Heti fókusz: Magas beltartalmú szóják a 2022. évi fajtakínálatban

Agro Napló
A szójában kiemelkedő jelentőséggel bír a beltartalom, tekintsük át ebből a szempontból Partnercégeink ajánlatát.

Magas beltartalmú szóják a 2022. évi fajtakínálatban

A válaszokért kattintson!

Popovics Tamás
Galldorf Zrt.

Varga Gábor
SAATEN-UNION Hungária Kft.

Popovics Tamás (Galldorf Zrt.) 

Magas beltartalmú LIDEA Seeds szóják a Galldorf Zrt. 2022. évi fajtakínálatában

A mai agrárkörnyezetben (elszabadult műtrágya árak és kukorica szárítási költségek a gázár 3-400%-os emelkedése miatt, szigorodó környezetvédelmi előírások, stb.) biztos választásnak tűnik 2022-ben is a szója termesztése. Bár Európában a 2020/2021 szezonban 2,97 %-kal növekedett a szójaterület és a betakarított szójabab mennyiség is emelkedett 5,41 %-kal, továbbra is meghatározó a hiány e fehérjeforrásból. A biztonságos ellátás érdekében fontos, hogy ne csak a szójabab mennyisége, hanem az abból kinyerhető, felhasználható fehérje mennyisége is növekedjen.

A szója fehérje tartalma 35-40% között mozog, míg az olajtartalma 17-22%. Nagyon kedvező az esszenciális aminosavak aránya és fontos az egészséges telítetlen zsírsavak mennyisége is. A szójafajták megítélése a terméseredményük mellett a beltartalmi értékeik alapján történik, ennek legfontosabb mutatója az ún. „profat” (protein + fat) tartalom, ami a nyers fehérje és a nyers zsír együttes %-os értékét jelenti. A takarmánygyártók és szójafeldolgozók igénye hasonló és évről-évre emelkedik: 51-53 %-ot el kell érje a minimális profat tartalom. A fehérje 33-35%, míg az olaj 18-21% kell, hogy legyen. Szójafajtáink kiválasztásánál elsőrendű szempont a szójabab beltartalma, hiszen a termelőink által megtermelt szója mennyiséget visszavásároljuk full-fat szója, élelmiszeripari- és takarmány üzemünk részére.

A fajták között jelentős eltérést tapasztalunk, a beltartalmat nagyon sok külső tényező befolyásolhatja, így a talaj típusa, szerkezete, pH-értéke, a tápanyag feltöltöttségi szintje, műtrágyázás, a vetőmag oltása és az évjárat hatás, amit a 2021-es évben is megtapasztaltunk. A termesztés során minden ismert feltételt figyelembe kell vennünk és a körülményeinkhez, az alkalmazott technológiánkhoz leginkább illő szóját kell választanunk.

Magas beltartalmú szójafajtáink legfontosabb adatai, segítség a vetőmag kiválasztásához:

MEGNEVEZÉS

ES
COMANDOR

(már elfogyott!)

ES
MENTOR

ES
DIRECTOR

ES ADVISOR

ES WARRIOR

ES MEDIATOR

Érésidő/csoport

000.

00.

00.

00/0.

0.

I.

Növekedési típus

féldeterminált

féldeterminált

féldeterminált

folytonnövő

folytonnövő

folytonnövő

Köldök szín

fehér

fehér

barna

barna

fehér

barna-fekete

Átlagos fehérjetartalom (%)

36-38

38-41

36-39

38-41

39-42

37-39

Alsó hüvely távolsága a talajtól (cm)

10-12

10-12

12-13

12-13

11-13

12-13

Terméspotenciál (tonna/ha)

4,50

4,90

5,20

5,30

5,40

5,50

Ajánlott sortávolság (cm)

18-30

18-50

18-50

25-60

25-75

25-75

Ajánlott tőszám (1.000 csíra/ha)

550-650

480-550

450-480

450-480

430-450

400-430

               

COMANDOR (000) hazai és Európa szinten elismert igen korai fajta, optimális, átlagosan 75-80 cm magasságú, kettős - étkezési és takarmány alapanyag - hasznosítású, nagy magvú, fehér-sárga köldökű szója. Rövid tenyészideje miatt másodvetésben kiemelkedő jelentőségű Világos köldöke és stabilan magas fehérje tartalma miatt nagyon kedvelt a tofu és szójaital készítő cégek körében, akik még prémiumot is hajlandók ezért fizetni.

