Heti fókuszban a cégvezetők, avagy mi foglalkoztatja most leginkább az inputforgalmazó partnercégeink vezetőit?

Agro Napló
Válságkezelés, agrárgazdasági kihívások, aszály, invesztíciók, bemutatók az online térben… A válaszokért kattintson!

Fókuszban a cégvezetők, avagy mi foglalkoztatja most leginkább az inputforgalmazó partnercégeink vezetőit?

A válaszokért kattintson!

       
James C. Collins
vezérigazgató
Corteva Agriscience
Diriczi Zsombor
ügyvezető
Démétér Biosystems Kft.

Kovács Gyula
ügyvezető igazgató
FMC-Agro Hungary Kft.

Wágner József
ügyvezető igazgató

Gabonakutató Nonprofit Kft.

James C. Collins (Corteva Agriscience) 

Válságban az egyszerű megoldások működnek: így alakítható ki öt szakaszban egy vállalkozás ellenállóképessége

Könnyű belefutni ellentmondásos információba, ha arra keressük a választ, hogy hogyan vészeljük át biztonságban a COVID-19 válságot. Egy valami azonban tisztán látszik: az egyszerű megoldások tűnnek a legjobbnak.

Ennek szellemében a Corteva egyszerű és világos módját választotta annak, hogy miként tájékoztassa munkatársait az egészségügyi és biztonsági kérdésekről – otthon kell maradni amikor csak lehet, gyakran kell kezet mosni, és le kell mondani az utazásról. Azzal, hogy biztosítjuk munkatársaink számára a jól informáltságot és a biztonságot, elejét vesszük az egyik legveszélyesebb ragálynak: a pániknak.

Tapasztalataim szerint ugyanezt a megközelítést kell alkalmazni akkor is, ha egy vállalkozás egészségének és biztonságának megőrzéséről van szó. Az egyszerű megoldások működnek a legjobban.

A világ mindig is szolgált kihívásokkal és próbatételekkel, és ezek között navigálva tapasztalatokat szereztem abban, hogy hogyan menedzselhetjük vállalkozásunkat gazdasági válság idején. Természetesen nem állítom, hogy van válaszom minden problémára, amit a mostani krízis tartogat, hiszen pont ugyanilyen helyzetre még nem volt példa. Ugyanakkor megtanultuk néhány egyszerű megoldást a 2007-2008-as világválság idején. Miközben az egészség és a biztonság az elsődleges, ezek figyelembevételével a vezetőknek úgy kell irányítaniuk munkatársaikat, hogy teljesíteni tudják az idei évre kitűzött célokat és megvalósíthassák az üzleti stratégiát. Sokat gondolkoztam a legutóbbi gazdasági válság tanulságain, és azt látom, hogy mindazok a tapasztalatok, amiket abban a krízisben szereztünk, rendkívül értékesek a jelenlegi helyzetben is. Ezen tapasztalatok alapján hoztuk meg azokat az intézkedéseket, amelyeket a mostani helyzetben vezettünk be vagy készülünk bevezetni a Cortevánál kollégáimmal együttműködésben.

De felmerül a kérdés, hogy ami nálunk működik, az használható-e más vállalkozások, más iparágak számára is. Igyekszem mindig egyszerűen megközelíteni az olyan helyzeteket, amelyek leginkább átláthatóságot igényelnek. Ez a megfontolás áll az általam szükségesnek tartott lépések mögött, amelyeket röviden öt egymást követő fázisra bontok. Bízom benne, hogy ez az öt fázis vállalkozások és magánszemélyek számára egyaránt használható útmutatóként, bármilyen jelentősebb válság esetén.

