Heti fókusz: Tuning a sikeres induláshoz

Agro Napló
A biostimulátorok, valamint a talaj- és növénykondicionáló készítmények alkalmazásának célja a tápanyagfelvétel intenzitásának és hatékonyságának javítása és a stresszolerancia növelése a jobb termésminőség és -mennyiség elérése érdekében. Nézzük, mivel tuningolhatjuk növényeinket:

Tuning a sikeres induláshoz

Nézzük, mivel tuningolhatjuk növényeinket, a válaszokért kattintson:

Kabai Gábor
AGRO.bio Hungary Kft.

Nádudvari Éva
Arysta LifeScience Magyarország Kft.
Rácz Tibor
FMC-Agro Hungary Kft.
Imreh Gergő
Natur Agro Hungária Kft.
Szabó Péter
Plantaco Kft.

Kabai Gábor (AGRO.bio Hungary Kft.): 

Az idei tél tartogatott meglepetéseket, de összességében elmondható, hogy az időben elvetett őszi kultúrák megfelelően „vonultak” telelőre és a tavasz érkeztével szép képet mutatnak a határban.

Segítsük növényeinket, hogy aratásig megmaradhasson bennük a lendület!

Az agronómia legfontosabb feladata kora tavasszal az ébredő növények tápanyaggal ellátása, a töretlen fejlődés biztosítása. Ahhoz, hogy a hajtások fejlődése megfelelő legyen a műtrágyák mellett lombtrágyák és biostimulátorok pl. Algafix® alkalmazásával is hozzájárulhatunk. A Scenedesmus rubescens balatoni algából készült Algafix® biostimulátor kizárólagosan csak kinetin növényi hormont tartalmaz.

A kinetin a növény föld feletti részeit stimulálja. Alkalmazásával okszerűen, pontosan tudunk az élettani folyamatokba beavatkozni. Segíti a kiadott tápanyagok hasznosulását, ezért a hajtások harmonikusan, összehangoltan fejlődhetnek. A télen keletkezett sérülések gyógyulását serkenti.

A tavaszi vetésekkel is szépüljön a határ!

A jó start alapvető a jobb termés eléréséhez. A kezdeti gyors fejlődés nem csak kémiai úton mikrogranulált starterekkel érhető el! A BactoFil® talajoltó készítményekben (BactoFil® A10, BactoFil® B10) lévő komplex baktérium állomány talajba juttatásával közvetlenül, biológiai úton is fokozhatjuk növényeink kelési erélyét, nagyobb gyökér-, illetve zöldtömeg kialakulásának lehetőségét hasonlóan a mikrogranulált starterműtrágyák hatásához.

A képen balra a műtrágya mellett BactoFil A10–et is kijuttattak. Jól érzékelhető a baktérium egyik markáns hatása, ami a műtrágyák hatékonyságának növelésében mutatkozik meg. (Tolna 2015 május)

BactoFil® talajoltók összetett és összeadódó hatása:

  • Hormontermelés
    A készítményben lévő egyes talajbaktériumok (Azospirillum brasilense, Azotobacter vinelandii) auxint, gibberelineket szintetizálnak. Ezek a növényi hormonok elősegítik a csírázást, a gyors és egyenletes kelést. A kezdeti fejlődés alapvetően meghatározza a későbbi növekedést, a termés mennyiségét.
  • Tápanyagfeltárás
    A kijuttatott műtrágyák hasznosulását jelentősen fokozza. Az oldhatatlan tápanyagokat a szervetlen műtrágyákból, a lebomló növényi maradványokból, és a talaj ásványok szerkezetéhez kötött formából is oldhatóvá teszi. A növények számára ezáltal könnyen felvehető tápanyagot biztosít.
  • Biokontroll hatás
    A készítményben lévő baktériumtörzsek egyrészről lebontják a kórokozók számára tápanyagforrást jelentő növénymaradványokat, másrészről a Pseudomonas fluorescens által termelt sziderofor bioaktív anyag megköti azokat a Fe3+ ionokat, amelyek a talajból fertőző patogén gombák szaporodásához és fertőzésének kialakulásához is elengedhetetlenül szükséges.

