Heti fókusz: Legfontosabb fajtaválasztási szempontok repcében

Agro Napló
A céltudatos fajtaválasztással megteremthetjük a sikeres termesztés lehetőségét. A repce fajtaválasztás szempontjairól szakértők nyilatkoznak:

Legfontosabb fajtaválasztási szempontok repcében

A hozzászólásokért kattintson!

Szalai Ferenc
DEKALB Magyarország

Fehér Gyöngyi
Caussade Semences Hungary Kft.
Szundy Péter
BASF Hungária Kft.
Dr. Kismányoky András
KWS Magyarország Kft.
Pálffy András
RAPOOL Hungária Kft.

Szalai Ferenc (DEKALB Magyarország) 

 

Egy konkrét hibridválasztás előtt sok mindent figyelembe kell vennünk. Nagyon fontos a terméspotenciálon kívül, hogy milyen területen, milyen technológia mellett fogunk termelni, s mivel tudunk magunknak biztonságot is adni.

A technológia szempontjából meghatározó, hogy hagyományos vagy Clearfield technológiát kívánunk-e alkalmazni területünkön. Ez utóbbi esetben kiemelendő a portfóliónkból a DK IMARET CL. E hibrid választása esetén a hagyományos hibridekkel konkuráló terméspotenciálja mellett egy rendkívül jó termőhelyi rugalmasságot is kapunk.

Jó termőhelyekre még elérhető a DK IMPRESSION CL, mely késői vetés esetén is gyorsan el tudja érni a megfelelő fejlettséget a télbe menetelhez.

Valamint idén már elérhető lesz egy új hibridünk is ebben a szegmensben, mely a DK IMPORTER CL névre hallgat. Ezen hibridünk szintén alkalmas kései vetésre is, miközben átlagos termőhelyeken is nagyot tud domborítani.

Hagyományos gyomirtási technológia mellett a DEKALB vezérparipája a már mindenki által jól ismert DK EXCEPTION, mely megkapta a DEKALB Termésvédelem Plusz megkülönböztetést is, mivel a kiváló terméspotenciál és termőhely-stabilitás mellett kiemelkedő betegség-ellenállással és erős szárral rendelkezik, miközben pergésre nem hajlamos.

Az elmúlt években sem pihentek a nemesítőink és fejlesztőink. A DK EXPANSION egy újabb lépcső a csúcstermés irányában, mely jó termőhelyeken és intenzív gazdálkodás mellett mutatja meg igazán a benne rejlő potenciált.

Az idén bevezetetésre kerülő – ez évben még DMH440 néven futó – hibridünk a még kiemelkedőbb terméspotenciál mellett rezisztenciával rendelkezik a tarlórépa sárgaság vírussal /TuYV/ szemben is.

S mivel a gyengébb termőhelyeken is termelünk repcét, ide is van megoldásunk. Ezen extenzívebb körülményekhez kiválóan alkalmazkodó DK EXTERRIER hibridünkkel szeretnénk hozzá járulni a termelőink sikeréhez.

A fentiek mellett szintén az idei évben vezetjük be a DK SEQUEL „EasyTech” hibridünket. Azon termelőinknek ajánljuk, akik szeretnék a lehető legtovább szántóföldi permezetővel ellátni a növényvédelmi feladatokat a repcetábláikon. Mindezt jelentősen kisebb állománykárosítással tehetik meg ezen alacsonyabb növénymagasságú hibridünkben.

 

Az elmúlt évek szakmai tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy a repcetermesztők számára az első és legfontosabb szempont: a BIZTONSÁG! a hibridválasztás során. Mi a DEKALBnál már tudjuk, hogy mostani változó körülmények között a kiváló genetika kevés lehet önmagában – szükség van EXTRÁKRA is a sikeres természtés érdekében:

ACCELERON ELITE vetőmagvédelmi megoldás: Ezen név alatt biztosítjuk az adott évben a piacon legjobb megoldást kínáló rovarölőszeres-, gombaölőszeres- és biostimulátoros hármas megoldásunkat. Idén például a Scenic Gold által egy kiváló, két hatóanyagú kémiai gombaölő szerrel, és a kezdeti fejlődést nagy mértékben javító B300 névre hallgató saját biostimulátorunkkal tesszük még teljesebbé magjaink védelmét.

