Heti fókusz: Preventív védekezés a napraforgó-betegségekkel szemben

Agro Napló
Szakértők tájékoztatnak arról, hogy mire figyeljünk. A hozzászólásokért kattintson!

Preventív védekezés a napraforgó-betegségekkel szemben

A hozzászólásokért kattintson!

   
Kabai Gábor
AGRO.bio Hungary Kft.
Németh Balázs
BASF Hungária Kft.
Perényi Marianna
Bayer Hungária Kft.
 
Varga Zsolt
Hechta Kft.
Gaál Orsolya
Nufarm Hungária Kft.
Papp Zoltán
Syngenta Kft.

Kabai Gábor (AGRO.bio Hungary Kft.) 

Minden évjárat más és más. Hol a szárazság, hol a hőség, hol a lezúduló csapadék, hol a hideg tavaszok és az ezekből fakadó növényvédelmi problémák adják a termelőknek a megoldandó feladatokat. Nehéz okosnak lenni!

Jobb megelőzni, mint gyógyítani valljuk a humán orvoslásban, mert e nézetnek hasolóan a növénytermesztés területén is van létjogosultsága.

Ahogyan a bevezető gondolatokban is említettük, sohasem tudhatjuk előre, hogy az adott év mit tartogat a napraforgó termesztés számára. Csapadékos évjáratban a szklerotínia, szárazabb években a makrofomina okoz gondot és ezeken túl is sorolhatnánk még a lehetséges problémákat.

A termelők kezében a legjobb lehetőség az egyenletes fejlettségű, harmonikus tápanyag-ellátottságú egészséges növényállomány létrehozása, amely ellenállóbb a növénybetegségekkel és a stresszhatásokkal szemben.

Még nem késő a TrichoMax (Trichoderma harzianum) hasznos gomba hatóanyagú termésfokozó készítmény használata, amely elősegíti az egészséges gyökérkörnyezet és talajállapot kialakulását. Önmagában, vagy poszt gyomirtó szerekkel kombinációban 1kg/ha dózisban alkalmazva is megfelelő hatás érhető el.

A TrichoMax alkalmazásának előnyei:

1. Megváltoztatja a mikroflorális összetételt a növények gyökérzetén, amelyből számos előny adódik:

  • Szimbiotikus kapcsolat alakul ki a Trichoderma harzinum és a kultúrnövény között, amely serkenti a gyökér fejlődést - több hajszálgyökér keletkezi, mélyebb lesz a gyökeresedés.
  • Javul a tápanyagok felvétel.
  • Szerzett rezisztenciát indukál, amely javítja a növények természetes védekezési mechanizmusát.

2. A talajból támadó gombák természetes kontrollálása. Első lépést jelentve ezzel a és a szklerotínia elleni védekezésben.

  • Gyorsabb fejlődése révén elvonja a patogén gombák fejlődéshez szükséges tápanyagokat, elsősorban Fe3+
  • Direkt módon parazitálja a talajban fejlődő növénykárosító gombákat - fuzárium, szklerotínia, rizoktónia, stb. – azáltal, hogy enzimatikus úton lebontja azok szaporodó képleteit.

TrichoMax hatásmódjának laboratóriumi modellezése:

TrichoMax és a szklerotinia szaporítóképlete

Ugyanaz a petricsésze néhány nap múlva

Ahhoz, hogy a napraforgó fejlődése megfelelő legyen a műtrágyák mellett Algafix biostimulátor és lombtrágyák alkalmazásával is hozzájárulhatunk. A Scenedesmus rubescens balatoni algából készült Algafix kizárólagosan csak kinetin növényi hormont tartalmaz. A kinetin a növény föld feletti részeit stimulálja. Alkalmazásával okszerűen, pontosan tudunk az élettani folyamatokba beavatkozni. Segíti a stresszhatások kivédését, növeli a betegségekkel szembeni ellenállóságot, a levél felületét elborítva nem enged oda más kórokozót, valamint javítja a kiadott tápanyagok hasznosulását. A hajtások harmonikusan, összehangoltan fejlődhetnek.

