Heti fókusz: Zöldítő hatás jelentősége a gombaölő készítményeknél

Agro Napló
A fungicid készítményeket érdemes úgy megválasztani, hogy azok a gombaölő tulajdonságon felül pozitívan befolyásolják a növények életfolyamatait. Mit jelent ez? Szakértők mondják el véleményüket. A válaszokért kattintson!

Zöldítő hatás jelentősége a gombaölő készítményeknél

A válaszokért kattintson!

Lakatos Réka
Bayer Crop Science
Gaál Orsolya
Nufarm Hungária Kft.
Sipos József
Sumi Agro Hungary Kft.
   
  Boros Szilárd
Syngenta Kft.
Horváthné Tóth Ildikó
UPL Hungary Kft.
 

Lakatos Réka (Bayer Crop Science) 

Zöldítés és betegségvédelem száraz időjárásban?

Igen. Kalászos gabonákat csak intenzív technológiával érdemes termeszteni. Az állományt a tenyészidő alatt végig betegségmentesen kell tartani.

Az elmúlt évek során egyre gyakoribbá váltak az enyhe, tartós fagymentes telek. A melegebb idő kedvez a kórokozók áttelelésének, ezért érdemes megfontolni a kettő, de akár a három gombaölőszeres kezelés alkalmazását az intenzív kalászos kultúráinkban. A levelek minél nagyobb felületen és minél hosszabb ideig tartó asszimiláló munkájának biztosítása szempontjából a második kezelési időszak, az ún. T2 a legfontosabb. Ennek optimális ideje a zászlóslevél kiterülését követő napokban van. A zászlóslevél ugyanis közel 50 %-ban vesz részt a termésképzésben (1. ábra). Ez a kezelés meghatározó a termés mennyisége szempontjából, ezért az intenzív technológiából akkor sem szabad kihagyni, ha átmenetileg csapadékhiány lép fel, és látszólag nem indokolt a fungicid kijuttatás.

1. ábra: A levelek és a kalász részvételi aránya a termésképzésben

A T2 kezelés célja ugyanis nem csak a gombabetegségek elleni védelem, hanem a termésképzéshez szükséges asszimilációs felület tér- és időbeni maximalizálása. Az ebben az időszakban végzett fungicid kezelés akkor is termésnövelő hatású, ha az idő száraz, és (látszólag) nincsenek gombabetegségek a táblában. Különösen igaz ez az olyan termékekre, amelyek élettani hatásaiknál fogva képesek az asszimilációs felület működési idejének hosszabbítására (zöldítés), vagy akár annak növelésére. Ilyen az Ascra Xpro és a Zantara, melyek alkalmazását a zászlóslevél kiterülését követően (T2 időszakban) a szárazságban szenvedő, de intenzív állományokban is javasoljuk.

Miért? Az aszály egy plusz stressz a növények számára, mely - mint minden stressz - rontja a növények ellenálló képességét. Ha bekövetkezik a fertőzés, a védetlen növények érzékenyebbek lesznek a betegségekre, mint azok, amelyek megfelelő időben preventív céllal lettek kezelve. Ismeretes, hogy mind az Ascra Xpro, mind a Zantara képes csökkenteni a hő- és szárazság-stresszt bizonyos mértékig. Az Ascra Xpro magasabb mennyiségben tartalmaz bixafént, így jelentős szárazság- és hőstressz esetén nagyobb biztonsággal alkalmazhatjuk. A T2 időszakban védett állományok a virágzáskori betegségek ellen is biztosabban védhetők.

Nézzük meg konkrétan, hogy a bixafén hatóanyag - a minden levélbetegségre kiterjedő kiváló gombaölő hatása mellett - milyen pozitív élettani hatásokkal rendelkezik, amelyek a szárazabb időben való alkalmazását is indokolják:

A bixafén segít növényeknek a stressz-helyzeteket átvészelni. Az intenzívebb működés hatására a kezelt levelek és kalászok hőmérséklete alacsonyabb, így a növény a hőstresszt jobban képes elviselni. Hatására a légzőnyílások mozgása felgyorsul, szárazságban előbb bezáródnak, így a növények könnyebben átvészelik a rövidebb száraz periódusokat.