És van még tovább! Sajnos a kiváló genetika és vetőmagvédelem sem adhat 100%-os megoldást az időjárási anomáliákra, így a DEKALB bajtársiasságot vállal a Kelési Kockázat-átvállalás programjával (75 000 ft/zsák) a termelőtársaknál. Aki részt szeretne venni a programban, 2019. július 12-ig még csatlakozhat a helyi DEKALB képviselő segítségével.

Mert ahogy mondani szokták, ahhoz, hogy végül együtt vígadjunk, a nehéz pillanatokban is együtt kell lennünk.

Szakmával és partnerséggel kívánjuk szolgálni Gazdatársaink sikerét!

További információ:
www.dekalb.hu

Fehér Gyöngyi (Caussade Semences Hungary Kft.) 

 

Az egyre korábban és rámenősebben kezdődő repce vetőmag marketing sem tudja felülírni azokat a szempontokat, amelyek egy-egy régió repcetermesztésének jövedelmezőségét biztosítja. A termelők többsége még mindig saját termesztési tapasztalataik alapján, több mint tizenkét hónapra előregondolkodva hoznak döntést vetőmag vásárláskor. Az időben lekerülő elővetemény, a jól előkészített, ülepedett magágy a repcetermesztés kiindulópontja. Az ország nyugati és északi területein, így Zala megyében is az augusztus 20-ig elvégzett repcevetés hívei a termelők. Tapasztalatok alapján az ezt követő időszakban nagy eséllyel megérkezik a magok kelését segítő csapadék. Itt a SIRTAKI CS kiváló csírázási erélye, a mérsékeltebb őszi hajtásnövekedése előny. Hosszú, meleg őszön is elsősorban az erőteljes, mélyre hatoló gyökeresedésre fordítja energiáját, így a hűvösebb klíma ellenére a téli felfagyással szemben védett. A kiszámíthatatlan tavaszi időjárást is tolerálja csak úgy, mint a rugalmas vetésidejű MEMORI CS.

Az idei tavasz jól példázta, hogy nagy előny, ha a kiválasztott hibrid az egyöntetű becőérést biztosító szabályos, elágazódásokban gazdag hajtásrendszert nevel, és nem nyurgul fel még akár a hírtelen felmelegedő tavaszon sem. 

A hibridek tápanyag hasznosító képessége az alapos növényvédelmet, odafigyelő tápanyag utánpótlást végző gazdaságokban fontos szempont. Jó példa erre a genetikai potenciálja alapján is magas hozamú ETENDAR CL, melynek termésmennyisége látványosan emelkedik a vegetációban kijuttatott mikroelem, emelt szintű bór hatására. Az ETENDAR CL kapcsán egy másik fajtaválasztási szempont is felmerül. Ez pedig a repcevetésre szánt terület gyomösszetétele. Amennyiben keresztesvirágú gyomokkal, gabona árvakeléssel kell felvennie a repcénknek a versenyt már fejlődése kezdetén, úgy szükségessé válik az imazamox hatóanyaggal szemben rezisztens CL hibrid használata.

A gyomflóra alapján történő választáshoz hasonlóan a körülmények irányítják azoknak a területeknek a fajtaválasztását is, melyeken nem lehet peszticideket alkalmazni. A betegségtolerancia, stressz tűrőképesség ezeken a területeken elsődleges választási szempont. Azonban nem mellékes, hogy az extenzív technológiához alkalmazkodó mag kerüljön a földbe. Így Natura 2000 illetve túzokos területek hasznosítására kiválóan alkalmas a kedvező árfekvésű, a hibridek hozamát elérő, korai virágzású és érésű ZAKARI CS, mely az egyre szűkülő fajtarepcék körébe tartozik.

