2024. április 24. szerda György

Heti fókusz: Íme a legújabb napraforgóhibridek!

Agro Napló
Elkezdődött a tavaszi fajtaválasztási szezon! E heti összeállításunkban a legújabb napraforgóhibridekre fókuszálunk.

A legújabb napraforgóhibridek

A hozzászólásokért kattintson!

Fehér Gyöngyi
Caussade Semences Hungary Kft.
Stréb Péter
KWS Magyarország Kft.
Mórocz Péter
Limagrain
Dr. Piukovics László
Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft.
Szemerits Balázs
RWA Magyarország Kft.
Marsai Viktor
SAATEN-UNION Hungária Kft.

Fehér Gyöngyi (Caussade Semences Hungary Kft.): 

A kártevők, kórokozók mit sem törődnek az ország-, kontinens határokkal. Termesztett növényeinken egyre nagyobb számú károsító jelenik meg a már megszokott európai polifág fajok mellett. Ennek ellenére 2011 óta az EU országai 45 kivont hatóanyagtól búcsúztak el és csupán 12 új került bevezetésre. A forgalomból kivont neonikotinoidok, klórpirifosz mellett az engedélyek visszavonásának valós veszélye fenyegeti a triazolokat, thiramot, dikvát és állomány szárításra használt hatóanyagokat. 2019-ben hazánkban megszűnik a csávázás eseti engedélyének kiadása is. Fentiek tükrében rések támadtak a vegyi növényvédelemben, felértékelve az agrotechnikai védekezést támogató belső hibrid tulajdonságokat, a hibridek egymást segítő szinergiájának kihasználását, mint amilyen az egyedi megoldású  kukorica koncepció.

A napraforgó és kukorica hibridek által igényelt és javasolt optimális vetésidő, tápanyagigény, tőszám, sűríthetőség és a vetésforgó betartása a szár -, tányér fertőző betegségek visszaszorítását segíti.  Emellett a speciális herbicid és szádor rezisztencia, a meghatározó napraforgó betegségekkel szembeni magas szintű tolerancia további hozzáadott értéke a napraforgó hibrideknek, mely belső értékek támogatják a termesztést és a hibrid magas genetikai terméspotenciáljának kiaknázását.

A korai érésű, szádor rezisztens MARBELIA CL (Nagylózs: 3,52 t/ha; Kiskunlacháza 3,68 t/ha) a fertőzött Bács megyei régióban és a hazánktól délebbre eső, erősen fertőzött területeken is biztonsággal termeszthető. A FUSHIA CL‑hez (Abony: 3,61 t/ha; Kánya: 4,65 t/ha; Dalmand: 3,78 t/ha) hasonlóan agrotechnikai rugalmasságát és komplex betegség toleranciáját Clearfield jellege erősíti. Vetésidő tekintetében rugalmasak. Nem csak a száraz, de átlagos években is kedvező a kaszatok nedvességtartalma, egyes évjáratokban deszikkálás nélkül is betakaríthatóak.

A genetikai sokoldalúságra törekedve született meg több saját nemesítésű IMI hibrid magas olajsavas változata. A hazánkban is tábla átlagot javító hozamú KLARIKA HOCL (Pécs: 3,61 t/ha; Ságvár: 4,64 t/ha; Fornád: 4,78 t/ha) Franciaországban is oszlopos tagja a nemzeti termelés 60-70%-át kitevő magas olajsavas Clearfield szegmensnek. Gyors kezdeti növekedése, összezáró, talaj árnyékoló lombja támogatja a gyomirtást. Korai vetésével, 50-55 000 hektáronkénti tőszámmal az olajsav tartalom mellett kiemelkedő az olaj tartalma is.

A TOSCANA HO (Dalmand: 4 t/ha) vetésével jelentős szója termesztő gazdaságok a herbicid rezisztens árvakelést zárják ki a területükről egy olyan hibriddel, mely közepes adottságok mellett, hagyományos technológiával is egészséges és magas hozamot biztosít. Bátran vethető a szádorral fertőzött déli területeken is, hiszen a parazitával szemben rezisztens, a meghatározó betegségekkel szemben jelentősen toleráns és az aszálytűrése is kiváló. 

