Heti fókusz: Repcegyomirtási „kisokos”

Agro Napló
Az intenzív repcetermesztés kihagyhatatlan technológiai eleme az őszi gyomirtás. A gyomirtó készítmények bemutatásával megismerhetjük a hatékony technológiák alkalmazását is. Az ajánlásokért kattintson!

Repcegyomirtási „kisokos”

A válaszokért kattintson!

Dr. Lukács Domonkos
Corteva Agriscience
Hajduhegyi Ákos
FMC-Agro Hungary Kft.
Gaál Orsolya
Nufarm Hungária Kft.
Valovics Attila
UPL Hungary Kft.

Dr. Lukács Domonkos (Corteva Agriscience) 

A Corteva Agriscience™ folyamatosan bővülő kínálatában megtalálhatóak a legújabb nemesítésű, kiváló minőségű Pioneer® repce vetőmagok, valamint az új, innovatív növényvédelmi megoldások. Ez utóbbira jó példa a repce őszi gyomirtásában használható népszerű termékünk, a Belkar™.

A korszerű repce hibridekben rejlő magas terméspotenciál elérésének záloga a megfelelő eréllyel induló, egészséges állomány. Emiatt ma már az intenzív repcetermesztés kihagyhatatlan technológiai eleme az őszi gyomirtás. Ebben az időszakban nemcsak a hagyományos, T1-es és T2-es repcegyomok (tyúkhúr, pipacs, ragadós galaj) ellen kell védekeznünk, hanem az ősszel megjelenő melegigényes fajok (csattanó maszlag, selyemmályva, parlagfű és libatop) ellen is. Ezenfelül olyan nehezen irtható, keresztesvirágú fajok is károsíthatnak, amelyek speciális készítményt igényelnek: vadrepce, zsombor fajok, pásztortáska.

Ezekre a kihívásokra a Corteva Agriscience™ korszerű megoldásokkal áll a termelők rendelkezésére.

 

A Belkar™ tartalmazza a Corteva új fejlesztésű hatóanyagát, az aril-pikolinátok új képviselőjét, az Arylex™ hatóanyagot, valamint az Ikarus™ gyomirtó szerből jól ismert pikloramot. Mindkét hatóanyag szisztémikus, felszívódó hatású, hormonszerű tüneteket okoz, a kijuttatás után egy-két órán belül már látványos hatással. A Belkar™ kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik a nyárvégi melegigényes gyomnövények (pl. libatop fajok) ellen, valamint jó hatékonyságú a repcéből nehezen irtható keresztesvirágú fajokkal szemben (vadrepce, sebforrasztó zsombor, pásztortáska).

A gyomirtási időpont rugalmas megválasztásával lehetőség van a későn kelő gyomok elleni védekezésre is. Ebben az esetben a repce 6 leveles kora után lehet a kezelést elvégezni egyszeri kijuttatással, 0,5 l/ha-os dózisban.

Ha a repce kelésével egyidőben már megjelennek a melegigényes gyomok is, választhatjuk az osztott kezelést, amit a repce 2 leveles korában már elkezdhetünk. Ilyenkor a Belkar™ 0,25 l/ha-os dózisát kiegészíthetjük Runway™-el, ami markánsabb korai hatást és tartamhatást is biztosít. Ezután két hét múlva végezhetjük el a második Belkar™ kezelést, 0,25 l/ha dózisban.

A Belkar™ metazaklór mentes készítmény, így biztonsággal használható azokon a területeken is, ahol nem telt el 3 év metazaklór-tartalmú készítmény alkalmazása óta.

A készítmény a megfelelő hatékonyság érdekében gyárilag tartalmaz hatásfokozót (repceolaj), ezért a permetezéskor adalékanyag hozzáadása nem szükséges.

A Belkar™ a Corteva által fejlesztett legújabb, NeoEC™ formázási technológiával készül. Az új formuláció legfontosabb előnye a jó tapadás, gyors felszívódás, valamint az ásványolaj-származékoktól mentes összetétel és a kedvezőbb toxikológiai besorolás.

A Belkar™ felhasználásának előnyei:

  • kiváló hatás az ősszel megjelenő, melegigényes nyári gyomfajok ellen.
  • hatékony megoldás a keresztes virágú gyomnövények ellen.
  • hatásához nincs szükség csapadékra.
  • metazaklór mentes megoldás bármilyen repcében.

Legyen részese Ön is a repcegyomirtás új generációjának!

