2024. április 25. csütörtök Márk

Heti fókusz: Standard feletti terméseredmények a repcekísérletekben

Agro Napló
A fajtaválasztás szempontjából meghatározó kísérletek eredményeiről partnercégeink szakemberei tájékoztatnak. A válaszokért kattintson!

Standard feletti terméseredmények a repcekísérletekben

A hozzászólásokért kattintson!

Sólyom János
Corteva Agriscience
Pálffy András
RAPOOL Hungária Kft.
Zilahi András
Syngenta Kft.

Sólyom János (Corteva Agriscience) 

A Corteva Agriscience™ mint nemesítő vállalat tevékenységének a gazdálkodók számára leglátványosabb eredménye az, amikor új hibrideket vagy új technológiai lehetőséget mutathat be. Ez jelzi a kutatói és nemesítői munka előrehaladását, az innováció következő lépcsőjét. Ennek mérése fejlesztői kísérletek beállításával és értékelésével történik, annak számszerűsítésével, hogy az újabb hibridek milyen mértékben múlják fölül a korábbi, már termesztésben lévő standardként használt hibrideket.

A saját fejlesztői kísérleteket tekintve ki kell emelnem két olyan repce hibridet, amelyekre nem csak az igaz, hogy összesítve a kísérleti helyszíneket jól szerepelnek, hanem az is, hogy minden kísérleti lokáción egyaránt magasan a standardok szintje fölötti termést produkáltak.

Ez a két hibrid a PT298* és a PT303.

A PT298 az egyik legújabb Pioneer® hibrid a hagyományos, magas típusú őszi káposztarepcék csoportjában, kimagasló termőképességgel és kiváló pergésellenállósággal. Termésstabilitása kiemelkedő, ezt a rendkívül jó pergési ellenállása alapozza meg, e tekintetben a Pioneer® repce hibridek legjobbika. A termésstabilitásban közrejátszik a rendkívüli adaptációs képessége a hibridnek. Emellett a tarlórépa sárgaság vírusnak is ellenáll, ezáltal sokkal nagyobb biztonságot nyújt a termelőnek.

Tenyészidő szempontjából középérésű hibrid, olajtartalom alapján is a jobbak közé sorolható.

Őszi fejlődése a magas hibrideknek megfelelően gyors, és tavasszal egyértelműen ez a leghamarabb újrainduló hibrid a Corteva repce vetőmag kínálatában. Ezzel összhangban a virágzása is nagyon hamar elkezdődik, ahogyan ez látható a mellékelt fotón.

A Metkon™ 60 regulátor hatású gombaölő szer használatát javasoljuk ősszel a télállóság növelésére, tavasszal pedig az oldalhajtások számának maximalizálására.

Azoknak a repcetermesztőknek ajánljuk, akik számára fontos szempont a minél nagyobb termésstabilitás biztosítása, hiszen e tekintetben a PT298 minden kétséget kizáróan az egyik legjobb hibrid a Pioneer® őszi káposztarepce vetőmagkínálatában.

A PT303 hagyományos, magas őszi káposztarepce hibrid a Pioneer® nemesítés egyik legújabb eredménye, kimagasló termőképességgel és Protector® Sclerotinia tulajdonsággal jellemezhető.

A PT303 középkésői érésidejű repce, termőképessége kiugróan magas az eddigi hibridjeinkhez képest. Termésstabilitását nagyban növeli az a tény, hogy Sclerotinia ellen genetikailag megalapozott toleranciával rendelkezik. A Sclerotinia, más néven a fehérpenészes rothadás az őszi káposztarepce egyik legártalmasabb betegsége. A fertőzés súlyossága évenként eltérő mértékű lehet, az időjárástól függően szélsőséges esetben a kár elérheti a 40%-ot is. Hazánkban a Sclerotinia veszélye mindenhol jelentkezik a nagyszámú gazdanövény (őszi káposztarepce mellett mustár, olajretek, napraforgó, szója, gyomnövény) és a szűk vetésváltási fordulók eredményeként. Különösen mélyfekvésű és csapadékos területen célszerű toleráns hibrid, így a PT303 használata. Mindemellett a tarlórépa sárgaság vírusnak is ellenáll, ezáltal még nagyobb biztonságot nyújt a termelőnek. Ráadásul a magas termésszint mellé kimagasló olajtartalom is párosul, ami szintén fontos szempont lehet a hibridválasztás során.

Őszi kezdeti fejlődése és tavaszi újraindulása a magas hibrideknek megfelelően egyaránt gyors. Ennél a hibridnél is javasoljuk regulátor használatát ősszel a télállóság növelésére, tavasszal pedig az oldalhajtások számának maximalizálására.

Azoknak a repcetermesztőknek ajánljuk, akik keresik az innovatív, több szempontból is kimagasló hibrideket.

