2024. április 24. szerda György

HETI FÓKUSZ: Mitől függ, hogy kell-e deszikkálni?

Agro Napló
Számos növénykultúrában fontos szerepet kap az állományszárítás. Ezzel a technológiával elősegítjük a betakarítást, segítjük megőrizni a termés mennyiségét és minőségét, védelmet biztosítunk egyes kórokozókkal szemben. 

Mitől függ, hogy kell-e deszikkálni?

Szakértők válaszolnak a kérdésre, megadva a választ arra is, hogy milyen készítményt használjunk. A hozzászólásokért kattintson!

Valovics Attila
Arysta LifeScience

Rácz Tibor
FMC-Agro Hungary Kft.

Dr. Czepó Mihály
Monsanto Hungária Kft.

Valovics Attila (Arysta LifeScience) 

A szezon során mindenképpen törekszünk arra, hogy a szántóföldi kultúrnövényeinkben rejlő terméspotenciált a lehető legjobban kiaknázzuk. Ez a szezon növényvédelmi értelemben a csávázástól a betakarításig tart. Kézenfekvő, hogy az elvégzett gyomirtó, gomba-, rovar-, atkaölő, valamint biostimulátor kezelések előre befektetett költségét az év végén forintosítható formában szeretnénk viszont látni. Ebben a célban hathatós mankót nyújtanak a deszikkáló szeres kezelések, hiszen a nagy nehezen előállított termést ugyan növelni már nem tudják, de segítenek annak megőrzésében. Így szerepük ugrásszerűen megnő a termésbiztonság tekintetében.

Másik nyomós érv az állományszárítás mellett, hogy a legtöbb évjáratban a betakarítás a beavatkozás nélkül nehezen ütemezhetővé válik, az esetleg fellépő növénykórtani és gyomosodási problémák pedig további gondokat okozhatnak nemcsak adott évben, hanem a későbbiekben is. A korán beköszöntő csapadékos időszak növeli a betakarításkori veszteséget, rontja a betakarított termés minőségét és töredékére csökkentheti a betakarítás területteljesítményét.

Az Arysta betakarítást elősegítő technológiái az Elastiq Ultra készítményen alapulnak. Ennek az az oka, hogy mára az állományszárítás mellett a ragasztásos technológia is általánosan elterjedt, szerves része lett a pergő magvú kultúrák termesztésének. A megfelelő deszikkáló szert pedig ehhez javasoljuk választani. Használatuk nemcsak nedves évjáratokban, hanem száraz körülmények mellett is megtérül, hiszen így a termés 10-20 %-a, bizonyos szélsőséges esetekben akár 30-50 %-a is megmenthető.

Az Arysta által javasolt állományszárító kombinációk (technológiai csomagok) 20 ha repce, borsó és szója, valamint 15-20 ha napraforgó kezelésére elegendőek:

Elastiq Ultra – Silwet csomag (20 l Elastiq Ultra + 2 l Silwet Star)

  • Gyommentes és egészséges állományban, kíméletes szárításra és ragasztásra, a betakarítás előtt 3-4 héttel kijuttatva.

Kapazin – Elastiq Ultra csomag (15 l Elastiq Ultra + 80 l Kapazin)

  • Felgyomosodott, különösen évelő gyomnövényekkel fertőzött állományok lombtalanítására, 10-14 nappal a tervezett betakarítás előtt kijuttatva.
  • A kezelést repcében akkor végezzük el, amikor a becőszint középső harmadában a magvak legalább 60%-a barna színű.
  • Felhasználása vetőmag-előállítás során nem javasolt.

Sunflex csomag (20 l Sunflex 40 EC + 10 l Elastiq Ultra + 2 l Silwet Star)

  • Gyors állományszárítás, mérsékelt elsodródási veszély, 7-12 nappal a betakarítás előtt kijuttatva.
  • Ha a kezelendő terület egynyári gyomnövényekkel közepes mértékben fertőzött.
  • A kombináció kijuttatását akkor kell elvégezni, amikor a becők 75-80%-a aranybarna, a bennük lévő magok már barnák és kimorzsolhatók.

