Heti fókusz: Mitől „forradalmi” egy modern kalászos csávázószer?

Agro Napló
Több nézőpontból is megközelíthető a válasz. A hozzászólásokért kattintson!

Mitől „forradalmi” egy modern kalászos csávázószer?

A hozzászólásokért kattintson!

Kurtz György
BASF Hungária Kft.
Holopovics Zoltán
Bio-Nat Kft.
Jáger Ferenc
Sumi Agro Hungary Kft.
Vados Csaba
UPL Hungary Kft.

Kurtz György (BASF Hungária Kft.)

Általánosságban egy termékfejlesztés akkor nevezhető forradalminak, amennyiben olyan problémára ad megoldást, amire más termék nem képes vagy ha több termék is alkalmas ugyanazt megoldani, akkor ezt a többitől eltérő módon, a felhasználó számára előnyösebben képes megtenni. A kalászos csávázószereknél korábban ilyen forradalmi fejlesztés a neonikotinoid hatóanyagú csávázók voltak, egyszerű módon lehetett felhasználni és a leghatékonyabb választ adták a vírusvektorok (levéltetű, kabócák) visszaszorítására és végeredményképp a legtöbb gabonavírus kártételének kivédésére. Sajnos ezen hatóanyagok visszavonása óta sincs olyan rovarölő csávázószer, amely a kalászosok vírusvektorai ellen megoldást nyújt.

Ilyen forradalmi fejlesztés a Systiva® csávázószer, ami az első vetőmagra felvitt fungicides lombvédelmi eljárás, egyedülálló hosszú hatástartam, miatt képes a kalászos növények korai levélbetegségeinek betelepedését megakadályozni vagy olyan szinten késleltetni, hogy az első indokolt korai lombpermetezés elhagyható. Ezt részben az egyedülálló karboxamid típusú hatóanyagának, a Xemium® -nak (fluxapiroxad) köszönheti, hiszen rugalmas molekulaszerkezete miatt optimálisan mozog a növényben. Másrészt a vetőmag felületéről a hatóanyag folyamatosan lemosódik és mivel a növény a gyökéren keresztül veszi fel, így a gabona minden részébe eloszlik, képes a nóduszokon keresztül is átjutni (a levélre kijuttatott permetezéssel ellentétben) és nem marad védtelen rész. A Systiva®-val csávázott vetőmag emiatt nagyon sokrétű előnyt biztosít a felhasználó számára:

  • a kalászos gabona a keléstől kezdve védelemben részesül a korai levélbetegségek ellen, mint pl. a lisztharmat, szeptóriás levélfoltosság, rozsdafélék, hálózatos levélfoltosság,
  • a Systiva® csávázószer preventíven, belülről fejti ki hatását a lombkórokozók ellen, normál esetben hatása a zászlóslevél megjelenéséig kitart, így nincs szükség az első kora tavaszi levélvédelemre,
  • növeli a növény klorofilltartalmát, hatására nagyobb gyökérzetet fejleszt, így a Systiva®-val csávázott vetőmagból egységesebb, zöldebb állomány fejlődik ki, a stresszhatásokat jobban kivédi, hatékonyabb a tápanyagfelvétel és végül magasabb lesz a termés ill. biztonságosabb a termelés.

Egyedülálló tulajdonságainak köszönhetően a Systiva® segít a hatékonyabb gazdálkodásban:

  • kisebb a munkaterhelés tavasszal, könnyebb a munka és gépkapacitás kihasználása, kevésbé stresszes a munka,
  • a kora tavaszi betegségek elleni védelem nem függ az időjárástól, a tavaszi gyomirtás jobban igazítható a gyomok fejlettségéhez,
  • kisebb lesz a fitotoxicitás veszélye, a permetlé-kicsapódás kockázata csökken mivel kevesebb termék kerül a keverőtartályba,
  • a fenntartható megoldás fontos eleme, mert kevesebb szántóföldi permetezésre van szükség, kisebb a taposási kár, kevésbé tömöríti a talajt, nincs permetlé-elsodródás, kevesebb üzemanyagra van szükség.

A Systiva® csávázószert elsősorban az őszi árpa termesztőknek ajánljuk, hiszen az árpa a korai levélbetegségeknek (lisztharmat, hálózatos levélfoltosság) erősebben kitett növény. Árpában már az alacsony dózis is elegendő és ez a búzánál alacsonyabb vetőmagnormával párosulva olcsóbb hektárköltséget biztosít a hagyományos azoltartalmú lombvédelemnél.