Az Algafix hatékonyan alkalmazható az alábbi lombtrágyákkal:

MicroFull – Komplex mikroelem-tartalmú lombtrágya, amely összetételéből adódóan (1,5% réz, 1% mangán, 0,5% cink, 0,3% vas, 0,04% molibdén) kiválóan segíti a fotoszintetikus folyamatokat, a klorofill megfelelő működését. Szántóföldi és kertészeti kultúrákban a hiánytünetek megelőzésére 2 l/ha dózisban alkalmazható.

AminoBór – Magas bórtartalmú lombtrágya a virágzás és terméskötődés elősegítésére, növeli az olajos növények olajtartalmát. Dózisa napraforgóban 2 l/ha, alkalmazása hajtásképződéstől virágzásig.

Keresse ajánlatunkkal a szaktanácsadó kollégáinkat!

www.agrobio.hu

Németh Balázs (BASF Hungária Kft.)

Olajos növényeink termesztésének sikeréhez nagyban hozzájárul a gombabetegségek elleni védekezés.

A legnagyobb terméskiesést a növények szárát és termését támadó gombák okozzák, mint például a szklerotínia, alternária, fóma, hogy csak a legfontosabbakat említsem. A száron károsító gombák akadályozzák a tápanyagoknak a gyökérből az asszimiláló felületen keresztül történő termésbe jutását, a későbbi fertőzések pedig a napraforgótányért és a repcebecőt károsítva okoznak jelentős termésveszteséget.

Sclerotinia fertőzés tányéron

Fóma fertőzés száron

Sclerotinia apotéciuma kicsírázva

Emődi betegség-előrejelző állomásunk e szöveg írásának pillanatában is azt jelezi, hogy az elmúlt héten nagy mennyiségben lehullott csapadék kedvező körülményeket teremtett a szklerotínia fertőzés kialakulásához. Időszerű tehát a védekezés lehetőségein gondolkozni!

A Pictor® dimoxistrobin és boszkalid hatóanyagai a gombák légzését gátolják a mitokondriális elektrontranszport blokkolásával. A hatóanyagok egymást kiegészítve, egymás hatását erősítve a gombák alapvető anyagcsere folyamatát akadályozzák, ezért a Pictor® kifejezetten hatékony megoldást jelent a napraforgót és repcét károsító gombás betegségekkel szemben.

Az AgCelence® hatásnak köszönhetően a Pictor® jelentős termésnövelő hatással is bír. Ezt a hatását 13 éve, - bevezetése óta - minden évben bizonyította, még akkor is, ha az időjárás nem kedvezett a gombabetegségek kialakulásának.

Hatására a növények fokozzák anyagcsere-folyamataikat, több tápanyagot vesznek fel a talajból, több energiát halmoznak fel szöveteikben. Emellett az etiléntermelés csökkentése révén lassulnak az öregedési folyamatok, a levelek tovább asszimilálnak. Ennek eredményeként nő a termés mennyisége, javul a minősége, és csökken a kedvezőtlen időjárási körülmények károsító hatása, azaz a Pictor® alkalmazásával javul a napraforgó és a repce termésbiztonsága.

A különböző gombabetegségek eltérő fertőzési nyomással lépnek fel minden évben. A fertőzési nyomás erősségével a Pictor® termésnövelő képessége is emelkedik, de már fertőzés nélküli, vagy nagyon alacsony fertőzési nyomású években is jelentős terméstöbbletet érhetünk el használatával.

További információ:
agro.basf.hu

Perényi Marianna (Bayer Hungária Kft.) 

A napraforgó betegségekre fogékony növény, sokféle kórokozó támadhatja, s bár ezek egy részének előfordulása évjáratfüggő, gyakorlatilag a teljes tenyészidőszakban fennállhat a fertőzésveszély. A megfelelő vetésforgó betartásával 4-5 évenként követheti önmagát ugyanazon területen, ám ez a gyakorlatban - több tényező miatt - nem mindig tartható. Egyre intenzívebbé váló termesztéséhez elengedhetetlen a hatékony gombölő szeres védelem. A megelőző védekezés nagyon fontos, mert a kórokozók gyakran már egészen korán megfertőzik a napraforgót, de a tünetek csak később, a vegetációs időszak közepére – végére, az olaj-felhalmozódás időszakára alakulnak ki. Ekkor a védekezés hatékonysága már kérdéses lehet.