Növeli a fotoszintézis és a légzés intenzitását, ezáltal fokozódik a növények tápanyagfelvétele. Megakadályozza a levelek korai elöregedését, hatására szinte zölden érnek be a növények. A „zöldítő hatás” mellett – a fokozott asszimiláció hatására – a zászlóslevelek hossza és szélessége is szignifikánsan nőhet. A nagyobb és tovább működő asszimilációs felület a napenergiát nagyobb termés formájában jeleníti meg, így a bixafén valóban beviszi a napfényt a gabona termésébe.

A pozitív élettani hatások, a jobb stressztűrés és fokozott asszimiláció eredményeként kísérleti eredmények szerint a bixafén kezelés hatására nő a kalászonkénti szemszám és az 1000-szemsúly is. Mindez nagyobb és jobb minőségű termést eredményezhet még akkor is, ha időszakosan száraz periódus áll be a tenyészidőben.  

Annak érdekében, hogy a növények terméspotenciálját a lehető legnagyobb mértékben tudjuk kihasználni, nem feledkezhetünk meg a kalászvédelemről sem. A T3 kezelést szintén preventív jelleggel szükséges elvégezni, a betegségek első tüneteinek megjelenésekor. A Prosaro protiokonazol és tebukonazol tartalmával védelmet nyújt több fuzárium faj ellen is. Magyarországon a legjelentősebb a Fusarium graminearum, mivel ennek van ivaros alakja, ill. a melegebb körülményeket kedveli. Ugyan a kalászfuzáriózis járványszerű terjedéséhez meleg, csapadékos időjárásra van szükség, azonban fontos tudnunk, hogy a konídiumok csírázáshoz 1-2 órán át tartó nedvesség is elegendő, így már a reggeli harmat is kedvező körülményeket biztosít a kórokozó terjedéséhez.

Fejlesztői kísérleteink azt mutatják, hogy amennyiben a két kezeléses programot választjuk, úgy célszerűbb T2+T3 technológiát alkalmazni, mivel ezzel érhető el a leghatékonyabb eredmény.

További információ:
agro.bayer.co.hu

Gaál Orsolya (Nufarm Hungária Kft.) 

Nem kell bizonygatni azt a tényt, hogy minél hosszabb időn keresztül minél nagyobb egy növény asszimilációs felülete, annál magasabb termésátlagra és jobb minőségű termésre számíthatunk.

A kellően nagy asszimilációs felület egyik feltétele, hogy a zöld növényi részek egészségesek, károsítóktól és kórokozóktól mentesek legyenek. A másik feltétel, hogy az egészségesen tartott növényt igényeinek megfelelően tápláljuk és az élettani folyamatait segítsük. Vannak olyan hatóanyagok, melyek a széles gombaölő hatás mellett képesek juvenilizálni a növényt. Ilyen hatóanyag a Tazer 250 SC-ben lévő azoxistrobin is. Az azoxistrobin felszívódik a növénybe, majd szállítódik a fiatal részek felé, hosszú hatástartamot biztosítva a készítménynek. Továbbá olyan kedvező élettani változást indít el, amely hosszabb élettartamot, több tápanyag felvételét és asszimilációt, ezáltal több és jobb minőségű termést eredményez.

