2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Heti fókusz: Íme a legújabb kukoricahibridek!

Agro Napló
Elkezdődött a tavaszi fajtaválasztási szezon! E heti összeállításunkban a legújabb kukoricahibridekre fókuszálunk.

A legújabb kukoricahibridek

A hozzászólásokért kattintson!

 
Farkas-Csamangó Tamás
Agromag Kft.
Hajdu Attila
DEKALB Magyarország
Pintér János
KWS Magyarország Kft.
Mórocz Péter
Limagrain
   
Dr. Piukovics László
Pioneer Hi-Bred
Magyarország Kft.
Benkő András
RAGT Vetőmag Kft.
Szemerits Balázs
RWA Magyarország Kft.
Marsai Viktor
SAATEN-UNION
Hungária Kft.

Farkas-Csamangó Tamás (Agromag Kft.): 

A tavalyi év folyamán próbálhatták ki először a gazdák a kiváló adottságokkal rendelkező Tomasovot. Jelenleg ez a legújabb hibridünk, ami egyben a legnagyobb terméspotenciállal rendelkezik a portfóliónkból. Ha egy kicsit kitekintünk, és szemügyre vesszük a versenytársakat is, akkor a Tomasovnak a terméspotenciálján túl az évjáratbiztonság a leginkább figyelemre méltó tulajdonsága. Ha szeretne a termesztett hibridjei között olyat, amelyre a szokásosnál jobban számíthat, és lényeges Ön számára a termésátlag is, akkor próbálja ki a Tomasovot!

Mivel egy új hibridről beszélek, ezért évekre visszamenőleg csak a fajta kiválasztásnál nagy szerepet játszó kisparcellás kísérletek eredményeit tudom segítségül hívni, hogy bebizonyítsam, kivételes fajtáról beszélünk. A termékfejlesztő kollégáim országszerte több helyszínen figyelik a lehetséges új fajtákat és hasonlítják össze a portfóliónkban szereplő kiválóságokkal és a piacvezető cégek élen járó hibridjeivel. Igyekeznek olyan fajtákat kiszemelni, amelyek a kiemelkedő terméspotenciáljuk mellett még valami pluszt is tudnak nyújtani a gazdálkodók számára.

Jelen esetben ez a plusz a rendkívül jó évjáratbiztonság, mely azt jelenti, hogy a kísérleteink alapján a Tomasov teljesített a legstabilabban a vizsgált évek során, esetében volt a legkisebb különbség az átlagok között (1. ábra).

A legmagasabb termésátlagot produkáló fajta a legjobb évjáratban (2016) elérte a 13,7 t/ha-t, ugyanakkor a legrosszabb évjáratban (2017) csak 10,1 t/ha-t produkált, míg a Tomasov ekkor is 11 t/h feletti termésátlagot ért el (1. táblázat). Mivel a hibrideket azonos körülmények között vizsgálták, ezért ezekből az adatokból arra lehet következtetni, hogy a Tomasov a legmegbízhatóbb fajta a kísérletben résztvevők között. Tehát ezt a hibridünket tudták befolyásolni a legkevésbé az időjárás viszontagságai.

1. táblázat: 2015 és 2018 között három kísérleti hely átlagában a tíz legnagyobb termésátlagot elérő hibrid 
(Forrás: Agromag Kft. kisparcellás kísérletei, helyszínek: Bóly, Cegléd, Pusztaföldvár)

 

Az elmúlt évek időjárási anomáliáit nézve azt mondhatom, hogy minden évben számolnunk kell azzal a ténnyel, hogy a tenyészidőszak során kedvezőtlen körülmények fogják érni a növényeinket. Ezek ellen nem tehetünk semmit. Ne keseregjünk! Próbáljunk megfelelő agrotechnikával és jó fajtaválasztással enyhíteni a viszontagságok hatásain. Jól látható a grafikonon és a táblázatban is, hogy azokban az években, ahol az időjárás nagymértékben beleszólt a termesztésbe (megjegyezném, hogy négy évből kettő ilyen volt) ott a Tomasov az élen végzett. Mindemellett azokban az években, ahol kevésbé volt negatív hatása az időjárásnak a termésátlagokra nézve ott is az élmezőnyben szerepelt. Napjaink olykor igen szeszélyes időjárási körülményei között érdemes olyan hibridet termeszteni, amelyre mindig számíthatunk, termésátlaga kiemelkedő és stabil.