Továbbá azoknak javasoljuk a Systiva® használatát, ahol az őszi búza korán kerül elvetésre, akiknek a táblája tavasszal nehezen megközelíthető, szűkös a gépkapacitás és a levélbetegségek igen korai fellépése várható, pl. szervestrágyázott terület, fogékony fajta, párás mikroklíma.

A Systiva® adagja árpában 0,75 l/t, búzában 1,0 l/t. Ajánlott a talaj és a magbetegségek elleni teljes védelem miatt hagyományos gombaölő szeres csávázószerrel kiegészíteni. Ilyen a Premis® 025 FS, ami a Systiva® Komplett csomagban ingyen hozzáférhető.

Ez az innovatív technológia kiválóan alkalmas a magas genetikai potenciállal rendelkező fajtákban rejlő lehetőségek maximális kiaknázására. A Systiva® Kontroll védjegy alatt a kiemelkedő kalászos fajtanemesítők, fajtatulajdonosok vetőmagjai Systiva®-val csávázva is elérhetőek.

További információ:
agro.basf.hu

Holopovics Zoltán (Bio-Nat Kft.) 

MV-Supary – (Innovációs elismerés – 2020)

Az MV-Supary a Bio-Nat Kft. legújabb terméke, amely az idei évtől egyedi megoldást kínál az őszi kalászosok baktériummal történő kiegészítő csávázás vonatkozásában. A készítmény három endospórát képző baktérium fajt tartalmaz. Segítik a növények tápanyagellátását és indukálják a növények saját „immunitását” a patogén gombák ellen. A spórák sokkal ellenállóbbak a hőnek, szárazságnak, magas sótartalomnak, mint a vegetatív sejtek. A termék felhasználása széles körűen lehetséges, alkalmas a mostoha körülmények elviselésére. Amint a körülmények optimalizálódnak kicsíráznak és szaporodnak.

Ezzel a csávázási megoldással idén már Ön is élhet. Köszönhetően a Marton Genetics -nek a 2021-es őszi búza vetőmag kínálatában az MV-Supary -val történő kiegészítő csávázás a közkedvelt fajták mellett (Nádor, Ménrót, Nemere) két új fajtán (Kondás, Felleg) is korlátozott mennyiségben elérhető lesz!

Az MV-Supary-t alkotó baktériumtörzsek rövid jellemzése:

Bacillus aryabhattai: Szabadon élő, a kedvezőtlen körülményeket rendkívül stabil kitartó képlettel éli túl, azaz spórát képez. Fontos szerepe van a növényöregedés lassításában. Kiválóan tudja hasznosítani a talajban lévő szervesanyagokat, szármaradványokat. Növeli a növények stressztűrő képességét, különös tekintettel az aszályos körülményekre.

Bacillus subtilis: Spóraképző képességgel rendelkezik, hosszan képes életben maradni, foszfátot, cinket, káliumot mobilizál, fitátot hasznosítja, sziderofór termelőképessége nagyon jó ezáltal képes a fonalasgombák elől megkötni a vasat így gátolva azok fejlődését, antibiotikumokat képes termelni melyek széles hatásspektrumúak és eredményesek a növénypatogén mikroorganizmusokkal szemben. Gombák ellen széles spektrumban tud fellépni.

Paenibacillus peoriae: Gram pozitív, endospórát képez, nitrogén kötése kiemelkedő, a különböző cellulózformákat kimagaslóan hasznosítja, a kitinre tápanyag forrásként tekint, foszfátot, káliumot, cinket mobilizál, fitinsavat hasznosítja, jelentős mennyiségű exopoliszacharidot termel, etilén termelés gátlásával serkenti a növénynövekedését.

Hogyan segítik a baktériumok a növény növekedését? (direkt és/vagy indirekt mechanizmusok):

  • Ásványi anyagok mobilizálása, nitrogén kötés, tápanyagellátás fokozása
  • A talajban lévő kórokozók visszaszorítása (sziderofór, antibiotikum, verseny a tápanyagért, helyért, indukált szisztémás rezisztencia /ISR/)
  • A növények stressztűrésének javítása (szárazság, só, stb.)
  • Növényi hormon termelése (indolecetsav)
  • Növényi hormonszint szabályozás (etilén: 1 aminociklopropán-1-karbonsav deamináz /ACCD/)

A készítmény kiegészítő csávázószerként történő felhasználás hatására erőteljesebb növényeket kapunk, egyöntetűbb lesz a kelés és az egyedfejlődés, nagyobb gyökértömeget érhetünk el és jobb lesz a tápanyag áramlás a növényekben.

A magcsávázásos felhasználást az MV-Supary előbbiekben felsorolt pozitív hatása és kimagasló alkalmazkodó túlélőképessége teszi lehetővé. A baktérium készítmények kijuttatásakor elsődleges szempont, hogy a maghoz legközelebb, a csíranövény környezetébe legyen kijuttatva, itt a gyökérfelületet kolonizálva tudják kifejteni kedvező hatásukat.

