Heti fókusz: Kihagyhatatlan lépések a szója tápanyagellátásában

Agro Napló
A szója termesztéstechnológiájában több olyan pontot is szükséges bemutatni, ami a növénytáplálás oldaláról fontos elem. Szakértőink hozzászólásáért kattintson!

Kihagyhatatlan lépések a szója tápanyagellátásában

A hozzászólásokért kattintson:

Buda Richárd
Agrováció Kft.
Forrai Dusán
Fitohorm Kft.

Buda Richárd (Agrováció Kft.) 

A szántóföldi növények sorában a szója legfontosabb hüvelyes növényünk. Magját 20% körüli olajtartalma is értékessé teszi, de a 40% körüli fehérjetartalma miatt hazánkban elsődleges fehérjenövényként tartjuk számon. Ennek a nagy mennyiségű szerves anyagnak az előállítása kifejezetten nagy energiákat igényel, így a szója a tápanyagok mennyiségére és minőségére meglehetősen érzékenyen reagál. Kísérletek igazolják, hogy az egyenletes NP ellátáson túl a mezo- és mikroelemek hiánya 30-100% hozamvesztést okozhat a szójában. A tápanyagkezelések elsődleges célja a terméspotenciál minél jobb kihasználása úgy, hogy a környezeti stressz (aszály, talajhibák, UV stb.) terméscsökkentő hatását minimalizáljuk. A tápanyagellátás minősége különösen nagy odafigyelést kíván a nagy termőképességű/hosszabb tenyészidejű fajtáknál, az intenzív technológiáknál, az alacsony szerves anyag tartalmú talajokon.

A szója tápanyag ellátásra legérzékenyebb időszakai a gyökeresedés, a virágzás és a hüvelyképzés, ezekre az időszakokra a harmonikus tápanyag ellátáshoz a tápanyag kiegészítés elengedhetetlen. A vegetatív fejlődéshez a könnyen hozzáférhető, vízoldható foszfor és a visszafogott nitrogén ellátás kerüljön középpontba. Virágzáskor a megtermékenyülést elősegítő cink és bór mikroelemek, valamint a fehérjeképzéshez nélkülözhetetlen kén pótlása időszerű. Terméskötés után a fotoszintézis minél hosszabb fenntartása, az öregedés késleltetése, az általános kondicionálás kerül középpontba.

Minőségi terméshez minőségi tápanyagok hazai piacról

Fejlődési fázis

Termék

Felhasználás módja

Hektáronkénti adagolás

Termesztési előny

Vetéssel egymenetben

AMG S-Oil

mikrogranulált starter sorkezelésre

20 kg/ha

turbó kelés, dinamikus indulás

4-6 levél

NutriForce

folyékony starter

10 l/150 l víz

nagyobb gyökérrendszer, töretlen vegetatív fejlődés

Virágzás előtt

SulStar Cink Bór

levéltrágyázás

2-3 l/250 l permetezéshez

jobb virágképződés, teltebb hüvelyek, jobb beltartalmi mutatók

Terméskötés után

FNE Zöld folyó

levéltrágyázás

5 l/350 l permetezéshez

fokozott stressz tűrés, általános regenerálás, kondicionálás, zölden tartás

Az AMG S-oil mikrogranulált turbó starter műtrágyát közvetlenül a magágyba juttatjuk, ezzel biztonságosan lefedjük a szójamag korai tápanyag igényét. A startert kifejezetten a magas kén- és bórigényű olajos/fehérje növényekhez állítottuk össze, ezzel a korai mikroelem hiány elkerülhető, a biztonságos, erőteljes keléssel és indulással megalapozzuk a tőszámot és a dinamikus korai fejlődést.

A NutriForce folyékony starter intenzív gyökereztető hatású, ezzel fokozzuk a stressztűrést, a későbbi jobb tápanyag- és vízhasznosítást. Kiugróan magas azonnal felvehető foszfor tartalma jótékonyan hat a virág differenciálódásra, molibdén tartalma elősegíti a gümőképződést, ezzel a hatékonyabb nitrogén megkötést.

A SulStar Cink Bór kimagasló kénpótló, hatására kitelnek a hüvelyek. Előnyös a termés mennyiségére és a beltartalmi mutatókra (fehérje/olaj összetétel), emellett növeli az ellenállóképességet, a genetikai teljesítő képességet. A magas bór- és cinktartalma elengedhetetlen kiegészítés ebben az érzékeny szakaszban. 

