Heti fókusz: Gombaölő védekezés kalászosban az idei évjárat függvényében

Agro Napló
Az éghajlat változása és a szélsőséges időjárás megnehezíti a növényvédelmi munkák ütemezését. Szakértők tájékoztatnak, hogy az idei évjárat alapján milyen gombaölő védekezést tervezzünk kalászosban. A válaszokért kattintson!

Gombaölő védekezés kalászosban az idei évjárat függvényében

Lakatos Réka
Bayer Crop Science
Boldizsár Zoltán
Corteva Agriscience
Gaál Orsolya
Nufarm Hungária Kft.
   
  Sipos József
Sumi Agro Hungary Kft.
Boros Szilárd
Syngenta Kft.
 

Lakatos Réka (Bayer Crop Science) 

A kalászos kultúrákban az input ráfordítások legnagyobb megtérülését a gombaölőszeres kezelések biztosítják. Ennek a megvalósulása pedig legfőképp az időzítésen múlik.

A kiszámíthatatlan csapadékeloszlás és a szélsőséges időjárási körülmények még inkább azt a tendenciát erősítik az intenzív kalászos kultúrákban, hogy a kórokozók elleni védekezést az évjárattól függetlenül végezzük el a megfelelő fenológiai fázisokban. Egyes gombafajok fertőzésének látens időszaka akár 28 nap is lehet. Ez alatt a kórokozó sikeresen behatol a növénybe és megkezdi károsító hatását. A gombaölőszerek ezért, hatásmechanizmusukat tekintve akkor a leghatékonyabbak, ha alkalmazásuk elsősorban a betegség kialakulása elleni védelemre irányul, amikor a kórokozó még „láthatatlan” fázisban van.

Jól ismert, hogy régiónkban az intenzív termesztésben a szakemberek három gombaölőszeres védekezést javasolnak. Az időzítés kulcsfontosságú. A T1-es kezelés megfelelő időpontja a szárba indulás kezdete és a kétnóduszos állapot között van, a T2 kezelés idején a zászlóslevél teljesen kiterült, míg a T3 kezelés célja a kalászvédelem.

Ezzel szemben a termelőknél gyakori technológiai megoldás, hogy az első gombaölőszeres védekezés a gyomirtószeres kezelésekkel egymenetben történik. A második kezelés pedig már célzottan a kalászvédelemre irányul. Bizonyos esetekben ez működhet, azonban fontos, hogy a tervezett munkák során ne a rutin vezérelje döntéseinket.

Az első gombaölőszeres védekezésre a Falcon Pro készítményt ajánljuk, amely az idei évben ajánlott fogyasztói áron érhető el. A Falcon Pro rugalmas felhasználási időzítést tesz lehetővé a teljes vegetációban. Három hatóanyagának köszönhetően rendkívül hatékony a levél- és akár a kalászbetegségek ellen is. Ajánlott dózisa T1 kezelés esetén 0,6-0,8 l/ha őszi búzában, míg árpában 0,6 l/ha.

A termésképződésre legnagyobb hatással a zászlóslevél bír, így annak preventív módon történő egészségesen tartása kulcsfontosságú a betakarításkori hozamokat illetően. A Bayer Crop Science leginnovatívabb terméke az Ascra Xpro, amely már az új generációs fungicidek csoportját erősíti. A benne található hatóanyagoknak köszönhetően a legszélesebb spektrummal bír a Magyarországon előforduló levélbetegségek ellen. A benne található protiokonazol és bixafén valódi felszívódó hatásmechanizmussal rendelkeznek, a fluopirammal kiegészítve pedig csökkenthető a rezisztencia kialakulásának veszélye. A bixafén, amellett, hogy kiváló hatékonyságot és hosszú hatástartamot biztosít a növényeknek olyan betegségek ellen, mint a rozsdák, szeptóriás levélfoltosság és a lisztharmat, a legjobb elérhető zöldítő hatással is rendelkezik. Megváltoztatja a növények fiziológiai folyamatait és gátolja a levélzet öregedését, ezáltal egyenletesebb és hosszan tartóbb érést biztosít a szemeknek. Fertőzési nyomástól függően a zászlóslevél kiterülését követő napokban 0,9-1,2 l/ha mennyiségben érdemes kijuttatni. Leafshield technológiájának köszönhetően esőállósága már fél órával a permetezést követően megfelelő védelmet nyújt a lemosódás ellen.