Az igen korai (00) csoportba tartozó, évek óta megbízhatóan teljesítő ES MENTOR a NÉBIH idei kísérletében is jól szerepelt (Püski 4,51 t/ha, Abaújszántó 4,23 t/ha), főleg a jó adaptációs képessége alapján Európa legnagyobb területen vetett szójája, élelmiszeripari felhasználása a magas beltartalma miatt jelentős. (forrás: 2021 NÉBIH, szója összehasonlító kísérletek.)

Az új nemesítési irányt követik a korai csoportba besorolt folytonnövő, magas fehérjetartalmú ES DIRECTOR, ES ADVISOR fajtáink és a kiemelkedően magas beltartalmú ES WARRIOR, amely nagy szemméretű, ezért kifejezetten étkezési célra és takarmányozásra alkalmas szójafajtánk. Eredményei (Hobol 4,02 t/ha, Püski 4,40 t/ha) biztatóak, dőlésre, pergésre nem hajlamos, Sclerotinia toleranciája termesztési biztonságot ad az ország bármely termőhelyén. (forrás: 2021 NÉBIH, szója összehasonlító kísérletek.)

A középérésű csoportba (I) tartozik az ES MEDIATOR, a fajta kedvelőinek megnyugvására idén is megtalálható a GALLDORF Zrt. értékesítési listáján. Megfelelő körülmények mellett kiemelkedő terméspotenciál jellemzi üzemi szinten is. A NÉBIH és Magyar Szója Egyesület 2021-es feldolgozott kísérletei adatai alapján ismét jól teljesített (Püski 4,57 t/ha, Abaújszántó 4,30 t/ha).

1. ábra: Magas beltartalmú szójafajtáink terméseredményei (2021)

A GMO mentes hazai előállítású szója vetőmag árualap termelésének finanszírozása, biztos felvásárlása, ugyanazon cégnél történő feldolgozása és full-fat szójaként történő értékesítése a GALLDORF Zrt-t a hazai szójapiac élvonalába emelte és tartja ott évek óta.

A GALLDORF Zrt. 2022. évi szójaválasztéka idén is biztos és jól kalkulálható jövedelmet kínál minden együttműködő partnerének. Technológiai és egyéb kérdéseivel kérjük, keresse területi képviselőinket, munkatársainkat.

www.galldorf.hu

† Fehér Gyöngyi (1962-2021) / Popovics Tamás

Varga Gábor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

Hazánkban a szója termesztése kihívásokkal teli feladat, de az egész országban megtalálhatóak azok az ökológiai feltételek, amelyek között kellő szaktudás birtokában érdemes szóját vetni. Hiszen a szóját kiemelkedő fehérjetartalma és tápértéke élelmiszer- és takarmány-alapanyagként is alapvető jelentőségűvé teszi.

A maghüvelyesek termesztése a piacos árualap előállításán túl számos hozzáadott értékkel jellemezhető. A nagy kultúráinkhoz képest a pillangósok mérsékeltebb ráfordítást igényelnek, tápanyagot hagynak vissza a talajban, és gyorsan bomló szalmájuk beművelésével kiváló talajszerkezet alakítható ki. A kalászosokban és kukoricában domináns hazai vetésszerkezetben az egyszikű gyomok évről évre erőteljesen felszaporodnak, ezeket a kétszikű kultúrákban könnyebb és olcsóbb féken tartani. Sőt, ezek a hüvelyesek kiváló őszi kalászos-előveteménynek számítanak, hiszen kedvező agronómiai hatásuknak köszönhetően az utónövényben – rendszerint őszi kalászosban – növelik a termés mennyiségi és minőségi kilátásait. Nem utolsósorban pedig a beltartalmi értékük is kiemelkedő, amely tulajdonságban –a ProFat-érték, tehát a fehérje+zsír arányában – a SAATEN-UNION szójái az itthon elérhető fajták között is a legjobban teljesítők között vannak.

Célunk, hogy a hazai körülményekhez és termesztési elvárásokhoz jól adaptálódó fajtaválasztékot biztosítsunk. Ennek érdekében a gazdálkodók az ismert és jól bevált fajtákon túl a termőhelyi sajátosságoknak megfelelő adottságú szójafajtákkal találkozhatnak cégünk rendszeresen frissülő portfóliójában.