Jobbra: virágzó ZAKARI CS 2019.04.15-én.

A betakarítás ütemezése szempontjából kis és nagy gazdaságok esetében is célszerű több hibrid egyidejű vetése. A később érők időt adnak a koraiak betakarítására úgy, hogy sem egyik sem másik hibridnél nem kell túlérésből fakadó szemveszteséggel számolni. A rövidebb tenyészidejű, korábban érő BASALTI CS és a SIRTAKI CS vagy a MEMORI CS és SIRTAKI CS párosítás ebből a szemszögből és a minimális pergési veszteségük oldaláról is tökéletes.

Tekintettel a korlátozásokra az idei esztendőben nagy jelentősége lehet a vetőmagvak csávázottságának is. A CAUSSADE SEMENCES most is a termelői szempontok figyelembevételével kínál több alternatívát a repce vetőmagjainak csávázására vonatkozóan.

Mint minden nagy kultúránál, úgy a repcénél is még hosszan lehetne sorolni a hibrid választási szempontokat. A termesztési körülmények, időjárással kapcsolatos helyi tapasztalatok, alkalmazott termesztés színvonala, vagy az elvárt árbevételhez tervezett hozam csak néhány a döntéshozatalt befolyásoló tényezők közül. Csak úgy, mint az adott hibrid évről évre bizonyított hazai terméseredményei, valamint a hibridet ajánló cég képviselőjének hitelessége.

Repce vetőmagjainkkal kapcsolatos kérdéseivel is bizalommal forduljon a CAUSSADE SEMENCES munkatársaihoz.

További információ:
www.caussade-semences.hu

Szundy Péter (BASF Hungária Kft.)  

 

Már abból érzékelhető, hogy nem is olyan egyszerű a fajtaválasztás kérdése, hogy a repcének két fő értékmérő tulajdonsága van: a termés és az olajtartalom, de ezek egymással antagonisták. Mutatja a fajtaválasztás sokrétűségét az is, hogy közel 100 repcének a vetőmagját értékesítik Magyarországon.

Hogy mit érdemes számba venni, mire érdemes odafigyelni a fajtaválasztásnál? Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy hazánkban is egyre gyakoribbak az időjárási extrémitások ugyanakkor a repcetermesztésünk egyre intenzívebbé vált. Így a termelési kockázat a repce esetében jelentősen növekedett. A kedvezőtlen környezeti hatásokkal szembeni védekezés egyik fontos eleme a hibrid. Káposztarepcéinknél, ezért felértékelődött a stressztűrő képesség, termésstabilitás az elmúlt időszakban. Érdemes tehát utána nézni, hogy különböző évjáratokban és termőhelyeken, hogyan szerepeltek a hibridek. Az InV1022 kiváló évjárat-stabilitását mutatják a regisztrációs kísérletekben elért eredmények. 2014-ben, amely egy jó repcés évnek számított, az InV1022 a legnagyobb termőképességű hibrid volt a középérésű kategóriában (1. grafikon). A legnagyobb termésű, top hibridek között végzett 2015-ben is, mely meleg és száraz tavaszi időjárásával tette próbára a repcéket. Jellemző az InV1022 termőhely stabilitására, hogy ebben a stresszes évben is képes volt minden kísérleti helyen legyőzni azokat a sztenderdeket, amelyek épp megbízhatóságuk miatt érhettek el Magyarországon jelentős piacrészt (2. grafikon).

1. grafikon

2. grafikon

A kockázatunkat tudjuk úgy is csökkenteni, hogy a lehetőségeinket mérlegelve szélesítjük a genetikai bázist: például különböző tenyészidejű hibridek választásával. Fontos az is, hogy termesztési technológia és a genotípus harmóniában legyen. Tőszám kísérletekkel vizsgáljuk, hogy melyik hibridünk milyen tőszámnál ad kiegyenlített, jó termést. Azt tapasztaltuk, hogy a túlsűrítés sokkal nagyobb termés depressziót okoz, mint a túl alacsony tőszám. Érdemes tehát a tőszám ajánlásokat figyelembe venni és a termesztéstechnológiánkhoz (sűrű sortáv vagy széles sortáv) illő típust választani.

