Heti fókusz: Mitől védjük repcéinket?

Agro Napló
Korán megjelenő kártevőkre számíthatunk repcében. Mikor és mitől védjük állományunkat? Szakértőink válaszolnak!

Mitől védjük repcéinket?

A válaszokért kattintson!

   
Tóth Attila
BASF Hungária Kft.
Perényi Marianna
Bayer Hungária Kft.
Papp Zoltán
Corteva Agriscience
Domokos Lajos
FMC-Agro Hungary Kft.
Boros Szilárd
Syngenta Kft.
Nádudvari Éva
UPL OpenAg

Tóth Attila (BASF Hungária Kft.) 

A tél végét követően kora tavasszal nem csak az őszi káposzta repce ébred téli álmából, hanem a számos károsítója vele egyidejűleg is. Ebben az időszakban van még lehetőségünk beavatkozni úgy a növény életfolyamataiba, hogy azt a saját javunkra tudjuk fordítani. Minden évben nagy kihívást jelent a kora tavaszi időszakban a növekedés szabályozás helyes időpontjának megválasztása. Az őszi káposztarepce aktivitását kora tavasszal dominánsan a nappalok hossza, illetve a hőmérséklet befolyásolja. A télből kilábaló növény sokszor a tél alatt elvesztett levélzet takarása végett kevésbe látszik aktívnak, de ez nem jelenti azt, hogy nem is az!

A növény kezdeti fejlődési erélyét nagyban befolyásolja a hibrid tulajdonságai, a talaj fizikai állapota, illetve az abiotikus tényezők. Tavasszal a nappalok hossza dominánsabb hatású a gibberrellin bioszintézisre, ami a hosszanti növekedésre van hatással. Emiatt érdemes már február harmadik dekádjától követni a növény fiziológiai változásait. A tavaszi regulálásnál fontos, hogy egyszerre tudjuk befolyásolni a hajtás csúcs növekedését, illetve a vegetatív részek megnyúlását. Figyelemmel kell követnünk a hajtáscsúcsi részt, hiszen annak befolyásolásával gyakorolhatunk pozitív serkentő hatást a becők differenciálódására. Ezt úgy tudjuk megvizsgálni, hogy a növényünket keresztbe elvágjuk és megnézzük, hogy a lekerekedett hajtáscsúcs felvette-e már a nyíl alakú formát. Ha igen annak előjele, hogy a növény megkezdte a vegetációs időszakát. Eleinte a hajtáscsúcs kis mértékben indul meg és nem túl nagy intenzitással. Ez az időszak 10-15 napra tehető, majd ezt követően intenzívebb fejlődésnek indul, amit már kevésbe tudunk befolyásolni, így még azelőtt kell kezelnünk mielőtt az intenzív hajtáscsúcs növekedés megkezdődne. A legtöbb esetben, amikor feltesszük magunknak azt kérdést, hogy mikor reguláljunk a megfelelő időpontból már elkéstünk. Ám nem csak a hajtáscsúcs megnyúlása jelző értékű, hanem a vegetációs felület is árulkodó lehet.

1. ábra: Kora tavaszi hajtás csúcsi megnyúlása, 2020.02.18., Pest megye, fotó: Tóth Attila

A legfiatalabb egészséges „jelző” levél vigorossága mutatkozik meg elsőként. Ennek jele, hogy a repce táblára tekintve, úgymond borzas repcéket látunk.

A fiatal,áttelelt, egészséges levélzet fog elsőként kiemelkedni az állományból jelezve a növény tavaszi fejlődésének megindulását (2. kép). Ezzel egyidejűleg láthatjuk amikor a repce oldalsó levelei kissé elemelkednek a földtől, a belső fiatal levélsor elkezd kinyílni és morfológiailag láthatóvá válik (3. kép). Ekkorra a növény vegetációs felülete már akkora, hogy elegendő mennyiségű hatóanyagot tudjon felvenni, illetve biológiailag sem lépett a növényünk még abba a fázisba, ahol a szabályzó folyamatok már nem érvényesülnek.

