Heti fókusz PLUSZ: Szőlővédelem a legkorszerűbb készítményekkel

Agro Napló
A növényvédelmi kihívásokra választ adó készítményeket Partnercégeink szakemberei mutatják be. A válaszokért kattintson!

Szőlővédelem a legkorszerűbb készítményekkel

A hozzászólásokért kattintson!

 
Dr. Hoffmann Péter
BASF Hungária Kft.
Lovász Csaba
Bayer Hungária Kft.
Bálint Sándor
Corteva Agriscience
   
  Varga Zoltán
Syngenta Kft.
Hollósy Örs
UPL Hungary Kft.
 

Dr. Hoffmann Péter, Dr. Vanó Imre (BASF Hungária Kft.) 

A SORIALE® HELYE A SZŐLŐVÉDELEMBEN

A foszfonátok (foszforossav bázisú vegyületek) foszfortartalmát a növények nem képesek tápanyagként hasznosítani, oxidálni, egyes szerzők ennek tudják be a hosszan tartó gombaölő hatásukat.

A foszfátokkal egy olyan hasonlóságot mutatnak, hogy a levélre történő kipermetezést követően a floém transzporttal egészen a gyökérig lejutnak, ahol a gyökérváladékban kimutathatóak. Ez a növényen belüli rendkívül jó mobilitás visszafelé is igaz. A gyökérzónában beöntözéssel kijuttatott kálium-foszfonát a xilém transzporttal egészen a csúcshajtásig eljut és kifejti gombaölő hatását.

Napjainkban ezt a tulajdonságát a Phytophthora fajok elleni törzsinjektálásnál is kihasználják. Szisztémikus tulajdonságuk tehát jóval kifejezettebb, mint a felszívódó fungicid molekuláké, amelyek gyakran csupán a levéllemezben a csúcs irányába vagy transzlaminárisan képesek szállítódni. Legnagyobb versenyelőnyük más fungicidekkel szemben éppen ebben rejlik.

A FRAC* besorolása szerint a foszfonátok a gazdanövény önvédekezőképességét kiváltó fungicidek csoportjába tartoznak (P7-es csoport**). Stimulálják a patogénfelismerő receptorok működését, hatásukra a növényi sejtek fala megvastagszik, fokozódik a ligninek és poliszaharidok beépülése, ill. a fitoalexinek termelődése. Gyakorlatilag a foszfonátok – mintegy immunizációt kiváltva – fokozott ellenállóképességet biztosítanak a gazdanövénynek a fertőzésekkel szemben, amelyet indukált, egészen pontosan pedig szisztemikus szerzett rezisztenciának (SAR) nevezünk.

A foszfonátok a növény önvédekezőképességének serkentésén túl közvetlen fungicidhatással is rendelkeznek, amit Venturia, Plasmopara, Phytophthora és Pythium nemzetségbe tartozó fajok ellen tudományos kutatások sora igazolt. Szőlőben a peronoszpóra elleni védekezés hatékonyságát nagymértékben befolyásolja, hogy a gazdanövény mennyire gyorsan növekszik. A hajtások fejlődése általában a fürtmegnyúlás kezdetéig viszonylag lassú ütemben zajlik, ennek megfelelően a tenyészidőszak kezdetén jól működnek a külső védelmet biztosító kontakt megoldások is, melyek megakadályozzák a növény felületére kerülő konídiumok csírázását.

Májusban aztán beköszönt a meleg és felgyorsul a szőlőhajtások fejlődése, a fürtök is megnyúlnak. Júniusban tovább fokozódik a növekedés, kezdetét veszi a bogyófejlődés. Ráadásul a fellazult zöld növényi részek kórokozókkal szembeni fogékonysága is növekszik. Ebben az időszakban a külső kontakt védelem mellett belülről is védeni kell a gazdanövényt, hiszen nem tudjuk az összes fertőzőanyagot a növény felületén elpusztítani. A folyamat tulajdonképpen addig tart, amíg a bogyók el nem érik végső méretüket. Ekkor a szőlő fejlődése is lassabb fokozatra kapcsol. Július második felétől, kiváltképp nagyobb esőket követően elsősorban a hónaljhajtások gyors növekedése biztosít fogékony felületet a peronoszpóra számára.

