Heti fókusz: Nemesítési törekvések a termésdepresszió kezelésére kukoricában

Agro Napló
A kukorica különböző növekedési szakaszaiban a termésdepressziót előidéző stresszfaktorok eltérőek. Milyen lépéseket tesz a nemesítés ezek kiküszöbölésére? A válaszokért kattintson!

Nemesítési törekvések a termésdepresszió kezelésére kukoricában

A hozzászólásokért kattintson!

Fehér Gyöngyi
Caussade Semences Hungary Kft.
Mórocz Péter
Limagrain

Fehér Gyöngyi (Caussade Semences Hungary Kft.) 

 

A génmódosítást kizáró, 35 országban és 11 kutató központban dolgozó Caussade szakember gárda évről évre a stresszhelyzetekben is megbízható, nagyszámú, stabil termőképességű hibridjét modern nemesítési, szelekciós technikák alkalmazásával alkotja meg. 

A hazai adottságokhoz legjobban igazodó CAUSSADE hibridjeink legfőbb küldetése a termésmaximumok megtartása szélsőséges körülmények esetén is az élő szervezetek adta határokon belül.                                                                           

A hozamokat a genetikai potenciál mellett számos, sokat taglalt, évjáratonként változó abiotikus tényező együtthatása befolyásolja, ezért nem állítható, hogy a hibridek MINDEN körülmény között ugyanúgy teljesítenek. Hitelességünk megőrzésével kimondhatjuk azonban, hogy a legtöbb kritikus adottsághoz van megfelelő profitot adó hibrid ajánlásunk. Vegyünk néhányat a termésdepressziót okozó tényezők sorából.

Az a fránya vízhiány! Hiányozhat a talajból a légkörből vagy legrosszabb esetben mindkettőből. Tetézi a bajt, hogy a hibridek szárazság-stressz tűrésének genetikai rögzítése az egyik legösszetettebb nemesítési feladat. Azt, hogy ezt a stressz tényezőt a legjobban toleráló TRILOGI CS, PORTILE CS, KAMPONI CS eljutott a termelőkhöz, több éves kontinentális klímánknál jóval szárazabb európai és Európán kívüli laboratóriumi valamint szabadföldön végzett elemző munka és folyamatos hazai kontrollok előzték meg.

KAMPONI CS

 

 2015

 2016

 2017

 Megye/ÁTLAG

 ÉV/ÁTLAG

 9,76

 10,86

 9,89

 Bács

 7,021

 8,24

 8,39

 7,88

 Szabolcs

 10,11

 10,99

 12,37

 11,15

 Békés

 9,7

 9,56

 7,28

 8,84

 Fejér

 8,67

 13,96

 10,69

 11,12

 Tolna

 13,32

 11,54

 10,76

 11,87

 3 ÉV ÁTLAGA

 

 

 

 10,17

CS kísérleti eredmények
CS kísérleti eredmények

A termésdepresszió kivédése szempontjából a tenyészidő hossza, a reprodukció szempontjából kritikus fejlődési stádiumok időpontja, és hosszúsága meghatározó. A gyors kezdeti növekedés, korai virágzás és termésképzés a piaci bevezetést támogató jellegek.

 Hibrid

 

 Ászár

 Debrecen

 Makó

  

 Berettyóújfalu

 Mosonmagyaróvár

 

 FAO

 t/ha

 Víz%

 t/ha

 Víz%

 t/ha

 Víz%

 t/ha

 Víz%

 t/ha

 Víz%

 LOUBAZI CS

 350

 13,368

 14,8

 10,340

 15,8

 11,716

 13,8

 11,874

 12,8

 13,034

 15

 BASMATI CS

 380

 15,455

 15,1

 14,512

 15,4

 12,618

 12,9

 12,194

 12,6

 11,666

 16,1

 GASTI CS

 450

 12,032

 14,8

 10,694

 15,6

 11,130

 15,1

 11,616

 13,1

 12,580

 20

IKR kísérleti eredmények, 2018

Komplex termesztési előnnyel bíró kiemelkedő vízhasznosítású kukoricáink, így a PINCKI CS is kiinduló pontjai az egyszikű gyomokkal fertőzött kukorica-stressz területek művelését eredményessé tevő csoportnak. A kukoricát a kezdeti fejlődési időszakban elnyomó gyomnövények kiiktatása nehéz növényvédelmi feladat. A leghatékonyabb hatóanyaggal a cikloxidimmel szembeni ellenállóképesség a speciális kukorica hibridek génhez kötött tulajdonsága. A PINCKI Duo,

TRILOGI Duo, PORTILE Duo hibridekben, a hatóanyaggal szembeni védelmet biztosító herbicid rezisztencia gén a „rögzített biztosíték”.

Kihívás a kukorica számára a virágzáskori bibe és portokok beszáradásával a termékenyülést meghiúsító légköri szárazság. A termékenyülési esélye ilyen kritikus klimatikus körülmények között a hosszú virágzási idejű kukoricának van. Továbbfűzve a gondolatot egynél több és biztosabb, ha két olyan hibridre számíthatunk, melyek polenizációja között néhány nap eltérés van, így segítségükkel elnyújtható a beporzási idő és biztossá tehető a megtermékenyülés. A megfelelő páros kiválasztásához több éven át, nagyszámú párosítási kísérletet kellett elvégeznie kutatóinknak. A megoldást a  koncepció két, hasonló igényű, egymástól kevéssé eltérő érésidejű, egymást segítő összevirágzású, a környezeti stressz hatásokra eltérően reagáló, de összességében egymást támogató egyedi tulajdonságokkal bíró két hibrid párosa adta.