2. kép: a vigorosságot "jelző" levél, 2020.02.26., Pest megye, fotó: Tóth Attila

3. kép: kora tavasszal megindult növény, 2020.02.26., Pest megye, fotó: Tóth Attila

Ezt követően a növény fejlődésé rohamos tempót vesz fel és minden nappal távolabbra kerülünk a helyes időzítéstől, ezáltal az elvárt hatásól is.

Amennyiben a téli levélveszteség drasztikus és kis felület áll a rendelkezésre a hatóanyagok felvételére, úgy mindenképpen várjunk a kezeléssel, ugyanis mind a fungicid hatás mind a regulációs hatás elmaradhat, vagy részleges. Ebben az esetben várjunk a kezeléssel, ugyanis a kora tavaszi időszakban a fiatal levélzet védelme, illetve a fiatal osztódó szövetek regulálása a cél! A BASF erre a célra fejlesztett ki egy speciálisan az őszi káposztarepcére alkalmazott regulátor és gombaölő készítményt a Caramba® Turbo-t.

A Caramba® Turbo két hatóanyagának köszönhetően kiváló regulátor hatást biztosít a kora tavaszi időszakban. Ennek egyik oka, hogy a mepiquat-klorid már hideg időben is kifejti hatását, amikor az éjszakai és a kora reggeli hőmérséklet akár 5 °C környékére is lehűlhet. A termék másik előnye a formulációjában rejlik, melynek köszönhetően gyorsan és nagy mennyiségben jut be a növénybe. A két hatóanyag nem csak hatásukban, hanem a növényen belüli mobilitásukban is eltérően viselkedik. A mepiquat-klorid tenyészőcsúcsban fejti ki hatását, amit igen hosszú tartamhatás kísér. Ezzel ellentétben a metkonazol a kijuttatást követően a lepermetezett növényi felület környezetében fogja kifejteni hatását, és a levélcsúcs irányba szállítódik. Hatása gyorsabb, de rövidebb tartamhatással. A tavaszi kezelések hatására a növény hosszanti növekedése (4. ábra) lelassul, de az energia előállítása továbbra is folyamatos, amelyet a differenciálódó oldalelágazások és virágkezdemények serkentésére fordít a növény. A kezelést követően a növény felső vegetatív része alacsonyabb lesz, viszont a gyökérnyaki átmérő még ezt követően is nagymértékben növekszik.

4. kép: Balra Caramba® Turbo-val kezelt növény, jobbra kezeletlen kontroll, 2018. március 14., Pest megye, fotó: Tóth Attila

Ebben a korai időszakban egész korai vámszedőként jelenhet meg a szár megnyúlási időszak előtt és alatt a Ceutorhynchus quadridens - repce szárormányos és a Ceutorhynchus napi- nagy repce ormányos. A betelepedésüket éppúgy befolyásolja a kora tavaszi időjárás, mint a repce fejlődését. E rovarok egy nemzedékes károsítok gyakorta elhúzódó betelepedési időszakkal. Érdemes a kártevők betelepedési dinamikáját sárga ragacslappal vagy sárga tállal lekövetni. A sárga ragacslap kihelyezésénél érdemes egyet a ruderális terület és a tábla szélén elhelyezni lehetőleg déli fekvésű oldalon, és a tábla belsejében is kiemelve azt. Amennyiben a betelepedés a kártételi küszöbértéket elérte, úgy érdemes az ellenük való védekezés. Az ellenük való védekezésre a Fendona® 10 EC piretroid készítményét javasoljuk, melynek erős taglózó majd irtó hatása van. Érdemes már a leírtak alapján a betelepedési csúcsnál a védekezést elvégezni abban az időszakban, amíg érési táplálkozást folytat a kártevő, így elkerülhetjük a lárva károsításából adódó terméskiesés kockázatát.

További információ:
agro.basf.hu

Perényi Marianna (Bayer Hungária Kft.) 

2019/2020 telén hiába vártuk a téli hangulatot és havat, néhány napot kivéve ez nálunk elmaradt. Az őszi vetések is hiába vártak a hótakaróra, néhány fagyos napon kívül ott sem láttak telet. Mi lehet ebből a repce földeken? A jól fejlett repce állományokban valószínűleg a szokásosnál hamarabb megjelennek a kórokozók, és a kártevők is megérkeznek március előtt. A nyereséges termesztéshez a repce intenzív tavaszi védelme elengedhetetlen. A feladat nem egyszerű, de tervezéssel és felkészültséggel el lehet érni azt a termés mennyiséget és minőséget, ami a termesztés jövedelmezőségének alapja.