A TrichoMax (Trichoderma harzianum) hasznos gomba hatóanyagú termésfokozó készítmény elősegíti az egészséges, kórokozó mentes magágy kialakítását, amely sűrű vetésforgó esetén (búza- kukorica, repce-napraforgó) kiemelten fontos.

A TrichoMax alkalmazásának előnyei:

Megváltoztatja a mikroflorális összetételt a növények gyökérzetén, amelyből számos előny adódik.

  • Szimbiotikus kapcsolat alakul ki a Trichoderma harzinum és a kultúrnövény között, amely serkenti a gyökér fejlődést - több hajszálgyökér keletkezi, mélyebb lesz a gyökeresedés.
  • Javul a tápanyagok felvétel.
  • Szerzett reziszetenciát indukál, amely javítja a növények természetes védekezési mechanizmusát.

A talajból támadó gombák természetes kontrollálása. Első lépést jelentve ezzel a fuzárium és a szklerotínia elleni védekezésben.

  • Gyorsabb fejlődése révén elvonja a patogén gombák fejlődéshez szükséges tápanyagokat, elsősorban Fe3+
  • Direkt módon parazitálja a talajban fejlődő növénykárosító gombákat - fuzárium, szklerotínia, rizoktónia, stb. – azáltal, hogy enzimatikus úton lebontja azok szaporodó képleteit.

Tarlómaradványok bontása.

  • A talajban lévő szár és gyökérmaradványok bontásával mobilizálja a tápanyagokat, amelyek a növények számára felvehetővé válnak.
  • A tarlómaradványok megszűnésével csökken azoknak a kórokozóknak az élettere, amelyek a növénymaradványokon szaporodnak pl. fuzárium.

A környezettudatos szemlélet terjedésével mára a termelők is keresik azokat a ökológiai lehetőségeket, amelyek a kultúrnövények egészséges, harmonikus fejlődésének támogatásán túl, számos pozitív gazdasági eredménnyel is szolgálnak. Használja ki Ön is a természet adta lehetőségeket!

További információ:
www.agrobio.hu

Nádudvari Éva (Arysta LifeScience Magyarország Kft.):  

Az olajos növények termesztése egyre népszerűbbé vált az elmúlt évek során, az elérhető magas profit arra inspirálta a gazdálkodókat, hogy intenzív termelési szinten a lehető legnagyobb termésmennyiséget megcélzó befektetéseket eszközöljenek ezekben a kultúrákban.

A termesztéstechnológia fontos részét képezi a tápanyag-utánpótlás, a növényvédelem, a genetikai potenciál és a lombtrágyák használata. Nem szabad azonban megfeledkeznünk a biostimulátorokról sem, melyek használata kifizetődő ráfordítás, megfelelő intenzív termesztési szinten.

Igaz ez a Multoleo felhasználására is, amely a hazai piacon már jól ismert, kiváló minőségű alga-bázisú biostimulátor.

A Multoleo repce, mustár, olajtök, mák, len, szója, cukorrépa és napraforgó kultúrákban engedélyezett biostimulátor, melyet elsősorban energiaigényes fenológiai állapotokban (virágdifferenciálódás és virágzás kezdete között) javaslunk kijuttatni 1,5-2,0 literes dózisban.

Felhasználása olyan szituációkban is segít, amikor a növény stresszes körülményeket kénytelen elviselni (szárazság, jégverés stb.), mivel aktiválja a regenerálódásért felelős enzimeket és hormonokat.

Felhasználása elsősorban magasabb technológiai szinten lehet gazdaságos, hiszen hozzáadott értéket a biostimulátor kezelésektől akkor remélhetünk, ha a termesztéstechnológia egyéb elemei a helyükön vannak már. Másképp fogalmazva, csak egy intenzív termesztéstechnológia  választása esetén  van értelme a tuningnak a magasabb teljesítmény ösztönzésének.