A Tomasov rendkívüli genetikai hátterét leginkább intenzív termesztéstechnológia mellett tudja megmutatni. Országszerte remekül szereptelt több kísérleti helyen is az elmúlt években. Például 2016-ban Kaposváron 15 tonnás termésátlagot produkált. 2017-ben Bólyban 13 tonnával takarították be. 2018-ban Hajdúböszörményben 15,1 t/ha lett a termésátlaga.

Próbálja ki Ön is a Tomasovot és töltse el megnyugvással, hogy egy kiváló évjáratbiztonsággal és remek terméspotenciállal rendelkező fajtát tudhat a területein!

További információ:
www.agromag.hu

Hajdu Attila (DEKALB Magyarország): 

Az idei szezonban 3 új DEKALB hibridet próbálhatnak ki a magyar termelők.

1.) DKC3972

Különleges, mert flexibilis csőtípusának köszönhetően alacsonyabb tőszámon termesztve is képes kimagasló termés elérésére.

Kiknek és milyen területekre ajánljuk? Termésstabilitása és aszálytűrése miatt az átlagos vagy gyengébb termőhelyekre is kifejezetten ajánljuk. Rugalmasan illeszthető a vetésforgóba, hiszen korai betakarítása után időben vethetőek az őszi gabonák. További részletek itt >>

2.) DKC5075

Kinek és milyen területre ajánljuk? Elsősorban azoknak, akik már ismerik a DKC4943 hibridet és hasonló éréscsoportban szívesen kipróbálnának egy magasabb terméspotenciálú hibridet.

Azoknak, akik átlagosnál jobb termőhelyet és megfelelő technológiai színvonalat tudnak biztosítani kukoricájuknak Potenciálját magasabb tőszámon termesztve mutatja meg igazán!  Megfelelő termésstabilitás érhető el aszályos és hőstresszes körülmények között is. További részletek itt >>

3.) DKC5182

Elsősorban a magas terméspotenciállal rendelkező területeken, kifejezetten intenzív technológia mellett javasoljuk termesztését. A legnagyobb terméspotenciálú FAO 400-as DEKALB® hibrid. Termésben versenyképes, akár a FAO 500 hibridekkel szemben is. További részletek itt >>

További információ
www.dekalb.hu

Pintér János (KWS Magyarország Kft.): 

A 2019-es tavaszi szezonban a KWS 3 új szemes és 1 új silókukoricát dob a piacra. A ClimaControl3 hőstressz- és szárazságtűrő kukoricák csoportját egy új hibrid erősíti, ez a KWS KASHMIR (FAO 350-400).

 

KWS KASHMIR (FAO 350-400)

Hibrid jellemzők:

  • kiváló szárazságtűrésével és a gyökérváltás időszakában történő gyors kezdeti fejlődésével a KWS ClimaControl3programjának legújabb képviselője
  • kiemelkedően magas termőképességű lófogú hibrid
  • kimagasló genetikai terméspotenciál, akár 14-15 t/ha termésátlaggal
  • a szinkronvirágzásnak köszönhetően a szemberakódás közel száz százalékosnak mondható
  • kiváló adaptációs képesség: minden termőhelyre és technológiai szinthez ajánljuk
  • a tőszámreakciós kísérletek eredménye alapján 68-72 ezer tő/hektáron érdemes vetni
  • korai vethetősége miatt akár az őszi gabonák előveteménye is lehet

Terméseredmények megtekinthetők a honlapunkon

KWS KASHMIR

A KWS bemutatja a kukorica hibridek új csoportját!

A KWS nemesítő munkájával olyan nagyteljesítményű vetőmagokat fejleszt és állít elő, amelyek megfelelnek a különböző termelői elvárásoknak és a mezőgazdasági környezet változásainak.

Az idei szezontól találkozhatnak a Yield Plus jelöléssel, amelyet azok a kiemelkedő tulajdonságokkal és jellemzőkkel rendelkező KWS kukorica hibridek kapnak meg, amelyek magas terméspotenciáljukkal nagy nyereséget termelnek, csökkentve a gazdálkodás kockázatát. Magyarországon a kukoricatermesztés sikerét leginkább a vízellátottság befolyásolja. A Yield Plus kukorica hibridek kiegyenlített és átlagosnak mondható időjárási viszonyok között kimagasló terméshozam elérésére képesek. A Yield Plus hibridek további jellemzőiről olvashatnak a honlapunkon.

