Heti fókusz: Tavaszi védekezések repcében

Agro Napló
A sikeres repcetermesztés sarkalatos pontja a tavasszal esedékes rovarok és kórokozók elleni védekezés, szakértőink mondják el, hogy mikor, mi ellen és mivel védekezzünk.

Tavaszi védekezések repcében

A válaszokért kattintson!

Perényi Marianna
Bayer Crop Science
Papp Zoltán
Corteva Agriscience™
A DowDuPont Mezőgazdasági Üzletága
Hőgye Szabolcs
FMC-Agro Hungary Kft.
Gaál Orsolya
Nufarm Hungária Kft.

Perényi Marianna (Bayer Crop Science) 

A nyereséges termesztéshez a repcének egyre intenzívebb védelem kell. Ennek soron következő lépése a korai kártevők és kórokozók elleni védekezés és a regulátoros kezelés. Regulátor nélkül a kevesebb oldalelágazást fejlesztő, megdőlésre-kipergésre hajlamos repce 10-15%-al kevesebbet terem, egy közepes vagy erősebb mértékű rovarkártétel esetén a várható termés akár 20-25%-át is elveszíthetjük!

A tavaszi időjárás a rovarkártevők korai megjelenését hozta repce táblákon: a felmelegedés hatására megkezdődött a betelepedés, a védekezés az országban sok helyen már folyik. A repce táblákon kihelyezett sárgatálak több helyen mutatták a nagy repceormányos, a repceszár-ormányos, sőt, már a repcefénybogár megjelenését is.

A megfelelően áttelelt táblákon a melegedő időben ébred a repce is, a növények fejlődése folytatódik: ebben az időszakban dől el az oldalhajtások száma és kezdődik el a virágzat kialakulása. Ezért a jelentős kórokozók elleni hatékony védelem mellett fontos a növekedés megfelelő szabályozása is. Ezért célszerű olyan készítményt választani, amely gombaölő és regulátor hatással is rendelkezik.

A Bayer a kora tavaszi védekezéshez gomba- és rovarölő szert tartalmazó technológiai csomagot ajánl:

A Bayer Repce Pro csomag

Folicur Solo

Tavasszal a repce szárba indulásától a virágzás kezdetéig alkalmazható 0,5-1,0 l/ha dózisban. A tebukonazol hatóanyag kedvezően hat a repce növekedésére: növénymagasság csökkentő, szárszilárdító és oldalhajtás serkentő hatással, valamint betegségek elleni kiváló hatékonysággal rendelkezik. Kora tavasszal - a repce szárba indulásának kezdetén alkalmazva regulátor hatása markáns: a kezelés hatására a növényi hormonok arányainak változása (auxin és citokinin tartalom nő, a gibberelin és etilén tartalom csökken) azt eredményezi, hogy több és erőteljesebb oldalelágazódás képződik a növényeken. Ennek a folyamatnak a fontosságát nem lehet figyelmen kívül hagyni, ugyanis a repce becők 60-70% az oldal-elágozásokon található!

Proteus

A tiakloprid és a deltametrin gyári kombinációja. Ebből adódó kettős hatásmódja (kontakt és szisztemikus) gyors taglózó hatás mellett hosszú hatástartamot, valamint a jelentős kártevők lárvái és kifejlett egyedei ellen erőteljes hatást jelent. A Proteus rendelkezik "anti-feeding", azaz táplálkozást-akadályozó hatással is: a rovarok a kezelés után már nem táplálkoznak, így akkor sem okoznak már kárt, ha a kezelés hatására csak lassabban pusztulnak el.

A környezeti tényezők mellett rovarkártevők esetén az előző évi szerhasználat is befolyásolhatja azt, hogy tavasszal mely készítmények alkalmazhatók.
A Proteus felhasználása 0,5-0,75 l/ha dózisban, a vetéstől a betakarításig 2 alkalommal engedélyezett. Így megfelelő választás azoknak, akik ősszel is használták és azoknak is, akik ősszel más rovarölő szer egyszeri alkalmazási lehetőségét már kihasználták.