A Multoleo felhasználása repcében:

 Dózis

 1,5-2,0 l/ha

 1,5-2,0 l/ha

 Fenológiai állapot

 Szár megnyúlása

 (BBCH 29-31)

 Főhajtás zöldbimbós állapota

 (BBCH 55)

 Várható hatás

  • jobb tápanyagellátás és virágfejlődés
  • intenzívebb fotoszintézis
  • több oldalág képzése és kinevelése
  • termékenyülés javulása
  • több becő és becőnkénti magszám
  • nagyobb ezermagtömeg

 Megjegyzés

 Rovarölő, gombaölő szeres kezeléssel egy menetben kijuttatható.

 Silwet Star hatásfokozó adalékanyag alkalmazása indokolt a viaszos levélfelület miatt (ha a kombinációs partner nem tartalmaz ilyen adalékanyagot.)

Multoleo használata tél végén, a szármegnyúlás időszakáig:

Ez a kezelés a kora tavaszi időszakban segíti a repce fejlődését és a tél végi regenerációját. Az életfolyamatok, különösen a talajon keresztüli tápanyagfelvétel és a fotoszintézis intenzívebbé válnak, amely hatással van a becőt hozó oldalhajtások differenciálódására. A repce kora tavasszal, alig másfél hónap alatt képezi zöldtömegének 2/3-ad részét, amely együttesen zajlik a generatív részek fejlődésével. Ennek köszönhetően a tápanyagokért és az asszimilációs termékekért folytatott versengés a vegetatív és a generatív növényi részek között fokozottabb, mint más szántóföldi növények esetén. Ezért is indokolt a korai nagy műtrágya adagok használata, kiegészítve olyan kezelésekkel, melyek a növényen belüli tápanyag-konkurenciát a jobb tápanyag ellátásnak köszönhetően mérsékelni képesek. Ebben a fenológiai állapotban kijuttatott Multoleo hatással van a repce belső tápanyag-egyensúlyára a fotoszintézis és tápanyag-forgalom stimulálásán keresztül. Az oldalágak fejlődésére gyakorolt hatásával befolyással van a növényenkénti becőszámra, így közvetlenül a termés mennyiségére.

Kijuttatási praktikák: A Multoleo a szárormányos ellen alkalmazott rovarölő készítményekkel keverhető, de mindig utoljára tegyük a tartályba. A viaszos levélfelület miatt a Silwet Star adjuváns alkalmazása ajánlott.

Zöldbimbós állapotban történő használat esetén:

A Multoleo második ajánlott kijuttatási időszaka repcében. Az algaszűrletben lévő hatóanyagok - főként az oligoszaharidok – hatással vannak a virágzási hormonok fokozottabb termelődésére (poliaminok szintjére), így önmagukban is elősegítik a jobb becőkötődést, amelyre a termékben található bór ugyancsak jó hatással van. Ebben a fenológiai állapotban kijuttatott Multoleo a terméskötődésre gyakorolt hatásával befolyásolja a növényenkénti becőszámot, a becőnkénti magszám alakulását is, valamint mérsékli a becőelrúgás mértékét. A tápanyagfelvétel fokozása pedig az ezermagtömeg növekedését eredményezheti. Kijuttatása a fénybogár elleni kezeléssel együttesen ajánlott.

Mindezek alapján érthető, hogy a Multoleo hogyan képes befolyásolni az olajos növények élettani folyamatainak felpörgetésével azok teljesítményét és miért is gazdaságos használata a repcében.

További információ:
www.arysta.hu

Rácz Tibor (FMC-Agro Hungary Kft.):

Tavaszi vetésű növényeink sikere viszonylag korán eldől. Néhány leveles korban már differenciálódnak a termés elemei, a maximális termés lehetőségét pl. kukoricában az ekkor még csak mikroszkóposan látható sorok, szemek száma határozza meg. Ez a potenciál a tenyészidőszakban már csak romolhat.