Az elmúlt években négy olyan esztendő volt (2014, 2016, 2019, 2020), amikor nem csak egy-egy, hanem valamennyi borvidéken az átlagosnál csapadékosabb nyarunk volt. Ilyen nyarakon a hónaljhajtások fiatal leveleinek és a főhajtás idős leveleinek aránya az előbbiek javára mozdul el. A fiatal levelek fotoszintetikus aktivitása többszöröse az idős levelekének és a hatékony cukortermelésükkel nagyban hozzájárulnak az ütemes cukorfelhalmozáshoz.

2020-ban, a Tolnai borvidéken beállított kísérletünkben arra kerestük a választ, hogy a szezon végén általánosan használt réztartalmú fungicid Soriale® (755 g/ liter kálium-foszfonátok) készítménnyel kiegészítve milyen mértékben növeli a kései levélperonoszpóra fertőzés elleni védekezés hatékonyságát. Az utolsó permetezéstől a kísérlet értékeléséig 29 nap telt el, mialatt 90 mm csapadék hullott. Ennek eredményeképpen a kezeletlen kontrollban a fertőzés mértéke 39%-os volt. Ekkor a fertőzés gyakorisága ugyanitt elérte már a 96%-ot. A Soriale® dózisának növelésével arányosan növekedett a kezelések hatékonysága. A foszfonátokat tartalmazó Soriale®*** kiváló kiegészítője a kontakt fungicideknek (ditianon, folpet, réz) a tenyészidőszak során bármikor azokban a helyzetekben, amikor az új növekmények peronoszpóra elleni védelmét is szükséges biztosítani (1. ábra). Tehát használhatjuk kontakt fungiciddel tankkeverékben a fürtmegnyúlás, virágzás, bogyónövekedés vagy éppen a bogyószíneződés időszakában. Ha a fertőzési nyomás indokolja a felszívódó szerek használatát, a Soriale® előnyös kombinációs partnere a szisztemikus hatóanyagot tartalmazó fungicideknek is, hiszen nagy fertőzési nyomásnál erős növekedés mellett jelentősen növeli a védekezés biztonságát.

*= Fungicid Resistance Action Committee – Fungicid Rezisztencia Bizottság
**=P7-es csoport: foszfonátok
***= A Soriale® III-as forgalmi kategóriájú készítmény

További információ:
agro.basf.hu

Lovász Csaba (Bayer Hungária Kft.) 

Luna Experience és Luna Max szőlőben – a lisztharmat esélytelen velük szemben

A múlt század utolsó évtizedétől kezdődően fokozatosan a szőlőlisztharmat vált a legagresszívebbé. Tíz év átlagában, 4-5-ször erős, 3-4-szer közepes fertőzésre számíthatunk. Ennek a tendenciának a hátterében valószínűleg a klímaváltozás és a kórokozó „hatékonyabb” ivaros szaporodási (és áttelelési) formája vált uralkodóvá.

A kórokozó már a virágzáskor jelentős termésveszteséget okozhat, ráadásul a szőlő ebben a fenológiai állapotában nagyon érzékeny a fertőzésekre. A védekezést ezért már virágzás előtt – a fürtkezdemények láthatóvá válásától - fontos felszívódó, hosszú hatástartalmú készítményekre alapozni. A szőlőfürt védelmére két kiváló készítményünket ajánljuk, a Luna Experience-t (hatóanyaga a fluopiram és a tebukonazol), valamint a Luna Max-ot (hatóanyag a fluopiram és a spiroxamin). A fluopiram, egy új generációs, felszívódó, széles hatásspektrumú hatóanyag, mely a gomba sejtlégzését gátolja. A tebukonazol már évtizedek óta szolgálja a magyar gazdákat, szintén felszívódó hatóanyag, mely a kórokozó ergoszterol bioszintéziség gátolja. A spiroxamin is felszívódó, a lisztharmat szterol bioszintézisét gátolja. Összefoglalva mindkét készítményben két-két felszívódó hatóanyagot találunk, melyek egymás hatását erősítik, különböző hatásmechanizmusai révén kiváló rezisztencia megelőző és rezisztencia törő hatásúak, a legmakacsabb lisztharmat fertőzéssel is kiválóan elboldogulnak.