A növényvédelmi teendők mellett az eredményt nagyban befolyásoló egyéb tényezőkre – időjárás, termény árak, szállítási lehetőségek – termelői szinten nincs sok ráhatás. Ezért érdemes azokra a területekre koncentrálni, ahol a termelői döntés hat a későbbi eredményre. A Bayer Repce Pro csomag ideális választás a repce kora tavaszi védelmére: kedvező áron oldható meg a repce kora tavaszi növényvédelme. A csomag – dózistól függően – 10-20 ha repce gombabetegségek és rovarkártevők elleni védelmére, valamint növekedésszabályozására használható készítményeket tartalmaz. A csomagban lévő Folicur Solo és Proteus felhasználása nem csupán őszi káposztarepce védelmére engedélyezett, így a szezon kezdetén beszerzett Bayer Repce Pro csomag több kultúra védelmére is szolgálhat - tervezzen vele bátran!

További információ:
agro.bayer.co.hu

Papp Zoltán (Corteva Agriscience™ A DowDuPont Mezőgazdasági Üzletága) 

A repce tavaszi növényvédelme és tápanyag-utánpótlása meghatározza a végső eredményességet. A tavaszi tápanyag-utánpótlási és növényvédelmi beavatkozások 30-50 %-al befolyásolják a repce termőképességét. Ki kell elégíteni a repce nitrogén, kén és bór igényét. Kora tavasszal a repce intenzív növekedési stádiumban van és számos gyom, kórokozó és kártevő károsíthatja. Ezek ellen védekezni kell.

A repce fejtrágyázásának kihagyhatatlan szereplője a nitrogén menedzsment. Ezzel a technológiával segítjük a kijuttatott nitrogén műtrágya hasznosulását, gátoljuk a kimosódását a talajvíz irányába és az elillanását a levegő irányába. Különösen nitrogén tartalmú folyékony műtrágya esetén célszerű és egyszerű használni az N-Lock™ nevű nitrogén stabilázátort, amely méréseink szerint 60-80 %-al több felvehető nitrogént tud megtartani a gyökérzónában, ami 2-500 kg/ha-al is növelheti a termés mennyiségét és egyúttal jelentős lépést teszünk a környezetvédelem területén is.

Ha nem sikerült az őszi gyomirtás vagy valamilyen ok miatt nem történt meg, akkor tavasszal két készítményt érdemes használni. A tavaszi gyomirtással – gyomosodástól függően – 3-500 kg/ha termést lehet megmenteni és jelentősen megkönnyíthetjük a betakarítás gyorsaságát és minőségét (kisebb pergési veszteség). A Galera™ elsősorban a szikfű-, pipitér és aggófű fajok, ragadós galaj, kék búzavirág,  illetve mezei acat esetében alkalmazható. Zöldbimbós állapotig használható, keverhető rovarölőszerrel vagy gombaölő szerrel. Az Ikarus™ a fenti gyomok mellett jó hatékonysággal irtja a pipacsot, illetve mellékhatással rendelkezik a sebforrasztó zsombor és a mezei árvácska ellen. Azonban csak szárbaindulásig használható és tavasszal csak önmagában lehet kijuttatni.

Ikarus™ hatása pipacs ellen a kezelést követő 42. napon.

Nagyon fontos terület a kórokozók elleni védelem illetve a szármegdőlések csökkentése. Ebben az időszakban számos betegség fertőzhet, pl. fehérpenészes szárrothadás vagy fómás szárrák. Az ellenük való védekezést szárbaindulás elején el kell kezdeni. Szintén alapvető elem, hogy elkerüljük az állomány megdőlést, ami termésveszteséggel és a lelassuló illetve megnehezedő betakarítással jár. Ezen két utóbbi tényezőt a Metkon™ 60 nevű készítménnyel lehet megoldani, amely regulátor és gombaölő hatással is rendelkezik. Tavaszi használatával akár 2-400 kg/ha-al is fokozhatjuk a termésátlagot. A készítmény keverhető a gyomirtó szerek közül a Galera™-val és a rovarirtó készítmények közül a Nurelle-D™-vel.

Nurelle-D™ hatása a repce szárormányosok ellen a kezelést követő 56. napon, felül kezeletlen. Szolnok 2014.

