Heti fókusz: Rozsdakérdés kalászosban

Agro Napló
A kalászosok rozsdabetegségeiről és az ellenük való védekezés lehetőségeiről szakértők adnak tájékoztatást.

Rozsdakérdés kalászosban

A hozzászólásokért kattintson!

Kurtz György
BASF Hungária Kft.
Gaál Orsolya
Nufarm Hungária Kft.
Fodor Judit
Sumi Agro Hungary Kft.
   
  Boros Szilárd
Syngenta Kft.
Törőcsik Éva
UPL Hungary Kft.
 

Kurtz György (BASF Hungária Kft.) 

A Kárpát-medence időjárása kimondottan kedvez a rozsdabetegségek felszaporodásának, hazánkban a legfontosabb őszi búzát megtámadó betegségcsoport, az ellene való védekezés szinte minden évben kihagyhatatlan. Az árpafélékben a törperozsda fordulhat elő kisebb gazdasági kárral, búzában többféle rozsda kórokozó található. A nemesítésnek köszönhetően a fekete vagy másnéven a szárrozsda ellen a fajták gyakorlatilag védettséget élveznek, viszont a vörösrozsda és a sárgarozsda ellen elsősorban a kémiai védekezés ad megoldást. A vörösrozsda és a sárgarozsdára főleg azokat a felső leveleket támadja meg, amik a termésmennyiséget meghatározó asszimilátákat termeli. Ezért a védekezés elmaradása igen jelentős, akár 40-50%-os terméskiesést is okozhat. Az utóbbi évek enyhe téli időjárásainak köszönhetően a vörösrozsda már kora tavasszal megjelent, a fertőző anyag szinte az egész vegetációs időszakban megtalálható volt az állományban, várva a neki kedvező körülményekre. A sárgarozsda a hűvösebb időjárás betegsége, a fogékony fajtákon azonban az elmúlt esztendőkben kivétel nélkül megtaláltuk a tüneteit.

A vörösrozsda, sárgarozsda elleni védekezés során a betegség fő célfelületét, a zászlóslevelet és az alatta lévő levelet kell megvédeni, minél hosszabb ideig egészségesen, zölden tartani. Általánosságban a védekezés javasolt időpontja a zászlóslevél kiterülése, kalászolás kezdetén elvégzett állományvédelem. Ebben az időszakban más betegségek elleni védelemre is szükség lehet, ezért a rozsdabetegségeken felül más kórokozók ellen is hatékony szert érdemes választani. A BASF szerpalettájából két terméket ajánlunk.  

A Revycare® egy teljesen új fejlesztésű azol hatóanyagot, a Revysol®-t és a közkedvelt strobilurin hatóanyagot, a piraklosrobint tartalmaz. Jó ár-érték aránnyal rendelkező, a levélbetegségek és a kalászfuzárium ellen is hatékony gombaölőszer. A felső levelek védelmére 1,0 l/ha a kívánatos dózis, a kalászolás kezdetén kijuttatva. Speciális formulációja miatt nagyon rövid időn belül a növény sejtközötti járataiba szívódik fel, ezért kiemelkedő gyógyító hatással bír és rövid ideig van kitéve a zászlóslevelet folyamatosan érő, a növényvédőszereket bontó napfény káros UV sugaraival szemben.  A Priaxor® azol mentes kombináció, rendkívül hosszú hatástartamú a rozsdafélék ellen. Mindkét hatóanyaga, a Xemium® és a piraklostrobin is AgCelence® hatással bír, hosszabb ideig zölden tarja a növényt, az élettani folyamatokat pozitív irányban befolyásolja. A Priaxor® használatával magasabb termés, a negatív stresszhatásokkal szemben jobban ellenálló növényzetet kapunk. Javasolt dózis 0,8-1,0 l/ha a fő védekezési időpontban, kalászolás elején kipermetezve.

Vörösrozsda fertőzés őszi búzában (2021.03.02., Murony)

További információ:
agro.basf.hu

Gaál Orsolya (Nufarm Hungária Kft.) 

A vegetáció során a kalászosokban évjárattól, időjárástól és fajtafogékonyságtól függően különböző, rozsdabetegséget előidéző gombafajok károsíthatnak, melyek ellen a Nufarm többféle gombaölőszert és -kombinációt is kínál.