A Luna Max készítményt borszőlőben a fürtkezdemények láthatóvá válásától (BBCH 53) a fürtlehajás kezdetéig (BBCH 73) használhatjuk egy tenyészidőszakban két alkalommal, 0,7 - 1,0 l/ha dózisban, 200 – 1000 l lémennyiséggel kijuttatva. A két kezelés között legalább 10 napnak kell eltelnie. A permetléhez tapadásfokozó adalékanyag hozzáadása nem javasolt, a készítmény egymást követő blokkszerű alkalmazása nem javasolt. A dózist és a permetlé mennyiségét a művelésmódtól, a védendő növényfelület nagyságától, és az alkalmazott növényvédelmi berendezés típusától függően kell megválasztani. Minden esetben törekedni kell egyenletes és teljes permetléfedésre, még a lombozat belsejében is.

A Luna Experience borszőlőben a 6. levél kiterülésétől (BBCH 16) fürtlehajlás kezdetéig (2-3 mm-es bogyóméret) (BBCH 73) alkalmazható egy tenyészidőszakban két alkalommal 0,25 – 0,5 l/ha dózisban, 400 – 1000 l/ha lémennyiséggel. Két kezelés között 10 napnak kell eltelnie. Erős lisztharmat fertőzésnél a magasabb dózis használata indokolt.

Minden esetben a kezeléseket megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva kell elvégezni. Egy tenyészidőszakban legfeljebb 200 g (egy kezelésben maximum 100 g/ha) fluopiram hatóanyag kijuttatása javasolt hektáronként! Az úgynevezett SDHI hatásmechanizmusú hatóanyagokat is maximum háromszor alkalmazhatjuk, az ilyen típusú készítményekkel egymást követő kezelés kettőnél ne legyen több.

További információkért látogasson el weboldalunkra!
agro.bayer.co.hu

Bálint Sándor (Corteva Agriscience) 

Új hatóanyag, korunk igényeire szabva!

A szőlő növényvédelmi technológiájának egyik fókuszpontja a szőlő peronoszpóra elleni védelem. A betegség megjelenése, károkozásának feltételei eléggé jól körvonalazottak, a szőlőtermesztők jól tudják, hogy a csapadékos időjárás kedvez a fertőzés megvalósulásához. Mégis, számos esetben meglepetésszerűen nagy kárt tud okozni ez a betegség. Miért is? A csapadék sok esetben nem a várt, előre jelzett mennyiségben érkezik, illetve területi eloszlása nagyon estleges lehet. Ha intenzív a csapadékhullám, lehet, hogy fizikailag nem sikerül végrehajtani a tervezett kezeléseket, így védtelen marad az ültetvény. Az is előfordulhat, hogy az ültetvényen lehullott csapadékról már csak megkésve szerez tudomást a tulajdonos, a fertőzés megtörténik, ezzel az időzítés szenved csorbát. A tervszerűség itt is kifizetődik hosszú távon.

A szőlő peronoszpóra világszerte nagy kihívás elé állítja a gazdákat, ugyanis a nagy szőlőtermelő országokban komoly rezisztencia problémákkal is küzdenek.

A virágzó szőlőben nagy kárt okozhat a peronoszpóra

Ebben a környezetben jelent meg az európai piacon a teljesen új kémiai csoportba tartozó Zorvec™ hatóanyag (oxatiapiprolin), mely képes a legnagyobb fertőzési helyzetben is megvédeni a kultúrnövényt.

A hatóanyag rendkívüli tulajdonságainak köszönhetően, számos előnnyel rendelkezik a felhasználók számára.

A Zorvec™ egyedi hatásmechanizmus révén küzdi le a kórokozókat, az oxiszterol-kötő fehérje működését gátolja. Speciálisan új hatóhelye révén a más hatóanyagokra, hatóanyag csoportokra már esetleg rezisztens törzsek ellen is biztosan hat. A hatóhely különlegessége továbbá, hogy kizárólag a moszatgombák közé tartozó fajokban található meg, ezáltal a Zorvec™ - kielégítve a korszerű, környezettudatos növényvédelmi irányelveket -, csak a peronoszpóra-félék közé tartozó fajok ellen fejti ki hatását.

