Heti fókusz: Van mivel „dicsekedni”! Ezek a legújabb kukoricahibridek

Agro Napló
A legújabb kukoricahibrideket Partnercégeink képviselői mutatják be. A válaszokért kattintson!

Van mivel „dicsekedni”! Ezek a legújabb kukoricahibridek

A hozzászólásokért kattintson!

Pintér János
KWS Magyarország Kft.
Marsai Viktor
SAATEN-UNION Hungária Kft.
Balog László
Syngenta Kft.

Pintér János (KWS Magyarország Kft.) 

„A rossz évek a legjobb tanító évek azoknak, akik tudnak gondolkodni és a tanulságokat hasznukra tudják fordítani”
(Tessedik Sámuel)

3+1 új kukorica hibrid a KWS-től – bajnokot avattunk az MKK TOP20 kísérleteiben. A FAO 300-as éréscsoport legmagasabb termést adó hibridje az újgenerációs ClimaControl3 KWS HYPOLITO.

Az idei esztendő különös kihívások elé állította a kukorica termelőket. Kis hazánk egyes részein nem ritkák a 10 t/ha feletti termések, máshol, főleg az ország délebbi területein a megyei átlagok is 4-essel kezdődnek. A fejlesztés nem áll meg és a mai kor követelményeinek megfelelő magas termőképességű, ugyanakkor jó stressztoleranciával bíró és az éréscsoporton belül alacsony szemnedvességű kukoricákat keresünk. 2022-re 2 új ClimaControl3 (KWS ADVISIO és KWS HYPOLITO), egy Plus4Grain (KWS GUILLERMO) és egy speciális igényeket kielégítő (CASAK DUO) hibridet mutatunk be termelő partnereinknek.

Az évjárat és termőhely stabilitás továbbra is fontos a portfoliónk építésében

A KWS európai, így a magyar kukorica nemesítő programja is nagy hangsúlyt fordít a folyamatosan változó környezeti és gazdasági igények kielégítésére, elsősorban az aszály, a virágzáskori hőstressz, a stabil terméspotenciál, a szár és gyökér kondíciója, a gyors vízleadó képesség és a betegségekkel szembeni ellenállóság terén. A dihaploid nemesítési technikát alkalmazva és számos további technológia mellett a korábbi éveknél gyorsabban és hatékonyabban tudnak a nemesítőink reagálni a fent említett kihívásokra.

A ClimaControl3 programba delegált hibridjeink kiválóan tolerálják a kukorica számára legfontosabb 3 fenológiai (virágzás előtti, virágzáskori, virágzást követő) fázisban várható negatív hatásokat. A Plus4Grain program képviselőinél cél a termésképzők maximalizálása, ott, ahol a kukorica számára ideálisak a körülmények.

KWS HYPOLITO (FAO 350-400) ClimaControl3 – bajnok a mai kor kihívásaihoz

A Magyar Kukorica Klub FAO 300 éréscsoportjának 2021-es győztese. Kiemelkedő terméspotenciál jellemzi minden körülmények között és az alacsonyabb termésszinteken is az élbolyban szerepel, ami bizonyítja kiváló stressztűrőképességét is. Mindemellett alacsony betakarításkori szemnedvesség jellemzi, ami a növekvő energia árakat figyelembe véve a jövedelmező kukoricatermesztést előnyben részesítő gazdák körében a jövő évek igazi sláger hibridjévé teheti.

KWS HYPOLITO

KWS GUILLERMO (FAO 350-400) Plus4Grain – koraiság magas terméssel

A KWS GUILLERMO különböző körülmények között is csúcshozammal rendelezik, de igazi potenciálját jó termőhelyi körülmények között tudja megmutatni. A cső felett nagyon erektív levélzettel és rövid csőkocsánnyal rendelkezik, segítve ezzel az intenzív vízleadást az érés utolsó fázisában. A szemkitelítődési időszak végéig beépülő asszimilátumok magas ezerszem tömeget eredményeznek.

KWS GUILLERMO

KWS ADVISIO FAO (450-500) ClimaControl3 – a legmagasabb termést adó hibridünk a Közép-Kelet Európai kísérleti hálózatunkban

Kiemelkedő termőképessége mellett külön értéke ezen hibridnek a rendkívüli adaptációs képessége a különböző termőhelyi körülményekhez és adottságokhoz. Különösen megbízhatóan terem közepes és alacsonyabb termésszinteken is.  Köszönhető ez annak, hogy kiválóan reagál az aszályra a virágzási időszakban és a szemkitelítődési fázisban egyaránt. Jó adaptációs képességét a nagyüzemi körülményekhez nagyban segíti, hogy már közepes tőszámon is magas termést produkál.