További információkért keresse területi képviselőinket, látogasson el honlapunkra, a corteva.hu-ra, vagy tekintse meg videóinkat YouTube-csatornánkon!

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Hajduhegyi Ákos (FMC-Agro Hungary Kft.) 

2022. őszén a repce gyomirtásának tervezése során a hatékonyság és a kíméletesség mellett kiemelten kell figyelni a hatósági előírásokra.

Ezek szerint a metazaklór hatóanyagtartalmú készítményeket háromévente egyszer lehet használni ugyanazon területen. Az FMC gyomirtási megoldásai metazaklór-mentesek, így a termelőt nem korlátozzák használatukban.

Az utóbbi évek tapasztalatai alapján a repce egyre szárazabb körülmények között kénytelen fejlődni a kora őszi időszakban. Igaz ez a vetés idején vagy akár a kezdeti fejlődéskor is. 2022. őszén a kezdeti száraz meleg időjárási feltételek hűvös csapadékosra fordulása miatt a nyárutói egyéves gyomok szinte egyszerre kelnek majd a repcével. Így az a helyzet állhat elő, hogy a gyomirtások idejére nagyon heterogének lesznek az állományok, hiszen csapadék hiányában a repce sem tud megfelelően fejlődni.

Fontos tehát, hogy olyan gyomirtó szert válasszunk, amely szelektív a kultúrnövényre és jól szabályozza a hagyományos repcegyomokon kívül a T4-es gyomokat is. A tapasztalt repcetermesztők jól tudják, hogy a kedvezőtlen talajállapot, aprómorzsás magágy vagy bemosó csapadék hiánya, mélyről csírázó és évelő gyomok jelenléte a posztemergens gyomirtás elvégzését indokolja. Az FMC ajánlatát erre a problémára a Gajus® gyomirtó szer adja.

A Gajus®, preemergensen és korai posztemergensen is használható repcegyomirtó, mely levélen és talajon keresztül is kifejti hatását. Két hatóanyag gondoskodik a biztos gyomirtásról és tartamhatásról:

  • petoxamid (400 g/liter): csírázásgátló, valamint a szik- és lombleves állapotú egyszikű gyomok irtásában segíti a felhasználót, rugalmasan használható vetés után vagy akár a repce 4 leveles állapotában is,
  • pikloram (8 g/liter): a már csírázó és kikelt kétszikű gyomokat irtja, a repce gyomosodásra legérzékenyebb fejlődési fázisában alkalmazható.

A Gajus® 3 l/ha-os dózisának alkalmazása során a gyomok fejlettségére kell figyelemmel lenni, mert azok szik- és lombleveles állapotukban a legérzékenyebbek. A készítmény egy rugalmas „védelmi vonal”, mely a repcefajtától és -hibridtől függetlenül, a bemosó csapadék bizonytalansága esetén posztemergensen szolgálja a gyommentesítést az őszi káposztarepce akár 4 leveles állapotáig.

Mely gyomok ellen érhetünk el jó hatékonyságot a Gajus alkalmazásával?

Széles gyomirtási spektrumából néhány fotó 2021 őszéről:

Pipacs múmiák 6 nappal Gajus® kezelés után (Nagytilaj, 2021.10.11)

  Veronikafélék, ebszikfű és disznóparéj-félék a kezeletlen kontrollban, melyeknek nyoma sincs a Gajus® gyomirtóval kezelt területen (Bogyoszló 2021.10.27.)   Gajus® pre- és korai posztemergens időzítése közötti gyomirtó hatékonyság

Milyen előnyöket biztosít a Gajus® alkalmazása a termelő számára?

  • a repce vetésétől (BBCH 00) 4 leveles állapotáig (BBCH 14) használható – tehát rugalmasan időzíthető, nem a repce fejlettsége a fontos, hanem a gyomnövényé – így megvan a lehetőség a legoptimálisabb időpont kiválasztására.
  • széles gyomirtási spektrummal rendelkezik, olyan nem tipikus gyomok ellen is hatékony, mint a fehér libatop és laboda fajok.
  • a készítmény a gyomnövények BBCH 11-12 fejlődési stádiumában alkalmazható – tehát látjuk, hogy mely kikelt gyomfajok ellen kell a technológiát megválasztani
  • akár vetés után - kelés előtt is alkalmazható, így a gyomok kelése nem hátráltatja a repce fejlődését.
  • egyszikű gyomok jelenléte esetében az első leveles állapotig kezelhetünk, így a bemosó csapadék hiányában sem marad el a készítmény hatékonysága,
  • tartamhatással rendelkező készítmény, így az elhúzódó gyomkelés ellen is védelmet nyújt.