A Yield Plus hibridek két képviselőjét, a KWS SMARAGD (FAO 300-350) és a KOLLINEAS (FAO 400-450) kukorica hibrideket Kismányoky András Agroszerviz menedzser ismertette:

KWS SMARAGD (FAO 300-350)

Hibrid jellemzők:

  • a Yield Plus kukorica hibridek legújabb képviselője
  • a termékfejlesztési kísérleteinkben kimagasló terméspotenciállal rendelkezik, akár 13-14 t/ha termésátlaggal, rendkívül gyors vízleadással éréscsoportjának nyertese
  • középmagas szemnek tetsző habitus
  • a Dihaploid nemesítési technikának köszönhetően 4 év alatt jutott el a piacra kerülésig
  • tőszámreakcióját tekintve inkább a 68-72 ezer tő/hektáron érdemes tartani, viszont ha késői vetésre kerülne sor, az alacsonyabb 60-65 ezer tő/ha is javasolt
  • korai vethetőség:
    • vetésidő reakciós kísérletek alapján az elmúlt években a korai vetésidejű kísérleteknél hozott magasabb termést
    • őszi gabonák előveteménye is lehet

KWS SMARAGD

KOLLINEAS (FAO 400-450)

Hibrid jellemzők:

  • rendkívül jó vízleadása miatt sokan szeretik, mivel a koraiságának köszönhetően akár őszi gabonák előveteményéül is szolgálhat
  • kimagasló genetikai terméspotenciál, akár 14,5-15,5 t/ha termésátlaggal
  • közép magas növény, gyors arathatóság kevés szármaradvány
  • késői vetés esetén is behozza a lemaradását a konkurens azonos éréscsoportban lévő hibridjeivel szemben
  • a tőszám sűríthetősége miatt 68-70 ezer tő/ha
  • a bibeelőzés előfordulhat, azonban a hosszú ideig fogadóképes bibeszálak az akár 2 nappal később érkező polleneket is tudják fogadni

KOLLINEAS

KLEOPATRAS – extra beltartalom, extra hozam (FAO 600-650)

A KWS legújabb silókukoricája, a KLEOPATRAS (FAO 600-650) az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft., Takarmányanalitikai Laboratórium vizsgálata alapján kiváló szárazanyag-hozamot ért el.

„A KLEOPATRAS kiváló szárazanyag-hozamot ért el a 2018-as tenyészidőszakban (20,7-25,2 tonna sza/ha a silózásra alkalmas szárazanyag-tartományban). A nedvességleadása egyenletes volt, az augusztusi csapadékszegény és hőstresszes időszakban!” (Forrás: Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft., Takarmányanalitikai Laboratórium)

Hibrid jellemzők:

  • eltérő évjáratokban is stabil, biztos hozam
  • habitusa az éréscsoportra jellemző
  • dent típusú, tetszetős sötétsárga szemek jellemzik
  • a szemek a csövön 18 sorban helyezkednek el
  • soronként 45-50 szem is kifejlődik
  • magas hektolitersúly
  • zöldszáron érés
  • erektív levélállás
  • a csuhélevelek végig beborítják a csövet

További információ a hibridről a honlapunkon található. 

KLEOPATRAS

Folytatjuk erőfeszítéseinket vetőmagjaink további fejlesztésében partnereink sikerének érdekében!

További információ:
www.kws.hu

Mórocz Péter (Limagrain): 

A változó piaci és termelési környezetben a fajtaválasztás mindig fontos és olykor nehéz kérdés. Tisztában vagyunk azzal, hogy a gazdálkodás kockázatos tevékenység, tehát alapvető érdeke minden termelőnek, hogy a lehetséges kockázatokat felmérje és a lehetőségei szerint csökkentse.

Mivel Magyarországon a kukorica termesztés szinte kizárólag öntözés nélkül történik, nagy mértékben ki vagyunk szolgáltatva az időjárás hatásainak és a talajok vízszolgáltató képességének. A száraz évek előfordulása és az aszály, hazánk éghajlatának rendszeresen ismétlődő tulajdonsága. Ez szinte minden termelő számára komoly kockázatot jelent. Az ellen való védekezés lehetőségei között elsősorban helyes agrotechnikai megoldások és a hibrid választás szerepel.

