Heti fókusz: Íme a legeslegújabb kukoricák!

Agro Napló
Már javában tart a kukoricafajta-választási szezon. Összeállításunkban a legújabb kukoricahibridekre fókuszálunk.

Íme a legeslegújabb kukoricák!

A hozzászólásokért kattintson!

Szemerits Balázs
RAGT Vetőmag Kft.
Szabó Gergely
Agromag Kft.
Fehér Gyöngyi
Caussade Semences Hungary Kft.
Dr. Piukovics László
Corteva Agriscience
Dr. Kismányoky András
KWS Magyarország Kft.
Mórocz Péter
Limagrain

Szemerits Balázs (RAGT Vetőmag Kft.) 

Ahhoz, hogy egy vállalat a mai világban sikereket érhessen el, elengedhetetlen tényező a termékének vagy szolgáltatásának teljeskörű ismerete. Nincs ez másképp az RAGT Vetőmag Kft.-nél sem. Sikerünk kulcsa a hibrideinkben való magabiztosság, melyet azok kereskedelmi forgalomba való kihelyezése előtt komoly befektetés és még komolyabb fejlesztői munka előz meg. Egy hibrid hazai piacon való megjelenése kizárólag több éves kísérletekben elért kiemelkedő teljesítményének bizonyítása után következhet be. Az új hibridekkel történő fejlesztési kísérleteink - értem ez alatt még a demo vagy nagyüzemi tesztelést megelőző kísérletet - az ország különböző tájegységein kerülnek beállításra. Ennek jelentősége, hogy nemcsak az adott térségre jellemző termeszthetőségi adottságokra, hanem a hibridek országos adaptálhatóságára is információt kapunk.

Az idei évben nyolc kukorica hibrid felelt meg a szigorú kritériumoknak és ezáltal került be az RAGT Vetőmag Kft. 2020-as portfóliójába. Ezekből kettő a FAO 200-300-as, három a FAO 300-400-as és ugyancsak három a FAO 400 fölötti éréscsoportokból került ki. A legkorábbiak a FAO 250-260-as RGT MAXXATAC és a FAO 290-330-as RGT EXXACT (1.kép)

1. kép: RGT EXXACT

A kisparcellás kísérletekben hét helyszín átlagában elmondható, hogy termésszintjük 12,56 t/ha és 12,86 t/ha volt, melyhez 17,2% illetve 16,3%-os betakarítási víztartalom párosult. A hibridek termésszintje arra enged következtetni, hogy mind a  kettő inkább a jó kukorica termő területekre való. Közepes vagy gyengébb adottságok mellett az RGT MAXXATAC igényesebbnek, míg az RGT EXXACT jobb stressztűrésűnek bizonyult. Külső megjelenésükben való eltérés, hogy az RGT EXXACT magas, míg az RGT MAXXATAC alacsony növénymagassággal rendelkezik. Ennek következtében hasznosításukban való eltérés, hogy míg az RGT MAXXATAC kizárólag szemes hasznosítású, addig az RGT EXXACT már a kettős (szemes és siló) hasznosításban is megállja a helyét. Azonban mind a két hibridről elmondható, hogy intenzív fejlődésükkel és rövid tenyészidejükkel alkalmasak a másodvetésre is.

A középérésűek csoportjából a FAO 310-330-as RGT REAXXION (2. kép), a FAO 300-340-es RGT HIMALAYAXX és a nagyreményű FAO 370-380-as RGT TEXERO (3. kép) kerül bevezetésre. Mind a három hibridről általánosságban elmondható, hogy alacsony,- középmagas növénymagassággal rendelkeznek és kifejezetten szemes hasznosításúak. Hat helyszín átlagában nézve az RGT HIMALAYAXX 12,19 t/ha-ral és 18,3 %-os, míg az RGT REAXXION 12,93 t/ha-ral és 17,1 %-os víztartalommal került betakarításra.

2. kép: RGT REAXXION 3. kép: RGT TEXERO

Az éréscsoport legkiemelkedőbben teljesítő hibridje mind a tavalyi, mind az idei évben az RGT TEXERO volt (1. ábra). A hibird országosan 13,78 t/ha-ral és 18,6 %-os átlag víztartalommal került betakarításra. Ezzel az eredményével 39 hibrid termésátlagát tekintve 106,6 %-os terméselőnyt szerezve maga mögé utasította azokat a magas piaci résszel rendelkező és közkedvelt konkurens hibrideket, amelyek a kísérletben kontrollként szerepeltek. Az RGT REAXXION és RGT TEXERO már azokhoz a stressztűrő hibridekhez tartozik, amelyek szélsőséges környezeti adottságok mellett is stabilan megállják a helyüket.

