Heti fókusz: Hogyan járulnak hozzá az inputgyártók a fenntarthatósághoz?

Agro Napló
A környezetkímélő, hosszútávon is fenntartható mezőgazdaság a kitűzött irány. Viszont ehhez a környezeti, társadalmi és gazdasági szempontoknak egyaránt érvényesülnie kell a döntésekben. Inputgyártó és -forgalmazó cégeket kérdeztünk meg, hogyan járulnak hozzá ők a fenntarthatósági elvek megvalósításához.

Hogyan járulnak hozzá az inputgyártók a fenntarthatósághoz?

A válaszokért kattintson!

Theiss Róbert
Borealis L.A.T GmbH
Imreh Gergő
Natur Agro Hungary Kft.

Theiss Róbert (Borealis L.A.T GmbH)  

A Borealis L.A.T küldetésének tekinti a fenntartható gazdálkodást és a környezetvédelmet

A fenntartható fejlődés számunkra egy többdimenziós, céljainkkal és tetteinkkel összefüggő koncepciót jelent, amely üzleti tevékenységünk szerves részét képezi. Esetünkben a fenntarthatóság olyan felelősségteljes döntések meghozatalát jelenti, amelyek a gazdasági értelemben vett haszon mellett a bolygó és a népesség hosszú távú érdekeit is figyelembe veszik. Helyesen kell gazdálkodnunk a bolygónk korlátozott erőforrásaival, miközben a globális igények egyre növekednek.

A Borealis L.A.T elkötelezettségét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a cégcsoportunk három pontban megfogalmazott küldetésében első helyen szerepel a fenntartható növénytáplálás és a környezetvédelem.

A Borealis L.A.T küldetése:

  • Fenntartható növénytáplálási és környezetvédelmi megoldásokat kínálunk, amelyek létfontosságúak a világ növekvő népessége számára.

A fenntartható növény-tápanyagellátási megoldások kulcsfontosságú szerepet játszanak a világ növekvő népességének élelmiszerellátásában. Ezért is támogatjuk a biztos hatású műtrágya termékeink felhasználását személyre szabott szaktanácsadással. Szakmai tudásunk alapját a számos országban folyamatosan végzett, évtizedes múltra visszatekintő szántóföldi kísérleteink adják, és eredményeinket a hagyományos módok mellett innovatív, új, digitális eszközökkel is közvetítjük partnereink felé.

A technikai nitrogén üzletágunk kínálta környezetvédelmi megoldások segítenek az ipari folyamatok tisztábbá tételében, és így az emberek életkörülményeinek javításában szerte a világon.

  • Vevőink megbízható partnerei vagyunk a mezőgazdaságban és az iparban egyaránt

A virágzó üzleti kapcsolatok alapja a bizalom. Törekszünk a munkafolyamataink tökéletes kivitelezésére, a termékeink magas minőségére és a szolgáltatásaink kiválóságára.

  • A kiválóságra törekszünk mindenben, amit teszünk, hogy partnereink érdekeit szolgáljuk.

A kiválóság vezet minket a mindennapi munkánk összes területén, legyen az gyártás, kereskedelem vagy ügyfélszolgálat és logisztika. Hiszünk a folyamatos fejlődésben, készek vagyunk tanulni, kapcsolatot teremteni és azonnal alkalmazni az új ismereteket a belső munkafolyamatainkban és a partnereinkkel történő együttműködés során egyaránt.

 

A Borealis L.A.T öt fontos területen járul hozzá a fenntartható növekedéshez globális és helyi szinten egyaránt:

  • Hozzájárulásunk a fenntartható mezőgazdaság fejlesztéséhez
    • Termékpalettánk választékával és agronómus szaktanácsadóink segítségével támogatjuk a gazdálkodókat a megfelelő termékeknek a megfelelő dózisban, megfelelő időben és megfelelő helyen történő alkalmazásában. Ezáltal arra törekszünk, hogy a műtrágyafelhasználás a növények szükségleteinek megfelelő mértékű legyen. Így elkerülhetjük a felesleges környezeti terhelést és hozzájárulunk a hatékonyabb erőforrás- és vízfelhasználáshoz, a biológiai sokféleség védelméhez és a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez.
    • Elkötelezetten keressük a megoldásokat arra vonatkozólag, hogy milyen módon növelhetnénk a növénytermesztés hatékonyságát a környezetre gyakorolt káros hatások csökkentése mellett. A digitális technika lehetőségeit kihasználva két hatékony megoldást is kínálunk parnereinknek:
      • NutriGuide®: A Borealis L.A.T Franciaországban és Ausztriában már sikeresen bevezett appikációja, mely táblaszintű tápanyagellátási tervet készít a növények, a vetésforgó és a talaj adatainak figyelembe vételével.
      • N-Pilot®: egy hordozható reflektométer, amely a növények klorofilltartalmának és a biomassza mennyiségének megmérésével pontosan meghatározza a növények aktuális nitrogén-ellátottságát, és ezután olyan műtrágyázási ajánlást tesz, amely figyelembe veszi a fajtát, a várható terméshozamot, a fejlettségi stádiumot és az elérni kívánt fehérjetartalmat.
  • Környezetvédelem, klímaváltozás: törekszünk a káros anyagok kibocsátásának csökkentésére
    • A műtrágyák a terméshozamok növelésével csökkentik az új földterületek mezőgazdaságba történő bevonásának szükségességét, valamint stimulálják a növények szén-dioxid felvételét.
    • Üzemeinkben korszerű katalizátorokat alkalmazunk, hogy termelési folyamatainkban a nitrogén-oxidok kibocsátását csökkentsük. A nitrogénműtrágyák különösen alacsony kibocsátású technológiával történő gyártásával linzi gyárunk 2009-ben elnyerte az IRIS környezetvédelmi díjat, amelyet Felső-Ausztria kormánya ítélt oda.
    • Támogatjuk a DAN („Directly Available Nitrogen = Közvetlenül Felvehető Nitrogén”) műtrágyák alkalmazását. A MAS (mészammon-salétrom) és ammónium-nitrát műtrágyákból származó, a talajból a légkörbe távozó ammóniagáz alakú hatóanyag-veszteség mértéke mintegy 60%-kal alacsonyabb, mint a karbamid esetében. Ehhez még hozzájárul a veszteség kompenzálására szolgáló többlet-kijuttatás: számos helyen éppen ezért 10-15%-kal többet juttatnak ki karbamidból, amely jelentős környezeti terhelést jelent. Az AN/ MAS használata karbamid helyett önmagában is hatalmas lépés lenne az EU számára a teljes ammónia kibocsátás csökkentésére.
    • Kiváló termékminőség: gyártási folyamatainkban a legmagasabb követelményeket támasztjuk, biztosítva termékeink kiváló minőségét, amely lehetővé teszi a pontos szórást, valamint minimalizálja a környezeti terhelést a szállítás, tárolás és felhasználás során.
  • Folyamatosan fejlesztjük és terjesztjük a szaktudásunkat
    • A tudás megosztása segíti az új ötletek kibontakozását, amelyek hozzájárulnak a fenntartható növekedéshez, a jobb termék- és szolgáltatás-portfólió kialakításához és a jövőbeli fejlesztésekhez szükséges stabil kapcsolatok kiépítéséhez.
    • Szoros együttműködésben tevékenykedünk a Francisco Josephinum intézménnyel, mely egy mezőgazdasági szakiskola és kutatóintézet az ausztriai Wieselburgban. A precíziós mezőgazdasághoz kapcsolódó technológiai fejlesztés közös erőfeszítései mellett szántóföldi kísérleteket is végzünk granulált és speciális műtrágyákkal, és támogatjuk különböző külsős szervezetek, pl. az Európai Műtrágyagyártók Szövetsége (Fertilizers Europe) kezdeményezéseit.
    • Tagja vagyunk továbbá a Cool Farm Tool Alliance szövetségnek, amely kifejlesztette a Cool Farm Tool eszközt, egy online kalkulátort üvegházhatású gázkibocsátás, vízfelhasználás és biológiai sokféleség számításához. Ez az ingyenes és felhasználóbarát kalkulátor segíti a gazdálkodókat a terményük, ill. állati termékeik szénlábnyomának mérésében, felmérve a vízkészletre és a biológiai sokféleségre gyakorolt hatást.
  • Javítjuk a termelésünk hatékonyságát
    • A Borealis L.A.T jelentős lépést tett az energiahatékonyság felé vezető úton műtrágyagyártó létesítményeiben az ISO 50 0001 tanúsítványok megszerzésével (2016. decemberében a Grand-Quevilly-ben lévő, és 2017. májusában a Grandpuits-i, Franciaországi telephelyére vonatkozóan). Egy ilyen energiagazdálkodási tanúsítvány birtoklása jól kifejezi a Borealis L.A.T elkötelezettségét a környezeti hatás javítása és a gyártási folyamat folyamatos optimalizálása iránt.
  • Megoldást kínálunk a közúti szállítás károsanyag-kibocsátásának csökkentésére
    • A technikai nitrogén üzletágunk keretében kínáljuk AdBlue® termékünket, mely egy magas tisztaságú karbamid oldat, ami elősegíti, hogy a dízelüzemű járművek, pl. tehergépkocsik, buszok, traktorok, kombájnok, munkagépek, mozdonyok stb. megfeleljenek az európai kibocsátási határértékeknek. Az AdBlue az SCR (szelektív katalitikus redukció) rendszerrel ellátott járművekben használatos, mely technológia a nitrogén-oxidokat ártalmatlan nitrogénné és vízpárává alakítja. Az SCR rendszert 2009 óta személyautókban is alkalmazzák.
    • Számos más technikai nitrogén-termékünk szintén különböző iparágak számára kínál környezetbarát megoldásokat (pl. az ammónia az égetőüzemekben játszik szerepet szintén nitrogén-oxid redukálószerként).