Az LG VISION Hydraneo® programunk az aszály okozta stresszhatások csökkentésének újszerű megközelítése. Az alkalmazás kiszámítja a termőhelyre jellemző aszály kockázat átlagos mértékét, és az elemzés eredményének ismeretében, termőhely helyspecifikus agronómiai javaslatokat, illetve hibrid ajánlást tehetünk.

Kiterjedt kísérleti hálózatunkban, Európa szerte több éven keresztül teszteljük a hibridjeinket különböző időjárási körülmények között. Saját fejlesztésű, szabadalmaztatott statisztikai módszerünkkel értékeljük szárazságtűrésüket.

A  megjelöléssel ellátott hibridjeink közös jellemzője:

  • Nagy termőképesség kedvező körülmények között
  • Jó szárazságtűrés
  • Kiváló termésstabilitás

Az LG 31.377 hibridünk a nagy termőképesség és a kiváló termés stabilitás összhangját testesíti meg. Nagyon jó alkalmazkodó képessége és terméselőnye úgy az intenzív, mint az átlagos és stresszes termőhelyi környezetben is megmutatkozik.

Az LG 31.377 terméseredményei (t/ha) különböző mértékű szárazság stressz esetén:

Limagrain fejlesztési kísérletek eredményei alapján, 2015-2017., 65 hely adatai

Jó kezdeti fejlődéssel rendelkezik. Csövei hosszúak, általában 16-18 szem sorszámmal. Cső egészsége nagyon jó, érésideje korai, vízleadása gyors.

A korai éréscsoportban még két  hibridünk mutatkozik be idén: LG 31.322 és LG 31.388.

Új hibridjeink kiváló alkalmazkodóképessége és szárazságtűrése biztosítja a termésstabilitást és a nyereségességet száraz évjáratokban is.

A mi célunk az, hogy megbízható megoldások szolgáltatásával segítsük partnereinket jövedelemezőségük növelésében!

Innovációinkkal, és új hibridjeinkkel kapcsolatosan keressék területileg illetékes kollégáinkat, illetve látogassanak el web oldalunkra:
www.lgseeds.hu

Dr. Piukovics László (Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft.): 

Furcsa lenne, ha a kukoricatermesztő nem tudna a megszokott, általa kedvelt, népszerű hibridek mellett újdonságokból is válogatni. A 2019-es Pioneer hibridkukorica választékunkat három új hibriddel bővítettük. Három új hibrid, három eltérő, előnyös tulajdonságokkal. Mivel a termesztési és klimatikus körülmények is eltérőek, mindhárom hibrid meg fogja találni a maga helyét a köztermesztésben. Nézzük egyenként: 

P9363 - ÚJ!

A P9363 a legújabb generációs Pioneer kukorica hibridek egyike a 300-as éréscsoport közepén. A többéves termékfejlesztés során sokféle termőhelyen, különböző évjáratokban teszteltük Magyarországon. Azt tapasztaltuk kísérleteinkben, hogy mind száraz, mind pedig jó termesztési körülmények között az egyik legjobb termeseket produkálta. Ezek alapján bátran ajánljuk minden magyarországi kukoricatermesztőnek.

Főbb hibridtulajdonságok:

  • Új, csúcstermő hibrid a FAO 300-as éréscsoport közepén (FAO 350) erős gyökérzettel, erős szárral és jó csőegészséggel.
  • 2017-ben a NÉBIH kisparcellás kísérleteiben, éréscsoportjában a sztenderdek átlagát 10,2%-kal felülmúlva, első helyezést ért el (1. ábra).
  • Szárazságtűrése kimagasló, ezért az aszályos évjáratokban is biztonságos kukoricatermesztés lehetőségét nyújtja.
1. ábra:

P9757 - ÚJ!

A FAO 300-as éréscsoport a magyar termelők legkedveltebb éréscsoportja. A Pioneer ebben a szegmensben mindig is meghatározó volt. Az új FAO 380-as hibridünkkel, a P9757-tel ezt az éréscsoportot szeretnénk erősíteni.

Ahogy az elődjeire is, a P9757-re is jellemző a dinamikus, kiváló vízleadás, valamint a megbízható, magas termésszint, melyet a hibrid erős gyökérzete és szára, valamint nagy asszimilációs felülete biztosít (2. ábra).