1. táblázat: A jelentősebb napraforgó betegségek jellemzői

Propulse aranyat ér

Két hatóanyagának (fluopiram, protiokonazol) eltérő hatásmódja kiegészíti egymást, hatékonyan akadályozza a spórák csírázását, gátolja a csíratömlő, illetve tapadószervek, a gazdasejtekbe hatoló felszívó nyúlványok növekedését, és zavarja a sejtek között a micélium növekedését. Preventív hatása hosszú, de kuratív és eradikatív hatása is jó.  A rezisztencia elleni védekezésben is fontos szerepe van: a protiokonazol elsődleges bomlásterméke is rendkívül jól kapcsolódik a hatáshelyhez, így az ellenálló gombatörzsek ellen is hatékony marad.

A Propulse hatékonyan véd a napraforgó levél-, szár- és tányérbetegségei ellen. Hatásspektrumába tartozik minden jelentős kórokozó: a fehérpenészes szártő- és tányérrothadás, a diaportés szár- és tányérkorhadás, a szürkepenészes tányérrothadás, a fekete szárfoltosság, valamint az alternáriás levél- és szárfoltosság. Felhasználása napraforgóban 0,8-1,0 l/ha dózisban ajánlott. A védekezést megelőző jelleggel javasolt elvégezni, először a napraforgó 6-10 leveles fejlettségi állapotában. A második kezelésre a tányérképződés - virágzás kezdetén kerülhet sor. A kisebb dózis kijuttatása alacsony fertőzési nyomás esetén nyújt megfelelő védelmet. Magasabb fertőzési nyomás esetén, valamint szürkepenészes tányérrothadás elleni védekezésre a Propulse a magasabb, 1 l/ha dózisban használható.

A Propulse gombaölő hatásán túl kedvező élettani hatással is rendelkezik: javítja a növény stressz hatásokkal szembeni tűrőképességét és fokozza fotoszintetikus aktivitást. Napraforgóban a Propulse kezelés hatására nő a termés mennyisége és olajtartalma. A száraz időjárási körülmények stresszt jelentenek a növényeknek. Ha bekövetkezik egy fertőzés, a kedvezőtlen időjárásban legyengült, védelmet nem kapott növények érzékenyebbek lesznek a betegségekre. A Propulse-zal kezelt állományok ezeknek a kedvezőtlen hatásoknak sem lesznek kitéve.

Betegségek elleni védelem kiegészítve

Új napraforgó technológiai ajánlat a Propulse &MORE gyűjtőcsomag. A kiváló védelmet biztosító fungicid és az olajos növények mikroelem utánpótlására optimalizált lombtrágya együttes kijuttatása hatékonyabb munkavégzést és jobb termésátlag elérését teszi lehetővé. A csomag 5 ha napraforgó egyszeri gombabetegségek elleni védelmére szolgáló Propulse mellett mikroelem utánpótlására szolgáló készítményt is tartalmaz.

WUXAL Oilseed – olajos növényekre optimalizált mikroelem utánpótlás

Folyékony mikroelem keverék, ami az olajos növények számára optimális arányban tartalmaz bórt, mangánt és molibdént, valamint ként. Ezek a talajból nehezen felvehető mikroelemek, különösen hideg, nedves talajállapot, kedvezőtlen talaj pH, kimosódást okozó intenzív esőzés, vagy szárazság idején. A Wuxal Oilseed lombtrágyaként történő kijuttatásával a mikroelemek könnyen felvehető formában jutnak a növényre és segítenek a magasabb termés és az olajtartalom elérésében. A készítmény Propulse-zal tankkeverékben kijuttatható.

A jövedelmezőséget meghatározó terményár kedvező, tegyen azért, hogy a terméspotenciált a lehető legjobban kihasználja: a hatékony betegségek elleni védelemhez és mikroelem utánpótláshoz használja az egyszerű megoldást, a Propulse &MORE technológiai csomagot!

További információ:
agro.bayer.co.hu

Varga Zsolt (Hechta Kft.) 