2008-ban a BASF és a Nidera közös kutatása során ráleltek egy mutációra, mely biztosítja az IMI toleranciát, de az új hibridek más gyomirtó szerekkel szemben érzékenységet mutatnak. Ezek a Clearfield Plus hibridek. Előnyük, hogy az esetleg 6-8 év elteltével megjelenő, a speciális gyomirtó szerre rezisztens CL napraforgó egyedekkel ellentétben a CLP hibridek árvakelése kalászosokból a fehérje-anyagcserét az aminosav-bioszintézisen keresztül zavaró szulfonil-karbamidokkal a hagyományos napraforgóhoz hasonló hatékonysággal kiiktatható. Herbicid tolerancia, magas, üzemi szinten is elérhető 4,5 t/ha terméspotenciál és olajtartalom, Clearfield jelleg, technológiai rugalmasság, korai gyomelnyomó képesség, 150-170 cm magasságú, egyenletes állomány, CLP jelleg. Ez az EUROPA CL Plus.

A szelekciós nemesítés másik nagy eredményei az express toleráns hibridek. A napraforgó zavartalan, kezdeti fejlődését hátráltató kétszikűek az acat, szerbtövis, selyemmályva, csattanó maszlag, parlagfű, libatop, keserűfű félék, disznóparéj. A CSF 17902 SULFO EXPRESS®SX® Express toleráns napraforgó nehezített körülmények között is kiegyenlített hozama (Aba‑Sárosd: 3,32 t/ha; Nagylózs: 3,44 t/ha; Z.szentgrót: 3,25 t/ha) már önmagában is érték. A gyomnyomásos területeken jó betakarítási eredményre a konkurens növényeket meghaladó gyors kezdeti növekedésű, a második hullámban kelő gyomokat leárnyékoló, nagy levéllemezű, egészséges hibrideknek van esélyük.

Mértékadó, tapasztalt szakemberek véleménye szerint a szántóföldi területeink egyharmadát kitevő napraforgó eddig elért termésszintje az ökológiai gazdálkodásban 2018. április 9-től alkalmazható növényvédelmi célú készítményekkel (pl. méhviasz, réz készítmények, káliszappan, alkohol, élő szervezetek stb.) nem tartható.

A hibridek belső önvédelmi rendszerei- vigor, gyom elnyomó képesség, betegség tolerancia, szádor rezisztencia és az okszerű kémiai, agrotechnikai, biológiai védekezés együttesen hatékonyabban járulnak hozzá a termesztés sikeréhez.

További információ:
www.caussade-semences.hu

Stréb Péter (KWS Magyarország Kft.): 

Büszkék vagyunk rá, hogy a 2018/19 évi értékesítési szezontól a KWS már kizárólag csak saját nemesítésű napraforgó hibridekkel jelentkezik a piacon! Visszatértünk! Egy új sikertörténet kezdődhet az olajosmagvak ezen szegmensében is. Egy Clearfield és két Clearfield Plus napraforgó hibridünk az „ÉBREDŐ ERŐ”, melyek méltán jelentkeznek kemény kihívókként a piacvezető termékeivel szemben.

A napraforgó a klímaváltozás egyik nyertese, a világ napraforgó termőterülete folyamatosan növekszik.

Hazánkban a szántóföldek 90%-a alkalmas napraforgó termesztésre, a vetésterület azonban a vetésváltás miatt ennél kisebb, 6-7 ezer hektár, az átlagos hozam pedig 2,7 t/ha körül alakult az elmúlt években. Ez messze meghaladja a más országokban elért átlaghozamokat. Világrekordnak számít a 2016-os eredmény, amikor minden idők legnagyobb rekordtermését realizálta Magyarország 3 tonnás átlaggal.

A napraforgó jövőbeni piaci kilátásait javíthatja, hogy az EU 2021-től – a termelő országokban tapasztalható környezetrombolásra hivatkozva – betiltja a pálmaolaj bioüzemanyagként való hasznosítását és könnyen elképzelhető, hogy ezt a lépést az élelmiszeripari felhasználás betiltása követheti.