Jelentős károkat okozhatnak a szárormányos fajok, a repce szárormányos és a nagy repceormányos. Méréseink szerint kártételük elérheti a 800-900 kg/ha-t is, de a rossz időzítés is okozhat 2-300 kg/ha terméskiesést. Kora tavasszal érdemes kitenni a sárga ragacslapokat, amelyekkel hamarabb és pontosabban lehet jelezni a kártevők betelepülését (a sárgatálakkal szemben), így a védekezés pontos idejét. Különösen hideg éjszakák idején (de ha napközben 10-15 oC is van) a Nurelle-D™ használata jelenti a megoldást. Gázhatása miatt hideg időben is dolgozik, képes a rejtett helyeken megbúvó kártevőket is pusztítani és hosszú hatástartama van (hőmérséklettől függően 7-10 nap).

A készítmény megalapozza a nem sokkal a szárormányosok után megjelenő repce fénybogár elleni védelmet is. A készítmény keverhető a gyomirtó szerek közül a Galera™-val és a regulátorok közül a Metkon™ 60-al.

Ezek a kezelések biztosítják a termelőt arról, hogy kihasználja a repce hibridek terméspotenciálját és nyereségessé tegyék a termelést.

További információ:
www.corteva.hu

Hőgye Szabolcs (FMC-Agro Hungary Kft.) 

A tavasz beköszöntével aktuálissá válnak a repce tavaszi növényvédelmi teendői; védekezni kell a szárormányosok, a tavaszi kelésű gyomok, a kórtani problémák, majd azt követően a repce-fénybogár károsításai ellen.

Az elmúlt évek zöldtrágyanövényei (mustár, olajretek) és a repce vetésterületének növekedése, valamint a korai és melegebb tavaszok magával hozták az állati kártevők és betegségek felszaporodását.

A tél gyérítő hatása csak a tavaszi felmelegedés és kártevőbetelepedés alkalmával mérhető. Enyhébb telek után, szomszédos táblákban keresztesvirágúak nagyobb területen történt vetése esetén kultúránk fokozott odafigyelést kíván.

Az elmúlt napokban, hetekben kihelyezett sárgatálakban a nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) (1. kép) magas fogási számai a fejlettebb repcékben a szárormányos elleni védelmet sürgetik. A nagy repceormányos lárvái által odvasított szár (2. kép) kevesebb tápanyagot képes továbbítani a virágzat/termés felé, így jelentős terméscsökkentő tényezőként kell számolni vele.

 

1. kép: Nagy repceormányos

2. kép: Nagy repceormányos szárkártétele

A repceszár-ormányos (Ceutorhynchus pallidactylus) (3. kép), valamivel később, az „igazi tavasz beköszöntével” keresi fel a repcét és szintén a szárat károsítja.

3. kép: Repceszár-ormányos

Ezen kártevők ellen az FMC ajánlatából a legegyszerűbb és leghatékonyabb védekezési lehetőséget adja Rapid® CS rovarölő szer, mely a hullott csapadéktól, hőmérséklettől és az UV sugárzás erősségétől függetlenül ki tudja fejteni rovarölő hatását. A hatóanyag (gamma-cihalotrin) és annak kapszulázott formája a tartamhatás „zálogai”. A tavaszi 10-20 °C-os nappali hőmérséklet és esti fagyok bekövetkezése esetén is biztosít 4-5 nap tartamhatást. A Rapid® CS repcében az AKG integrált programban bármikor alkalmazható.

Amennyiben repceállományunk gyomirtása ősszel nem történt meg, úgy az most tavasszal aktuálissá válik. A talaj felmelegedésével megindult a gyomosodás (4. kép)

4. kép: Kikelt szikleveles tyúkhúr, 2019.

A tavaszi gyomirtásra az FMC a Salsa® 75 DF gyomirtó szerét ajánlja. Ideális felhasználási időszaka a kétszikű gyomok 2-4 leveles, a repce maximum 8 leveles állapota. A készítmény levélen és talajon keresztül képes kontrollálni a kétszikű gyomok kelését, és biztosítani a gyommentességet. Kijuttatható tankkeverékben egyszikűirtóval és/vagy Rapid® CS rovarölő szerrel is. A hőmérséklet nem befolyásolja hatékonyságát, így korai gyommentesítésre (akár a napokban is) kiválóan használható.