Ritkább, inkább kora tavaszi probléma a területek vízborítottsága. Ezeknek a régióknak a hasznosítására kiválóan alkalmas a PARDI CS, mely az időszakos víznyomást is jól toleráló megjelenéssel bír. A BASMATI CS vagy a GASTI CS erőteljes és mélyre hatoló gyökérzete a nagy asszimilációs felületet biztosító, felszáradásra nem hajlamos levélzete a zöld száron érő jellege vagy a szemek száradásához hozzájáruló felnyíló csuhé levelek ugyanolyan fontos hozamcsökkenést kerülő, szelekciós jellegek, mint a siló és szemes kukoricák értékesítését egyaránt befolyásoló Fusarium vagy üszög tolerancia.

A silókukoricák sorában kaphatnak helyet, melyek hozamuk, emészthetőségük, szárazanyag tartalmuk, tápanyag hasznosulásuk tekintetében az állattartók számára a legmagasabb hús vagy tejhozamot biztosítják. A hozam növelését célzó nemesítés mellett ebben az esetben figyelembe kell venni, hogy esetenként a gyenge minőségű szilázs a jövedelmezőséget jelentősebben befolyásoló termésdepressziónak számíthat, mint egy eseti, alacsonyabb termésszint. Csak a változó körülmények mellett is közel állandó, részletes laboratóriumi és etetési kísérletekkel igazolt magas beltartami értékeket mutató hibridek pl.: DUO 610 és a DUO 460 siló kombinációk állják ki ezt a próbát.

2019-ben is a termésbiztonságot szolgáló genetikai tulajdonságaik és 10 év hazai tapasztalat alapján állítottuk össze 19 hibridből álló kukorica portfóliónkat.

További információ:
www.caussade-semences.hu

Mórocz Péter (Limagrain)  

Ahhoz, hogy megfelelő lépéseket tehessünk a termésdepresszió kezelésére, először ismernünk kell azokat a tényezőket, amelyek egy adott helyen csökkentik az elérhető termést.

A növényeket érő stressz hatásokat élő és élettelen csoportba sorolhatjuk. Amennyiben kizárólag az élettelen környezeti tényezőket vesszük figyelembe, már azokból is közel 90 olyat találhatunk, amelyek hatása a növények különböző fejlődési szakaszaiban megfigyelhető.

Ezek közül, mintegy 20 rendelkezik olyan jelentőséggel - nevezhetjük ezeket abiotikus stressz-faktoroknak - amely a Genotípus x Környezet kölcsönhatást leginkább meghatározza, így a termésre szignifikáns hatással bír. Ilyen például a túl alacsony vagy magas hőmérséklet, a csapadék mennyisége és annak időbeni eloszlása, a napsugárzás intenzitása stb.

Biostatisztikai elemzések eredményeit felhasználva, az alapján, hogy mely stressz-faktorok, a kukorica melyik fejlődési szakaszában, milyen mértékű kockázatot jelentenek, Európa kukorica termelési régióit 10 környezeti osztályba sorolták. Például a magyarországi termőhelyek zöme általában a „Kontinentális száraz”, „Kontinetális mérsékelten száraz” egyes évjáratokban, bizonyos helyek a „Kontinentális enyhe” kategóriákba sorolhatók.

Mivel a hibridjeinket kiterjedt kísérleti hálózatunkban, Európa szerte több éven keresztül teszteljük, és az adott helyen mérjük, illetve megfigyeljük a legfontosabb környezeti tényezőket, pontos képet kapunk a hibridek különböző éghajlati és termőhelyi adottságok közötti viselkedéséről.

A termőhely-specifikus hibrid-ajánlás alapja a nemesítési, biometria, és statisztikai módszerek együttes alkalmazása. Elve, hogy a kukorica különböző növekedési szakaszaiban a termésdepressziót előidéző abiotikus stresszfaktorok kockázatának súlyozásával, elemezzük az új hibridek genetikai értékét és a környezeti stressztényezőkre adott válaszreakciójukat. A hibridek értékelésekor többéves eredményeket veszünk figyelembe úgy, hogy az adatok elemzése során, minden évből az azonos kategóriákba tartozó helyek eredményeit külön-külön értékeljük.

Ez a Limagrain-en belül, több csoport tevékenységének összehangolt munkáját – adatgyűjtést, tárolást, statisztikai elemzést és kiértékelést – igényli. Ennek eredményeként viszont lehetőségünk nyílik a helyi adottságokhoz legjobban alkalmazkodó hibridek kiválasztására. Ugyanakkor a hibridek teljesítményének ismeretében a vonalakat is értékelni tudjuk. Így könnyebben kiválaszthatók azok a keresztezési partnerek, amelyek kombinációjával olyan hibrideket tudunk nemesíteni, amelyek jól alkalmazkodnak minden szituációhoz.

Habár ez a komplex rendszer főleg a nemesítők munkáját segíti, részben erre alapszik az LG VISION Hydraneo® alkalmazás is, amelynek segítségével a kereskedelmi képviselő kollégáim aszálykockázat elemzést végezhetnek, táblaszintű agrotechnikai javaslatokat, és termőhely-specifikus hibrid-ajánlást tehetnek termelő partnereinknek.

Ajánlom szíves figyelmükbe!

Innovációinkkal, és új hibridjeinkkel kapcsolatosan keressék területileg illetékes kollégáinkat, illetve látogassanak el weboldalunkra:
http://lgseeds.hu/innovaciok/szemes-kukorica-innovaciok

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!