De hogyan is dolgozik a 250 g/l azoxistrobin hatóanyagot tartalmazó Tazer 250 SC? Azon túl, hogy véd a gazdaságilag jelentős kórokozókkal szemben, ezáltal fenntartja az egészséges életfolyamatok zavartalanságát, lassítja az öregedési folyamatokat is. Ezt úgy éri el, hogy fenntartja a növény gamma-linolénsav-szintjét, így gátolja a stressz okozta etiléntermelést. Serkenti a tápanyag-beépülést, javítja a nitrogén felvételét, támogatja a szén-dioxid asszimilációját, a szénhidrátok beépítését. Végül, de nem utolsósorban javítja a vízháztartást, csökkenti a párologtatást, mérsékli az aszály okozta stressz hatását. Nagyon fontos figyelembe vennünk, hogy a tápanyagfelvételt csak akkor képes fokozni, ha van mit felvenni, vagyis van a talajban megfelelő mennyiségű tápanyag, elsősorban nitrogén. Ha ennek felvétele például vízhiány miatt akadályozott, a Tazer 250 SC-t célszerű nitrogéntartalmú lombtrágyával együtt kijuttatni.

A Tazer 250 SC-t gombaölő hatásspektrumának szélesítése és a rezisztencia kialakulásának elkerülése érdekében célszerű más gombaölő hatóanyagú készítménnyel kombinálni. A Nufarm ebből a célból a 250 g/l tebukonazol hatóanyagú Mystic 250 EW készítményt javasolja. Így a két termék Tazer Kombi néven csomagban is megvásárolható. A Tazer Kombi csomag 2x5 l Tazer 250 SC-t és 2x5 l Mystic 250 EW-t tartalmaz. Őszi búzában a zászlós levél védelmére, annak kiterülésekor, őszi árpában a vegetáció korábbi szakaszában, az intenzív növekedés időszakában, repcében zöld vagy sárga bimbós állapotban javasoljuk kijuttatni.

További információk:
www.nufarm.hu

Sipos József (Sumi Agro Hungary Kft.) 

Változó klimatikus viszonyok

Az abiotikus tényezőknek kiemelt szerepe van a növények életében. A fotoszintézishez szükséges szén-dioxidot, vizet és fényenergiát egyaránt a különböző időjárási elemek biztosítják. Az utóbbi években hazánk időjárása jelentős változásokon ment keresztül. Magyarország kontinentális éghajlata lassan kezdi felvenni a mediterrán jellegeket. A folyamatosan rövidülő és enyhülő telek teret adnak a kultúrnövényeinket veszélyeztető károsítóknak. A gyomok szinte egész évben megőrzik csírázóképességüket, a kártevők, kórokozók pedig zavartalanul át tudnak telelni évről-évre. Az egyre gyakrabban előforduló tavaszi mínuszok nem csak a vegetáció átmeneti lassulását, hanem a fagyra érzékenyebb növények teljes pusztulását okozzák. A tenyészidőszakon belüli csapadékok eloszlása rapszódikus és kiszámíthatatlan. A gyakorta hónapokig elhúzódó száraz, aszályos periódusokat hírtelen lezúduló záporok, zivatarok követik.  A negatív időjárási tényezőkhöz ideig-óráig képesek alkalmazkodni haszonnövényeink, egy bizonyos pont után viszont stresszhelyzet alakul ki, ami később komoly terméskiesést eredményezhet. A hatóanyagok folyamatos visszavonása a termelők helyzetét még inkább megnehezíti.

Tavaszi mínuszok okozta fagyhatás

A sikeres termesztés érdekében a gazdáknak is alkalmazkodni kell a változó körülményekhez. A különböző agrotechnikai megoldásoknak fokozott szerepe van a mai mezőgazdaságban. A talaj vízkészletének megőrzése, a vetés megfelelő időzítése, illetve a fajtaválasztás egyaránt kiemelt szerepet játszik a mai modern termelésben. A talajmintavétel alapján történő tápanyag utánpótlással nem csak a költségeket tudjuk csökkenteni, hanem meg tudjuk előzni a túlzott nitrogén kijuttatás okozta gombás fertőzéseket. Egyre inkább felértékelődik a különböző abiotikus stresszek (szárazság, tavaszi fagyok) enyhítésére alkalmas biostimulátorok szerepe is. A fungicid készítményeket érdemes úgy megválasztani, hogy azok a gombaölő tulajdonságon felül pozitívan befolyásolják a növények életfolyamatait. A zöldítő, vitalitást növelő élettani hatások az alkalmazkodó képesség fokozásán túl terméstöbbletet is eredményeznek. Az átalakuló klimatikus viszonyok, illetve a folyamatos hatóanyag kivonások innovatív megoldásokra ösztönzi a növénytermesztőket. Az eredményes gazdálkodáshoz a jövőben fokozottan szükség lesz a termelők, illetve a növényorvosok szakértelmére, precizitására.