Főbb hibridtulajdonságok:

  • Zöldszáron érő FAO380-as kukorica, jó csőegészséggel.
  • A csöveket magasan hordja, emiatt tekintélyt parancsoló a megjelenése.
  • Jó kukoricatermesztő körülmények között kiemelkedő termésre képes.
  • Erős a gyökere és a szára, megdőlésre nem hajlamos.
  • Termőképessége alapján, akár a korai 400-as hibridekkel is versenyképes.
2. ábra:

P9874 - ÚJ!

Az elmúlt negyedévszázad alatt számos Pioneer kukoricahibrid pályafutását volt alkalmunk végig kísérni. Ezen időszak alatt a 300-as éréscsoport végén szinte mindig volt egy ikonikus Pioneer hibrid, amit vakon mertünk ajánlani Magyarországon. Csak a közelmúltból említsünk meg példaként két legendás hibridet, a PR37N01-et és a P9903-at. Az Optimum® AQUAmax® minősítést kapott P9874 hasonló karakternek ígérkezik. Érdemes lesz figyelni rá!

Főbb hibridtulajdonságok:

  • Optimum® AQUAmax® hibrid a FAO300-400 határán (FAO 380).
  • Széles adaptációs képességgel rendelkezik.
  • Száraz viszonyok között kiugró, nagyon stabil teljesítményre képes, de jó évjáratokban is a legjobbak között teljesít (3. ábra).
  • Alacsony csőállás és jó csőegészség jellemzi.
  • Az erős gyökere és szára a tenyészidőszak második felében is attraktív megjelenést biztosít.
3. ábra:

További információ:
www.pioneer.com

Benkő András (RAGT Vetőmag Kft.): 

A 2019-ben 100 éves RAGT neve egyet jelent a szaktudással és az innovációval.

Jelenleg is elérhetők a piacon a régi nagy kedvencek, mint a Phileaxx, mely még mindig több, mint 30 ezer hektár termőterülettel bír, vagy az Alexxandra és Duo változata, melyek nagyon jó alkalmazkodó-képességükről, és gyors vízleadásukról váltak híressé.

De a világ forgása nem áll meg. Változó világunkban a nemesítőknek is egyre gyorsabban kell megoldást találniuk az olyan kihívásokra, mint pl. a klímaváltozás, vagy az új kártevők és betegségek elterjedése. Az RAGT éves bevételének 15%-át forgatja vissza fejlesztési tevékenységre, és ennek köszönhetően a 26 általunk nemesített növényfajban kimagaslót tudunk nyújtani. Így született a világelső tavasz sörárpa: az RGT PLANET, és Európa legnagyobb területen termesztett őszi búzája az RGT REFORM. De így születtek azok az új szemeskukorica hibridek is, melyek eddig csak a fajtakísérletekben voltak láthatóak, de az idei évtől már megvásárolhatók kereskedelmi forgalomban is.

Ezek közül az egyik kiemelkedő a DRAGSTER, éréscsoportja FAO 390. Mind éréscsoportja, mind alkalmazkodó képessége lehetővé teszi, hogy az egész ország területén, minden termőhelyen sikerrel termeszthető fajta legyen. 2018-ban 11 helyen ért el dobogós helyezést olyan fajtasorokban, ahol számos versenytárs, köztük az ország eddigi legjobb hibridjei voltak jelen. Mind a magas termőképességű (12-14 t/ha termésátlagú) helyeken, mind az alacsonyabb (5-8 t/ha átlagú) helyeken képes volt győzni. De még azokon a helyeken is, ahol a terület heterogenitása miatt nem az elsők között végzett, látható, hogy kiemelkedik a közvetlen környezetében levő hibridek közül. Jól mutatja ez a fajta alkalmazkodó-képességét, mely nem csak a különböző termőhelyeken, de kísérleti eredményeink alapján a különböző évjáratok között is megfigyelhető.