Az ősz búzában a feketerozsda okozhatja a legsúlyosabb terméskiesést, ami akár az 50%-ot is elérheti. Ez a gombafaj nagyon melegigényes, az uredospórák csírázási és fertőzési optimuma 20-24 °C. A hazánkban kialakuló fertőzést a déli légáramlatokkal érkező uredospórák idézik elő. Bár a feketerozsda-járvány pusztító hatású, mégsem akkora gazdasági jelentőségű, mert nálunk ilyen mértékű fertőzés nagyon ritkán alakul ki – legutóbb 1972-ben történt. Sokkal nagyobb gazdasági jelentőségű a vörösrozsda, mivel fellépése nagyon gyakori, kedvező körülmények között gyorsan felszaporodik és az asszimilációs felület jelentős részét elpusztítja. Ez a kórokozó az őszi vetéseken micélium formájában, enyhe teleken uredospórák formájában telel. Az uredospórák csírázási és fertőzési optimuma 15-17 °C. Optimális hőmérséklet és a levelek vízborítottsága esetén a gomba gyorsan fejlődik. A Puccinia-fajok közül a sárgarozsdát okozó P. striiformis a legalacsonyabb hőigényű gombafaj. Az uredospórák csírázási és fertőzési optimuma 10-15 °C. Magyarországon legutóbb 2014-ben okozott járványt és súlyos gazdasági kárt. Egyes kutatások azt bizonyítják, hogy a korokozó hőmérsékleti alkalmazkodóképessége megnőtt, így még ha kisebb mértékben is, de évről évre találkozhatunk a sárga uredotelepekkel.

A három rozsdabetegség tünetei jól elkülöníthetők egymástól. A feketerozsda uredotelepei sötétbarnák, a teleutotelepek fekete színűek, és jobbára a száron és a levélhüvelyen találhatók meg. A vörösrozsda vörös színű uredotelepei elszórtan már akár a bokrosodás idején megjelenhetnek a leveleken, majd kedvező körülmények között sűrű telepeket alkotnak a levelek színén és fonákán. A sárgarozsda uredotelepei sárgák, és varrógépöltéshez hasonlóan helyezkednek el a levéllemezen.

Az őszi árpát az árpa-törperozsda, a Puccinia hordei károsítja. Melegebb időjárást kedvelő faj, így enyhe telek után számíthatunk a megjelenésére, általában a vegetációs időszak második felében.

A tebukonazol hatóanyag megbízható megoldás a rozsdabetegségek ellen. A korai rozsdafertőzés megjelenése esetén az első lombvédelemre, majd később a zászlós levél védelmére javasolja a Nufarm a Mystic Pro 500-at 1,0–1,25 l/ha vagy a Zamirt 1,0–1,5 l/ha dózissal. Mindkét termék a felszívódó és transzlokálodó tebukonazol és a lokálszisztemikus prokloráz gyári kombinációja. A két hatóanyag jól kiegészíti egymást, így hosszan tartó, tökéletes védelmet biztosít a búzát fenyegető legfontosabb betegségekkel, így a rozsdabetegségekkel szemben is.

Őszi búzában és őszi árpában egyaránt eredményesen használható kombináció a Tazer Kombi. A Tazer Kombival 1,0 l/ha tebukonazol hatóanyagú Mystic 250 EW-t és 0,8–1,0 l/ha azoxistrobin hatóanyagú Tazert juttatunk ki tankkeverékben. A Mystic 250 EW mellett a Tazer szintén széles gombaölő spektrummal rendelkezik, beleértve a rozsdát is. Ezenfelül az azoxistrobin hatóanyaggal kezelt növények zöldebbek, így intenzívebb a tápanyag-beépülés. Hosszú évek tapasztalatai igazolják, hogy az első lombvédelemre használt Mystic Pro, majd a zászlós levél védelmére alkalmazott Tazer Kombi nemcsak növényvédelmi szempontból tökéletes technológia a gombabetegségekkel szemben, hanem pénztárcabarát megoldás is egyben.

A Nufarm növényvédő szereiről részletesen tájékozódhat termékkatalógusunkból.

Fodor Judit (Sumi Agro Hungary Kft.)

Legyenek rozsdabetegségektől mentes őszibúza-állományok!

Mit tehetünk ezért? Milyen rozsdagombák jellemzőek hazánkban, melyek gazdasági kárt okozhatnak?

Az őszi búzának három rozsdabetegsége ismert:

  • a fekete- vagy szárrozsda (Puccinia graminis f.sp.tritici),
  • a vörös- vagy levélrozsda (Puccinia triticina, syn:P. recondita),
  • a sárga- vagy pelyvarozsda (Puccinia striiformis).