1. ábra: Az RAGT saját kísérleteiben végzett 10 legjobb hibrid országos átlaga a FAO 300-400-as éréscsoportban (2019)

A három hosszabb tenyészidejű hibrid a FAO 430-470-es kettős hasznosítású (szemes és siló) RGT EXXEMPLAIR, a kifejezetten siló hasznosítású FAO 450-es RGT SIRENIXX és a FAO 500-540-es szemes hasznosítású RH 18052. Mind a három növény robosztus alkatú és jó korai fejlődéssel rendelkezik. Míg az RGT EXXEMPLAIR és RH 18052-es hibridek 13 t/ha feletti és 21,2-22,5 %-os betakarítási eredményeikkel emelkednek ki, addig az RGT SIRENIXX nagy hozamú zöldtömegével és kimagasló beltartalmi értékeivel került az RAGT portfóliójának reflektorfényébe.

Az RAGT portfóliója (4. kép) - köszönhetően az erős innovációs tevékenységnek - minden évben több újdonságot és hozzáadott értéket hoz az arra nyitott termelőknek. Legyen Ön is partnerünk ebben!

4. kép: RAGT kukorica portfólió

További információ:
ragt-vetomag.hu

Szabó Gergely (Agromag Kft.) 

A klímaváltozás remek vitatéma szinte minden társaságban, minden területen. Sokszor nagyobb szerepet kapnak ezeken a beszélgetéseken az érzelmek, mint a tények. A hőmérsékleti adatok és a csapadékmennyiségek kapcsán megfigyelhetők növekvő és csökkenő trendek, de azt senki nem vitathatja, hogy a szélsőségek gyakorisága érezhetően megnőtt. Az éves csapadékmennyiség jelentősen nem változott, de gyakoriakká váltak az aszályos időszakok és a hirtelen lezúduló intenzív esők. Az évről évre nagymértékben változó környezet nagy kihívást jelent a gazdálkodóknak. A versenyben maradás érdekében szükséges az újítás, új fajták feltérképezése, a helyi adottságokon való tesztelése.

Az Agromag Kft. a széles fajtakínálatával minden talajtípushoz és termesztési technológiához rendelkezik kukorica fajtákkal. A céget a vetőmagszakmában nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek alapították. Az új fajták bevezetését gondos vizsgálatok, kísérletek előzik meg, hogy a gazdákhoz csak a megbízható, jól teljesítő fajták kerüljenek. Ebben a szellemben mutatjuk be a legújabb fajtánkat, a 330 FAO számú Beatát, a 380 FAO számú Magdolnát és a 430 FAO számú, hosszabb tenyészidejű Kulákot.

A Beata kiváló termőképességű hibrid, termésátlagban akár a későbbi érésű fajtákkal is versenyre kel. Magyarországon mindenütt kiválóan termelhető, remek vízleadású, őszi árpa és búza elé vethető kukorica. Kiemelkedő szárszilárdsággal és betegség-ellenálló képességgel rendelkezik. Generatív típus, képes 2–3 csövet is fejleszteni. A növény és csőállománya tetszetős, egészséges. Kiváló alkalmazkodó képességgel rendelkezik. A korai vetést jól tolerálja. Intenzív és extenzív körülmények között is megállja a helyét, szárazabb termőhelyeken is versenyképes termést ad. 2018-ban a kísérleti helyek átlagában 13,1 tonnás termésátlagot ért el, a hasonló érésidővel rendelkező Ericre több, mint 1 tonnát vert.

A Magdolna FAO 300-as éréscsoport második felében érő Magdolna 15 t/ha-t meghaladó terméspotenciállal rendelkező, kiváló vízleadású, sárga lófogú, modern hibrid. Közepes magasságú, zöldszáron érő kukorica. Vékony csutkájának, jó szem-csutka arányának köszönhetően lényegesen többet terem, mint amennyit mutat magából. Tetszetős csöve csőpenésznek nagymértékben ellenálló. Az ország minden tájegységén sikerrel termeszthető. 2016-ban az Agromag Kft. kisparcellás kísérleteiben kiemelkedőt nyújtva 13,4 t/ha-t termett 5 hely átlagában, Kaposváron 15,25 t/ha-os eredmény született. 2017-ben Somogyszilen elért 15,01 t/ha-os eredménnyel az Agromag Kft. bemutatósoraiban a legnagyobb termésátlagot produkálta a korai érésű hibridek között. 2018-ban több fajtasorban és termelőnél is meghaladta a 12 tonnás termésátlagot, hajdúböszörményi kisparcellás kísérletben 14,2 t/ha-t termett.