Szintén a T2 időszak gombaölőszeres készítménye a Zantara, mely a már jól ismert tebukonazol hatóanyag mellett szintén tartalmaz bixafént. Ajánlott dózisa 0,75 – 1,5 l/ha között van. A T2 stádiumra tervezett gombaölőszer kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a kezelendő tábla adottságait, és az aktuális hőmérsékleti és csapadékviszonyokat.

Annak érdekében, hogy a növények terméspotenciálját a lehető legnagyobb mértékben tudjuk kihasználni, nem feledkezhetünk meg a kalászvédelemről sem. A T3 kezelést szintén preventív jelleggel szükséges elvégezni, de legkésőbb a betegség első tüneteinek megjelenésekor. A Prosaro protiokonazol és tebukonazol tartalmával védelmet nyújt több fuzárium faj ellen is. Magyarországon a legjelentősebb a Fusarium graminearum, mivel ennek van ivaros alakja, ill. a melegebb körülményeket kedveli. Ugyan a kalászfuzáriózis járványszerű terjedéséhez meleg, csapadékos időjárásra van szükség, azonban fontos tudnunk, hogy a konídiumok csírázáshoz 1-2 órán át tartó nedvesség is elegendő, így már a reggeli harmat is kedvező körülményeket biztosít a kórokozó terjedéséhez.

Fejlesztői kísérleteink igazolják, hogy a kalászos kultúrák jól megtervezett, intenzív növényvédelmi programja megtérülő ráfordítást eredményez. A többlethozammal pedig végső soron eredményesebb gazdálkodás érhető el, ami az idei évben is kulcskérdés a sikeres növénytermesztésben.

További információ:
agro.bayer.co.hu

Boldizsár Zoltán (Corteva Agriscience) 

Köszönjük Wirtuoz™! Köszöntünk Verben™!

A Wirtuoz® 2013 óta fontos eszköze a kalászos gabonák védelmének. A Corteva 2022-ben még értékesíti nagy sikerű Wirtuoz® 52 EC termékét, amelyről bátran állíthatjuk, hogy a kalászvédelem egyik meghatározó szereplője volt az elmúlt évtizedben. A Corteva új generációs gabona gombaölő szereinek első tagja a 2022-ben forgalomba kerülő Verben™, mely a következő időszakban új ritmust hoz a kalász és zászlóslevél védelmében.

A VIRÁGZÁSKORI IDŐJÁRÁS ALAPVETŐ JELENTŐSÉGŰ

A betegség kialakulását főként a búza virágzásakor uralkodó időjárási viszonyok határozzák meg. A virágzás kezdetére időzített fungicides permetezés hazánkban az őszi búza növényvédelmi technológiájának nem mellőzhető eleme.

A terméscsökkenésnél lényegesen nagyobb problémát okoznak a fuzárium fajok által termelt mikotoxinok. A termés mikotoxin-tartalma nem korrelál a szemmel látható tünetekkel. Nagyon fontos, hogy megfelelő hatóanyaggal, kijuttatási technológiával és időzítéssel védjük meg a növényállományunkat, hiszen a toxinnal szennyezett gabonából a káros anyagokat eltávolítani már nem lehet.

FOKOZOTT ODAFIGYELÉS – EREDMÉNYES VÉDEKEZÉS

A kezelést lehetőség szerint a virágzás kezdetén végezzük el, a hatóanyagot a fertőzést megelőzően kell kijuttatnunk a növényre! Nagyon fontos a megfelelő fúvókatípus, illetve a permetlé-mennyiség kiválasztása is.