  • Első fázis: Koncentráljunk az alkalmazottakra. Minden, ami ahhoz kell, hogy a munkatársak biztonságban érezzék magukat és érezzék a támogatást, elengedhetetlen a további lépések során is. Fontos, hogy az új körülmények között is biztosítsuk számukra a stabilitást, a működőképességet, a kollégákkal és a vezetőikkel való folyamatos kapcsolattartást. Ez az első fázis hasonlít arra a repülőgépeken hallott instrukcióra, hogy először mi magunk vegyük fel az oxigénmaszkot, ha csökken a nyomás az utastérben, mielőtt másokról kezdenénk gondoskodni. Ennek a fázisnak a kulcsmozzanata a kommunikáció. A kollégáknak gyakori kapcsolatban kell lenniük a vezetőkkel. Ha a vezető azt gondolja, hogy már szinte kezdi túlzásba vinni a munkatársaival a kommunikációt, akkor kezdi jól csinálni.
  • Második fázis: Gondoskodjunk a fogyasztóinkról. Az első fázist követően a figyelmünket azokra összpontosíthatjuk, akiknek szükségük van ránk és biztos lábakon álló vállalatunkra – a fogyasztóinkra. El kell látni őket mindennel, ami fenntartja a működőképességüket, és ebben legyünk kezdeményezőek, legyünk készek a rögtönzésre és cselekedjünk gyorsan. A kommunikációs csatornákat ne csupán fenntartsuk, hanem tárjuk szélesebbre. Keressük azokat a nem hagyományos szerepköröket, amelyeket velük együttműködésben betölthetünk ebben az időszakban.
  • Harmadik fázis: Minden a pénzről szól. Őrizzük meg a pénzt. Hadd ismételjem meg: gondoskodjunk a készpénzről – amilyen gyorsan csak lehet! Olyan fontos ez, mint amilyen egyszerű – egy vállalkozás számára létfontosságú, hogy pénz álljon rendelkezésre olyan időkben, amikor nem olyan könnyű hitelhez vagy tőkéhez jutni. Az időtényezőnek kritikus jelentősége van. Alakítsunk egy Készpénz Akciócsoportot, és tűzzük ki feladatául, hogy találják meg, hogy miként tudnak mielőbb készpénzt felszabadítani. A készpénzáramlás mikéntje a lényeg – találjuk meg a beáramló pénzt, és állítsuk meg a pénz kiáramlását. Warren Buffet mondta a legtalálóbban: „A pénz a vállalkozásnak olyan, mint az oxigén az embernek: soha eszébe nem jut, amíg gond nélkül lélegzik, de csak arra tud gondolni, ha hiány van belőle.”
  • Negyedik fázis: Vizsgáljuk felül a terveinket – most! Ha visszanyertük a stabilitásunkat, együtt van a csapat, és van annyi pénzünk, hogy rövid távon ne legyen gond, akkor itt az idő felülvizsgálni a hosszú távú működési terveinket, hogy megfeleltessük azt a piacon kialakult új viszonyoknak. Vizsgáljuk meg a piaci viszonyokat és kilátásokat, és alkossunk ezekhez illő szcenáriókat. Emlékezzünk a szcenárió-tervezésnél tanultakra: nagyon nehéz megjósolni a jövőt, ezért olyan üzleti tervet kell készíteni, amely megállja a helyét különböző lehetőségek esetén is. Amikor már látjuk, hogy melyik forgatókönyv realizálódik, akkor pontosítsuk a tervet. Mindig tartsuk észben a harmadik fázist (készpénz!), de váltsunk az ötödik sebességi fokozatra.
  • Ötödik fázis: Újraindítás és helyreállítás. Emlékszem, hogy a pénzügyi világválság idején mennyire felkészületlenük voltunk az újraindításra. Aztán hirtelen történt mindez. Tanuljunk az akkori tapasztalatainkból, állítsuk helyre és indítsuk újra azokat az üzleti folyamatokat, amelyeket vissza kellet fognunk, vagy akár le is állítanunk a válság mélypontján. Minden válság más természetű, és véleményem szerint ez az ötödik fázisban válik igazán érzékelhetővé. Nincs pontos recept, ezért több szem többet lát alapon beszéljünk minél több külső szakértővel, más vállalkozások szakembereivel. Így leszünk képesek az újrainduláshoz a legjobb tervet megalkotni.

A Corteva igyekszik a rendelkezésére álló információt megosztani és mindenki szolgálatára lenni, ahol csak lehet. Különösen igyekszünk támogatni a gazdálkodókat szerte a világon, akik nap mint nap bőséges és biztonságos élelmiszer- és tápanyagforrást biztosítanak. Az élelmiszer-biztonságnak kulcsszerepe lesz a gazdaság újraindításában, ezért büszke vagyok arra, hogy a Corteva segíti a gazdálkodókat abban, hogy meghatározó szerepet játsszanak a globális szintű helyreállításban.

Haladjunk előre közös erővel. Növekedjünk együtt, keep growing!

További információ:
www.corteva.hu

Diriczi Zsombor (Démétér Biosystems Kft.) 

A 2020-as év eddig alaposan próbára teszi a gazdatársakat: a száraz ősz, a járványhelyzet miatti bizonytalanságok és a csapadék nélküli április-május sok partnerünknek okoz fejfájást. A talajmegújító mezőgazdaságot mint rendszert 5 éve népszerűsítjük a Kárpát-medencében, és egyértelmű, hogy az idei volt a legnehezebb évkezdés. 