Ha megoldottuk a rovarvédelmet és a gyommentesítést, foglalkoznunk kell a kórokozók elleni védelemmel is. Tavasszal az áttelelt levelek a fertőzési forrásai az újonnan képződött növényi részeket megbetegítő fómás levélfoltosságnak (5. kép). Az ellene való kezeléshez szükséges szer kiválasztásánál célszerű figyelembe venni a kórokozó mentesítésen kívül a „regulátor” hatás meglétét. A Riza® 250 EW gombaölő szer mindkét kritériumnak megfelel, magas tebukonazol tartalmának köszönhetően egyszerre védi kultúrnövényünket és segíti az elágazások képződését.

5. kép: Phoma lingam levélfertőzése

A tavasz folyamán a késői fagyok a szár felrepedését okozhatják (6. kép), utat nyitva a kórokozóknak. Ezért a termés stabilizálásban nagy szerepe van ezen tünetmegjelenések csökkentésének. A tavaszi regulátoros kezeléssel együtt megvalósuló bórpótlás csökkenti a fagyok okozta károsodást. Az FMC kínálatában megújult Komplex Kénesbór kiváló megoldásként szolgál erre a problémára, magas bór- és felszívódását segítő molibdéntartalmával. A készítmény kén- és nitrogénkiegészítői okán az intenzív fejlődés és egészséges szár kialakulásának motorja lehet.

6. kép: Fagyás miatti szár felrepedés

A repce-fénybogár (Meligethes aeneus) (7. kép) tartósan 9 oC felett kezdi meg a betelepülését, a repce rejtett-, zöld-bimbók megjelenésének időszakában. A károsítást főként az imágók okozzák a bimbók rágásával, odvasításával, kevesebb megtermékenyült becőtömeget eredményezve.

7. kép: Repce-fénybogár és kártétele

A repce-fénybogár elleni védekezés hatékony eszköze az FMC Avaunt® 150 EC rovarölő szere, mely kontakt- és gyomorméreg. A hatékony védekezés feltétele: a fénybogár betelepüléskori, legkésőbb a repce zöldbimbós állapotában történő permetezés elvégzése. A virágzatot károsítani igyekvő egyedek az első harapásukat követőn 2-4 órán belül teljesen lebénulnak, károsításuk megszűnik majd tartalék tápanyagaik függvényében néhány napon belül elpusztulnak. Az Avaunt® 170 ml/ha dózisában az időjárástól függetlenül, 8-(10) napos tartamhatásával megvédi a repcét a fénybogár kártételtől. Normál évjáratban a zöldbimbós állapottól a virágzás kezdetéig eltelt időt „lefedi” az Avaunt® tartamhatása. A virágbimbók felnyílásával a fénybogár egyedek pollenhez jutva megszűnnek mint repce károsítók.

Eredményes repcetermesztést kívánunk!

További információ:
www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

Gaál Orsolya (Nufarm Hungária Kft.) 

Az ország nagy területén szokatlanul enyhe és csapadékmentes telet zárhatunk, szokatlanul korán. A repceállományok mégsem mutatnak szép képet, mert a száraz ősz miatt a növények nagyon nehezen keltek ki, a táblák foltokban hiányosak. Február végére sok helyen az elmúlt fél évet tekintve 150-200 mm csapadékhiány mutatkozik a normál évjárathoz képest, ami tovább gyengítette az állományokat.

Az enyhe időjárás miatt az ormányosok már február közepén nagyobb számban jelentek meg a repcetáblákban, emiatt az ellenük való védekezést február végén, március elején el kell kezdeni, főleg az ország déli részén. A sikeres védekezés megalapozza a betegségek elleni védelmet is, hiszen a rovarok által ejtett sebzéseken át a gombák könnyebben fertőzhetik a növényeket. A másik legfontosabb feladat tél végén a legyengült állományok kondicionálása, amihez a Nufarm 1,5 l/ha Aminoplant biostimulátor alkalmazását javasolja.