VERBEN™ – RITMUSVÁLTÁS A KALÁSZVÉDELEMBEN

A Verben™ kettős hatóanyagtartalmának köszönhetően (50 g/l proquinazid + 200 g/l protiokonazol) kiváló hatékonysággal rendelkezik a gabonáink levél- és kalászbetegségeivel szemben. A protiokonazol szisztémikus hatását a proquinazid gázosodó hatással egészíti ki.

A két hatóanyag szinergista hatásának köszönhetően a Verben™ kiemelkedő hatékonyságú a betegségek széles körével szemben. A készítmény egy újszerű EC formulációval készül, ezért sokkal egyenletesebb és jobb fedést biztosít.

A fuzárium elleni hatékonyságát az alábbi ábra szemlélteti:

A készítmény ajánlott dózisa kalászfuzáriózis ellen 1,0 l/ha. Ez a dózis kiemelkedően sok hatóanyagot tartalmaz, ami társulva a hatóanyagok szinergista hatásával és a korszerű formuláció adta további előnnyel, lehetővé teszi a védekezés eddigieknél hatékonyabb megvalósítását. Mivel a termék az összes hazai szár-, levél- és kalászbetegség ellen hatékony búzában, árpában, tritikáléban, illetve rozs kultúrákban, használatával betakarításig biztonságban tudhatjuk állományunkat a betegségektől.

Verben™ termékinformációs kiadvány

További információ:
www.corteva.hu

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Gaál Orsolya (Nufarm Hungária Kft.) 

Az elmúlt évtizedben tapasztalható éghajlatváltozás – szélsőséges időjárás, özönvízszerű csapadék és az azt követő, hosszan tartó tavaszi szárazság – megviseli kultúrnövényeinket, csökkenti azok ellenálló képességét, valamint megnehezíti a növényvédelmi munkák ütemezését. Az enyhe telek kedveznek a károsítók túlélésének, majd kora tavaszi felszaporodásának, ahogy az agrotechnikai eljárásokban bekövetkező változások is. Terjed a szántás nélküli talajművelés, egyszerűsödik a vetésforgó, egyre gyakrabban kerül kalászos gabona ugyanabba a táblába vagy annak közvetlen szomszédságába.

A 2022-es év viszonylag enyhe és száraz telét követően a kalászos állományok kora tavasszal az ország nagy részén rendkívül gyenge képet mutattak, majd április elején megérkezett az életmentő csapadék. Az addig kijuttatott tápanyag és eső hatására szinte egyik napról a másikra zöldült be a határ. Ha a hőmérséklet emelkedik, az állományokban kialakuló párás mikroklíma kedvez a megbújó kórokozók felszaporodásának. Elsősorban a lisztharmat és a levélfoltosságokat okozó gombák megjelenésétől kell tartanunk ebben az időszakban. Természetesen az őszi búza esetén a legfontosabb szerep a zászlós levélé, de nem becsülhetjük alá az alsóbb levélemeleteket sem, hiszen ezek szükségesek ahhoz, hogy a bokrosodott búza ki tudja fejleszteni a szárait.

A kora tavaszi időszakban olyan élettani folyamatok zajlódnak le, amelyek alapvetően meghatározzák a maximális termés lehetőségét, így ekkor különösen fontos a stresszmentes, tápanyaggal jól ellátott, egészséges növényállomány. A zászlós levelet is akkor tudjuk a legeredményesebben megvédeni, ha az alsóbb levélemeletek is egészségesek, és lentről nem fertőződik a növény, vagyis a szártövön és az alsóbb levélemeleteken nincs fertőzési forrás. Ha a korai védekezéseket elhanyagoljuk, és a beállt, magas, sűrű növényállományban a klimatikus viszonyok megfelelőek, akkor az alsóbb levelekről a betegségek feljutva a zászlós levélre már nagyon nehezen kezelhetők, főleg, ha az időjárási körülmények folyamatosan kedveznek a gombáknak.