A késő ősszel megérkező csapadéknak köszönhetően még dús, a talajt jól fedő takarónövény-állományok fejlődtek országszerte. A tavaszi megsemmisítésük sem jelentett gondot, akár mechanikus, akár kémiai úton végezték azt. Ugyanakkor a legjobb vetésidő megtalálása 2020 tavaszán nem volt olyan egyszerű, hiszen a fagyokkal trükköző március és április miatt sokan tolták későbbre a vetést. Ezt a gyakorlatot az elmúlt fél évtized tapasztalatai is alátámasztották, ám idén nem jött be ez a taktika: a későbbi vetés miatt sok nedvességet elvesztettünk a talajokból, így a növények nem tudtak olyan eréllyel kelni és fejlődni, mint a korábban vetett társaik. 

A min-till vagy no-till területeken vetett kapásnövények elmaradottabbnak mutatkoznak a művelt területekhez képest. Ha az ember megás egy szántott vagy lazított-tárcsázott földet, ahol a konvencionális gyakorlatnak megfelelően történt a magánykészítés, a magágy alsó részében több nedvességet talál, mint egy direktvetett kukorica vagy napraforgó alatt. Ez természetesen a tárcsatalpnak vagy a magágytalpnak is köszönhető, ami ilyen száraz tavaszon valóban több nedvességet tart meg a talajban, mint a no-till területek, ahol a nedvesség áramlása folyamatos. Utóbbi egy kiadós őszi-téli csapadék vagy egy esős május esetén valóban megmutatná a technológia pozitív oldalát: a jobb vízgazdálkodást és a nagyobb mértékű vízbefogadó képességet.

A kialakult helyzetben igyekszünk szaktanácsadó kollégáinkkal a terepen is segíteni partnereinket, az őszi-téli látogatások után ott lenni velük a földeken a vetés előtti és vetés utáni időkben is. Az előrelátóbbak már ilyenkor elkezdik kiválasztani a nyári-őszi TillageMix takarónövény-keverékeiket, amelyben munkatársaink készséggel állnak rendelkezésükre. 

A tavaszi rendezvények a COVID-19 miatt ugyan elmaradtak, de folyamatosan bővülő YouTube csatornánkon igyekszünk közelebb hozni a talajmegújító mezőgazdaság úttörőit és azokat, akik most ismerkednek ezzel a technológiával. A mi marketingünk az oktatás, ezért nem csupán a talajmegújítás "szuperzöld" oldalát mutatjuk be, hanem a legnagyobb kihívásokra és buktatókra is felhívjuk a figyelmet, mint például a vadak és a rágcsálók kártétele

Szeretnénk az Egyesült Államokban látott és hallott dolgokat is megismertetni a gazdatársadalommal, ezért többrészes riportsorozatot indítottunk a januári-februári amerikai utunkról. A tengerentúlon már elfogadott gyakorlatnak számító áttelelő keverékbe (rozs, szöszös bükköny, őszi borsó) történő vetést egy szerbiai partnerünk is sikerrel alkalmazza

A takarónövényes kísérletek és keverékfejlesztések mellett a tápanyagokról sem feledkezünk meg: egyedülálló meszezős kísérleti parcelláinkban már szépen kel a direktvetett napraforgó, CarbonKick szerves startereink pedig az országban több helyen kerültek be összehasonlító kísérletbe. E második éve futó kísérletsorozat lényege, hogy szintetikus starterekkel mérjük össze a legalább 50% szerves anyagot tartalmazó startereink teljesítményét - eddig pozitív eredményekkel.

 

 

Természetesen tűkön ülve várjuk az őszi vetésű növények betakarításának kezdetét, hiszen a mi szezonunk akkor indul igazán. A takarónövények alkalmazását egy többórás, részletes webes szemináriumsorozatban mutatjuk be, az átállás kritikus pontjait pedig egy 15 perces gyorstalpalóban magyarázzuk el. Tudástárunk 90-nél is több cikkel várja az érdeklődő gazdatársakat a www.talajreform.hu és a www.takaronovenyek.hu weboldalon.

Reméljük, hogy 2020-től az Ön gazdaságának is szerves része lehetünk!

Kovács Gyula (FMC-Agro Hungary Kft.)  