A kalászos gabonák fontosabb kórokozói

A kalászos növényeinket egy tenyészidőszakon belül számos betegség veszélyezteti. Megfelelő mennyiségű és minőségű termést csak egészséges állománnyal lehet elérni. Az egyre inkább enyhülő téli időszakok következtében a kórokozók zavartalanul áttelelnek. A csapadékos tavasz és az egyoldalú N-műtrágyázás egyaránt kedvező körülményeket teremt a gombák csírázásához és szaporodásához.

Septoria nodorum

Közös jellemzőjük, hogy az asszimilációs felület csökkentésén felül nagymértékben fokozzák a növények párologtatását is. Intenzív fertőzés esetén akár 30-50 %-os terméskiesést is okozhatnak. A kalászfuzárium a vegetáció végén, jellemzően virágzáskor támadja meg a gabonafélék kalászait. Talajon és levegőn keresztül egyaránt képes fertőzni, ezáltal gyakorlatilag az egész tenyészidőszak alatt jelen van. A kórokozó hatására apró, töppedt szemek képződnek. A gomba toxintermelésének következtében jelentős minőségbeli romlás következik be, ami sok esetben értékesítési problémákat is okoz.A lisztharmat fehér micéliumtelepei már ősszel megjelenhetnek. Tavasszal konídiumokkal terjed tovább, később pedig a leveleken és kalászokon fehér lisztszerű bevonatot képez. A legtöbb betegséggel ellentétben itt a közvetlen csapadék gátolja a fertőzéshez szükséges csíratömlők fejlesztését. A kalászos gabonákon gyakorta találkozhatunk különböző foltbetegségekkel. A szeptóriás levélfoltosság többnyire a búzatáblákon okoz komolyabb problémát. A kezdetben kisebb átmérőjű barna foltok fokozatosan növekednek, majd összeolvadnak, legvégül pedig megjelennek a fekete pontszerű szaporítóképletek. A kalászosok helmintospóriumos betegségét több kórokozó (hálózatos levélfoltosság, sötétbarna levélfoltosság, fahéjbarna foltosság, levélcsíkosság, barnafoltosság) is okozhatja. Szaporodásuk melegágya a hűvös, csapadékos tavaszi időjárás. Kései diagnosztizálás hatására az asszimilációs felület csökken, melynek közvetlen következménye a fotoszintézis mérséklődése. A bazídiumos gombák csoportjába tartozó rozsdabetegségek melegigényesek, így általában a tavasz második felében jelennek meg búzatábláinkon. A feketerozsda a száron, míg a sárga, illetve a levélrozsda a leveleken képez telepeket. Az ecidiospórák szél segítségével gyorsan terjednek. Kezdetben világosabb uredotelepek alakulnak ki, majd a fertőzés előrehaladtával megjelennek a sötétebb színű teleutotelepek is.

A felsorolt betegségek elleni védekezés egy összetett, egymásra épülő folyamat. Profitban mérhető eredményt csak és kizárólag a megfelelő agrotechnika műveletek (vetésváltás, talajművelés, fajtaválasztás, csávázott vetőmag) és az okszerű fungicides kezelések összehangolásával érhetünk el.

MIZONA - Új lehetőség a levélbetegségek leküzdésére

A folyamatos hatóanyag visszavonások miatt a kórokozókkal évről-évre nehezebb felvenni a versenyt. Az ergoszterol szintézis gátló azol-típusú gombaölők száma folyamatosan redukálódik. Hasonló helyzet alakult ki a morfolin származékok palettáján is.  A kutatások eredményeként új hatóanyagok jelentek meg az agrárpiacon, lehetőséget biztosítva ezzel a problémák orvoslására.