A Nufarm kínálatában több termék áll rendelkezésre az első lombvédelemre. Hőmérséklettől függetlenül kiváló lisztharmat elleni hatékonysággal rendelkezik a szántóföldi növényvédelmi gyakorlatban lassan feledésbe merülő kén hatóanyag. A Flosul SC az egyetlen folyékony kénkészítmény. A formulációjának köszönhetően lényegesen könnyebb kezelni és kijuttatni, mint a por alakú készítményeket. A Flosul SC 80% elemi ként tartalmazó készítmény a lisztharmat elleni védelemre. Felhasználható őszi és tavaszi búzában, őszi és tavaszi árpában az első levelek megjelenésétől a viaszérésig maximum két alkalommal, 7,5–10,0 l/ha dózisban. Kiváló hatékonyságát apró szemcseméretének, jó szuszpenzibilitásának és esőállóságának köszönheti.

A lisztharmat elleni védekezésre az egyik leggyakrabban alkalmazott hatóanyag a tebukonazol, amely a kora tavaszi időszakban kijuttatva a növény fiatal részei felé szállítódik, és egy darabig védi azokat. A Mystic 250 EW, valamint az Orius 20 EW gombaölő szert gabonafélékben a bokrosodás vége–3 nóduszos fejlettség és a kalászhányás–virágzás közötti védekezésre javasoljuk időzíteni. A Mystic 250 EW dózisa 1,0 l/ha, az Orius 20 EW dózisa pedig 1,0–1,2 l/ha. A gombaölő szerek ezekben a dózisokban alkalmazva megbízható védelmet nyújtanak a korai lisztharmat, később pedig a rozsdák, egyéb levélbetegségek és a kalászfuzáriózis ellen is.

Széles hatásspektrumú, komplex védelmet nyújt a két hatóanyagot tartalmazó Mystic Pro 500*, valamint Zamir* készítmény. A tebukonazol felszívódik a növénybe, majd a nedvkeringéssel csúcsi irányba vándorol. A prokloráz mély hatású, azaz beszívódik a növény szöveteibe, de onnan nem szállítódik tovább. A két hatóanyag erősségei kiegészítik egymást, így biztosítva a kalászosok minden fontos gombabetegségével szembeni csaknem teljes hatékonyságot. A Mystic Pro 500 dózisa őszi búza, rozs, tritikálé kultúrákban 1,0–1,25 l/ha, a Zamiré 1,0-1,5 l/ha.

* Mindkét termék a prokloráz hatóanyag visszavonása miatt 2022. június 30-ig értékesíthető és 2023. június 30-ig használható fel.

További információ:
www.nufarm.hu

Sipos József (Sumi Agro Hungary Kft.) 

Változó klimatikus viszonyok

Az abiotikus tényezőknek kiemelt szerepe van a növények életében. A fotoszintézishez szükséges szén-dioxidot, vizet és fényenergiát egyaránt a különböző időjárási elemek biztosítják. Az utóbbi években hazánk időjárása jelentős változásokon ment keresztül. Magyarország kontinentális éghajlata lassan kezdi felvenni a mediterrán jellegeket. A folyamatosan rövidülő és enyhülő telek teret adnak a kultúrnövényeinket veszélyeztető károsítóknak. A gyomok szinte egész évben megőrzik csírázóképességüket, a kártevők, kórokozók pedig zavartalanul át tudnak telelni évről-évre. Az egyre gyakrabban előforduló tavaszi mínuszok nem csak a vegetáció átmeneti lassulását, hanem a fagyra érzékenyebb növények teljes pusztulását okozzák. A tenyészidőszakon belüli csapadékok eloszlása rapszódikus és kiszámíthatatlan. A gyakorta hónapokig elhúzódó száraz, aszályos periódusokat hírtelen lezúduló záporok, zivatarok követik.  A negatív időjárási tényezőkhöz ideig-óráig képesek alkalmazkodni haszonnövényeink, egy bizonyos pont után viszont stresszhelyzet alakul ki, ami később komoly terméskiesést eredményezhet. A hatóanyagok folyamatos visszavonása a termelők helyzetét még inkább megnehezíti.