Petricsészében történt vizsgálatok:

A petricsészében történt vizsgálatokhoz olyan táptalajt választottunk, amelyen a gombák és a baktériumok is fejlődni képesek. A két ellentétes (észak és dél) szélére oltottuk a fonalas gombákat és a petricsésze közepén vízszintesen oltottuk le a baktériumokt. Az inkubátorban töltött idő után az alábbi képeken ját látható, hogy a gomba növekedését gátolta a középen kialakult baktérium telep. Azon a területen, ahol a baktériumok el tudtak szaporodni ott a gomba növekedése gátolva lett. A talajban a gyökér felületén felszaporodó baktériumok hasonló védelemmel tudják ellátni a csíranövényüket.

1. kép: A Bacillus subtilis gátló hatása Alternária sp.ellen petricsészében végzett vizsgálatban

 

2. kép: A Bacillus subtilis gátló hatása Fusarium sp.ellen petricsészében végzett vizsgálatban

3. kép: A Bacillus subtilis gátló hatása Sclerotínia sp. ellen petricsészében végzett vizsgálatban

A vizsgálathoz őszi búza és kukorica vetőmagot használtunk megfelelően előkészítve, MV-Supary termékbe áztatva. A kontroll petricsészében a sterilezett szemeket nem áztattuk baktérium készítménybe. A táptalajokat Fusarium sp. spóraszuszpenzióval fertőztük, erre helyeztük rá a vizsgálandó vetőmagot. A képeken jól látható, hogy a baktériumkészítményekkel kezelt szemeket nem tudta a patogén gomba micéliumokkal körül venni, így a fertőzés nem alakulhatott ki. Továbbá az is jól látható a képeken, hogy a készítmény az egészséges szemekre csírázásgátló hatást nem vált ki.

 

4. kép: A MV gátló hatása búzában Fusarium sp. növekedésére

  

5. kép: A MV gátló hatása kukoricában Fusarium sp. növekedésére

Szántóföldi kísérletek:

Az ország több pontján állítottunk be üzemi kíséreteket az MV-Supary terméket csávázó segédanyagként használva. Az alábbi adatokat a betakarítást megelőző mintázáskor gyűjtöttök:

Helyszín: Hajdúdorog, Fajta: Nádor, vetésidő 2020. október 4., vetőmag: 220 kg/ha, MV csávázás.

 

6. kép. Hajdúdorog 15 db átlagos kalász

 

1. ábra: Hajdúdorog a kalászok nm-re vetített száma és szélső értékei.

2. ábra: Hajdúdorog egy kalászra eső szemek száma és szélső értékei.

A fényképen és az adatokból is jól látszik, hogy a kezelt növények a vizsgálat időpontjában vitálisabban, zöldebbek. A terület mintázásakor egyöntetőbb és sűrűbb volt az állomány a kezelt területen. A kalászok száma és a kalászokon belüli szemek száma esetében is egyöntetűbb kisebb szórású kalászokat találtunk.

További információ:
www.mvsupary.hu

Jáger Ferenc (Sumi Agro Hungary Kft.)

A BIOSILD márkanév mögött megbízható minőség és tradíció húzódik. A BIOSILD hagyományosan mindig jól, tetszetősen színezte a vetőmagot és ugyanakkor védte is azt a kórokozóktól.  

A Sumi Agro jó 30 évvel ezelőtt 1990-ben vetette meg a lábát a hazai kalászos csávázószer piacon, amikor megjelent a BIOSILD márkanévvel. Ekkor került forgalomba a Biosild BD. A BD (karbendazim + dinikonazol) 2009-ig volt jelen a piacon és szép karriert futott be. Sportoló nyelven szólva majdnem két évtizedig a csúcson ill. csúcsközelben volt. Gyakorlatilag Magyarország az egyik vezető kalászos csávázószere lett. Hatóanyagainak visszavonását követően váltotta fel a Biosild Top. A Biosild Top hatóanyagai, a tiofanát-metil és a tetrakonazol 10 évig szolgálták a hazai kalászos csávázást.

A tiofanát-metil újraengedélyezési eljárása során borítékolható volt, hogy az EU előbb utóbb visszavonja, ezért már a tiofanát-metil visszavonása előtt, még 2020-ban piacra hoztuk a legújabb Biosildet, a BIOSILD DUO-t. Hatóanyagai; a felszívódó tritikonazol és a mélyhatású prokloráz rézklorid  minden számottevő kórokozó ellen megbízható megoldást adtak és adnak. Magyarországon e hatóanyagok csak a BIOSILD DUO gombaölő csávázószerben kerülnek forgalomba tovább öregbítve BIOSILD márkanevet. Hatóanyagai a legkülönfélébb kórokozók ellen külön, külön, vagy együtt védik a vetőmagot.