További információ:
www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

Gaál Orsolya (Nufarm Hungária Kft.)

Ha a repce kalászos után következik, elkerülhetetlen, hogy a táblákban megjelenjen a búza vagy árpa árvakelése. Ennek mértékét alapvetően az időjárás, illetve az agrotechnika határozza meg. Száraz nyarat követően, amikor a tarló nem tud „kizöldülni”, várhatóan nagy lesz az árvakelés-borítás a repcében. Így történt ez az elmúlt két évben is. Ráadásul ebben az évben már nagyon korán erős árvakelés jelentkezett, és sok esetben a poszt gyomirtások előtt, szinte a szikleveles, alig 2 leveles repcében el kellett végezni a szelektív egyszikű gyomirtó szerek kijuttatását. Ezeknek a készítményeknek az optimális kijuttatási ideje akkor van, amikor az árvakelés tömegesen megjelenik, és a kalászos növények zöme 1–3 leveles állapotban van. Mivel a készítmények levélen keresztül hatnak, talajon keresztül nem, előfordulhat, hogy az esőzések hatására a „gyomok” több hullámban kelnek. Ebben az esetben a kezelést meg kell ismételni. A kijuttatási idő megválasztásánál fontos figyelembe venni, hogy ahhoz, hogy a hatóanyag a növényben eljusson a hatáskifejtés helyére, szállítódnia kell. Ehhez pedig 10 °C fok feletti hőmérsékletre van szükség. Figyeljünk, és ha a hőmérséklet tartósan 10 °C alá csökken, már ne juttassunk ki szelektív egyszikűirtót.

A magról kelő fűfélék (pl. nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit) mellett a gabona-árvakelés és az évelő egyszikűek (pl. tarackbúza, fenyércirok) ellen alkalmazhatók repcében a szuperszelektív készítmények. Ilyen a Gramin, amely gyorsan felszívódó, levélen keresztül ható, rugalmas dózisú termék. Adagja magról kelő egyszikű gyomnövények ellen 0,7–1,0 l/ha, magról kelő fenyércirok ellen 0,8 l/ha, rizómáról kihajtó fenyércirok ellen 1,0–1,2 l/ha, tarackbúza ellen 2,0–2,5 l/ha, gabona árvakelés ellen – annak gyökérváltása előtt – pedig 0,4–0,6 l/ha. Ha az árvakelés fejlett, a magasabb dózist célszerű alkalmazni. A készítményt lehetőleg önmagában juttassuk ki. Ne keverjünk a permetléhez hatásfokozó adalékanyagot, ammónium-szulfát hatóanyagú terméket, gyomirtó, gombaölő vagy rovarölő szert, illetve lombtrágyát.

2018-ban a Nufarm portfóliója egy másik szuperszelektív egyszikűirtóval bővült. A Fusilade Forte széles körben engedélyezett, számos kultúrában felhasználható készítmény. Hatóanyaga a fluazifop-p-butil, amely az ACCáz-gátló herbicidcsoportba tartozik. Hatásmechanizmusára jellemző, hogy a merisztémákban felhalmozódva az ACCáz enzim működésének gátlásával megakadályozza a zsírsavak bioszintézisét, ezáltal a membránlipidek károsodnak a növény merisztémaszöveteiben, és nekrózis lép fel. A növekedés leáll, és bekövetkezik a gyomnövény pusztulása. A tüneteket a hajtás és a gyökér osztódószöveteinél figyelhetjük meg először. A hajtáscsúcs és a gyökércsúcs pusztulása, valamint a levelek száradása a kezelést követő 12-14 nap múlva figyelhető meg. A gyomnövény a hatóanyagot a zöld növényi részeken keresztül veszi fel, talajon keresztüli hatása nincs, így nem kell attól tartanunk, hogy esetlegesen károsítja az utóveteményt. A hatóanyag néhány hét alatt (maximum 1-2 hónap) lebomlik a talajban. A készítmény nagyon gyorsan felszívódik, hatását a kijuttatást követően 2-3 óra múlva hullott csapadék nem befolyásolja.

A gyomirtás során a dózist minden esetben a gyomnövényhez igazítva, annak fenológiai állapotát figyelembe véve kell meghatároznunk. A készítményt a magról kelő gyomnövények 3–5 leveles fenológiai állapotában, 0,8–1,2 l/ha, gabona-árvakelés ellen – annak gyökérváltása előtt – 0,4–0,6 l/ha, az évelő egyszikűek közül a rizómás fenyércirok ellen 1,8–2,0 l/ha, tarackbúza ellen pedig 2,5 l/ha-os dózisban, a gyomnövények intenzív növekedési időszakában, azok 20–30 centiméteres fejlettségi állapotában ajánlott kijuttatni. A Fusilade Fortét a vegetáció során maximum egyszer lehet alkalmazni és legfeljebb a repce virágzásáig.

