Heti fókusz: Van új a nap alatt! – Ismerje meg a legújabb kukoricahibrideket!

Agro Napló
Tudatosan kell a gazdáknak készülni arra, hogy a felmelegedés folytatódik, és a csapadékellátásban is fellépnek majd az ideihez hasonló szélsőségek. A megoldás egyrészt a nemesítők kezében van, akik a stabilabb, a stressztényezőknek jobban ellenálló kukorica hibridek létrehozásán fáradoznak. A legújabb hibridek megismeréséhez kattintson!

Van új a nap alatt! – Ismerje meg a legújabb kukoricahibrideket!

A hozzászólásokért kattintson!

Sólyom János
Corteva Agriscience
Pintér János
KWS Magyarország Kft.
Marsai Viktor
SAATEN-UNION Hungária Kft.
Krupp Kristóf
Syngenta Kft.

Sólyom János (Corteva Agriscience)

Kiemelkedő termőképességű Pioneer® kukorica hibridek az egyik legkedveltebb éréscsoportban

A 2022-es gazdálkodói év tele volt és van kihívásokkal. Olyan körülményekkel kellett a hazai termelőknek szembesülniük, amelyekkel korábban még nem találkoztak. Az extrém időjárás mellett a mezőgazdasági termelési költségek emelkedése fejtett ki jelentős hatást a gazdálkodók jövedelmére és döntéseire. A hatékonyság növelése ilyen helyzetben még fontosabbá válik. Ez alapján a korábbi érésidőhöz tartozó kukorica hibridek vetőmagjainak választása egy arany középút lehet a magas termésszint és alacsony nedvességtartalom között. A Corteva Agriscience™ törekszik arra, hogy a gazdálkodók kezébe az érdekükben fejlesztett vetőmagvakat tudjon nyújtani, amelyek használatával sikeressé tehető a növénytermesztés, és mindezeket szem előtt tartva ebben az éréscsoportban három új kukorica hibrid vetőmagja válik elérhetővé a hazai termelők részére.

Az tenyészidő szerint haladva első a sorban a P9398 hibrid, FAO száma 370. Hazánkban regisztrált kukorica, 2021-ban a NÉBIH regisztrációs kísérleteiben 105,4%-os termést adott a közismert és magas termésszintű sztenderd hibrid átlagához képest.

Kiválóan tolerálja a száraz viszonyokat, ez jól látszott az elmúlt évben fejlesztői kísérleteinkben, ahol dinamikus vízleadása is megmutatkozott.

Különösen jól tűri a stresszes körülményeket, ezáltal magasabb tőszámon is terméstöbbletet ad, segítve a profit maximalizálását.

Magyarország teljes területére javaslom, minden gazdálkodónak, hiszen a P9398 Optimum® AQUAmax® minősítésű hibrid, ezáltal kiválóan alkalmazkodik száraz viszonyainkhoz!

A tenyészidőben felfelé haladva következik az erőteljes megjelenésű és 390-es FAO számú P9944 újdonságként, a legújabb generációs kukorica hibridjeink egyik képviselője. A kiugró termésszintjéhez társuló viszonylag alacsony betakarításkori nedvességtartalom miatt emelkedett ki fejlesztői sorainkban. Kiválóan viseli a száraz és stresszes körülményeket, hiszen Optimum® AQUAmax® minősítésű hibrid, vízleadási dinamikája gyors.

Tenyészideje miatt a hazai termelők többségének vetésszerkezetébe könnyen beilleszthető.

Két éréscsoport határán helyezkedik el a P9960, 410-es FAO számmal. Kiugró termését megmutatta 2020-ban a NÉBIH regisztrációs kísérleteiben, 104,5%-os termést adott a sztenderd hibridek átlagához képest. Ezt követően 2021-ben kiemelkedően szerepelt üzemi kísérleteinkben, igazolva ezzel kiváló alkalmazkodóképességét környezeti viszonyainkhoz. Új generációs hibridünk lévén robusztus, hengeres csövein ülő szemei mély kupanyommal rendelkeznek, mely a nagyobb fajlagos felülete lévén felgyorsítja a magok vízleadását, csökkentve ezzel a betakarítást követően felmerülő esetleges költségeket. Fontos megemlíteni, hogy nagyon jó a csőegészsége! Átlagosnál magasabb hibrid, ehhez kellően erős szárral rendelkezik, szártörés vagy megdőlés nem jellemzi.