Kora tavaszi rovarkártevők

Kora tavasszal elsőként a repce szárormányos és a nagy repceormányos kártételét kell megelőzni. Tavaszi betelepedésükhöz hasonló időjárási körülmények a megfelelők. Az időzítés ezek ellen a kártevők ellen rendkívül fontos, hiszen a szárban lévő lárvák ellen már nincs védekezési lehetőség. Sárgalapos megfigyelésre alapozva a kezelések jól időzíthetők, és a tömeges betelepedés után 7-10 nappal, a tömeges tojásrakás előtt elvégezhetők. Kora tavaszi kezelések esetén a kártevő nyomás mellett a hőmérséklet is befolyásolja a megfelelő szer választást. Hűvösebb időben a tavaszi védekezéshez megfelelő választás a Decis Mega. Magasabb hőmérséklet esetén a 2020 tavaszán továbbra is felhasználható tiakloprid hatóanyagot tartalmazó rovarölő szerek tartamhatása is kihasználható a kártevők ellen.

A Proteus a tiakloprid és a deltamentrin gyári kombinációja. Ebből adódó kettős hatásmódja (kontakt és szisztemikus) gyors taglózó hatás mellett hosszú hatástartamot, valamint a jelentős kártevők lárvái és kifejlett egyedei ellen erőteljes hatást jelent. A Proteus rendelkezik "anti-feeding", azaz táplálkozást-akadályozó hatással is: a rovarok a kezelés után már nem táplálkoznak, így akkor sem okoznak már kárt, ha a kezelés hatására csak lassabban pusztulnak el. A Proteus felhasználás egy szezonban 2 alkalommal engedélyezett. Így megfelelő választás azoknak, akik ősszel is használták és azoknak is, akik ősszel más rovarölő szer egyszeri alkalmazási lehetőségét már kihasználták.

Az 50 g/l deltametrin hatóanyagot tartalmazó Decis Mega-t speciális formulációja más pretroidoknál hatékonyabbá teszi. Gyors kezdeti hatás, a kezelt felületen egyenletesebb eloszlás és jobb esőállóság jellemzi. Emellett a kedvező ár-érték arány megmaradt. Felhasználása 1 ősz és 3 tavaszi kezelésre engedélyezett. Kora tavasszal, alacsonyabb hőmérsékleten célszerű a Decis Mega-t választani.

A kora tavaszi időszakban a repce megfelelő védelméhez szükséges készítményeket (2x5 liter Folicur Solo és 2x3 l Proteus) tartalmazó Repce Pro csomag is elérhető a növényvédő szer forgalmazóknál.

2020-ban továbbra is tervezzen a Bayer készítményeivel!

További információ:
agro.bayer.co.hu

Papp Zoltán (Corteva Agriscience) 

Tavaly ősszel szeptember-október száraz volt, aminek következtében az alap gyomirtók nem hatottak (bár az őszi gyomok sem keltek), azonban a november-decemberi enyhe, csapadékos időjárásnak (és az enyhe februárnak) köszönhetően erős gyomosodás tapasztalható az állományokban.

A repce tavaszi gyomirtásával meggyorsítjuk a betakarítást, javítjuk annak minőségét, csökkentjük a pergési veszteséget, csökkentjük az esélyét a gombafertőzéseknek, növeljük a termésátlagot, csökkentjük a terület gyommag fertőzöttségét.

Ezen okok miatt van szükség a repce gyomirtására 2020 tavaszán. Mit tudunk ajánlani?