Az RGT DAMIXXUS szintén FAO 390-es hibrid. Annyira új, hogy regisztrációs oklevelén még szinte meg sem száradt a tinta, hiszen 2018-ban kapott állami elismerést. Mindössze két éves állami teszt elegendő volt a fajta megfelelőségének bizonyítására. Az RGT DAMIXXUS is minden termőhelyen megállja a helyét. 2018-ban 25 fajtasorban szerepelt, ahol átlagosan 12,57 t/ha-os eredményt ért el. Ez összességében 4%-kal magasabb, mint a fajtasorokban szereplő összes hibrid átlaga (még azzal együtt is, hogy a sorok átlagát a késői hibridek erősen húzzák felfelé). Alkalmazkodó-képességének jó mutatója, hogy az idei évben alacsonyabbnak számító 8t/ha-os termőhelyeken is bőven átlag fölött termett. A keceli homokon például 6%-kal, de Kunágotán is 5%-kal haladta meg a fajtasor átlagát. A jobb termőhelyeken azonban 10-14%-kal is jobb volt a versenytársak átlagánál (mint pl. Rémen vagy Nagyhomokon). A fajta kifejezetten jól alkalmazkodik a különböző talajtípusokhoz. Nem csak a csernozjomon, de a homoktól a réti talajokig mindenhol jól teljesített.

A FAO 400-as éréscsoport elejéről az RGT NOEMIXX FAO 410-es és az RGT URBANIX FAO 450-es új hibrideket ajánljuk. Ez az éréscsoport egyre népszerűbb a termelők körében, mivel közel azonos érésidővel, de kicsit magasabb termésszinttel számolhatnak a FAO 300 végi hibridekkel összehasonlítva. Az RGT NOEMIXX erőteljes kezdeti fejlődésével, és korai virágzásával valóban jó példa erre. Bár újdonsága miatt – kevés vetőmag állt rendelkezésre -  viszonylag kevés helyen jelent meg a fajtasorokban, Jánoshalmán, Mélykúton vagy Mátyásdombon megmutatta 14 t/ha fölött termőképességét. A fajtasorok átlagából látható, hogy összességében nem a legjobb helyekre került, 12,06 t/ha-os országos átlaga így is 2 %-kal múlta felül a helyek átlagát.

Az RGT URBANIX a középérésű hibridek között szintén jól szerepelt. A benne rejlő terméspotenciált jól szemlélteti a 17,5 t/ha-os mocsai, vagy a 16,3 t/ha-os szabadi eredménye. E mellett azonban számos helyen tudott 13-14 t/ha-os terméseredményt produkálni, melyekkel átlagosan 5%-kal haladta meg az összes kísérletben szereplő fajta átlagát. A hibrid nagyon jól bírja a tőszámsűrítést, így intenzív körülmények között, 75 ezer tő/ha körüli termőtőszámot biztosítva talán még ezek az eredmények is fölülmúlhatók.

Jogosan gondolja egyre több termelő, hogy: az RAGT - A másik út a sikerhez!

További információ:
www.ragt-vetomag.hu
www.duokukorica.hu

Szemerits Balázs (RWA Magyarország Kft.): 

„Nem elég az optimális környezet, a megfelelő hibrid is kell hozzá.” Az idei év legsikeresebb növényének a kukoricát könyvelhettük el. Az állományok állapota már június végén ígéretes terméseredményeket sejtetett. Ezt követte egy augusztusban lejátszódó extrém száraz periódus, amely bár látványos stresszhatásként jelent meg a kukoricatáblákon, végső elkeseredésre mégsem adott okot. A szeptember elei betakarítások során termőhelytől függően 14-16 %-os víztartalmak voltak mérhetők. A gazdaságok többségében pedig az átlagos éveknél lényegesen nagyobb terméshozam elérése volt tapasztalható, amelyhez szárítási költség egyáltalán nem vagy csak csekély mértékben kapcsolódott. Az évjárat sajátosságának is tekinthető, hogy a korai ősz beköszöntével a betakarítási nedvesség szempontjából elhanyagolható különbségek voltak megfigyelhetők a FAO 300 és FAO 500 közötti anyagoknál. Az RWA Magyarország Kft. portfóliójának egyik kiemelkedő hibridje a kettős hasznosítású FAO 450-es AKINOM volt. 2018-as évben üzemi kísérletekből származó legjobb terméseredménye Enyingről származik, ahol bruttó 16.911 kg-kal és 18,3 %-os víztartalommal sikerült betakarítani.