A 2011-ben újraindított napraforgó nemesítési munka eredményeként 2018 tavaszán már köztermesztésbe került két saját nemesítésű hibrid, a KWS ACER CL és a KWS NAUTILUS CLP. A munka nem áll meg, hiszen 2019-ben piacra kerül a legújabb nemesítésű hibridünk, a KWS ACHILLES CLP, mely rendkívül jó szárszilárdságú, alacsony növésű, rezisztens a Magyarországon jelen lévő összes plazmopara-rasszal szemben. Büszkék vagyunk rá, hogy 2018-ban a KWS Magyarország Kft. saját kísérleteiben a KWS ACHILLES CLP minden versenytársat maga mögé utasított.

 

KWS napraforgó tenyészkert

A nemesítési program indításakor megfogalmazott célok között az első - és mindmáig legfontosabb - a stabilan magas termésátlag még száraz körülmények között is, ami csak úgy valósítható meg, ha az állomány mentes a gyomoktól és gombás fertőzésektől. Új, Magyarországon nemesített hibridjeink már bizonyítottak a konkurens hibridekkel szemben, és bízunk benne, hogy az Önök tetszését is elnyerik.

KWS ACHILLES CLP (középérésű)

Hibrid jellemzők:

  • alacsony növésű (155-170 cm)
  • félig bókoló
  • közepes tányérméret
  • rendkívül szárszilárdság
  • gombás fertőzésekkel szemben ellenálló
  • szádor-rezisztens
  • rezisztens a Magyarországon jelen lévő összes plazmopara rasszal szemben
  • 2018-ban a KWS kísérletekben minden kontroll hibridet maga mögé utasított

KWS ACHILLES CLP 

KWS NAUTILUS CLP (középérésű)

Hibrid jellemzők:

  • 2016-ban Magyarországon elismert KWS nemesítésű hibrid
  • a környező országokban és Dél-Kelet Európában kedvelt hibrid
  • igen magas magtermés és minőségi olajtermés
  • növény magassága alacsony
  • kedvező betakarítás, kevés szármaradvány
  • az alacsony növények ellenállóak a szár problémákból adódó dőlésnek
  • az Orobanche (szádor ellenállósága A-E) ellenálló
  • egyéb gombás betegségekkel szemben is kimagasló ellenállósággal bír
  • Plasmophara 100-300-700-703-710-730 rasszokkal szemben ellenálló
  • Sclerotinia és Phoma ellenállósága a konkurensekével azonos

KWS NAUTILUS CLP

KWS ACER CL (korai)

Hibrid jellemzők:

  • 2016-ban Magyarországon elismert KWS nemesítésű hibrid
  • a környező országokban és Dél-Kelet Európában kedvelt hibrid
  • igen magas magtermés és minőségi olajtermés
  • növény magassága középmagas
  • közepesen magas növények ellenálló a szár problémákból adódó dőlésnek
  • az Orobanche (szádor ellenállósága A-E) ellenálló
  • egyéb gombás betegségekkel szemben is kimagasló ellenállósággal bír
  • Plasmophara 100-300-700-703-710-730 rasszokkal szemben ellenálló
  • Sclerotinia és Phoma ellenállósága a konkurensekével azonos

KWS ACER CL

További információ a KWS napraforgókról a KWS honlapján taláható.

Mórocz Péter (Limagrain): 

A Limangrain napraforgó portfóliójában a linolsavas hibridek mellett régóta megtalálhatóak a magas olajsavtartalmú hibridek is. Herbicid rezisztens ajánlattal is rendelkezünk mindkét típusból. Kínálatunk 2019-ben egy olyan hibriddel bővül, amellyel azoknak tudunk megoldást nyújtani, akik a magas olajsavas napraforgó gyomirtását is a Clearfield Plus® technológiára kívánják alapozni.

LG 50.797 HO CLP - ÚJ

  • A hibrid középmagas, félig bókoló tányérállással rendelkezik.
  • Érés idejét tekintve, középérésű.
  • Szár és tányérbetegségekkel szemben az ellenállósága jó.
  • Kiemelkedő a peronoszpóra rezisztenciája, mivel a 100; 330; 700; 710; 730 és a 704; 714 rasszokkal szemben is ellenálló.
  • A SUNEO hibridjeinkre jellemzően, a napraforgó szádor A - E és G rasszaival szemben is rezisztens.