Tavaszi mínuszok okozta fagyhatás

A sikeres termesztés érdekében a gazdáknak is alkalmazkodni kell a változó körülményekhez. A különböző agrotechnikai megoldásoknak fokozott szerepe van a mai mezőgazdaságban. A talaj vízkészletének megőrzése, a vetés megfelelő időzítése, illetve a fajtaválasztás egyaránt kiemelt szerepet játszik a mai modern termelésben. A talajmintavétel alapján történő tápanyag utánpótlással nem csak a költségeket tudjuk csökkenteni, hanem meg tudjuk előzni a túlzott nitrogén kijuttatás okozta gombás fertőzéseket. Egyre inkább felértékelődik a különböző abiotikus stresszek (szárazság, tavaszi fagyok) enyhítésére alkalmas biostimulátorok szerepe is. A fungicid készítményeket érdemes úgy megválasztani, hogy azok a gombaölő tulajdonságon felül pozitívan befolyásolják a növények életfolyamatait. A zöldítő, vitalitást növelő élettani hatások az alkalmazkodó képesség fokozásán túl terméstöbbletet is eredményeznek. Az átalakuló klimatikus viszonyok, illetve a folyamatos hatóanyag kivonások innovatív megoldásokra ösztönzi a növénytermesztőket. Az eredményes gazdálkodáshoz a jövőben fokozottan szükség lesz a termelők, illetve a növényorvosok szakértelmére, precizitására.

A kalászos gabonák fontosabb kórokozói

A kalászos növényeinket egy tenyészidőszakon belül számos betegség veszélyezteti. Megfelelő mennyiségű és minőségű termést csak egészséges állománnyal lehet elérni. Az egyre inkább enyhülő téli időszakok következtében a kórokozók zavartalanul áttelelnek. A csapadékos tavasz és az egyoldalú N-műtrágyázás egyaránt kedvező körülményeket teremt a gombák csírázásához és szaporodásához.

Septoria nodorum

Közös jellemzőjük, hogy az asszimilációs felület csökkentésén felül nagymértékben fokozzák a növények párologtatását is. Intenzív fertőzés esetén akár 30-50 %-os terméskiesést is okozhatnak. A kalászfuzárium a vegetáció végén, jellemzően virágzáskor támadja meg a gabonafélék kalászait. Talajon és levegőn keresztül egyaránt képes fertőzni, ezáltal gyakorlatilag az egész tenyészidőszak alatt jelen van. A kórokozó hatására apró, töppedt szemek képződnek. A gomba toxintermelésének következtében jelentős minőségbeli romlás következik be, ami sok esetben értékesítési problémákat is okoz.A lisztharmat fehér micéliumtelepei már ősszel megjelenhetnek. Tavasszal konídiumokkal terjed tovább, később pedig a leveleken és kalászokon fehér lisztszerű bevonatot képez. A legtöbb betegséggel ellentétben itt a közvetlen csapadék gátolja a fertőzéshez szükséges csíratömlők fejlesztését. A kalászos gabonákon gyakorta találkozhatunk különböző foltbetegségekkel. A szeptóriás levélfoltosság többnyire a búzatáblákon okoz komolyabb problémát. A kezdetben kisebb átmérőjű barna foltok fokozatosan növekednek, majd összeolvadnak, legvégül pedig megjelennek a fekete pontszerű szaporítóképletek. A kalászosok helmintospóriumos betegségét több kórokozó (hálózatos levélfoltosság, sötétbarna levélfoltosság, fahéjbarna foltosság, levélcsíkosság, barnafoltosság) is okozhatja. Szaporodásuk melegágya a hűvös, csapadékos tavaszi időjárás. Kései diagnosztizálás hatására az asszimilációs felület csökken, melynek közvetlen következménye a fotoszintézis mérséklődése. A bazídiumos gombák csoportjába tartozó rozsdabetegségek melegigényesek, így általában a tavasz második felében jelennek meg búzatábláinkon. A feketerozsda a száron, míg a sárga, illetve a levélrozsda a leveleken képez telepeket. Az ecidiospórák szél segítségével gyorsan terjednek. Kezdetben világosabb uredotelepek alakulnak ki, majd a fertőzés előrehaladtával megjelennek a sötétebb színű teleutotelepek is.