AKINOM

Mindamellett, hogy az AKINOM a szemes hasznosítás oldaláról nagyon szépen teljesített, beltartalmi értékei is figyelemre méltóak voltak. A mért 8,49 % fehérjetartalmának, 4,5 % olajtartalmának és 72,3 % keményítőtartalmának köszönhetően más felhasználási területekere (pl. CCM, siló, biogáz) is kiválóan alkalmas lehet. A következő csoport a portfólión belül a FAO 380-sok kategóriája. Ebbe tartozik bele az RWA Magyarország Kft. egyik újgenerációs hibridje az INCLUSIV. A hibrid a 2018-as évben került be először a köztermesztésbe. Középméretű, közepes csőmagasságú (110-130 cm) kukorica. A csövek 18-20 sorosak, bennük 38-40 átlagosnál nagyobb méretű szem található. A víz gyors leadásában a nyitott csuhélevelek, leforduló csőállás és az érés végig zölden maradó szár segíti. Száraz, gyengébb adottságú területekere csakúgy ajánlott, mint a FAO 380-as BENZEMO. A 2017-es évben először szereplő hibrid Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyén belül több kísérleti helyszínen is 11-13 t/ha-os nettó átlagtermést (14 %-os tárolási víztartalom) ért el 18,35 %-os átlag víztartalommal. Eredményeivel a legtöbb esetben sikerült maga mögött hagynia a FAO 400 felettieket. A hibrid a portfólió legjobb szem-csutka arányával rendelkezik.

1. VERSENYTÁRS, 2. INCLUSIV, 3. BENZEMO, 4. CHAPLU, 5. ZARISKI (balról-jobbra)

Az idei évben a FAO 300-ok közé csatlakozott az AJOWAN, amely egy középmagas, fixcsövű, zöldszáron érő hibrid. A 2018-as RWA üzemi kísérletekben (10 megye, 12 helyszín) termőhelytől és talajadottságoktól függetlenül stabil 11-12 t/ha-os nettó átlagtermés és 14,3 %-os betakarítási víztartalom volt rá jellemző. Az idei évtől a FAO 300 eleiek száma is bővült a FAO 330-as MAS 30. M-el és a FAO 310-es GLUMANDA-val. Hozamuk az idei év kísérleti átlagában nettó 8-9 t/ha volt 15 %-os betakarításkori víztartalommal (7 megye, 9 helyszín). Előnyük, hogy betegségellenállásuk a legjobbak közé sorolható. Termésbiztonságuk pedig kimagasló a nyári szárazságból eredő stresszhatással szemben. Továbbá ezeket az anyagokat bátran ajánljuk azon termelők számára, akik az aratást már augusztus utolsó dekádjában meg szeretnék kezdeni, hogy azután biztonsággal előkészíthessék területüket az őszi árpa vetésére. Cégünk hisz abban, hogy a különböző területek egyéni odafigyelést igényelnek a termelők részéről, amely sokszor több hibrid használatát is jelentheti. Ebben pedig az RWA Magyarország Kft. portfóliójában lévő 13 kukorica hibrid a megoldás kulcsa lehet.

GLUMANDA

További információ:
www.rwa.hu

Marsai Viktor (SAATEN-UNION Hungária Kft.): 

A SAATEN-UNION kukoricavetőmag-kínálata az idei szezonban, 2018-ban két olyan hibriddel bővült, amely már a cég hosszú fejlesztések eredményeként megújult kínálatát tükrözi, a megdöbbentően magas terméseredményeket ötvözve a kifejezetten alacsony víztartalommal. És ebből a különleges sorozatból már a következő három hibrid is elérhető.

Korunk egyre szélsőségesebb időjárása – a kukorica vetése előtt és vegetációs idejében hektikussá váló csapadékeloszlás és az extrém hőmérsékleti különbségek –, valamint a termőterületek kultúrállapotának változása komoly kihívások elé állítja azokat a gazdákat, akik a szántóföldi termesztésnek szentelték életüket. Ezekre a kihívásokra kínálnak megoldást a SAATEN-UNION nagymértékben megújult kukoricavetőmag-portfóliójában rendelkezésre álló hibridek, amelyek a korábbiaknál korszerűbb genetikai vonalból származnak.

Portfóliónk új tagjai olyan kísérletsorozaton kell, hogy megfeleljenek a modern kukoricahibridekkel szemben támasztott követelményeknek, melyet Európa több országában végeznek, és bizonyosságot ad számunkra arról, hogy a lehető legmagasabb termésstabilitással rendelkező hibrideket tudjuk a hazai kukoricatermelés szolgálatába állítani. A kísérletsorozatban 9 ország – Németország, Franciaország, Bulgária, Románia, Csehország, Szlovákia, Ukrajna, Lengyelország és Magyarország – 15 kísérleti helyszínének átlagát figyelembe véve a REPLIK (FAO 380) nevű, új kukoricánk kimagasló eredménnyel szerepelt a 2018-as évben is.