Fejlesztési kísérleteink alapján, termőképessége meghaladja az ismert magas olajsavtartalmú, herbicid rezisztens hibridek termését.

Olajtartalma magas, 48-50% a szárazanyagban.
Olajsav tartalma 87-89%, stabilan magas.

Az LG 50.797 HO CLP termése és olajtartalma a Limagrain fejlesztési kísérleteiben

(Limagrain magyarországi fejlesztési kísérletek, 2017. eredményei alapján)

Tőszámreakciója a kísérleteinkben két eltérő évjáratban is konzekvensen volt, ezért a javasolt tőszáma hektáronként: 55-56.000 termő tő.
Vetését a termőhelyre jellemző optimális időben javasoljuk, de a vetésidő kísérletinkből származó tapasztalataink alapján a korábbi vetés sem jelent kockázatot.

Az LG teljes napraforgó kínálatáról bővebb tájékoztatást kaphat kereskedelmi képviselőinktől, illetve további információkat talál a www.lgseeds.hu weboldalon. 

Dr. Piukovics László (Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft.): 

Az elmúlt 12 év alatt jelentősen átalakult a magyar napraforgó piac. Például a hagyományos gyomirtást szinte teljes egészében leváltották a posztemergens technológiák, a magasolajsavas (HO) napraforgók részaránya jelentőssé vált, ami azt jelenti, hogy az elmúlt három évet figyelembe véve, a vetésterület 21-27%-án termeltek HO napraforgót a magyar gazdák.

A Pioneer napraforgók között mindig fontos szerepet töltöttek be a magasolajsavas hibridek. A termékfejlesztésben a termőképesség és a kiváló kórtani tulajdonságok mellett, a genetikailag stabilan 90-91 %-os olajsav tartalmat tartottuk a legfontosabb szelekciós kritériumoknak. Nem volt ez másképpen a P64HE133-as esetében sem. Személyében a P64HE118 mellé egy méltó, komoly előrelépést jelentő hibriddel számolhat a magasolajsavas napraforgókat választó gazdálkodó.  

A P64HE133-as új, magasolajsavas hibridünket az Express®* gyomirtási technológiához ajánljuk. Kísérleteinkben a legnagyobb termést adta a piacon lévő és bevezetés előtt álló HO hibridjeink között (1. ábra).

1. ábra

Érésideje a P64HE118-hoz hasonló, annál kissé alacsonyabb növénymagasság és magasabb olajtartalom jellemzi. Olajsav tartalma izolált tányérokon mérve stabilan 90% feletti.

A P64HE133 egyéb fontosabb tulajdonságai:

  • Rezisztens a napraforgó peronoszpóra 714-es rasszára is, ezért Protector® Peronoszpóra minősítéssel rendelkezik. Ez nagyfokú biztonságot ad a termelőnek, még esős, hűvös tavasz esetén is.
  • Betegségellenállósága kiváló mind a Phomopsis, mind pedig a szklerotinia szártő- és tányérfertőzésével szemben, az egyre gyorsabban terjedő Verticilium-mal szemben pedig kimagaslóan tolerál!

A napraforgó szádor E-rasszára rezisztens, ezért az ország szádorveszélyes régióiban is biztonságosan termeszthető.

* az FMC-Agro bejegyzett márkaneve

Szemerits Balázs (RWA Magyarország Kft.) 

A KSH adatai alapján 2018-ban a hazai napraforgó vetésterület 627.940 ha volt. A kiemelt ipari és takarmánynövények összesített vetésterülete 3,5 %-kal csökkent az azt megelőző évhez képest. Köszönhető ez elsősorban a napraforgó területvesztése miatt, aminek a nagysága ennek ellenére is több mint 16 %-kal nagyobb volt a 2017-et megelőző öt év átlagához képest. A napraforgó a kedvező terményárak miatt vált évről évre népszerűbbé a gazdálkodók körében. Azonban a tavalyi globális túlkínálat az árak csökkenéséhez vezetett, így a 2017-ben rekord 704.159 ha-os vetésterülethez képest idén 76.219 hektárral esett vissza a növény vetésterülete. A felvásárlási árak és a terület koncentrációja következtében pedig még inkább fontossá válik az eredményes és költséghatékony termelés megvalósítása. A felmerülő költség oldaláról a növényvédelem, azon belül is az alkalmazott gyomirtási technológia is fontos szempontként jelenik meg, aminek köszönhetően egyre inkább teret hódítanak a herbiciddel szemben toleráns clearfieldes, clearfield pluszos és expresszes napraforgó fajták termesztése.