Kiváló kezdeti fejlődéssel rendelkező fajta a Kulák. A talajtípusra nem igényes, így versenyképes termés várható el tőle a gyengébb talajokon is. Intenzív körülmények között és kedvező csapadékeloszlás esetén a piacvezető hibrideket is képes lekörözni. 2018-ban a szabadszentkirályi bemutatósorban 15,12 t/ha-os termésátlaggal az első helyen végzett, számos, kiemelkedő terméspotenciállal rendelkező hibridet megelőzve. Nagyon jól reagál az okszerű tápanyag utánpótlásra. Mélyre hatoló, nagy gyökértömegének köszönhetően kiváló a tápanyag és vízfelvevő képessége. Ennek köszönhetően az átlagosnál jobban teljesít a kedvezőtlen körülmények között is.

Sajnos be kell látnunk, hogy a környezeti körülmények változásaira nincs közvetlen behatásunk. A termesztés sikeressége közép- és hosszútávon az alkalmazkodás képességén fog múlni. A helyi szinten legalkalmasabb fajtákról kérdezze a területi képviselőinket! Reméljük a közös együttműködéssel jövedelmezőbbé tudjuk tenni gazdaságát!

Sikeres termesztést kíván az Agromag Kft.!
www.agromag.hu

Fehér Gyöngyi (Caussade Semences Hungary Kft.) 

A 2020-as kukorica szezonra is bevezetésre kerülnek olyan új CAUSSADE hibridek, melyek a meghatározó magyarországi piaci értékmérő számoknak - hozam, beltartalmi mutatók - maximálisan megfelelnek. A hibridválasztás egyik szempontja továbbra is az, hogy lehetőség szerint több hasznosítási, értékesítési lehetőségű, eltérő termesztési körülményekhez jól alkalmazkodó, a vegetáció végéig egészséges hibridek kerüljenek partnereink földjébe. A növénytermesztés és ezen belül is a fiatal állományok klimatikus kitettségének csökkentése, és így a termesztés sikerének növelése érdekében cégcsoportunk forradalmian új csávázást vezetett be. Az  csávázás egyben támogató tápanyag és biostimulátor a csírázó vetőmag és a fiatal kukorica állományok számára.

A termésbiztonságot szolgálja egy másik CAUSSADE újdonság a HI CORN 350 és a HI CORN 450 szemes kukorica kombináció. A  koncepció a környezeti anomáliák okozta termésveszteség elkerülését a növényi stressz okozta termésingadozás kivédését 2 hibrid célirányos kiválasztásával szolgálja. A legstabilabb termést párban, megadott vetési séma alapján elvetett hibridek jelentik a termelő számára. Közel azonos éréscsoport és tápanyagszükséglet mellett a legalább 5 nappal elnyújtott virágzási idő biztosítja a tökéletes megtermékenyülést. A két hibrid erősíti egymás kedvező tulajdonságait.

 kisfilmünket a www.caussade-semences.hu oldalon tekinthetik meg.

A sokoldalú hasznosíthatóságot képviseli a FAO 190-200 éréscsoportú GARNI CS. Ez a korán vethető szemes és siló hasznosítású kukorica a bioetanol gyártás alapanyagát is szolgálja külföldön. Rövid tenyészideje ellenére 10 t/ha feletti hozamaira holland, német, ukrajnai, és lengyelországi termelők is felfigyeltek. Rugalmasságát és genetikai stabilitását az említett nagyon tág termesztési régió is igazolja. Fő és másodvetésre is ajánlott. Állományai 280-300 cm magasságúak. Lombozata egészséges, csövei zöld száron érőek, stabil üszög toleranciával és magas energiatartalommal bírnak, így kiváló siló alapanyag, de jövedelmező korán betakarítható szemes terményként is értékesíthető.

