Heti fókusz: Műtrágyaár kompenzálása célzott kijuttatással

Agro Napló
Dr. Kith Károly avat be bennünket a részletekbe. A hozzászólásért kattintson!

Dr. Kith Károly
Okleveles környezetkutató, fejlesztőmérnök
Natur Agro Hungária

A mezőgazdaságot, azon belül a növénytermesztést illetően napjaink legtöbbeket foglalkoztató kérdése a kiugróan magas árral bíró szilárd műtrágyák elérhetősége, illetve azok árbeli fluktuációja.

A jelenleg kialakult geopolitikai helyzet, amely Magyarországra is jelentős hatással bír, szinte kiszámíthatatlanná tette az ellátáslánc folyamatos fenntartását. Minden növénytermesztésben dolgozó érzékelte ezeket a nem várt hatásokat a műtrágyát illetően. Ez vezetett a felismeréshez: alternatív, innovatív módokon kell megoldani a termesztett növényeink szükségleteinek kielégítését. Erre jó megoldást nyújthat a komplex lombtrágyák különböző fenológiai fázisokban való kijuttatása. A lombon keresztüli táplálás hatékonyságát, hasznosulását tekintve magasabb százalékot képvisel a szilárd műtrágyákhoz képest. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy szilárd műtrágya alkalmazása nélkül is megvalósíthatóak az elvárt terméshozamok, technológiánk azonban segít, hogy csökkentett műtrágyafelhasználás mellett is hatékonyan támogathassuk a növényt az elérni kívánt terméshozam érdekében.

A lombon keresztüli technológia lényege a tudatosságban és a tervezésben rejlik. Ismernünk kell a növényünk életciklusát, igényeit: tudnunk kell, mikor milyen tápelemre van szüksége, amelyeket akkor és csak akkor kell neki megadni, amikor azt ténylegesen igényli. Csökkentett szilárdműtrágya-felhasználás mellett az agrotechnikába igenis be kell illeszteni több lombon keresztüli lombtrágya- és biostimulátoros kezelést is, ahhoz- hogy elérjük a várt termés mennyiségét. Minden növény esetében a megosztott tápanyag-utánpótlás a megfelelő, alkalmazandó technológia. Több tudományos kutatás bizonyítja, hogy a megosztott tápanyag-utánpótlás magasabb terméshozamot generál, mint az egyszeri emelt dózisú utánpótlás. A lényeg a folyamatos ciklikus táplálásban rejlik.  

Natur Active nevű komplex lombtrágyánk előnyei közé tartozik a 13 tápelemből álló összetétel, melynek segítségével minden termesztett kultúrnövény alapvető szükségletei kielégíthetőek. Ezen felül rendelkezésre állnak növény specifikus megoldások, ebben segítenek az egy-egy tápelemet megnövelt dózisban tartalmazó MONO-adalékaink, melyeket kifejezetten az adott növény igényeire szabva, előzetesen elvégzett levélanalízis kiértékelése után célzottan ki tudunk juttatni az állományban.

Mindemellett rendelkezésünkre áll több, kifejezetten kutatási céllal alkalmazott eszköz (Konica Minolta Spad 502 – relatív klorofill mérő, Trimble Greenseeker NDVI-szenzor), amelyekkel a szántóföldön - megfelelő számú kézi mérést követően - azonnali döntést tudunk hozni a lombon keresztüli beavatkozás szükségességét illetően. Ezzel nagyban elősegíthetjük a termelő döntését, illetve lerövidíthetjük az időbeli szélsőségeket, a probléma felismerésétől a validáláson át a beavatkozás megkezdéséig.

Technológiánkban meghatározó szerepet tölt be a szintén lombon keresztül alkalmazható élő algás biostimulátorunk, a Natur Plasma T is, mely készítmény nagyban hozzájárul a nem várt természeti szélsőségek által okozott károk megelőzéséhez, vagy a megtörtént káresemény enyhítéséhez. Felhasználásával tapasztalataink szerint kimagasló eredményeket tudunk realizálni az állomány egészségügyi állapotát illetően, szemmel látható a növények revitalizációja. Ennek köszönhetően az állományunk egységesebbé, ellenállóbbá válik a különböző kórokozókkal szemben, vagy esetleg egy újabb természeti kár elszenvedése esetén.

Lombkezelési technológiánk terméseredményre gyakorolt pozitív hatását számos szántóföldi összehasonlító kísérletünk visszaigazolja. 2021-ben

  • kalászos kultúrában Nyírbátorban 10, Nyírvasváriban 22%-os,
  • repce kultúrában Kajárpécen 19,4, Papkeszin 10,5%-os

terméstöbbletet értünk el a kezeletlen kontroll állományhoz képest. Ha kíváncsi a kísérletek részleteire, ingyenes kiadványunkat ide kattintva töltheti le.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!