A kijuttatást követően gyorsan elmozdul a növény felszínéről a mélyebb szövetrétegek felé, bejut a viaszos kutikulába, a növényt érő csapadék már nem befolyásolja hatékonyságát. Így egy eddig nem tapasztalt 20 perces esőállóságot mutat fel, amivel kiemelkedik a versenytársak közül. Extrém csapadékviszonyok között is biztosítja a növényvédelmi kezelés sikerességét, a kultúrnövény védelmét!

A Zorvec™ csúcsirányba szállítódik a növényben. Jól látható a szétáramló hatóanyag védő hatása.

A szövetekbe bejutott hatóanyag transzlamináris mozgása révén a nem kezelt levélfelszín védelmét is el tudja látni. A növényi nedváramlással csúcsirányba szállítódik, eljut a le nem permetezett, valamint az újonnan fejlődött növényi részekbe. Ez rendkívül fontos a gyors vegetatív növekedés időszakában!

Amellett, hogy preventív, kuratív és antisporuláns hatással a kórokozók életciklusának több pontján képes a Zorvec™ megszakítani a fertőzést, minden esetben a megelőző permetezést javasoljuk.

A Corteva Agriscience™ a rezisztencia megelőzése érdekében a Zorvec™ Zelavint® gombaölő szer csomagban hozza forgalomba, ahol a kombinációs partner folpet hatóanyagot tartalmaz, a Zorvec™ Zelavin® Bria tartalma 4 hektár szőlő kezelésére alkalmas.

Kijuttatását a szőlő virágzás- terméskötődés időszakában javasoljuk blokk szerűen, 2 egymást követő kezelésben. A Zorvec™ és a teljes dózisú folpet felhasználása kiemelkedően biztonságos és hosszú védelmet biztosít a szőlő peronoszpóra, valamint a szürkepenészes rothadás kórokozója ellen abban a fejlődési stádiumban, amikor mindkettő fertőzheti az ültetvényt.

A hosszú hatástartam minden esetben elsődleges fontosságú értékmérő a növényvédő szerek között. A Zorvec™ Zelavin® Bria gombaölő szer csomagot 10-14 napos fordulókban javasoljuk preventív időzítéssel használni!

Erős fertőzési helyzet esetén a rövidebb intervallumot kell tartani, átlagos körülmények között viszont a 14 nap igen kedvező a gazdaságos technológia kialakítása érdekében. Ez azt is jelenti, hogy a Zorvec™ Zelavin® Bria kiváló kombinációs partnere a nagy hatású, hosszú hatástartamú lisztharmat elleni készítményeknek, mint például a Talendo® Extra!

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

További információ:
www.corteva.hu

Varga Zoltán (Syngenta Kft.) 

 

A szőlő növényvédelmi kihívásai évről-évre változnak. 2020-ban nem találkoztunk komoly növényvédelmi problémával, viszont a szélsőséges időjárás miatt például 2019-ben a peronoszpóra végigsöpört az országon. A szőlő növényvédelme fakadás után kezdődik, és eltart egészen a fürtzáródás, zsendülés időszakáig. A kórokozók, kártevők elleni védekezés régóta hozzátartozik a szőlőtermesztéshez, ugyanakkor nem szorítkozik kizárólag a vegyszeres védekezésre. A metszésnek, zöldmunkáknak ugyanolyan fontos szerepük van a hatékony védekezésben, mint a vegyszeres védekezésnek. Az előrejelzés, és az időjárás nyomon követése szintén nagyon lényeges, hiszen nem feltétlenül kell minden károsító ellen programszerűen állandóan védekezni az év során. A környezeti terhelés csökkentése érdekében, csak célzottan és okszerűen kell védekeznünk.

A címben szereplő témafelvetést több szempontból is meg kell vizsgálnunk. A legfontosabb, szakmai szempontból a hatékonyság. A fejlesztések elsődleges iránya, hogy az új készítmények hatékonyak legyenek a károsítók ellen. A hosszú hatáskifejtés szintén fontos a vegetáció során, hiszen minél kevesebb permetezés, annál alacsonyabb költség, és annál alacsonyabb környezeti terhelés. Előfordulhat, hogy egy, vagy két permetezéssel, olyan hatékonyan sikerül védekeznünk egy-egy károsító ellen, hogy a szezon hátralévő részén már nem is kell ellene védekeznünk.

