Heti fókusz: Szójafajták termőhelytől függő termőképessége

Agro Napló
Szójafajtát termőhelyhez célszerű választani, elengedhetetlen, hogy a saját térségünkben termesztett fajtákkal kapcsolatos tapasztalatokat, kísérleti adatokat kiértékeljük. A Galldorf Zrt. szakembere szól hozzá a témához.

Popovics Tamás
Galldorf Zrt.

A szója nyereséges termesztése nagy szakértelmet kíván, egy adott szójafajta hazai piacon való megjelenése kizárólag több éves kísérletben elért kiemelkedő teljesítményének bizonyítása után következhet be. Az új fajtákkal történő fejlesztési kísérleteink - a demo, kisparcellás, Nébih, majd a nagyüzemi kísérletek - az ország különböző tájegységein kerülnek beállításra. Ennek jelentősége, hogy nemcsak az adott térségre jellemző termeszthetőségi adottságokra, hanem az adott éréscsoportú szójafajta országos adaptálhatóságáról is információt kapunk.

2019-ben - hasonlóan a tavalyi esztendőhöz - Magyarországon kb. 60.000 hektáron termeltek a gazdák szóját. Hazánk egész területe alkalmas a szójatermelésre, a tenyészidő helyes megválasztása így különösen fontos. Megfelelő termőhely, fajta, technológia kiválasztásával, harmonikus tápanyagellátással és kielégítő növényvédelemmel az egyik legjövedelmezőbb növényünk lehet a szója. Az ország északi, hidegebb, esetleg a tavasszal később művelhető termőterületeire az igen korai (000), és a korai (00-0) fajták választása javasolt, a déli területeken a középérésű (I.) fajták nagy biztonsággal beérnek.

A Galldorf Zrt. célja a teljesítmény és a hozam maximalizálása, stabil, minden éréscsoportot tartalmazó termékportfólió létrehozása az exkluzív Euralis genetika alapján, amely innovatív értékmérő tulajdonságokat és magas hozzáadott értéket biztosít gazdálkodóinknak!

Igen korai éréscsoportja ellenére (000) az ES Comandor kiemelkedő, 4-5 tonna/ha-t meghaladó terméspotenciállal rendelkezik. A Nébih által végzett kisparcellás fajta összehasonlító kísérletben éréscsoportjában a csoportátlag felett teljesített, de legnagyobb érdeme, hogy másodvetésben képes 2-3 tonna/ha termést hozni. 2018-ban Baranya megyei Hobolon mustár és korán lekerülő árpa után másodvetésben hektáronként 2,8-3,2 tonna termést adott. Vetési optimuma tág, nagyon jó kezdeti fejlődésű, kalászos után is biztonsággal vethető, bár egy kelesztő öntözés adott esetben segíti a biztos indulást.

A következő, korai éréscsoport stabil, megbízható fajtája továbbra is az ES Mentor (00), amely az IKR szójakísérleteiben (Újmohács, Túrony, Hajdúnánás) 3 kísérlet átlagában 4,64 tonna/ha eredményt produkált, maga mögé utasítva az éréscsoport többi tagját. A NÉBIH fajtakísérleteiben továbbra is (00) éréscsoport standard, nem véletlen, hogy még mindig az egyik legnépszerűbb szójafajta egész Európában.

Az igen korai és a korai éréscsoport közötti átmenetet képviseli az ES Advisor (00/0), amely a Magyar Szója Nonprofit Kft. 6 hazai helyszínt tartalmazó fajtabemutatóin kimagasló, 3,97-4,38 tonna/ha eredményt tudott felmutatni.  Kiemelkedő termőképessége, átlag feletti 38-42%-os fehérjetartalma, erős, megdőlésre nem hajlamos szára miatt hamar megkedvelték a hazai termelők.

Kínálatunk legígéretesebb fajtája a középérésű (1) csoport legerősebb tagja, az ES Mediator. A legnagyobb termőképességű, új generációs Euralis szójafajta, amely intenzív körülménye között kimagasló eredményekre képes. A NÉBIH szója kisparcellás fajta összehasonlító kísérleteiben 2019. évben az alábbi terméseredményeket produkálta: Iregszemcse 6,42 tonna/ha, Bóly 5,79 tonna/ha, átlagtermése 4,68 tonna/ha volt, ami 7,1%-kal múlta felül az éréscsoportjába tartozó standard fajtákat. IKR szójakísérleteiben (Újmohács, Túrony, Hajdúnánás) 3 kísérlet átlagában 4,68 tonna/hektár eredményt produkált, a legjobb eredményt adva az éréscsoport többi tagja előtt. A már korábban is hivatkozott Magyar Szója Nonprofit Kft. 6 hazai helyszínt tartalmazó fajtabemutatóin kimagasló, 4,63-4,83 tonna/ha eredményt tudott felmutatni.

  IKR kísérletek Magyar Szója kísérletek Nébih kísérletek
Igen korai éréscsoport (00)
ES Mentor
4,64 4,20 3,79
Korai éréscsoport (00/0)
ES Advisor 
4,63 4,34 4,17
Középérésű csoport (1)
ES Mediator 
5,69 4,83 4,68

Újdonság a szója oltásában: Rizoliq TOP S – csak a Galldorf Zrt. vetőmag kínálatában

A Galldorf Zrt. / Euralis Kft. /Hechta Kft. 2019-ben kezdődött együttműködésének köszönhetően a szójafajtáink számára elérhetővé vált a világszerte már 12 millió hektáron sikerrel alkalmazott Rizoliq Top S oltóanyag.

A Rizobacter cég Rizoliq Top S terméke már a vetőmagok zsákolása előtt a magra vihető, köszönhetően annak, hogy a termék két részből áll. A termék egyik része maga a baktérium preparátum, a másik része pedig a baktériumokat védő különleges adalékanyag, amely hosszan életben tartja a baktériumokat a vetőmag felületén. A két anyagot a vetőmagüzemben együtt viszik fel a vetőmagok felületére. A Rizoliq Top S két rendkívül hatékony és rezisztens nitrogénkötő baktérium törzset tartalmaz a biológiai nitrogén megkötés maximalizálása érdekében. Az oltóanyag magas, 1x1010 koncentrációban tartalmazza a baktériumokat.

Rhizoliq Top S baktérium készítménnyel kezelt szója vetőmagok zsákos kiszerelésűek és csak Galldorf Zrt. által forgalmazott egyes Euralis szója vetőmagok vásárolhatóak meg ezzel az oltóanyaggal.

Sikeres és eredményes szójatermesztést kíván a Galldorf Zrt.!

További információ:
www.galldorf.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!