A felsorolt betegségek elleni védekezés egy összetett, egymásra épülő folyamat. Profitban mérhető eredményt csak és kizárólag a megfelelő agrotechnika műveletek (vetésváltás, talajművelés, fajtaválasztás, csávázott vetőmag) és az okszerű fungicides kezelések összehangolásával érhetünk el.

MIZONA - Új lehetőség a levélbetegségek leküzdésére

A folyamatos hatóanyag visszavonások miatt a kórokozókkal évről-évre nehezebb felvenni a versenyt. Az ergoszterol szintézis gátló azol-típusú gombaölők száma folyamatosan redukálódik. Hasonló helyzet alakult ki a morfolin származékok palettáján is.  A kutatások eredményeként új hatóanyagok jelentek meg az agrárpiacon, lehetőséget biztosítva ezzel a problémák orvoslására.

A Sumi Agro új gombaölő szere, a Mizona, az új generációs hatóanyagcsoportok eltérő hatásmechanizmusú tagjait tartalmazza. A piraklostrobin a strobilurinok, a fluxapiroxad pedig a karboxamidok csoportjába tartozik. Felszívódó tulajdonságuk lévén a növények belsejében folyamatosan transzlokálódnak. Közös jellemzőjük, hogy a gombák sejtlégzését gátolják. A Mizona-t széles hatásspektrumának köszönhetően eredményesen használhatjuk a kalászos növényekben előforduló valamennyi levélbetegség ellen. A betegség kialakulását megelőző (preventív) hatása mellett kiválóan alkalmas a már fertőzött növényi részek gyógyítására is. A kórokozók leküzdésén felül zöldítő, vitalitást növelő tulajdonságokkal is rendelkezik. A pozitív élettani hatások következtében a tenyészidőszak végén magasabb termésátlag realizálható. Adagolásának felső határa 1 liter/ha, de már 0,75 literes dózisnál is nagyszerű eredményt érhetünk el. A készítményt alkalmazhatjuk búzában és árpában a járványveszély előtt megelőző jelleggel, illetve legkésőbb az első tünetek megjelenésekor. A Mizona gombaölő szert elsődlegesen levél-és szárbetegségek leküzdésére fejlesztették ki, a kalászok védelmére kevésbé alkalmas. A strobilurinok csoportjába tartozó hatóanyagok közös jellemzője, hogy az etilén szintézis csökkentésével kitolják a növények vegetációját. Ennek közvetlen következménye, hogy a virágzás is hosszabb ideig fog tartani, ami a fuzáriumnak teret és időt ad a fertőzésre.

A megfelelő hatás elérése érdekében az időzítésen túl kiemelt figyelmet kell fordítani a minél jobb permetlé fedettség elérésére is. A folyamatos megfigyeléseken (monitoring) alapuló okszerű növényvédelem a profitorientált termelés fontos építőköve.

Mizonával kapcsolatos gyakorlati tapasztalataink, Szeged határában

A Sumi Agro új gombaölőszeres készítményét összesen 170 hektár őszi vetésű búzában teszteltük, a Szeged határában magas szinten gazdálkodó, Szabó József gazdaságában. A Bologna és Aurelius fajták előveteménye EXPRESS toleráns napraforgó volt. Alaptrágyának 300 kg/ha komplex (8-24-24) műtrágyát szórtak ki, amit TopDown kultivátorral dolgoztak be a földbe. A vetést ezen felül megelőzte még két egymást követő rövidtárcsázás is. A gombaölőszeres kezelést megelőzően jelen voltak a kora tavaszi fagyok okozta sárgulás jelei a levélvégeken.