További információ:
www.nufarm.hu

Valovics Attila (UPL Hungary Kft.) 

Minden termesztett kultúra technológiájának egyik legfontosabb alappillére a megfelelő gyomirtás. A jó időben elvégzett, megfelelő hatásosságú kezelés különösen fontos a magasabb sor- és tőtávolsággal vetett növények esetében, hiszen a lassan fejlődő kultúrnövényeink csak lassan zárják a sorokat. Nem szabad hagyni, hogy a gyomok a fényért, a vízért és a tápanyagért folytatott versenyben győztessé váljanak.  

Az ősszel elvetett repce gyomirtását végezhetjük pre- vagy korai posztemergensen is. A UPL Hungary Kft. ajánlásában több készítmény áll a repcetermesztők rendelkezésre. Ezek közül a NASPAR PLUS (333 g/l metazaklór + 83 g/l quinmerak) felhasználása a legrugalmasabb. Alkalmazandó dózisa 2,0-2,25 l/ha. Amennyiben vetés után, kelés előtt juttatjuk ki, a megfelelő hatáskifejtéshez jól elmunkált, aprómorzsás talajfelszínre és bemosó csapadékra van szükség, ami idén az évnek ebben az időszakában meg is érkezett, és a továbbiakban is várható. 2-3 héttel a vetés után lehulló 15-20 mm csapadék már megfelelő feltétele a gyomirtó hatás kifejtésének. Korai posztemergens használatakor szikleveles állapottól a repce 4 leveles állapotáig lehet kijuttatni a készítményt. A magról kelő kétszikű gyomok ellen kiváló hatást ad készítmény önmagában is, azonban a keresztesvirágú gyomok ellen (vadrepce, pásztortáska, sebforrasztó zsombor), vagy néhány nehezen írtható gyom (pl. pipacs, veronikafélék, piros árvacsalán, ebszékfű) esetében hatását érdemes megerősíteni más, a repcében engedélyezett hatóanyagokkal. A készítmény hatóanyagai felszívódnak a növénybe, teljes hatásuk kifejtéséhez 10-14 nap szükséges. Figyelni kell, hogy a készítményt a benne található metazaklór következtében ugyanazon a területen csak három évenként egy alkalommal szabad felhasználni.

Amennyiben az alap gyomirtás ellenére a területen szükségessé válik a gabona árvakelés és egyéb egyszikű gyomok elleni védekezés, a UPL bátran ajánlja a szuperszelektív egyszikűirtó készítményeit, a PANTERA 40 EC-t (40 g/l kizalofop-p-tefuril) vagy a TARGA SUPER-t (50 g/l kizalofop-p-etil), melyek már a repce szikleveles állapotától alkalmazhatók. Adalékanyagot nem szükséges hozzájuk adni, mert mindkét gyári formuláció már nagy mennyiségben, olaj formájában tartalmazza azt. Használatukkor ügyelni kell arra, hogy se a kezelést megelőzően, se utána 48 órán belül ne legyen fagy, mert hatásuk jelentősen csökkenhet. A hatóanyagok kijuttatásuk után felszívódva már 2 nap alatt elvégzik a dolgukat, ennek ellenére a szemmel jól látható tünetek – a hőmérséklettől függően – néha csak 2-3 hét után jelentkeznek. Egyszikűirtóink dózistartománya tág, a megfelelő adagot a táblán található gyomfajok alapján kell meghatározni.

Pantera hatása repcében

Szintén posztemergensen, a repce 4-6 leveles állapotától lehet alkalmazni a CLIOPHAR 600 SL (600 g/l klopiralid) készítményt, amit elsősorban a nehezen irtható magról kelő és évelő kétszikűek (pl. mezei aszat, napraforgó árvakelés, sebforrasztó zsombor, ragadós galaj) ellen. A készítmény a gyomnövények hormonrendszerére hat. Használatakor a napi átlaghőmérsékletre figyelemmel kell lenni (8-10 °C), a kijuttatás idején előforduló fagyos éjszakák jelentősen csökkenthetik a hatását.

Gyommentes repcetábla

További információ:
www.upl-ltd.com/hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!