Heti fókusz: Ideje lenne elhagynunk a sablonszerű gyomirtást kukoricában!

Agro Napló
Termelőket foglalkoztató termesztéstechnológiai kérdéseket boncolgatunk hétről hétre HETI FÓKUSZ sorozatunkban. Több fórumon is elhangzik, hogy ne alkalmazzunk sablonszerű kukorica gyomirtást. E témához szólnak hozzá a forgalmazói kör fejlesztői, technológiai szakértői.

Ideje lenne elhagynunk a sablonszerű gyomirtást!

A javaslatokért kattintson:

Lovász Csaba
Bayer Hungária Kft.

Papp Zoltán
Dow és DuPont

Tóth Balázs
FMC-Agro Hungary Kft.

Szabó Roland
Sumi Agro Hungary Kft.

Dr. Nagy Viktor
Syngenta Kft.

Lovász Csaba (Bayer Hungária Kft.):

Két kérdést vetnék fel a címmel kapcsolatban. 1. Mi lenne jó a kukoricának? 2. Megtehetjük-e, hogy nem gondolkodunk sablonosan kukorica területünk gyomirtásáról? 

Az elsőre viszonylag egyszerű a válasz, a kukoricának (és tegyük hozzá a termelőnek is) az a legjobb, ha a kukorica nincs kitéve semmilyen gyomkonkurenciának. Magyarul vagy nincs gyommag a területen (ilyen sajnos nem nagyon van), vagy a gyom ki sem kel, így semmit nem vesz el (vizet, tápanyagot, fényt stb.) a kultúrnövénytől. A másodikra már nehezebb a válasz mert, sokkal több tényezőt kell figyelembe venni. Milyen gyomok vannak a területen (évelő, magról kelő, ellenálló, stb.)? Milyen terméssel kalkulálhatok - milyen költségeket bír el a terület? Mekkora területet kell gyomirtani (gépkapacitás, időfaktor)? No és a jól betervezett „sablonomat” az időjárás hogyan befolyásolja, mert olyan ritkán van, hogy minden időben, a tervek szerint alakul. Nyilván ragaszkodok a bevett technológiához, de sokszor akkor is el kell térni tőle, ha nem akarok. Tehát visszatérve az első fontos kérdéshez; „mi lenne jó a kukoricának?”, hát a legegyszerűbb megoldás, azaz az Adengo. Mert preemergensen kezelve a táblát, már csírakorban elpusztítja a gyomokat, tisztán tartva a táblát, míg a kukorica nem borít és jöhet a betakarítás. Sajnos a fentebb felsorolt okok miatt ez nem ilyen egyszerű, mert mindent az Adengo sem old meg. Ezért is fejlesztette ki a Bayer az időben is egymásra épülő gyomirtási technológiáit, amelynek az Adengo, a Capreno, a Monsoon, a Monsoon Active és a Laudis készítményeink adják a gerincét.   

A kukorica vetését követő preemergens gyomirtás időszakában az Adengo valóban olyan megoldást kínál, ami nem korlátozódik csak talajon keresztüli hatásra, hanem a már kint lévő kikelt gyomokat is nagy biztonsággal írtja. Népszerűségének (széles hatásspektrumán túl) egyik oka pont ez, meg lehet várni vele, hogy a gyomok egy része már 1-4 leveles állapotban legyen és az sem baj, ha közben a kukorica már kikelt és elérte akár a három leveles állapotot. Az ezt követő időszakban (mid posztemergens) a Capreno alkalmazását javasoljuk. Biztonsággal írtja az 1-4 leveles állapotú, sőt az azon túl lévő magról kelő egy és kétszikű fajokat. Azokon a területeken is jó alkalmazható, amihez nem értek oda időben a gazdák, vagy csapadék hiány miatt a preemergens kezelés talajhatása csak részleges. A Capreno a már kikelt gyomok kiiktatásán túl megújítja a talajhatást így a későbbi gyomkonkurenciát is sakkban tartja.