A kezelést megelőző kezdeti tünetek

Ezen felül általánosságban megfigyelhetőek voltak a szeptóriás levélbetegségek kezdeti tünetei. Mivel a hosszútávú időjárás előrejelzés nagyobb mennyiségű esőket ígért, időszerűnek látták az első kezelés elvégzését. A John Deere 4730-as önjáró permetezőgépük, 27 méter szélességű kerettel van ellátva. A megfelelő permetlé fedettség eléréséhez 8-as méretű TeeJet fúvókákat használtak, a permetező nyomását pedig 5 barra állították be. A Mizona készítményt, gyomirtó-, rovarölő szerrel és levéltrágyával tankkombinációban juttatták ki az őszi búza két nóduszos állapotában. A legmagasabb, 1 liter/ha-os dózissal dolgoztak, így hektáronként 200 gramm piraklostrobin és 30 gramm fluxapiroxad került kijuttatásra.

Megfigyeltük, hogy a kezelést követően a kultúrnövényen sárgulás és perzselés jelei egyáltalán nem jelentkeztek. Két héten belül a fagy okozta fitotoxikus tünetek mérséklődtek, a szeptóriás gombabetegség terjedése megállt. A búza növekedése és bokrosodása jelentősen felgyorsult, a levelek pedig egyöntetűen haragos zöldekké váltak.

Két héttel a permetezés után…

Összességében elmondhatjuk, hogy a Mizona kalászos gombaölő szer kimagasló hatékonyságot biztosított a búzát veszélyeztető levélbetegségek ellen. A kórtani problémák megoldásán felül, rendkívül látványos élettani (juvenizáló) hatást is tapasztaltunk. Az eredményes búzatermesztéshez a precízen végrehajtott agrotechnikai műveletek, a megfelelően időzített növényvédőszeres kezelések, illetve a kedvező időjárási feltételek összhangja- és egymásra épülése szükséges. Egy fungicides készítmény önmagában nem csodaszer, de az eddig látott pozitív tapasztalatok alapján a Mizona kalászos technológiájuk állandó elemét fogja képezni a jövőben.

További információ:
www.sumiagro.hu

Boros Szilárd (Syngenta Kft.) 

Végre itt az eső – itt az ideje a lombvédelemnek, az Amistar Era megfelelő választás

2022 év tavasza eddig elsősorban a szárazságról szólt. A csapadék hiánya már extrém méreteket öltött bizonyos régiókban, és ez a hiány a kalászosokon is megmutatta a hatását. A gyomok nem akarnak kelni, a kórokozók pedig még „csendben” vannak. Ha kimegyünk a tábláinkra, itt-ott lehet találni tüneteket, de egyelőre az időjárás nem kedvezett a robbanásszerű fertőzések kialakulásának, az eső megérkezésével a gomba kórokozók is támadásba fognak lendülni, és ott, ahol van elegendő fertőzőképlet, gyorsan kialakulhatnak a tünetek. Táblaszemléken találkozhatunk árpában barna és hálózatos levélfoltossággal (utóbbi észlelési szint közelében van, főként a vetésváltás nélküli, mélyebb fekvésű táblákba vetett állományokban, előbbi pedig szinte az összesben előfordul). Búzában szeptóriás levélfoltosság tünetei főleg a fejlettebb állományokban találhatók meg, azokban is az alsó leveleken. A lisztharmat számára a korábbi kedvezőtlen, száraz körülmények az eső érkeztével újra megfelelővé váltak a terjedéshez. A lombvédelmi kezeléssel még a termelők kivárnak, de ha jön még több csapadék a védekezések több, mint indokoltak lesznek. A kalászos kultúrákban a mi javaslatunk az, hogy legalább két védekezéssel tervezzünk, az elsőt a lomb védelmére a másodikat pedig a kalász megvédésére koncentráljuk, még egy ilyen időjárás esetén is. A gombaölő szereknek nem csak a védelmi hatása lényeges, hanem olyan egyéb élettani hatásokat is ki kell emelnünk, ami a környezeti stressz hatását is csökkenthetik.

