MENÜ

Heti fókusz: Nehogy úgy járjunk, mint tavaly! A preventív védekezésnek rendkívül nagy szerepe van kalászosban

2020.04.14.

Aki tavaly, a tavaszi száraz időszakban elmulasztotta a preventív védekezést kalászosban és később a sok csapadék miatt nem tudott megfelelően védekezni, súlyos kórtani problémákkal szembesült aratás előtt. Az FMC szakemberének ajánlásáért kattintson!

 

lécz istván dsc_0120-edit-fmc

Lécz István

 

Annak ellenére, hogy télen nem volt hó, ezután pedig március közepén két hétig fagyott, a kalászos gabonák jó kondíciós állapotban vannak és a jelenlegi állapot szerint egy jó kalászos évet remélhetünk. A kalászos gabonatechnológia kiemelten hangsúlyos része az időben és megfelelő hatékonysággal elvégzett kalászvédelem. Jelenleg (a cikk megjelenésekor) nehéz jóslatokat adni az előttünk álló következő másfél hónapos időszak időjárását (főként a lehulló csapadék mennyiségét) illetően. Ami biztos, hogy időjárástól függetlenül a kalászvédelem elvégzése kötelező!

Itt is elsősorban a kalászfuzáriózis elleni védekezés lehet az elsődleges cél. A fertőzés kialakulásért sok tényező együttes hatása a felelős (csapadékviszonyok, hőmérséklet, kukorica elővetemény, fajtaérzékenység, agrotechnika) ezért rendkívül nehéz a betegség elleni védekezés. Kritikus tényező a gabonatételek Fusarium fajok által termelt toxintartalma (DON, zearalenon, fumonizinek), amely meghatározza a gabona minőségi besorolását és ezáltal a termelés gazdaságossát.

Fontos a megfelelő hatóanyag kiválasztása és óriási jelentősége van a permetezéstechnikának is (szórófej típusa, kalászfedettség biztosítása). Ezt a tényt Mesterházy és munkatársai is bizonyították (Agro Napló 2009/5) vizsgálataikban, amely szerint az egyes fúvókatípusok között jelentős hatékonyságbeli eltéréseket tapasztaltak. A duplaréses fúvóka alkalmazása és az emelt lémennyiség jelentősen javíthatja a hatékonyságot. Az alkalmazott gombaölőszer-hatóanyagokra végzett tesztelésben nagyüzemi vizsgálatok során a tebukonazol fontosságát igazolták (1. ábra).

 

tebukonazol-fmc-1-abra

1. ábra: Nagyüzemi kalászfuzárium elleni védekezések hatékonysága (Forrás: Mesterházy és mtsai, Agro Napló 2009/5)

 

A fuzáriózis ellen a tebukonazol hatóanyag mellé érdemes alkalmazni a növény élettani folyamataira is hatást gyakorló strobilurin származékot. Azon termelőknek, akik a fuzárium elleni védekezésben ki akarják használni az azoxistrobin zöldítő hatását, javasoljuk az Azaka® Top Pack technológiai csomagot, amely biztosítja az Azaka® (250 g/l azoxistrobin) és Riza® 250 EW (250 g/l tebukonazol) kombinációs lehetőségét.

Az Azaka® Top Pack kalászos gabonákban szárbaindulástól a virágzás végéig alkalmazható, amely az évjárattól és a fertőzési nyomástól függően 10-12,5 ha gabonaterület kezelésére elegendő. Az Azaka® a gombaölő hatása mellett a növényekben kedvező élettani változásokat indít el. Ez a zöldítő hatás hosszabb élettartamot, több tápanyagfelvételt és asszimilációt jelent. Fokozódik a tápanyagok képződése és beépülése, amely több és jobb minőségű termést eredményez. Ez a hatás kimondottan előnyös csapadékszegény évjáratokban, amikor cél a növényállomány vitálisan tartása. A technológiai csomag két készítménye hatékony védelmet biztosít a levél- és kalászbetegségek (kalászfuzáriózis) ellen is (2. ábra).

 

azaka-top-packl-fmc-2-abra

2. ábra: Az Azaka® Top Pack technológiai alkalmazása jelentősen csökkentette a búzaszemek fuzáriumfertőzöttségét
(Jelmagyarázat: T1-1.kezelés 04.15.-én; T2-2.kezelés 05.20.-án; betakarítás 07.15.-én)
(Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kormányhivatal NTI, 2015)

 

További információ:
www.fmcagro.hu

fmc_logo

 

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor!
Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.