Ajánlatunkban az idei szezon újdonságai a POCAHONTAS és a PAULA fajták. A POCAHONTAS igen korai szóját azoknak ajánljuk, akik a hagyományos termesztéstechnológiákba jól illeszkedő, korán betakarítható, fő- és akár másodvetésre is alkalmas, nagy hozamú fajtát keresnek. A 105-110 napos tenyészidő országszerte lehetővé teszi, hogy a szója értékes előveteménye legyen a kalászosoknak. Ez a determinált fajtatípus kis-közepes növénymagasságú, és adottságainak köszönhetően gabona vagy dupla gabonasortávon 65-70 növény/m2-es tőszám alkalmazásával a 4,0 t/ha vagy azt meghaladó hozamok elérését is biztosíthatja.

A kompakt felépítésű PAULA kiemelkedően jól kompenzálja a szélsőséges termőhelyi adottságokat és a tőszámhiányos állapotot. Ez az új fajta tehát a legváltozatosabb termesztési körülmények között is felhasználható és a termesztése jövedelmező. A korai éréscsoport első felébe tartozó, 115-120 napos tenyészidejű PAULA fajtára az ország egész területén magabiztosan alapozhatunk. Kiválóan termékenyül, aminek eredményeképpen növényenként csokros elrendeződésben nagy hüvelyszámmal találkozhatunk. Termesztését 55-60 növény/m2-es tőszám megcélzásával, gabona- és dupla gabona-, esetenként akár 45 cm-es sortávon javasoljuk. A PAULA stabilan 4,5 t/ha-os hozamra képes, így egyszerre szolgáltat kiváló mennyiséget és magas minőséget.

A portfólió meghatározó fajtája a középkorai ANANDA. Koraisága ellenére a középérésűek kimagasló termőképességével rendelkezik, amit évek óta bizonyít a legnagyobb hozamot biztosító, hagyományosan szójatermesztésre alkalmas régiókban, kiváló évjárat-stabilitás mellett. Középmagas, homogén, rövid szárközű, mérsékelten elágazó, ún. féldeterminált típusú, egyenletesen virágzó és érő növényállománya kiváló állóképességű, veszteségektől mentesen betakarítható. Az ANANDA kompenzációs képessége legendás, így termesztését 45-50 növény/m2-es tőszámmal, döntően dupla gabona-, de akár 75 cm-es sortáv alkalmazásával is tervezhetjük.

Tendenciatörő szójafajtánk a CORALINE, amelyben az igen korai-korai érésidő meglepően nagy és stabil termőképességgel párosul. Kiváló előveteménye a szeptemberi vetésű őszi gabonáknak, öntözött körülmények között akár másodvetésben is eredményesen termeszthető. A fajta kiváló állóképessége a termés megtartásának és dinamikus betakaríthatóságának záloga.

Az egyik legkorábban betakarítható, ennek megfelelően az egész ország területén termeszthető szójánk a YAKARI, meglepően nagy termőképességgel. A determinált növekedésű, kiváló állóképességű növények a talajviszonyokra nem érzékenyek, és kifejezetten egészséges állományt képeznek. A betakarított termést pedig magas fehérjetartalom, igen jó ProFat-mutató jellemzi.

Az ARABELLA középkorai érésidejű – 125-130 napos tenyészidejű –, így tapasztalataink szerint döntően az ország középső és déli megyéiben biztosíthat kiemelkedő jövedelmezőséget. Az ARABELLA árumagja rendszerint átlagon felüli ezerszemtömegű, jó ProFat-mutatókkal rendelkező, kiemelkedően piacos tétel. A fajta zöld száron érik, ami a kései gyomelnyomó képességet fokozza, továbbá biztosított a szemek jó beltartalmi értéke és kitelése. A növények kompenzációs képessége kiváló, ezért négyzetméterenként 50-55 növény termesztését javasoljuk dupla gabona- vagy 45 cm-es sortávon.

A fajtaválasztás meghatározó jelentőségű a termelés szempontjából. Válasszon szóját a SAATEN-UNION ajánlatából annak érdekében, hogy a termelés eredménye és sikere közös élményünk legyen. Mindezt a gombaölő szerrel csávázott és oltóanyaggal kezelt, hazánkban előállított és feldolgozott minőségi vetőmag is garantálja.

További információ:
www.saaten-union.hu

  -an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!