A Sumi Agro új gombaölő szere, a Mizona, az új generációs hatóanyagcsoportok eltérő hatásmechanizmusú tagjait tartalmazza. A piraklostrobin a strobilurinok, a fluxapiroxad pedig a karboxamidok csoportjába tartozik. Felszívódó tulajdonságuk lévén a növények belsejében folyamatosan transzlokálódnak. Közös jellemzőjük, hogy a gombák sejtlégzését gátolják. A Mizona-t széles hatásspektrumának köszönhetően eredményesen használhatjuk a kalászos növényekben előforduló valamennyi levélbetegség ellen. A betegség kialakulását megelőző (preventív) hatása mellett kiválóan alkalmas a már fertőzött növényi részek gyógyítására is. A kórokozók leküzdésén felül zöldítő, vitalitást növelő tulajdonságokkal is rendelkezik. A pozitív élettani hatások következtében a tenyészidőszak végén magasabb termésátlag realizálható. Adagolásának felső határa 1 liter/ha, de már 0,75 literes dózisnál is nagyszerű eredményt érhetünk el. A készítményt alkalmazhatjuk búzában és árpában a járványveszély előtt megelőző jelleggel, illetve legkésőbb az első tünetek megjelenésekor. A Mizona gombaölő szert elsődlegesen levél-és szárbetegségek leküzdésére fejlesztették ki, a kalászok védelmére kevésbé alkalmas. A strobilurinok csoportjába tartozó hatóanyagok közös jellemzője, hogy az etilén szintézis csökkentésével kitolják a növények vegetációját. Ennek közvetlen következménye, hogy a virágzás is hosszabb ideig fog tartani, ami a fuzáriumnak teret és időt ad a fertőzésre.

A megfelelő hatás elérése érdekében az időzítésen túl kiemelt figyelmet kell fordítani a minél jobb permetlé fedettség elérésére is. A folyamatos megfigyeléseken (monitoring) alapuló okszerű növényvédelem a profitorientált termelés fontos építőköve.

Mizonával kapcsolatos gyakorlati tapasztalataink, Szeged határában

A Sumi Agro új gombaölőszeres készítményét összesen 170 hektár őszi vetésű búzában teszteltük, a Szeged határában magas szinten gazdálkodó, Szabó József gazdaságában. A Bologna és Aurelius fajták előveteménye EXPRESS toleráns napraforgó volt. Alaptrágyának 300 kg/ha komplex (8-24-24) műtrágyát szórtak ki, amit TopDown kultivátorral dolgoztak be a földbe. A vetést ezen felül megelőzte még két egymást követő rövidtárcsázás is. A gombaölőszeres kezelést megelőzően jelen voltak a kora tavaszi fagyok okozta sárgulás jelei a levélvégeken.

A kezelést megelőző kezdeti tünetek

Ezen felül általánosságban megfigyelhetőek voltak a szeptóriás levélbetegségek kezdeti tünetei. Mivel a hosszútávú időjárás előrejelzés nagyobb mennyiségű esőket ígért, időszerűnek látták az első kezelés elvégzését. A John Deere 4730-as önjáró permetezőgépük, 27 méter szélességű kerettel van ellátva. A megfelelő permetlé fedettség eléréséhez 8-as méretű TeeJet fúvókákat használtak, a permetező nyomását pedig 5 barra állították be. A Mizona készítményt, gyomirtó-, rovarölő szerrel és levéltrágyával tankkombinációban juttatták ki az őszi búza két nóduszos állapotában. A legmagasabb, 1 liter/ha-os dózissal dolgoztak, így hektáronként 200 gramm piraklostrobin és 30 gramm fluxapiroxad került kijuttatásra.