A preventív védekezést alapvetően már az elővetemények helyes sorrendjének megválasztásával fontos elkezdeni! A napraforgót több mint 30 kórokozó gombafaj képes megbetegíteni, amelyek esetében fontos, hogy a szaporodási ciklusukban meghatározóak a betakarítást követően visszamaradt fertőzött növényi maradványok, amelyekben a kialakult termőképletek több évig életképesek maradnak. A napraforgó betegségei között számos polifág kórokozó faj is megtalálható (Sclerotinia sclerotiorum, Macrophomina phaseolina, Botrytis cinerea, Fusarium spp.), amelyek szaporítóképletei a talajban is nagy tömegben képesek felhalmozódni, így biztosítva a következő években a szaporodáshoz szükséges fertőzési alapot. A kérdésre, hogy mire figyeljünk az abszolút megelőzésben, véleményünk szerint a következő szempontokat fontos figyelembe venni:

1. A napraforgó termesztésénél tartsuk be a minimum 5 éves vetésváltást és kerüljük a vetséforgóban korábban felsorolt polifág kórokozók gazdanövényeinek (repce, szója, bab, borsó, mustár, olajretek) a termesztését. A zöldítésben is alkalmazott köztes növények nehezítik ezt a kérdést, de mindezen túl törekedni kell az árvakelések és a további (gyom) gazdanövények (pl. parlagfű) irtására.

2. Ügyeljünk a visszamaradt növényi részek talajba dolgozására, hogy tökéletesen megtörténjen a feltehetően kórokozó szaporítóképletet is hordozó maradványok lebomlása. Az optimális talajélet fenntartásában, használjuk ki a talajoltó baktériumok, vagy mikrobiológiai készítmények alkalmazását, amelyek hatását fokozni tudjuk az Amalgerol® 3-4 l/ha-os dózisának kijuttatásával (1. kép).

1. kép: A megfelelő talajminőséghez dolgozzunk be a talajéletetet segítő mikrobiológiai készítményt (2021.04.30.)

3. A napraforgó betegségei közül meghatározó veszélyforrás a fehérpenészes szár- és tányérrothadást okozó Sclerotinia sclerotiorum gombafaj. Az áttelelő fekete szkleróciumok a talajból többféle módon képesek a fertőzést előidézni, ezért nagyon fontos a szaporítóképletek számának a csökkentése és a hatékony visszaszorítása. A talajból fertőző kórokozók esetében nehéz kémiai megoldásokat alkalmazni, ezért ezeknek a patogéneknek a visszaszorításában a talajkezelésre alkalmazható mikropreparátumok kijuttatása biztosít biológiai hatékonyságú megoldást. A Trichoderma fajok különböző gombaellenes enzimeket és antibiotikus hatású vegyületeket termelnek, így ezen tulajdonságuk lehetővé teszi, hogy a különböző – főként talajlakó – kórokozó szervezetek ellen nagyon jó hatékonysággal alkalmazhatóak. A Tigra a Trichoderma asperellum gombafaj magas spórakoncentrációját tartalmazó szilárd készítmény, amelynek 5 kg/ha technológiai szintű alkalmazásával több irányból érvényesülő komplex hatékonyságot érhetünk el. Természetesen a talajkezelés és a felső rétegbe történő bedolgozásra törekedjünk, de jelenleg annak ellenére, hogy a napraforgók már kikeltek a Tigra-t posztemergens kezeléssel is kijuttathatjuk, esetleg az Amalgerol® 3 l/ha-os kombinációs alkalmazásával. A bemosó csapadék érkezésével a Trichoderma spórák bemosódnak a talaj felső rétegébe és megkezdik a talajlakó kórokozók elleni biológiai aktivitásukat. Továbbiakban már előrelátóan gondolkodva a betakarítást követően a tarlók kezelésére is alkalmazhatjuk a Tigra+Amalgerol® kombinációját és talajba dolgozását.

4. Preventív tényezőként szükséges figyelembe vennünk az optimális hektáronkénti tőszámot és a megfelelő tápanyag-utánpótlást, amelyek segítik a kondicionált növényállomány kialakulását. Az átmeneti stresszhatások miatt bekövetkező kondícióromlásból a növények gyors regenerációját az Amalgerol® 3-4 l/ha, vagy a szintetikus aminosavakat is tartalmazó Amalgerol® Essence 2 l/ha dózisának kipermetezésével érhetjük el. A növényélettani funkciókra (ellenállóképesség) is pozitív hatást gyakorló KáPé Bór Plusz 3 l/ha-os, csillagbimbós stádiumban történő kijuttatása a lombon keresztüli bór utánpótlást biztosítja.