A posztemergens kezelések időszakában négy készítményünk is alkalmazható, a Laudis, a Monsoon, a Monsoon Active és a Dicopur Top. A Laudis a kijuttatási idő szempontjából az egyik legrugalmasabban alkalmazható kukorica (magról kelő egy és kétszikű gyomok elleni) gyomirtó szer. Akár a nyolc leveles kukoricában is biztonsággal használható, esetenként a túlfejlett, az újra kelő, vagy az elmaradt területek gyomnövényei ellen. A Monsoon és a Monsoon Active a magról kelő egy és kétszikű gyomokon túl évelő egyszikű (fenyércirok, tarackbúza) és bizonyos kétszikű gyomok (mezei acat) ellen is hatékonyak. A Monsoon Active szélesebb gyomirtó spektrumán túl hatástartammal is rendelkezik a kelő félben levő gyomok ellen. Az esetleges fejlettebb kétszikűek, illetve a fejlettebb évelő kétszikűek előfordulása esetén ajánlott kiegészíteni ezeket a készítményeket a Dicopur Top termékünkkel, ami pont az ilyen esetek specialistája.

További információk:

www.agro.bayer.co.hu

Papp Zoltán (Dow és DuPont): Hagyjuk el a sablonos kukorica gyomirtást!

A posztemergens gyomirtásnak számos előnye van. A legfontosabb az időjárástól való függetlensége. Ugyanakkor az évelő gyomokkal fertőzött területen is használható sikeresen. Hátránya között szokták emlegetni a talajhatás hiányát. A Dow AgroSciences Hungary Kft és a DuPont Magyarország közös ajánlatában ezek előnyöket tudjuk biztosítani a hátrányok kiküszöbölése mellett. Gyakorlatilag majdnem az egész ország területére tudunk olyan megoldást javasolni, amely megoldja a területen lévő gyomproblémát. Legyen csak magról kelő egy- és kétszikűekkel fertőzött terület, évelő, nehezen írtható egy- és kétszikű gyomok, tartamhatást biztosító készítmény kétszikű gyomok ellen, speciális megoldás magról kelő és évelő kétszikű gyomok ellen. Milyen problémákra tudunk megoldást biztosítani az Önök számára?

1. Sikeres gyomirtás időben költséghatékonyan

Victus OD + Python Flexi

A kukorica 2-5 leveles állapotában a már kikelt gyomok ellen irányítva a kezelést. Elsősorban magról kelő egy- és kétszikűek ellen javasoljuk takarmány és silókukoricában. Rendkívül jó az ár/érték aránya

2. A klasszikus posztemergens gyomirtó készítmény

Principal Plus Gold (PPG)

A kukorica 4-7 leveles állapotában a kikelt gyomok ellen kell kezelni. A magról kelő és évelő egy- és kétszikű gyomokkal fertőzött területen javasoljuk takarmány és silókukoricában. Különösen hatékony a muhar fajokkal erősen fertőzött területen. Oda ajánljuk, ahol pillangós utónövény következik a vetésforgóban.

3. A posztemergens gyomirtás új etalonja

Principal Plus Python (PPP)

A kukorica 4-6 leveles állapotában a kikelt gyomok ellen kell kezelni. A magról kelő és évelő egy- és kétszikű gyomokkal fertőzött területen javasoljuk takarmány és silókukoricában. Erősebb és gyorsabb hatással rendelkezik még a fejlettebb kétszikű gyomok ellen is. Kimagasló hatása van selyemmályva, libatop fajok és a mezei acat ellen. A magról kelő kétszikű gyomok ellen erős talajhatással rendelkezik.

4. Specialista a kétszikű gyomok ellen

Colombus

A kukorica 2-6 leveles állapota között javasoljuk használni takarmány és silókukoricában. Kimagasló hatással rendelkezik a magról kelő és évelő kétszikű gyomok ellen, mint parlagfű, szerbtövis fajok, keserűfű fajok, illetve mezei acat, szulák fajok, fekete üröm, vidakeserűfű, hamvas szeder, mogyorós lednek, utifű fajok, csorbóka fajok, stb. Kiváló egyszikűirtó partnere a Victus OD.

