Heti fókusz: Mikor „kötelező” deszikkálni?

Agro Napló
Szakértőink választ adnak a kérdésre:

Heti fókusz: Mikor „kötelező” deszikkálni?

A válaszokért kattintson!

Lécz István
FMC-Agro Hungary Kft.
Valovics Attila
UPL OpenAg

Lécz István (FMC-Agro Hungary Kft.)  

 

A napraforgó- és szójatermesztés jövedelmezőségét számos dolog befolyásolja, többek között a terményárak és az előző évi termésátlagok. Az előrejelzett terményárak is módosíthatják a deszikkálási kedvet, azonban az egyöntetű érés biztosítása, a gyors és veszteségmentes betakarítás fontos a termelőknek is. Csapadékosra forduló időjárás esetén a kellő időben elvégzett deszikkálással meg tudjuk őrizni az olajos növények olajtartalmának minőségét. Természetesen az érésgyorsítás szükségessége a gyomirtás hatékonyságától, a kórokozók által okozott fertőzésektől is függ, azonban az intenzíven gazdálkodók rendszeresen elvégzik az állományszárítást.

A napraforgó betegségek korai állományszáradást eredményeznek, ezért a termésveszteség megakadályozása miatt fontos az állományszárítás

A deszikkálásra alkalmazhatunk felszívódó és kontakt készítményeket is. Az FMC-Agro kínálatában mindkét megoldás rendelkezésre áll.

A Glyfos® Dakar egy szilárd halmazállapotú, granulált glifozát (680 g/kg), amelyet a napraforgón és szóján kívül más szántóföldi kultúrák állományszárítására is fel lehet használni. A technológia előnye, hogy a kijuttatott hatóanyag a növénybe felszívódik és a növény teljes, egyöntetű száradását eredményezi. Az alkalmazás során figyelembe kell venni, hogy a hatástünetek a kijuttatást követő 7-14 nap múlva jelentkeznek (hűvös, esős időben a glifozátok lassabban hatnak), ezért a Glyfos® Dakar-ral történő állományszárítást a felgyomosodott (főként évelőkkel fertőzött) területeken, mélyebb fekvésű, nyirkosabb helyeken, illetve az átlagosnál csapadékosabb évjáratok esetén kimondottan javasoljuk.

Egységesen betakarítható napraforgóállomány 2 kg/ha Glyfos® Dakarral történő desszikálása után

A Glyfos® Dakar szilárd tulajdonságából adódóan számos előnnyel rendelkezik:

  • kiváló logisztikai paraméterek, kiváló raktározhatóság (-18 és 54 °C között),
  • habosodás nélkül rendkívül gyorsan oldódik, törzsoldat készítésére nincs szükség, folyamatos keverés mellett önthetjük közvetlenül a permetlébe,
  • oldódás után nem ülepszik, nem porzik, nincs kiömlési és elfolyási veszteség.

A deszikkálás napraforgóban Glyfos® Dakar-ral a kaszatok 20-30%-os nedvességtartalmánál, a tányér és a felső szárrész citromsárgára színeződésekor szükséges. Szójában a hüvely sárgasárgásbarna elszíneződését követően alkalmazható, amikor a szója babszemek nedvességtartalma 30 % körül van.

Gyommentes állományban a Glyfos® Dakart 1,5 kg/ha dózisban alkalmazzuk, gyomokkal erősen fertőzött területen pedig 2,6 kg/ha dózisban lehet alkalmazni, átlagos területen a középdózist javasoljuk.

A glifozát hatóanyag 15-25 °C között és magas páratartalom mellett a leghatékonyabb. Glifozáttal történő deszikkálást a vetőmagtermesztésben nem javasoljuk. Napraforgóban és szójában kizárólag szántóföldi géppel (hidas traktorral) juttatható ki. Javasolt permetlé 150-250 l/ha, de erős állományban az alsó szintek jobb eléréséért mindenképpen magasabb lémennyiséget alkalmazzunk. Elsodródás gátló készítmény alkalmazása földi gépes kijuttatás mellett is kötelező!

A napraforgó és szója kontakt készítménnyel történő deszikkálására az FMC-Agro a Mission-t (200 g/l diquat) ajánlja.

A Mission a napraforgón és szóján kívül borsó, mustár, olajretek, vetőburgonya, magrépa, lucerna lombtalanítására is engedélyezett. A készítmény hatása gyors. Napraforgóban a kaszatok 25-30 %-os nedvességtartalmánál juttassuk ki. Szójában a tervezett betakarítás előtt 4-6 nappal végezzük el a kezelést.

Hatását az időjárás kevésbé befolyásolja, mint a glifozátokét, amelyeknél a kijuttatást követő tartós eső esetén akár visszanedvesedés is történhet. Használatával jelentős szárítási költség takarítható meg. Teljes deszikkáló hatásának köszönhetően az esetlegesen jelen lévő gyomokat is elpusztítja, az évelő gyomok leveleit leperzseli, így a gyomos táblákon is megkönnyíti a betakarítást. A kultúrnövény szárát is leszárítja, így a betakarítás utáni talajművelést is segíti. A Mission állományszárítós kezeléssel a további gombafertőzések megelőzhetők és a madárkártétel is csökkenthető, így alkalmazásával több termést lehet betakarítani a területről.

