Heti fókusz: Lépjünk fel hatékonyan a kártevők ellen szőlőben!

Agro Napló
A kórokozók elleni védekezés mellett ne feledkeznünk meg a megfelelő időben történő kártevők elleni védekezésről sem. A szakértői hozzászólásokért kattintson a névre, vagy a fotóra!

Lépjünk fel hatékonyan a kártevők ellen szőlőben!

A szakértői hozzászólásokért kattintson a névre, vagy a fotóra!

Tanka István
Bayer Crop Science
Fóris-Kuti Kamilla
Syngenta Kft.

Tanka István (Bayer Crop Science) 

Napjainkban a kártevő rovarok elleni védekezés nem egyszerű, mert a felhasználható hatóanyagok köre az utóbbi években drasztikusan lecsökkent. Az egyre enyhébb telek súlyosbítják ezt a problémát, számos esetben a kártevők ellen nem lehet már „megszokásból” védekezni, a megfelelő időzítéshez folyamatosan szemmel kell tartani a növényállományt. Ha sikerül meghatározni a legideálisabb időpontot, már csak egy permetezésre alkalmas napot vagy legalább néhány órát kell találni, ami szintén nem volt könnyű ebben az évben egyelőre. Az első negyedévben erős szél, eső és fagypont körüli hőmérséklet váltogatta egymást, komoly kihívás volt a kezelések időzítése. Reméljük, hogy a folytatás kedvezőbb lesz, hiszen az eredményes növényvédelemnek a kulcsa a megfelelő időzítés.

A hazai a szőlőültetvényekben a tarka szőlőmoly fordul elő a leggyakrabban, a legnagyobb arányban ellene szükséges a védekezés. Bár a legkisebb kártételt az első nemzedék okozza, a védekezést már ekkor meg kell kezdeni a fiatal lárvákat megcélozva. Rajzásmegfigyelésre számos módszer áll már rendelkezésre a feromoncsapdától a hőösszegszámításig, de mindezek mellett célszerű a növényi részek folyamatos vizsgálata. A Bayer szőlő portfóliója egy EC formulációjú, deltametrin hatóanyagot tartalmazó készítménnyel, a Decis Forte-val bővült, amely csemege- és borszőlőben is felhasználható. Emellett elérhető még a régi, jól ismert Decis Mega is. Mindkét termékkel eredményesen védekezhetünk a szőlőmolyok lárvái ellen.

A rovarok elleni védelem másik célpontja az amerikai szőlőkabóca, amit már a köztudatban is jelentős károsítóként tartanak számon. A kártétele nem azonnal jelentkezik, az adott évben nem okoz terméskiesést. Fitoplazma vektor tulajdonságával a szőlőtőkék élettartamát rövidítheti meg jelentősen. Az ellenük való védekezésnek vannak nehézségei, de összehangolt, következetes és jól irányzott kezelésekkel küszöb alá szorítható ez egyedszámuk. Az első védekezést célszerű akkorra időzíteni, mikor a legnagyobb számban vannak jelen a fiatal lárvák. Ezek a stádiumok még érzékenyek az inszekticidekre és nem utolsó sorban még nem fertőzőképesek. Az utóbbi évek változatos tavaszi időjárása nem teszi lehetővé, hogy naptárhoz kössük az ideális védekezési időpontot, szükséges a tőke alsó leveleinek és a tősarjak leveleinek fonákját nagyjából május elejétől folyamatosan szemrevételezni. Sajnos a lárvák fogására még nincs jól működő csapdázási módszer. A megfelelő időpontban úgy kell elvégezni a permetezést, hogy ezek az alsó részek is megfelelő fedettséget kapjanak. Előnyös, ha a felhasznált hatóanyag  transzlaminárisan mozog a növényben és a levél színére permetezve is átjut a fonákon tartózkodó kabócalárvához. Az ökológiai egyensúly fenntartásához szükséges a hasznos élő szervezetek védelme is, ezért jó, ha ezt a szempontot is figyelembe vesszük a szerválasztásnál.

A Sivanto Prime mindezen feltételeknek megfelel és biológiai hatékonysága is kiváló az amerikai szőlőkabóca ellen. A készítmény flupiradifuron hatóanyagot tartamaz, mely transzlaminárisan és csúcsirányban is szállítódik a növényben. Méhekre nem jelölésköteles, ezért virágzásban is használható. A lávák kelése időjárás függvényében elhúzódhat, ezért szükséges lehet egy későbbi, kifejlett egyedek elleni kezelés is. Utóbbiak csapdázása már egyszerű, sárga színcsapdával követhetjük nyomon a rajzást. A Sivanto Prime egy vegetációban egy alkalommal használható, ha ezt a kifejlett egyedek ellen irányítjuk, úgy a magasabb dózist és tapadásfokozó hozzáadását javasoljuk. AKG-s ültetvényben is felhasználható, egy vegetációban egy alkalommal, növényorvos írásbeli javaslatára.