KWS ADVISIO

CASAK DUO – (FAO 400-450)

Reagálva a termelői igényekhez a KWS versenyképes ajánlata a FAO 400 eleji éréscsoportban azon termelőinknek, ahol a fenyércirok és rezisztencia különös problémát jelent.

CASAK DUO

SZAKTANÁCSADÁS

A KWS felkészült csapata számos agrotechnikai kísérleti eredménnyel, kiegészítve az idei évi tapasztalatokkal, továbbra is áll rendelkezésre a minket választó új és meglévő elégedett partnereink számára.  A szakmai hátteret erősíti a KWS országos kisparcellás fejlesztési kísérleti hálózata, amelyen a jelenlegi és bevezetés előtt álló hibrideket közel 2000 parcellán vizsgáljuk.

Szanyi István & Pintér János
KWS Magyarország Kft.
www.kws.hu

Marsai Viktor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

Bizonyos, hogy az időjárás az idei évben is kiszámíthatatlan fordulatokkal lepte meg a gazdálkodókat. Elődjeinknek az elmúlt több mint száz évben nem kellett ilyen hideg áprilissal szembenézniük, és még a május eleji hajnalok is tartogattak „meglepetéseket”. A tavaszi hidegek nagyban hátráltatták a vetési munkálatokat és a kelést. Ekkor még többnyire elegendő nedvesség volt a talajban, ami a kelést biztosította, viszont az ezt követő száraz időszak ismét nagymértékben csökkentette az állományok túlélési esélyét. Idővel aztán megérkezett a csapadék az országba, de sok esetben már túl későn.

A gyenge körülmények ellenére a SAATEN-UNION hibridjei Magyarország legtöbb régiójában remekül helytálltak, jelentős részben a helyi viszonyokhoz mérten átlagon felüli termést adtak, és az átlagosnál alacsonyabb betakarításkor mért szemnedvesség jellemezte őket.

Az idei évben két új korai, szemes hibridet emeltünk be kínálatunkba. Az SU RAPIROL (FAO 360) kiemelkedő adaptációs képességével, erős szárával, dinamikus vízleadásával és aszályos időszakokban is jól termékenyülő csöveivel bizonyította létjogosultságát kínálatunkban. A SYNOPSIS (FAO 390) hazai fajtaregisztrációs eredményeivel, európai szelekciós kísérleteinkben és idei demó eredményeivel is bizonyította rátermettségét, melyek alapján a REPLIK-et is minden tulajdonságában felülmúlja. Ez a nagyon jó vízleadó képességű, jól alkalmazkodó hibrid az ország egész területén biztonsággal termeszthető.

Új silóhibridünk a FILIGRAN (FAO520), mely nagy zöldtömegének és szemkihozatalának köszönhetően kiválóan szerepelt a francia- és németországi silózási kísérleteinkben, továbbá hazai kisparcellás kísérleteink alapján Magyarország egész területén biztonsággal termeszthető.

A BARINGTON (FAO 350), mely az idei évtől a KITE Zrt kínálatát bővíti, kiválóan alkalmazkodik minden hazai termelési adottsághoz, a száraz és a jó vízellátottságú területeken is kiemelkedő eredményt ért el a NÉBIH regisztrációs kísérleteiben, és 9 hazai termőhely átlagában csaknem 12 t/ha-os termést adott. A CALI (FAO 370) minden termesztési körülmény között jól kalkulálható haszonnal termeszthető. A hazai fajtaregisztrációs kísérletekben elért eredményei, illetve a hazai demó eredmények is alátámasztják kiemelkedő termőképességét és termésstabilitását, hiszen a száraz és a jó csapadékellátottságú területeken is kimagasló eredményt ért el.

Rendkívül kiterjedt kísérleti rendszerünknek és a folyamatosan zajló fejlesztési munkáknak, valamint területi képviselő kollégáink magas szintű ismereteinek köszönhetően a SAATEN-UNION Hungária Kft. megújuló kukoricaportfóliója minden termelői igényre tud megoldást nyújtani. Válasszuk ki együtt az Önnek legmegfelelőbb kukoricát!

További információ:
www.saaten-union.hu

Balog László (Syngenta Kft.) 