2. kép: Amalgerol®-lal kezelt egyöntetű, jó kondíciójú napraforgó állomány (2020.05.26.)

5. A napraforgó betegségei ellen történő megelező védekezésben természetesen meghatározó az időben elvégzett gombaölő szeres kezelések alkalmazása. A napraforgót károsító betegségek ellen 6-8 levélpáros, majd csillagbimbós stádiumban, több hatónanyagot (eltérő hatásmechanizmusú) tartalmazó készítményekkel permetezzük.

További információ:
www.hechta.hu

Gaál Orsolya (Nufarm Hungária Kft.) 

Az integrált növényvédelem elveit betartva a napraforgót öt évnél korábban nem célszerű ugyanarra a területre visszavetni. A sok közös betegség miatt nem jó elővetemény a szója és a repce sem. A vetésforgó betartása nagyon nehéz, így ha ezek a növények 2-3 éven belül ugyanoda kerülhetnek, különösen nagy jelentősége van a betegség-ellenálló fajtáknak és a jó növényvédelemnek. A napraforgó legismertebb és legsúlyosabb betegségei a diaportés szárfoltosság (Diaporthe helianthi), az alternáriás szárfoltosság (Alternaria helianthi), a hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina), a fehérpenészes szár- és tányérrothadás (Sclerotinia sclerotiorum) és a szürkepenészes tányérrothadás (Botrytis cinerea). Ezek közül a legsúlyosabb termésveszteséget okozó és szinte minden évben jelentkező betegségek a szürkepenész és a fehérpenészes szár- és tányérrothadás, valamint az alternáriás levél- és szárfoltosság. A meleg, párás, „dunsztos” időjárás kedvez ezen betegségek elterjedésének. A diaporte korábban nagyon súlyos gondokat okozott, de az ellenálló fajtáknak köszönhetően mostanra visszaszorult. Ennek ellenére kisebb mértékben ugyan, de a vegetáció közepétől minden évben megjelennek a tünetek. Ezek eleinte világosbarna, elmosódó szélű foltok a szár és a levélnyél ízesülésénél, melyek később sötétbarnává változnak, körülölelik a szárat. A gomba feléli a bélszövetet, és a növény hervadását, száradását okozza. A barna foltok a levélen és a tányér fonáki részén is jelentkezhetnek.

A betegségek megelőzése érdekében az agrotechnikai előírások betartása mellett, főleg hajlamosító időjárás esetén, célszerű kétszeri állománykezelést végezni. A napraforgó betegségei ellen a Nufarm a Zamir készítményt ajánlja 1,0–1,25 l/ha dózissal. A Zamir két hatóanyag gyári kombinációja. A prokloráz lokálszisztémikus hatóanyag blokkolja a kórokozók terjedését, megakadályozza a szaporítóképletek kifejlődését. Az ép, fertőzésmentes leveleket hosszú ideig (3-4 hétig) védi az esetleges fertőzéstől, még esős, párás időben is. A készítmény másik hatóanyaga a jól ismert tebukonazol, mely felszívódás után transzlokálódik, így védve a növényt. A két hatóanyag jól kiegészíti egymást, ennek következtében tökéletes védelmet biztosít a kultúrnövénynek. Napraforgóban a készítményt fertőzésveszély fennállása esetén preventív jelleggel, legkésőbb az első tünetek megjelenésekor, a szárnövekedés időszakában célszerű kijuttatni. Erősebb fertőzésveszély esetén a magasabb dózis használata indokolt.

A Nufarm növényvédő szereiről részletesen tájékozódhat termékkatalógusunkból.

Papp Zoltán (Syngenta Kft.) 

A kórokozók dominancia viszonyai átalakultak az elmúlt 20-25 évben. A 90-es évek végén a diaportés szárfoltosság határozta meg a védekezések irányát és mikéntjét. A peronoszpóra is gyakran felütötte a fejét. Mellette a fehérpenészes szártő- és tányérrothadás és szürkepenészes rothadás okozott jelentős gondokat, különösen a tányéron. Aztán a diaporthe gyakorlatilag eltűnt, de a klímaváltozásnak is köszönhetően más betegségek váltak dominánssá. Ilyen az alternáriás és a fómás vagy fekete szárfoltosság. Ezek közös jellemzője, hogy a fertőzés átterjedhet a növény bélszövetére is, az idő előrehaladtával szártörés következik be. A szubtrópusi eredetű, de rendkívül polifág hamuszürke vagy makrofominás szárkorhadás és hervadás aszályos, meleg nyarakon okoz jelentős gondot. A védekezés ellene levél fungicidekkel nem lehetséges. Szintén meleg nyarakon jelenik meg egyre korábban a napraforgó rozsda, amely jelentős levélfelület veszteséget képes okozni.