Bátran javaslom a hazai termelők részére mindegyik felsorolt hibridet, hiszen három kiváló adaptációs képességű kukorica kerül bevezetésre a 2023-as évben!

További információ:
www.corteva.hu

Pintér János (KWS Magyarország Kft.)

KWS – Az első számú alternatíva.

A KWS Magyarország Kft. egy olyan vetőmag forgalmazó vállalat, amely értékeit megőrizve évről-évre folyamatosan újuló portfoliójával a gazdasági és környezeti kihívásoknak megfelelve jelenleg az ELSŐ SZÁMÚ ALTERNATÍVA a kukorica termesztő gazdálkodók körében. A hibridválasztékunk szerkezetének tudatos átalakításával a kukoricatermelés számára ideális és kedvezőtlenebb viszonyok között egyaránt lehetőség nyílik a helyes fajta kiválasztására.

KWS GIRO (KXC1459)

Egy igazi nehézsúlyú új hibrid a KWS választékában. Rendkívüli aszály és stressztűrőképesség jellemzi. A KWS GIRO-t az éréscsoportban szereplő hibridektől korábbi virágzása különbözteti meg. A korábbi virágzás lehetővé teszi a forró és aszályos időszak elkerülését és az asszimiláták beépülésének korábbi kezdetét. Későbbiekben ez lesz a magas ezerszem tömegének biztosítéka. További említésre méltó agronómiai tulajdonsága a széles tőszám optimum és az alacsony növénymagasság. Kései hibridként erős szár és jó dőlésellenállóság jellemzi, így a késői, elhúzódó betakarítástól sem kell tartani. Magyarországon debütál elsőként az európai piacokon. Több év idősoros és a Dél-kelet európai kísérleti hálózatban szereplő topográfiai adatsorok eredményei alapján elmondható róla a széleskörű adaptálhatóság.

KWS ADONISIO (KXC0441)

Szintén egy új hibrid a KWS portfolióján, amely a korai éréscsoport választékát fogja bővíti. A KWS ADONISIO maradéktalanul megfelel a korai fajtákkal szembeni elvárásoknak. Korai fejlődési erélye és annak dinamikája megkülönbözteti versenytársaitól; ez előny a gyökérváltás időszakában fokozódik. A cső differenciálódás ideje alatt egy erőteljes, vitális lombozat és nedvkeringés szolgál a virágzatok kinevelésében és jó termés biztosítékaként. Akár egy megcsúszott vetés esetén is korán betakarítható, és a gyakran előforduló késői betakarításkor sem kell tartani a kórokozók okozta késői szárdőlés vagy szártörés miatt termés vesztestől. Az erős csőkocsány és a bókoló csövek, a nyitott csuhé levelek a dinamikus vízleadást elősegítő és támogató termés képzők. Az egészséges szemek biztonságot nyújtanak az azonnali értékesítés vagy egy hosszabb idejű betárolás esetében.

A KWS európai – így a magyar kukoricanemesítő-program is nagy hangsúlyt fordít a folyamatosan változó környezeti és gazdasági igények kielégítésére elsősorban; az aszály, a virágzáskori hőstressz, a stabil terméspotenciál, a szár és gyökér kondíciója, a gyors vízleadó képesség és a betegségekkel szembeni ellenállóság terén. A KWS felkészült csapata számos agrotechnikai kísérlet eredménnyel kiegészítve az idei évi tapasztalatokkal továbbra is áll rendelkezésre a minket választó új és meglévő elégedett partnerei számára.

További információ:
www.kws.hu

Marsai Viktor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

Az egyre komolyabbá váló gazdasági válság és az inputanyagokkal összefüggő nehézségek mellett a szélsőséges időjárás, az aszály is megnehezítette a termelők munkáját. A kukoricák dinamikus vízleadása, betakarításkori alacsony szemnedvessége, minél hatékonyabb tápanyag-hasznosítása, valamint stabil termőképessége és stressztűrése fontosabb nemesítői feladattá vált, mint valaha.

Az idei évben két új hibridet vezettünk be a kínálatba, amelyek tovább erősítik amúgy is széles, a magyarországi körülmények között kimagaslóan teljesítő portfóliónkat. Mindkettő kiemelkedő termőhelyi stabilitásról tanúskodik és meggyőző fölényt mutatott a NÉBIH regisztrációs, illetve a saját regionális, több országot felölelő fejlesztési kísérleteinkben is.