Szintén a korai éréscsoport tagja a siló, biogáz és malmi hasznosításra ajánlott POESI CS. Vegetációs idejének hossza alapján csakúgy, mint a GARNI CS kiválóan alkalmas Tritikálé előtti vagy árpa betakarítása utáni vetésre. FAO értéke 290‑310. Európa szerte több országban a 2019-es év a POESI CS, a sikertörténetének kezdete volt! Tolna-, Fejér-, Szabolcs megyében 9-12 t/ha hozammal takarították be. A hivatalos európai teszteken, a francia szövetkezetek egyik legnagyobb szakszervezetének elismerése és az első évi kereskedelmi és hazai kísérleti eredményeinek sikere alapján került be a 2020-as portfólióba.

POESI CS Németországi biogáz energia kihozatal, 2017 kísérlet

A korai- középérésű csoportba robbant be a TOPKAPI CS FAO 390 szemes kukorica. Erőteljes kezdeti növekedést követően stabil gyökérzetet nevel. Jó, közepes adottságú termőterületen nagy és vékony csutkájú a cső teljes hosszában lófogú szemekkel berakódó csöveket nevel. A szemek élénk, tetszetős sárga színűek. Széles levélzet, erős a vegetáció végéig stabil, betakarításkor jól vágható szár, könnyű morzsolhatóság jellemzi. 2019-ben 10-13 t/ha hozamokkal igazolta alkalmazkodó és termőképességét.

A hazai új bevezetésű hibridek sora egy FAO 520-540-es hibriddel lett teljes. A siló csoportot erősítő, Stay Green – zöld száron érő KAREDI CS mind a tejmennyiség-, mind pedig a jószág súlygyarapodásához nagyban hozzájárul. Silóként magas emészthető keményítő és rosttartalmának köszönhetően igazi energiabomba. Szemesként, szárítás nélküli terményként leadva is komoly jövedelmet biztosító hibrid.

További információ:
www.caussade-semences.hu

Dr. Piukovics László (Corteva Agriscience) 

Nagymúltú Pioneer hibridek „járták be” az elmúlt évtizedekben a FAO 300-as és a FAO 400-as éréscsoportok végét. Nem könnyű a legendás PR37N01, a P9903, vagy a P0216, a P9911 és a P0412 mellett olyan új hibriddel próbálkozni, amire a gazdatársadalom felkapja a fejét. Mi most mindkét éréscsoportban olyan újdonságot szeretnénk bemutatni, amelyek méltó követői a nagy elődöknek.

A P9978 egyike a legújabb generációs csúcstermő FAO 300 végi kukoricáinknak. A hibridet a Szegedi Kutatóállomásunkon fejlesztettük ki és teszteltük több éven át, számtalan helyszínen, mielőtt kereskedelmi forgalomba helyeztük. Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy rendkívül stabilan terem a legkülönbözőbb évjáratokban és termőhelyeken, akár aszályos, akár jó körülmények között. Az elmúlt három év termékfejlesztési kísérleteinek eredménye, valamint az idei nagyparcellás teljesítménye alapján komoly versenytársi pozíciót foglal el éréscsoportjában.

HIBRIDTULAJDONSÁGOK

  • A korábbi legnépszerűbb FAO300 végi hibridek méltó utódja.
  • Kitűnő példája a genetikai előrehaladásnak, hiszen a csoportjában lévő legnépszerűbb hibridek termésátlagához képest évjárattól függően, akár 400-500 kg-mal is többet tud teremni (1. ábra).
  • Az elődeihez képest jelentős terméselőny mellett, jó csőegészség és kedvező agronómiai tulajdonságok is jellemzik.
  • Teljesítményére jellemző, hogy a GOSZ-VSZT 2019. évi posztregisztrációs kísérleteiben 14,19 t/ha-os termésével első helyezést ért el.
1. ábra

A FAO 400-as éréscsoport vége és az 500-as éréscsoport eleje is csupa ikonikus, tenyészidejében szinte egyeduralkodó Pioneer hibriddel jellemezhető. Mi most mégis megpróbáljuk a szinte lehetetlent és bátran ajánljuk a P0217-es újdonságunkat. Látva hároméves teljesítményét saját kísérleteinkben, továbbá az idei nagyüzemi kísérletekben való szereplését, azt gondoljuk, hogy bár az elődök magasra tették a lécet, a P0217 új korszakot nyit a középkésői éréscsoportban.

HIBRIDTULAJDONSÁGOK

  • Igazi nagyágyú a FAO400-as éréscsoport legvégén.
  • Optimum® AQUAmax® minősítéssel rendelkezik, ezért az aszályos évjáratokban is megállja a helyét.
  • Teljesítménye alapján méltó utódja és versenytársa lesz a legendás P0216, P0412 és P9911 hibrideknek (2. ábra).
  • Kísérletekben a legjobb FAO400-as hibrideknél akár 500-600 kg-mal is többet termett.
2. ábra

Legyen ön is részese sikereinknek és használja ki a két új hibridben rejlő nem akármilyen lehetőségeket.