2020-as tapasztalatok szerint, aki május legvégén vagy június elején el tudta végezni a gombaölő szeres kezeléseket, az gyakorlatilag megnyerte a kórokozók elleni küzdelmet. Az ezt követő időben a sok csapadék miatt (főleg a keleti országrészben) nem, vagy csak későn lehetett elvégezni a kezeléseket. Ezek következtében jelentős, elsősorban alternáriás, illetve fómás levél- és szárfoltosság fertőzés alakult ki. Tehát aki nem várt ki a védekezéssel, hanem amikor a napraforgó elérte a 6-8 lomblevélpáros állapotot és védekezett, az egészséges állományokkal várhatta a betakarítást. Ehhez viszont olyan készítmény kell, ami a hosszú hatástartammal és kiváló felszívódó tulajdonságokkal rendelkezik. Ezeknek a követelményeknek az Amistar Sun* tökéletesen megfelel.

Amistar Sun* 1,0 l/ha hatása a napraforgóra
2020. augusztus 26. Komárom-Szőny

Kezeletlen kontroll
2020. augusztus 26. Komárom-Szőny

Az Amistar Sun* két felszívódó hatóanyagot tartalmaz (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenokonazol). Ez a szisztemikus hatás egyedülállóvá teszi a terméket a napraforgó gombaölő szerek piacán. Jó vízoldékonyságának köszönhetően a növény minden részébe eljut. A strobilurinok közül egyedül az azoxistrobin rendelkezik valódi felszívódó hatással, a többi csak lokálszisztemikus. Csúcs és gyökérirányba is szállítódik a xilemben. A difenokonazol jellemzően csúcsirányba mozog a növényen belül, de transzlamináris hatással is bír. Mindkét hatóanyag kiváló hatékonysággal rendelkezik az alternária ellen. A difenokonazolnak kimagasló hatékonysága van a fóma ellen. A fehérpenész ellen mindkét hatóanyag átlagos hatékonysággal rendelkezik, azonban a hatóanyagok közötti szinergizmus (vízoldékony, jól mozgó azoxistrobin, zsíroldékony, könnyen bejutó és felszívódó difenokonazol) adja az Amistar Sun* átlagot jelentősen meghaladó hatékonyságát. A napraforgó rozsdával szemben kiváló hatékonyságú az azoxistrobin, továbbá jelentős élettani, juvenilizáló és termésnövelő hatással is rendelkezik (1. ábra).

A termék hatóanyagai legalább 3-4 hetes hatástartamot biztosítanak. Két kezeléssel akár 6-8 hetes védelmet biztosíthatunk, így a napraforgó számára legveszélyesebb időszakot le lehet védeni szármegnyúlástól a virágzás végéig. Az elmúlt 4 évben végzett fejlesztési kísérleteinkben a kétszeri Amistar Sun* kezelés plusz 400-700 kg/ha terméshozamot eredményezett a kezeletlen kontrollhoz képest (2. ábra).

Az Amistar Sun* első kijuttatását a kultúrnövény 6-8 levélpáros állapotában kell elvégezni. Ekkor még akár szántóföldi géppel is elvégezhető a kezelés. Ez a kezelés június elejétől ad védelmet a virágzásig. A 2. kezelést csillagbimbós állapot végén, virágzás előtt javasoljuk elvégezni. Ez védelmet nyújt a később bekövetkező levél és szárfertőzések, illetve a tányérbetegségek döntő hányada ellen a virágzás végéig. A két kezeléssel 6-8 hetes védettséget biztosítva a legveszélyesebb időszakban (június-július) tudjuk megvédeni a napraforgót.

További információ:
www.syngenta.hu

*Az Amistar Sun gombaölő szer azonos a 02.5/2452/5/2008. MgSzHK számon engedélyezett Amistar Top gombaölő szerrel.   -an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!