A csírázó mag, a fiatal növényke akkor érzi a legjobban magát, ha jól szellőző, morzsalékos, tápanyaggal jól ellátott és jó vízháztartású talajban lehet. Az időjárás változékonysága azonban nagy mértékben befolyásolja a talaj minőségét, víz- és tápanyagtartalmát.

Az utóbbi időben igen elterjedt startertrágyázás jó segítség az indulásnál. A mikrogranulált starterműtrágyák egy szinttel még közelebb viszik a maghoz a tápanyagokat. Ilyenkor főleg foszforra, cinkre van szükség a gyökeresedéshez, de a harmonikus tápanyagellátás már egyéb elemek meglétét is igényli. A legsikeresebb mikrogranulált starterműtrágyák biológiai hatású összetevőket is tartalmaznak. A Radistart Turbo-ban például a foszfor, cink, nitrogén, kálium, kalcium, magnézium és kén mellett 10 %-ban Amalgerol®, 12,5 %-ban zeolit is található.

Ennek köszönhetően ez a biológiai hatású mikrogranulált startertrágya a műtrágyák nagy többségével ellentétben nem savanyítja a talajt, hanem ellenkezőleg, főleg az Amalgerol® kalcium feltáródás fokozó hatásának köszönhetően kedvező irányba változtatja meg a talaj pH-ját.

A Fejér megyei NÉBIH 2009-es vizsgálatai igazolták, hogy kukoricában több, mint 40 %-kal nagyobb gyökértömeg érhető el a Radistart Turbo alkalmazásával és az is fontos tapasztalat, hogy ehhez 20 kg/ha-nál nincs szükség többre, hiszen a nagyobb mennyiség már nem hasznosulna, a gyököcske, a fiatal gyökér hamar túlnövi a mikrogranulátum zónát a talajban (1. ábra).

1. ábra: A Radistart Turbo startertrágya alkalmazásával 40 %-kal nagyobb gyökértömeg érhető el.

Azóta igen elterjedt a Radistart Turbo használata a gazdálkodók körében, leggyakoribb dózisa 15 kg/ha vetéssel egy menetben való kijuttatással (ekkora kiszerelésben is kapható).

A növények kezdeti fejlődését zavaró stressztényezők (belvíz, aszály, szél-, homokverés, gyomirtószer-felverődés, elsodródás, jégverés, talajmenti fagy stb.) ellen az Amalgerol® talaj- és növénykondicionáló készítményt már több, mint 20 éve eredményesen alkalmazzák hazánkban is.

Az Amalgerol® fokozza a növények anyagcseréjét, így hamarabb átvészelik a stresszhelyzeteket, az állomány egyöntetűbb lesz, hamarabb utoléri az egészséges állományt.

Az Amalgerol® technológiai alkalmazását az őszi- és tavaszi vetésű növények esetében egyaránt javasoljuk.

Ajánlott kijuttatási lehetőségek:

  • vetés előtti utolsó talajművelés előtt 5 l/ha;
  • vetéssel egymenetben 4-5 l/ha;
  • kelés után stresszoldásra 4-5 l/ha;
  • stressz nélküli állományban a növényvédelmi beavatkozásokkal együtt 3-4 l/ha, 2-3 alkalommal.

Az alábbi videóriportokból még többet megtudhat az Amalgerol® felhasználásával kapcsolatos termelői tapasztalatokról.

Radistart Turbo – A talajjavító starter
Amalgerol® – Talaj- és növénykondicionálás egy készítménnyel!

Az Amalgerol® a Hechenbichler GmbH márkaneve

További információ:
www.fmcagro.hu

Imreh Gergő (Natur Agro Hungária Kft.): 

Az elmúlt évtizedek erőteljes kutatás-fejlesztési eredményeinek köszönhetően számos új technológia biztosítja, hogy a műtrágyákon kívül egyéb alternatívák közül választhassanak a magyar gazdálkodók, legyen szó akár a talajok kezeléséről, vagy a növényi állomány lombon keresztüli stimulálásáról. Ilyen alternatív megoldások például a talajkondicionálók és a biostimulátorok. Mindkét szegmensen belül egyre több termék képviselteti magát a piacon évről-évre. Számuk lassan eléri azt a kritikus pontot, ahol a gazda már nehezen tudja eldönteni, hogy melyik anyagot, vagy éppen technológiát érdemes használnia, de ettől függetlenül érdemes a legmegfelelőbb megoldás kiválasztására törekedni.