Galera™ – repce gyomirtó szer a legfontosabb kétszikű gyomok ellen állományban

  • Kiváló hatékonyság galaj, szikfű-, pipitér és aggófű fajok illetve mezei acat ellen
  • Rugalmas kijuttathatóság repcében: tavasszal zöldbimbós állapotig
  • Rendkívül alacsony dózis (0,35 l/ha)
  • Kiváló keverhetőség: rovarölők (pl. Magma), speciális egyszikű irtók, regulátorok (pl. Metkon 60), nitrogén stabilizátor (pl. N-Lock™)

A Galera™ két hatóanyagot tartalmazó készítmény. Kíváló hatékonysággal irtja a mezei acatot, szikfű és pipitér fajokat, ragadós galajt, búzavirágot, aggófű és bükköny fajokat. A legutolsó kezelési időpont a zöld virágbimbók megjelenése (BBCH 51). Javasolt dózisa: 0,35 l/ha.

Ikarus™ – a valódi posztemergens repce gyomirtó

  • Kiváló pipacs, árvácska, galaj, szikfű és pipitér, aggófű fajok illetve mezei acat elleni hatás
  • Hatásához nincs szükség csapadékra
  • Rendkívül alacsony dózis (0,3 l/ha)

Az Ikarus™ három hatóanyagot tartalmazó készítmény. A mezei acat elleni hatás még látványosabb, mivel az aminopiralid hatóanyag is a gyökerekbe felszívódva a tarackok pusztulását okozza. Az aminopiralidnak köszönhetően a fejlettebb ragadós galaj is nagyobb biztonsággal elpusztul. Kiválóan irtja a székfű, pipitér, aggófű és bükköny fajokat, a kék búzavirágot. A szélesebb hatásspektrumának köszönhetően a készítmény hatékony a pipacs, árvakelésű lucerna ellen és markáns mellékhatással rendelkezik a sebforrasztó zsombor ellen.  Az Ikarus™ a pásztortáska és a mezei tarsóka hosszanti növekedését leállítja és így az nem akadályozza a repce fejlődését. Az ekkor virágbimbós állapotban lévő árvácska fajok fejlődését leállítja, azok nem virágoznak és nem hoznak magot. Szárbaindulásig alkalmazható. A javasolt dózis: 0,3 l/ha.

A repce tavaszi regulátoros kezelése

Gyakran lehet látni olyan repce állományokat, amelyek betakarítás előtt megdőlnek. Ennek elkerülésében segíthet a tavaszi regulátoros kezelés. Hatására erősebb gyökérzet, alacsonyabb és erősebb szár, több elágazás fejlődik, nagyobb lesz a betegség-ellenállóság és végeredményképpen több lesz a termés 5-10 %-kal. Ebben a technológiában a metkonazol hatóanyagú Metkon™ 60 készítmény 1,0 l/ha dózisban történő alkalmazását javasoljuk a repce szárbaindulása időszakában akár gyomirtással vagy rovarölő szeres kezeléssel egymenetben.

Magma® – Új védelem a tavaszi kártevőkkel szemben

  • Piretroid rezisztens populációk ellen is hatékony
  • Egyedi molekula szerkezet
  • Azonnali hatás tavasszal repcefénybogár és ormányosok ellen
  • Alacsony hőmérsékleten is kifejti hatását

A tavaszi technológia új eszköze a Magma®, mely ormányosbogarak és fénybogár ellen nyújt védelmet. Hatóanyaga az etofenprox, mely a Magyarországon forgalomban levő piretroid-észterek csoportja helyett a piretroid-éterekhez tartozik. Ez biztosítja a Magma® hatékonyságát a piretroid-észter típusú rezisztens kártevőkkel szemben.

A készítmény tavasszal kétszer juttatható ki 0,2 l/ha dózisban.

További információ:
www.corteva.hu

Domokos Lajos (FMC-Agro Hungary Kft.) 

A tavasz beköszöntével aktuálissá válnak a repce tavaszi növényvédelmi teendői. Idén igen korán megjelentek a rovarkártevők, melyek súlyos károkat okozhatnak az éppen fejlődésnek induló repceállományban.

Már február közepe óta találkozhatunk repce szárát károsító szárormányosokkal. Az enyhe tél, a tavaszi hektikus időjárás, valamint a folyamatban lévő szerkivonások (pl. klórpirifosz) nehezítik a védekezést és a repcetermesztők dolgát, így a növény védelme egyre fokozottabb tervezést és odafigyelést igényel.

A nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) lárvái által odvasított repce szára (1. kép) kevesebb tápanyagot képes továbbítani, így jelentős terméscsökkentő tényezőként kell számolni vele. Betelepülése és a betakarítás között eltelt idő hosszú, mely kihatással van a repcenövény állóképességére, mert a károsított növények szárának rostjai a nyári melegek hatására hamarabb szétesnek, így a növényállomány megdőlhet, ami további betakarításkori veszteségeket okozhat.

1. kép: nagy repceormányos szárkártétele

A repceszár-ormányos (Ceutorhynchus pallidactylus) valamivel később, az igazi tavaszi felmelegedés időszakában keresi fel a repcét és szintén a szárat károsítja. Tojásait a repce levelének nyelébe rakja, a kikelt lárvák odvasítják a levél főerét, előidézve a levélzet pusztulását, csökkentve az aktív asszimiláló felületet. A szárba igyekezve végleges kártételeként a 2. képen látható tünetet okozza.

 

2. kép A repceszár-ormányos lárvák által odvasított repceszár

Fontos hangsúlyozni az előrejelzés fontosságát mindkét kártevő esetében. A kártevők elleni védekezési küszöbérték csapdánként és 3 naponta legalább 10 nagy repceormányos és 15 repceszár-ormányos fogási egyedszámban állapítható meg. A kihelyezett sárgatálak napi fogásainak megfigyelése, összevetése az időjárási adatokkal és a növényállomány napi szemrevételezése elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő hatékonysággal hajthassuk végre a védekezéseket. Mindkét kártevő esetében csak a tömeges tojásrakás előtt, az imágók ellen tudunk hatékony védekezést kivitelezni. A rovarölő szeres védekezés ideje március közepe-vége felé esedékes.

Ezen kártevők ellen az FMC ajánlatából a legegyszerűbb és leghatékonyabb védekezési lehetőséget adja Rapid® CS, mely a hullott csapadéktól, a hőmérséklettől, az UV erősségétől függetlenül képes kifejteni rovarölő hatását. Ezen előnyökért a hatóanyag (gamma-cihalotrin), és annak speciális mikrokapszulázott formulációja a felelős. A tavaszi 10-20 Cº-os nappali hőmérséklet és esti fagyok esetén is biztosít 4-5 nap tartamhatást. További előnye, hogy a Rapid® CS repcében az AKG integrált programban is alkalmazható.

A rovarkártevők mellett gombás megbetegedések megjelenésével is számolnia kell a repcetermesztőnek. Tavasszal az áttelelt repcelevelek fertőzési forrásai az újonnan képződött növényi részeket megbetegítő fómás levélfoltosságnak (3. kép).

3. kép: A fómás megbetegedés tavasszal az idősebb levelekről fertőzi a fiatalabbakat. (Kölesd, 2020. 02.01.)

Az ellene szükséges kezelés szerválasztásánál célszerű figyelembe venni a kórokozó elleni hatékonyságon kívül a „regulátor” hatás meglétét is. A Riza® 250 EW gombaölő szer mindkét kritériumnak megfelel: magas tebukonazol tartalmának köszönhetően egyszerre védi kultúrnövényünket és ezzel párhuzamosan segíti az elágazások képződését is. A készítmény 2020-tól nagyon jelentős árkedvezménnyel kerül kereskedelmi forgalomba, így felhasználása különösen megtérülő befektetés lesz.

A repce tavaszi fejlődése során az idő előrehaladtával újabb veszélyes rovarkártevő megjelenésével kell számolnunk, március végétől a repce-fénybogár is komolyan veszélyezteti a termést.

Az ellene való védekezésre hosszútávon és egyoldalúan használt szertípusnak köszönhetően mára rezisztencia alakult ki a piretroid típusú hatóanyaggal szemben a repce-fénybogár esetében. Ennek kiküszöbölésére ma már rendelkezésünkre áll egy magas hatékonyságú, tartamhatást biztosító készítmény, amely rezisztenciatörő hatással is rendelkezik. Rajtunk áll, hogy ki tudjuk-e használni az Avaunt® által nyújtott lehetőségeket.