A tőszámkísérletek arra is rávilágítanak, hogy milyen a hibridek érzékenysége a környezeti stresszel szemben. Olyan hibrideket keresünk ezekben a kísérletekben, melyek nagy termőképeséggel rendelkeznek, de kedvezőtlen évjáratban is őrzik pozíciójukat, „nem ejtik el a termésszintet”. A stressztűrésre, termésstabilitásra irányuló kísérleteink eredményei visszaköszönnek a NÉBIH független kísérleteiben is. Az eredmények alapján a korai éréscsoportban a Safer emelkedik ki jó kompenzáló képességével, termésstabilitásával a portfólióból. A Safer kiegyenlített teljesítményének jóvoltából is a magyarországi fajtaregisztrációs kísérletek egyik hasonlító fajtája. Termésstabilitásnak is köszönhetően nem is akármilyen teljesítményre képes: 2016-ban (1. táblázat) és 2017-ben is (2. táblázat) a legbőtermőbb kontroll fajtának bizonyult, megelőzve még a középérésű hasonlító fajtákat is. Mindezek mellett a termés mennyiség és minőség ritka harmóniáját testesíti meg a Safer. Évek óta látjuk a NÉBIH posztregisztrációs kísérleteiben ennek igazolását (3. grafikon).  Ezért is ajánljuk fix áras és bonifikációs terményértékesítéshez ezt a hibridet. Flexibilitásának és termésstabilitásának köszönhetően minden repcetermelőnek bátran ajánljuk.

1. táblázat: Sztenderd fajták termése (t/ha) 2016-ban /75 kísérlet/
NÉBIH Káposztarepce kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérleti eredmények alapján
kíérlet sorszáma 11 12 13 14 21 22 23 24 27 28 29  
kísérleti helyek száma 7 7 7 7 7 7 6 6 7 7 7 átlag
Safer 5,43 5,53 5,38 5,27 5,23 4,98 5,35 5,13 5,23 5,45 5,65 5,33
Arsenal 5,37 5,48 5,12 5,21 5,06 4,93 5,12 5,24 5,13 5,33 5,53 5,23
DK Exquisite 5,16 5,22 4,98 5,09 5,04 4,98 5,09 5,16 4,99 5,36 5,41 5,13
Hybrirock 5,12 5,13 4,90 4,79 4,73 4,60 4,89 4,84 5,03 4,87 5,01 4,90
Sherpa 4,86 4,82 4,62 4,65 4,55 4,34 4,35 4,42 4,70 4,75 5,21 4,66
2. táblázat: Sztenderd fajták termése (t/ha) 2017-ben /44 kísérlet/
NÉBIH Káposztarepce kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérleti eredmények alapján
kíérlet sorszáma 11 12 13 21 22 23 27  
kísérleti helyek száma 5 6 7 7 6 6 7 átlag
Safer 4,45 4,67 4,39 4,38 4,80 4,60 4,34 4,52
DK Exquisite 4,38 4,31 4,23 4,19 4,82 4,47 4,16 4,37
Arsenal 4,38 4,34 4,27 4,21 4,58 4,39 4,31 4,35
Hybrirock 4,17 4,30 4,12 4,00 4,42 4,24 4,03 4,18
Sherpa 4,12 4,00 4,03 4,06 4,34 4,12 3,85 4,07
  3. grafikon

További információ:
www.agro.basf.hu

Dr. Kismányoky András (KWS Magyarország Kft.)