Solaris –  Elastiq Ultra csomag (40 l Solaris + 15 l Elastiq Ultra)

  • Felgyomosodott, robusztus állományok gyors állományszárítására, 5-7 nappal a tervezett betakarítás előtt kijuttatva. Légi kijuttatás esetén az elsodródás gátlására további adalékanyag használata nem szükséges.
  • A kezelés optimális időpontja akkor van, amikor a becőkben lévő magok már barna színűek, kimorzsolhatók, nedvességtartamuk 35-40%-os.

Solaris – Silwet csomag (40 l Solaris + 2 l Silwet Star)

  • Felgyomosodott, robusztus állományok gyors állományszárítására, 5-7 nappal a tervezett betakarítás előtt kijuttatva.

Cégünk “testreszabott” Elastiq Ultra technológiákat kínál, alkalmazkodva a különféle repce, borsó, szója és napraforgó területek kezelési igényeihez. A veszteségmentes betakarítás kulcsát megtalálja a Arysta által kínált csomagokban.

További információ:
www.arystalifescience.hu

Rácz Tibor (FMC-Agro Hungary Kft.)

A napraforgó termesztés-technológia meghatározó eleme a deszikkálás. Jelentősége különösen fontos az olyan évjáratokban – mint az idei –, amikor jelentős nyári csapadékkal, viharos időszakokkal számolhatunk. Ilyenkor ugyanis megnő a veszélye a gombafertőzéseknek (kép), amelyek a tenyészidőszak végén deszikkálás hiányában még nagyobb kárt okozhatnak. A tavaszi száraz periódus miatt a gyomirtó alapkezelések sok helyen nem voltak hatékonyak, az elhúzódó gyomkelések következtében pedig a posztemergens kezelések sem mindig történtek megfelelő gyomfenológiában. Gyomos állomány esetén viszont szintén „kötelező” a deszikkálás.

A napraforgó betegségek korai állományszáradást eredményeznek, ezért a termésveszteség megakadályozása miatt fontos az állományszárítás

A deszikkálásra egyaránt alkalmazhatunk felszívódó és kontakt készítményeket is. Az FMC-Agro Hungary Kft. mindkét megoldásra tud ajánlani termékeket. A cég felszívódó glifozát hatóanyagú készítménye a szilárd halmazállapotú Glyfos® Dakar (680 g/kg glifozát – 748,4 g/kg glifozát-ammónium só), amelyet repcén kívül a napraforgó állományszárítására lehet használni. A technológia előnye, hogy a kijuttatott glifozát hatóanyag a növénybe felszívódik és a növény teljes, egyöntetű száradását eredményezi. Az alkalmazás során figyelembe kell venni, hogy a hatástünetek a kijuttatást követő 7-14 nap múlva jelentkeznek (hűvös, esős időben a glifozátok lassabban hatnak), ezért Glyfos® Dakar-ral történő állományszárítást a felgyomosodott – főként évelőkkel (fenyércirok, mezei acat, nád) fertőzött – területeken, mélyebb fekvésű, nyirkosabb helyeken, illetve az átlagosnál csapadékosabb évjáratok esetén kimondottan javasoljuk.

A napraforgó és szója kontakt készítménnyel történő deszikkálására az FMC-Agro Hungary Kft. a Mission-t (200 g/l diquat – 373,6 g/l diquat-dibromid) ajánlja.

A Mission a napraforgón és szóján kívül borsó, mustár, olajretek, vetőburgonya, magrépa, lucerna stb. lombtalanítására is engedélyezett. A készítmény hatása gyors. Napraforgóban a kaszatok 25-30 %-os nedvességtartalmánál juttassuk ki, szójában a tervezett betakarítás előtt 4-6 nappal végezzük el a kezelést.

Hatását az időjárás kevésbé befolyásolja, mint a glifozátokét, amelyeknél a kijuttatást követő tartós eső esetén akár visszanedvesedés is történhet. Használatával jelentős szárítási költség takarítható meg. Teljes deszikkáló hatásának köszönhetően az esetlegesen jelen lévő gyomokat is elpusztítja, az évelő gyomok leveleit leperzseli, így a gyomos táblákon is megkönnyíti a betakarítást. Mivel a kultúrnövény szárát is leszárítja, így a betakarítás utáni talajművelést is segíti. A Mission-ös kezeléssel a további gombafertőzések megelőzhetők és a madárkártétel is csökkenthető, így alkalmazásával több termést lehet betakarítani a területről.