A repce-fénybogár esetében jellemzően azt a gyakorlatot követik a gazdálkodók, hogy ha a területen meglátnak 3-4 egyedet zöldbimbós növényenként, akkor elindítanak egy piretroid alapú kezelést. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a repce védelmét ily módon már nem tudjuk megoldani. A növény átér sárgabimbós állapotba és gyakorlatilag végignézzük a kártételt (4. kép).

4. kép: Repce-fénybogár és kártétele

Az időjárás változékonysága miatt nehezített terepen mozgunk az optimális idő meghatározásában. Egy esetleges hatástalan permetezés nem csak bosszúságot, de – adott esetben – nagymértékű gazdasági kárt is okoz. A sárgabimbós állapot nagyon hamar ott kopogtat az ajtón és már a védekezés nem beilleszthető.

Azonban, ha még zöldbimbós állapotban a látványos, ámde hatástalan piretroidos kezelés helyett az Avaunt® rovarölő készítményt alkalmazzuk, még meg tudjuk akadályozni a kártevő térhódítását.

Az FMC saját és a termelői tapasztalatok alapján az Avaunt® 150 EC rovarölő szer a fénybogár egyedek betelepedésének időszakában, a repce rejtett vagy zöldbimbós fenológiájában 170 ml/ha dózisban kijuttatva az időjárástól függetlenül, 8-(10) napos tartamhatásával megvédi a repcét a jelentősebb fénybogár kártételtől. Normál évjáratban a zöldbimbós állapottól a virágzás kezdetéig eltelt időt „lefedi” a készítmény tartamhatása. (A virágbimbók felnyílásával a fénybogár rágás nélkül pollenhez jut, így megszűnik, mint repcekárosító.)

A kezelést követően a virágzatot károsítani igyekvő egyedek az első harapásukat követőn 2-4 órán belül teljesen lebénulnak, károsításuk megszűnik, majd tartalék tápanyagaik függvényében néhány napon belül elpusztulnak. A védekezés eredményeként a virágzati tengely nem kopaszodik fel (5-6. kép).

5. kép (balra): Avaunt® kezelés hatása, 6. kép (jobbra): kezeletlen, Vésztő, 2019.04.12.

További információ: 
www.fmcagro.hu

Boros Szilárd (Syngenta Kft.) 

Az őszi káposztarepce nem tartozik a „könnyen” termeszthető növénykultúráink közé. Sikeres és nyereséges termesztése alapos szakmai tudást, megfelelő hozzáértést igényel. A jelenlegi repce állományoknak még mindig sok idő van hátra a betakarításig, ezért célszerű számba venni (a teljesség igénye nélkül), hogy mely kártevőkre és kórokozókra kell most „odafigyelnünk” tél végén-tavasz kezdetén.

Állati kártevők

Nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) és repce-szárormányos (Ceutorhynchus quadridens)

A növényállományokba való betelepülésük már 6-8 Celsius foktól megindul, 13-16 Celsius foktól pedig tömegessé válik. Mindkét faj esetében a lárvák okozzák a fő kártételt, ezek a levélnyelekben, majd a repce szárában táplálkoznak (1-2. kép).

1-2. ábra: Bal oldali képen nagy repceormányos, jobb oldali képen repce-szárormányos lárvája károsítja a repce szárát

A kártétel következtében csökken a növekedési ütem, a növény csavarodik, torzul, legtöbbször a szára is felreped, ezzel kaput nyitva pl.: a fómás levélfoltosság és szárrák (Phoma lingam) kórokozójának. Előrejelzésük, csapdázásuk sárga tálakkal vagy sárga ragacslapokkal megfelelően történhet. Nagy repceormányos esetében napi 3 egyed, repce-szárormányos esetében napi 5 egyed fogása már indokolttá teszi a védekezést.

Szárbaindulás elején már megjelenhetnek a repce-fénybogarak is (M. aeneus, M. coracinus, M. picipes, M. viridescens, M. nigrescens). Virágporral táplálkozó fajok lévén a bimbókba berágnak, sokszor megsértik a bibét és becőkezdeményeket is. A sérült virágokból ép becő nem fog képződni, virágelrúgás, terméscsökkenés következik be. Durva kártételüket zöldbimbós állapotban okozzák, ezért a védekezést is erre az időpontra kell időzíteni, figyelembe véve a méhek védelmét is!