Az RWA Magyarország Kft. ennek tudatában hét olyan saját napraforgót kínál, amelyek közül partnerei a legmodernebb hibridekben találhatják meg az igényükhöz legmegfelelőbbet, az elvárt gyomirtási technológiához illeszkedően. A clearfieldes korai éréscsoportba tartozó alacsony olajsavas PATRICIA CL, valamint ES EUROMIS CL az idei év RWA-s üzemi kísérleteiben 3.876 és 4.839 kg/ha átlagtermésükkel a legjobban teljesítő szegmensnek bizonyult a portfólión belül. A PATRICIA CL amellett, hogy nagy termésre képes, kedvező közepes növénymagasság (160-170 cm), stabil szárszilárdság és félig bókoló fejállás jellemzi. Olajtartalma átlagosan 44-46 % között alakul. Az ES EUROMIS ezzel szemben magasabb 47-48 %-os olajtartalomra is képes. Tányérállása bókoló. Betegségekkel (fóma, szklerotínia) szemben jó ellenállóságot mutat. Kiváló stressz toleranciája még egy „A-F” rasszig terjedő szádor rezisztenciával is kiegészül.

ES EUROMIS és PATRICIA CL

A portfólió második legjobban szereplő csoportja a clearfield pluszosok. Ebbe a korai éréscsoportba tartozó ES AGROPOLIS CLP és a két középkorai MAS 86. CP, ES ELECTRIC tartozik bele. Az ES AGROPOLIS bár alacsony olajsavasként van számon tartva kiemelkedő 48-49 %-os olajtartalomra is képes. Tányérállása félig bókoló. Szádor rezisztenciája „A-G” rasszig terjed. Az idei év üzemi kísérletében (RWA-s kísérlet) legnagyobb eredménye 4.323 kg/ha volt. MAS 86. CP tányérállása bókoló. Szklerotíniával (tányéron, száron) és fómával szemben jó ellenállóságot mutat, míg peronoszpórával szemben rezisztens tulajdonsága van. Széleskörűen alkalmazható hibrid. Koraiságából adódóan a vetés ideje rugalmasabban időzíthető. Közepesen magas, stabil növény. A MAS 86.CP megbízható és stabil terméshozamra képes. Ajánljuk azon termelők számára akik a megbízható hozam mellett a biztonságot keresik a közepestől a magas potenciállal rendelkező területekre. A portfólió egyedüli magas olajsavas hibridje az ES ELECTRIC CLP. Olajtartalma 49-50 %-os, amely 89 % olajsav tartalommal párosul. Középmagas, félig bókoló tányérállás jellemző rá. Eltérő termőhelyi viszonyokhoz és technológiákhoz való alkalmazkodása átlag feletti. Szádor rezisztenciája „A-F” rasszig védi. A 2018-ban elért legmagasabb üzemi kísérleti átlaga (RWA-s kísérlet) 4.392 kg/ha volt.

ES ELECTRIC

Végül az idei év RWA-s üzemi kísérleteiben 3.167-3.878 kg/ha terméseredménnyel az expressz toleráns napraforgók teljesítettek. Ebben a csoportban a FAUSTO ST és DT 54 17 TT szerepelnek. Míg a DT 54 17 TT a korai éréscsoportba tartozó alacsony olajsavas 180-200 cm-es hibrid, addig a FAUSTO ST valamivel magasabb 190-210 cm középérésű hibrid. Előnyére irható, hogy kiváló rezisztenciával bír a fóma és a napraforgó diaphortés szárfoltossága, korhadása ellen. Tenyérállása félig bókoló. Szádorral szemben pedig az „A-E” rasszig rezisztens.