Mindkét termék légi kijuttatása is engedélyezett napraforgóban.

Dr. Czepó Mihály (Monsanto Hungária Kft.)

A betakarítás előtti növényvédő szer felhasználásnak két alapvető célja lehet, az egyik a kizárólagos állományszárítás, a másik pedig a betakarítást gátló gyomnövényeknek a leszárítása. Napraforgó, kukorica vagy szója állományokban általában mind a két hatás érvényesül. Gabonafélékben az állomány rendszerint betakarításra kész, amikor felmerül a kései gyomosodás elleni védekezés.

Az elkövetkező két hónapban a napraforgó állományszárítása legfontosabb kérdés. Országszerte jól fejlettek, sűrű lombozatúak az állományok, ami az utóbbi időkben gyakran csapadékos időnek köszönhetően elősegítheti a szár és tányérbetegségek gyors megtelepedését. Ebben az esetben fontos lehet állományszárítással előbbre hozni a betakarítás idejét, mivel így rövidebb ideig lesz a fertőzésnek kitéve a növény. A fejlett állományok kezelésére célszerű a szisztémikus ROUNDUP MEGA kiválasztása, mivel hatása a teljes növényre kiterjed.

A másik őszi betakarítású növényünk a kukorica szintén nagy vegetatív tömeggel hálálta meg a kedvezőre fordult időjárási körülményeket. Azonban a tavaszi száraz idő miatt késve indult meg a növány intenzív fejlődése, emiatt elképzelhető, hogy különösen a hosszabb tenyészidejű hibrideknél későbbre tolódik a betakarítás optimális ideje, ami nem teszi lehetővé a kukorica után gyakran következő őszi búza időben történő vetését. Kísérleti eredmények alapján a búza kései vetése 20-30 százalékos terméskiesést okozhat. ROUNDUP MEGA-val végzett állományszárítással a betakarítás 2-3 héttel előbbre hozható, így az őszi utónövény időben a talajba kerülhet.

A betakarítás előtti gyomirtó jellegű „deszikkálás”, véleményem szerint, a fenyércirok ellen a legfontosabb, különösen, akkor ha az említett két növény után őszi vagy tavaszi gabonaféle kerül elvetésre a gyommal fertőzött területeken. Az idei év folyamán gyakori látvány volt az országban aratás előtt a búzát túlnövő erős fenyércirok fertőzés. Az ilyen táblákon a kombájnba bekerült nagy mennyiségű zöldtömeg, minden bizonnyal lassította a munkát és növelte a szemveszteséget.

Fenyércirok fertőzés őszi búzában. Nagyszénás, 2018. június 29.

Könnyű megoldás lehetett volna például a ROUNDUP MEGA aratás előtti felhasználása, mivel 8-10 nap alatt leszárítani képes a gyomot, de a szermaradéktól való félelem miatt a gazdák nem éltek ezzel a lehetőséggel. A gabonafélékben meghatározott glifozát szermaradék semmilyen egészségügy kockázatot nem jelent a fogyasztóra nézve, de a hatóanyag újraengedélyezése körül kialakult átpolitizált légkörben a gabonafélékben kimutatható szermaradék kereskedelmi kérdéssé vált.

A gabonafélékben a fenyércirok magról kelésének kicsi az esélye a kultúrnövény árnyékoló hatása miatt, de rizómáról robbanásszerűen kihajt a gyom, amint a gabonaféle levelei elkezdenek leszáradni az érés folyamán. A rizómás alak gabonafélében történő kihajtása hatékonyan meggátolható a ROUNDUP MEGA betakarítás előtti felhasználásával napraforgóban, kukoricában. Ebben az esetben a szermaradék miatt sem kell aggódni, miközben a búza aratása könnyebben elvégezhető.

Fenyércirok mentes, aratás előtt álló őszi búza, kukoricában végzett ROUNDUP-os állományszárítás után.
Háttérben kezeletlen sáv. Nagyigmánd, 2016. július 07. Kukorica kezelés: 2015. szeptember 08.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!