A Syngenta az idei, 2022-es évtől tovább bővítette fungicid portfólióját annak érdekében, hogy partnereinek a kalászos gabonatermesztés idén is sikeres legyen. Új, virtuális kereskedelmi ajánlatunk az Amistar Era, amely két termék kombinációjából áll. Tartalmaz Amistar 250 SC-t és Era 300 EC-t. Előbbi hatóanyaga a már ismert és régóta bizonyított azoxistrobin, utóbbié pedig a protiokonazol. Az azoxistrobin egy strobilurin csoportba tartozó hatóanyag, hatásmechanizmusát tekintve sejtlégzés-gátló, kiváló hatékonysággal rendelkezik rozsdabetegségekkel (búza: sárgarozsda, vörösrozsda; árpa: törpe rozsda), jó hatékonysággal szeptóriás levélfoltossággal szemben. A hatóanyag a kezelt növények minden részébe eljut, alap- és csúcsirányba is. Az azoxistrobin élettani hatását remélhetőleg már senkinek sem kell kihangsúlyoznunk, fokozza a várható termés mennyiségét és minőségét. Egy olyan szélsőséges évjáratban, mint a 2021-es év volt, egy Amistar Era kezeléssel 2-3 nóduszos állapotban kijuttatva plusz 190 kg/ha terméstöbbletet tudtunk nyerni.

A protiokonazol hatóanyag a triazol csoportba tartozik, a gombák ergoszterol bioszintézisét gátolja, széles hatásspektrum jellemzi búzában és árpában egyaránt (búzában: lisztharmat, rozsda betegségek (1. kép), szeptóriás levélfoltosság, búza fahéjbarna levélfoltosság, kalászfuzáriózis, árpában: lisztharmat, törpe rozsda, hálózatos levélfoltosság, ramuláriás levélfoltosság, rinhospóriumos levélfoltosság). Mozgását tekintve csúcs- és részben alapirányban mozdul el; élettani, zöldítő hatása a triazolok között jelentős. Mindkét ismertetett hatóanyag jelentős megelőző és gyógyító hatással rendelkezik.

1.kép: Balra kezeletlen, vörös rozsdával fertőzött zászlóslevél, jobbra egészséges, Amistar Era-val kezelt (kezelés ideje: zászlóslevél kiterülése, fotó: Boros Szilárd, 2021)

Az Amistar Era-t búzában (őszi és tavaszi), árpában (őszi és tavaszi), tritikáléban, rozsban lehet felhasználni évente két alkalommal. Az Amistar dózisa 0,75-1,0 l/ha, az Era dózisa 0,33-0,65 l/ha. Az általánosan ajánlott dózis 0,8-1,0 l/ha Amistar 250 SC és 0,4-0,5 l/ha Era 300 EC. A virtuális kereskedelmi ajánlat 10 liter Amistar-t és 5 liter Era-t tartalmaz, ez dózis függvényében 10-13,3 ha kezelésére elegendő. Az Amistar Era főbb előnyei:

  • Univerzális termékkombináció
  • Zöldítő, termésnövelő hatása kiemelkedő, használata egyértelműen megtérülő befektetés
  • Mindkét hatóanyaga felszívódó, megelőző és gyógyító hatással is rendelkezik
  • Eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagai csökkentik a kórokozók rezisztenciájának kialakulását

Összefoglalásként elmondhatjuk, ha a gombák intenzív fejlődése megkezdődik, ideális választás az Amistar Era. Univerzális készítmény, ami kiemelkedő hatással rendelkezik a lombot támadó betegségek ellen is, és ha támadnak a kórokozók egy Amistar Era kezeléssel hosszú ideig biztosak lehetünk benne, hogy a kalászosaink egészségesen fognak fejlődni.

További információ:
www.syngenta.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!