Heti fókusz: Van új a nap alatt! Ismerje meg a legújabb napraforgókat!

Agro Napló
A napraforgónemesítők munkája leginkább az alkalmazkodóképesség növelésére fókuszál, választ adva ezzel a környezeti kihívásokra és lehetővé téve azt, hogy az adottságainkhoz legjobban illeszkedő hibridet válasszunk. A válaszokért kattintson!

Van új a nap alatt! Ismerje meg a legújabb napraforgókat!

A hozzászólásokért kattintson!

Sólyom János
Corteva Agriscience

Szeleczki Attila
Syngenta Kft.

Sólyom János (Corteva Agriscience) 

A szárazságot kimagaslóan toleráló Pioneer® napraforgó hibridek

A 2022-es évben tapasztalt aszály, és a vele párhuzamosan érkező rendkívül nagy számú hőségnap komoly negatív hatást gyakorolt az hazai napraforgó állományokra, különösen az ország keleti felén, ahol a csapadékmennyiség messze alulmúlta a sokéves átlagot. A termelők napraforgói mellett a fejlesztői kísérleti soroknak is szembe kellett nézniük ezzel a nem mindennapos időjárási körülményekkel. Öröm az ürömben, hogy az ilyen viszonyok között legjobbnak értékelt hibridekre az ideinél kedvezőbb időjárás esetén is jobban számíthatunk.

A 2023-as vetési szezonra a Corteva kínálatába három olyan napraforgó hibrid is bekerül, amely kimagaslik a fenti értékelésben: a P64LL155, a P64LE168 és a P64LE185.

P64LL155

Azt gondolom, dacára annak, hogy a gazdálkodók közül sokan herbicidtoleráns hibrideket vásárolnak, mégis jelentős számú azon termelők köre, akik a preemergens gyomirtást kötelező technológiai elemnek tekintik. Ez főként annak a szakmailag igazolt ténynek köszönhető, hogy egy jól időzített preemergens gyomirtószeres kezeléssel és az egyre népszerűbb Viballa herbicidünkkel hatékonyan lehet tisztán tartani a napraforgó területünket, akár nem herbicidtoleráns hibrid esetében is. Az ilyen körben javaslom a linolsavas, közepes érésidejű, nem herbicidtoleráns P64LL155 kipróbálását!

Fejlesztői sorainkban egyértelműen magas termésszint jellemző rá az elmúlt három év alapján. Ezzel párhuzamosan 2020-ban a NÉBIH kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérletében a középérésű csoportban 105,8%-os termést ért el a kísérleti átlaghoz képest, a legmagasabb termést adva. 2021-ben ugyanebben a kísérletben 102,7%-ot elérve lett második, visszaigazolva az előző év eredményét is. 2021-ben a gazdálkodók által elvégzett üzemi kísérleteinkben is kiugró eredményt produkált.

Agronómiai tulajdonságai is nagyon jók, viszonylag alacsony növény, tányérja bókoló állású. Kórtanilag kitűnő, ugyanis a fontosabb kórokozók ellen kiválóan tolerál! A Protector® Peronoszpóra minősítést is elnyerte.

P64LE168

A linolsavas P64LE168 az egyik legújabb Pioneer® napraforgó hibridünk. Egyike azoknak a hibrideknek, amelyekkel elkezdjük megújítani Express®* toleráns portfóliónkat.

A P64LE168 a korai érésideje végett a korábbi P63LE113 mellé érkezik a kínálatunkba, fejlesztői kísérleteinkben az egyik legalacsonyabb betakarításkori nedvesség-tartalom jellemezte, ehhez meglepően magas termés párosult. Szintén koraisága miatt kiválóan alkalmas megkésett vetésekre is, normál vetésidő mellett pedig csekély az esély arra, hogy esetleg deszikkálni szükséges az állományt betakarítás előtt.

Nagyon jó agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik, a magyarországi kontinentális időjárási viszonyokhoz jól alkalmazkodik. Lecsüngő tányérállás jellemzi, erős szára miatt megdőlésre nem hajlamos. Termésének olajtartalma magas. Kórtanilag is kitűnő a hazai gazdálkodók részére, Protector® Peronoszpóra és Protector® Szádor minősítéssel rendelkezik.

Azon termelők részére javaslom, akik kiváló adaptációs képességű korai érésidejű napraforgó hibridet keresnek!