A kukorica termelők sikerének egyik kulcsa, hogy megbízható és saját környezeti hatásaihoz alkalmazkodó hibridet választ, ezért a Syngenta, mint Magyarország 3. legnagyobb hibrid kukorica vetőmagháza, komoly kutatásokat végez a magyar környezeti adottságoknak leginkább megfelelő hibridek fejlesztésében.

Európa legnagyobb kapacitású,rendkívül modern technológiával felszerelt kukorica és napraforgó vetőmag-kutatóbázisát építette fel a Syngenta 2020-ban Mezőtúron. Itt történik a cégünk által forgalmazott különféle kukorica és napraforgó hibridek nemesítése mind a magyar, mind pedig az európai piacra.

Ennek az állomásnak és csapatának is köszönhetjük a legújabb fejlesztésű SY Solandri kukorica hibridet, mely rövid időn belül termelőink kedvence lett.

SY Solandri 100%-ban magyar nemesítés, Magyarországon előállított hibrid, mely figyelembe vette a helyi adottságokat és termelői igényeket.

SY SOLANDRI - FAO 380-400

  • Nagy terméspotenciál és jó alkalmazkodóképesség jellemzi az új intenzív hibridünket, az SY Solandrit. A NÉBIH FAO 300 csoportjában első éves regisztráltként 2019-ben máris 112%-os termést produkált a sztenderdekhez viszonyítva.
  • Ideális körülmények között, magas tőszámon a 23 t/ha* termést is közelítette a Debreceni Egyetem látóképi kisérleti telepén beállított terméspotenciál kísérletben!
  • A csövet végig takaró ugyanakkor korán felnyíló csuhéjleveleknek köszönhetően jó vízleadási dinamikája van.
  • Termesztéstechnológia: Az átlagosnál jobb körülményeket és intenzív termesztési viszonyokat kedveli.
  • Hová ajánljuk? Magas terméspotenicálú, valódi FAO 300 végi érésidejű és vízleadású hibrid.
*TKP2020-IKA-04 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a 2020-4.1.1-TKP2020 pályázati program finanszírozásában valósult meg.

Terméspotenciálja nemcsak a Syngenta demo kísérleteinkben, hanem a GOSZ-VSZT-NAK Posztregisztrációs Fajtakísérletekben is bizonyított:

SY BILBAO - FAO 500-520 - új kettős hasznosítású hibridünk

  • Új, ideális kettős hasznosítású hibridünk. Szemesként is betakarítható, de kimagasló zöld- és szárazanyag-tömege révén magas energiatartalmú szilázs készítésére is kiválóan alkalmas. Rugalmas csőtípusa révén jól tolerálja a vetéshibákat is.
  • Termesztéstechnológia: Erőteljes növényei a gyengébb termőhelyekhez is jól alkalmazkodva biztosítják a magas termést. Flexibilis csőtípusú, mely révén képes a jobb területeken hosszabb csövet teremve kihasználni a kedvezőbb feltételeket. Közepes tápanyagigényű.
  • Hová ajánljuk? Kiváló, megbízható kettős hasznosítású hibrid az ország minden részére ajánlva.

SY VALPARAISO FAO 560-580 -  új siló hibridünk

  • Jó agronómiai tulajdonságú, magas robusztus silókukorica. Jó adaptációs képességgel rendelkezik, erektív, üde zöld és stabil szárszilárdságú hibrid.
  • A 2021-es silókukorica fejlesztési kisérletekben az egyik legnagyobb zöldtermést adta mind stresszes, aszályos, mind normál viszonyok között.
  • Termesztéstechnológia: Jó adaptációs képességű, eltérő évjáratok esetén is sikerrel termeszthető. Az intenzív silótermesztési körülményeket meghálálja, magas szemsorszámú hibrid, mely a környező országokban már bizonyított magas termésével és kiváló beltartalmi mutatóival.
  • Hová ajánljuk? Adaptációs és üzemi kísérletekben tesztelve 2021-ben Magyarország minden országrészében az elsők között végzett. Kiváló ár-érték aránnyal és jó beltartalmi eredményekkel rendelkezik.

Összegezve a különböző környezeti tényezők, kihívások tudatában, saját területünk ismeretével, konzultálva a nemesítőház képviselőjével helyes és termésbiztonságot előtérbe helyező hibridválasztás érhető el.

Kérdés esetén keresse értékesítő csapatunkat!

 

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!