MENÜ

Heti fókusz PLUSZ: Őszi vetésű gabonákkal pótolhatjuk az aszály miatt kieső tömegtakarmányt!

2022.08.25.

Csökkenthetjük az időjárásból fakadó kockázatot, ha nemcsak kukoricaszilázsra alapozzuk a tömegtakarmány előállítását, hanem a vetésforgóba jól illeszthető, erre a célra nemesített kalászos gabonaféléket is termesztünk. Az ajánlatokért kattintson!

Őszi vetésű gabonákkal pótolhatjuk az aszály miatt kieső tömegtakarmányt!

Kattintson a hozzászólásokért!

 kruppa józsef varga-gabor-saaten-buza
Dr. Kruppa József
Kruppa-Mag Kft.
Varga Gábor
SAATEN-UNION Hungária Kft.

Dr. Kruppa József (Kruppa-Mag Kft.) kruppa-mag-logo1

 

A fajtáinkból előállított rozs- és tritikálé szilázs a hazai hagyományos tömegtakarmányok kiváló kiegészítője – sőt ez a rendkívül aszályos év bebizonyította, hogy egyre inkább ezekre a gabonaszilázsokra lehet biztonságosan alapozni a tömegtakarmányozást!

A Ryefood rozsfajtánkat egyre nagyobb mértékben termesztik zöldtakarmánynak (rozsszilázs), amelynek nagy előnye, hogy korán ad jó minőségű tömegtakarmányt – ezzel biztosítva a tömegtakarmány-szükséglet egy részét. Ugyanezt tudják a Hungaro és Dimenzio tritikálé fajtáink és pillangós keverékeik (őszi bükkönyös és őszi borsós) is – 10-14 nappal később betakarítva.

Dimenzio szilázs1 keverék:

  • Dimenzio tritikále – őszi borsós szilázs vetőmag keverék (29% borsó, 71% tritikálé vetőmag).
  • Javasolt vetőmag mennyiség: 140 kg/ha.

Dimenzio szilázs2 keverék:

  • Dimenzio tritikále – őszi bükkönyös (szöszös+pannon) szilázs vetőmag keverék (23% bükköny, 77% tritikálé vetőmag).
  • Javasolt vetőmag mennyiség: 130 kg/ha.

A pillangós társnövénye a Szarvasi Medicago Kft. kiváló fajtái, amelyek már ilyen keverékben (társítva) ki lettek próbálva. A Dimenzio tritikáléfajtánk – a Hungarohoz hasonlóan – önmagában is nagy mennyiségű és kiváló szilázshozamra képes, viszont ezekkel az őszi pillangósokkal társítva – mivel a társított fajták harmonikusan együtt fejlődnek a Dimenzio tritikálével és a pillangós ellátja + N-el is – nagyobb mennyiségű, magasabb fehérjetartalmú és kiváló rostemészthetőségű szilázst produkálnak. Betakarításukat (kaszálás) a tritikálé kalászolás kezdetére kell időzíteni, amely átlagos évjáratban április 20-25 között van.

További információ:
www.kruppamag.hu


Varga Gábor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) saaten logo kek-zold

 

Az állattenyésztés költségeiben meghatározó szerepe van a takarmányozásnak, ezért a gazdálkodás jövedelmezősége szempontjából döntő jelentőségű a megfelelő takarmánybázis kialakítása. A tömegtakarmányt fogyasztó állatállományok esetében különösen nagy jelentősége van a termésbiztonságnak, ezért célszerűnek látszik több növényfajra alapozni a takarmányellátást. Csökkenthetjük az időjárásból fakadó kockázatot, ha nemcsak kukoricaszilázsra alapozunk, hanem a vetésforgóba jól illeszthető kalászos gabonaféléket is termesztünk. Ezek közül kiemelt figyelem övezi az őszirozs-fajtákat és -hibrideket, illetve azok szenázscélú hasznosítását, valamint a szárazabbá váló éghajlat miatt egyre inkább előtérbe kerülő tritikálét is. Így tavasszal is kiváló minőségű tömegtakarmány-alapanyaghoz jutunk, csökkentve a gazdaság kitettségét a takarmányellátási kockázatoknak, növelve az egységnyi területről lehozható takarmány-alapanyag mennyiségét és mérsékelve a talajt érő eróziós és deflációs hatásokat.

 

su_tomegtakarmany_dekor_1600px_2022aug

 

A PROTECTOR az egyik legerőteljesebb növekedésű, klímastabil zöldrozs, valódi alternatív tömegtakarmány nagy és buja zöldtömeggel, magas szárazanyag-tartalommal, amely a szél- és vízerózió által erősen veszélyeztetett talajokon is sikeresen termeszthető. A hazai és az európai üzemi tapasztalatok szerint nagyon jól befedi és védi a talajt, és kifejezetten alacsony hőmérséklet mellett is képes fejlődni, így korán, akár április végén, még az aszályos időszak előtt betakarítható.

A SU ARVID kettős hasznosítású, szemesként és szenázsként is kiváló minőségű takarmányt biztosít. Szemesként betakarítva kimagasló ezermagtömegű, a standard fajtáknál stabilan magasabb szinten teljesítő, betegségeknek jól ellenálló rozshibrid, amelynek állományát jól emészthető, rostokban gazdag levéltömeget nevelő, nagyméretű növények alkotják.

A kettős hasznosítású, teljesnövény-szenázsként, abraktakarmányként és humán élelmezési célra is alkalmas SU COSSANI kiegyensúlyozott sütőipari értékű, anyarozsnak jól ellenálló szemtermést adó, a stresszes körülményeket – mint a szélsőséges időjárás, a kórokozónyomás vagy a növényvédő szerek mellékhatásai – kifejezetten jól viselő rozshibrid. Termesztését elsősorban teljesnövény-szenázs céljára, a kérődzőkre berendezkedett, nagy hozamú állattartó telepek egészséges és korai tömegtakarmány-bázisának megalapozására ajánljuk.

Új fajtánk, a BILBOQUET kifejezetten tömegtakarmány-célú hasznosításra nemesített, középkorai, kora tavasszal gyorsan fejlődő, biztonságosan, alacsony költségszinten termelhető, ökotermesztésre is alkalmas őszi tritikálé, kiváló sárga-, vörösrozsda-, lisztharmat- és fuzárium-ellenálló képességgel; állományát korán nagy tömeget adó, élettanilag értékes szenázsalapanyagot szolgáltató, magas, jó szárszilárdságú, egészséges, sűrű levélzetű növények alkotják.

A silókukorica hozama és termésbiztonsága egyre gyakrabban kerül veszélybe az aszály és hősokk miatt, így évről évre több gazdaságban jut szerephez az olyan őszi vetésű és kora tavaszi betakarítású zöldrozs és tritikálé, amelyek képesek a takarmányadagban részben helyettesíteni a kukoricaszilázst. Április végétől a rozzsal induló, majd pedig május közepéig a tritikáléval záruló, teljesnövény-szenázs célú betakarítással biztosabb alapokra helyezhető a kiváló minőségű tömegtakarmány-termelés. A kritikus, aszályos időszakok elkerülésével pedig valóban növekszik a takarmánybázis-előállítás biztonsága is, sőt május végi vetéssel a terület akár ismét hasznosításba vonható.

További információ:
www.saaten-union.hu

 

-an összeállítás-