P64LE185

A P64LE185 Express® toleráns linolsavas hibridünk feltűnően jól szerepelt fejlesztői sorainkban 2021-ben, és az idén, 2022-ben, a rendkívül száraz körülmények között látottak is megerősítették azt, hogy egy nagyon termésstabil és a magyar viszonyokra tökéletesen alkalmas hibridet üdvözölhetünk benne. Miért is? Először is azért, mert kiválóan tolerálta a száraz körülményeket. Másodsorban azért, mert termésének olajtartalma nagyon magas! Végül, de nem utolsósorban, hogy kórtani ellenállása is nagyon jó!

További információ:
www.corteva.hu

*Az Express az FMC-Agro bejegyzett márkaneve

Szeleczki Attila (Syngenta Kft.) 

Bővülő Syngenta napraforgó hibridajánlat a rugalmasság és alkalmazkodóképesség jegyében

Az idei év sajnos olyan helyzet elé állította a termelőket, amelyet csak tudomásul venni, de kivédeni nem lehetett. A szárazság és a magas hőség egymás sarkában járt, amelyet csak öntözéssel lehetett volna enyhíteni. A művelésmódok között (szántás, lazítás, mulcshagyó művelés) is mutatkozott némi különbség, többnyire a kevesebb műveléssel kevesebb vizet veszítők javára. A víz az úr még mindig.

A hibrid választás is egy jó lehetőség, hogy a változó viszonyokhoz alkalmazkodóbb hibrideket vetve javítsuk az esélyeinket. A nagyobb napraforgó termelő országok, mint Franciaország vagy Ukrajna, legalább 3 zónát különítenek el észak-dél irányban és azokba eltérő hibridcsomagot javasolnak, általában tenyészidő alapján. Magyarország méretben kevésbé tagozódik, de itt is jelentős környezeti különbségekkel találkoztunk, de inkább Kelet-Nyugat irányba, amelyet mindannyian láthattunk, ha átutaztunk az országon. Markáns eltérést találunk esőben, hőmérsékletben és a hőségnapokban is. A hibrid választásnál hasznos ezeket a szempontokat is figyelembe venni.

A Syngenta nemesítői, amikor ígéretes hibrideket nemesítenek, a tesztelés során, szinte mindig szerepel a hasonló hibridek között olyan, amely egyedibb jellemzőkkel bír. Ezek az eltérések legtöbbször vegetatív/generatív tengely mentén helyezkednek el. A generatívak nagy terméspotenciállal bírnak, de talajra, termőhelyre igényesebbek, kevésbé agresszív gyökérzettel rendelkeznek, a lombozatuk gyorsabban szárad és érik be. A magas termőképesség érvényre jut, ha elegendő tápanyaghoz, vízhez jutnak és nem éri őket sérülés/jelentős környezeti stressz. Ezek az intenzív hibridek. A vegetatívabb típusok rugalmasabban reagálnak a negatív hatásokra, azokat jobban tűrik, kevésbé szenvedik meg, az erőteljesebb gyökérzetüknek köszönhetően jobb a víz- és tápanyag önellátó képességük.

Generatív

Középvonal

Vegetatív

SY Fergus

SY Bacardi

SY Michigan

alacsonyabb, pár nappal rövidebb tenyészidő

kiegyensúlyozott

kicsit magasabb, néhány nappal hosszabb érésidő

A közkedvelt SY Bacardi hibridünk mellett az új SY Fergus és SY Michigan linolsavas, Clearfield® Plus hibridek 2023-as szezonban már elérhetőek kereskedelmi forgalomban.

Az új hibridek peronoszpóra ellenállósága is erősebb, M9-es besorolású, amelyekre egyre nagyobb szükség van. A napraforgó jó piaci pozíciója miatt egyre nő a napraforgó területe hazánkban, így egyre nagyobb eséllyel kerül olyan táblára, ahol a peronoszpóra fertőzés kockázata magasabb. Ilyenkor a teljes körű ellenállósággal rendelkező hibridek választását ajánljuk, kiegészítve a kémiai védekezés adta lehetőségekkel (több hatóanyaggal csávázott vetőmag).

A szélesedő Syngenta napraforgó hibrid ajánlattal lehetőséget biztosítunk a termelőknek, hogy a stabilitás jegyében az adottságaikhoz legjobban illeszkedő hibridet választhassanak.

Tudjon meg többet a Syngenta napraforgó hibridjeiről!

A Clearfield® a BASF bejegyzett védjegye. A Clearfield® Plus a BASF bejegyzett védjegye. -an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!