Kevés vezető lehet most abban a helyzetben, hogy nyugodtan hátradőlve kortyolgatja kedvenc italát, miközben semmitmondó témákról fecseg barátaival vagy kollégáival…

Az általános gondokon és nehezítő körülményeken (mint pl. vírushelyzet, értékesítési célszámok, alapanyagok elérhetősége, gyártási kapacitások, forintárfolyamok, tőzsdei kilátások, vállalati költségvetés, a dolgozók megtartása stb.) felül van egy igen sajátságos tényező, amely igazi kihívásokat okoz mindenkinek, aki bármilyen módon is kötődik a mezőgazdasághoz. Ez a pillanatnyi időjárás.

Minden szakmabeli tudja, hogy a mezőgazdaság legnagyobb limitáló faktora a lehullott csapadék mennyisége és éves eloszlása. Ez az év olyan szárazságot produkált, ami még ebben a “klímaváltozási” időszakban is szélsőségesnek nevezhető. Vannak olyan területek az országban, ahol több mint 2 hónapon át egyetlen milliméter eső sem hullott. Ahol esett, ott is csak mutatóban, észlelési szinten jelent meg.

 

Csapadékösszeg sokéves átlagtól való eltérése az elmúlt 3 hónapban (Forrás: www.met.hu)

A múltban ilyen szélsőséges esetekben ez az időjárás Európa-szerte hasonló volt, ami a terményárak emelkedését eredményezte. Az idén még ez sem következett be, mert tőlünk északra és keletre jelentős mennyiségű csapadék hullott áprilisban és májusban, így a terméskilátások azokban az országokban jóval kedvezőbben alakulnak.

Miért aggódunk ilyenkor? Nem a hazai élelmiszer-ellátás kerül veszélybe (hiszen a megtermelt termény nagy része exportra kerül), hanem a mezőgazdaságban érintett partnereink jövedelmezősége szenved komoly csorbát (amely egyébként sem rendelkezik komolyabb tartalékokkal). Ennek következtében veszélybe kerülhet nagyon sok család megélhetése.

Mit tehet ilyenkor egy gazdálkodó?

Két lehetőség közül választhat. Minimalizálhatja a költségeit, reménykedve abban, hogy kisebb lesz a vesztesége vagy extra beruházásokkal igyekszik maximalizálni a termés mennyiségét és minőségét.

Melyik a jobb választás? Sokan az első megoldás mellett döntenek, pedig az egyenlő a bukással. A második is kockázatosnak tűnik, de amennyiben jól gazdálkodnak az erőforrásokkal, akkor hozhat pozitív eredményt.

Egy rövid példán keresztül szeretném ezt bemutatni. Itt van pl.: a takarmánykukorica-termesztés, ahol az utóbbi időben nem “szégyen” a 12-15 tonnás hektáronkénti termés sem. Amennyiben így marad az időjárás, ez a termésszint nehezen érhető el, ilyenkor lehet elővenni azokat az extra beruházásokat, amiket az FMC is gyakran hangsúlyoz: védekezzünk a kukoricamoly ellen, mert hektáronként akár 1 tonna terméstöbbletet és toxinmentes, jó minőségű kukoricát takaríthatunk be.

Ilyen nehéz évben várhatóan a fenti javaslatra az lesz a termelő válasza, hogy egy ilyen beavatkozás drága, nincs erre lehetősége. Ilyenkor azonban elő kell venni a közgazdasági gondolkodást. A szükséges növényvédő szeres védekezés ugyan nem olcsó, de a befektetés észszerűségét a megtérülés mértékének kell eldöntenie, nem a ráfordítás összegének. Ha ezt a konkrét példát nézzük, akkor több év tapasztalata alapján a befektetett extra költség legalább dupla megtérülést eredményezhet.

 

Az ilyen közgazdasági alapon meghozott döntéseket nevezem “előre menekülésnek”, mely kisegítheti a termelőt ebből a nehéz helyzetből. A fenti példánál maradva, ezt a menekülő utat az FMC kiváló termékkel, országos kártevőfigyelő-rendszerrel, képzett és segítőkész szakemberekkel, elkötelezett kereskedelmi partnerekkel és vonzó kondíciókkal támogatja.

Ha nyitott szemmel és vállalkozó kedvvel kezeli a nehézségeket a termelő, biztosan sok hasonló növényvédelmi, agrotechnikai megoldást talál, amik segíthetnek Neki abban, hogy kompenzálja a természet okozta kihívásokat.

Éljen Ön is ezekkel a lehetőségekkel és meneküljön előre a kihívások elől!

További információ:
www.fmcagro.hu

Wágner József (Gabonakutató Nonprofit Kft.) 