A hazai regisztrációval rendelkező, FAO 390-es DUELING kiváló vízleadású hibrid. Ez a tulajdonsága az alacsonyabb szárítási költségeket figyelembe véve a jelenlegi gazdasági helyzetben még inkább felértékelődik. Kifejezetten alacsony típus, így a kevesebb szármaradványnak köszönhetően hatékonyabbá válik a tarlókezelés. Az alacsony állomány további előnye, hogy nehéz körülmények között is állva marad, ugyanakkor nagyon megbízható kukorica, amelynek kiemelkedő a termésstabilitása és magas szinten terem.

A középérésű csoportban az új, rendkívül magas terméspotenciálú, FAO 430-as KABARETTO hibridet bármilyen termesztési feltétel esetén bátran ajánljuk. Az osztrák fajtaregisztrációs kísérletekben a száraz és a jó csapadékellátottságú területeken is kiemelkedő eredményt ért el, a sztenderd fajtákat maga mögé utasítva. Bólyi eredményeink alapján az idei, kivételes évjáratban hektáronkénti 65 000-es tőszámon, 60 kg kijuttatott nitrogén mellett nyújtotta a legnagyobb teljesítményt. Szárazabb körülmények között is megbízhatóan teljesítő, egészséges, cső- és szárfuzáriumra nem hajlamos hibrid. Korai fejlődése dinamikus, vízleadása jó.

Rendkívül kiterjedt kísérleti rendszerünknek és a folyamatosan zajló fejlesztési munkáknak, valamint területi képviselő kollégáink magas szintű ismereteinek köszönhetően a SAATEN-UNION Hungária Kft. megújuló kukoricaportfóliója minden termelői igényre tud megoldást nyújtani. Nálunk megtalálja az Önnek legmegfelelőbb kukoricát!

 

A tavaszi fajtakatalógus letölthető a képre kattintva

További információ:
www.saaten-union.hu

Krupp Kristóf (Syngenta Kft.) 

Új, kimagasló teljesítménnyel rendelkező kukorica hibriddel bővül a Syngenta FAO 400-as kínálata!

SC4140 (SY Fabio) hibridünk új genetikaként mutatkozik be 2023-ban a Syngenta kukorica FAO 400-as kínálatában. Érésidő szerint az SY Minerva és SY Carioca közé érkezik, tökéletesítve ezzel az érésidő szerinti lehetőségeinket. Minden tulajdonságával megfelel a modern kukoricatermesztés iránti elvárásoknak!

Kiváló zöldszáron éréssel és magas teljesítményszinttel rendelkező kukorica hibrid. Agronómiailag biztonságos növényfelépítéssel és fenológiai tulajdonságokkal jellemezhető. A vizsgált években kifejezetten jó csőegészséggel és szemminőséggel bírt. Kiváló teljesítőképesség jellemzi különösen a magas termésszinteken.

Szemes hasznosítású kukorica, amely 16-18 szemsorral rendelkezik. Rendkívül jó stressztűrés, átlagos vízleadás, közepes tápanyagigény. Szárszilárdságát tekintve kiváló, ajánlott termőtőszáma pedig 60 000–75 000 tő/ha.

SC4140 (SY Fabio) – Mosonmagyaróvár – 2022.

2022-ben R&D fejlesztői kísérleteinkben is kimagasló eredményekkel szerepelt különböző termésszinteken.

Az SC4140 (SY Fabio) Decs határában 2022-ben magas termésszinten határozottan bizonyította kiválóságát 10,7 t/ha eredménnyel:

Syngenta R&D fejlesztői kísérlet 2022 – Decs

Dombóváron közepes termésszinten is megállta a helyét, itt 7,6 t/ha eredménnyel végzett:

Syngenta R&D fejlesztői kísérlet 2022 – Dombóvár

Végül, de nem utolsó sorban Iregszemcsén, ahol az átlag 4-5 t/ha volt, sem maradt ki az élvonalból, 5,1 t/ha eredménnyel:

Syngenta R&D fejlesztői kísérlet 2022 – Iregszemcse

A Syngenta az aktuális kihívásokra reagálva létrehozott egy olyan csávázási technológiát, amely teljes körű védelmet biztosít a vetőmagnak, teszi ellenállóvá mind a betegségekkel, mind pedig a rovarkártevőkkel szemben, és nagymértékben segíti a növény gyökérnövekedését.

SC4140 (SY Fabio) kukorica hibridünk Elevation Plus csávázással biztosítja azt a minőséget, ami sikeressé teszi a modern kukoricatermesztést.

További információ:
www.syngenta.hu

 

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!