További információ:
www.corteva.hu

Dr. Kismányoky András (KWS Magyarország Kft.) 

A 2020-as tavaszi szezonban a KWS 2 új szemes és 1 új kettős hasznosítású kukoricával bővíti termékkínálatát. A ClimaControl3 hőstressz- és szárazságtűrő kukoricák csoportját egy új hibrid erősíti, ez a KWS BELLAVISTA (FAO 300-350).

KWS BELLAVISTA (FAO 300-350)

Hibrid jellemzők:

  • a ClimaControl3 kukoricahibridek legújabb nemesítésű, korai érésű képviselője
  • kiváló termésstabilitással rendelkezik, aszályos körülmények között is
  • vastag cső jellemzi, csőszemsor száma magas (18-20)
  • zöldszáron érő típus, ezzel biztosítva a tökéletes szemkitelítődést

A KWS Kukorica Teszt Akadémia programjában a legjobb elért terméseredmény (üzemi kihelyezés) 12,51 t/ha lett Szentgáloskéren.

KWS BELLAVISTA

 

A legjobb termés a legjobb termőföldről!

A gazdálkodók jól tudják, hogy a betakarítás után azonnal eladott termény ára nagyban függ a termésmennyiségtől: ha jó a termés, alacsony az ár, ha viszont alacsonyabb a termés mennyisége, az ár magas lesz. A gazdálkodók a következő évvel kapcsolatos döntésekkel igyekeznek egyszerre felkészülni mindkét eshetőségre.

A biztonságos kukoricatermesztést támogató ClimaControl3 kutatási program bevezetése után a KWS a második legfontosabb termesztési célhoz is létrehozta saját programját: „A legjobb termés a legjobb termőföldről”. A program olyan hibrideket kínál a gazdálkodóknak, amelyek képesek optimálisan kihasználni a nagy termés érdekében biztosított tényezőket. Ezeket a fajtákat a KWS intenzív körülmények között teszteli a legkülönfélébb klímazónák esetében, kezdve a kontinentális termőterületektől egészen az óceáni éghajlatú vidékekig. A Plus4Grain hibridek az azonos éréscsoport meghatározó hibridjeihez képest magasabb termést képesek elérni a 10t/ha átlagtermést jelentősen meghaladó területeken. Ismerje meg a Plus4Grain kiváló termőképességű KWS kukorica hibrideket!

KWS DURANGO (FAO 450-500)

Hibrid jellemzők:

  • kiemelkedő genetikai terméspotenciál, akár 16-17 t/ha termésátlaggal
  • a virágzáskori és a virágzást követő időszakban kimagaslóan jó stressztűréssel rendelkezik
  • éréscsoportjához képest korai virágzás jellemzi
  • középmagas növény, gyors

A KWS Kukorica Teszt Akadémia programjában a legjobb elért terméseredmény (üzemi kihelyezés) 14,86 t/ha lett Borsodszirákon.

KWS DURANGO

Új kettős hasznosítású hibridünk!

A KENOBIS kiváló stressztűréssel és alkalmazkodó képességgel rendelkező kettős hasznosítású hibrid. Silóhibridként az őszi vetésű kalászosok előveteménye lehet. Kiváló zöld- és szárazanyag terméssel rendelkezik, eltérő termesztési körülmények között is robosztus állomány jellemzi. Nagy szemtermése biztosítja a szilázs magas keményítő, valamint energia tartalmát.

Hibrid jellemzők:

  • stressztűrő, magas terméspotenciállal rendelkező kettős hasznosítású hibrid
  • stabil, magas terméseredmény
  • jól alkalmazkodik az aszályos körülményekhez
  • gyors kezdeti fejlődés
  • nagyon stabil állomány
  • kiemelkedő termés potenciál
  • szemes hasznosítás esetén tőszám sűríthetősége 68-70 ezer tő/ha

KENOBIS

További információért keresse területi képviselőinket vagy keresse fel honlapunkat, www.kws.hu! Folytatjuk erőfeszítéseinket vetőmagjaink további fejlesztésében partnereink sikerének érdekében!