Az FNE Zöld folyó folyékony immunerősítő. Speciális humuszjellegű molekulák hordozzák a mikroelemeket, ezzel jelentősen javítva azok felszívódását. Az egyedülálló formuláció nem csak harmonikus tápelemkiegészítést biztosít, hanem a bioaktív komplex molekulák pozitívan kihatnak a vegetatív és generatív növekedésre egyaránt. Ennek következtében a termésérés a levelek öregedésével összhangban történik, ezzel tesszük lehetővé a termés maximalizálást.

Nálunk nem kell izgulnia, hogy megjön-e időre a műtrágya vagy a permetezéshez a lombtrágya? Az Agrováció webshopjából gyorsan és zökkenőmentesen hozzájuthat bármely a kultúra beindításához és a termésfokozáshoz nélkülözhetetlen anyagokhoz. Hazai gyártású termékeink online is megrendelhetők, nálunk a jó ár mindenkié: www.agrovacio.hu Közvetlen kontaktus nélkül, kényelmesen és biztonságosan minden kultúrát kiszolgáló választékkal.

Forrai Dusán (Fitohorm Kft.)  

A szója esetében különös figyelmet kell fordítanunk a P, K, Mg, S és mikroelem ellátásra. Ügyelnünk kell a nitrogén megfelelő pótlásáról, hiszen a túlzott bevitel csökkentheti a szimbióta baktériumok gyökérgümőinek képződését, amely a későbbi fejlődés gátja is lehet. Szintén nagy jelentősége van a Molibdén bevitelének, amely hozzájárul a gyökérnövekedéshez és a gümők fejlődéséhez. Az ajánlott lombtrágyázási technológia a növényvédelmi kezelésekkel egy időben elvégezhetőek.

Az 1. fejlődési szakaszban (vegetatív időszak: 10 – 12 cm-es állapotban) a kezelés célja a fejlődésnek indult gyenge növények gyökérnövekedésének, anyagcseréjének, immunrendszerének a hatékony beindítása.

FitoHorm Turbo Makro + FitoHorm Szója

4 liter / ha                      2 liter / ha

A 2. fejlődési szakasz (vegetatív időszak: 25 – 30 cm-es állapotban) a kezelés célja a megfelelő, erős hajtásrendszer kifejlesztéséhez elegendő tápanyagtőke biztosítása. Ezen fejlődési ciklus tápelemekkel való megfelelő ellátása elengedhetetlen a nagy termőfelülettel rendelkező növények kifejlődéséhez.

FitoHorm Turbo Nitrogén + FitoHorm Szója

5-8 liter / ha                   1 liter / ha

A 3. fejlődési szakasz (virágzás előtt) a kezelés célja az állomány felkészítése a virágzásra. Ehhez a szakaszhoz nagy mennyiségű energia mellett megfelelő arányú és mennyiségű tápanyagra is szükség van. A bór virágzás előtti pótlása hozzásegít az egészséges virágrészek kifejlesztéséhez.

FitoHorm Turbo Kalcium + FitoHorm Szója

3 liter / ha                      2 liter / ha

A 4. fejlődési szakasz (virágzás). A Bór, mint mikroelem, elengedhetetlen a kötődés folyamatához. A Polybór Plusz termékünk fontos mikroelemeket tartalmaz, amelyek a Bór jó hasznosulásához elengedhetetlenek.

FitoHorm Polybór Plusz

3 liter / ha

Az 5. fejlődési szakasz (hüvely és szemnövekedés időszaka.) A hüvely növekedés időszakában kijuttatott nitrogén, kén és mikroelemek segítenek a jó beltartalom kialakításában, és a jó takarmányértékű alapanyag előállításában. A kén egyaránt javítja a szemek fehérje-összetételét és az esetenként kinyert olaj biológiai minőségét, értékét. A kezelés különös hatással van a ProFet értékre.

FitoHorm Turbo Kálium + FitoHorm Turbo Nitrogén

3 liter / ha                      5 liter / ha

Azonosított tápanyaghiány kezelésére és azok megszüntetésére Mono-elemes oldatainkat javasoljuk (B, N, Mg, P, S, K, Ca, Mn, Fe, Cu, Zn) a termelőknek.

További információ:
www.fitohorm.hu

- an összeállítás -
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!