A különböző rozsdabetegség gazdasági jelentősége eltérő.

A szárrozsda igen ritkán fordul elő hazánkban, de nem szabad megfeledkeznünk a létezéséről, hiszen amennyiben megjelenik igen komoly kárt okozhat. A fertőzés következtében a beteg növény légzése fokozódik, minek következtében a szemtermésbe már beépült tápanyagokat a növény ellélegzi, gyakori lesz a szorult szem, csökken a sikértartalom és nagy lesz a termésveszteség. Kialakulásának kedvez a 25-27 °C közötti hőmérséklet.

A vörösrozsda hazánkban a leggyakoribb búzán előforduló rozsdabetegség, nem okoz olyan látványos kárt, mint a szárrozsda, viszont majdnem minden évben kisebb-nagyobb mértékben fertőz. A fertőzéshez az optimális hőmérséklet 15-17 °C és szükséges még a levél kellő vízborítottsága. Amennyiben áprilisban 10 °C feletti az átlaghőmérséklet és csapadékos az időjárás, súlyos fertőzések alakulhatnak ki.

A sárgarozsda a vörösrozsdával ellentétben nemcsak a búzát károsíthatja hanem az árpát és tritikálét is. Először az 1970-es években jelent meg Magyarországon, azóta számtalanszor okozott országos járványt, de jelenlétére mindig számíthatunk, hiszen a kórokozó áttelelése évről évre sikeresen megtörténik az árvakeléseken az enyhe teleknek köszönhetően. Sajnálatos módon a magasabb hőmérsékletet jól tűrő biotipusai is kialakultak, megnőtt a gomba plaszticitása, ennek következtében fokozódtak a kártételek. A fertőzés kialakulásához szükséges optimális hőmérséklet 10-15 °C.

A rozsdák elleni kémiai védekezésre számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre, amit viszont fontos szem előtt tartanunk a választott termékben található, 1 hektárra kijuttatott hatóanyag mennyisége és a termék tartamhatása.

A Soleil gombaölő szerrel történő kezelés előnyei:

  • Az engedélyezett felső dózissal 329 g azolt juttatunk ki hektáronként, ez extra magas hatóanyag – mennyiség akár 30-60 % hatóanyagtöbbletet jelent más rozsdabetegségekre ajánlott készítményekhez képest. A Soleil tartalmaz 167 g/l bromukonazolt és 107 g/l tebukonazolt, engedélyezett dózisa 1-1,2 l/ha
  • A nagy mennyiségű hatóanyagnak köszönhető a 4-6 hetes tartamhatás
  • T1,T2 és T3 kezelésre egyaránt eredményesen használható készítmény

 

  • Minden gazdaságilag fontos kórokozó ellen hatékony (rozsda, lisztharmat, szeptóriás betegségek, kalászfuzáriózis)
  • Két eltérően viselkedő kiváló molekula egyedi kombinációja
  • Nem számít, hogy a kórokozó biotróf, nekrotróf, vagy szaprofita
  • Kedvező ár-érték arány

 

Bal oldalon Soleillel kezelt kalászos, jobb oldalon versenytárs termékkel kezelt állomány

 

 Soleillel kezelt kalászos állomány

További információ:
www.sumiagro.hu

Boros Szilárd (Syngenta Kft.) 

Az őszi búzának három rozsda betegsége van: sárga- vagy pelyvarozsda (Puccinia striiformis), vörös- vagy levélrozsda (Puccinia triticina, syn: Puccinia recondita), fekete- vagy szárrozsda (Puccinia graminis f. sp. tritici). Az őszi árpát a törpe rozsda (Puccinia hordei) fertőzi. A sárgarozsdának van olyan rassza, amely az árpát is (P. striiformis f. sp. hordei) és tritikálét is képes megfertőzni. A búza vörös- vagy levélrozsdája (P. triticina) fajspecifikus kórokozó, míg más Puccinia patotípusok fertőzhetik az árpát (P. hordei), rizst és tritikálét (P. recondita).