A hatékony gyomirtás érdekében válasszon a Corteva kínálatából őszi gyomirtó szert: a Runway™ a talajon keresztüli hosszú tartamhatásával, a Belkar™ rugalmas kijuttathatóságával és széles hatásspektrumával lehet jó választás. Regulátorként pedig a Metkon™ 60** gombaölő szer használatát javasoljuk ősszel és tavasszal.

A hatékony gyomirtás érdekében válasszon a Corteva kínálatából őszi gyomirtó szert: a Runway™ a talajon keresztüli hosszú tartamhatásával, a Belkar™ rugalmas kijuttathatóságával és széles hatásspektrumával lehet jó választás. Regulátorként pedig a Metkon™ 60** gombaölő szer használatát javasoljuk ősszel és tavasszal.

További információ:
www.corteva.hu

* PT298 repce hibrid azonos az Agile néven regisztrált hibriddel.
** A Metkon™ gombaölő permetezőszer azonos a 04.2/2722-1/2017 NÉBIH számon engedélyezett Conatra gombaölő permetezőszerrel.

Pálffy András (RAPOOL Hungária Kft.) 

A kisparcellás és az üzemi fajtasorok eredményei döntő jelentőségűek a RAPOOL Hungária Kft. fajtaszelekciós folyamata során. Az elmúlt években is számos helyszínen vizsgáltuk a repcéinket, és továbbra is törekszünk arra, hogy termelő partnereink számára a hazai körülményekhez adaptált, a legkülönbözőbb igényeket kielégítő megoldásokat kínáljunk a lehető legjobban teljesítő hibridek kiválasztásával.

A 2019–2020-as évben először beállított GOSZ–VSZT–NAK posztregisztrációs fajtakísérletekben, melyeket a NÉBIH vizsgálati módszerei szerint négy ismétlésben az ország hét különböző pontján végeztek el, a DYNAMIC a középérésű csoportban az első helyen végzett, számos ismert hibridet maga mögé utasítva.

A DYNAMIC nagyparcellás vizsgálatainkban, az aszályos tavaszi körülmények közepette is kiegyensúlyozottan szerepelt, amit bizonyít, hogy három év átlagában a Magyar Kukorica Klub által tanúsított fajtasori kísérleteinkben 4,66 t/ha-os hozamot ért el.

A DUKE kimagasló terméseredményekkel kapott hazai fajtaminősítést 2019-ben. A NÉBIH fajtaminősítő kísérleteiben a hibrid olajtartalma is kimagasló volt, ami a magas terméshozammal kiegészülve a legmagasabb olajtermésű hibriddé tette. Azon termelők számára ideális választás, akik magas színvonalon termesztik és olajbonifikációval értékesítik a repcéjüket.

A hivatalos fajtaminősítő és a RAPOOL nemzetközi kísérletei során is igazolódott, hogy a TEMPO száregészsége magasan átlagon felüli, aminek köszönhetően ellenáll a Verticillium- és a Sclerotinia-fertőzéseknek. Leginkább azon termelőknek ajánljuk a TEMPO-t, akik a szűk vetésforgó következtében komoly fertőzési nyomással szembesülnek, de gyengébb adottságú termőterületeken vagy tapasztalatlan termelők számára is kiváló választás.

A 2020-as betakarítási évben a BATIS abszolút győztesként végzett a közép- és kelet-európai kísérleti rendszerünkben. A BATIS termésstabilitását igazolja, hogy az aszályos tavaszi időjárás ellenére a bólyi és ceglédi helyszíneken 6 tonna/hektár feletti terméseredményeket ért el. Jól alkalmazkodó, a törődést megháláló hibridként jellemezhető.

Kísérleteinkben a TEMPTATION a középkötött talajokon ért el átlag feletti terméseredményeket. Kiemelkedő terméshozam- és olajtartalom-eredmények jellemezték a NÉBIH fajtaregisztrációs vizsgálataiban.

A DUPLO az őszi fejlődés bajnoka. A RAPOOL fejlesztői kísérleteiben az őszi időszakban a sztenderd hibridekhez képest 15%-kal több levéltömeget fejlesztett. Tavasszal erőteljes oldalágképződés jellemzi, és ez a jellegzetessége alkalmassá teszi a DUPLO-t akár széles sortávon történő termesztésre is.

A DUPLO termésstabilitását és magas olajtartalmát fokozza kipergés-ellenállósága. A RAPOOL mérései is igazolták, hogy a kipergés-ellenálló hibridek becőinek felnyitásához 30%-kal több energiára van szükség. Ez lehetővé teszi, hogy a DUPLO állományait hosszabb ideig „lábon tartsuk”, így jobban ütemezhető a betakarítása, akár deszikkálás nélkül is. A késői betakarítás kedvezően hat az olajtartalom alakulására, mivel a repce olajtartalmának maximumát az érési időszak végén éri el.