FAUSTO ST

További információ:
www.rwa.hu

Marsai Viktor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

A hazai napraforgó-termesztésben az elmúlt évtizedekben szembetűnő termésstabilitási gondok voltak tapasztalhatók, nagy örömünkre viszont napjaink gazdálkodói az elmúlt három évben feljegyzett 3 t/ha körüli országos termésátlagok alapján már biztonsággal termesztik ezt a kultúrát.

A SAATEN-UNION új, korszerű napraforgóhibridekkel igyekszik hozzájárulni a magyar termelők által elért figyelemre méltó eredményhez, ennek érdekében a 2019-es évre is több szegmensben bővül a portfóliónk.

A linolsavas (LO), imazamox-ellenálló (CLHA PLUS) napraforgóhibrid-kínálatunk már jól ismert tagjai a középérésű LUCIA CLP, a középkorai PARAISO 1000 CLP és a kifejezetten korai SURPRISE CLP, amelyek mellett újdonságként kínáljuk a CARRERA CLP és a MARGARET CLP hibrideket. Hazai környezetben mindkét napraforgó remek eredményekkel áll helyt, ráadásul kiváló agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik.

A CARRERA CLP középérésű, középmagas, közepesen bókoló, gyors kezdeti fejlődési erélyű, erős, vegetatív jellegű napraforgóhibrid, mely a legtöbb termesztési körülménnyel megbirkózik és attól függetlenül kimagaslóan teljesít. Jó a betegség-ellenállósága, és oro5 szádorrezisztenciája is védi (A–E), aminek köszönhetően a CLP szegmensben 2016-ban és 2017-ben is kiemelkedően szerepelt az IKR Agrár Kft. országos kísérleteiben.

A MARGARET CLP középkései, bókoló jellegű, magasabb típusú új napraforgóhibridünk, melynek szintén nem okoznak gondot az eltérő környezeti feltételek, így nagy biztonsággal termeszthető az ország minden területén. Tőszámkísérleteink alapján a hibrid vetéssűrűségét nagyon jó kompenzációs képességének köszönhetően érdemes a megszokotthoz képest 10%-kal mérsékelni. A napraforgó-betegségekkel szemben kimagasló ellenállósággal és oro5 szádorrezisztenciával (A–E) rendelkezik.

A már szinte hagyományosnak mondható rendkívüli szárszilárdság mellett kiemelkedő olajtartalommal rendelkező Clearfield-napraforgóhibridek – PARAISO 102 CL, MARQUESA CL, SURIMI CL – mellé érkezik a DRIVER CL, mely új tagja kínálatunk ezen szegmensének.

A DRIVER CL középkorai, közepesen magas, gyengén bókoló jellegű, kifejezetten homogén állományt nevelő, letisztult habitusú új Clearfield-napraforgóhibrid, melyre ugyanúgy jellemző a magas olajtartalom, mint portfóliónk korábbi tagjaira. Kifejezetten egészséges típus, amelynek használatát bátran javasoljuk extenzívebb termesztési körülmények között.

A magas olajsavas (HO) napraforgó termesztésében gondolkodó partnereink számára ajánljuk DUET CL (HO) korai és SUNTEC CL (HO) középkorai napraforgóinkat.

Az idei évben bevezetett MIRANDA SU nevű, szulfonil-urea-rezisztens, középkorai érésű, oro5 szádorrezisztenciával (A–E) rendelkező portfóliótagunk pedig jól tükrözi cégünk elkötelezettségét a modern, herbicidrezisztens napraforgóhibridek mellett. A MIRANDA SU remekül teljesít szerényebb körülmények között is, azonban tőszámkísérleteink alapján a vetéssűrűségét javasoljuk 5–10%-kal csökkenteni a megszokotthoz képest.

Évről évre frissülő kínálatunkkal igyekszünk partnereink magas elvárásainak eleget tenni. Előttük nyitva áll az a lehetőség is, hogy cégünk unikálisan széles vetőmagkínálatával tervezzék meg az egész éves vetésforgójukat, így biztosítva a magas minőség mellett az egyszerűbb adminisztrációt is.

További információ:
www.saaten-union.hu

Agro Napló összeállítás
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!