A hatékonyság mellett fontos, a hatásspektrum is. Kifejezetten előnyös, ha egy készítmény nem csak egyféle károsító ellen hatásos. Például előnyös, ha mondjuk nem csak a lisztharmat, hanem a feketerothadás ellen is tudunk védekezni ugyanazon készítménnyel.

Fontos kulcskérdés, hogy a hatékony készítmények sokáig hatékonyak legyenek, váltogassuk a készítményeket az év során. A kórokozók kártevők a genetikai alkalmazkodásuk okán, ha mindig ugyanazt a hatásmechanizmusú készítményt alkalmazzuk, hamar ellenállóvá válnak az adott készítmény ellen. Ez ahhoz hasonló, mintha mindig ugyanazt a gyógyszert szednénk egy adott betegségre, és egy idő után azt vennénk észre, hogy a gyógyszer hatástalanná válik.

A hatékonyság mellet nagyon fontos, hogy olyan készítményeket válasszunk, amik a szüret időpontjára elbomlanak. A szermaradék kérdése kulcsfontosságú a hosszú távú fenntarthatóság érdekében.

A szőlő legfontosabb károsítója jelenleg a lisztharmat. A peronoszpóra, a szürkerothadás nagyon függ az időjárástól. A kritikus fázis a szőlő virágzása és az azt megelőző, és az azt követő rövidebb hosszabb időszak. Ebben az időszakban nem bízhatunk a korábban említett megfigyelésekre. A lisztharmat ellen programszerűen és intenzíven kell védekeznünk, mivel a legnagyobb termésveszteséget ez a kórokozó okozhatja. A szürkepenész elsősorban a kései érésű fajtáknál okozhat problémát, a peronoszpóra pedig nagyon évjárat függő. Ha sok a csapadék, súlyos problémákat okozhat. Feljövőben van a feketerothadás is, ami ellen szűk a hatékony hatóanyagok köre, így ha megjelenik a tőkéken fontos, hogy olyan készítményt alkalmazzunk, ami hatékony a feketerothadásra is.

A Syngenta 2021-es szőlő növényvédelmi ajánlata

 

További információ:
www.syngenta.hu

Hollósy Örs (UPL Hungary Kft.)

Mint minden termesztett kultúrában, a szőlészetben is minden év más és más. Ám ha ugyanolyan lenne, talán el is veszne a szakma szépsége. Az időjárás viszontagságai befolyásolják leginkább egy adott év termését. A késői fagyok, száraz periódusok, a csapadék nem megfelelő eloszlása, a magas hőmennyiség és UV-sugárzás hatásását lehet leginkább kiemelni az elmúlt évek tapasztalata alapján. A szőlő azon kultúránk, ahol nemcsak az egészséges termés, hanem az abból készült nedű is igen nagy jelentőségű.

A UPL Hungary Kft. a 2021-es évben a következő termékmegoldásokat tudja ajánlani a szőlészek és borászok számára, hogy mennyiségileg és minőségileg is megfelelő eredeményt érhessenek el:

Szőlő technológia ajánlat a rügyfagadástól a betakarításig

A lisztharmat jellegzetes tünete jól ismert a szőlőtermesztők körében, lisztes bevonat a bogyók felszínén, beteg, felrepedt bogyójú fürtök, amelyek jellegzetes dohos illatát már messziről érezhetjük.

Általános tapasztalat, hogy az első fertőzéseket már egyre korábban tapasztaljuk, akár 3-5 leveles állapottól – ami rendszerint május elejére esik, ezért nem szabad megfeledkezni a korai lisztharmat elleni védekezésekről sem. Amennyiben a száraz időjárás más gombabetegségek elleni védekezést nem indokol, a lisztharmat ellen akkor is feltétlenül védekezni kell. Hosszú permetezési fordulók esetén a betegség felszaporodik és virágzás után a fürtön már nagyon nehéz a kialakult fertőzést blokkolni.