Meg kell említenünk még a repce-becőormányost (Ceutorhyncus assimilis) és a repce-becőszúnyogot (Dasyneura brassicae) is. Mindkét faj esetében a lárvák a fő kártevők, a képződő, fejlődő magok, valamint a becők falának megsértésével idő előtti kipergés, terméscsökkenés következik be a kártételük miatt.

A Syngenta Kft. Karate Zeon 5 CS (50g/l lambda-cihalotrin) készítménye 0.15 l/ha dózisban hatékony védelmet biztosít az ormányosbogarakkal, a repce-fénybogarakkal és a levéltetvekkel szemben. A Karate Zeon 5 CS taglózó hatású, a speciális Zeon formulációs technológiának köszönhetően a piacon lévő hasonló termékeknél hosszabb tartamhatással és erősebb tapadással rendelkezik , valamint egyenletesebb a célfelület permetléborítottsága is. Egy tenyészidőszakban két kezelés engedélyezett. Virágzó repcében kizárólag méhkímélő technológiával juttatható ki!

Kórokozók és betegségek

Fómás levélfoltosság- és szárrák (Leptosphaeria maculans, anamorf: Phoma lingam)

A kórokozó nem csak ősszel, hanem tavasszal is fertőzheti a repceállományokat. A leveleken látható tünetek mellett tavasszal már súlyosabb károkat okoznak a szár alapi részét, illetve a gyökérnyakat érintő fertőzések. A Syngenta Kft. Magnello készítménye tebukonazolt és difenokonazolt tartalmaz, melyek közül az utóbbi a piacon jelenleg elérhető legmarkánsabb hatóanyag az említett kórokozó ellen. Regulátor hatással is rendelkező termékünk, egy tavaszi kezeléssel serkenthetjük az állomány oldalelágazásainak számát, fokozhatjuk a várható terméshozamot, valamint sikeresen védekezhetünk az említett betegséggel szemben is. Dózisa 0.8 l/ha, sárgabimbós állapotig végezzük el a kezelést.

Fehérpenészes szárrothadás (Sclerotinia sclerotiorum)

A mérsékelten meleg, csapadékos idő kedvező a fertőzések kialakulásához, nagyban elősegíti továbbá, ha az elővetemény szintén a kórokozó gazdanövénye volt (pl.: napraforgó). A fertőzött szárakon világosbarna, szürkés megnyúlt foltok jelennek meg. A szárban vattaszerű micéliumszövedék és szkleróciumok találhatók. A szár és becők kifehérednek, ezt terméscsökkenés, növénypusztulás követi. A Syngenta Kft. Amistar SUN készítménye (azoxistrobin+difenokonazol) preventív módon kijuttatva nemcsak kuváló hatékonysággal rendelkezik a kórokozó ellen, hanem azoxistrobin tartalmának köszönhetően jelentős élettani, termésnövelő hatást biztosít. A termék repce-becőrontó (Alternaria brassicae, Alternaria brassicicola) ellen is megfelelő hatékonysággal rendelkezik. Dózisa 1.0 l/ha, a kezelést virágzás kezdetekor végezzük el, megfelelő permetléborítottságra törekedve.

Látható, hogy a repcét tavasszal is számos kártevő és kórokozó „fenyegeti”, azonban az odafigyelést, szaktudást és a megfelelő termékhasználatot a repce betakarításkor nyereségesen értékesíthető termés formájában fogja meghálálni.

További információ:
www.syngenta.hu

Nádudvari Éva (UPL OpenAg) 

A növényfajtákban és -hibridekben rejlő hozamok a legkülönbözőbb okok miatt csak részben aknázhatók ki. Az okok között időjárási és klimatikus tényezők egyaránt megtalálhatók, mint a termesztéstechnikai beavatkozások által kiváltott stresszhatások. Ezen hatások kivédése és a termelés jövedelme­zőségének növelése szükségessé teszi olyan anyagok használatát a me­zőgazdasági termelésben, amelyek segítik a növényeket a stresszhatások leküzdésében, illetve abban, hogy hozamukban és a termés minőségében egyre inkább közelítsenek a genetikailag meghatározott termés potenci­áljukhoz.