Ezekkel az ajánlatokkal minden területre, akár táblaszinten is megoldást tudunk ajánlani az Ön számára. Nincs mindig szükség nagyágyúra, ha „verébre akarunk lőni”. Viszont nagyon komoly probléma megoldását is tudjuk biztosítani.

Keresse akcióinkat, amelyek további árelőnyt biztosítanak az Ön számára.

www.dupont.co.hu

Tóth Balázs (FMC-Agro Hungary Kft.)

A kukorica gyomirtására olyan terméket kell választani, amely biztosítja a tartós gyommentességet, ezáltal megakadályozza a gyomok víz- és tápanyagpazarlását, ugyanakkor kedvező árának köszönhetően a költségtakarékosságot is segíti. Gyomirtó szer hatóanyagok és készítmények széles kínálatából választhatnak a termelők. Jelentősen megnőtt azon területek aránya, ahol valamilyen plasztokinon bioszintézis (4-HPPD) gátló, hatóanyagot használnak a kukorica gyomirtásra. Ezek előnye, hogy egyszerű a felhasználásuk, gyakran egy termék kijuttatásával is elfogadható hatást lehet elérni, amely néhány nap elteltével látványos, mivel a gyomok levele kifehéredik. Ezen készítmények használata mára nagy területen sablonszerűvé vált, annak ellenére, hogy több gyenge pontjuk is van. Ezek a hiányosságok az éveken át tartó egyoldalú használatukkal egyre erősödnek.

Ezeket a problémákat megoldani, vagy megelőzni azzal tudjuk, ha több, egymástól eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagot használunk.

Az FMC-Agro Hungary Kft. az ismertetett probléma tükrében megfelelő megoldást kínál a gyomok elleni küzdelemben a Diniro Gold nevű kukorica gyomirtó csomagjával, amely 5 hektár kezelésére elegendő. A csomag összetevői a 2,4 kg Diniro (nikoszulfuron + proszulfuron + dikamba) és a 10 liter Successor T (petoxamid + terbutilazin) kiegészítve a 2,5 liter Superspray hatásfokozóval. A Diniro hatékony a már kikelt gyomok ellen, míg a Successor T hatóanyagai több hetes tartamhatást biztosítva gátolják a gyomok csírázását és újrakelését azáltal, hogy a kijuttatás után lehulló csapadék a hatóanyagokat bemossa a talajba (1.ábra).

1. ábra: Öt hatóanyaggal a tökéletes eredményért (Telekgerendás, 2016. június)

A kombináció hatékony a legtöbb, kukoricában előforduló gyom ellen. A magról kelő gyomok (csattanó maszlag, libatop fajok, disznóparéj fajok, keserűfű, parlagfű, selyemmályva, varjúmák, napraforgó árvakelés, kakaslábfű, muhar-fajok, köles-fajok, stb.) mellett több, évelő gyom ellen is kitűnő hatékonysággal rendelkezik (pl.: mezei acat, apró szulák, fenyércirok, stb.). Meg kell jegyezni, hogy az évelő gyomok, a napraforgó árvakelés és a szerbtövis esetében a hatása csak a már kikelt, kihajtott egyedek ellen érvényesül.

A Diniro Gold-ot a kukorica 3-6 leveles, magról kelő kétszikű gyomok 2-6 leveles, magról kelő egyszikűek 1-3 leveles állapotában kell kijuttatni. Amennyiben a területen fenyércirok van, annak 10-20 cm-es fejlettségénél végezzük a kezelést. Mezei acat tőlevélrózsás állapotban a legérzékenyebb a gyomirtóra. Kedvező hektárköltségének és igen széles gyomirtó spektrumának köszönhetően kitűnő megoldás a kukorica állományban történő gyomirtására. Hosszú tartamhatása miatt nincs gond a terület újragyomosodásával sem.