Megfigyeltük, hogy a kezelést követően a kultúrnövényen sárgulás és perzselés jelei egyáltalán nem jelentkeztek. Két héten belül a fagy okozta fitotoxikus tünetek mérséklődtek, a szeptóriás gombabetegség terjedése megállt. A búza növekedése és bokrosodása jelentősen felgyorsult, a levelek pedig egyöntetűen haragos zöldekké váltak.

Két héttel a permetezés után…

Összességében elmondhatjuk, hogy a Mizona kalászos gombaölő szer kimagasló hatékonyságot biztosított a búzát veszélyeztető levélbetegségek ellen. A kórtani problémák megoldásán felül, rendkívül látványos élettani (juvenizáló) hatást is tapasztaltunk. Az eredményes búzatermesztéshez a precízen végrehajtott agrotechnikai műveletek, a megfelelően időzített növényvédőszeres kezelések, illetve a kedvező időjárási feltételek összhangja- és egymásra épülése szükséges. Egy fungicides készítmény önmagában nem csodaszer, de az eddig látott pozitív tapasztalatok alapján a Mizona kalászos technológiájuk állandó elemét fogja képezni a jövőben.

További információ:
www.sumiagro.hu

Boros Szilárd (Syngenta Kft.) 

A magyarországi kereskedelmi forgalomban elérhető kalászos gombaölő szerek közül jó néhányat találhatunk, amelyek jellemző tulajdonsága, hogy nemcsak adott betegség/betegségek ellen használhatók fel sikeresen, hanem egyéb más, a növények élettani folyamataira is különösen kedvező hatásokat gyakorolnak. A strobilurin (QoI), SDHI (szukcinát-dehidrogenáz inhibitor) és a triazol csoport egyes képviselőire, pl.: protiokonazol, igazak ezek a pozitív hatások. Kezelést követően jelentkezik a szakmai körökben ismert, úgynevezett zöldítő, juvenilizáló hatás. A növények klorofillszintézise fokozottabbá válik, nagymértékben javul a fotoszintézis hatékonysága, az asszimiláták előállítása és beépülése, csökken az oxidatív stresszt kiváltó reaktív oxigénformák szintje (pl.: H2O2, HO-, O2-), megemelkedik a reaktív oxigénformákat semlegesíteni képes antioxidánsok szintézise. Javul a nitrogénfelvétel képessége, fokozódik a nitrát-reduktáz enzim aktivitása (amennyiben az megfelelő mennyiségben rendelkezésére áll a növényeknek és felvehető a gyökérzónából a nitrogén, lsd.: idei tavaszon csapadékhiány miatt sok helyen a fejtrágyák nem tudtak bemosódni), csökken az etilénszintézis mértéke, amely a növényi öregedési folyamatok kiváltója. Javul a kezelt állomány vízgazdálkodása, hosszabbá válik a tenyészidő (néhány nap), később következik be az élettani eredetű felszáradás-felsülés, ezáltal tovább képes az állomány szervesanyagokat előállítani és beépíteni, végső soron ez magában hordozza a nagyobb várható terméshozamot is. A fentebb leírtak alapján megállapíthatjuk, hogy az ilyen pozitív másodlagos hatásokkal rendelkező gombaölő szereknek a termesztéstechnológiába illesztése megkérdőjelezhetetlen. A Syngenta Kft. hatóanyagfejlesztései során mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a betegségek elleni kiváló hatékonyságon túl a piacra kerülő termékek hatóanyagai segítsék termelő partnereinket abban, hogy a választott fajta/hibrid terméspotenciáljából a lehető legtöbbet tudják betakarításkor realizálni. Ez jellemzi a jelenlegi fungicid portfóliónkat is, hiszen annak számos tagja hozzásegít a magasabb terméshozam eléréséhez. Nézzük meg röviden, hogy melyek ezek a termékek.

