kérdéskört ízlelgetjük, figyelembe kell vennünk, hogy a megkésett vetések esetében rendkívül fontos a robbanásszerű kezdeti fejlődés – DK EXPANSION, DK EXPRESSION, DK IMPRESSION CL. Ezek a hibridek gyorsan betakarják a talajfelszínt, csökkentik a kipárolgást, így jó gyomelnyomók.
  • Amennyiben mégis egy lassabban induló hibridet sikerült a vetési periódus vége felé elvetnünk, vagy éppen a növényünk kissé túlfejlődött, úgy még az enyhe teleken is veszély lehet a kifagyás, pontosabban a 'felfagyás'. Szerencsére a kiváló télállóságú DEKALB hibrideknek – DK EXTORM, DK EXPANSION,DK EXCEPTION, DK IMARET, DK IMPRESSION- köszönhetően emiatt sem kell aggódni.
  • A tápanyag-utánpótlás szintjét általában a tábla adottságai, kitettsége - azaz a területpotenciál határozza meg. Egy intenzív terület intenzív technológiát igényel. Ilyen körülményekre olyan hibridet kell választani, ami hatalmas terméssel hálálja meg a kijuttatott magasabb Nitrogén-dózist, ilyen a DK EXPANSION.

Kitettebb, stresszes környezetben, ahol a tápanyagfelvétel akár az aszály, akár belvizesedés miatt gátolva lehet, ott egy olyan hibrid nyújt megoldást, amely a csökkentett nitrogén esetén a legkevesebbet veszíti terméséből – DK EXCEPTION.

...és hogy hol a vége a fejlesztéseknek?! Nos, ha azt állítjuk, hogy kiismertük, ismerjük ezt a növényt, akkor nagy valószínűséggel tévedünk. Meggyőződésem, hogy hatalmas tartalékok vannak a technológiában és a genetikában is, hiszen napról-napra újabb és újabb felmerülő problémával kell szembesülnünk a repce termesztése kapcsán, amire fejlesztői és nemesítői oldalon folyamatosan megoldást kell találnunk.

További információ:
www.dekalb.hu  #dekalbdifference #dekalbrepce

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Stabil repce, stabil piac

Heti fókusz: Stabil repce, stabil piac

Innovatív hibridekkel és technológiai fegyelemmel kiküszöbölhetjük a hatóanyag visszavonások és az időjárási viszontagságok következtében fennálló ano...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!