Az utóbbi hónapok mozgalmasan teltek a szegedi Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft-nél, mivel társaságunk a múlt év végén ünnepelte fennállásának 95. évfordulóját, továbbá ez év februárjában letettük a cég új vetőmagüzemének alapkövét Kiszomborban, valamint megtartottuk a XXVI. Növénynemesítési Tudományos Napokat is.

Az elmúlt hónapok mozgalmassága pozitív hatással volt a cég tevékenységére. Emiatt a Gabonakutató munkája iránt a megszokottnál nagyobb volt az érdeklődés, aminek megvoltak a kedvező hatásai. Meglátásom szerint a ténylegesen mozgalmas időszak csak most kezdődik a társaság életében, mivel meg kell valósítani az elkezdett új beruházást, ami sok időt és energiát köt le. Ez azonban a jövőre nézve komoly előrelépést jelent a szegedi Gabonakutató Kft. számára.

A szóban forgó 300 millió forint értékű beruházás megvalósításával egy új gyártósor épül a legmodernebb technológiai feltételekkel a már meglévő három mellé. Így a jelenleginél több növényfajt lehet majd feldolgozni a beruházás eredményeként a kiszombori üzemben. A megnövelt gyártókapacitás egyértelműen az árualap növekedését is jelenti, ami a bérfeldolgozás lehetőségeit is bővíti, és az üzemi hatékonyság szintén sokat javul majd. Vagyis: a gyártósorok közötti gyártásütemezést és tervezést is jelentősen – pozitív irányba – alakítja át. Az üzem teljesítménye most évente 9-10 ezer tonna vetőmag előállítása, az új gyártósor elkészülte után a gyártókapacitás növekedése kétszámjegyű lesz.

 

Új gyártósor épül a kiszombori vetőmagüzemben

Ezen a területen a Gabonakutató tradicionális erőssége a kalászos portfólió, emellett még meg kell említeni a szóját, ami ugyancsak nagyon ismert bel- és külföldön egyaránt. Továbbá a cég kukorica portfóliója – ezekből a szuperkorai és a korai hibridek – itthon és Magyarország határain túl is keresettek. Az idei évben ezen a téren nagyon nagy az érdeklődés. Sőt egyre szélesebb körben ismertek a társaságnál előállított cirok-, tritikálé- és a köles vetőmagok, de az olajlen iránt is mutatkozik érdeklődés. Ez a sokféleség számunkra nagy előny, valamint a piac értékeli még vetőmagjaink genetikai alapjait és a szélsőségekkel, a különböző stressz faktorokkal szembeni toleranciáját.

Az cég nemrégiben indított új, GK Food névre keresztelt üzletága, a speciális fogyasztói igények kiszolgálását lesz hivatott ellátni a jövőben. Ennek alapján kezdtük meg a gluténmentes gabonalapú élelmiszerek előállítását. Ezek a termékek a fogyasztói igények kiszolgálását tartják szem előtt, de az igényfelkeltést is célozzák. A jövő mindenképpen az, hogy a GK Food termékcsalád választéka egyre szélesebb legyen. A különleges élelmiszerekre jelentős a fogyasztói igény, akár egy komplett menüsor elkészíthetőségére is. Ezért a választék bővítését tervezzük.

 

GK Food gluténmentes termékcsalád kenyérlisztekkel, 11 féle lisztkeverékkel

Ez év június 4-én cégünk virtuális rendezvény megtartására készül, mert a jelenlegi, koronavírus-járvány okozta helyzetben csoportos, helyszíni szántóföldi bemutatót a korábbi, megszokott formában nem szervezünk. Mivel ezt a bemutatót a Gabonakutató hagyományosan megrendezi évről-évre, úgy döntöttünk, ezt pótolva internes bemutatót tartunk, ahol a kutatók, a nemesítők videófelvételeken mutatják be munkájuk eredményeit, az új fajtákat, bíztatva ezzel is a gazdákat a hazai fajták, a hazai vetőmag választására. Várhatóan még egy informális szántóföldi fajtabemutatóra is sor kerül a tervek szerint, ha a körülmények lehetővé teszik, természetesen a vészhelyzeti szabályokat szigorúan betartva.

 

További információ:
www.gabonakutato.hu

-an összeállítás-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új vetőmagüzemet épít a Gabonakutató

Új vetőmagüzemet épít a Gabonakutató

Vetőmagüzemet épít 300 millió forintos beruházással a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft., a fejlesztésnek köszönhetően tíz év alatt ötszörösére nőhet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!