Az egyes rozsdafajok hőigénye és az általuk előidézhető termésveszteség mértéke is eltérő. Legkevésbé meleg igényes a sárgarozsda (10-15°C), majd közepes hőigénye van a levélrozsdának (20-24°C), végül a leginkább melegkedvelő faj a szárrozsda (25-30°C). Ez utóbbi faj képes egyébként a legnagyobb termésveszteséget okozni, ez elérheti az 50, súlyosabb esetben a 100%-ot is. Szerencsére hazánkban meglehetősen ritkán fordul elő. A fertőzéseket indító uredospórák déli légáramlatokkal kerülnek be az országba, jellemzően és szerencsére már csak akkor, amikor a kenyérbúzákon már nem igazán talál magának a kórokozó fertőzhető, zöld levélfelületet, az érési folyamatok előrehaladott állapota miatt. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a hosszabb tenyészidejű búzafajták, hibridbúzák, illetve pelyvás búzák (tönke, tönköly) esetenként veszélyben lehetnek.

A vörösrozsda által okozott termésveszteséget sem szabad „félvállról” venni, igaz, hogy elmarad ennek mértéke a szárrozsdáétól, de mégis számottevő lehet (30-50%). A vörösrozsda uredospórái is déli szelekkel érkeznek hozzánk, valamint “köszönhetően” az elmúlt évek enyhe teleinek, gyakorlatilag rendre sikeresen áttelel uredospóra vagy uredo micélium alakban, így 4-5 uredo nemzedékkel több tud kifejlődni a korábban “megszokotthoz” képest.

A sárgarozsda számlájára esetenként 30-50%-os, de súlyos esetben ennél nagyobb termésveszteség is írható. Áttelelését már e kórokozó fajnak is tapasztalhatjuk. Jellemzően ilyenkor atípusos, foltszerű tünetet látunk a búza levélcsúcsán. A búza rasszok -10°C, míg a tritikále rasszok -22°C-ig „bírják” a hideget. Uredospórái nyugati vagy északi szelekkel érkeznek hozzánk. A kalászosok rozsdabetegségei megfelelő fungicid választással jól kontrollálhatók. A Syngenta Kft. részéről fungicid portfóliónkból rozsdabetegségek ellen ajánljuk Önöknek az Amistar Prime Pack termékkombinációnkat, valamint az Elatus Era termékünket. Az Amistar Prime Pack Amistar 250 SC-t és Tern 750 EC-t tartalmaz. Az Amistar-ban lévő azoxistrobin kiváló hatékonysággal rendelkezik sárgarozsda, levélrozsda és árpa törperozsdával szemben (1. ábra), a Tern-ben lévő fenpropidin is növeli a hatékonyságot ezen kórokozókkal szemben is.

1. ábra: Amistar Prime hatékonysága rozsda betegségekkel szemben őszi búza zászlóslevelén, 44 nappal a kezelést követően (forrás: Syngenta magyarországi fejlesztői kísérlet, n=2, Boros Szilárd)

Kiemelendő az azoxistrobin élettani, juvenilizáló, termésnövelő hatása, valamint az is, hogy fokozza a kezelt növényállomány aszálytűrő képességét. Dózisa búzában és árpában 0,8-1,0 l/ha Amistar és 0,6-0,75 l/ha Tern. Kijuttatását búzában 2-3 nóduszos állapotban, árpában szárbaindulás kezdetekor javasoljuk. A termékkombináció kezelést követően időjárás és fertőzési nyomás függvényében 3-5 hetes tartamhatást biztosít, ez adott esetben kalászvédelemig is kitarthat. Másik termékünk az Elatus Era, amely kifejezetten rozsda ellen kifejlesztett hatóanyagot tartalmaz (75 g/l Solatenol), emellett protiokonazolt (150 g/l) is. Levélbetegségekre az ajánlott dózisa 0,75-1,0 l/ha, kalászvédelemre 0,8-1,0 l/ha. A magasabb dózis használata javítja a búza beltartalmi paramétereit (fehérje- és sikértartalom, EMT), fokozza a tartamhatást (4-6 hét). Ha kukorica volt a búza előveteménye, indokolt a felső dózis használata.

A röviden ismertetett fungicid termékeinkkel Önök is sikeresen vehetik fel a küzdelmet a búza és árpa rozsdabetegségeivel szemben.

További információ:
www.syngenta.hu

Törőcsik Éva (UPL Hungary Kft.) 