Mórocz Péter (Limagrain) 

 Nemzetközi kutatómunkánk eredményének és különleges infrastrukturális hálózatunknak köszönhetően kiemelkedő teljesítőképességű fajták, hibridek tesztelését végezzük világszerte a Limagrain vállalatcsoportnak köszönhetően.

Célunk a teljesítmény és a hozam maximalizálása, stabil termékportfólió létrehozása az exkluzív genetika alapján, amely innovatív értékmérő tulajdonságot, és magas hozzáadott értéket biztosít gazdálkodóinknak!

Két legújabb hibridünk ötvözi az eddigi kimagasló tulajdonságokat!

LG 31.330 fajtajelölt  

SZEMES - FAO 330-340

LG 31.390 fajtajelölt 

SZEMES - FAO 380-390

Nagyon jó termőképességű hibrid a korai éréscsoport első felében. Különösen a kedvező adottságú térségekben teljesített jól a kísérleti hálózatunkban.

Érdemes már most kipróbálni!

Az elmúlt két évben kiváló terméseredményeket produkált kísérleti hálózatunkban Európa-szerte.

Magyarországon különösen jól teljesített, ezért elsőként itt kerül bevezetésre. Próbálja ki az elsők között!

HIBRID JELLEMZŐK
Kezdeti fejlődési erély
Virágzási idő korai
Érésidő korai
Vízleadás átlagos
Termőképesség nagyon jó
Termés stabilitás
Cső hosszúság / átmérő közepes / közepes
Szemsorok száma 16-18
Hektoliter tömeg nagyon jó
Szárazság tűrés tesztelés alatt
Cső egészség nagyon jó
Szár szilárdság nagyon jó
HIBRID JELLEMZŐK
Kezdeti fejlődési erély nagyon jó
Virágzási idő közép-korai
Érésidő közép-korai
Vízleadás
Termőképesség kiváló
Termés stabilitás kiváló
Cső hosszúság / átmérő hosszú / vastag
Szemsorok száma 18
Hektoliter tömeg átlagos
Szárazság tűrés tesztelés alatt
Cső egészség nagyon jó
Szár szilárdság nagyon jó
   
JAVASOLT VETÉSIDŐ
Vetését a termőhelyre jellemző optimális időben javasoljuk. Korai vethetőség: tesztelése folyamatban.
JAVASOLT VETÉSIDŐ
Vetését a termőhelyre jellemző optimális időben javasoljuk. Korai vethetőség: tesztelése folyamatban.
   
JAVASOLT TŐSZÁM termő tő/ha
Jó adottságú termőhelyen 72.000-75.000
Átlagos adottságú helyen 68.000-72.000
Gyengébb termőhelyen 65.000-68.000
JAVASOLT TŐSZÁM termő tő/ha
Jó adottságú termőhelyen 72.000-75.000
Átlagos adottságú helyen 68.000-72.000
Gyengébb termőhelyen 65.000-68.000
   

 

LG 31.388 

SZEMES - FAO 370-380

Nagyon jó termőképességű hibrid a korai csoport végén. Kiváló szárazságtűréssel és termésstabilitással rendelkezik, ezért kapott HYDRANEO minősítést.

Azoknak ajánljuk, akiknek a termésbiztonság termőhelytől és évjárattól függetlenül az egyik legfontosabb szempont. Terméselőnye már kisebb szárazság stressz esetén is érzékelhető. Amennyiben erősebb a stressz mértéke, stabilitása annál jobban megmutatkozik.

Kompakt csövei szabályosan, végig termékenyülnek.

Az LG 31.388 terméselőnye
a szárazság stressz függvényében

HIBRID JELLEMZŐK
Kezdeti fejlődési erély kiváló
Virágzási idő közép-korai
Érésidő korai
Vízleadás átlagos
Termőképesség nagyon jó
Termés stabilitás kiváló
Cső hosszúság / átmérő közepes / vastag
Szemsorok száma 18
Hektoliter tömeg átlagos
Szárazság tűrés kiváló
Cső egészség kiváló
Szár szilárdság kiváló
JAVASOLT VETÉSIDŐ
A termőhelyre jellemző optimális időben, de korai vetésre kifejezetten alkalmas.
JAVASOLT TŐSZÁM termő tő/ha
Jó adottságú termőhelyen 72.000-75.000
Átlagos adottságú helyen 68.000-72.000
Gyengébb termőhelyen 65.000-68.000

Az LG 31.388 terméselőnye
régebbi LG hibridekhez képest eltérő évjáratokban

 

További információ:
www.lgseeds.hu

 
   

 

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!