Amistar Prime Pack

Azoxistrobint és fenpropidint tartalmazó virtuális kereskedelmi ajánlat (1. ábra). Javasolt dózisa 0.8 l/ha Amistar 250 SC + 0.6 l/ha Tern 750 EC, 20-25 ha kezelésére elegendő. Hatásspektrumába tartozik a búza lisztharmat, szeptóriás levélfoltosság (felső dózis használata indokolt), sárgarozsda, vörösrozsda, árpa lisztharmat, törperozsda, barna levélfoltosság. Kijuttatását őszi búza esetében 2-3 nóduszos állapotban, őszi árpa esetében szárbaindulás kezdetén végezzük el. A felső dózis használata (1.0 l/ha Amistar + 0.75 l/ha Tern) jobb hatékonyságot, hosszabb hatástartamot és markánsabb termésnövelő hatást biztosít.

1. ábra: A felső növény kezeletlen, alsó Amistar Prime-mal 2 nóduszos állapotban kezelt, 30 nappal a kezelés után. Az Amistar Prime kezelés hatására később indul meg az alsőbb levélszintek élettani eredetű sárgulása, leszáradása (fotó: Boros Szilárd, 2020)

Amistar Era Pack

Idén debütáló univerzális termékkombinációnk, amely sikerrel veszi fel a küzdelmet valamennyi levél- és kalászbetegséggel szemben, a már jól ismert másodlagos pozitív tulajdonságai megtartása mellett (2. ábra). Azoxistrobint (Amistar 250 SC) és protiokonazolt (Era 300 EC) tartalmaz. Javasolt dózisa: Amistar 0.8-1.0 l/ha + Era 300 0.375-0.5 l/ha. A magasabb dózis használata erős fertőzési nyomás esetén indokolt, egyben jobb hatékonyságot, hosszabb hatástartamot, nagyobb termésnövelő hatást biztosít. Évente két kezelés engedélyezett.

 Kezelések

Zászlóslevél hossza, cm

Zászlóslevél területe, cm2

 Kezeletlen

14,62

9,267

 Amistar Era 0.8+0.5 l/ha

18,58

13,955

 Versenytárs 1, 0.75 l/ha

15,81

13,827

 Versenytárs 2, 0.8 l/ha

15,83

13,099

2. ábra: Amistar Era kezelés hatása a zászlóslevelek hosszára és területére (kijuttatás ideje: 2-3 nódusz, Syngenta fejlesztői kísérlet 2021, a mérés képelemző szoftver segítségével történt, n=2)

4,5 millió növény meglétét feltételezve hektáronként az egyszeri Amistar Era kezelés hatására plusz 2110 m2-rel nagyobb felületen asszimilál a növényállomány a kezeletlen kontrollhoz képest.

Elatus Era

Fungicid portfóliónk kiemelt terméke. Solatenol-t (benzovindiflupyr, SDHI) és protiokonazolt (triazol) tartalmaz. Mindkét hatóanyaga hozzájárul a zöldítő, termésnövelő hatáshoz kezelést követően, emellett fokozza a növények abiotikus stresszel szembeni ellenállóképességét is (3. ábra). Javasolt dózisa levélbetegségek ellen 0.75-1.0 l/ha, kalászfuzáriózis ellen 1.0 l/ha. Egy tenyészidőszakban egy kezelés engedélyezett, ezt búzában zászlóslevél kiterülése utánra vagy kalászvédelemre időzítsük, árpa esetében szárbaindulás kezdetére. Hatástartama fertőzési nyomás és időjárás függvényében 4-6 hét.

3. ábra: Elatus Era kezelés hatása a növények hőmérsékletére aszályos időszakban (kijuttatás ideje: zászlóslevél kiterülése, léghőmérséklet a méréskor: 34 °C, DJI Zenmuse XT2 hőkamera, Syngenta fejlesztői kísérlet 2021, n=2)

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a Syngenta Kft. ismertetett gombaölő szereinek használatával nemcsak a kórokozók elleni harcban győzhetünk, hanem jelentős lépést tehetünk a kitűzött megfelelő mennyiségű és minőségű terméshozam elérése felé.

További információ:
www.syngenta.hu

Horváthné Tóth Ildikó (UPL Hungary Kft.) 