Diniro Gold, egy gyomirtó mindenkinek, aki tudja, hogy váltani kell!

www.fmcagro.hu

Szabó Roland (Sumi Agro Hungary Kft.)

Az emberben az merül fel először kérdésként, hogy mitől sablonos bármilyen eljárás, így a kukorica gyomirtás is? Sokoldalúan lehetne erre a kérdésre válaszolni, hiszen mindenki másként hozza meg a döntését, de talán a legfontosabb – és az egyik legveszélyesebb folyamat – a „sablonosodás” útján az a változatlanság feltételezése. Ez az a tényező, ami nem veszi észre/figyelembe, hogy új jövevény fajokkal is bővül a gyomflóra, hogy nem minden évben azonos fenológiai körülmények közepette juttatjuk ki a „sablonos” gyomirtó szerünket és nem tűnik fel számunkra a gyomirtó szer lassú, de kíméletlen szelekciós nyomásából adódó faji átalakulás sem. Egy kis szerencsével a herbicid váltás még az előtt bekövetkezik, mielőtt a szelekciós nyomásból – és egyéb hibáinkból adódóan is – a rezisztencia nem alakul ki az adott gyomirtó szerrel szemben. A „rezisztencia pillanata” talán feltűnőbb „pillanat”, hiszen az eddig eredményesen kontrollált gyomnövény válik kontrollálhatatlanná, ellenben a toleranciából adódó szelekció kevésbé látványos folyamat, ráadásul „magyarázható” is (elkéstem, még nem csírázott a gyomirtáskor…).

Egy eljárás minden esetben túlhasználattal válik sablonossá, azaz még akkor is része a technológiának, amikor már nem éri el a célját. Egyetlen gyomirtó szer nem képes arra, hogy idővel ne használódjon el; a kérdés csak az, hogy ezt a folyamatot mi irányítjuk, csak figyeljük, vagy ami a legrosszabb észre sem vesszük, vagy csak túl későn.

Nem feltétlenül jó az, ami drága és nem feltétlenül elég az olcsó. A célzottság, a céltudatosság legyen minden esetben az a motivációs erő, ami segít minket túllendíteni a sablonosságon.

A portfóliónkból néhány termék, amik sokáig használhatóak a fenti jegyek megjelenéséig:

  • Magról kelő egy- és kétszikűek ellen PREEMERGENSEN: CLICK COMBI
  • Magról kelő egy- és kétszikűek + mezei acat ellen KORAI POSZTEMERGENSEN: SUMICORN-R
  • Magról kelő egy- és kétszikűek + mezei acat ellen POSZTEMERGENSEN: CLICK PRO
  • Egyéves- és évelő kétszikűek ellen POSZTEMERGENSEN: MINERVE

További információk elérhetőek honlapunkon:

www.sumiagro.hu

Dr. Nagy Viktor (Syngenta Kft.)

A kukorica növényvédelmének legnagyobb hányadát a gyomszabályozás teszi ki, amelyet elsősorban a vegyszeres védekezésre alapozunk. Szinte nem található két olyan tábla, melynek azonos lenne a gyomflórája, sőt a gyomfajok összetétele még táblán belül is igen változatos lehet. Ennek ellenére a gyomirtó szerek kiválasztásánál javarészt a költségek minimalizálása és tradíciók játszanak szerepet.

Talajaink gyommagkészlete meglehetősen magas, továbbá olyan fajok is terjednek szántóföldjeinken amelyek korábban nem, vagy csak kismértékben okoztak kárt, így mindenképpen számítanunk kell a kukoricatáblák gyomosodásával. A területünk gyomflórájának ismerete alapfeltétele annak, hogy melyik gyomirtó hatóanyag vagy hatóanyag kombináció mellett tesszük le a voksunk.