A sikeres repceszezon a termőterületek helyes megválasztásával és a jól megtervezett termesztéstechnológiával kezdődik. Hazánkban a repcetermesztés igen változatos talajtulajdonságú termőhelyeken történik, ezért a nagy termés és a biztonságos repcetermesztés csak akkor valósítható meg, ha a termesztett hibrid igényei a termőhely adottságaival összhangban állnak. Mivel az időjárást befolyásolni nem tudjuk, a jól megválasztott repcehibrid a siker záloga. A KWS repce nemesítési munkájában meghatározó cél a termés optimalizálása. Fontos a termésbiztonság, mivel nem tudhatjuk, hogy a következő év milyen kihívásokat tartogat a repce számára. Ezért egyre fontosabbá válik a repce kompenzáló képessége. A hibrid kiválasztásakor ne az éves termés legyen a fő szempont, hanem a termésstabilitás. A hibridek több év átlagában mutatják meg igazi képességeiket, ugyanis széles genetikai bázisuk jól ellensúlyozza az éves hatásokat és a különböző agro-ökológiai feltételeket. A repcetermesztő sikerének egyik kulcsa a termésbiztonság. A jó minőségű, nagy és biztos terméshez elengedhetetlen az olyan hibrid kiválasztása, amely rendelkezik a megfelelő tulajdonságokkal, melyek közé tartozik a nagy termőképesség, magas olajtartalom, intenzív elágazásképzés, kiváló fagytűrés, jó áttelelő képesség, kiemelkedő dőlésellenállóság, alacsony hajlam a becő aratáskori szétnyílására, és a kiemelkedő betegségellenállóság.

Az UMBERTO KWS a fent említett elvárásoknak teljes mértékben megfelel. Az UMBERTO KWS a magyar repcetermesztés egyik legkiforrottabb hibridje. Több éves kísérleti munka és tesztelést követően került a hazai repce piac élére. Kimagasló terméseredmény várható kedvezőtlen környezeti hatásokkal sújtott évjáratokban is. Rendkívül jó víz- és tápanyaghasznosító képességét az idei év aszályos tavaszán is bizonyította. Ennek köszönhetően gyengébb adottságú, (aszálysújtott) régiókban is sikeresen termeszthető. Vetést követően a gyors egyenletes kelés erőteljes állományt biztosít, így a téli kifagyással szemben rendkívüli ellenállóságot mutat. Az UMBERTO KWS betegségekkel szembeni ellenálló képessége új szintre lépett. A Fóma betegség (Phoma lingam) különböző rasszainak károsításának megakadályozásáról az RLM7-3 gének gondoskodnak, míg Fehérpenészes szárrothadással (Sclerotinia sclerotiorum) szemben mérsékelten rezisztens (NÉBIH 2017.) Ezen tulajdonságoknak köszönhetően az UMBERTO KWS a NÉBIH független 2017-2018. évi kísérleteiben a Magyarországon államilag elismert középérésű repcehibridek között a legmagasabb termést (2017-ben: 4,79 t/ha, 2018-ban: 5,04 t/ha) érte el a kísérleti helyszínek átlagában.

Fontos repce fajtaválasztási szempont lehet a kivetendő vetőmag mérete. Precíziós vetéstechnológiánál elengedhetetlen az egységes, nagyméretű vetőmag frakció. Azon termelők, akik innovatív megoldásokban gondolkodnak vagy csak egyszerűen fontos számukra a válogatott méretű szem, kiváló döntés az UMBERTO KWS PRÉMIUM vetőmag, amely limitált mennyiségben az idei évben is rendelkezésre áll.

ROBERTO KWS a portfólió legújabb tagja. Az UMBERTO KWS genetikai vonalán fejlesztett középérésű új hibrid. A termésveszteség repce esetében az érés során fellépő külső erőhatások, valamint a betakarítás alkalmával elkerülhetetlenek. A ROBERTO KWS mint kipergés ellenállósággal rendelkező hibrid, mérsékelni képes a betakarításkori veszteséget, tervezhetőbbé teszi a betakarítást, ezáltal növeli a termésbiztonságot. Az oldalhajtások becővel hosszan berakottak, a becők vastagok, nagyméretűek. A hibrid erős szárral és vastag gyökérrel rendelkezik, termés stabilitása kiváló.