További információ:
agro.bayer.co.hu

Fóris-Kuti Kamilla (Syngenta Kft.) 

 

A szőlő növényvédelmét elsősorban a kórokozók elleni védekezések határozzák meg. Azonban nem szabad megfeledkeznünk a megfelelő időben történő hatékony kártevő elleni védekezésről sem!

Már a kora tavaszi időszakban is kellemetlen meglepetésben lehet részünk, ha nem fordítunk kellő figyelmet az atkákra! A tél során érdemes elvégezni az áttelelő rügyek vizsgálatát, hogy előzetesen fel tudjuk mérni a fertőzöttség mértékét. Amennyiben ez elmaradt legkésőbb a kisleveles állapotban fontos megtenni, hogy ha szükséges célzottan el tudjuk végezni a megfelelő vegyszeres védekezést. Közepes levélatka fertőzés esetén elegendő lehet a Thiovit Jet alkalmazása 10-12 kg/ha (100 g/10 l permetlé) dózisban, ami jó hatékonysággal elpusztítja az atkákat. Súlyosabb fertőzés esetén azonban célszerű a Vertimec Pro használata 0,75 l/ha dózisban, amit legkésőbb 3-5 kisleveles állapotig javasoljuk elvégezni.

Egyre több fórumon hallani a szőlő aranyszínű sárgaság betegségéről, melyet egy fitoplazma okoz. Na de miért is említem egy kártevős cikkben? A fitoplazmák molekuláris tulajdonságaik alapján különálló csoportot képeznek a növénykórokozók népes családjában. Rendkívül veszélyes kórokozó, a védekezés ellenük nehezen megoldható és közvetlen gyógymód a mai napig nem ismert. Lehetséges védekezési módszer egyedül a kórokozókat terjesztő vektorok kiiktatása! Jelenlegi ismereteink szerint az aranyszínű sárgaság kórokozójának terjesztéséért elsősorban a szőlőben található szívó kártevők, a kabócák felelősek. A kabóca ellen a megoldás a Syngenta technológiában a Monospel 0,2-0,3 l/ha. Ez egy egyedi hatásmechanizmusú piretoird, amely kíméli a hasznos beporzó szervezeteket és a természetes ellenségeket, ezzel szerepet vállalva az integrált növényvédelemben Az idei évben megjelenő Agro-ökológiai Programban méhbarát készítményként alkalmazható!

A harmadik kulcsfontosságú kártevő csoport a szőlő növényvédelmében a szőlőmolyok. A molykártevők tavasszal és nyáron is okozhatnak problémát. A tavaszi molyfertőzést indító áttelelő bábok is ebből a második nemzedékből származnak. A második nemzedék elleni hatékony védelem azért különösen fontos, mert ezek számától függ a harmadik nemzedék egyedszáma, ami az érő szőlőre nézve akár tragikus kimenetelű is lehet. A nyári rajzás imágói tojásaikat a fiatal, zöld szőlőbogyón helyezik el. A tojásból kikelő lárvák a szőlőbogyó belsejébe rágnak. A nyári nemzedék kártétele nem az általa elfogyasztott bogyók mennyiségéből adódó termésveszteségben jelentkezik, hanem ennél sokkal súlyosabb, a rágás által a bogyó kötőszövetén okozott seb a szőlő szürkepenész rothadásának kiinduló pontja lesz.

Az ellenük történő hatékony védekezés alapja a rajzásmegfigyelés. A védekezések optimális időzítéséhez ajánlatos a legtökéletesebb előrejelző eszköz, szexferomon csapda használata.

A csapdákat április második felétől célszerű kihelyezni a szőlőtőke belsejébe, a fürtzónába, ezt követően a lepkeszámot a szüretig 1-2 naponként ellenőrizzük. Ha molykártevőkkel találkozunk a jól ismert Affirm (1,25-1,5 kg/ha) mellett már a klórantraniliprol hatóanyagú Voliam* (150-175 ml/ha) is elérhető kínálatunkban. E készítmény nagy előnye, hogy méhekre nem jelölésköteles így a virágzás ideje alatt, vagy virágzó gyomok mellett is korlátozás nélkül kijuttatható, továbbá a Monospelhez hasonlóan Agro-ökológiai Programban méhbarát készítményként alkalmazható! A két készítmény hatásmechanizmusa teljesen eltérő, így váltakozó használatuk segíti a rezisztencia kialakulás megelőzését.

További információkért látogasson el az oldalunkra vagy keresse a Syngenta területi képviselőit!
www.syngenta.hu

*A Voliam azonos a 02.5/1126/5/2008. MgSzHK számon engedélyezett Coragen 20 SC rovarölő permetezőszerrel.

 

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!