Sajnos az utóbbi évek száraz tavaszai a vetés után kelés előtt végzett preemergens gyomirtási lehetőségtől elvették a kedvet, hiszen ezen készítmények hatáskifejtése a bemosó csapadék mennyiségtől függ. A gyomirtás időzítése kitolódott a korai posztemergens időszakra, amikor a tábla úgymond éppen csak „kiszőrösödik” . Szakmai szemmel nézve ez az optimális időpont a gyomok elleni vegyszeres védekezésre, hiszen részben már kikelt és ismert gyomok ellen védekezhetünk, továbbá a hatóanyagok talajon és levélen keresztüli hatékonyságát is ki tudjuk aknázni. Ez az az időpont amikor még nem alakul ki valódi versengés a környezeti tényezőkért és időben ki tudjuk iktatni a gyomnövények okozta konkurenciát.

A Lumax 4,5 l/ha dózisban, korai posztemergens kijuttatás esetén lehetőséget biztosít a három hatóanyaga jelenleg engedélyezett legmagasabb mennyiségének használatára. Kiváló hatékonyságú a magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen, sőt még a mezei acatot is leperzseli. Jelentős tartamhatással is bír, a kijuttatást követő két héten belüli 10-20 mm bemosó csapadék hatására akár betakarításig gyommentes kukoricavetést eredményezhet.

Üzemmérettől, időjárástól és a gyomflórától függően természetesen nem tudunk csak a korai posztemergens szegmensben gondolkodni. A mélyről csírázó nagymagvú fajok (pl.: szerbtövis, árvakelésű napraforgó) vagy az évelő fajok (pl: mezei acat, fenyércirok) ellen csak posztemergensen tudunk eredményt elérni. A Syngenta gyomirtó szer palettáján a gyomfaj összetételhez igazítva több herbicid kombináció áll a rendelkezésünkre.

A Calaris Professional gyomirtó szer csomag a magról kelő egy- és kétszikű gyomokkal, továbbá fenyércirokkal fertőzött területeken alkalmazható eredményesen. A benne található Calaris Pro (2-2,3 l/ha) a magról kelő egy- és kétszikű, míg a Milagro 240 (0,2 -0,25 l/ha) a magról kelő és évelő egyszikűek ellen hatásos. A permetléhez az Eucarol Plus (0,5 l/ha) nedvesítő szer használata szükséges, amelyet a csomag tartalmaz. Jelentős tartamhatással is bír a magról kelő kétszikű gyomok ellen.

Az Elumis Peak (Elumis 1,3-1,5 l/ha + Peak 17-20 g/ha) egyszerű, modern, hatékony posztemergens herbicid gyűjtőcsomag, amely három hatóanyagával megoldást jelent a a magról kelő egy és kétszikű, valamint az évelő egyszikű gyomokkal szemben. Tartamhatása a magról kelő kétszikűek ellen szintén jelentős.

Abban az esetben ha a területünkön mind magról kelő, mind pedig egy- és kétszikű gyomok is megtalálhatók, úgy a ProNik Plus gyomirtó szer csomag lehet a megoldás. A fenyércirok mellet előforduló nehezen irtható kétszikűek (pl: mezei acat, varjúmák) jelenléte esetén javasolt a felhasználása. A benne lévő Casper 0,3-0,4 kg/ha és a Milagro 240 0,2-0,25 l/ha dózisával.

Előfordul azonban, hogy különböző okok miatt „tűzoltásszerű” beavatkozásra van szükség. Ebben az esetben a Calaris Pro 2-2,3 l/ha dózisban, önmagában alkalmazva jelenthet megoldást a fejlettebb gyomnövények ellen is.

A Syngenta fent említett gyomirtó szerei hatásfokozásához bármilyen nitrogén tartalmú műtrágya 3-4 kg/ha dózisban adagolható.

Fontos, hogy a gyomrezisztencia elkerülése végett törekedjünk az engedélyezett legmagasabb gyomirtó szer dózis kijuttatására, továbbá eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagok kombinálására és rotálására.

További információ:

www.syngenta.hu, blog.syngenta.hu
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!