A gyomirtás ma már az egyik legfontosabb eleme a repce növényvédelmének. A Clearfield-hibridrepcék alkalmazásával lehetőség nyílik a repce sikeres termesztésére olyan területeken is, ahol a repcével azonos családba tartozó gyomnövények vannak jelen, valamint kiküszöbölhető a csapadék bizonytalanságából eredő gyomirtási kockázat. A technológia további előnye, hogy csak a gyomok fejlettségét kell figyelnünk, a repce fejlettségét teljesen figyelmen kívül hagyhatjuk. A HIMALAYA CL a KWS első herbicidtoleráns repce hibridje. Középérésű repce, amely stabilitásával és növénykórtani tulajdonságaival felveszi a portfólió többi tagjával a versenyt. Kiváló kezdeti fejlődési eréllyel, télállósággal, általános állóképességgel és regenerálódó képességgel rendelkezik.

A KWS növénynemesítő cég jól ismert arról, hogy kiváló minőségű vetőmagokat és bőtermő fajtákat kínál. A növénynemesítés mellett azonban a KWS nagy hangsúlyt fektet a vetőmagtechnológiára és a csávázásra is. Véleményünk szerint csak a nagyüzemi körülmények között csávázott minősített vetőmag biztosítja a megfelelő állománysűrűséget és az így elérhető magas termésátlagot. A KWS elkötelezett a hagyományos repcenemesítési módszerek iránt, és meghatározó piaci résztvevőként továbbra is segíti a termelőket a minél magasabb eredmények elérésében. A KWS vetőmag-technológiája nagyban hozzájárul ahhoz, hogy mindig a legkiválóbb hibrideket és a legjobb minőségű vetőmagot biztosíthassa vevőinek.

További információk:
www.kws.hu/

Pálffy András (RAPOOL Hungária Kft.) 

A fajtaválasztás két meghatározó szempontja a magas hozam és a jövedelmezőség. Mindkét esetben nélkülözhetetlen a hibridek termésstabilitása, amelynek érdekében fontos megvizsgálnunk, hogy adott termőhelyen milyenek a környezeti feltételek, milyen problémákra kell megoldást találni, és ennek megfelelően megválasztanunk a termeszteni kívánt repcefajtát.

A hazánkban tapasztalt meleg és aszályos nyarak hatására fellépő tápanyag- és vízhiány következtében a növények túl hamar száradnak le, ami a hagyományos hibridek esetében a becők korai beéréséhez és a magok kipergéséhez vezethet. Túl korai állományszárítás esetén viszont a termésveszteség 1-2 százalék is lehet, ráadásul az aratási idő kitolása magasabb olajtartalmat eredményezhet, illetve némi rugalmasságot is biztosít a munkaszervezés során. A hazai klíma szükségessé teszi olyan hibridek használatát, amelyek jó vagy kiváló kipergés-ellenállóságúak. A RAPOOL fejlesztői tavaly is végeztek olyan vizsgálatokat, amelyekkel mérhető a különféle hibridek kipergés-ellenállósága. Az egyes hibridek becőinek felnyitásához szükséges erőhatás mértéke a lenti grafikonon látható (1. ábra).

A DARIOT, a DYNAMIC és a FRANKLIN, a CLEARFIELD-hibridek közül pedig a PHOENIX CL mutatta a legjobb becőstabilitást. Ezen hibridek esetében a becők nehezebben nyílnak fel, aminek köszönhetően a betakarítás ideje 3-6 nappal megnyújtható, és a veszteségek elkerülhetőek. Azon termelők számára, akiknek fontos az olaj minősége és a betakarítás ütemezhetősége, mindenképpen kipergés-ellenálló hibrid választását javasoljuk!