A BIOSILD DUO hatékonysága a legfontosabb kalászos kórokozókkal szemben.

A BIOSILD DUO dózisa 2,0 l/t és valamennyi agrár-környezetgazdálkodási programban felhasználható.

A BIOSILD DUO-val kezelt búza még a mostoha 2020-2021-es évjáratban is bizonyított.

A BIOSILD DUO-val SIKERT ARAT!

További információ:
www.sumiagro.hu

Vados Csaba (UPL Hungary Kft.) 

Számunkra a forradalmiság azt jelenti: elsőként megjelenni új gondolattal, ami terméket, technológiát teremt. Amely javít, könnyít, biztonságosabb és kímélőbb a környezetre.

A UPL jogelődje volt az a cég, amely kontakt rovarölő szer hatóanyaggal kalászos csávázószert fejlesztett. Ez a cipermetrin és termékünk a Signal 300 ES. Mi javasoltuk elsőként a drótférgek elleni egyre komolyabb küzdelemben az őszi technológiai ablak kihasználását, vagyis a talajlakó kártevők őszi gyérítésének fontosságát. Ez a megoldás olcsóbb, mint a tavaszi sorkezelés, a sok csávázott mag révén a hatóanyag nagyobb eséllyel találkozik a lárvákkal. A Signal őszi alkalmazása javítja a későbbi kezelések hatékonyságát, könnyíti a védekezést, biztonságosabb lesz a napraforgó, kukorica termesztése. A cipermetrin a talajban sokkal tovább bírja, mint a levélen, de nem jelent hosszú távú kockázatot, így kímélőbb a környezetre.

Elsők vagyunk a csávázószer formulációk fejlesztésében. A mikoremulzió – mellyel csávázószereink készülnek – ez idáig egyedülálló, innovatív megoldás.

A szokásos szilárd - folyadék rendszerű FS formulációhoz képest előremutató a parányi folyadékcseppekből álló mikroemulzió. Jelentősen javítja a hatóanyagok felületi eloszlását, maghéjba szívódását. Könnyíti a csávázószerek felhasználását, kiváló az oldódás, könnyű a bekeverés, nincs kiülepedés. Sokat javul a csávázószerek betegségekkel szembeni hatása, ami biztonságosabbá teszi a csírázást és a kelést. Nincs leporlás, a hatóanyagok teljes mennyisége a vetőmagra kerül. Kímélőbb a környezetre, mert nem marad szennyező por a csávázó- és vetőgépek körül.

A mikroemulziós technológia teszi lehetővé, hogy kis hatóanyag mennyiségekkel is elérhető legyen a kívánt fungicid hatás. A Rancona 15 igen jó ér érték arányú termék, biztonságos megoldást ad őszi búza, tavaszi árpa, tritikálé, rozs, vetőmagra kijuttatva adva.

Hatóanyagaink, az ipkonazol és imazalil egyedülálló kombinációja a Rancona I-mix –ben innovatív megoldás, hiszen nem gátolja a csírázást és kelést. Spektrumánál fogva jócskán javítja a kelő növények túlélési esélyeit.  A Rancona-I-mix -szel csávázott állományokban mindig magasabb a csírázási erély. Használata könnyíti a kívánt tőszám pontosabb beállítását, íy a triazol-imidazol kombináció és a ME formuláció együttesének hatása révén biztonságosabbá válik a kis tőszámot igénylő fajták termeszthetősége.

A Rancona i-mix az első gombaölő hatású csávázószer mely javítja a hatást és könnyíti a felhasználást, közben nem rontja a vigort és biztonságosabb a kikelt tőszám vonatkozásában. Használata során kímélőbb a felhasználóra és a környezetre egyaránt.

Technológiai csomagunkban összegyűjtöttük mindazt a tudást és innovációt, amely termékeinket jellemzi. A Signal csomagunk 10 tonna vetőmagra nyújt megoldást a kórokozók és talajlakó rovarkártevők ellen. Csomagajánlatunkat keresse a kereskedelmi partnereinknél. Egyéb információért forduljon területi kollégáinkhoz.

 

 

További információ:
www.upl-ltd.com/hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mi alapján válasszak repcét?

Mi alapján válasszak repcét?

Mi segítünk Önnek! Tájékozódjon a Repcefajta-ajánlati körkép + Növényvédelmi és tápanyagtippek című kiadványunkból

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!