Kiemelnénk még egy gombabetegséget, ami hatással van a mennyiségre és a minőségre is, ez a szőlő fekete rothadása. A kórokozó a szőlő növekvő zöld részein, levélen, hajtáson és fürtön jelenik meg. A leveleken kicsi barnás-vöröses foltok láthatók. A levél színén található foltok szélén fekete, esetenként koncentrikus körökben elhelyezkedő piknídiumok fejlődnek. Egy levélen több folt is kialakulhat. A hajtásokon sötétebb, ovális, enyhén besüppedő foltok jelennek meg. Rajtuk a szakadozott bőrszövet felületén piknídiumok láthatóak. A kórokozó jelentőségét növeli, hogy teljes fürtpusztulást okozhat, bár a fürt ritkán fertőződik teljes egészében. A bogyókon fakó színű foltok jelennek meg, melyek rövid időn belül megbarnulnak, ráncosodnak, végül megfeketednek és összetöppednek. A töppedt bogyók felületén fekete piknídiumok fejlődnek. Elsődleges fertőzési források a növényi maradványokban, a foltokban, a töppedt bogyókon áttelelő pszeudotéciumok és piknídiumok.

Mind a lisztharmat, mind a feketerothadás elleni védelemre kiváló készítmény a Spirox D.
Hatóanyag-tartalom: 400 g/l spiroxamin + 50 g difenokonazol
Formuláció: emulzióképző koncentrátum

Hatásmechanizmusa: Preventív, kuratív és eradikatív hatással egyaránt rendelkezik a készítmény, amely elpusztítja a gombákat, gátolja a spóraképzést. A spiroxamin szisztémikus gombaölő hatóanyag, amely gátolja a szterol-bioszintézist. A szterolok a sejtmembránok létfontosságú összetevői. A spiroxamin behatol a levélszövetbe, és akropetális irányban eléri a levél csúcsát. Ilyen módon egyenletesen oszlik el az egész levélben. Szőlőben alkalmazva a hatóanyag 30%-a 10 percen belül felszívódik, a maradék pedig csaknem teljes mértékben felszívódik 3 órán belül. A difenokanazol gátolja a gombafonalak fejlődését, blokkolja az ergoszterol bioszintézist a sejtmembránokban. Könnyen felszívódik a levelekben, csúcsirányban és erőteljes transzlamináris transzlokációval eljut a növény minden részébe.

  

Annak ellenére, hogy a készítmény hatásmechanizmusa megelőző és gyógyító célú használatot is lehetővé tesz, ajánlott mégis a betegség elterjedése előtt, megelőző jelleggel alkalmazni, ezáltal a növény nem szenved terméskárosodást.

„Ép testben ép lélek” mondás alapján nemcsak az egészség, hanem a vitalitás is fontos a növény életében. Ezen vitalitás kialakításához a biostimulátoraink közül a következőt ajánljuk:

A Goёmar BM 86 nevű készítmény az algaalapú biostimulátor - család azon tagja, amely a GA142 algakrémen túl, további hozzáadott nitrogént, kenet, magnéziumot, molibdént és bórt tartalmaz. A készítményről bátran elmondhatjuk, hogy a kiváló minőségű termés előállítását megcélzó, intenzív termelést szolgáló technológia fontos eleme.

A Goёmar BM 86 használatával nyert tapasztalataink alapján jó terméskötődést, egészséges és kiváló minőségű termés kifejlődését eredményez.

A termékenyülést követően intenzív sejtosztódás indul el a terméskezdeményben. Miután ez a folyamat lezárult, további sejtosztódás már nem megy végbe, a termés növekedésekor kizárólag a sejtek megnyúlása, növekedése megy végbe. A sejtosztódás folyamatát a növény által a virágzás - terméskötődés időszakában termelt poliaminok szabályozzák.

A Goёmar BM 86 készítményben lévő algakrém hatóanyagai hatással vannak a poliaminok fokozott termelésére, így a korai sejtosztódás fokozásával közvetlen hatással bírnak a betakarított gyümölcs minőségére. A magasabb poliamin-szint egyúttal javítja a növény ellenálló képességét a virágzás és terméskötődés alatt bekövetkező stresszhatásokkal szemben, mint pl. fagyhatás vagy lehűlés.

 

Badacsony 2019

Mázsában és mustfokban eredményes 2021-es évet kívánok a gazdálkodóknak jómagam és a UPL Hungary Kft. nevében.

További információ:
www.upl-ltd.com/hu

-an összeállítás-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!