A folyamatos termékfejlesztés ered­ményeképpen a UPL egyre szélesebb termékkínálattal jelenik meg a piacon, illetve egyre fejlettebb termékekkel szolgálja a minőségi mezőgazdasági termelést. Az első biostimulátor a UPL ajánlatában az Atonik volt.

Az Atonik közismerten jó biológiai hatással rendelkezik a növények terméskötődé­sének javításában, valamint a növényeket ért stresszhelyzetekben, repcében 0,5–1,0 l/ha dózisban ajánlott a használata, egy vagy két alkalommal.

Tél végi-kora tavaszi kezelésnek már itt az ideje

Kijuttatását minél korábban, a virágzati-oldalágképzés időszaka és a te­nyészőcsúcs megnyúlása közötti fenológiai állapotban végezzük el. A nö­vény a kezelés hatására gyorsabban kompenzálja a tél okozta stresszt, a jobb és gyorsabb anyagcsere, az intenzívebb fotoszintézis következtében kezdeti fejlődése gyorsabb, több oldalág differenciálódik.

A korai kezelésnek így közvetlen hatása van a terméseredményre. Ekkor kombinálható a rep­ceszár-ormányos elleni rovarölő szerekkel, de szükség esetén gombaölő készítménnyel is.

Tapasztalataink szerint az Atonik a repcében használható legtöbb növény­védő szerrel keverhető (rovar-, gombaölő, gyomirtó), azok nem befolyá­solják hatásosságát. Felhasználás előtt minden esetben célszerű keverési próbát végezni. Szelektív egyszikűirtó készítményekkel történő együttes kijuttatás nem javasolt, mert az Atonik hatásosságát ezek a típusú ható­anyagok csökkenthetik. Ebben az esetben az Atonik-os permetezés 2-3 nappal a graminicid-típusú készítménnyel történt kezelés után történjen.

Folyékony nitrogén fejtrágyákkal kora tavasszal együttesen kijuttatható. Bár durva cseppes kijuttatási mód ez, azonban az Atonik hatóanyagait ké­pes gyökéren keresztül is hasznosítani a kultúrnövény.

Kijuttatásra ideális a 10-25 °C közötti hőmérsékleti tartomány.

Az Atonik formulációja vizes bázisú (SL), ha önmagában juttatjuk ki, (vagy ha a kombinációs partner nem EC formulációjú, illetve nem tartal­maz felszívódást segítő adalékanyagot) hatásfokozó adalékanyagot érdemes hozzáadni a permetléhez (Silwet Star). Különösen repcében fontos ez, amikor az Atonikot viaszos levélfelületre juttatjuk ki.

Virágzás kezdete – zöldbimbós állapot

Első részben a stresszkezelést tárgyaljuk, a második részben a terméskötődésre gyakorolt közvetlen és közvetett hatását.

Az Atonik elősegíti a pollen bibén történő minél gyorsabb csírázását, valamint gyorsítja a pollentömlő növekedési ütemét, ezáltal téve eredményesebbé a terméskötődést. Segítségével megnő a pollenbe történő tápanyagáramlás, csökken a pollensterilitás mértéke.

Közvetett hatásként általánosan növeli a generatív részek felé történő tápanyagáramlást, így a bekötött virágok vagy kisebb termések elrúgását, abortálódását csökkenti, még kedvezőtlen körülmények között is.

Az Atonikkal történő második kezelés optimális ideje, mikor a főszáron található virágok zöldbimbós állapotban vannak. Hatására a pollencsírá­zás gyorsabban, a terméskötődés hatékonyabban megy végbe. Virágzás időszakában bekövetkező aszályos periódusban a növény vízháztartásá­nak javításával csökkenti a becő elrúgás mértékét, így az ebből fakadó gazdasági kár lényegesen kisebb.

Az Atonik nem tartalmaz tápanyagot – bár hatásmódja a lombtrágyá­kétól sokkal összetettebb – nem pótolja azokat!

Mivel azok hasznosu­lását az anyagcsere élénkítésével segíti, ezért ajánlott virágzási időben az Adob Extra napraforgó-repce, vagy a magas bórtartalmú Borotek lombtrágyával tankkeverékben kijuttatni.

További információ:
hu.uplonline.com

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!