Hazánkban a kalászos termesztésből már évek óta az őszi búza termelése 1-1,2 millió hektár területet tesz ki. Az országos termésátlagok az elmúlt évtizedekben jelentős ingadozást mutattak, az elmúlt 15 évben egyes évjáratok között meghaladta a 2,5 t/ha-t. Ezt az ingadozását nagymértékben meghatározza az időjárás, a területek növényegészségi állapota. Éppen ezért az őszi búza agrotechnikai rendszerében a tápanyag ellátás mellett az integrált növényvédelem meghatározó szerepet játszik. A növényvédelmi tényezők közül az őszi búza termésbiztonságát leginkább a kórtani tényezők tudják befolyásolni, mivel az őszi búza a legérzékenyebb a kórokozókkal szemben. Jelentős számban vannak olyan betegségek, melyek súlyos kártételt okozhatnak a tenyészidőszak alatt.  Különböző betegségek fertőzési forrása nagyon eltérő lehet.

Ezek a kórokozók jelentős mértékben csökkentik a termés mennyiségét, illetve annak minőségét. Különösen veszélyes kórokozók közé tartoznak a rozsdabetegségek.

Az őszi búza rozsdabetegségei: a vörösrozsda/levélrozsda (Puccinia recondita, Puccinia triticina), szár vagy feketerozsda (Puccinia graminis) a sárgarozsda (Puccinia stiiformis).

A rozsdagombák a biotróf kórokozók közé sorolhatóak, ami azt jelenti, hogy csak élő növényeken képesek szaporodni. A rozsdagomba fajok eltérő hőmérsékleti igényűek.  A legmagasabb hőmérsékletet a szárrozsda igényli 20-24 °C, ami globálisan is meghatározza előfordulását. Főleg a déli országok területein jelentősebb a kártétele. Legalacsonyabb hőmérsékleten 10-15 °C fordul elő a sárgarozsda, vörösrozsdának kicsit magasabb a 15-17 °C, ahogy emelkedik a hőmérséklet, lehet a fertőzés megjelenésére számítani.

A szárrozsda (feketerozsda) nevéből kifolyólag a növény szárán, levél hüvelyén, a levél alapi részén és a kalászon egyaránt megtalálható.

Szárrozsda

Azonban hazánkban a rozsdabetegségek között egyik leggyakoribb a vörösrozsda, amely szinte minden évben felüti a fejét és kifejezetten a búzán károsít. Levélrozsdáról beszélünk, ezért a leveleket támadja meg.  A leveleken élénk, vörös színű telepek jelennek meg.

Vörösrozsda

A sárgarozsda hazánkban csak egyes évjáratokban okozhat jelentősebb károkat, azonban a betegség alkalmazkodó képessége miatt potenciális veszélyforrás. A leveleken sárga foltok jelennek meg, ha erős a fertőzés, a levél fonáki részen is megtelepszik. De akár később a kalászon is okoz fertőzést.

Sárgarozsda

Ezért nagyon fontos a búza területeinknek a növényvédelmi háttere, hogy a kórokozók megjelenését időben észleljük. Meghatározó tényező még a védekezésben, hogy a növényállományok jó kondícióban legyenek.

Mit tehetünk, hogy meg tudjuk óvni az állományokat a fertőzésektől?

UPL az alábbi készítményeit ajánlja a növényvédelmi technológiába:

  • Az állományok kondíciójának javítására a Fortial biostimulátorunkat 1 l/ha dózisban, ami segíti a nővény immunitását a vegetációban. Rugalmas kijuttatás 2 nódusztól- kalászhányásig alkalmazható.

A támadó kórokozó ellen a tavaszi időszakban a gyomirtással egy menetben a következő készítményekkel lehet védekezni:

  • Emerald (tetrakonazol) a gombák ergoszterol szintézisét akadályozza meg. Hatásmódja preventív, illetve kuratív. Gyorsan felszívódik, jól és egyenletesen oszlik el a növényekben. Alkalmazható dózis: 0,8-1 l/ha
  • Conrod (tebukonazol) szintén preventív, kuratív, eradikatív hatással rendelkezik. Alkalmazható dózis: 1 l/ha
  • A két készítménnyel kombinálva lehet alkalmazni a Chamane (axoxistrobin) termékünket. A felhasználása főleg az intenzív növekedési szakaszban javasolt.
  • A hatóanyag a mitokondriális enzimrendszerekhez kapcsolódva a gombák sejtlégzését gátolja. Az azoxistrobin a gombaölő hatása mellett a növényekben kedvező élettani változásokat is elindít „zöldítő hatás”.
  • A fungicides kezelések mellől soha ne maradjon el a Silwet Star mint felületi feszültség és habzáscsökkentő, tapadásfokozó adalék anyag 0,1 l/ha dózisban a hatékonyság növelésére.

További információ:
www.upl-ltd.com/hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!