Az elmúlt években hazánkban is komoly fejtörést okozott a repceállományokban a levéltetű kártétele, amely a fő vektora a tarlórépa sárgaságvírusának (TuYV). A fertőzött növények lassabban fejlődnek, ősszel a leveleiken antociános elszíneződés figyelhető meg. A vírus negatívan hat mind a termés mennyiségére, mind a minőségére. A kártétel csökkenthető a vírusvektorok kiiktatásával és ellenálló hibridek használatával. A rezisztenciagéneket tartalmazó hibridek állományaiban a fertőzés ugyan megtörténik, de a növény ellenáll a vírusnak, nem tapasztalható termésdepresszió. Ezek a hibridek ráadásul a fejlődésük során sokkal vitálisabb képet mutatnak, jobban tűrik a szárazságstresszt és magasabb a terméshozamuk. A RAPOOL kínálatában az idei évtől elérhető a TuYV-ellenálló DYNAMIC hibrid, amelyet minden olyan termelőnek ajánlunk, aki nyitott az innovációkra, és a magas repcehozamokat célozza meg. 2018 őszén lassan felfutó, majd robbanásszerű fejlődés jellemezte a középkései érésidejű DYNAMIC állományait. Nagyparcellás fajtakísérleteinkben 2018-ban átlag felett teljesített.

Általánosan is vizsgáltuk a klíma hatását a hibridválasztásra. 2017 őszén a kieli egyetemmel és a bólyi AgResearch kísérleti szolgáltatóval együttműködve három helyszínen végeztünk kísérletsorozatot (2. ábra). A kapott eredmények összehasonlításakor megállapítottuk, hogy az eddigi fajtakiválasztási és -elosztási metódusunk megfelelőnek bizonyult. A mediterránhoz jobban hasonlító klímájú bólyi kísérletben a DYNAMIC, a FRANKLIN, a DARIOT és a CRISTAL lényegesen jobb eredményeket ért el, mint Kielben. Jól láthatóvá vált, hogy a délebbi területeken olyan hibridekre van szükség, amelyek erős gyökérrendszerüknek, a későbbi éréskezdetnek, a kipergés-ellenállóságnak és robusztus termetüknek köszönhetően képesek ellenállni a lényegesen magasabb hőmérsékletnek és az égető napsugárzásnak.

Az RLM7-es rezisztenciagénnel rendelkező DALTON a fómás fertőzés sújtotta területeken biztosít előnyt a termelők számára. A betegség tünetei ősszel ugyan megjelenhetnek a levélen, de ezek a foltok beszáradnak és a terjedésük megáll, ezzel elkerülve a termésdepressziót. Az erős, robusztus termetű hibrid a kései éréscsoportba tartozik. A DALTON-t bátran ajánljuk azoknak a termelőknek, akik széles sortávon termesztenek repcét.

A nemesítés és a fajtáink kiválasztása során mindig meghatározó volt, hogy kimagasló állóképességű hibridek kerüljenek a portfóliónkba. A 2018-as esztendőben az ország számos területén tapasztalhattuk, hogy a hibridek megdőltek, a SHREK azonban kiemelkedően jól szerepelt azokon a területeken is, ahol más fajták már teljesen a földön feküdtek. Száraz és nehéz termesztési körülmények között is megállja a helyét ez a hibrid. Erős őszi fejlődése és robusztus termete miatt azon termelők is bátran választhatják, akik később kezdik meg a repcevetést. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy az őszi regulátoros kezelés elvégzése mindenképp javasolt ennél a hibridnél.

2018-ban az ország nyugati felében az időjárás következtében fellépő gyökérgolyva okozott fejtörést a gazdálkodók számára. A helyes agrotechnológia (meszezés és a szántóföldi higiéné betartása) mellett a rezisztens hibridek használata adhat biztonságot a termelők számára, ezért a RAPOOL kínálatában idén is elérhető a golyvarezisztens CROQUET hibridünk.

A RAPOOL széles portfóliójával és a területi szaktanácsadó kollégák közreműködésével segíti a termelőket abban, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb hibridet, amellyel megcélozhatják a legmagasabb profitot és a legjobb terméseredményeket.

További információ:
www.rapool.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!