    Összefoglalva: a Borealis L.A.T tevékenységének központi eleme a fenntarthatóság.

    További információk:
    www.borealis-lat.com

    Imreh Gergő (Natur Agro Hungary Kft.) 

    A népesség növekedésével és a klímaváltozással összefüggésben egyre gyakrabban találkozhatunk a fenntartható gazdálkodás fogalmával. Míg korábban ez alatt leginkább a gazdasági fenntarthatóságot értettük, ma már egyre nagyobb teret nyernek az ökológiai szempontok is. A fenntartható fejlődést az ENSZ 1987-ben a következőképpen definiálta: "fejlődés, amely anélkül elégíti ki a jelen szükségleteit, hogy veszélyeztetné a jövő generációk lehetőségét saját igényeik kielégítésére." Ez a szemléletmód sajnos nem volt jellemző az elmúlt évtizedek hazai mezőgazdaságát tekintve - elég csak a talajéletet károsító gyakorlatra gondolni -, ám az utóbbi évek során egyre többen próbálnak a fentieknek megfelelő gazdálkodás irányába mozdulni.

    Cégünk, a Natur Agro Hungária épp azért alakult meg 2002-ben, hogy olyan termékeket vezessünk be a magyar növénytermesztési gyakorlatba, melyek segítik a környezetkímélő, de hatékony technológiák, megoldások terjedését. Technológiánk egyik alapköve a mikrobiológiai talajoltókból álló Natur Micro termékcsaládunk. Készítményeink gomba- és baktériumtörzseket tartalmaznak. A talajban természetes körülmények között is előforduló, élő mikroorganizmusokat magas csiraszámban tartalmazó talajoltóink több ponton is kiválóan illeszkednek a fenntartható gazdálkodási gyakorlatba.

    A talajban található tápanyagok feltárásával segítik azok felvehetőségét (csökkentik a szükséges műtrágya mennyiségét), de gyorsítják a szárbontást is, mely által könnyebben művelhető, megnövelt biológiai aktivitással bíró talajhoz juthatunk, így kisebb munkagépigénnyel és egészségesebben fejlődni képes növényállománnyal számolhatunk. Nem elhanyagolható a termékek biokontroll-hatása sem: a készítményekben található Trichoderma harzianum hasznos hiperparazita gomba, amely segíthet a különböző, talajon keresztül támadó gombafertőzések elleni harcban (például fizikailag támadja a Fusariumot vagy a Sclerotiniát). Technológiánk részét képezi a Natur Plasma nevű biostimulátorunk is, mely élő algákat, és azok hasznos, szerves eredetű végtermékeit tartalmazza; ezek nemcsak tápanyaggal látják el a növényeket, hanem regeneráló hatással is bírnak, így az egészséges állomány kialakításához szükséges tápanyagokat szerves formában juttatják el a növényekhez.

    Természetes összetételüknek köszönhetően több termékünk AKG-ban és biogazdálkodásban is felhasználható. A fenntartható gazdálkodás folyamatába kiválóan illeszkedő termékpalettánkon túl igyekszünk hozzáállásunkkal is példát mutatni: ennek része a hazai piacon egyedülálló kezdeményezésünk is, melynek keretében az üres kannákat visszavásároljuk a gazdáktól, hogy újra felhasználjuk azokat, így járulva hozzá a bolygónkat egyre nagyobb mértékben veszélyeztető műanyaghulladék mennyiségének csökkentéséhez. Hisszük, hogy hosszú távon azok a gazdák járnak jól, akik hozzánk hasonlóan környezettudatosan és a természetet szem előtt tartva gondolkodnak. Erre utal gyakran használt jelmondatunk is: „Természetesen jövedelmezőbb!”

    További információ:
    www.naturah.hu

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!