Heti fókusz: Többfrontos védelem repcevetőmag-csávázással

Agro Napló
A Bayer két készítménnyel is támogatja a repce kezdeti fejlődését, Perényi Marianna mutatja be a vetőmag védelmében kifejlesztett megoldásokat.

Perényi Marianna
Bayer Crop Science

A vetőmagok védelmére a csávázás világszerte alkalmazott és elismert eljárás. A vetőmagkezelés már a korai fejlődési szakaszban védi a kártevők és kórokozók támadásától a kelő növényt, amikor az rendkívül sérülékeny. Hatékony készítményekkel, jó minőségű csávázással és vetéssel lehet a legjobb esélye a repcének is, hogy egészséges, optimális fejlettségű őszi állomány legyen.

A Bayer két készítménnyel is támogatja a repce kezdeti fejlődését és segíti a repce termelők munkáját.

Kétfrontos védelem

A Scenic Gold két hatóanyaga, a fluoxastrobin és a fluopikolid kiemelkedő védelmet biztosít a korai peronoszpóra, csírakori fóma, csírakori alternáriás betegség és palántadőlés (Rhizoctonia solani) ellen. A korai kórokozók elleni hatékonysága révén kedvezően befolyásolja a kelést és az állomány homogén tél előtti fejlődését.

A Buteo Start a Bayer flupiradifuron hatóanyagú rovarölő csávázószere, mely védelmet biztosít az állományt támadó korai kártevők, a földibolhák, repcebolha és a káposztalégy ellen. A flupiradifuron a Bayer saját, butenolidok csoportjába tartozó új fejlesztésű hatóanyaga, a rovarok nikotin acetil-kolin receptorához kötődik (nAChR), utánozza a természetes idegi ingerület-átvivő anyagokat, így a rovarkártevők nikotin acetil-kolin receptorait blokkolja. A csávázószerrel kezelt vetőmag felületéről a hatóanyag az edénynyalábokon keresztül a kifejlődő zöld részekbe jut, a sziklevelekben és a levélszéleken halmozódik fel.

Mivel a földibolhák és a repcebolha a táplálkozást és károsítást általában a szikleveleken kezdik, ezért a sziklevélben felhalmozódó hatóanyag védelmet biztosít a korai kártevők ellen. Szisztémikus jellege miatt a korai szívókártevőkkel szemben is védelmet nyújt. A rovarölő csávázószer alkalmazása a kártevők elleni integrált védekezési stratégia elengedhetetlen eleme. Ha a betelepülés elhúzódó, vagy a fertőzés mértéke indokolja, állománykezelés alkalmazása is indokolt lehet. A flupiradifuron besorolása házi méhekre kockázatbecslés alapján: nem jelölésköteles.

Precíz munka

Az Acceleron Elite a Bayer jelenlegi legmagasabb szintű védelmét biztosító repce vetőmagvédelmi megoldása: Scenic Gold és Buteo start kezelések kombinációja. Komplex védelmet biztosít a repce korai fejlődése idején támadó kórokozókkal és kártevőkkel szemben.

A nemesítés és a csávázás szakértőinek új megoldásával megalapozhatja a termesztés sikerét: az Acceleron PRECISION a kártevők és betegségek elleni védelem mellett speciális technológiával kialakított nagyobb méretű, egyöntetű vetőmag tételt jelent.

Kiváló minőségű, egyenletes vetést tesz lehetővé anélkül, hogy befolyásolná a vetőmag csírázást, vagy a kelést. Szemenkénti vetéshez is jó választás.

2022-ben a DK EXCITED speciális Acceleron PRECISION vetőmag kezelési eljárással is elérhető!

Csávázott vetőmag vetésekor minden esetben tartsa be az itt elérhető előírásokat!

 

További információ:
agro.bayer.co.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!