További információ:
www.rapool.hu

Zilahi András (Syngenta Kft.) 

Minden fajtatulajdonos azon dolgozik, hogy a lehető legjobb hibridjét hozza forgalomba, nincs ez másképp a Syngenta-nál sem. Éppen ezért nagy öröm számunkra, hogy az elmúlt években Magyarország kiemelt szerepet kapott a repce hibridek tesztelésében, így hazai körülmények között sokkal nagyobb számú fajtajelölt közül választhatjuk ki azt a hibridünket, melyet piaci forgalomba hozunk. Ennek az átalakulásnak köszönhetően korábbi fázisban kezdjük tesztelni a hibridjeinket hazánk több pontján kisparcellás kísérletekben, így több éven keresztül tudjuk vizsgálni a hazai termelők számára fontos értékmérő tulajdonságokat, mint például a terméspotenciál, termésstabilitás, betegség-ellenállóság stb. Természetesen ezen tulajdonságokon túl a termesztéstechnológia bizonyos elemeit is vizsgáljuk, hogy a magas terméspotenciállal rendelkező hibridek mellett szakmai tapasztalatainkat is megoszthassuk termelőinkkel.

Amikor egy hibridjelöltet kiválasztunk független kísérletekben is megvizsgáljuk teljesítményüket (NÉBIH és forgalmazói fajtakísérletek). Emellett a bevezetést megelőző két évben már termelőinkhez is helyezünk ki fajtasorokat, ahol a gazdák a saját területükön ismerkedhetnek meg hibridjeink teljesítményével, illetve ezekben a kísérletekben nem csak az új hibridjeink, de az adott évben elérhető portfólió kínálatunkat is kipróbálhatják. Az idei évben ennek a folyamatnak köszönhetően ismét egy új Syngenta hibrid válik elérhetővé termelőink számára, mely új szintet képvisel a repcetermesztésben, ismerjék meg legújabb hibridünket, az SY Glorietta-t, illetve az Aganos-t, melyet ugyan csak korlátozott mennyiségben, de már kipróbálhattak repcetermesztőink.

Az SY Glorietta kitűnő alkalmazkodóképességének köszönhetően az időjárási kihívásokra rendkívül jól reagál, így országszerte versenyképesen termeszthető. Új hibridünk nemcsak Európa-szerte, de Magyarországon is kimagasló terméseredményeket ért el (1. ábra).

Éréscsoportja és kezdeti fejlődése okán korai vetésre is alkalmas, hidegtűrése kiváló, ami szintén fontos szempont lehet a hibridválasztás során. Tavasszal nem nyurgul fel, lassú és fokozatos magszárba indulás jellemzi, aminek köszönhetően a késő áprilisi fagyok kevésbé veszélyeztetik. Középérésű, magas állományt nevelő hibrid, mely jó szárszilárdsága okán kiemelkedő állóképességgel rendelkezik. Az SY Glorietta hibridet kiemelkedő betegség-ellenállóság jellemzi a fóma és szklerotínia betegségekkel szemben. Emellett tarlórépa-sárgaság vírus elleni (TuYV) rezisztenciával is rendelkezik. További erénye a kiemelkedően látványos nitrogén reakció és -hasznosulás a piacvezető versenytársakkal szemben. Termesztésével még akkor is jó termésre lehet számítani, ha a talajban a nitrogén feltáródása nem a legoptimálisabb.

Azon repcetermelőinknek ajánljuk, akiknek fontos a kiemelkedő terméspotenciál és termésstabilitás, valamint a jó télállóság és a repce fő betegségeivel szembeni tolerancia.

Az Aganos a Syngenta új, közép-korai éréscsoportba tartozó repce hibridje.

Mind a legnagyobb repcetermelő országokban, mind pedig a közép és dél-európai országokban terméspotenciálját tekintve a legkiemelkedőbbek között szerepelt (2. ábra).

Zárt térállás, közepes növénymagasság jellemzi, mely megkönnyíti a szántóföldi növényvédelmi kezeléseket. Közép-korai hibrid, korai virágzással és jó télállósággal. Átfogó ellenállóképességgel valamennyi szárbetegséggel szemben, valamint a tarlórépa sárgaság vírussal (TUYV) is rezisztens.

Tápanyagban gazdag, kedvező vízháztartású területeken kimagasló terméseredményre képes.

Miért érdemes Syngenta repcét választani?

  • Magas terméspotenciállal rendelkeznek.
  • Átfogó ellenálló képességgel rendelkeznek valamennyi szárbetegséggel szemben.
  • Pergési hajlamuk kifejezetten alacsony.
  • Kiváló ár-érték arányt képviselnek.

Ha bővebben szeretné megismerni hibridválasztékunkat tájékozódjon a honlapunkon.
www.syngenta.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!