Napraforgóban és szójában földi és légi kijuttatással egyaránt alkalmazható. Ajánlott dózisa napraforgóban 2 l/ha, szójában 2,5 l/ha, a javasolt lémennyiség földi gépes kijuttatásnál 300-400 l/ha, légi kijuttatásnál 50-60 l/ha.

További információ:
www.fmcagro.hu

Valovics Attila (UPL OpenAg)  

A szezon során mindenképpen törekszünk arra, hogy a szántóföldi kultúrnövényeinkben rejlő terméspotenciált a lehető legjobban kiaknázzuk. Ez a szezon növényvédelmi értelemben a csávázástól a betakarításig tart. Kézenfekvő, hogy az elvégzett gyomirtó, gomba-, rovar-, atkaölő, valamint biostimulátor kezelések előre befektetett költségét az év végén forintosítható formában szeretnénk viszontlátni. Ebben a célban hathatós mankót nyújtanak a deszikkáló szeres kezelések, hiszen a nagy nehezen előállított termést ugyan növelni már nem tudják, de segítenek annak megőrzésében. Így szerepük ugrásszerűen megnő a termésbiztonság tekintetében.

Másik nyomós érv az állományszárítás mellett, hogy a legtöbb évjáratban a betakarítás a beavatkozás nélkül nehezen ütemezhetővé válik, az esetleg fellépő növénykórtani és gyomosodási problémák pedig további gondokat okozhatnak nemcsak adott évben, hanem a későbbiekben is. A korán beköszöntő csapadékos időszak növeli a betakarításkori veszteséget, rontja a betakarított termés minőségét és töredékére csökkentheti a betakarítás területteljesítményét.

A UPL OpenAg (Arysta) betakarítást elősegítő technológiái az Elastiq Ultra készítményen alapulnak. Ez egy magas hatóanyagtartalommal rendelkező készítmény több kultúra kezelésére engedélyezve, amely cseppnehezítőként is alkalmazható 0,35-0,5 l/ha dózisban. Ennek az az oka, hogy mára az állományszárítás mellett a ragasztásos technológia is általánosan elterjedt, szerves része lett a pergő magvú kultúrák termesztésének. A megfelelő deszikkáló szert pedig ehhez javasoljuk választani. Használatuk nemcsak nedves évjáratokban, hanem száraz körülmények mellett is megtérül, hiszen így a termés 10-20 %-a, bizonyos szélsőséges esetekben akár 30-50 %-a is megmenthető.

 

Az UPL OpenAg (Arysta) által javasolt állományszárító kombinációk (technológiai csomagok) 20 ha repce, borsó és szója, valamint 15-20 ha napraforgó kezelésére elegendőek:

Elastiq Ultra – Silwet csomag (20 l Elastiq Ultra + 2 l Silwet Star)

  • Gyommentes és egészséges állományban, kíméletes szárításra és ragasztásra, a betakarítás előtt 3-4 héttel kijuttatva.

Kapazin – Elastiq Ultra csomag (15 l Elastiq Ultra + 80 l Kapazin)

  • Felgyomosodott, különösen évelő gyomnövényekkel fertőzött állományok lombtalanítására, 10‑14 nappal a tervezett betakarítás előtt kijuttatva.
  • A kezelést repcében akkor végezzük el, amikor a becőszint középső harmadában a magvak legalább 60%-a barna színű.
  • Felhasználása vetőmag-előállítás során nem javasolt.

Sunflex csomag (20 l Sunflex 40 EC + 10 l Elastiq Ultra + 2 l Silwet Star)

  • Gyors állományszárítás, mérsékelt elsodródási veszély, 7-12 nappal a betakarítás előtt kijuttatva.
  • Ha a kezelendő terület egynyári gyomnövényekkel közepes mértékben fertőzött.
  • A kombináció kijuttatását akkor kell elvégezni, amikor a becők 75-80%-a aranybarna, a bennük lévő magok már barnák és kimorzsolhatók.

Solaris –  Elastiq Ultra csomag (40 l Solaris + 15 l Elastiq Ultra)

  • Felgyomosodott, robusztus állományok gyors állományszárítására, 5-7 nappal a tervezett betakarítás előtt kijuttatva. Légi kijuttatás esetén az elsodródás gátlására további adalékanyag használata nem szükséges.
  • A kezelés optimális időpontja akkor van, amikor a becőkben lévő magok már barna színűek, kimorzsolhatók, nedvességtartamuk 35-40%-os.

Solaris – Silwet csomag (40 l Solaris + 2 l Silwet Star)

  • Felgyomosodott, robusztus állományok gyors állományszárítására, 5-7 nappal a tervezett betakarítás előtt kijuttatva.
 

Cégünk “testreszabott” Elastiq Ultra technológiákat kínál, alkalmazkodva a különféle repce, borsó, szója és napraforgó területek kezelési igényeihez. A veszteségmentes betakarítás kulcsát megtalálja a UPL OpenAG (Arysta) által kínált csomagokban.

További információ:
www.arystalifescience.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!