A REPLIK rendkívüli alkalmazkodóképességét a különböző termőhelyi és időjárási feltételekhez megerősítette továbbá, hogy a Magyar Kukorica Klub 2017-es Top 20 kísérleteiben a kilenc magyarországi kísérleti terület összességében a korai csoportban első helyezést ért el, valamint az IKR Agrár Kft. 2018-ban nyolc helyszínen beállított, mezoparcellás kísérleteit is megnyerte. A REPLIK-ben rejlő genetikai potenciált igazolja a nyugat-zalai Nován, a Horváth Családi Gazdaság fajtasorában 2018. szeptember 23-án betakarított elképesztő, 20,6 t/ha termés is 16% szemnedvesség mellett, ami 14%-ra szárítva is 20,1 t/ha-os eredményt jelent!

Ezek az eredmények is bizonyítják, hogy mind a csapadékmennyiség, mind pedig az aszályos napok számát tekintve egymástól gyökeresen eltérő évjáratokban kiugróan magas termést adó REPLIK rendkívül jól alkalmazkodik a különböző termőhelyi és időjárási feltételekhez.

Fontos kiemelnünk a hibrid rendkívüli vízleadási dinamikáját, aminek köszönhetően a kiemelkedő terméspotenciál mellett minimalizálhatók a gazdák szárítási költségei, így magasabb profithoz juttatva partnereinket. A termesztéséhez szükséges vetőmagot ráadásul kizárólag hazai előállításból tudja a SAATEN-UNION a magyar gazdák számára biztosítani, így garantálva a kiemelkedő minőségű szaporítóanyagot.

A REPLIK-kel egy időben vezettük be JUDOKA (FAO 340) nevű kukoricahibridünket, amelyet kifejezetten a hazai, intenzív körülmények közé ajánlunk kedves partnereinknek. A vékony, ám stabil szárú és erős gyökérzetű, korán betakarítható kukorica után kevés szármaradvánnyal kell megbirkózni a hibridbúzavetések előtt.

A 2019-es szezonra ráadásul a SAATEN-UNION további új kukoricahibridekkel bővíti kínálatát. A PIAFF (FAO 320) koraisága ellenére későbbi vetélytársait is felülmúló terméspotenciállal rendelkezik. Ehhez társul dinamikus korai fejlődési erélye, rendkívüli szárstabilitása és szembetűnő zöld száron érése. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a legtöbb új kukoricahibridünkhöz hasonlóan jól helytáll a hazánkban egyre gyakrabban előforduló szélsőséges időjárási körülmények között is.

Portfóliónk új tagjai a BADIANE (FAO 360) és az ELDACAR (FAO 430) is. A BADIANE minden tekintetben megfelel a korszerű kukoricahibridekkel szemben támasztott magas elvárásoknak habitusából, kimagasló termőképességéből és vízleadó képességéből adódóan, mely fontos tulajdonság a betakarítás tervezhetősége szempontjából.

Az ELDACAR (FAO 430) pedig azoknak a gazdáknak nyújthat kiváló alternatívát, akik nagy biztonsággal termékenyülő, extenzívebb adottságú területeken is helytálló, dinamikusan érő és leszáradó csúcshibriddel szeretnék jól ütemezhetően megtervezni a betakarítási időszakukat.

A SAATEN-UNION legfrissebb kukoricahibridjei tehát rendkívül alapos kísérleti rendszer végtermékeként válnak elérhetővé kukoricatermelő partnereink számára, kiváló alternatívákat kínálva a jól megtervezett, ütemezhető betakarítási szezonhoz. A bennünket választók előtt nyitva áll a lehetőség, hogy cégünk unikálisan széles, 10 növényfajt felölelő, megbízható és magas minőségű vetőmagkínálatával tervezzék meg az egész éves vetésforgójukat, így biztosítva a kiváló minőség mellett az egyszerűbb adminisztrációt is.

Forrás: Magyar Kukorica Klub – TOP 20 kísérletek 2017; IKR Agrár Kft. – fajtasorok 2018; Horváth Családi Gazdaság (Nova) 2018, SAATEN-UNION 2018

További információ:
www.saaten-union.hu

Agro Napló összeállítás
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!