A talajkondicionálók - a műtrágyázás technológiáit kiegészítve - olyan megoldást kínálnak a gazdáknak, amelyek biológiai úton biztosítják a kultúrnövények tápanyag-utánpótlását, a talajok minőségének és szerkezetének javulását. A hazai termékek közül elsősorban baktériumos, gombás vagy algás összetevőkkel bírnak ezek a készítmények. A legmegfelelőbb anyag kiválasztásához figyelembe kell venni a komplex összetételt, a megfelelő (magas) csíraszámot és a megbízható gyártót. Ezekkel együtt természetesen a hektárköltség, illetve az ár-érték arány is fontos szempont kell, hogy legyen. A Natur Agro Hungária Kft. talajkondicionáló termékeinek kínálatából kultúrnövény, talajtípus és talajadottság függvényében is választhatnak a gazdák. A termékpalettán a pillangós növényekhez ajánlott, Rhizobiummal dúsított Natur Rhizo éppúgy megtalálható, mint a hiperparazita gombával (Trichderma) dúsított Natur Micro és Natur Forte, vagy éppen a Bacillus thuringiensis alkotóelemmel gyártott Natur Nova is.

A biostimulátorok piacán a különböző növekedési hormonokkal, vagy aminosavakkal ellátott készítmények a legelterjedtebbek. A Natur Agro biostimulátorai esetében a Natur Plasma és Natur Plasma „T” élő algás készítmények képviselik a fő fejlesztési irányt. Biológiai összetételükből fakadóan auxin és citokinin növekedésserkentő hormonokat termelnek. A hormonoknak köszönhetően a kijuttatott tápanyag beépülése a növényi szervezetbe gyors és egyenletes. Amennyiben a biostimulátor mellett komplex, általános levéltrágyá(ka)t is alkalmazunk, úgy azok hasznosulása is eredményesebb, különösen akkor, ha a kijuttatásuk egy menetben történik.

A Natur Agro Hungária Kft. kis- és középparcellás vizsgálatainak eredményei egyértelműen azt bizonyítják, hogy fontos tudnunk a növények pontos igényeit, vagyis levél- és talajmintákra, illetve azok kiértékelt eredményeire kell, hogy alapozzuk tápanyag-utánpótlással kapcsolatos döntéseinket. Amennyiben rendelkezünk mért eredményekkel (talaj- és / vagy növénymintákból), úgy érdemes az alkalmazott műtrágyás technológiáinkat a mérések alapján a megfelelő módon talajkondicionálókkal kiegészíteni. Biostimulátoros kezeléseinket pedig a levélanalízis eredményekre alapozva komplex, vagy akár mono adalékokkal tehetjük még célzottabbá és eredményesebbé.

Az alábbi videóban Ellenberger Tamás gazdálkodó beszél a Natur Technológia alkalmazásáról és gyakorlati tapasztalatairól:

További információ:
www.naturah.hu

Szabó Péter (Plantaco Kft.): 

Kezdeti fejlődést a vetéssel egymenetben kijuttatott magas foszfortartalmú, ún. indító mikroelemekkel tuningolt, legalacsonyabb dózisú Radistart-P-max mikrogranulátummal, majd 2-3 leveles állapotban, gyomirtással egymenetben növényre kifújt, szintén kimagasló starterhatású Radistart FL+Bór lombtrágyával lehet hatékonyan megalapozni.

Gondolja át, hogy ez a megosztott foszforkijuttatás milyen előnyt biztosíthat a növény, így a gazdálkodó számára!