Az elmúlt időszak nem kényeztette el a termelőket csapadékkal. A folyamatosan jelentkező csapadékhiány miatt is, valamint a kijuttatott drága műtrágyák és lombtrágyák hasznosulása szempontjából is nagy szükség lesz „zöldítőhatást” alkalmazni. Ennek szellemében, kihasználva a strobilurinok és/vagy az alga típusú stimulátorok adta pozitív lehetőségeket, segítsük növényeinket több és jobb minőségű termést előállítani.

Az UPL Hungary Kft. ehhez nyújt segítséget a CHAMANE (azoxistrobin) gombaölő szerével, illetve a FORTHIAL (algaszűrlet) biostimulátorával.

A CHAMANE szisztemikus és transzlokális tulajdonsággal rendelkezik. A hatóanyag a gomba mitokondriumában fejti ki hatását, vagyis gátolja a kórokozó gombák sejtlégzését, így blokkolva a gombasejtek energiaképzését, ezáltal gátolja a spórák csírázását és a csíratömlők fejlődését. A CHAMANE széles hatásspektrummal rendelkezik, megelőző és kuratív hatással is bír. Kijuttatását követően gyorsan felszívódik a növénybe és eljut a fiatalabb növényi részekbe is. Kedvező tulajdonságaként a „zöldítőhatást” kell megemlíteni. Ennek következtében intenzívebb a tápanyagfelvétel és a fotoszintetikus aktivitás, melynek hatására fokozódik a tápanyagok képződése, beépülése. A „magas fordulatszámon” történő üzemelésnek pedig a hosszabb élettartam, több és jobb minőségű termés lesz az eredménye. A pozitív hatások pedig „csörgő forintok” sokaságát nyújtja a CHAMANE-t használó gazdáknak. A tavaszi és őszi búza esetében a zászlóslevél védelme érdekében annak kiterülési időszakában, illetve a kalászhányás kezdetén, megelőző jelleggel javasoljuk kijuttatni. Az őszi és tavaszi árpa esetében a CHAMANE-t érdemesebb ennél korábbi időszakban kijuttatni, vagyis a növekedés intenzív időszakában. Pirenefóra és rozsdagombák megjelenése esetén a CONROD-dal (tebukonazol) kombinációban ütős hatást tudunk elérni. A CHAMANE-t használók számítsanak rá, hogy a zöldítőhatás, illetve az ezzel összefüggő egyéb pozitív hatások - intenzív klorofill képződés, fokozott fotoszintetikus aktivitás, tápanyagbeépülés stb. – következményeként, különösen, ha a kijuttatási időszakban, vagy azt követően csapadék is hullik, az aratás időpontja 1-2 héttel kitolódhat.

A CHAMANE (0,75-1,0 l/ha) zöldítőhatását megerősíti és fokozza a FORTHIAL biostimulátorunk, (GA 142 alga mikroszűrlet + 9% Mg + 6,2% N), melyet 1,0 l/ha dózisban a zászlóslevél kiterülésének időszakában alkalmazva a kijuttatott műtrágyák ill. lombtrágyák jobb hasznosulását eredményezi. Ez pedig a vízellátástól függően meghatározza, hogy mennyi kalászt nevelő mellékhajtás marad meg. A kalászhányás-virághányás időszakában kijuttatott FORTHIAL a betakarított termés minőségi paramétereinek javulását eredményezi, mivel a  FORTHIAL aktiválja a poliaminok szintézisét, (virágzási hormonok) a generatív részekben, ezáltal javuló megtermékenyülést és jobb szemkitelítődést eredményez. Minél tovább tudjuk növényeinket „zölden” tartani, annál több és jobb minőségű termésre számíthatunk.

Készítményeink csomagban is megtalálhatóak:

További információért keresse területi kollégáinkat vagy látogasson el a www.upl-ltd.com/hu weboldalunkra!

Eredményes gazdálkodást kívánok a UPL csapat nevében!

 

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!