Az ormányosok elleni védelemre kora tavasszal a Nufarmnak több megoldása is van. A Kaiso Plusz 48 csomag tartalma 4x5 l Pyrinex 48 EC és 5x1 kg Kaiso EG. A Pyrinex Supreme gyári kombináció pedig a klórpirifosz hatóanyag mellett tartalmazza a béta-ciflutrin hatóanyagú piretroidot. A repceszárormányos és a nagy repceormányos elleni védekezéssel egy menetben szoktuk elvégezni a tavaszi első gombaölő szeres kezelést és regulátorozást is, amely a fóma elleni védelem mellett az oldalhajtások számának növelését is megcélozza. A Nufarm két olyan csomagot is ajánl, amelyben a két technológiai elem egyben megkapható. A Repce Plusz 48 csomag tartalma 4x5 l Pyrinex 48 EC + 5x1 kg Kaiso EG + 6x5 l Mystic 250 EW, ami 33 hektárra elegendő. A Repce Plusz Supreme csomag tartalma 5x5 l Pyrinex Supreme + 4x5 l Mystic 250 EW.

A következő kihívást a fénybogár jelenti, amely ellen a megjelenését követően azonnal, akár már zöld, de leginkább sárga bimbós állapotban kell permetezni. Ha ebben a fenológiai állapotban sikerült a fénybogarat elpusztítani, a virágzásban továbbra sem feledkezhetünk meg a rovarölő szeres védekezésről. Ugyanis ekkor jelenik meg a táblán a repcebecő-gubacsszúnyog. Kártétele jelentős lehet, akár 18-28 százalékos termésveszteséget okozhat. Az imágók rajzása a repce virágzásának kezdetén indul, és május közepéig tart. Az ebben az időszakban végzett rovarölő szeres védekezések esetén ugyanakkor fontos figyelembe venni, hogy a virágzó repcetáblákat méhek járják. A 2018-as évtől kezdve a Nufarm Hungária Kft. forgalmazza Magyarországon a Mavrik 24 EW rovarölő szert, melyet akár virágzó kultúrákban nappal is kijuttathatunk, anélkül hogy a méheket veszélyeztetnénk.

A gombák elleni védekezést is folytatnunk kell, hiszen a fóma mellett a szklerotínia és az alternária is komoly termésveszteséget okozhat. A szklerotíniafertőzés a repce bimbós állapotától a virágzás végéig az időjárástól függően bármikor kialakulhat. Az ellene való védekezést már megkezdhetjük sárga bimbós állapotban, vagy elvégezhetjük virágzásban. Erősen hajlamosító időjárás esetén, főleg, ha zöldítő hatású strobilurin hatóanyagú készítményt is használunk, célszerű a virágzás elején permetezni. A Tazer Kombi csomag rugalmasan kezelhető gombaölő szeres védelmet biztosít a repcében a szklerotíniával, a fómával és az alternáriával szemben. Hatalmas előnye, hogy a két hatóanyag, a tebukonazol és az azoxistrobin két külön kannában található, így akár külön-külön is kijuttatható. A csomag tartalma 2x5 liter Mystic 250 EW, amely a tebukonazolt és 2x5 liter Tazer 250 SC, amely az azoxistrobin hatóanyagot tartalmazza. Az azoxistrobin széles körű fungicid hatása mellett zöldítő hatással is bír, ami hosszabb élettartamot, több tápanyag felvételét és erőteljesebb asszimilációt, ezáltal több és jobb minőségű termést eredményez. A Tazer 250 SC hatóanyaga felszívódik a növénybe, hatása hosszú ideig kitart. Legjobb, ha a fertőzést megelőzően juttatjuk ki, így biztosíthatjuk az egészséges állományt.

A Zamir tebukonazol és prokloráz hatóanyagok gyári kombinációja. A prokloráz lokálszisztémikus hatóanyag blokkolja a kórokozók terjedését, megakadályozza a szaporítóképletek kifejlődését. A készítmény másik hatóanyaga a jól ismert tebukonazol, mely felszívódás után transzlokálódik, így védve a növényt. A két hatóanyag jól kiegészíti egymást, tökéletes védelmet biztosítva a kultúrnövénynek. Repcében egy tenyészidőszakon belül egy alkalommal lehet felhasználni a készítményt, amelyet megelőző jelleggel virágzás idején, legkésőbb a virágzás végéig juttassunk ki, 1,0–1,25 l/ha dózisban (célszerű a magasabb dózist alkalmazni).

A Nufarmer magazin repce különszáma elérhető a képre kattintva.

További információ:
www.nufarm.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!