Kicsi, 15 kg/ha dózisban a Radistart P-max még a foszforral rosszul ellátott területen is elegendő foszfort továbbá a cinket, kalciumot és magnéziumot juttat – könnyen felvehető formában – a csíranövény számára, ami pont annyi tápanyagot biztosít, mint amennyire a növénynek szüksége van a kezdeti fejlődéshez. Ez a kis dózis egyébként a gyorsabb vetéshez is komoly támogatás!

A gyomirtással egymenetben aztán ismételten egy pont elegendő mennyiségű foszforos tuningot lehet nyújtani egy kicsi, 5-7 liter/ha dózisú Radistart FL+Bór alkalmazásával, hogy biztosított legyen a kiváló kezdeti fejlődés, az ún. szükséges alap a sikeres termés érdekében.

A Radistart FL+Bór NP-oldat egyébként segíti a gyomirtó szer hatékonyságát, ugyanis a benne lévő nitrogén megnyitja a sztómákat, ezzel serkenti a gyomirtó felszívódását, a szövetekbe való mélyebb behatolását. Ugyanakkor az NP-oldat mikroelemkészlete csökkenti, megszünteti a gazdasági növény gyomirtás által okozott stresszes állapotát, így a növény zökkenőmentesen, dinamikusan fejlődik tovább!

Nos, Ön szerint érdemes belevágni az osztott foszforellátásba?

Az így kialakított megfelelő alapra, különösen a nagyhozamú hibrideknél a Plantaco Kft. kifejezetten ajánlja az igen hatékony, mélyhatású és összetett növénykondicionáló kezelését, a PlantaForce Pro-tech használatát.

A PlantaForce Pro-tech valósággal felturbózza a növényt!

Mit tud a PlantaForce Pro-tech?

  • A 27 féle gyógynövény- és egy speciális komposztkivonat teszi lehetővé a növényeknek a sejtek és szövetek egyenletes működését még állandóan változó környezeti tényezők közepette is.
  • A kezeléssel erős gyökérképződés, nagyobb levélfelületi index érhető el.
  • A készítményben lévő gyógynövények megerősítik a növények ellenálló képességét kórokozók és kártevők ellen.
  • Erősíti a növény saját immunrendszerét, ellenállóvá teszi a növényt a különböző időjárási viszonyokkal szemben (speciális, úgynevezett másodlagos védekezési funkciók /fitoalexinek/ aktiválása történik meg).
  • A megerősített növény könnyebben viseli el az erős napfényt és a szélsőséges körülményeket.
  • Stimulálja a virágképzést és a termőalapok kialakulását, ami növeli a várható terméshozamokat.
  • A speciális komposzt kivonat, serkenti a fotoszintetikus aktivitást, növeli a növény energiatermelő képességét, ezen keresztül több vizet és tápanyagot tud felvenni a növény, segíti feltárni a talajban lévő tápanyagokat.
  • Gyorsítja a tápanyagok felvételét, a növekedést serkenti, ezáltal a növény erősebb lesz, tápanyagcseréje fokozódik és a növény képes lesz ritka nyomelemeket is beépíteni a szöveteibe ami, jelentősen javítja a termés minőségét.
  • Megnöveli a talaj biológiai aktivitását, amelyek olyan anyagokat termelnek a növények számára, amelyek fokozzák a növények növekedését, plusz anyagokat adnak át, amelyek tovább segítik a növények védekezését, amik segítik a növényvédő szerek elleni tolerancia/rezisztencia kialakulását.

Kijuttatása egyszerű, növényvédelmi munkákkal egymenetben 3-5 leveles állapot elérésétől 5 liter/ha dózistól használható. Nem ajánlott gyomirtó szerekkel együtt kijuttatni, mert azok hatékonyságát jelentősen ronthatja!

A PlantaForce Pro-tech használatával az integrált növényvédelemben érdekelt gazdálkodók legmerészebb álmai is valóra válhatnak.

További információért forduljon munkatársainkhoz:
www.plantaco.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!